Sinaasappeltaart met Grand Marnier IJs

Sinaasappeltaart met Grand Marnier IJs

Verwen je gasten met deze verfijnde sinaasappeltaart, geserveerd met huisgemaakt Grand Marnier ijs en een toefje meringue. De perfecte afsluiting van een feestelijk diner, compleet met een vleugje citrus en een vleugje luxe.
inclusief koeltijd2 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, IJs
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Dieët: Notenvrij
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 8
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 500 g bloem
  • 5 g vanillesuiker
  • 100 g eieren
  • 250 g poedersuiker
  • 200 g boter
  • 5 g zout

Voor de vulling:

  • 4 eieren
  • 1 eidooier
  • 120 g crème fraîche
  • 120 g sinaasappelsap
  • Rasp van 2 sinaasappels
  • 200 g suiker

Voor de meringue:

  • 125 g eiwit
  • 250 g suiker
  • 100 g water

Voor het ijs:

  • 1 liter melk
  • 175 g suiker
  • 100 g eidooiers
  • 1 dl Grand Marnier
  • 2,5 dl room
  • Voor de garnering:
  • Spinsuiker
  • Mintblaadjes
  • Oranjesnippers

Instructies

Voor het deeg:

  • Meng de boter, poedersuiker, vanillesuiker, zout en eieren tot een homogeen deeg.
  • Laat het deeg opstijven in de koelkast.
  • Rol het deeg uit en bekleed ronde taartvormpjes ermee.
  • Bak de taartjes blind door ze te bedekken met bakpapier en bakbonen.
  • Verwijder na 15 minuten de bakbonen en het bakpapier en bak de taartjes nog eens 5 minuten tot ze lichtbruin zijn.

Voor de vulling:

  • Meng de eieren, eidooier, suiker, sinaasappelsap, sinaasappelrasp en crème fraîche tot een glad mengsel.
  • Giet dit in de afgekoelde taartbodems.
  • Bak de taartjes in een voorverwarmde oven op 170°C gedurende 20-25 minuten, of tot de vulling stevig is.

Voor de meringue:

  • Kook de suiker met water tot het een temperatuur van 121°C bereikt (gebruik een suikerthermometer).
  • Klop de eiwitten tot stijve pieken en voeg geleidelijk de hete suikersiroop toe terwijl je blijft kloppen.
  • Blijf kloppen tot het mengsel is afgekoeld en glanzend is.

Voor het ijs:

  • Verhit de melk samen met de suiker tot 80°C.
  • Meng dit met de eidooiers en roer goed door.
  • Voeg de Grand Marnier en room toe, en draai het mengsel in een ijsmachine tot romig ijs.

Afwerking:

  • Spuit de meringue op de afgekoelde taartjes en brand deze lichtjes af met een gasbrander.
  • Plaats een bolletje Grand Marnier ijs naast de taartjes.
  • Maak spinsuiker door gesmolten suiker met een vork rond een pollepel te draaien en plaats dit op het ijs.
  • Garneer de taartjes en ijs met mintblaadjes en oranjesnippers.
  • Strooi eventueel wat poedersuiker over het geheel voor een feestelijk effect.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een glaasje Grand Marnier of een dessertwijn zoals Sauternes.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 85g | Protein: 10g | Vet: 25g | Sugar: 70g

Brownie met Specerijenmousse en Karamelsaus

Brownie met Specerijenmousse en Karamelsaus

Een luxueus dessert met rijke chocoladebrownie, zachte specerijenmousse en een decadente karamelsaus.
Bereidingstijd2 uur
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 8
Calories: 560kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g boter
  • 100 g bloem
  • 100 g glucose
  • 100 g hazelnoten
  • 100 g pure chocolade couverture
  • 100 g suiker voor brandy snaps
  • 150 g boter
  • 150 g suiker voor brownie
  • 150 g suiker voor mousse
  • 150 g suiker voor karamelsaus
  • 200 g eiwit
  • 2 eieren
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 kruidnagels
  • 2 steranijs
  • 2,5 dl melk voor mousse
  • 2,5 dl melk voor karamelsaus
  • 50 g boter voor karamelsaus
  • 6 g gelatine
  • 1 dl room voor karamelsaus
  • 2 dl room voor mousse
  • 1 tl nootmuskaat
  • 1 tl speculaaskruiden
  • Poedersuiker

