Marokkaanse Beghrir - Luchtige Pannenkoekjes
Geniet van deze traditionele Marokkaanse beghrir, luchtige pannenkoekjes perfect voor ontbijt of brunch.
Bereidingstijd9 minuten min
Servings: 4
Calories: 260kcal
Author: Cor Klaar
Anti-aanbak koekenpan
garde of mixer
theedoek
- 350 g bloem
- 150 g griesmeel
- 7 g gist
- 1 zakje bakpoeder
- 2 theelepels zout
- 700 ml water kan iets meer zijn
- Mespuntje saffraan
Meng de bloem, griesmeel, gist, bakpoeder, zout en saffraan in een grote kom.
Voeg het handwarme water toe en meng tot een glad pannenkoekenbeslag ontstaat.
Dek de kom af met een theedoek en laat het beslag 1 uur rijzen.
Verhit een kleine anti-aanbak koekenpan op laag vuur.
Giet een kleine hoeveelheid beslag in de pan (zonder boter of olie).
Laat de beghrir bakken tot er gaatjes verschijnen aan de bovenkant en hij volledig gaar is.
Keer niet om.
Leg de pannenkoekjes op een theedoek om af te koelen.
Besmeer met boter en honing of olijfolie.
Beghrir kan worden ingevroren in diepvrieszakjes zonder te besmeren.
Wijnadvies:
Bij deze Marokkaanse lekkernij past een glas muntthee uitstekend. Wijn is niet van toepassing.
Calories: 260kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 6g | Vet: 4g | Zout: 1g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / theedoek
Knapperige Kaas-Bloemkoolhapjes
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 100 g paneermeel glutenvrij voor GV
- 20 g gedroogde kokos
- 20 g havermout glutenvrij voor GV
- 1 groot ei losgeklopt
- 1 kg bloemkool in gelijke roosjes
- 1 ui in dunne ringen
- 1 tl knoflookpuree
- 1 el gehakte bladpeterselie
- 1 el gehakt vers bieslook
- 1 tl gedroogde oregano
- 150 g geraspte belegen Goudse kaas
- Zeezout en versgemalen zwarte peper
Meng het paneermeel, kokos en havermout (glutenvrij indien nodig) in een kom.
Doe het losgeklopte ei in een tweede kom.
Stoom of kook de bloemkoolroosjes gedurende 4-5 minuten tot ze beetgaar zijn.
Laat ze uitlekken en doe ze vervolgens in een keukenmachine.
Maal de bloemkool tot de consistentie van broodkruim.
Knijp het gemalen bloemkoolmengsel vervolgens een paar minuten uit in een schone tweedoek om overtollig water kwijt te raken.
Doe de uitgelekte bloemkool in een mengkom en voeg de ui, knoflook, bladpeterselie, bieslook, gedroogde oregano en geraspte kaas toe.
Meng alles goed door elkaar.
Breng op smaak met zout en peper.
Vorm 14 gelijke koekjes van het mengsel.
Doop elk koekje eerst in het losgeklopte ei en rol ze vervolgens goed door het paneermeelmengsel.
Druk stevig aan zodat de kruimels goed blijven plakken.
Leg de koekjes in het mandje van de airfryer (of op een bakplaat als je de oven gebruikt).
Doe dit indien nodig in porties.
Stel de airfryer in op 180 °C en de timer op 6 minuten.
Na 6 minuten verhoog je de temperatuur tot 200 °C en bak je de koekjes nog 10 minuten, of tot ze vanbinnen heet zijn en vanbuiten mooi knapperig.
Serveer de knapperige kaas-bloemkoolkoekjes heet.
Wijnadvies:
Een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Pinot Grigio, past goed bij deze knapperige kaas-bloemkoolkoekjes. De frisse tonen van de wijn zorgen voor een mooie balans met de hartige smaken van de kaas en bloemkool.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 12g | Vet: 13g | Zout: 0.9g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / theedoek
Traditionele Kerststol met Amandelspijs
Geniet van een traditionele kerststol met zachte amandelspijs en een heerlijk fruitige vulling. Dit klassieke feestbrood is een ware traktatie tijdens de feestdagen!
