Poché Zalm met Kruidenmayonaise en Visgelei

Poché Zalm met Kruidenmayonaise en Visgelei

Deze verfijnde poché zalm wordt geserveerd met een romige kruidenmayonaise en een glanzende laag visgelei. Een klassiek gerecht dat perfect past bij een stijlvol voorgerecht.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Saus, Voorgerechten, Zalm
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 krop sla
  • 1 liter water
  • 1 takje dragon
  • 1 takje pimpernel
  • 2 hardgekookte eierdooiers
  • 2 schijven ui
  • 2 tomaten
  • 20 g kervel
  • 40 g peterselie
  • 50 g spinazie
  • 50 g waterkers
  • 6 moten zalm
  • ½ komkommer
  • ¼ liter visgelei
  • 4 dl mayonaise met citroen
  • 2 rondjes wortel
  • Kruidenbosje peterselie, tijm, laurier
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Breng het water in een grote pan aan de kook met ui, wortel, kruidenbosje, zout en peper.
  • Laat dit 20 minuten zachtjes koken en vervolgens afkoelen.
  • Plaats de zalmmoten in de afgekoelde court-bouillon en verwarm langzaam tot het suddert.
  • Laat de vis 4-6 minuten pocheren, afhankelijk van de dikte.
  • Laat de zalm in het kookvocht afkoelen.
  • Maak de saus door de spinazie, waterkers, peterselie, kervel, dragon en pimpernel kort te blancheren.
  • Laat uitlekken en pureer ze fijn.
  • Meng de kruidenpuree met de mayonaise en voeg de fijngemaakte eierdooiers toe.
  • Haal de zalm uit de bouillon en laat uitlekken.
  • Schik de moten op slabladeren op een serveerschaal.
  • Giet de visgelei over de zalm en laat opstijven op een koele plaats.
  • Garneer met plakjes tomaat en komkommer.
  • Serveer de kruidenmayonaise apart.

Notities

Serveertip:
Serveer met knapperig stokbrood en een frisse groene salade.
Wijnadvies:
Een droge, witte wijn zoals Chablis of Sauvignon Blanc past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 32g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Avocado-Walnootijs met Café-Noir Koekjes

Avocado-Walnootijs met Café-Noir Koekjes

Geniet van een zijdezacht avocado-walnootijs, perfect voor een zomerse traktatie en afgemaakt met knapperige walnoten en café-noir koekjes.
(inclusief vriezer)40 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, IJs, Noten
Land van herkomst: Mexico
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 2
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ rijpe avocado
  • ½ eetlepel citroensap
  • dl Carte d'Or walnootijs Ola
  • ½ zakje walnoten 45 g, Baukje, grof gehakt
  • 4 café-noir koekjes Verkade

Instructies

  • Schil de halve avocado en pureer deze met het citroensap.
  • Laat de puree ongeveer 10 minuten licht bevriezen.
  • Meng de licht bevroren avocadopuree met het walnootijs.
  • Zet het mengsel nog 30 minuten in de vriezer.
  • Hak de walnoten grof.
  • Serveer het avocado-walnootijs in bolletjes in glazen en strooi de gehakte walnoten erover.
  • Voeg 2 café-noir koekjes toe per glas als garnering.

Notities

Wijnadvies
Een dessertwijn zoals een Sauternes of een Muscat past mooi bij dit romige avocado-walnootijs en versterkt de zoete, nootachtige smaken.

Nutrition

Calories: 350kcal

Krokante Haverrepen uit de Airfryer

Krokante Haverrepen uit de Airfryer

Maak eenvoudig deze heerlijke en voedzame haverrepen in de airfryer. Perfect als gezond tussendoortje of snelle snack voor onderweg. Deze repen combineren de zoetheid van dadels met de knapperigheid van hazelnoten en havermout, voor een onweerstaanbare traktatie!
(inclusief afkoeltijd)30 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Snack, Tussendoortje
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8
Calories: 160kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 el olie
  • 2 el water
  • 40 g honing
  • 50 g grof gehakte hazelnoten
  • 150 g dadels
  • 150 g havermout

Instructies

  • Verwarm de airfryer voor op 175 graden Celsius gedurende 3 minuten.
  • Verwijder de pitten uit de dadels en pureer ze samen met het water in een blender of keukenmachine tot een gladde pasta.
  • Meng in een kom de dadelpasta met de grof gehakte hazelnoten en havermout.
  • Verwarm de honing kort in de magnetron om het vloeibaarder te maken.
  • Voeg de verwarmde honing en olie toe aan het dadel-havermoutmengsel en roer alles goed door elkaar totdat het een plakkerige massa vormt.
  • Bekleed een kleine ovenschaal met bakpapier en druk het mengsel stevig aan in de schaal met behulp van een lepel of spatel.
  • Plaats de schaal in de airfryer en bak de repen op 155 graden Celsius gedurende 20-25 minuten, totdat ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Laat de haverrepen iets afkoelen voordat je ze in repen snijdt.
  • Serveer ze direct of bewaar ze voor later.