Instructies

Brownie:

  • Verwarm de oven voor op 160°C.
  • Smelt de chocolade au bain-marie.
  • Klop de eieren en 150g suiker tot een glad mengsel.
  • Meng de gesmolten chocolade met het eiermengsel.
  • Spatel de bloem erdoor.
  • Hak de hazelnoten fijn en spatel ze door het beslag.
  • Giet het beslag in siliconen vormen en bak 20 minuten.
  • Laat de brownies afkoelen en haal ze uit de vorm.

Brandy Snaps:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Smelt suiker, glucose en boter in een pan en roer goed door.
  • Voeg bloem toe en meng goed.
  • Rol het deeg tot een worst, vries het in en snijd in dunne plakjes.
  • Bak de plakjes tot ze goudbruin zijn.
  • Vorm ze direct na het bakken en laat afkoelen.

Kruidenmousse:

  • Verhit 2,5 dl melk met kaneel, kruidnagels, nootmuskaat, speculaaskruiden, en steranijs zonder te roeren.
  • Voeg 100g suiker toe en laat 20 minuten trekken onder een deksel.
  • Zeef de melk en los de gelatine erin op, laat afkoelen.
  • Klop de room stijf en spatel door het melkmengsel.
  • Klop eiwit stijf met 150g suiker en spatel voorzichtig door het melk-roommengsel.
  • Laat de mousse opstijven in de koelkast.
  • Karamelsaus:
  • Smelt 150g suiker zonder te roeren tot het karamelliseert.
  • Blus af met 2,5 dl melk en laat de suiker oplossen.
  • Voeg 1 dl room toe en breng aan de kook.
  • Roer 50g boter erdoor en laat afkoelen.

Serveren:

  • Plaats de brownies op borden.
  • Schep een quenelle kruidenmousse naast de brownie.
  • Leg twee brandy snaps naast de mousse.
  • Druppel de karamelsaus eromheen.
  • Bestuif met poedersuiker voor het serveren.

Notities

Serveer dit dessert met een glas Tawny Port of een dessertwijn zoals Sauternes.

Nutrition

Calories: 560kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 8g | Vet: 30g | Zout: 0.5g | Sugar: 45g

Luxe Crostini met Gerookte Zalm, Champignonmengsel en Romige Bieslookroom

Luxe Crostini met Gerookte Zalm, Champignonmengsel en Romige Bieslookroom

Deze luxe crostini’s met gerookte zalm, champignonmengsel en romige bieslookroom zijn perfect voor feestelijke gelegenheden. Met knapperig brood, ziltige zalm en een heerlijke bieslookroom maak je indruk op al je gasten.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Amuse, Borrelhapjes, Vis, Voorgerechten, Zalm
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Kerst, Pasen, Picknick, Verjaardag
Servings: 48
Calories: 110kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 sjalotten fijngesnipperd
  • 4 teentjes knoflook fijngehakt
  • 500 g champignons in vieren gesneden
  • 48 stukjes krokant gebakken brood
  • 48 stukjes gerookte zalm 30 g per stuk
  • 400 g crème fraîche
  • 1 bosje bieslook fijngehakt
  • 2 rode uien in dunne ringen gesneden
  • Olijfolie
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Balsamicoazijn
  • Tempurabeslag
  • Ficoide voor garnering

Instructies

  • Snijd het witbrood in 48 stukken van dezelfde grootte als de zalmstukjes.
  • Bestrijk het brood met olijfolie en bestrooi met peper.
  • Bak de stukjes brood knapperig in de oven op 190 graden Celsius gedurende 8 minuten.
  • Laat ze daarna afkoelen.

Champignonmengsel:

  • Verhit een beetje boter in een pan en fruit de sjalotten en knoflook.
  • Voeg de champignons toe en bak deze 5 minuten zacht.
  • Laat het champignonmengsel afkoelen.
  • Hak het afgekoelde mengsel fijn en voeg olijfolie, zout, peper en balsamicoazijn toe.
  • Meng alles goed door elkaar.

