Couscous met asperges en garnalen

Couscous met asperges en garnalen

AllerHande juni 2002
Recept categorieën: Asperges, Groenten, Rijst, Zeevruchten
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g groene asperges
  • 3 eetlepel(s) olijfolie
  • 150 g couscous pak à 400 g
  • 1 pot pastasaus toniin 260 g
  • 125 g cocktailgarnalen

Instructies

  • Grillpan verwarmen tot gloeiend heet.
  • Asperges wassen en van onderkant ca. 2 cm afsnijden.
  • Met keukenpapier droogdeppen en bestrijken met 2 eetlepels olijfolie.
  • Asperges in grillpan in ca. 5 minuten beetgaar roosteren, regelmatig keren.
  • Intussen in pan 225 ml water aan de kook brengen.
  • Pan van vuur nemen.
  • Couscous door water roeren en ca. 5 minuten laten wellen.
  • Intussen in steelpan pastasaus zachtjes verwarmen.
  • Garnalen erdoor roeren. In wok 1 eetlepel olijfolie verhitten en couscous al roerend ca. 2 minuten bakken.
  • Op twee borden scheppen.
  • Saus erover verdelen en asperges erop leggen.

Carpaccio met gegrilde ananas

Carpaccio met gegrilde ananas

AllerHande juli 2003
Recept categorieën: Fruit, Vlees, Voorgerechten
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 zakje verse basilicum 15 g
  • 150 ml olijfolie extra vierge
  • 1 zakje hazelnoten 65 g, grofgehakt
  • 1 kleine ananas
  • 200 g carpaccio bediening of koelvak
  • chilipeper uit de molen

Instructies

  • In vijzel of hoge kom met staafmixer basilicum met 4-5 eetlepels olijfolie tot fijne saus pureren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Hazelnoten halveren en in droge koekenpan goudbruin roosteren.
  • Op bord laten afkoelen.
  • Grillpan verhitten.
  • Ananas in vieren snijden, schillen en harde kern verwijderen.
  • Stukken ananas met heel scherp, glad mes (of met elektrisch mes) in flinterdunne plakjes snijden.
  • Plakjes licht bestrijken met olie en in porties in 3-4 minuten lichtbruin grillen, halverwege keren.
  • Carpaccio op vier borden leggen.
  • Ananasplakjes op carpaccio leggen, beetje basilicumolie erover sprenkelen.
  • Chilipeper erboven malen en hazelnoten erover strooien.

Notities

Lekker met ciabatta.

Venkel en Sardine Bladerdeegtaartjes

Venkel en Sardine Bladerdeegtaartjes

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Hoofdgerechten, Vis, Warme hapjes
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 plakjes roomboterbladerdeeg diepvries
  • 1 kleine venkelknol
  • 1 rode ui
  • 2 blikjes sardines à 120 g
  • 2-3 eetlepels olijfolie extra vierge met basilicum
  • ½ eetlepel balsamicoazijn
  • Zeezout
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (gasovenstand 4).
  • Verwarm de grillpan tot deze gloeiend heet is.
  • Laat de plakjes bladerdeeg in ongeveer 10 minuten ontdooien.
  • Maak de venkel schoon en snijd deze in flinterdunne plakjes.
  • Pel de rode ui en snijd deze in flinterdunne partjes.
  • Dep de sardines goed droog met keukenpapier.
  • Bestrijk de venkel, ui en sardines met olijfolie.
  • Rooster eerst de sardines in de grillpan gedurende ongeveer 1 minuut aan één kant tot ze mooi geroosterd zijn.
  • Leg ze op een bord.
  • Rooster vervolgens de venkel en ui in de grillpan gedurende ongeveer 2 minuten tot ze mooi bruin zijn, keer ze halverwege.
  • Druppel er balsamicoazijn overheen.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Snijd elk plakje bladerdeeg in drie lange repen en leg deze naast elkaar op de bakplaat.
  • Verdeel de geroosterde venkel en ui over de repen bladerdeeg en leg op elke reep één sardine met de geroosterde kant naar boven.
  • Besprenkel met de resterende olijfolie en maal er zout en peper over.
  • Bak de taartjes in het midden van de oven gedurende circa 15 minuten, tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Laat de taartjes afkoelen tot ze lauwwarm zijn.

