Romige Wortelcake met Roomkaasglazuur
Bereidingstijd1 uur uur 14 minuten min
Servings: 8 personen
Calories: 420kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 200 g boter plus extra voor het bakblik en het glazuur
- 1 kleine winterpeen dun geraspt
- 150 g fijne kristalsuiker
- 2 eieren
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- 1 tl kaneel
- 125 g blanke rozijnen
- 100 g verse roomkaas
- 125 g poedersuiker
- 1 zakje vanillesuiker
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Bekleed het bakblik met bakpapier.
Smelt 150 g boter in een pan of magnetron.
Meng in een kom de gesmolten boter, geraspte winterpeen, kristalsuiker, eieren en een mespunt zout met een mixer of garde.
Zeef het zelfrijzend bakmeel boven het mengsel en klop de kaneel erdoor tot een glad beslag.
Roer de rozijnen door het beslag en giet het in het bakblik.
Bak de wortelcake in het midden van de oven in ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar.
Test de gaarheid door een satéstokje in het midden te steken; als deze er schoon uitkomt, is de cake gaar.
Haal de cake uit de oven en laat minstens 1 uur afkoelen.
Laat de resterende boter zacht worden (niet smelten).
Meng met een mixer de roomkaas, poedersuiker en vanillesuiker erdoor tot een glad glazuur.
Haal de afgekoelde cake uit het bakblik en leg deze op een schaal.
Strijk het roomkaasglazuur met een spatel over de cake uit, zodat het langs de randen kan druipen.
Zet de cake 15 minuten in de koelkast zodat het glazuur wat kan opstijven (het blijft zacht).
Snijd de cake in 4 blokken en halveer deze diagonaal of recht.
Wijnadvies:
Serveer deze wortelcake met een glas zoete witte wijn zoals een Riesling Auslese. De zoetheid van de wijn sluit goed aan bij de smaken van de wortelcake en het roomkaasglazuur.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 53g | Protein: 5g | Vet: 22g | Zout: 0.4g | Sugar: 33g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 16
Traditionele Borstplaat
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 6 personen
Calories: 180kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 250 g fijne kristalsuiker
- 5 eetlepels slagroom
- 2 eetlepels water
Leg een vel bakpapier op het aanrecht of een hittebestendige snijplank en leg de ingevette borstplaatvormpjes hierop klaar.
Verwarm in een pan met dikke bodem de suiker met de slagroom en het water op laag vuur.
Roer continu met een pollepel.
Laat de gesmolten suiker 3-5 minuten zachtjes doorkoken terwijl je blijft roeren.
Test of de massa goed is met de pollepelmethode (laatste druppel suikerstroop die van de pollepel loopt trekt een dun draadje) of de koudwatermethode (een druppel in een kopje koud water vormt direct een hard balletje).
Neem de pan direct van het vuur en blijf de suikerstroop stevig roeren tijdens het afkoelen, anders wordt de structuur te grof.
Zodra de massa troebel en dikker begint te worden, verdeel deze razendsnel over de ingevette vormpjes tot een dikte van ongeveer 1/2 cm.
Laat de borstplaat 10-15 minuten afkoelen.
Leg de vormpjes voorzichtig op hun kant om verder af te koelen.
Leg de vormpjes weer vlak en laat nog eens 10 minuten afkoelen.
Trek voorzichtig het bakpapier eraf en verwijder de vormpjes.
Variaties:
Voor bruingekleurde borstplaat, meng 1 eetlepel cacaopoeder of instantkoffie door de suiker. Voor notenborstplaat, roer 2 eetlepels fijngehakte gemengde noten of geroosterde pijnboompitten door de suikermassa wanneer deze dikker begint te worden.
Wijnadvies:
Bij deze zoete lekkernij past een glas Muscat de Rivesaltes, een dessertwijn met een honingachtige zoetheid die goed samengaat met de smaak van de borstplaat.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 0g | Vet: 2g | Zout: 0g | Sugar: 45g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 16
Chocoladekoekjes met een Twist
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 20 stuks
Calories: 160kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 250 g bloem
- 10 g cacaopoeder
- 125 g witte basterdsuiker
- 8 g bakpoeder
- Snufje zout
- 150 g koude boter in blokjes (of margarine)
- 1 eetlepel melk
- 75 g pure chocolade
Verwarm de oven voor op 175 °C (of gasovenstand 3).
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Zeef 240 g bloem en cacaopoeder boven een kom.
Voeg de basterdsuiker, bakpoeder en een snufje zout toe.
Meng alles goed door elkaar.
Voeg de blokjes koude boter toe aan de droge ingrediënten.
Snijd de boter met twee messen in kleine blokjes.
Voeg de melk toe en kneed met de hand tot een soepel deeg.
Verdeel het deeg in 20 gelijke stukjes.
