Bieslook Blini’s met Zalm en Mierikswortelcrème

Bieslook Blini's met Zalm en Mierikswortelcrème

Luchtige blini's met een frisse mierikswortelcrème, gerookte zalm en een vleugje bieslook – een elegant hapje voor elke gelegenheid.
Bereidingstijd25 minuten
Land van herkomst: Rusland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 tl fijngeraspte mierikswortel
  • 25 g bieslook fijngehakt
  • 30 g boter
  • 100 g zalm
  • 125 g crème fraîche
  • 150 g poffertjesmix
  • 300 ml melk
  • Schil van 1 schoongeboende citroen geraspt
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Voeg al roerend met een garde eerst de melk en vervolgens het ei toe.
  • Rasp de gele schil van de citroen boven het beslag en roer dit erdoor.
  • Snijd de bieslook fijn en roer 2/3 ervan door het beslag.
  • Verhit 10 g boter in een koekenpan.
  • Bak per keer 4 kleine pannenkoekjes (blini’s) in 3 minuten goudbruin en gaar.
  • Draai ze na 2 minuten om.
  • Herhaal dit met de rest van de boter tot je 12 blini's hebt.
  • Meng de mierikswortel met de crème fraîche, peper en eventueel zout.
  • Bestrijk elke blini met een laagje mierikswortelcrème.
  • Verdeel de zalm in 12 stukjes en leg op elke blini een stukje zalm.
  • Bestrooi met de overgebleven bieslook en eventueel extra peper.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Garneer met een schijfje citroen voor een extra frisse toets.
Wijnadvies:
Een frisse mousserende wijn zoals een Prosecco of een droge Cava past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 12g | Vet: 16g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Romige Koffie met Banketbakkersroom en Hazelnoot

Romige Koffie met Banketbakkersroom en Hazelnoot

Een heerlijke koffie waarbij de zoete banketbakkersroom goed samengaat met de intense, gebrande smaak van de Roma koffie
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Warme dranken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de banketbakkersroom:

  • 300 ml melk
  • Merg van 1 vanillestokje
  • 1 Roma espresso 40 ml
  • 2 eieren
  • 75 gram suiker
  • 25 gram bloem

Voor de koffie:

  • 8 Arpeggio espresso's 40 ml
  • 200 gram gehakte hazelnoten
  • 125 ml ongeklopte slagroom

Instructies

Voor de banketbakkersroom:

  • Schenk 200 ml melk in een steelpannetje en voeg daar een espresso (40 ml) van de Roma koffie aan toe, samen met het vanillemerg en het uitgeschraapte vanillestokje.
  • Breng het mengsel langzaam aan de kook, haal het pannetje van het vuur en zet het opzij om de vanillesmaak te laten intrekken.
  • Klop in een kom de eidooiers, suiker, bloem en de resterende melk goed door elkaar.
  • Schenk het vanillemengsel (zonder het vanillestokje) uit het steelpannetje in de kom en giet vervolgens alles over naar een ander steelpannetje.
  • Breng het mengsel opnieuw aan de kook en laat het gedurende 3 minuten zachtjes sudderen terwijl je voortdurend roert met een garde.
  • Laat het mengsel afkoelen en zet het daarna in de koelkast.

Voor de koffie:

  • Klop de slagroom op met een mixer.
  • Voeg de gehakte hazelnoten en de opgeklopte slagroom toe aan de gekoelde banketbakkersroom en roer goed door.
  • Voeg een eetlepel banketbakkersroom toe aan elk lungokopje.
  • Zet elk kopje onder uw Nespresso machine en zet een espresso (40 ml) van de Roma op de banketbakkersroom.
  • Voeg eventueel nog een beetje slagroom toe en garneer met stukjes hazelnoot.
  • Serveer direct en geniet van deze heerlijke romige koffie met banketbakkersroom en hazelnoot!

Notities

Deze romige koffie met banketbakkersroom en hazelnoot gaat goed samen met een glas amaretto.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 5g | Vet: 10g | Zout: 0.1g | Sugar: 15g

