Zelfgemaakte Turkse Ajvar
Maak zelf authentieke Turkse Ajvar, een smaakvolle dip van geroosterde paprika's en aubergines. Heerlijk als bijgerecht, dip of smaakmaker!
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 190kcal
Author: Cor Klaar
- 10 verse rode paprika's
- 4 middelgrote aubergines
- ¾ kopje olijfolie
- 1 grote ui fijngesneden
- 3 tenen knoflook fijngehakt
- 1-2 eetlepels citroensap of 1 eetlepel rode wijnazijn
- Verse peterselie fijngehakt
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Rooster de paprika's en aubergines in een oven van 250°C tot de huid blaren krijgt en zwart wordt (ongeveer 25-30 minuten).
Plaats de geroosterde groenten in een plastic zak en laat ze 10 minuten stomen.
Verwijder de schil van de paprika's en aubergines.
Pureer de pulp in een keukenmachine tot een enigszins stevige massa.
Verhit 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de ui tot deze zeer zacht is.
Voeg de knoflook toe en bak 2 minuten mee.
Haal de pan van het vuur en roer het paprika-auberginemengsel erdoor.
Voeg langzaam de resterende olijfolie toe terwijl je roert, totdat de olie volledig is opgenomen.
Breng op smaak met citroensap of rode wijnazijn, zout en peper.
Doe de Ajvar in een afgesloten pot en bewaar in de koelkast.
Voeg vlak voor serveren de fijngehakte peterselie toe.
Serveertip:
Serveer Ajvar als dip met brood, als smaakmaker bij vleesgerechten of als onderdeel van een salade.
Wijnadvies:
Ajvar gaat goed samen met een lichte, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een frisse rosé.
Calories: 190kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 2g | Vet: 16g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 54
Nederlandse Zoute Stengels met Koude Boter
Heerlijke, knapperige Nederlandse zoute stengels – een simpele en smakelijke snack, perfect voor elke gelegenheid!
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g bloem
- 150 g koude boter in kleine stukjes gesneden
- 1 deciliter koud water
- 4 druppels azijn
- Zout naar smaak
- 1 ei
Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Doe de bloem, koude boterstukjes en een snufje zout in een kom.
Wrijf de boter door de bloem met je vingers tot het mengsel op fijn broodkruim lijkt.
Voeg het koude water en de azijn toe aan het mengsel en kneed het snel tot een deeg.
Voeg eventueel wat extra bloem toe als het deeg te plakkerig is.
Rol het deeg uit op een licht met bloem bestoven oppervlak tot een rechthoek van ongeveer 0,5 cm dikte.
Snijd het deeg in lange repen van ongeveer 1 cm breedte.
Klop het ei los in een kommetje.
Bestrijk de repen deeg met het losgeklopte ei.
Leg de repen deeg op de bakplaat en bak ze in de voorverwarmde oven gedurende 12-15 minuten, of tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Laat de zoute stengels afkoelen op een rooster voordat je ze serveert.
Serveertip:
Serveer de zoute stengels als snack bij een borrel, of combineer ze met een dipsaus voor extra smaak.
Wijnadvies:
Deze zoute stengels zijn heerlijk als snack bij een glas droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 3g | Vet: 7g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 54
Frisse Citroentaartjes met Frambozen
Heerlijke frisse citroentaartjes met een romige vulling en sappige frambozen – een perfecte zomerse traktatie!
Bereidingstijd1 uur uur
Totale tijd1 uur uur
Servings: 10
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar
Verwarm de oven voor op 220°C (boven-/onderwarmte) en haal het bladerdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Snijd het deeg met een pizzasnijder in de lengte doormidden en vervolgens elk deel in 5 stukken, zodat je 10 rechthoekjes krijgt (ongeveer 8×12 cm).
Snijd rondom elk vierkantje een rand van 1 cm en prik met een vork gaatjes in het midden, maar niet in de randjes.
Klop 1 ei los en gebruik de helft om de deegstukjes mee in te kwasten.
