Barbecue Sardines met Tomatensaus en Garnalen

Barbecue Sardines met Tomatensaus en Garnalen

Lekkere gegrilde sardines met een mediterrane tomatensaus en grijze garnalen.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Hapjes, Vis
Land van herkomst: Portugal
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 240kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 12 verse sardines
  • 1 dl droge witte wijn
  • 1 pak gezeefde tomaten met stukjes tomaat
  • 2 knoflookteentjes fijngesnipperd
  • 50 g grijze garnalen
  • Fijngesnipperde verse kruiden basilicum, peterselie, dragon,...
  • Olijfolie
  • 1 sjalot fijngesnipperd
  • Cayennepeper
  • Peper en zout

Instructies

  • Vraag je visboer om de sardines schoon te maken en te ontgraten.
  • Doe de fijngesnipperde sjalot en knoflook in een kom met een beetje olijfolie.
  • Stoof het mengsel 1 minuut in de microgolfoven op middelhoge kracht.
  • Voeg de witte wijn toe en verwarm nog 1 minuut.
  • Meng de gezeefde tomaten door het mengsel en zet dit 2 minuten in de microgolfoven.
  • Roer de grijze garnalen door de saus en verwarm nog enkele seconden in de microgolfoven.
  • Breng de saus op smaak met peper, zout en cayennepeper.
  • Borstel olijfolie over de sardines en grill ze op de barbecue of grill, ongeveer 2 minuten aan elke kant.
  • Strooi de verse kruiden over de saus en serveer met de sardines.
  • Voeg partjes citroen toe voor extra frisheid.

Notities

Wijnadvies:
Combineer met een frisse Portugese witte wijn zoals Vinho Verde.

Nutrition

Calories: 240kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 25g | Vet: 12g | Zout: 1.1g | Sugar: 2g

Zomerse Sardines van de BBQ met Kruidige Tomatensaus

Zomerse Sardines van de BBQ met Kruidige Tomatensaus

Perfect gegrilde sardines met een rijke, kruidige tomatensaus, ideaal voor een zomerse barbecue.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Hapjes, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Flexitarisch
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 12 verse sardines
  • 50 g grijze garnalen
  • 1 pak gezeefde tomaten met stukjes tomaat
  • 1 dl droge witte wijn
  • 1 fijngesnipperde sjalot
  • 2 fijngesnipperde knoflookteentjes
  • Olijfolie
  • Cayennepeper
  • Peper en zout
  • Fijngesnipperde verse kruiden basilicum, peterselie, dragon

Instructies

  • Vraag de visboer om de sardines schoon te maken en te ontgraten.
  • Doe de sjalot en knoflook met een beetje olijfolie in een kom.
  • Stoof dit 1 minuut in de microgolfoven op middelhoge kracht.
  • Voeg de wijn toe en verwarm nog 1 minuut in de oven.
  • Meng de tomaten door het sjalotmengsel en zet nog 2 minuten in de microgolfoven.
  • Roer de garnalen door de saus en verwarm enkele seconden om goed door te warmen.
  • Breng de saus op smaak met peper, zout en cayennepeper.
  • Bestrijk de sardines licht met olijfolie en grill ze op de barbecue of grill voor ongeveer 2 minuten per kant.
  • Strooi de verse kruiden over de saus en serveer de sardines met citroenpartjes.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 18g | Vet: 20g | Zout: 0.5g | Sugar: 4g

Appelkruimeltaart met Licor 43 van de Barbecue

Appelkruimeltaart met Licor 43 van de Barbecue

Deze appelkruimeltaart met Licor 43 krijgt een heerlijke rokerige smaak door de barbecue. Serveer met kaneelijs voor een extra luxe dessertervaring!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak, Taart
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 Elstar appels
  • 75 g bloem
  • 75 g ongezouten roomboter koud
  • 75 g witte basterdsuiker
  • 50 ml Licor 43
  • 25 g amandelmeel
  • 6 bolletjes kaneelijs
  • 4 Belgische boterwafels
  • 1 tl kaneel
  • ½ limoen
  • Snufje zout