Romige Aardappelsalade met Spek en Kruiden

Romige Aardappelsalade met Spek en Kruiden

Een romige aardappelsalade met uitgebakken spekjes, verse kruiden en een smeuïge dressing. Perfect als bijgerecht voor elke gelegenheid!
Bereidingstijd30 minuten
intrektijd3 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Salade
Land van herkomst: Duitsland
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g ui zeer fijn gehakt
  • 3 dl crème fraîche
  • 3 dl mayonaise
  • 40 g mosterd
  • 400 g rookspek in kleine stukjes, uitgebakken
  • 5 kg aardappelen geschild
  • ½ bosje peterselie fijngehakt
  • ½ potje bieslook fijngehakt
  • Azijn naar smaak
  • Peper versgemalen, naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Controleer de aardappelen op ongerechtigheden.
  • Stoom de aardappelen beetgaar in een stoomtreef in de steamer (ongeveer 6 minuten).
  • Laat de aardappelen volledig afkoelen.
  • Snijd de aardappelen indien nodig in plakken.
  • Meng in een kom de mayonaise met de crème fraîche.
  • Hak de peterselie fijn en snijd de bieslook heel fijn.
  • Meng de peterselie, bieslook, ui en mosterd door het mayonaise-crème fraîche mengsel.
  • Breng de dressing op smaak met versgemalen peper, zout en azijn.
  • Meng de afgekoelde aardappelen door de saus.
  • Laat de salade enkele uren intrekken in de koelkast.
  • Schep voor het serveren de uitgebakken spekjes door of over de salade.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Garneer met extra verse peterselie en serveer met een knapperig stokbroodje.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Riesling of een Pinot Blanc past perfect bij deze aardappelsalade.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 15g | Vet: 32g | Zout: 2.3g | Sugar: 4g

Spaghetti met Romige Mosselsaus en Kruiden

Spaghetti met Romige Mosselsaus en Kruiden

Een smaakvolle pasta met romige mosselsaus, verrijkt met kruiden, knoflook en een vleugje witte wijn. Een heerlijk mediterraan gerecht!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 4
Calories: 590kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 el tomatenpuree
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 ui fijngehakt
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • liter droge witte wijn
  • 2 el olie
  • 250 g gekookte mosselen
  • 3 el gehakte peterselie
  • 400 g spaghetti
  • 4 grote eieren
  • Peper naar smaak
  • Rundvleesjuspoeder bereid volgens instructies
  • Snufje nootmuskaat
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Breng een grote pan met gezouten water aan de kook.
  • Voeg 1 el olie toe en kook de spaghetti in 12-15 minuten gaar.
  • Giet de pasta af, laat uitlekken en doe terug in de pan.
  • Kluts de eieren en breng op smaak met zout, nootmuskaat en peper.
  • Giet de geklutste eieren over de spaghetti en laat het mengsel stollen.
  • Verhit 1 el olie in een koekenpan.
  • Voeg ui, knoflook, peterselie en oregano toe en laat 3 minuten zachtjes stoven.
  • Bereid de rundvleesjuspoeder volgens de instructies op de verpakking.
  • Voeg de gekookte mosselen, witte wijn, tomatenpuree en rundvleesjus toe aan de gestoofde groenten.
  • Roer alles goed door en laat de saus nog 5 minuten zachtjes trekken.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de romige mosselsaus over de spaghetti.

Notities

Serveertip:
Garneer met extra gehakte peterselie en serveer met knapperig brood.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Pinot Grigio of Vermentino past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 590kcal | koolhydraten: 68g | Protein: 32g | Vet: 20g | Zout: 2.3g | Sugar: 5g

Friese Saffraan-Mosselsoep met Romige Aardappel

Friese Saffraan-Mosselsoep met Romige Aardappel

Een romige Friese saffraan-mosselsoep met zachte aardappelpuree en een vleugje nootmuskaat. Heerlijk verwarmend op koude dagen!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Friesland, Nederland
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1,5 kg verse mosselen
  • 300 g bloemige aardappels
  • ½ liter water
  • 75 g knolselderij in blokjes
  • 125 g wortelen in schijfjes
  • 4 sjalotten in ringen
  • 20 g roomboter
  • ½ liter droge witte wijn
  • 2 eidooiers
  • liter room
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen peper naar smaak
  • Gemalen saffraan naar smaak
  • Nootmuskaat naar smaak

Instructies

  • Schil de aardappels, snijd ze in blokjes en kook ze gaar in water.
  • Pureer de aardappels met het kookvocht en bind met de eidooiers.
  • Fruit de knolselderij, wortelen en sjalotten in roomboter tot ze glazig zijn.
  • Doe de mosselen in een pan, voeg witte wijn toe en laat 10 tot 15 minuten koken tot de schelpen openstaan.
  • Haal de mosselen uit de schelpen en bewaar het kookvocht.
  • Meng het kookvocht met de aardappelpuree en voeg de groenten toe.
  • Voeg de mosselen toe aan de soep.
  • Breng op smaak met zout, peper, saffraan en nootmuskaat.
  • Klop de room halfstijf en roer deze door de soep.
  • Garneer de soep met het groen van de sjalotten.
  • Serveer warm.

