Spaanse Empanada's
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 eetlepel olie
- 250 g rundergehakt
- 1 zak panklare spitskool 250 g
- 1 theelepel komijnpoeder
- 2 eetlepels chilisaus
- 2 eetlepels gembersiroop
- 1 eetlepel gemalen kokos zakje á 125 g, AH
- Zout
- Peper
- 2 blikken croissantdeeg á 240 g, Danerolles
- 1 ei
- 1 eetlepel boter of margarine om in te vetten
Verwarm de oven voor op 200 °C (gasovenstand 4).
Verhit olie in een pan.
Bak het gehakt in ongeveer 5 minuten rul.
Voeg de panklare spitskool toe en bak al omscheppend nog ca.
5 minuten.
Voeg komijnpoeder, chilisaus, gembersiroop en gemalen kokos toe aan het kool-gehaktmengsel.
Breng op smaak met zout en peper.
Laat het mengsel afkoelen.
Vet een bakplaat in.
Rol het croissantdeeg uit.
Steek met een glas of uitsteekvormpje 40 lapjes uit het deeg.
Klop het ei los in een kopje en bestrijk de rand van de deeglapjes ermee.
Schep het kool-gehaktmengsel op de ene helft van de deeglapjes.
Vouw de andere helft van het deeg over de vulling en druk goed dicht om empanada's te vormen.
Leg de empanada's op de ingevette bakplaat.
Bak de empanada's in het midden van de oven in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar.
- Serveer deze smakelijke Spaanse empanada's als warme hapjes op een feestelijke borrel of als bijgerecht bij een tapasavond.
- Je kunt naar smaak variëren met de vulling, bijvoorbeeld door toevoeging van groenten of kruiden.
- Serveer de empanada's warm voor de beste smaakbeleving.
Wijnadvies
Een frisse witte wijn zoals een Verdejo of een lichte rode wijn zoals een Tempranillo past goed bij dit gerecht.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 24
Boterkoek met rozemarijn en abrikozen
AllerHande juli 2002
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 50 g gewelde abrikozen
- 50 g hazelnoten
- 1 takje rozemarijn
- 300 g patentbloem
- 250 g witte basterdsuiker
- 250 g koude boter
- zout
- 1 ei
- 1 eetlepel(s) boter om in te vetten
Oven voorverwarmen op 200 °C.
Abrikozen in stukjes knippen.
Hazelnoten grof hakken.
Naalden van takje rozemarijn rissen en zeer fijnhakken.
Boven beslagkom bloem en basterdsuiker zeven.
Boter in 3 plakken snijden en op bloemmengsel leggen.
Boter met twee messen in kleine stukjes snijden.
Abrikozen, hazelnoten, rozemarijn en snufje zout aan bloemmengsel toevoegen.
Met koele hand snel tot samenhangende deegbal kneden.
Bakplaat invetten.
Op bakplaat koek vormen van deeg.
Ei loskloppen met een lepel water.
Bovenkant van deeg met ei bestrijken.
Boterkoek in ca. 20 minuten goudbruin en gaar bakken.
Laten afkoelen.
De plaatkoek wordt mooi vierkant door zelf van bakpapier een bakvorm op maat te vouwen en deze in de hoeken met paperclips vast te zetten.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 24
Bladerdeegdessert met Honing, Druiven en Vanille-ijs
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Cor Kevenaar
- 4 plakken roomboterbladerdeeg diepvries, ontdooid
- 4 eetlepels honing met oranjebloesem
- 100 g groene pitloze druiven
- 1 eetlepel muntblaadjes in dunne reepjes gesneden
- 1 liter vanille-ijs
- 1 zakje walnoten 55 g, grofgehakt
- 2 eetlepels poedersuiker
Verwarm de oven voor op 200°C.
Snijd de plakken bladerdeeg in vieren en leg de 16 vierkantjes op een stuk bakpapier op een bakplaat.
Prik de vierkantjes in met een vork en besprenkel ze met 2 eetlepels honing.
Bak ze in 15-20 minuten gaar en goudbruin.
Laat ze vervolgens even afkoelen.
Halveer de druiven en meng ze met de muntblaadjes.
Leg op elk bord een vierkantje bladerdeeg, schep er een flinke bol vanille-ijs op en bedek deze met een tweede bladerdeegvierkantje.
Bestrooi de torentjes met de grofgehakte walnoten en poedersuiker.