Bereidingstijd2 uur uur 30 minuten min
Servings: 1 stol (8-10 personen)
Calories:
Author: Auteur onbekend
- Voor het deeg:
- 500 g bloem
- 40 g verse gist of 2 zakjes gedroogde gist 7 g per zakje
- 50 g witte basterdsuiker
- 2 ½ dl lauwe melk
- 50 g zachte boter
- 1 eidooier
- 3 theelepels zout
- Voor de vulling:
- 200 g rozijnen
- 100 g krenten
- 100 g grof gemalen amandelen
- 75 g geconfijte sinaasappelschil in stukjes
- 1 eetlepel bloem
- 250 g amandelspijs
- Voor de afwerking:
- 2 eetlepels gesmolten boter
- Poedersuiker
Deeg:
Stort de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden.
Verkruimel de gist hierin en voeg 1 theelepel suiker toe.
Schenk 1 dl lauwwarme melk over de gist en roer tot de gist is opgelost.
Stuif een beetje bloem over het gistmengsel.
Dek de kom af en laat 15 minuten staan.
Breng 1 ½ dl melk aan de kook en laat afkoelen tot lauwwarm.
Zeef de afgekoelde melk en meng deze met de boter, rest van de suiker en de eidooier door het bloemmengsel.
Voeg het zout toe en kneed het deeg 15 minuten tot het stevig is.
Dek de kom af met een vochtige doek en laat het deeg 1 uur op een lauwwarme plaats rijzen.
Vulling:
Wellen de rozijnen en krenten 15 minuten in heet water.
Laat uitlekken en dep droog.
Meng de rozijnen, krenten, amandelen, sinaasappelschil en bloem door elkaar.
Verwarm de oven voor op 180°C.
Vormen en bakken:
Kneed de vulling door het deeg.
Vorm het deeg tot een bal, dek af met een vochtige doek en laat nog 10 minuten rijzen.
Rol het deeg uit tot een lap van 30 x 15 cm.
Vorm de amandelspijs tot een rol van 30 cm en leg in de lengte op het deeg.
Vouw het deeg over de spijs.
Bak de stol 45 minuten in het midden van de oven of tot hij lichtbruin is.
Bestrijk de stol met gesmolten boter en bestrooi met poedersuiker.
Serveer deze kerststol tijdens het kerstontbijt of brunch met een heerlijk kopje koffie of thee. De combinatie van amandelspijs en fruitige vulling maakt het een onweerstaanbare traktatie tijdens de feestdagen.
Receptenplein.nl
Home / theedoek
Romige Mosselsoep met Bosui, Bleekselderij en Dille
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 kg mosselen
- 500 ml kippenbouillon van tablet
- 100 ml witte wijn
- 2 eetlepels olie
- 3 bosuitjes in ringetjes
- 2 stengels bleekselderij in dunne boogjes
- 125 ml crème fraîche
- 15 g verse dille fijngesneden
Was de mosselen; gooi kapotte en geopende exemplaren (die na een tik op het aanrecht niet sluiten) weg.
Breng de mosselen in de bouillon en de witte wijn aan de kook en laat ze 2-3 minuten koken, tot ze openstaan.
Neem de mosselen uit de pan en zet apart.
Hang een zeef boven een andere pan, leg er een theedoek over en schenk het mosselkookvocht erop.
Neem de mosselen uit de schelp en bewaar 12 mosselen in de schelp.
Verhit de olie in een soeppan en fruit de bosui en bleekselderij 2-3 minuten.
Roer de crème fraîche erdoor, schenk het mosselvocht erbij en breng het geheel aan de kook.
Laat de soep 15 minuten zachtjes doorkoken.
Warm de laatste 5 minuten de mosselen mee.
Bestrooi de soep met fijngesneden dille voor het serveren.
Geniet van deze romige mosselsoep als voorgerecht, gegarneerd met verse dille.
Serveer met stokbrood en een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, voor een heerlijke culinaire ervaring!
Receptenplein.nl
Home / theedoek
Romige Anijs-Kwark met Verse Aardbeien
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 240kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 500 g volle kwark
- 1 anijsblokje
- 4 eetlepels fijne kristalsuiker
- 500 g aardbeien in plakjes
Spoel de schone theedoek onder de kraan, wring hem uit en leg hem in een vergiet boven een kom.
Schenk de kwark in de theedoek en laat deze 30 minuten uitlekken.
Maal het anijsblokje en de suiker fijn in een vijzel, of leg ze in een plastic zakje en druk voorzichtig fijn met een deegroller.
Roer het anijs-suikermengsel door de uitgelekte kwark.
Pureer 200g aardbeien met een staafmixer of prak ze fijn met een vork.
Verdeel de aardbeienpuree over 4 kommen.
Schep de anijs-kwark in elke kom en garneer met de overgebleven plakjes aardbeien.