Bestuif het aanrecht met de resterende bloem.
Rol elk stukje deeg met de hand uit tot 'stokjes' van ongeveer 15 cm lang.
Leg de deegstokjes op de bakplaat.
Bak de koekjes in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 15 tot 20 minuten, of tot ze goudbruin en gaar zijn.
Laat de koekjes afkoelen op een rooster en bewaar ze in een afgesloten trommel tot gebruik.
Breek de pure chocolade in stukjes en smelt deze au bain-marie of in de magnetron, roer regelmatig tot de chocolade volledig gesmolten en glad is.
Bestrijk de afgekoelde koekjes met gesmolten chocolade en laat de chocolade hard worden voordat je de koekjes serveert.
Wijnadvies:
Bij deze chocoladekoekjes past een zoete wijn goed, zoals een Moscato d'Asti uit Italië. De lichte bubbel en zoete smaak van de wijn complementeren de chocolade en maken dit tot een heerlijk dessert.
Serving: 1koekje | Calories: 160kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 2g | Vet: 8g | Zout: 0.2g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 16
Goudbruine Witloftaartjes met Stilton en Walnoten
Bereidingstijd44 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 4 plakjes roomboterbladerdeeg diepvries, pak a 10 plakjes
- 6 struikjes witlof
- 4 eetlepels olijfolie
- 3 takjes tijm
- 200 gram stilton
- 100 gram gepelde walnoten
- 125 gram mascarpone
- 1 eetlepel custardpoeder
- Zout
- Versgemalen zwarte peper
Laat het bladerdeeg ongeveer 10 minuten ontdooien op het aanrecht.
Maak de struikjes witlof schoon en halveer ze in de lengte.
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan.
Leg de witlof met de snijkant naar beneden in de pan en bak ze op hoog vuur in ongeveer 3 minuten bruin.
Voeg eventueel een scheutje water toe als het te hard gaat.
Keer de witlof voorzichtig en bak nogmaals 3 minuten tot ze bruin en beetgaar zijn.
Laat de witlof afkoelen op keukenpapier.
Ris de blaadjes van de takjes tijm.
Verkruimel de stilton en hak de walnoten grof.
Roer in een kom de mascarpone los met het custardpoeder.
Meng de helft van de tijm, stilton en walnoten erdoor.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de plakjes bladerdeeg erop.
Bestrijk het bladerdeeg tot op 1 cm van de randen met het mascarponemengsel.
Leg op elk plakje bladerdeeg 3 halve struikjes witlof naast elkaar met de snijkant naar boven.
Strooi de rest van de stilton, walnoten en tijm erover en sprenkel de overgebleven olijfolie erover.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Bak de witloftaartjes in het midden van de oven in ongeveer 25-30 minuten goudbruin en gaar.
Leg de witloftaartjes op borden en serveer ze eventueel met gebakken peertjes.
Wijnadvies:
Een glas Sauvignon Blanc of Chardonnay past perfect bij dit gerecht.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 45g | Zout: 2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 16
Pruimen-Walnootkoeken
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
Bakplaten
mes
paletmes
Koelrooster
- 100 g walnoten gepeld
- 100 g gewelde pruimen ca. 10 stuks
- 125 g zachte ongezouten roomboter
- 125 g lichtbruine basterdsuiker
- 1 ei
- 1 zakje vanillesuiker
- 175 g bloem
- ½ theelepel bakpoeder
- Mespunt zout
Verwarm de oven voor op 175 ºC.
Hak de walnoten grof en snijd de pruimen in kleine stukjes.
Klop in een kom de boter en basterdsuiker romig met een mixer.
Voeg het ei en de vanillesuiker toe en klop door.
Meng de bloem, bakpoeder en zout door het beslag.
Spatel de walnoten en pruimen door het deeg en laat het ongeveer 15 minuten opstijven in de koelkast.
Verdeel het deeg in 8 porties en draai met met bloem bestoven handen ballen van het deeg.
Leg de deegballen op flinke afstand van elkaar op 1 of 2 met bakpapier beklede bakplaten.
Druk de deegballen plat met je handpalm tot cirkels van ongeveer 8 cm.
Bak de koeken in ongeveer 15 minuten lichtbruin.
Neem de bakplaat uit de oven en laat de koeken enkele minuten afkoelen en opstijven.
Leg de koeken voorzichtig met een paletmes op een rooster om verder af te koelen.
Serveer met een glas zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een Muscat.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 46g | Protein: 5g | Vet: 24g | Zout: 0.4g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 16
Sneeuwkoekjes van Allerhande
Allerhande 2002
Servings: 20 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 2 eieren
- 100 g poedersuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 150 g gemalen kokos
Verwarm de oven voor op 150 °C.
Splits de eieren, bewaar alleen de eiwitten.