Notities

Niet van toepassing; serveer met een kop thee of koffie.

Nutrition

Calories: 160kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 3g | Vet: 5g | Zout: 0.1g | Sugar: 12g

Lauwe Gamba Salade met Citrus en Dragon

Lauwe Gamba Salade met Citrus en Dragon

Deze heerlijke salade van lauwe gamba’s combineert de frisse smaken van citrus met zachte kruiden en sappige gamba’s voor een verfijnd voorgerecht.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Salade, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • blender of keukenmachine

Ingrediënten

  • 3 eetlepels arachide-olie
  • 1 eetlepel sherry-azijn
  • 1 theelepel Dijon mosterd
  • 12 grote gamba's
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Sap van 1/2 citroen
  • 1 krop sla in stukjes gesneden
  • ½ theelepel ragfijn gesneden citroenschil
  • 1 theelepel ragfijn gesneden sinaasappelschil
  • 8 blaadjes bleekselderij uit het binnenste, fijngesneden
  • 16 blaadjes dragon
  • 4 takjes kervel
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen peper naar smaak

Instructies

Voorbereiden:

  • Meng arachide-olie, sherry-azijn en Dijon mosterd voor de dressing.

Bereiden:

  • Stoom de gamba’s gedurende 8 minuten boven kokend water.
  • Pel de gamba’s en pureer de koppen van de gamba’s met olijfolie en citroensap in een blender of keukenmachine.
  • Zeef het mengsel en houd de saus warm.

Gamba's bedekken:

  • Bedek de gepelde gamba’s met 2 eetlepels dressing.

Salade mengen:

  • Meng de rest van de dressing met de sla, citroen- en sinaasappelschil, bleekselderij en dragon.

Serveren:

  • Verdeel de salade over 4 borden, leg de warme gamba’s erop en schenk de saus erover.
  • Garneer met kervel.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past perfect bij deze lichte, citrusachtige gamba salade.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 18g | Vet: 18g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g

Gebakken Sint Jacobsschelpen met Broccolimousse, Bloemkoolcouscous en Wasabiolie

Gebakken Sint Jacobsschelpen met Broccolimousse, Bloemkoolcouscous en Wasabiolie

Dit luxe voorgerecht van gebakken Sint Jacobsschelpen met broccolimousse, bloemkoolcouscous en een vleugje wasabiolie zorgt voor een verfijnde smaakbeleving, ideaal voor feestelijke diners.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 7
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • blender of keukenmachine
  • Spuitfles

Ingrediënten

  • ½ kleine broccoli
  • 1 bloemkool
  • 14 Sint Jacobsschelpen
  • Sojaroom
  • Wasabipasta
  • Olijfolie
  • Limoensap
  • Peper
  • Zout
  • Nootmuskaat
  • Boter
  • Bieslook

Instructies

Broccolimousse:

  • Snijd de broccoli in roosjes en kook ze gaar in gezouten water.
  • Giet af en voeg een beetje boter en sojaroom toe.
  • Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  • Mix tot een gladde maar stevige puree.

Bloemkoolcouscous:

  • Rasp het buitenste deel van een bloemkool.
  • Voeg een beetje sojaroom toe om het aan elkaar te laten kleven.
  • Voeg een beetje limoensap toe en zet het mengsel koel weg in de koelkast.

Bloemkoolcrème:

  • Verdeel de rest van de bloemkool in stukken en kook ze beetgaar in licht gezouten water.
  • Giet af en voeg een beetje boter en sojaroom toe.
  • Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  • Mix tot een gladde, vrij slappe puree.

Wasabiolie:

  • Meng een beetje wasabipasta met olijfolie en limoensap.
  • Bereiding van de Sint Jacobsschelpen:
  • Bak de Sint Jacobsschelpen in een beetje boter gedurende 1 minuut aan beide kanten.
  • Snijd ze overlangs middendoor.
  • Schep wat broccolimousse op een helft en dek af met de andere helft van de Sint Jacobsschelp.

Afwerking:

  • Plaats een rechthoekige serveerring van 3 op 4 cm aan de zijkant van een bord en vul met een laagje bloemkoolcouscous.
  • Leg twee gevulde Sint Jacobsschelpen naast de couscous.
  • Spuit met een kleine spuitfles twee streepjes bloemkoolcrème naast de Sint Jacobsschelpen.
  • Druppel wat wasabiolie over het gerecht.
  • Garneer met enkele sprietjes bieslook op de couscous.