Notities

Serveer de venkel en sardine bladerdeegtaartjes als hoofdgerecht met een frisse salade en eventueel wat knapperig stokbrood.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Geitenkaas-Gevulde Auberginerolletjes

Geitenkaas-Gevulde Auberginerolletjes

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kaas, Voorgerechten
Land van herkomst: Mediterraan
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 275kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 aubergines
  • Ongeveer 5 eetlepels olijfolie
  • 1 sjalotje
  • 2 takjes munt
  • 2 takjes peterselie
  • 250 g verse geitenkaas
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Verwarm de grillpan tot hij goed heet is.
  • Was de aubergines en snijd aan beide uiteinden dunne 'kapjes' af.
  • Snijd vervolgens de rest van de aubergines in de lengte in 6 dunne plakken.
  • Bestrijk de aubergineplakken met olijfolie en rooster ze in de grillpan gedurende ongeveer 3 minuten aan elke kant, tot ze mooi bruin en gaar zijn.
  • Keer ze halverwege om.
  • Pel en hak het sjalotje fijn.
  • Hak ook de munt en peterselie heel fijn.
  • Meng in een kom het fijngehakte sjalotje, munt, peterselie en de geitenkaas (op kamertemperatuur) door elkaar.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel het geitenkaasmengsel over de geroosterde aubergineplakken.
  • Rol de aubergineplakken op en steek ze vast met cocktailprikkers.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse Sauvignon Blanc past goed bij de romige geitenkaas en de gegrilde smaak van de aubergine.

Nutrition

Calories: 275kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 11g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g

Mediterrane Waterkersrisotto met Gegrilde Roodbaarsfilet

Mediterrane Waterkersrisotto met Gegrilde Roodbaarsfilet

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rijst, Vis
Land van herkomst: Italië
Servings: 2 personen
Calories: 540kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kleine ui gesnipperd
  • 2-3 eetlepels olijfolie met knoflookaroma en chilipeper
  • 2 eetlepels boter
  • 150 g risottorijst
  • 1 dl droge witte wijn
  • 1 visbouillontablet
  • 1 zakje waterkers 75 g, grove takjes verwijderd en fijngehakt
  • 25 g versgeraspte Parmezaanse kaas
  • Versgemalen peper
  • 2 roodbaarsfilets à ca. 150 g
  • Zeezout

Instructies

  • Verhit in een pan met dikke bodem 1 eetlepel olie en 1 eetlepel boter.
  • Fruit de gesnipperde ui zachtjes gedurende ongeveer 2 minuten.
  • Voeg de risottorijst toe en bak tot de korrels glanzen.
  • Giet de droge witte wijn erbij en laat deze verdampen.
  • Verkruimel het visbouillontablet boven de pan en voeg 2 dl water toe.
  • Laat de risotto in een open pan ongeveer 10 minuten zachtjes koken, regelmatig roerend.
  • Voeg scheut voor scheut nog eens 2 dl water toe en laat de risotto nog eens 10 minuten zachtjes gaar koken.
  • Verhit ondertussen de grillpan goed.
  • Roer de fijngehakte waterkers, versgeraspte Parmezaanse kaas, resterende boter en peper naar smaak door de risotto.
  • Laat het geheel van het vuur afgedekt nog 5 minuten staan.
  • Bestrijk de roodbaarsfilets met de resterende olie en grill ze in de hete grillpan gedurende ongeveer 5 minuten, halverwege keren, tot ze goudbruin en net gaar zijn.
  • Schep de waterkersrisotto in twee warme diepe borden en leg de gegrilde roodbaarsfilet erbovenop.
  • Voeg zout en peper naar smaak toe.

Notities

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Vermentino uit Sardinië of een Pinot Grigio uit Italië past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 540kcal | koolhydraten: 39g | Protein: 24g | Vet: 30g

Kruidige Spinaziestamppot met Gemarineerde Speklapjes

Kruidige Spinaziestamppot met Gemarineerde Speklapjes

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg kruimige aardappels
  • 25 g boter
  • 1 ui grof gesnipperd
  • 1 appel in blokjes
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 pak bladspinazie diepvries, deelblokjes, 450 g
  • 8 gemarineerde speklapjes à la minute
  • 125 ml crème fraîche

Instructies

  • Schil de aardappels, snijd ze in stukken, was ze en kook ze in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Verhit de boter in een hapjespan en bak de ui, appel en kerriepoeder 5 minuten zachtjes.
  • Voeg de bevroren spinazie toe en verwarm deze gedurende 5 minuten op matig vuur.
  • Verhit een grillpan of koekenpan met antiaanbaklaag en bak de speklapjes in ongeveer 2 minuten per kant knapperig en gaar.
  • Giet de aardappels af, stamp ze fijn en roer de crème fraîche erdoor.
  • Schep de warme spinazie door de puree en breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de spinaziestamppot over vier borden en leg op elk bord 2 speklapjes.
  • Serveer de spinaziestamppot met pikante speklapjes direct en geniet ervan!

Notities

Voeg voor extra smaak geraspte kaas toe aan de stamppot voordat je de spinazie erdoor schept.