Druppel de rest van de honing eroverheen.
Garneer het bord met het druiven-muntmengsel en serveer direct.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti uit Italië past perfect bij dit zoete en fruitige dessert. De verfrissende bubbels en de fruitige tonen van de wijn vullen de smaken van de druiven, honing en vanille-ijs mooi aan.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 10g | Vet: 25g | Zout: 0.1g | Sugar: 45g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 24
Geitenkaas Bladerdeegtorentjes met Groenten en Tomatensaus
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 2 personen
Calories: 710kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 schaaltje vegetarische mix 250 g, bijv. Tivall
- 75 g boter of margarine
- 1 tomaat
- 1 courgette
- 1 prei
- 4 plakjes bladerdeeg diepvries
- 2 plakken zachte geitenkaas á 50 g, bijv. Bettinne Blanc
- 1 scharreleierdooier
- 250 ml tomatensap
- ½ groentebouillonblokje
- ½ eetlepel mangochutney
- Peper
- ½ eetlepel boter of margarine om in te vetten
- 1 ui
Verwarm de oven voor op 200°C (of gasovenstand 4).
Vorm 4 platte schijven van de vegetarische mix.
Verhit in een pan 2 eetlepels boter en bak de schijven in circa 2 minuten aan beide zijden goudbruin.
Haal uit de pan en leg op een bord.
Breng ruim water aan de kook in een pan.
Kruis de tomaat in, dompel deze enkele seconden onder in kokend water, spoel af onder koud water en verwijder de schil.
Snijd de tomaat in vieren, verwijder de pitjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Pel en snipper de ui.
Snijd de courgette in stukken van ongeveer 6 cm en vervolgens in smalle reepjes.
Snijd de prei in stukken van ongeveer 6 cm en daarna in smalle reepjes.
Laat de plakjes bladerdeeg circa 5 minuten ontdooien.
Vet een bakplaat in.
Klop de eierdooier los.
Steek uit elk plakje bladerdeeg een rondje.
Leg op de bakplaat 2 rondjes bladerdeeg.
Leg op elk rondje achtereenvolgens: een vegetarische schijf, een plakje geitenkaas, een vegetarische schijf en een rondje bladerdeeg.
Bestrijk de bovenste rondjes bladerdeeg met de losgeklopte eierdooier.
Bak in het midden van de oven gedurende circa 25 minuten, tot ze goudbruin en gaar zijn.
Smelt in een pan 25 g boter.
Fruit de helft van de ui glazig.
Voeg tomatensap toe en breng aan de kook.
Verkruimel het groentebouillonblokje erboven.
Roer de mangochutney erdoor.
Breng op smaak met peper en laat op laag vuur circa 5 minuten zachtjes koken.
Verhit in een andere pan de rest van de boter en bak de overgebleven ui, prei en courgette circa 5 minuten op halfhoog vuur.
Roer de tomatenblokjes erdoor.
Verdeel de saus over twee borden.
Leg de groenten in het midden en zet de bladerdeegtorentjes erop.
Wijnadvies:
Een lichte en fruitige rode wijn, zoals een Pinot Noir, past goed bij dit gerecht. De wijn vult de smaken van de geitenkaas en groenten aan zonder te overheersen. Serveer de wijn licht gekoeld voor een verfrissende combinatie.
Calories: 710kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 16g | Vet: 54g | Zout: 2.5g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 24
Venkel en Sardine Bladerdeegtaartjes
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Cor Kevenaar
- 4 plakjes roomboterbladerdeeg diepvries
- 1 kleine venkelknol
- 1 rode ui
- 2 blikjes sardines à 120 g
- 2-3 eetlepels olijfolie extra vierge met basilicum
- ½ eetlepel balsamicoazijn
- Zeezout
- Versgemalen peper
Verwarm de oven voor op 200°C (gasovenstand 4).
Verwarm de grillpan tot deze gloeiend heet is.
Laat de plakjes bladerdeeg in ongeveer 10 minuten ontdooien.
Maak de venkel schoon en snijd deze in flinterdunne plakjes.
Pel de rode ui en snijd deze in flinterdunne partjes.
Dep de sardines goed droog met keukenpapier.
Bestrijk de venkel, ui en sardines met olijfolie.
Rooster eerst de sardines in de grillpan gedurende ongeveer 1 minuut aan één kant tot ze mooi geroosterd zijn.
Leg ze op een bord.