Bieslookroom:

  • Klop de crème fraîche luchtig in een kom.
  • Meng de fijngehakte bieslook erdoorheen en breng op smaak met zout en peper.
  • Zet de bieslookroom in de koelkast om op te stijven.

Gefrituurde ui:

  • Doop de rode uienringen in tempurabeslag.
  • Verhit olie in een pan en frituur de uienringen tot ze goudbruin zijn.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Serveren:

  • Leg een stukje gerookte zalm op elk crostini-stukje.
  • Voeg een quenelle van bieslookroom toe op de zalm.
  • Schep een beetje van het champignonmengsel bovenop.
  • Garneer met gefrituurde uienringen en een takje ficoide.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse Chardonnay met een lichte houtlagering past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 110kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 6g | Vet: 7g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g

Sneeuwvlokken Taart

Sneeuwvlokken Taart

Recept categorieën: Fruit, Gebak, Taart
Calories:
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 250 g gedroogde pruimen
  • 75 ml port
  • 3 eieren
  • Zout
  • 200 g suiker
  • 100 g bloem
  • tl bakpoeder
  • 2 theelepels kaneel
  • 5 blaadjes gelatine
  • 50 g pure chocolade
  • 300 ml room
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 700 gr slagroom
  • 60 g schuimkoekjes
  • Poedersuiker om te versieren

Instructies

  • Meng de pruimen met de poort en laat ze ca. 2 uur marineren.
  • Beleg de bodem van een springvorm met bakpapier.
  • Splits de eieren.
  • Klop het eiwit, 3 eetlepels water en een snuifje zout stijf, strooi tijdens het kloppen geleidelijk
  • 100 g suiker erbij.
  • Spatel de eidooiers er een voor een doorheen.
  • Zeef de bloem, het bakpoeder en de kaneel erboven en spatel ze door het eiwit.
  • Strijk het deeg in de vorm.
  • Bak de bodem ca. 15 minuten in een voorverwarmde oven.
  • Laat hem afkoelen.
  • Halveer de taartbodem.
  • Pureer de pruimen strijk ze op de onderste bodem.
  • Leg de tweede bodem erop.
  • Week de gelatine in koud water.
  • Hak de chocolade grof.
  • Meng de room, 100 g suiker en de vanillesuiker.
  • Druk de gelatine uit en los hem op laag vuur op.
  • Roer er 2 dl room doorheen, roer het mengsel vervolgens door de rest van de room.
  • Zet het 8 minuten koud weg, tot het begint te geleren.
  • Klop 500 ml slagroom stijf.
  • Spatel de slagroom met de chocolade door de crème fraîche.
  • Zet het roommengsel ca. 25 minuten koud weg, tot hij stijver is.
  • Strijk het als een koepel over de taart.
  • Zet de taart ca. 3 uur koud weg.
  • Klop 200 g slagroom stijf en bestrijk hiermee de taart.
  • Verbrokkel de schuimkoekjes, strooi ze over de taart en druk ze licht aan.
  • Versier met poedersuiker en parels.

Slaatje met kwartelei en truffelmayonaise

Slaatje met kwartelei en truffelmayonaise

Recept categorieën: Ei, Koude Hapjes
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • Rundvleessalade
  • Mayonaise
  • Truffelsalsa
  • Verse kervel
  • Groene asperge
  • Serranoham
  • Kwartelei gekookt
  • Ansjovis

Instructies

  • Knip van bakpapier een servetje en leg deze op een kartonnen schaaltje.
  • Rangschik 2 blaadjes veldsla op het servetje en schep hier met een ijslepel twee bolletjes
  • rundvleessalade op.
  • Meng 2 dl mayonaise met een halve eetlepel truffelsalsa en lepel dit over de salade bolletjes.
  • Bestrooi met verse kervel.
  • Blancheer de asperge en rol deze in een plak seranoham.
  • Steek een doorgesneden kwartelei en een opgerold rolletje ansjovis aan de bamboe prikker en plaats het bovenop het slaatje.

