Gegratineerde Witlof met Romige Garnalensaus

Luxe gegratineerde witlof met Noordzeegarnalen in een romige saus, heerlijk als bijgerecht of lichte hoofdmaaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Ovenschotel, Zeevruchten
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingredients

  • 200 g Noordzeegarnalen gepeld
  • 4 dl room
  • 4 eierdooiers
  • 15 g boter
  • 2 eetlepels citroensap
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Nootmuskaat naar smaak

Instructions

  • Reinig en was de stronkjes witlof en snijd ze fijn.
  • Voeg wat citroensap toe aan het water om verkleuring van het witlof te voorkomen.
  • Fruit het uitgelekte en fijngesneden witlof in de boter.
  • Voeg de room toe en kruid met peper, zout en nootmuskaat.
  • Laat het zachtjes gaarstoven.
  • Haal de pan van het vuur en roer de garnalen door het witlofmengsel.
  • Bind de bereiding met de losgeklopte eierdooiers.
  • Controleer of het mengsel voldoende gekruid is.
  • Verdeel het witlofmengsel over diepe borden en plaats onder de grill tot het mooi gegratineerd is.
  • Serveer zeer warm met stukjes stokbrood.

Notes

Serveertip:

Serveer met knapperig stokbrood of een frisse groene salade voor een uitgebalanceerde maaltijd.

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Muscadet past perfect bij de romige textuur en de ziltige smaak van de garnalen.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Geglaceerde Varkensrug met Fruitige Cranberry-Kiwisaus

Geniet van deze sappige geglaceerde varkensrug met een fruitige en pittige cranberry-kiwisaus. Dit Amerikaanse gerecht is een smaakvolle topper, perfect geserveerd met groene tagliatelle voor een feestelijk diner.
Bereidingstijd1 uur 45 minuten
Recept categorieën: Fruit, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: America
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Notenvrij
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingredients

  • Zout naar smaak
  • Witte peper naar smaak
  • 3 tenen knoflook geperst
  • 4 el olie
  • 5 dl vleesbouillon
  • 3 cl witte rum
  • 100 g cranberry’s afgespoeld en uitgelekt
  • 100 g kiwi geschild en in plakjes gesneden
  • 2 el ingelegde peperkorrels uitgelekt
  • 6 el ahornsiroop
  • 200 g crème fraîche
  • Citroenmelisse voor garnering

Instructions

Voorbereiding:

  • Dep de varkensrug droog en kruid met zout en witte peper.
  • Wrijf het vlees in met de geperste knoflook.
  • Verhit de olie in een braadpan en bak de varkensrug rondom mooi bruin.
  • Voeg de vleesbouillon en rum toe en laat het vlees op matig vuur in circa 90 minuten gaar koken.

Bereidingswijze:

  • Spoel de cranberry's af en laat ze uitlekken.
  • Schil de kiwi's, halveer ze en snijd in plakjes.
  • Laat de ingelegde peperkorrels goed uitlekken.
  • Haal het vlees uit de pan en bestrijk met ahornsiroop.
  • Glaceer het vlees circa 10 minuten onder de grill.
  • Verhit de vleesbouillon opnieuw, voeg het fruit en de peperkorrels toe en laat circa 5 minuten trekken.
  • Roer de crème fraîche door de saus en breng op smaak met peper en zout.

Serveertips:

  • Snijd het vlees in plakken en verdeel de saus erover.
  • Garneer met citroenmelisse en serveer met groene tagliatelle.

Notes

Wijnadvies:
Een rijke, volle rode wijn zoals een Merlot of een Zinfandel past goed bij de zoete en pittige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 35g | Vet: 35g | Zout: 1.8g | Sugar: 10g

Gegratineerd Vers Fruit met Crème Fraîche

Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Brunch, Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst, Moederdag
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • kookpan
  • mes
  • Lepel
  • 4 eenpersoons ovenschaaltjes
  • grill

Ingredients

  • 3 ½ dl water
  • 100 g suiker
  • 1 vanillestokje opengesneden
  • 600 g fruit druiven, ananas, mango, in stukken
  • 4 dl crème fraîche
  • 4 eetlepels donkere basterdsuiker

Instructions

  • Kook het water met suiker en het opengesneden vanillestokje gedurende 5 minuten.
  • Laat de suikerstroop iets afkoelen.
  • Snijd het fruit in stukken en roer het door de suikerstroop.
  • Laat het fruit 1 uur intrekken.
  • Laat het fruit uitlekken en verdeel het over 4 eenpersoons ovenschaaltjes.
  • Schep 4 dl crème fraîche over het fruit en bestrooi met 4 eetlepels donkere basterdsuiker.
  • Karamelliseer het geheel onder de hete grill tot de suiker gesmolten en goudbruin is.