Gegrilde Naanbroodjes met Pittige Kaas

Gegrilde Naanbroodjes met Pittige Kaas

Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Brood, Kaas
Land van herkomst: India
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g overjarige Goudse kaas in plakken gesneden
  • 1 pak voorgebakken naanbrood naturel (2 stuks)
  • ½ pot mangochutney zoet, pot à 340 g
  • 1 zakje verse koriander 15 g
  • 1 eetlepel olie

Instructies

  • Snijd de overjarige Goudse kaas met een kaasschaaf in plakken.
  • Snijd voorzichtig met een kartelmes de naanbroden open.
  • Besmeer de naanbroden met de helft van de mangochutney en verdeel de kaasplakken gelijkmatig erover.
  • Pluk de steeltjes van de koriander en strooi de blaadjes over de kaas.
  • Vouw de naanbroden dicht en bestrijk de buitenkant licht met olie.
  • Verhit een grillpan.
  • Rooster de naanbroden 4 minuten en keer ze dan om.
  • Grill het brood nog 3-4 minuten, tot alle kaas gesmolten is.
  • Haal de naanbroden uit de grillpan, laat ze iets afkoelen en snijd ze dan in lange repen.
  • Serveer de rest van de mangochutney als dipsaus erbij.

Notities

Wijnadvies:

Deze gegrilde naanbroodjes met pittige kaas gaan goed samen met een fris witbier, zoals een witbier met citrustonen.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 15g

Gegrilde Aubergine Lasagne met Romige Kaassaus

Gegrilde Aubergine Lasagne met Romige Kaassaus

Bereidingstijd6 uur 45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Pasta
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories: 690kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 aubergine
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 takje tijm
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 ml olijfolie extra vierge
  • 2 takjes verse basilicum zakje à 15 g
  • 100 ml zonnebloemolie
  • 2 trostomaten
  • 1 sjalot
  • 2 theelepels tomatenpuree blikje
  • 250 ml tomatensap
  • 12 romaatjes of cherrytomaten
  • 250 g ricotta kaas
  • 1 theelepel citroensap
  • 3 bollen mozzarella kaas

Instructies

  • Snijd de aubergine in zeer dunne plakken en dep ze droog met keukenpapier.
  • Verhit een grillpan.
  • Grill de aubergine aan beide zijden gedurende 5 minuten op hoog vuur, draai halverwege de plakken een kwartslag om een ruitpatroon te creëren.
  • Hak de blaadjes rozemarijn en tijm fijn.
  • Pers 1 teentje knoflook en meng dit met de gehakte kruiden, de helft van de tijm, zout en peper door 2 eetlepels olijfolie.
  • Wrijf de aubergineplakken in met dit knoflookmengsel en marineer minstens 6 uur in een kom, zodat de smaken zich ontwikkelen.
  • Pluk de blaadjes van de basilicum, bewaar enkele blaadjes en dompel de rest direct in kokend water.
  • Haal de basilicumblaadjes onmiddellijk met een schuimspaan uit het kokende water en dompel ze in een bak met ijsklontjes.
  • Dep de basilicum droog en hak fijn.
  • Pureer de basilicum met een staafmixer en ongeveer 150 ml olijfolie tot een fijne massa.
  • Verhit in een klein pannetje de zonnebloemolie.
  • Dompel de achtergehouden basilicumblaadjes onder in de olie en frituur enkele seconden tot ze glazig en krokant zijn.
  • Schep de blaadjes uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.
  • Snijd de trostomaten in kwarten, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Snipper de sjalot fijn en fruit deze in een kleine pan met dikke bodem glazig in 2 eetlepels olijfolie (sjalot mag geen kleur krijgen!
  • ).
  • Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree, tomatensap en de rest van de tijm toe en laat het mengsel op matig vuur in 15 minuten inkoken tot een dikke saus.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd het andere teentje knoflook fijn en meng met de rest van de olijfolie.
  • Halveer de romaatjes.
  • Verwarm de knoflookolie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de tomaatjes 2 minuten op matig vuur.
  • Bestrooi de tomaatjes met zout en peper.
  • Breng de ricotta op smaak met citroensap, zout en peper.
  • Snijd de mozzarella in dunne plakken en laat uitlekken.
  • Plaats 4 ringen in een ingevet bakblik.
  • Vul de ingevette ringen afwisselend met aubergine, tomatensaus en mozzarella ('lasagne').
  • Dek af met aubergine en druk zachtjes aan.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Plaats het bakblik in het midden van de oven en verwarm de lasagne ca.
  • 8 minuten.
  • Verdeel op vier borden op enige afstand van elkaar 5 schepjes ricotta.
  • Leg de tomaatjes ertussen.
  • Plaats voorzichtig de ringen met lasagne in het midden van elk bord.
  • Verwijder voorzichtig de ring.
  • Schep wat ricotta op elke lasagne.
  • Garneer met gefrituurde basilicumblaadjes en basilicumolie.