Instructies

  • Steek drie aanmaakblokjes aan op het rooster van de barbecue.
  • Plaats de brikettenstarter met briketten erboven en wacht 15 minuten.
  • Giet de briketten aan één kant van de barbecue en plaats de deksel erop.
  • Verhit de barbecue tot 220°C en regel de temperatuur met de ventilatiegaten.
  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in kleine blokjes.
  • Voeg het sap van een halve limoen toe om verkleuring te voorkomen.
  • Meng de appelblokjes met kaneel en een scheutje Licor 43 en doe ze in een barbecuebestendige schaal.
  • Meng in een kom bloem, amandelmeel, koude boterblokjes, witte basterdsuiker, verkruimelde boterwafels en een snufje zout.
  • Kneed met je vingers tot kruimels ontstaan.
  • Strooi de kruimels over de appels in de schaal.
  • Bak de taart 30 minuten op indirecte hitte (kant zonder kolen) met gesloten deksel.
  • Controleer tussendoor op gaarheid.
  • Als je de taart in de oven bakt, gebruik dan 180°C en bak 30 minuten.
  • Serveer de warme appelkruimeltaart met een bolletje kaneelijs en een scheutje Licor 43 eroverheen.

Notities

Serveertip:
Voeg wat geroosterde amandelen toe voor extra crunch.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 4g | Vet: 20g | Zout: 0.2g | Sugar: 35g

Teriyaki Gehaktballetjes van de BBQ

Teriyaki Gehaktballetjes van de BBQ

Deze heerlijke BBQ Teriyaki Gehaktballetjes zijn een smakelijke traktatie die je zeker zult waarderen. Ondanks de chique naam van het recept, is het eigenlijk heel eenvoudig te maken. Je zult zien dat dit een welkome afwisseling is van de traditionele speklapjes en braadworsten op de barbecue.
Servings: 15 balletjes
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Gehaktballetjes:

  • 600 gram rundergehakt
  • 125 gram panko Japans broodkruim
  • 2 eetlepels gerookt paprikapoeder
  • 2 eieren
  • 2 sjalotjes fijngehakt
  • 2 tenen knoflook fijngehakt
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 theelepel zout

Teriyakisaus:

  • 75 milliliter sojasaus
  • 75 milliliter water
  • 4 eetlepels donkere basterdsuiker
  • 2 knoflooktenen geplet
  • 2 theelepels sesamolie
  • 1 theelepel maïzena

Garnering:

  • 2 eetlepels geroosterde sesamzaadjes
  • Verse bieslook fijngehakt

Instructies

  • Steek de barbecue aan en verwarm deze tot 180 graden Celsius.
  • Voor de teriyakisaus: Meng in een steelpan alle ingrediënten voor de saus, behalve de maïzena.
  • Breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen.
  • Verwijder de knoflooktenen.
  • Meng de maïzena met een beetje water om een papje te vormen en voeg dit toe aan de teriyakisaus.
  • Kook in tot de saus de gewenste dikte heeft.
  • Haal van de hittebron.
  • Voor de gehaktballetjes: Meng in een kom alle ingrediënten voor de gehaktballetjes goed door elkaar.
  • Vorm er 15 gelijke balletjes van.
  • Leg de gehaktballetjes op de barbecue, bij voorkeur op indirecte hitte, en sluit de deksel.
  • Laat de balletjes ongeveer 20 minuten garen.
  • Draai ze regelmatig om en bestrijk ze tijdens het bakken met de zelfgemaakte teriyakisaus, na 15 en 20 minuten.
  • Houd de deksel zoveel mogelijk gesloten om de warmte vast te houden.

Notities

Serveer de BBQ Teriyaki Gehaktballetjes met geroosterde sesamzaadjes en fijngehakte bieslook. Geniet ervan!

Citroengraskipspiesjes

Citroengraskipspiesjes

Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Thailand
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • Houten spiesjes, geweekt in water om verbranden te voorkomen

Ingrediënten

  • 500 g kipfilet in blokjes gesneden
  • 2 stengels citroengras alleen het onderste witte deel, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 rode chilipeper fijngehakt (pas de hoeveelheid aan naar smaak)
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel vissaus
  • 1 eetlepel oestersaus
  • 1 eetlepel honing
  • Sap van 1 limoen
  • Versgemalen zwarte peper

Instructies

  • In een kom, combineer het fijngesneden citroengras, knoflook, rode chilipeper, sojasaus,
  • vissaus, oestersaus, honing, limoensap en een snufje versgemalen zwarte peper.
  • Dit zal de marinade zijn voor de kipspiesjes.
  • Voeg de in blokjes gesneden kip toe aan de marinade en meng goed, zodat alle kip
  • gelijkmatig bedekt is.
  • Laat de kip minstens 30 minuten tot 1 uur in de marinade marineren.
  • Als je meer tijd hebt, kun je de kip ook langer laten marineren voor meer smaak.
  • Rijg de gemarineerde kipblokjes op de geweekte houten spiesjes.
  • Verwarm een grillpan of barbecue op middelhoog vuur.
  • Zorg ervoor dat het oppervlak goed heet is voordat je de spiesjes toevoegt.
  • Gril de citroengraskipspiesjes ongeveer 3-4 minuten aan elke kant of totdat de kip volledig gaar is en een mooie grillmarkering heeft.
  • Serveer de citroengraskipspiesjes warm met rijst, noedels of een frisse salade.
  • Je kunt ook extra partjes limoen en chilisaus serveren voor wat extra smaak.
  • Geniet van deze smaakvolle en aromatische citroengraskipspiesjes als hoofdgerecht.