Notes

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een Sauternes past perfect bij dit gegratineerde fruitdessert.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 2g | Vet: 10g | Zout: 0.1g | Sugar: 35g

Gebakken Zalm met Tomaten-Tapenade

Een heerlijk gebakken zalmgerecht met een smeuïge tomaten-tapenade, geserveerd met knapperige meiknolletjes en een frisse tomatendressing. Een verfijnde maaltijd voor een speciaal diner.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Tapas, Zalm
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingredients

Voor de zalm en meiknolletjes:

  • 4 stukken zalmfilet ongeveer 150 gr per stuk
  • 2 ½ dl slagroom
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 1 teentje knoflook geplet
  • 1 klein takje rozemarijn
  • 1 takje tijm
  • 4 meiknolletjes in dunne plakken
  • 50 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 eetlepel gedroogd broodkruim
  • 4 gefrituurde aardappelschillen voor garnering

Voor de tomaten-tapenade:

  • 150 gr gedroogde tomaten op olie uitgelekt
  • ½ teentje knoflook geperst
  • Geraspte ingelegde citroenschil naar smaak
  • Olijfolie naar behoefte

Voor de tomatendressing:

  • 1 grote tomaat ontveld en in kleine stukjes
  • 2 eetlepels fijngesneden basilicum
  • 3 eetlepels olijfolie
  • ½ eetlepel Japanse sojasaus
  • 2 theelepels balsamico-azijn

Instructions

Tapenade maken:

  • Pureer de gedroogde tomaten en meng met knoflook, citroenschil en olijfolie tot een smeuïge tapenade.

Zalm voorbereiden:

  • Strijk de tapenade over de zalmfilets (niet op de velkant).

Tomatendressing maken:

  • Meng de tomaat, basilicum, olijfolie, sojasaus en balsamico-azijn in een kom.

Meiknolletjes koken:

  • Breng de slagroom met zout, peper, knoflook, rozemarijn en tijm aan de kook.
  • Kook de meiknolletjes hierin gedurende 4-6 minuten.

Dakpansgewijs opmaken:

  • Leg de meiknolletjes dakpansgewijs op de borden en bestrooi met een mengsel van Parmezaanse kaas en broodkruim.

Zalm bakken:

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Leg de zalmfilets op een bakplaat met de tapenadekant naar boven.
  • Bak de zalm 7 minuten in de oven.

Grillen:

  • Plaats de borden kort onder de hete grill zodat de tapenade krokant wordt.

Serveren:

  • Leg de zalm op de meiknolletjes en verdeel de tomatendressing langs de rand van het bord.
  • Garneer met gefrituurde aardappelschillen.

Notes

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Pinot Grigio past perfect bij de gebakken zalm met tomaten-tapenade. Deze wijnen versterken de delicate smaken van de zalm en de frisse tomatendressing.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 40g | Vet: 38g | Zout: 1.8g | Sugar: 5g

Gegratineerde Mosselen met Kruidige Bechamelsaus

Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd8 minuten
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Suikervrij
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • grill
  • vuurvaste schoteltjes

Ingredients

  • 2 kg gekookte mosselen in de schelp
  • 2 eetlepels boter
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 eetlepels bloem
  • dl volle melk
  • 2 dl room
  • 1 à 2 stokbroden
  • 1 theelepel gehakte tijm
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • 50 g gemalen gruyère kaas
  • Versgemalen peper

Instructions

  • Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur.
  • Roer de bloem erdoor en laat even stoven.
  • Voeg geleidelijk de melk en room toe, en blijf roeren tot een gladde bechamelsaus ontstaat.
  • Voeg de tijm, peterselie en mosterd toe.
  • Breng op smaak met versgemalen peper.
  • Verwijder de bovenste mosselschelpen en maak de mosselen los, maar laat ze in de onderste schelp liggen.
  • Verdeel de mosselen over vuurvaste schoteltjes.
  • Schep op elke mossel een beetje saus en bestrooi met gemalen gruyère.
  • Plaats de schoteltjes onder de grill en laat ze goudbruin worden.
  • Serveer met stokbrood.