Notities

Serveer dit verfijnde voorgerecht met een frisse salade en een stukje knapperig brood.
Dit gerecht kan ook geserveerd worden als onderdeel van een luxueus diner.
Wijnadvies:

Serveer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Chardonnay, die goed samengaat met de delicate smaak van de Sint Jacobsschelpen en de pittige wasabiolie.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 18g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Romige Tropische Ananas Mousse

Romige Tropische Ananas Mousse

Een romige tropische mousse van ananas, kokosmelk en limoen. Heerlijk fris en perfect als zomers dessert of feestelijke traktatie!
Bereidingstijd2 uur 20 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Caribean
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • blender of keukenmachine
  • Dessertglaasjes

Ingrediënten

  • 1 verse ananas geschild, ontveld en in blokjes gesneden
  • 250 ml kokosmelk
  • 2 eetlepels honing
  • 1 limoen sap en zest, geraspte schil
  • Verse muntblaadjes ter garnering, optioneel

Instructies

  • Doe de blokjes verse ananas samen met de kokosmelk, honing, limoensap en limoenzest in een blender of keukenmachine.
  • Mix alles tot een gladde massa.
  • Proef en voeg indien nodig meer honing toe voor extra zoetheid.
  • Giet het mengsel in individuele dessertglaasjes of in een grote schaal.
  • Laat het minstens 2 uur in de koelkast opstijven.
  • Garneer voor het serveren met verse muntblaadjes voor een extra frisse toets.

Notities

Serveer deze verfrissende tropische ananas traktatie als heerlijk dessert na een zomerse maaltijd!
Wijnadvies:
Deze tropische ananasmousse gaat goed samen met een lichte dessertwijn zoals een Moscato d'Asti. De zoete en fruitige tonen van de wijn vullen de tropische smaak van de ananas perfect aan, terwijl de lichte bubbels zorgen voor een verfrissend contrast.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 2g | Vet: 7g | Zout: 0.1g | Sugar: 23g

Romige Aspergesoep met Forelballetjes

Romige Aspergesoep met Forelballetjes

Een elegante en smaakvolle aspergesoep met forelballetjes, perfect voor bijzondere momenten.
Bereidingstijd1 uur 45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Soep, Vis
Land van herkomst: Duitsland
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eiwit
  • 1 el slagroom
  • 1 tl citroensap
  • 2 eidooiers
  • 2 el bloem
  • 4 el slagroom
  • 50 gr roomboter
  • 100 gr forel gefileerd
  • 375 gr asperges schoongemaakt
  • 5 el aspergekookvocht
  • ½ el suiker
  • ½ l water
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Haal de forelfilet en slagroom uit de koelkast en snijd de filet in kleine stukjes.
  • Pureer de forel met room en eiwit tot een gladde massa.
  • Breng op smaak met citroensap, zout en peper.
  • Zet de puree voor 1 uur in de koelkast om op te stijven.
  • Schil de asperges en snijd ze in stukken.
  • Breng water aan de kook met een beetje zout, suiker en 1 el boter.
  • Voeg de aspergeschillen toe en laat dit 20 minuten koken.
  • Giet het kookvocht door een zeef en gooi de schillen weg.
  • Vul het aspergevocht aan met melk en breng opnieuw aan de kook.
  • Voeg de aspergestukken toe en laat ze in 25 minuten gaar koken.
  • Laat de asperges uitlekken, bewaar 5 el van het kookvocht.
  • Smelt de boter in een pan, voeg de bloem toe en bak tot deze lichtgeel kleurt.
  • Voeg langzaam het bewaarde kookvocht toe aan de roux, roer goed door.
  • Voeg de aspergestukken toe en laat nog 5 minuten koken.
  • Klop de eidooiers met slagroom los en voeg dit mengsel toe om de soep te binden.
  • Verwarm kort door.
  • Vorm met een theelepel kleine balletjes van de forelpuree en pocheer deze 4 minuten in heet, maar niet kokend water.
  • Verdeel de forelballetjes over de soepkommen en giet de hete soep eroverheen.
  • Garneer met kervel, peterselie of bladselderij naar smaak.

Notities

Serveer deze soep met een droge Riesling of een Pinot Blanc voor een perfecte combinatie.
 