Mediterrane Spinazie-Feta Hamburgers

Mediterrane Spinazie-Feta Hamburgers

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Rundvlees
Land van herkomst: Griekenland
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 473kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 2 sneetjes volkorenbrood zonder korst of glutenvrij brood
  • ½ citroen geraspt en geperst
  • 1 ui in stukken gesneden
  • 500 g rundergehakt of plantaardig gehakt
  • 15 g verse peterselie fijngeknipt
  • 1 theelepel gemalen piment
  • 2 theelepels djinten gemalen komijn
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 100 g bladspinazie diepvries (deelblokjes)
  • 50 g feta in blokjes (of lactosevrije/geitenmelk feta)

Instructies

  • Maal in een keukenmachine het brood, citroensap en -rasp, en ui tot een fijne massa.
  • Kneed het broodmengsel door het gehakt, samen met de peterselie, piment, 1 theelepel komijn en 1 eetlepel olie.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Vorm van het gehaktmengsel 8 burgers en bewaar ze afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  • Verhit vlak voor het roosteren van de burgers 1 eetlepel olie in een steelpannetje en bak de pijnboompitten snel goudbruin.
  • Voeg de diepvriesspinazie toe en laat deze al roerend ontdooien op matig vuur.
  • Laat de feta in de spinaziesaus smelten en breng de saus op smaak met zout, peper en de resterende komijn.
  • Neem de pan van het vuur en houd warm op de barbecue.
  • Bestrijk de burgers aan beide kanten met de resterende olie en rooster ze op de barbecue in 6-8 minuten goudbruin en gaar.
  • Leg de burgers op borden en serveer met de spinaziesaus.

Notities

Wijnadvies:

Deze Mediterrane Spinazie-Feta Hamburgers passen uitstekend bij een lichte rode wijn zoals een Griekse Agiorgitiko of een Italiaanse Sangiovese. De fruitige en kruidige tonen van de wijn vullen de smaken van het gerecht aan zonder te overheersen.

Nutrition

Calories: 473kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 30g | Vet: 34g | Zout: 1.3g | Sugar: 2g

Knapperige Gepofte Aardappels met Bacon Avocadosaus

Knapperige Gepofte Aardappels met Bacon Avocadosaus

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Bijgerecht, Varkensvlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Astrid Veltman

Ingrediënten

  • 8 vastkokende aardappels van gelijke grootte
  • 6 plakjes bacon
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Grofgemalen zeezout
  • 1 rijpe avocado
  • 1 eetlepel medium dry sherry
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels yoghurt
  • 1 teentje knoflook geperst
  • verse koriander fijngehakt

Instructies

  • Boen de aardappels schoon en kook ze 10 minuten voor in water met zout.
  • Bak de bacon krokant in een droge koekenpan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Giet de aardappels af en laat ze in een vergiet uitdampen.
  • Prik de aardappels hier en daar in met een vork, bestrijk ze met olie en bestrooi met zout.
  • Verpak elke aardappel afzonderlijk in een dubbelgevouwen vel aluminiumfolie.
  • Halveer de avocado, verwijder de pit (bewaren) en schil de vrucht.
  • Prak het vruchtvlees in een afsluitbaar schaaltje fijn met sherry en citroensap.
  • Roer de yoghurt, knoflook en koriander door het avocado-mengsel en breng op smaak met zout en peper.
  • Druk de pit in het mengsel (om verkleuring te voorkomen) en zet tot gebruik in de koelkast.
  • Leg de foliepakketjes tussen de gloeiende houtskool in de barbecue en pof de aardappels in 15 à 20 minuten gaar.
  • Laat ondertussen de avocadosaus op kamertemperatuur komen.
  • Snijd de aardappels open en schep de avocadosaus erin.
  • Breek de gebakken bacon erboven in stukken.

Notities

Serveer de knapperige gepofte aardappels met de verrukkelijke bacon avocadosaus als bijgerecht bij je favoriete barbecuegerechten.