Notes

Wijnadvies:
Serveer deze gegratineerde mosselen met een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Chablis.
Het knapperige stokbrood is perfect om de heerlijke saus mee op te dippen.

Gegratineerde Kreeft met Provençaalse Kruiden

Een verfijnd gerecht van gegratineerde kreeft met boter en Provençaalse kruiden, ideaal voor een luxe diner.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • grill
  • kwastje

Ingredients

  • 1 gekookte kreeft
  • 2 flinke eetlepels boter
  • 1 teen knoflook geperst
  • 1 theelepel Provençaalse kruiden
  • Peper
  • Zout

Instructions

  • Snijd de kreeft over de lengte doormidden.
  • Maak het vlees wat los van de schaal, maar laat het erin liggen.
  • Smelt de boter in een klein pannetje en meng deze met de geperste knoflook, Provençaalse kruiden, peper en zout.
  • Verwarm de grill voor.
  • Bestrijk de kreefthelften royaal met de gekruide boter met behulp van een kwastje.
  • Plaats de kreefthelften onder de grill en laat deze ongeveer 10 minuten gratineren tot ze warm zijn en een lichtbruine korst hebben.
  • Serveer direct.

Notes

Serveertip:
Serveer met knapperig stokbrood en een frisse salade voor een compleet gerecht.
Wijnadvies:
Combineer met een gekoelde witte wijn zoals een Chablis of een Sauvignon Blanc.
 

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 20g | Vet: 15g | Zout: 0.8g | Sugar: 0g

Romige Spinazie-Champignongratin onder de Grill

Een hartig ovengerecht met spinazie, champignons en romige bechamelsaus, perfect voor de koudere maanden.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Ovenschotel
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 292kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Beboterde ovenschaal
  • grill

Ingredients

  • 600 g diepvries bladspinazie ontdooid
  • 60 g boter
  • 1 teentje knoflook
  • 3 dl bechamelsaus bijv. Grand d'Italia
  • Zout en peper
  • 250 g champignons in plakjes
  • 4 eetlepels slagroom
  • 2 eidooiers

Instructions

  • Knijp het vocht uit de ontdooide bladspinazie.
  • Bak het gehalveerde teentje knoflook in de helft van de boter gedurende 3 minuten zachtjes bruin.
  • Voeg de spinazie toe en bak nog 4 minuten.
  • Verwarm de bechamelsaus.
  • Roer de helft van de saus, zout en peper door de spinazie en doe het mengsel in een beboterde ovenschaal.
  • Verwarm de grill voor.
  • Bak de champignons gedurende 5 minuten in de rest van de boter.
  • Schep 2 eetlepels champignons uit de pan en houd apart.
  • Schenk de rest van de bechamelsaus in de pan met champignons.
  • Klop de slagroom lobbig en klop vervolgens de eidooiers erdoor.
  • Roer dit room-eimengsel door het champignonmengsel en verdeel het over de spinazie in de ovenschaal.
  • Schep de achtergehouden champignons erbovenop.
  • Gratineer onder de hete grill gedurende 4 minuten.

Notes

Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Chardonnay of een Viognier past perfect bij dit romige gerecht.