Sinaasappeltaart van Auteur onbekend

Sinaasappeltaart van Auteur onbekend

Recept categorieën: Fruit, Gebak, Taart
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • Taartvorm Ø 24 cm ingevet
  • steunvulling bv droge peulvruchten

Ingrediënten

  • 2 sinaasappels schoongeboend
  • 200 g bloem gezeefd
  • 50 g cacao
  • 200 g boter koude / in blokjes
  • 200 g witte basterdsuiker
  • 6 eieren
  • 1 citroen

Instructies

  • Rasp de schil van 1 sinaasappel fijn.
  • Meng in de keukenmachine de bloem, cacao en sinaasappelrasp met 125 g boter, 100 g suiker en 1 ei tot een samenhangend deeg.
  • Verpak het in plasticfolie en laat 30 minuten in de koelkast rusten.
  • Verwarm de oven voor op 200 º C.
  • Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht.
  • Bekleed de taartvorm ermee.
  • Leg bakpapier over het deeg en leg de steunvulling erop.
  • Dit voorkomt dat de bodem gaat rijzen.
  • Bak de taartbodem in 25 minuten lichtbruin.
  • Pers 1 sinaasappel en de citroen uit.
  • Snijd de geraspte sinaasappel in 6 plakken, halveer die en verwijder schil en pitten.
  • Smelt in een pan de rest van de boter.
  • Klop in de keukenmachine 5 eieren en het citrussap met 100 g suiker en een mespunt zout
  • schuimig.
  • Schenk, terwijl de machine draait, de boter erbij.
  • Neem de taartvorm uit de oven, gooi steunvulling en bakpapier weg.
  • Schenk het eimengsel in de taartbodem en verdeel de sinaasappelschillen erover.
  • Bak de taart in 30 minuten gaar.

Heerlijke Spinazietaart met Gehakt en Bladerdeeg

Heerlijke Spinazietaart met Gehakt en Bladerdeeg

Geniet van deze verrukkelijke spinazietaart met gehakt, perfect voor een gezellige lunch of een snel diner.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten, Lunch, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 sjalot klein gesneden
  • 1 teen knoflook geperst
  • 2 tomaten in blokjes gesneden
  • 4 eieren
  • 5 bladen bladerdeeg ontdooid
  • 125 ml crème fraîche
  • 200 gr geraspte kaas
  • 250 gr gehakt
  • 450 gr diepvries spinazie ontdooid en goed uitgelekt
  • 1 el Provençaalse kruiden
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (onderwarmte).
  • Rul het gehakt in een koekenpan samen met de gesneden sjalot, knoflook, tomaat en Provençaalse kruiden.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Zorg ervoor dat de spinazie goed is uitgelekt en meng deze in een grote kom met de gebakken gehaktmix, eieren, crème fraîche en geraspte kaas.
  • Bekleed een bakvorm met de ontdooide bladerdeegbladen, houd een paar bladen achter om de taart af te dekken.
  • Giet het spinaziemengsel in de bakvorm en maak een rasterpatroon bovenop met de overgebleven bladerdeegreepjes.
  • Zet de taart 10 minuten in de oven op onderwarmte.
  • Schakel daarna de oven over naar boven- en onderwarmte en bak de taart nog 30 minuten af, tot het bladerdeeg goudbruin en knapperig is.

Notities

Combineer deze hartige taart met een frisse Sauvignon Blanc of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 28g | Vet: 31g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g