Wijnadvies:
Deze romige anijs-kwark met verse aardbeien vraagt om een lichtzoete, fruitige wijn zoals een Moscato d'Asti.
Calories: 240kcal | koolhydraten: 37g | Protein: 12g | Vet: 5g | Zout: 0.2g | Sugar: 29g
Receptenplein.nl
Home / theedoek
Magnetron-gepofte Aardappel met Gegrilde Zalm
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 1 persoon
Calories: 550kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 1 grote aardappel bijv. Super Aardappel, gewassen
- 6 zwarte olijven zonder pit
- 1 eetlepel kappertjes
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 theelepels citroensap
- ½ theelepel gedroogde oregano
- ½ komkommer in plakjes
- 1 zalmmoot
Prik de aardappel met een vork in en leg deze op een bord.
Verwarm in de magnetron op vol vermogen (700 watt) gedurende 6-8 minuten, tot bijna gaar.
Draai halverwege om.
Laat de aardappel 5 minuten nagaren in een theedoek.
Hak de olijven grof en meng ze met de kappertjes, 1 eetlepel olie, 1 theelepel citroensap, oregano en zout en peper naar smaak.
Meng de plakjes komkommer met de resterende olie en citroensap.
Breng op smaak met zout en peper.
Verhit een grillpan en bestrooi de zalmmoot met zout en peper.
Grill de zalm 8 minuten, waarbij je halverwege keert.
Snijd de aardappel diep in en vul deze met de olijvensalsa.
Leg de gegrilde zalm naast de aardappel op het bord en serveer de komkommersalade ernaast.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de zachte smaak van de aardappel en de vettigheid van de zalm. De frisse citrustonen van de wijn zullen de smaken van de komkommer en citroen in het gerecht versterken.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 35g | Vet: 29g | Zout: 1.6g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / theedoek
Gepocheerde Oesters in Hun Eigen Jus
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 78kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
Oestermes
theedoek
Deegroller of hamer
- 12 oesters vers en verpakt
- IJsklontjes
- 2 takjes verse dille fijngeknipt
- Versgemalen peper
Klem de oesters met de bolle kant naar beneden tussen een dubbele doek en steek voorzichtig een oestermes aan de dikke kant tussen de schelpen.
Beweeg het oestermes voorzichtig heen en weer totdat de sluitspier doorgesneden is.
Open de oester met de platte kant naar boven en snijd ook de sluitspier aan de onderkant van de oester door, zodat de oester los in de schelp ligt.
Vang het vocht op.
Neem de oesters uit de schelp en zeef het oestervocht door een schone theedoek en vang dit op in een pannetje.
Verwarm het oestervocht (zorg dat het niet kookt).
Leg de helft van de oesters gedurende 30 seconden in het vocht en neem ze vervolgens met een schuimspaan eruit.
Herhaal met de rest van de oesters.
Zeef het oestervocht nogmaals door een schone theedoek.
Wikkel de ijsklontjes in een schone theedoek en sla het ijs fijn met een deegroller of hamer.
Leg het fijngemaakte ijs op een schaal.
Druk de onderkant van de oesterschelpen in het ijs, leg de oesters erin en lepel voorzichtig het oestervocht erover.
Strooi de fijngeknipte dille en versgemalen peper erover.
Wijnadvies:
Deze gepocheerde oesters zullen uitstekend samengaan met een koele, droge champagne. De bruisende en verfrissende eigenschappen van de champagne zullen de subtiele zilte smaak van de oesters perfect aanvullen.
Calories: 78kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 7g | Vet: 3g | Zout: 0.6g | Sugar: 0.1g
Receptenplein.nl
Home / theedoek
Zoete Appel-Abrikozenbroodjes
inclusief 1 uur rijstijd2 uur uur 15 minuten min
Servings: 10 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Kevenaar
Mixer of handmix
vershoudfolie
theedoek
- 1 friszoete en aromatische appel
- 100 g gedroogde abrikozen
- 45 g garneeramandelen
- 450 g mix voor witbrood
- 2 theelepels kaneel
- 50 g boter
- 250 ml appelsap
- 2 eetlepels bloem
- 6 eetlepels poedersuiker
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in kleine stukjes.
Snijd de gedroogde abrikozen ook in kleine stukjes.
Maal de amandelen grof in de keukenmachine.
Doe de broodmix, kaneel, appel, abrikozen en gemalen amandelen in een grote mengkom en schep alles goed door elkaar.