Nutrition

Calories: 292kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 12g | Vet: 25g | Zout: 720g | Sugar: 2g

Gegrilde Cola-Kipdrumsticks

Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4 personen
Calories: 430kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingredients

  • 10 eetlepels ketchup
  • 250 ml cola
  • 1 theelepel tabasco
  • 3 teentjes knoflook geperst
  • 1 kg kipdrumsticks

Instructions

  • Meng de ketchup met de cola en breng het mengsel op smaak met tabasco, geperste knoflook, zout en peper naar smaak.
  • Doe de drumsticks in een pan en giet de marinade eroverheen.
  • Breng het geheel aan de kook en laat de drumsticks 45 minuten op laag vuur met de deksel op de pan sudderen, af en toe roeren.
  • Laat de kipdrumsticks afkoelen in de marinade.
  • Verwarm de ovengrill voor.
  • Leg de drumsticks inclusief marinade in een ovenschaal en plaats de schaal net onder de grill.
  • Gril de drumsticks in ongeveer 15 minuten goudbruin en knapperig.
  • Keer ze halverwege en schenk zo nodig de overtollige marinade af.
  • Serveer de kip warm of koud met stokbrood, kruidenboter en dipsausjes naar wens.

Notes

Wijnadvies:

De zoete en hartige smaken van de kip passen goed bij een lichte en fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir of een Beaujolais. Serveer de wijn licht gekoeld voor een verfrissend contrast.

Nutrition

Calories: 430kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 20g

Gegratineerd Aardappel-Paddenstoelentorentje met Geitenkaas

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas
Land van herkomst: Europa, Internationaal
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 480kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingredients

  • 250 g kastanjechampignons
  • 200 g paddenstoelenmelange
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 appel
  • 520 g gekookte rode kool met appel
  • 500 g verse aardappelpuree met kastanje en appel
  • 4 el roomboter
  • 300 g verse geitenkaas met honing

Instructions

  • Verwarm de rode kool in een pan volgens de instructies op de verpakking.
  • Verhit de aardappelpuree volgens de gebruiksaanwijzing in de magnetron.
  • Veeg de paddenstoelen schoon en snijd ze in stukken.
  • Pel en snipper de ui en knoflook.
  • Was de appel en verwijder het klokhuis met een appelboor.
  • Snijd de appel vervolgens in 8 plakken.
  • Verhit 3 eetlepels boter in een braadpan.
  • Bak de ui en knoflook gedurende 1 minuut.
  • Voeg de paddenstoelen toe en bak ze gedurende 6 minuten.
  • Verhit de resterende boter in een koekenpan en bak de plakken appel gedurende 2 minuten.
  • Leg een plakje appel op een bord, schep er wat aardappelpuree op, leg er nog een plakje appel op, nog een schep puree en dek af met een plak geitenkaas.
  • Plaats het bord met het torentje gedurende 2 minuten onder de hete grill.
  • Breng de paddenstoelenmelange op smaak met zout en peper en serveer deze naast het torentje.

Notes

Wijnadvies:

Deze smaakvolle en romige aardappel-paddenstoelentorentjes passen goed bij een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige witte wijn zoals een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 44g | Protein: 19g | Vet: 25g | Sugar: 15g

Geroosterde Perziken met Noten en Tijm

Bereidingstijd24 minuten
Servings: 4 personen
Calories: 200kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • Lage ovenschaal (20 x 25 cm)
  • grill

Ingredients

  • 6 rijpe perziken
  • 25 g walnoten
  • 37 g hazelnoten
  • ½ eetlepel verse tijmblaadjes
  • ½ citroen geraspt en geperst
  • 2 eetlepels walnotenolie
  • Grofgemalen zwarte peper

Instructions

  • Verwarm de grill voor.
  • Halveer de perziken, verwijder de pitten en snijd elke perzik in 8 partjes.
  • Hak de walnoten en hazelnoten grof.
  • Meng in een lage ovenschaal de perziken met de gehakte noten, tijmblaadjes en citroenrasp.
  • Besprenkel het mengsel met het citroensap en de walnotenolie.
  • Maal er royaal zwarte peper over.
  • Schuif de schaal ongeveer 15 cm onder de grill en rooster de perziken in 10-15 minuten lichtbruin en gaar.
  • Schep af en toe om.

Notes

Wijnadvies:

Serveer dit gerecht met een dessertwijn zoals een Moscato d'Asti. De zoete, fruitige tonen van deze wijn passen perfect bij de geroosterde perziken en noten, en de lichte bruisendheid zorgt voor een verfrissende tegenhanger van de rijke smaken.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 3g | Vet: 14g | Zout: 0.1g | Sugar: 15g