Plaattaart met Brie, Appel, Courgette en Walnoten

Plaattaart met Brie, Appel, Courgette en Walnoten

Geniet van deze heerlijke plaattaart met een verrassende combinatie van brie, appel, courgette en walnoten. Perfect voor een lichte lunch of brunch!
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 3
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 rol bladerdeeg uitgerold en randjes iets omgekruld
  • ½ courgette in plakjes gesneden
  • 1 appel in dunne schijfjes gesneden
  • Plakjes spek optioneel
  • Flinke handvol walnoten
  • Plakjes brie
  • Handvol rucola
  • 1 el Souq kruiden voor oven groenten
  • Beetje zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Leg het bladerdeeg op een bakplaat bekleed met bakpapier en krul de randen iets om.
  • Bekleed het bladerdeeg met plakjes courgette, bestrooi met een beetje zout en de Souq kruiden voor oven groenten.
  • Leg de dunne appelschijfjes en walnoten gelijkmatig over de courgette.
  • Verdeel de plakjes spek (indien gebruikt) en plakjes brie over de taart.
  • Bak de plaattaart ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven, tot het bladerdeeg goudbruin en knapperig is en de brie gesmolten.
  • Haal de taart uit de oven en maak af met een handvol verse rucola.
  • Serveer direct en geniet van deze smaakvolle en lichte maaltijd.

Notities

Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Chardonnay of een frisse rosé past perfect bij deze plaattaart.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 15g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Gebakken Ananas met Honing en Kokos

Gebakken Ananas met Honing en Kokos

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd12 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Dessert - Nagerecht, Fruit
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8 personen
Calories: 100kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 1 kleine ananas
  • 2 eetlepels honing
  • 1 eetlepel limoensap
  • 25 gram gedroogde kokos
  • 1 liter ijs of mangosorbetijs

Instructies

  • Verwarm de Airfryer voor op 200 graden Celsius.
  • Bedek de bodem van de mand van de Airfryer met bakpapier, laat aan de randen 1 cm ruimte vrij.
  • Snijd de ananas in de lengte in tweeën, verwijder de schil en bruine puntjes.
  • Verwijder de harde binnenkant.
  • Snijd elk stuk in de lengte in 4 parten.
  • Meng de honing en limoensap in een kom.
  • Bestrijk de ananasstukjes met het honing-limoenmengsel en leg ze in de mand van de Airfryer.
  • Bestrooi met de gedroogde kokos.
  • Plaats de mand in de Airfryer en stel de timer in op 12 minuten.
  • Wanneer de timer afgaat, zou de ananas warm en goudbruin moeten zijn.
  • Serveer de gebakken ananasstukken met een royale schep ijs of sorbetijs.

Notities

Dit snelle en smakelijke dessert is perfect om van te genieten na een maaltijd!Serveer de gebakken ananasstukken met een royale schep ijs of sorbetijs.

Nutrition

Calories: 100kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 1g | Vet: 1g | Sugar: 20g

Chocolademoussetaart met Sinaasappel

Chocolademoussetaart met Sinaasappel

Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Chocolade, Dessert - Nagerecht, Fruit, Taart
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • lage taartvorm doorsnede ca. 20 cm
  • steunvulling (bijvoorbeeld droge erwten)

Ingrediënten

  • 150 g bloem
  • Een snufje zout
  • 75 g koude roomboter
  • 1 eetlepel witte basterdsuiker
  • 1-2 eetlepels melk
  • 3 eetlepels sinaasappelmarmelade
  • 2 chocolademousse bakjes elk 60 g
  • 50 g witte chocolade

Instructies

  • Meng bloem en een snufje zout in een kom.
  • Leg de koude roomboter op de bloem en snijd het met twee messen door de bloem.
  • Voeg suiker en melk toe en kneed tot een soepel deeg.
  • Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot een ronde lap van ongeveer 22 cm in doorsnee.
  • Bekleed een ingevette taartvorm (met bloem bestoven) met het deeg en zet deze minimaal 1 uur in de vriezer.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Bak de deegbodem 'blind': leg een vel bakpapier op de deegbodem en vul de vorm met erwten (dit houdt de bodem mooi plat).
  • Plaats de vorm in het midden van de oven en bak de bodem goudbruin en gaar in ongeveer 15 minuten.
  • Haal uit de oven en laat afkoelen.
  • Bestrijk de taartbodem met sinaasappelmarmelade.
  • Schep de chocolademousse erop en strijk voorzichtig glad met de achterkant van een in water gedoopte lepel.
  • Schaaf krullen van witte chocolade met een (kaas)schaaf.
  • Garneer de taart met chocoladekrullen en verdeel in 8 punten.

Notities

Geniet van deze heerlijke chocolademoussetaart met een vleugje sinaasappel!