Zet de andere helft apart.
Vouw de randjes van het deeg naar binnen (eerst de lange zijden, dan de korte) en bestrijk de randjes opnieuw met ei.
Schuif het deeg op een bakplaat met bakpapier en bak de taartjes 20 minuten in het midden van de oven.
Voor de citroenvulling:
Meng het overgebleven ei met de gecondenseerde melk.
Voeg het citroenrasp en -sap toe en roer goed door.
Zet de oven na het bakken van het deeg terug naar 170°C.
Druk het midden van de taartjes voorzichtig plat met de achterkant van een vork.
Schenk de citroenvulling in de taartjes en vul ze tot aan de rand.
Plaats ze terug in de oven en bak ze nog 15 minuten tot de citroenvulling stevig is.
Laat de taartjes minimaal 1 uur afkoelen voordat je ze decoreert met verse frambozen.
Bewaar ze afgedekt in de koelkast tot het serveren.
Serveertip:
Serveer de citroentaartjes gekoeld en garneer met een beetje poedersuiker voor een extra feestelijke uitstraling.
Wijnadvies:
Deze taartjes passen perfect bij een lichtzoete witte wijn, zoals een Moscato d'Asti uit Italië.
Calories: 210kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 180g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 54
Knapperige Bladerdeegsnacks met Tomaat en Pesto
Heerlijke knapperige bladerdeegsnacks met sappige tomaat, romige mozzarella en geurige basilicumpesto. Perfect voor elke gelegenheid!
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 15
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
Verwarm de oven voor op 200°C boven-/onderwarmte en haal het bladerdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
Rol het deeg uit met het bijgeleverde bakpapier en snijd het in 15 vierkantjes.
Prik met een vork meerdere keren in het midden van elk stukje deeg.
Breng een dun laagje pesto aan op de bladerdeegvierkantjes, maar laat een rand van 0,5 cm vrij.
Leg een plakje tomaat op de pesto, bestrooi met mozzarella en breng op smaak met zout en peper.
Plaats de tomatensnacks op een bakplaat en bak ze in het midden van de oven gedurende 15-18 minuten, of tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Serveertip:
Serveer warm of lauwwarm met extra verse basilicum als garnering.
Wijnadvies:
Deze tomatensnacks passen perfect bij een lichte en verfrissende witte wijn, zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 4g | Vet: 7g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 54
Bacon-Ei Emmentaler Broodjes
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
- 4 afbakbroodjes rond
- 4 eieren M-formaat
- 4 plakken bacon
- 50 gram geraspte Emmentaler
- 4 takjes tijm
- Peper naar smaak
Snijd de bovenkant van het broodje en hol de broodjes uit.
Leg een plak mooie bacon in het broodje.
Strooi wat van de geraspte Emmentaler op de bodem.
Breek in ieder broodje een ei en laat de dooier heel.
Strooi hierover wat peper en verse tijm en als laatste de Emmentaler.
Verwarm de oven voor op 180 °C Hetelucht Plus.
Plaats de broodjes op een bakplaat (of een bakplaat met gaatjes) en bak de broodjes in ongeveer 10 minuten af.
Controleer nu het ei. Als het ei nog niet ver genoeg gestold is, dek het dan af met aluminium folie en laat het op 120 °C verder garen.
Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de smaken van dit gerecht.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 17g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 54
Scandinavische Skyr Bowl met Gebakken Appels en Winterse Granola
Een romige skyr bowl met krokante winterse granola, gekaramelliseerde appels en een vleugje amandelspread – perfect voor een feestelijk ontbijt of dessert.
Bereidingstijd50 minuten min
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g muesli
- 6 eetlepels honing
- 1 eetlepel kaneel
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 zak luxe notenmelange
- 6 eetlepels gedroogde cranberry’s
- 2 appels
- 25 g boter
- 2 eetlepels suiker
- 500 g skyr naturel
- 4 eetlepels amandelspread
Verwarm de oven voor op 170°C.