Notities

Serveertip:
Serveer de Friese saffraan-mosselsoep met knapperig glutenvrij brood en een glas droge witte wijn voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Müller-Thurgau, past perfect bij de romige en verfijnde smaken van deze Friese mosselsoep.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 25g | Vet: 15g | Zout: 1.9g | Sugar: 4g

Romige Mosselsoep met Bleekselderij en Saffraan

Romige Mosselsoep met Bleekselderij en Saffraan

Een verfijnde romige mosselsoep met bleekselderij, saffraan en een vleugje witte wijn. Perfect als verwarmend voorgerecht voor speciale gelegenheden.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Soep, Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4
Calories: 340kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1,5 kg verse mosselen
  • ¼ liter witte wijn
  • 1 ui fijngesneden
  • 400 g bleekselderij in stukjes gesneden
  • 10 g roomboter
  • 100 g langkorrelige rijst
  • Zout naar smaak
  • ¼ liter room lactosevrij indien nodig
  • 1 pakje saffraandraden
  • 1 ei

Instructies

  • Breng de witte wijn in een grote pan aan de kook.
  • Voeg de zorgvuldig gewassen mosselen toe en kook ze circa 10 minuten tot de schelpen openstaan.
  • Schep de mosselen met een schuimspaan uit de pan en zet ze apart.
  • Snijd de ui en de bleekselderij in stukjes en fruit ze in een kleine pan in de roomboter tot ze glazig zijn.
  • Blus met de wijn waarin de mosselen zijn gekookt.
  • Giet alles in een grote pan en vul aan met water tot een soepele soepbasis ontstaat.
  • Breng het geheel aan de kook.
  • Voeg de rijst en zout toe en laat de soep 20 minuten zachtjes koken.
  • Neem ondertussen de mosselen uit de schelpen en voeg ze toe aan de soep.
  • Breng de soep op smaak met zout en laat kort koken.
  • Meng de room met de saffraandraden en de eierdooier.
  • Roer dit mengsel voorzichtig door de soep om deze te binden.
  • Laat de soep niet meer koken na het toevoegen van de room.
  • Serveer warm.

Notities

Serveertip:
Serveer de romige mosselsoep met een partje citroen en een stukje glutenvrij brood voor een verfijnde presentatie.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Chardonnay of Sauvignon Blanc, vormt een perfecte match met de romige structuur van de soep.

Nutrition

Calories: 340kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 28g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Romige Mosselsoep met Witte Wijn en Selderij

Romige Mosselsoep met Witte Wijn en Selderij

Een heerlijke romige mosselsoep met witte wijn, selderij en een vleugje cognac. Perfect als voorgerecht voor een verfijnd diner!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Soep, Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 kg verse mosselen
  • ¼ liter droge witte wijn
  • ½ liter vleesbouillon
  • 1 ui in vieren gesneden
  • 1 bosje selderij
  • 1 mespunt kurkuma
  • 1 laurierblad
  • 1 theelepel zetmeel
  • 1 beker slagroom
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ei
  • 1 glas cognac
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Breng de witte wijn, vleesbouillon, ui, selderij, kurkuma en laurierblad aan de kook in een grote pan.
  • Voeg de mosselen toe en kook ze gedurende 8 tot 10 minuten, of totdat de schelpen openstaan.
  • Schep de mosselen met een schuimspaan uit de pan en verwijder de schelpen.
  • Zet de mosselen apart.
  • Maak een papje van het zetmeel en de slagroom.
  • Voeg dit al roerend toe aan de vloeistof in de pan en laat het geheel kort opkoken tot het iets dikker wordt.
  • Voeg de mosselen terug toe aan de romige soep.
  • Haal de pan van het vuur.
  • Klop de eierdooier los met de cognac en voeg dit mengsel voorzichtig toe aan de soep.
  • Breng de soep op smaak met zout, maar laat het niet meer koken.
  • Serveer de soep warm en garneer eventueel met wat extra selderij.

Notities

Serveertip:
Serveer de romige mosselsoep met een stukje knapperig stokbrood voor een complete ervaring.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Chardonnay of Sauvignon Blanc, sluit perfect aan bij de romige textuur en delicate smaken van de soep.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Mosselsoep ‘Elsas’ met Witte Wijn en Dille

Mosselsoep 'Elsas' met Witte Wijn en Dille

Een verfijnde mosselsoep uit de Elzas, met witte wijn, champignons en dille. Perfect als voorgerecht voor een stijlvolle maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Soep, Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1,5 kg mosselen
  • 100 g sjalotten fijngesneden
  • 100 g wortelen in schijfjes gesneden
  • Vleesbouillon naar behoefte
  • ¼ liter zurige witte wijn
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 60 g roomboter
  • 60 g bloem glutenvrij indien nodig
  • 100 g champignons fijngesneden
  • 4 eetlepels room
  • 1 bosje dille gehakt