Notities

Wijnadvies:

Een Italiaanse rode wijn zoals een Chianti Classico of een Barbera d'Asti past uitstekend bij deze smaakvolle lasagne van gegrilde aubergine. De fruitige tonen van de wijn en de subtiele kruidigheid vullen de romige kaassaus en de intense smaak van de gegrilde groenten perfect aan.

Nutrition

Calories: 690kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 30g | Vet: 55g | Zout: 1.5g | Sugar: 8g

Gegrilde Aardappel en Yorkhampakketje Salade

Gegrilde Aardappel en Yorkhampakketje Salade

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 340kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 aardappels elk ongeveer 100 g
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 8 plakjes Yorkham totaal ongeveer 200 g
  • 1 kropsla
  • 7 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels rode wijnazijn
  • ½ zakje verse Provençaalse kruiden ongeveer 10 g
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Boen de aardappels goed schoon onder koud water.
  • Kook de aardappels in een pan met kokend water gedurende ongeveer 15 minuten, tot ze bijna gaar zijn.
  • Giet de aardappels af, laat ze afkoelen en snijd ze vervolgens in plakjes.
  • Snipper de ui heel fijn en snijd de rode paprika in kleine blokjes.
  • Meng de paprika en ui in een kom.
  • Leg 4 stukken plasticfolie van elk 30 x 30 cm op het werkvlak.
  • Leg op elk vel 2 plakjes ham op elkaar.
  • Verdeel het ui-paprikamengsel over de ham.
  • Vouw de plakjes ham om de vulling en vouw vervolgens de plasticfolie eromheen.
  • Bewaar de pakketjes in de koelkast tot gebruik.
  • Was de sla, slinger deze droog en scheur het in stukjes.
  • Verdeel de sla over vier borden.
  • Klop in een kommetje 6 eetlepels olie met azijn tot een dressing.
  • Knip een takje van elke soort kruiden uit het zakje en voeg toe aan de dressing.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Knip van de resterende tijm 4 mooie toefjes af voor garnering.
  • Wrijf de grillpan dun in met de resterende olie.
  • Grill de aardappelplakjes in porties gedurende ongeveer 2 minuten, keer ze halverwege om.
  • Leg de gegrilde aardappelplakjes op de sla en besprenkel met de dressing.
  • Haal de hampakketjes uit de plasticfolie en leg ze met de naad naar beneden op de aardappels.
  • Verdeel de rest van de dressing over de salade.
  • Garneer met de toefjes tijm.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse en fruitige witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij deze salade. De levendige smaken van de wijn complementeren de gegrilde aardappelen en de ham perfect, terwijl de lichte zuurgraad zorgt voor een verfrissende combinatie.

Nutrition

Calories: 340kcal | koolhydraten: 21g | Protein: 13g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Gegrilde Kip met Romige Waterkerssaus

Gegrilde Kip met Romige Waterkerssaus

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Mediterraan
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenmachine of staafmixer
  • slakom

Ingrediënten

  • 3 zakken waterkers à 75 g
  • 1 citroen
  • 125 ml zure room op kamertemperatuur
  • 5 eetlepels olijfolie
  • ½ theelepel scherpe mosterd
  • 1 teentje knoflook uitgeperst
  • 4 kipfilets
  • 1 avocado
  • 1 eetlepel vierseizoenenpeperkorrels
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwijder de harde steeltjes uit de waterkers.
  • Boen de citroen schoon, rasp de schil en pers de vrucht uit.
  • Pureer in een keukenmachine of met een staafmixer een derde van de waterkers met de zure room tot een saus.
  • Breng op smaak met zout, peper en citroensap.
  • Klop in een slakom een dressing van 3 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel citroensap, ½ eetlepel citroenrasp, mosterd, de helft van de knoflook en zout en peper.
  • Meng in een schaal de marinade van 2 eetlepels olijfolie met 1 eetlepel citroensap en de rest van de knoflook en rasp.
  • Snijd de kipfilets horizontaal door, bestrooi met zout en peper en wentel ze door de marinade.
  • Laat de smaken 10 minuten intrekken.
  • Verhit een grillpan.
  • Rooster de kip in ca.
  • 5 minuten bruin en gaar.
  • Schil de avocado, snijd in plakjes en besprenkel met 1-2 eetlepels citroensap.
  • Plet de peperkorrels.
  • Meng in de slakom de dressing met de overgebleven waterkers, avocado en geplette peperkorrels.
  • Verdeel de salade over vier borden en leg de kip ernaast.
  • Schep de romige waterkerssaus eroverheen.

Notities

Wijnadvies:

Deze gegrilde kip met romige waterkerssaus vraagt om een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay. De citrustonen en frisheid van de wijn vullen de smaken van de citroen en waterkers aan, terwijl de romigheid goed samengaat met de zachte textuur van de saus.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 30g | Vet: 28g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g