Meng in een kom de muesli met honing, kaneel en zonnebloemolie.
Verdeel de muesli over een met bakpapier beklede bakplaat.
Rooster de muesli in de oven gedurende 25 minuten knapperig en schep tussendoor 2 keer om.
Laat de muesli afkoelen en meng er na 10 minuten de noten en cranberry's doorheen.
Was de appels, snijd ze in vieren, verwijder het klokhuis en snijd de partjes in dunne plakjes.
Verhit boter in een koekenpan en roerbak de appelpartjes met suiker gedurende 5 minuten tot ze beetgaar zijn.
Verdeel de skyr over 4 kommen.
Voeg per kom een swirl van amandelspread toe.
Verdeel de gebakken appelpartjes over de kommen.
Schep in elke kom 3 eetlepels granola.
Garneer eventueel met verse munt voor extra frisheid.
Serveer direct.
Serveertip:
Garneer met extra verse munt of een snufje kaneel voor een feestelijke uitstraling.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals Riesling past perfect bij de frisse smaken van dit gerecht.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 0.3g | Sugar: 28g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 54
Rozijnen Scones met Slagroom en Arpeggio Espresso
Een verfijnde en elegante koffie klassieker in combinatie met warme rozijnen scones en slagroom
Voorbereidingstijd20 minuten min
Servings: 1
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
Espresso-kopje
mixer of keukenmachine
Kleine pan
- Slagroom
- 10 gram poedersuiker
- Theelepel cacao poeder
- 500 gram bloem
- 60 gram bloem voor het bestuiven
- Theelepel bakpoeder
- Eetlepel suiker
- Theelepel zout
- 1 ei
- 110 gram boter
- 100 gram rozijnen
- Sinaasappel
- 250 ml melk
- Eetlepel suiker
Rasp de sinaasappelschil en pers het sap uit de sinaasappel.
Kook de rozijnen gedurende 5 minuten in een kleine pan met sinaasappelsap en 100 ml water.
Mix alle ingrediënten (bewaar 1 ei) inclusief de gekookte rozijnen met een mixer of keukenmachine tot er deeg ontstaat.
Rol het deeg uit tot een dikte van 3 cm en snijd er scones uit.
Plaats de scones op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bestrijk de scones met eigeel van het bewaarde ei en besprenkel ze met suiker.
Bak de scones in een voorverwarmde oven gedurende 20 minuten op 180°C.
Serveer de scones met slagroom en een espresso van de Arpeggio koffie.
Rozijnen scones met slagroom en espresso vormen een heerlijk ontbijt en worden meestal niet met wijn geserveerd. Maar als je wilt experimenteren, zou een lichte mousserende wijn zoals een Prosecco goed passen bij de zoete en hartige smaken.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 8g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 54
Geroosterde Muesli met Griekse Yoghurt en Honing Espresso
Geniet van deze heerlijke en voedzame geroosterde muesli met Griekse yoghurt en honing espresso!
Voorbereidingstijd15 minuten min
Servings: 10
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
grote kom
Ontbijt kom
Espresso-kopje
- 225 gram havermout
- 60 gram zonnebloempitten
- 60 gram wit sesamzaad
- 90 gram appelmoes
- ½ theelepel gemengde kruiden
- 60 gram agavesiroop
- 30 gram honing
- 50 gram rietsuiker
- 125 gram amandelen
- 2 eetlepels hazelnootolie
- 20 gram gemalen koffie van de Dulsão de Brasil
Verwarm de oven voor op 180°C.
Voeg alle ingrediënten, behalve de gemalen koffie, toe aan een grote kom en roer ze goed door tot ze goed gemengd zijn.
Leg de mix van ingrediënten op een met bakpapier beklede bakplaat en bak het in de oven gedurende 15 minuten.
Schep elke 5 minuten om.
Haal de mix uit de oven.
Maak met een scherp mesje de Dulsão de Brasil capsule open en voeg de gemalen koffie toe aan de ingrediëntenmix.