Instructies

  • 1,5 kg mosselen
  • 100 g sjalotten (fijngesneden)
  • 100 g wortelen (in schijfjes gesneden)
  • Vleesbouillon (naar behoefte)
  • ¼ liter zurige witte wijn
  • Zout (naar smaak)
  • Peper (naar smaak)
  • 60 g roomboter
  • 60 g bloem (glutenvrij indien nodig)
  • 100 g champignons (fijngesneden)
  • 4 eetlepels room
  • 1 bosje dille (gehakt)

Notities

Serveertip:
Serveer de mosselsoep warm met een stukje knapperig glutenvrij brood voor een complete ervaring.
Wijnadvies:
Een frisse en lichtzure witte wijn, zoals een Pinot Blanc uit de Elzas, past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 26g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Friese Mossel-Eierpot met Spek en Tomaat

Friese Mossel-Eierpot met Spek en Tomaat

Een traditioneel Fries gerecht met mosselen, knapperig spek, sappige tomaten en romig eiermengsel. Perfect voor een hartverwarmende maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Ei, Hoofdgerechten, Varkensvlees, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Friesland, Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg mosselen
  • 50 g doorregen spek in dobbelsteentjes gesneden
  • 10 g boter
  • 3 tomaten
  • 6 eieren
  • 1 theelepel gemengde kruiden diepvries
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 kopje melk
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Kook de mosselen in licht gezouten water gedurende 10-15 minuten, totdat de schelpen openstaan.
  • Laat de mosselen afkoelen en haal ze uit de schelpen.
  • Smelt de boter in een koekenpan en bak de spekblokjes knapperig.
  • Snijd de tomaten kruisgewijs in, dompel ze kort in kokend water en daarna in koud water.
  • Ontvel de tomaten, snijd ze in dikke plakken en leg ze op het gebakken spek.
  • Klop de eieren in een kom met een garde en voeg zout, peper, gemengde kruiden, bloem en melk toe.
  • Giet het eimengsel voorzichtig in de pan over het spek en de tomaten.
  • Leg de mosselen bovenop het eiermengsel.
  • Dek de pan af en laat het gerecht op laag vuur stollen.
  • Serveer warm, direct uit de pan.

Notities

Serveertip:
Serveer met knapperig brood of een frisse groene salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 28g | Vet: 18g | Zout: 1.4g | Sugar: 3g

Kaneel-Chocolade Browniekrans met Walnoten

Kaneel-Chocolade Browniekrans met Walnoten

Een rijke browniekrans met de perfecte balans tussen chocolade, kaneel en knapperige walnoten. Heerlijk als feestelijk gebak bij koffie of thee!
Bereidingstijd1 uur
afkoeltijd4 uur
Recept categorieën: Cake, Cupcakes / Muffins, Gebak
Land van herkomst: America
Jaargetijde:: Winter
Servings: 8
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g chocolade in stukjes gebroken
  • 100 g boter
  • 3 eieren
  • Snufje zout
  • 150 g basterdsuiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 150 g zelfrijzend bakmeel
  • eetlepel kaneel
  • 100 g walnoten grof gehakt
  • Poedersuiker voor het bestrooien

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Smelt de chocolade samen met de boter au bain-marie tot een glad mengsel.
  • Klop in een kom de eieren, een snufje zout, basterdsuiker en vanillesuiker luchtig.
  • Roer het gesmolten chocolademengsel voorzichtig door het ei-suikermengsel.
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel boven het mengsel en voeg de kaneel en gehakte walnoten toe.
  • Roer alles goed door elkaar tot een egaal beslag.
  • Schep het beslag in de ingevette rijstrandvorm met paneermeel bestrooid.
  • Strijk de bovenkant glad met een spatel.
  • Bak de browniekrans 45-55 minuten in het midden van de oven, tot een metalen pen er schoon uitkomt.
  • Laat de browniekrans minimaal 4 uur afkoelen in de vorm.
  • Stort de krans voorzichtig op een schaal en draai hem om.
  • Leg een rooster met ruitpatroon op de krans en bestrooi royaal met poedersuiker.

Notities

Serveertip:
Serveer met een toefje slagroom of een bolletje vanille-ijs voor een extra feestelijke touch.
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn zoals een Merlot of een volle Cabernet Sauvignon sluit perfect aan bij de rijke chocoladesmaak.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 6g | Vet: 20g | Zout: 0.4g | Sugar: 28g