Rooster vervolgens de venkel en ui in de grillpan gedurende ongeveer 2 minuten tot ze mooi bruin zijn, keer ze halverwege.
Druppel er balsamicoazijn overheen.
Bekleed een bakplaat met bakpapier.
Snijd elk plakje bladerdeeg in drie lange repen en leg deze naast elkaar op de bakplaat.
Verdeel de geroosterde venkel en ui over de repen bladerdeeg en leg op elke reep één sardine met de geroosterde kant naar boven.
Besprenkel met de resterende olijfolie en maal er zout en peper over.
Bak de taartjes in het midden van de oven gedurende circa 15 minuten, tot ze goudbruin en gaar zijn.
Laat de taartjes afkoelen tot ze lauwwarm zijn.
Serveer de venkel en sardine bladerdeegtaartjes als hoofdgerecht met een frisse salade en eventueel wat knapperig stokbrood.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 24
Knapperige Bakbacon met Kruidige Tomaat
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 citroen
- 2 sneetjes oud witbrood
- 2 takjes verse oregano of Italiaanse kruidenmix
- Zout
- Peper
- 4 tomaten
- 2 eetlepels kruidenolie met peterselie-knoflook
- 4 plakjes bakbacon
Verwarm de oven voor op 175°C (of gasovenstand 3).
Boen de citroen schoon en rasp 2 theelepels schil boven een kom.
Snijd de korstjes van het brood en verkruimel het brood heel fijn.
Rits de oreganoblaadjes van de takjes en hak ze fijn.
Meng in een kommetje de citroenrasp, broodkruim, fijngehakte oregano, zout en peper naar smaak.
Was de tomaten, halveer ze en zet ze op een bakplaat.
Verdeel het kruimelmengsel over de tomaten.
Druppel de kruidenolie over de tomaten.
Leg de plakjes bakbacon naast de tomaten op de bakplaat.
Schuif de bakplaat in de oven en laat de tomaten in ongeveer 15 minuten gaar worden en de bacon knapperig bruin worden.
Leg een plakje bacon op elk van de vier borden en zet er twee halve tomaten op.
Wijnadvies:
Deze knapperige bakbacon met kruidige tomaat gaat goed samen met een lichte en fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir of een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 24
Aspergetaart met Geitenkaas
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 kg witte asperges
- 300 g zachte geitenkaas
- 6 eetlepels melk
- 2 eierdooiers
- 1 theelepel honing
- 1 zakje rucolasla 30 g, fijngeknipt
- 6 plakjes roomboterbladerdeeg diepvries
- 1 zakje hazelnoten 65 g, grofgehakt
Schil de asperges en snijd de houtachtige uiteinden eraf.
Kook de asperges in ruim kokend water met zout gedurende 10 minuten.
Laat ze vervolgens nog 10 minuten afgedekt in het kookwater staan en laat ze uitlekken.
Roer in een kom de geitenkaas los met 4 eetlepels melk, 1 eierdooier en honing.
Meng de fijngeknipte rucola erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Ontdooi het bladerdeeg en rol het uit op een met bloem bestoven werkblad tot een langwerpige lap, waarbij je de rand iets dikker laat.
Leg het uitgerolde deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk het met het geitenkaasmengsel, waarbij je de rand vrijhoudt.
Verdeel de asperges over het deeg.
Klop de andere eierdooier los met de resterende melk en bestrijk hiermee de aspergetaart.
Bak de taart in ongeveer 30 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.
Hak de hazelnoten grof en rooster ze kort in een droge koekenpan.
Laat ze afkoelen op een bord.
Haal de aspergetaart uit de oven en bestrooi deze met de geroosterde hazelnoten.
Snijd de taart in vier stukken en serveer warm of koud.
Wijnadvies:
Deze hartige taart met delicate smaken van geitenkaas en asperges past goed bij een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio. De wijn zal de smaken van het gerecht aanvullen zonder te overheersen.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 18g | Vet: 34g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 24
Knapperige Amandel-Kokoskoekjes
Bereidingstijd39 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 368kcal
Author: Cor Kevenaar
- 2 zakjes garneeramandelen à 45 g
- 2 eieren
- 100 g suiker
- 100 g gemalen kokos
- 100 g bloem
- ½ zakje bakpoeder
- 1 zakje vanillesuiker
- 4 eetlepels olie
- 4 eetlepels poedersuiker
Maal de amandelen fijn in een keukenmachine.