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 12g | Vet: 24g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Radijssoep Recept van sterk in de keuken

Radijssoep Recept van sterk in de keuken

Deze romige radijssoep is verrassend lekker en een perfecte combinatie van radijsjes, room en tuinkruiden.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kaas, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram radijsjes gebruik 3 bossen voor extra smaak
  • 200 milliliter slagroom
  • 100 gram roomkaas
  • 1 liter tuinkruidenbouillon
  • 2 aardappels geschild en in blokjes
  • 1 ui gesnipperd
  • Tuinkers voor garnering

Instructies

  • Verwijder het loof van de radijsjes en houd enkele radijsjes apart voor garnering.
  • Was de radijsjes en maal ze fijn in een keukenmachine of blender.
  • Snipper de ui en fruit deze aan in een grote pan tot ze glazig zijn.
  • Voeg de tuinkruidenbouillon toe aan de pan en breng aan de kook.
  • Voeg de aardappelblokjes toe en laat ze samen met de fijngemalen radijsjes ongeveer 15 minuten zachtjes koken tot de aardappelen zacht zijn.
  • Voeg de slagroom en roomkaas toe aan de soep en laat alles nog een minuut zachtjes verwarmen.
  • Blend de soep met een staafmixer voor een gladde textuur, of laat de soep zoals hij is voor een meer rustieke smaak.
  • Optioneel kun je de soep nog zeven.
  • Snijd plakjes van de achtergehouden radijsjes en leg deze in een cirkel op de soep als garnering.
  • Garneer de soep met wat tuinkers en serveer direct.

Notities

Een lichte, frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een droge rosé past goed bij deze soep.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 5g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Verfrissende Meloensoep

Verfrissende Meloensoep

Voorbereidingstijd10 minuten
koeltijd2 uur
Servings: 4 personen
Calories: 150kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • blender of keukenmachine
  • Kleine, diepe borden

Ingrediënten

  • 1 galiameloen
  • 150 ml witte port of zoete witte wijn
  • 2 eetlepels witte basterdsuiker
  • Sap van 1 sinaasappel
  • Sap van 1 citroen
  • 4 takjes rode bessen of 4 aardbeien in plakjes (als garnering)

Instructies

  • Halveer de meloen en schep met een lepel de pitjes eruit.
  • Snijd de meloen vervolgens in parten.
  • Snijd het vruchtvlees los van de schil en verdeel het in stukken.
  • Doe de stukken meloen in een blender of keukenmachine samen met de witte port en de witte basterdsuiker.
  • Pureer tot een gladde soep.
  • Roer naar smaak sinaasappelsap en citroensap door de soep.
  • Voeg indien nodig nog wat extra suiker toe.
  • Laat de soep 2-3 uur volledig afkoelen in de koelkast.
  • Schep de gekoelde soep in kleine, diepe borden en garneer met een takje rode bessen of plakjes aardbei.

Notities

Wijnadvies:

Een lichtzoete witte wijn, zoals een Moscato d'Asti, past goed bij dit verfrissende dessert. De fruitige en florale tonen van de wijn zullen mooi samengaan met de zoete meloensoep en zorgen voor een heerlijke smaakcombinatie.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 2g | Vet: 0g | Zout: 0g | Sugar: 25g

Dosa’s

Dosa's

Kruidige flensjes
Recept categorieën: Pannenkoeken
Land van herkomst: India
Dieët: Vegetarisch
Servings: 10 -15 stuks
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 175 gram basmatirijst
  • 100 gram linzen
  • 2 liter koud water
  • 2 theelepel zout
  • ½ theelepel kurkuma
  • 3 dl melk
  • 100 gram ghee om te bakken

Instructies

  • Vermeng de rijst met de linzen en spoel ze grondig.
  • Laat ze uitlekken, doe over in een grote kom en voeg het water toe.
  • Laat 24 uur weken.
  • Laat het mengsel weer uitlekken en maal het fijn in een blender of keukenmachine.
  • Bestrooi met zout en kurkuma, giet de melk erbij en klop hiervan een beslag.
  • Laat wat ghee smelten in een koekenpan met dikke bodem en giet er voldoende beslag in om de hele bodem te bedekken.
  • Bak alleen één kant tot het midden stolt en laat op een verwarmd bord glijden.
  • Herhaal met de rest en voeg zo nodig meer ghee toe.
  • Serveer warm met een keuze aan chutneys. Of eet de dosa's met
  • gehaktkoekjes/Shami kebab of Indiase roereieren/Ekoori.
  • Noot: Deze flensjes worden meestal vers gebakken als ontbijt genoten. Ze
  • gaan uit van de twee meest verkrijgbare ingredinten in India: rijst en linzen.
  • Dosa's worden traditioneel gebakken op een verhitte vlakke steen, maar een
  • ondiepe koekenpan is ook goed. Voor de liefhebber: klop voor het bakken
  • 50-100 gr gehakte koriander of spinazie, of 1 theelepel karwijzaad of
  • anijszaad door het beslag; zo verkrijgt men een nog gekruidere smaak.