Klop in een vetvrije kom de eiwitten met een mespunt zout met een mixer stijf tot er glanzende pieken ontstaan.
Voeg tijdens het mixen de poedersuiker en vanillesuiker toe.
Houd een gedeelte van de kokos apart en spatel de rest door het stijfgeklopte eiwit.
Schep 20 bergjes van het kokosmengsel op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak de koekjes in ca. 25 min. in het midden van de oven.
Laat 10 min. afkoelen.
Bestrooi de koekjes met de rest van de kokos.
U kunt de koekjes 2 dagen van tevoren bereiden.
Bewaar tot gebruik in een luchtdichte trommel en bestrooi voor serveren met de achtergehouden kokos
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 16
Sliptong met jus van witlof, ham en kaas
Allerhande 2002
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 4 el parmezaan
- ½ el bloem
- 4 sliptongen
- zout
- versgemalen peper
- 1½ dl olijfolie Italiaanse / extra vierge
- 3 struikjes witlof
- 25 g ham
- 25 g jongbelegen kaas
- ½ visbouillontablet
- nootmuskaat
- 1 takje basilicum
- 6 sprietjes bieslook
- 2 el crème fraîche
- 25 g spinazie panklare
- 20 g roomboter
Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
Bakplaat bekleden met bakpapier enparmezaanse kaas erop strooien.
Bloem erboven zeven. In midden van oven kaaskletskoppen in ca. 4-5 min. goudbruin bakken. Laten afkoelen.
Oven laten afkoelen tot 125 °C of gasovenstand 2.
Sliptongen één voor één plat op plank leggen en vis aan twee kanten tot op middengraat
van graatjes lossnijden (fileren).
Tongen keren en ook aan andere kant vis van graatjes snijden.
Tongen verticaal vasthouden, vis valt nu van graatjes (blijft aan middengraat vastzitten).
Kleine graatjes aan beide kanten weg knippen.
Vissen weer plat neer leggen en bestrooien met zout en peper.
In lage ovenschaal helft van olijfolie schenken.
Tongen er naast elkaar in leggen.
Rest van olie erover schenken, tongen moeten ongeveer half onder olijfolie liggen.
Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Witlof schoonmaken, kern verwijderen.
2 struikjes in stukjes snijden.
Ham en kaas in stukjes snijden.
In pan 2 dl water met bouillontablet verwarmen en bouillontablet al roerend oplossen.
Witlof, ham, kaas en snufje nootmuskaat toevoegen.
Bouillon afgedekt ca. 25 min. zachtjes laten trekken.
Intussen schaal met tongen in oven schuiven en tong in ca. 25 min. net aan gaar laten worden, halverwege tongen keren.
Witlofbouillon boven andere pan zeven en vocht tot helft laten inkoken.
Vier diepe borden voorverwarmen.
Basilicum en bieslook heel fijn hakken.
In kommetje kruiden en crème fraîche door elkaar roeren.
Op smaak brengen met zout en peper.
Steeltjes van spinazieblaadjes breken en blaadjes door crème fraîchemengsel halen.
Laatste struikje witlof in reepjes snijden en reepjes door crème fraîchemengsel scheppen.
Boter in klontjes snijden en aan witlofjus toevoegen.
Met staafmixer tot een lichtgebonden jus mixen.
Jus in borden scheppen.
Tongen uit olie nemen en licht droogdeppen, tongen in jus leggen.
Witlofreepjes en spinazieblaadjes erop leggen.
Kaaskletskoppen in stukken breken en op tong leggen.
Warm eventueel op het laatst nog even 100 g Hollandse garnalen mee in de jus.
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 16
Schuimige olijvensoep met zelfgebakken soepstengels
Allerhande 2002
Servings: 8 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 250 gr witbroodmix
- 3 eetlepels olijfolie
- 4 gedroogde tomaatjes pot
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 1 eetlepel bloem
- 4 sjalotjes
- 1 teentje knoflook
- 1 pot groene olijven zonder pit 240 g
- 3 kippenbouillontabletten
- 15 g basilicum verse
- 250 g mascarpone
- 50 gr tapenade mediterrane
- 1 dl sherry
Oven voorverwarmen op 200 °C.
In kom broodmix met 1 eetlepel olie en 1 1/2 dl lauw water tot soepel deeg kneden.
Deeg afgedekt 15 minuten laten rijzen.
Tomaten heel fijn snijden en met oregano door deeg kneden.
Deeg op met bloem bestoven werkblad uitrollen tot lap van ca. 16 x 16 cm.
Deeg in 16 repen snijden, op met bakpapier beklede bakplaat leggen en met 1 eetlepel olie bestrijken.
Repen deeg afgedekt nog ca. 15 minuten laten rijzen.
Soepstengels in midden van oven in ca. 12 minuten goudbruin en gaar bakken.
Op rooster laten afkoelen.