Smaakvolle Gemarineerde Drumsticks

Smaakvolle Gemarineerde Drumsticks

Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 6 eetlepels olijfolie
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 fles sugo casa tomatensaus 665 ml
  • 4 eetlepels balsamicoazijn
  • 4 eetlepels donkere basterdsuiker
  • 2 eetlepels mosterd
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 eetlepel chilipoeder
  • 10 drumsticks totaal 2 schaaltjes

Instructies

  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een braadpan of hapjespan en fruit de knoflook zachtjes aan.
  • Roer de overige ingrediënten erdoor en leg de drumsticks erin.
  • Breng het geheel aan de kook en stoof de drumsticks afgedekt in 45 minuten op matig hoog vuur gaar.
  • Laat de drumsticks in de saus afkoelen.
  • Neem de drumsticks uit de saus, laat ze even uitlekken en bestrijk ze rondom met olijfolie.
  • Verhit de barbecue.
  • Leg de drumsticks op de barbecue en rooster ze in 8-10 minuten rondom knapperig bruin, keer ze regelmatig.
  • Serveer de smaakvol gemarineerde drumsticks met een frisse groene salade en gegrilde maïskolven van de barbecue voor een heerlijke maaltijd.

Notities

Wijnadvies:

Deze gemarineerde drumsticks smaken uitstekend met een lichte en fruitige rode wijn, zoals een Pinot Noir of een Beaujolais.

Kruidig Gehakt Gevulde Courgettes

Kruidig Gehakt Gevulde Courgettes

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 415kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Ingrediënten

  • 4 courgettes
  • 400 g rundergehakt
  • ½ eetlepel chilipoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • Versgemalen zwarte peper
  • 100 g couscous
  • 100 g rozijnen
  • ½ zakje verse munt fijngesneden

Instructies

  • Verwarm de barbecue voor.
  • Halveer de courgettes in de lengte en hol ze met een lepel uit tot op ½ cm van de wand.
  • Meng het gehakt met chilipoeder, kaneel, zout, peper, couscous, rozijnen en fijngesneden munt.
  • Kneed alles goed door elkaar.
  • Vul de helft van de courgettehelften met het gehaktmengsel en druk dit goed aan.
  • Leg de andere courgettehelften er weer op, zodat het lijkt alsof je een hele courgette hebt.
  • Steek eventueel elk stuk vast met een cocktailprikker en verpak het in aluminiumfolie.
  • Leg de courgettepakketjes op het rooster van de barbecue, ongeveer 10 cm boven de gloeiende houtskool, en rooster ze in 15-20 minuten rondom gaar.
  • Keer ze regelmatig.

Notities

Wijnadvies:

Een stevige rode wijn zoals een Malbec of een Syrah past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 415kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 27g | Vet: 17g | Zout: 1.5g | Sugar: 15g

Nasi Badjak met barbecue kip & satésaus ketjap manis

Nasi Badjak met barbecue kip & satésaus ketjap manis

Recept categorieën: Kip, Rijst
Land van herkomst: Oosters
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g witte rijst
  • 1 pakje Conimex Mix voor Nasi Speciaal
  • Conimex Sambal Badjak
  • 2 uien
  • 400 g kipfilet
  • Conimex Wok Olie
  • 600 g nasigroenten
  • Conimex Satésaus Ketjap Manis

Instructies

  • Steek de barbecue aan of verwarm de oven voor op 220 C.
  • Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking.
  • Afgieten in een vergiet, koud afspoelen en laten uitlekken.
  • Maak de kruidenmix (uit het pakje) volgens de aanwijzing op de verpakking.
  • Voeg 1 theelepel Sambal Badjak toe.
  • Pel en snijd de uien in halve ringen.
  • Snijd de kipfilet in dikke plakjes, meng deze met de marinade en laat ze minstens 10 minuten marineren.
  • Laat de plakjes kip op een rooster op de barbecue of in de oven aan beide kanten in ca.
  • 10 minuten gaar worden.
  • Verhit een wok, voeg een scheutje olie toe en roerbak de groenten en de uienringen 8 minuten
  • Schep 2 theelepels Sambal Badjak en de groentenmix (uit het pakje) erdoor en wok 3 minuten mee.
  • Schep de rijst erdoor en warm goed door.
  • Verwarm de satésaus volgens de aanwijzing op de verpakking.
  • Verdeel de nasi en de BBQ-kip over 4 kommen of borden en geef de warme satésaus er apart b

Notities

Serveertip:
Geef er Conimex Smaakmaker Kroepoek Bali bij voor een lekker knappertje.
Variatietip:
De kip is ook lekker in blokjes gesneden en om en om met een partje (rode) ui aan satéstokjes geregen.