Klop in een kom de eieren los met de suiker.
Meng de kokos, bloem, gemalen amandelen, bakpoeder, vanillesuiker en 3 eetlepels olie erdoor.
Laat het deeg 15 minuten rusten, zodat de bloem alle vocht opneemt.
Vet je handen in met olie en vorm ongeveer 20 balletjes van het deeg.
Leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat, op enige afstand van elkaar.
Druk de balletjes iets plat en bestrooi ze met poedersuiker.
Maak met een mes kruislings inkepingen in de koekjes.
Bak de koekjes in ongeveer 25 minuten lichtbruin en gaar.
Haal de bakplaat uit de oven en laat de koekjes afkoelen op een rooster.
Geniet van deze knapperige amandel-kokoskoekjes bij een kopje koffie of thee, of serveer ze als een lichte zoete traktatie na de maaltijd. Ze zijn ook heerlijk als tussendoortje!
Calories: 368kcal | koolhydraten: 37g | Protein: 6g | Vet: 23g | Zout: 0.2g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 24
Geroosterde Ricotta met Cherrytomaatjes
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Kevenaar
- 250 g ricotta kaas
- 500 g cherrytomaatjes of romaatjes
- Grof zeezout
- 2 theelepels balsamicoazijn
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 teentje knoflook geperst
- 1 theelepel honing
- Versgemalen zwarte peper
- 8 basilicumblaadjes
Verwarm de oven voor op 200 ºC.
Strijk de ricotta uit over een ovenschaal met behulp van een paletmes.
Maak de cherrytomaatjes schoon en leg ze op een bakplaat.
Maal er grof zeezout over.
Roer een dressing van balsamicoazijn, olijfolie, geperste knoflook, honing en flink wat versgemalen zwarte peper.
Druppel de dressing over de cherrytomaatjes.
Schuif de ovenschaal met ricotta in de oven en na 5 minuten ook de bakplaat met tomaatjes.
Rooster beide in nog 10 minuten lichtbruin.
Laat de tomaatjes iets afkoelen.
Til de ricotta voorzichtig uit de vorm en snijd deze in 4 punten.
Leg de punten voorzichtig op vier borden en maal er wat zwarte peper over.
Schep de tomaatjes met het vrijgekomen vocht ernaast en garneer met basilicum.
Serveer met dunne sneetjes geroosterde ciabatta.
Voedingswaarden per portie (ongeveer):
Wijnadvies:
Deze geroosterde ricotta met tomaatjes gaat goed samen met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 6g | Vet: 18g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 24
Passievrucht Mascarpone Taart
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 750kcal
Author: Cor Kevenaar
- 6 plakjes roomboterbladerdeeg diepvries, ontdooid
- 4 rijpe passievruchten
- 500 g mascarpone
- 1 zakje vanillesuiker
- 4 eetlepels abrikozenjam
- Poedersuiker
- Bloem om te bestuiven
Verwarm de oven voor op 200°C.
Kneed de plakjes bladerdeeg snel tot een deegbal en verdeel deze in 2 gelijke porties.
Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad uit tot 2 cirkels van 22-24 cm.
Snijd indien nodig de deeglappen bij.
Leg de deegcirkels naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat en snijd met een pizzasnijder of scherp mes voorzichtig in 6 gelijkvormige punten.
Bak de bakplaat in het midden van de oven gedurende ongeveer 20 minuten tot het deeg krokant is.
Haal de bakplaat uit de oven en laat het deeg minstens 30 minuten afkoelen.
Halveer de passievruchten en lepel het vruchtvlees eruit.
Roer de mascarpone los met de vanillesuiker en 1 eetlepel passievruchtvlees.
Verwarm de abrikozenjam zachtjes (bijvoorbeeld in de magnetron) tot deze vloeibaar is.
Bestrijk de bladerdeegpunten voorzichtig met de jam.
Leg de helft van de punten op een taartschaal en verdeel de mascarpone erover.
Bedek met de resterende bladerdeegpunten.
Bestrooi de taart licht met poedersuiker en verdeel het overgebleven passievruchtvlees over de bovenkant.
Serveer direct.
Wijnadvies:
Een licht mousserende witte wijn, zoals een Moscato d'Asti, past goed bij dit dessert vanwege zijn fruitige en verfrissende karakter.
Calories: 750kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 15g | Vet: 55g | Zout: 0.5g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 24