Zet de mix weer in de oven en bak tot deze goudbruin is.
Haal de mix uit de oven en laat deze afkoelen.
Indien u de mix voor een later moment wilt bewaren, kunt u deze in een luchtdichte verpakking opbergen.
Voeg Griekse yoghurt en honing naar smaak toe aan een ontbijtkom en eindig met de zelfgemaakte muesli.
Serveer met een espresso van de Dulsão de Brasil.
Aangezien dit een ontbijt is, wordt er meestal geen wijn geserveerd. Maar als je wilt experimenteren, zou een lichte en fruitige witte wijn zoals een Moscato passen bij de zoete en frisse smaken van dit gerecht.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 10g | Zout: 0.1g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 54
Karamel Havermoutkoekjes met Crème Brûlée Cappuccino
Geniet van krokante karamel havermoutkoekjes gecombineerd met een romige crème brûlée cappuccino – een perfecte zoete traktatie!
Bereidingstijd15 minuten min
koeltijd2 uur uur
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
Cappuccino-kopje
mixer of keukenmachine
plastic folie
- 1 ei
- 1 Cup Caramelito
- ½ theelepel bakpoeder
- 2 snufjes zout
- 40 g noten
- 50 g havermout
- 100 g boter
- 100 g rietsuiker
- 180 g bloem
Meng de boter en suiker in een kom met een mixer of keukenmachine.
Voeg het ei toe en mix opnieuw.
Voeg bloem, havermout, noten, bakpoeder en zout toe aan de kom en mix tot een stevig deeg ontstaat.
Vorm het deeg tot een cilinder en wikkel het in plasticfolie.
Leg het deeg 2 uur in de koelkast om te rusten.
Snijd plakjes van de deegrol en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Bak de koekjes 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.
Bereid een cappuccino met de Caramelito-cup in een cappuccino-kopje.
Strooi rietsuiker over de cappuccino.
Gebruik een gasbrander om de suiker te karamelliseren voor een crème brûlée-effect.
Serveer de cappuccino samen met de havermoutkoekjes.
Geniet van deze heerlijke combinatie!
Serveertip:
Garneer de cappuccino met een extra snufje kaneel voor extra smaak.
Wijnadvies:
Hoewel koffie en koekjes meestal niet met wijn worden gecombineerd, zou een zoete dessertwijn zoals een Late Harvest Riesling goed passen bij de karameltonen.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 6g | Vet: 14g | Zout: 0.4g | Sugar: 22g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 54
Zalmsalade Partybroodjes met Frisse Kruiden
Luchtige partybroodjes gevuld met een frisse zalmsalade, perfect als feestelijke traktatie of lichte lunchoptie.
Bereidingstijd10 minuten min
Totale tijd10 minuten min
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 1 eetlepel citroensap
- 2 eetlepels mayonaise
- 3 gedroogde tomaatjes op olie fijngehakt
- 12 bake-off partybroodjes of glutenvrije variant
- 50 g waterkers of veldsla
- 200 g gerookte zalm
- 1 stengel bleekselderij in piepkleine blokjes
- Snufje gedroogde dragon
- Versgemalen peper naar smaak
- Zout naar smaak
Bak de 12 bake-off partybroodjes af volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Snijd de gerookte zalm, bleekselderij en gedroogde tomaatjes in kleine blokjes.
Meng de zalm, bleekselderij en tomaatjes met mayonaise, citroensap, dragon, peper en zout in een kom.
Snijd de partybroodjes open.
Leg een toefje waterkers of veldsla op de onderkant van elk broodje.
Schep de zalmsalade op de sla.
Plaats de bovenkant van de broodjes erop en serveer direct.
Serveertip:
Garneer de broodjes met een extra schijfje citroen voor een frisse touch.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc past perfect bij deze zalmsalade partybroodjes.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 18g | Vet: 18g | Zout: 1.6g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Bakplaat / Pagina 54