Voeg de helft van de boter toe.
Voeg beetje bij beetje de appelsap toe en meng het geheel met een mixer of met je handen tot een samenhangend deeg.
Kneed de deegbal goed door en leg terug in de kom.
Dek de kom af met vershoudfolie en laat 10 minuten rusten.
Bestuif je handen met bloem.
Verdeel het deeg in 10 gelijke stukken en vorm er bolletjes van.
Leg de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
Dek de bakplaat af met een vochtige theedoek en laat de bolletjes op een warme plaats 1 uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 220 °C.
Bak de broodjes in het midden van de oven in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar.
Neem de broodjes uit de oven.
Smelt de rest van de boter in een steelpan en bestrijk de broodjes ermee.
Bestrooi royaal met poedersuiker.
Laat de broodjes afkoelen.
Bestrooi vlak voor het serveren opnieuw met poedersuiker.
Wijnadvies:
Serveer deze zoete broodjes met een lichtzoete witte wijn zoals een Gewürztraminer of een dessertwijn zoals Sauternes. Deze wijnen vullen de fruitige en zoete smaken van de broodjes mooi aan.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 4g | Vet: 7g | Zout: 0.3g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / theedoek
Vegetarische Wontons met Pittige Tofu
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1 pak filobladerdeeg diepvries
- 100 g winterwortel
- 1 rode peper
- 15 g verse koriander
- 3 bosuitjes
- 200 g pittig gekruide roerbaktofu
- 5 dl arachideolie
- Zout naar smaak
- Versgemalen peper naar smaak
Laat het filodeeg volgens de gebruiksaanwijzing ontdooien en dek af met een vochtige theedoek.
Schil de wortel en rasp grof.
Maak de peper schoon en hak fijn.
Hak de koriander fijn.
Maak de bosuitjes schoon en snijd in zeer dunne reepjes van 3 cm.
Hak de tofu grof.
Verhit 1 eetlepel olie in een wok en roerbak de rode peper, bosui, wortel en tofu ongeveer 3 minuten.
Schep de koriander erdoor.
Breng op smaak met zout en peper en laat afkoelen.
Dek het filodeeg af met een vochtige theedoek.
Snijd elke plak filodeeg in 3 lange stroken en bestrijk de stroken met water.
Schep op elke strook onderaan 1 eetlepel tofuvulling.
Vouw de punt van het deeg schuin erover, zodat een driehoekje ontstaat.
Vouw het driehoekje zigzag naar boven, zodat het rondom omhuld wordt door filodeeg.
Herhaal dit proces voor de overige wontons.
Bekleed een vergiet met keukenpapier.
Verhit de rest van de olie in een wok tot er lichte damp afkomt.
Bak de wontons met ongeveer 6-7 tegelijk in circa 4 minuten goudbruin.
Schep de wontons met een schuimspaan in het vergiet en laat uitlekken.
Leg de wontons op een schaal en serveer met chilisaus of sesamdip.
Een lichte, frisse witte wijn zoals een Riesling past goed bij dit gerecht.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 10g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / theedoek
Spaanse Aardappeltortilla met Geroosterde Ui en Zachte Eieren
Een klassieke Spaanse aardappeltortilla met een goudbruine korst en zachte binnenkant, perfect voor een lunch of als tapas.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 6
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 3 aardappelen 300 g
- 1 ui
- 3 eieren
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- Olijfolie voor bakken
Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakken.
Dep de plakken droog met een theedoek.
Halveer de ui en snijd deze in dunne halve plakken.
Klop de eieren los met peper en zout.
Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan met een dikke bodem.
Bak de aardappelplakjes op hoog vuur tot ze goudbruin zijn.
Voeg de uiringen toe en bak nog enkele minuten mee.
Draai het vuur laag en dek de pan af met een deksel.
Laat de aardappelen gaar worden, af en toe roeren om aanbakken te voorkomen.
Roer de aardappelen goed door de geklopte eieren.
Maak de koekenpan schoon en doe opnieuw een beetje olijfolie in de pan.
Verhit de olie goed.
Doe het ei-aardappelmengsel in de pan en bak tot de bovenkant van de tortilla (bijna) gestold is.
Draai de tortilla om met behulp van een deksel en bak de andere kant bruin.
Serveer warm of koud met (knoflook) mayonaise.
Wijnadvies
Serveer de aardappeltortilla met een frisse Cava of een lichte Albariño voor een smakelijke combinatie van smaken.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 500g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / theedoek