Intussen sjalotjes en knoflook pellen en fijn snipperen.
Olijven afgieten.
Bouillontabletten oplossen in 1 1/2 liter kokend water.
Basilicum in reepjes snijden.
In soeppan rest van olie verhitten, sjalotjes en knoflook ca. 1 minuut fruiten.
Olijven en bouillon toevoegen en soep aan de kook brengen.
Pan van vuur nemen, basilicum, mascarpone en tapenade erdoor roeren.
Soep pureren.
Sherry erdoor roeren.
Soep verwarmen, in soepterrine schenken.
Met staafmixer schuimig kloppen en op buffet zetten.
Soep in kopjes scheppen en serveren met soepstengels.
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 16
Groenterolletje met citroensaus
AllerHande 1996
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 8 vellen fillobladerdeeg
- 1 kleine winterpeen ca. 100 g,
- 100 g haricots verts
- zout
- 50 gram stoneleeks
- 3 takjes tijm
- 50 g boter of margarine,
- 2 theelepels tacokruiden
- 1 citroen
- ¼ tablet kruidenbouillon
- 2 eetlepels vloeibare honing
- ½ theelepel chilipoeder
- 1 mespunt kaneelpoeder
- ½ theelepel aardappelmeel
- 4 takjes peterselie
Voorbereiden:
Fillodeeg volgens gebruiksaanwijzing in ca. 2 uur laten ontdooien.)
Winterpeen schrappen, wassen en in stukken van ca. 6 cm snijden.
Stukken in lengte in luciferdunne reepjes snijden.
Haricots verts schoonmaken en wassen.
In pan met ruim -water en zout peen en haricots verts ca. 3 minuten koken.
In zeef onder koud stromend water afspoelen en laten uitlekken.
Intussen stoneleeks schoonmaken en in stukken van ca. 6 cm snijden.
Tijmblaadjes van takjes rissen.
In steelpan 25 g boter smelten.
Op aanrecht 4 plakjes fillodeeg uitspreiden.
Met kwastje plakjes dun bestrijken met gesmolten boter.
Hierop weer 4 plakjes deeg leggen.
Peen, haricots verts en stoneleeks in 4 porties verdelen en op ca. 1 cm van onderste rand op plakjes deeg leggen.
Tacokruiden en 1/2 theelepel tijmblaadjes erover strooien.
Zijkanten van deeg over groenten vouwen.
Deegplakjes voorzichtig oprollen, aan onderkant beginnen.
Tot gebruik afgedekt in koelkast leggen.
Citroen onder koud stromend water goed schoonboenen en halveren.
Eén helft uitpersen. In steelpan 1 dl water aan de kook brengen.
Bouillontablet erboven verkruimelen en laten oplossen.
Citroensap,honing, chilipoeder en kaneel aan bouillon toevoegen en ca. 2 minuten zachtjes laten koken.
In kopje aardappelmeel met 1 eetlepel koud water gladroeren.
Al roerend aan bouillon toevoegen.
Blijven roeren tot licht gebonden saus ontstaat.
Van andere helft van citroen 4 dunne plakjes snijden (rest wordt niet gebruikt).
Bereiden:
Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
In steelpan rest van boter smelten.
Bakplaat bekleden met bakpapier.
Groentepakketjes met naad naar beneden op bakplaat leggen en bestrijken met boter.
In midden van oven groenterolletjes in ca. 15 á 20 minuten goudbruin en gaar bakken.
Intussen saus in ca. 2 minuten opnieuw zachtjes verwarmen.
Rest van tijmblaadjes erdoor roeren.
Op schaal 1/4 deel van saus schenken.
Groenterolletjes erover verdelen.
Garneren met plakjes citroen en toefjes peterselie.
Rest van saus apart erbij geven.
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 16
Groenten en papillote
AllerHande 1996
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 rode paprika
- 1 gele paprika
- 1 dunne prei
- 1 kleine courgette
- 1 eetlepel kruidenboter
- versgemalen zwarte peper
Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
Paprika's schoonmaken, wassen en in reepjes snijden.
Prei schoonmaken, wassen en in ringetjes snijden.
Courgette schoonmaken, wassen en in kleine blokjes snijden.
Beide stukken bakpapier tot ca. 1 cm van randen invetten met helft van kruidenboter.
Groenten op helft van bakpapier verdelen.
Bestrooien met peper.
Rest van kruidenboter in blokjes snijden en op groenten leggen.
Andere helft van bakpapier diagonaal over groenten vouwen.
Randen op elkaar leggen en samen iets naar binnen rollen, zodat alle randen gesloten zijn.
In midden van oven pakketjes in ca. 20 minuten gaar bakken.
Pakketjes elk op bord leggen en bovenop iets openscheuren.
Receptenplein.nl
Home / Bakpapier / Pagina 16