Parsi Omlat

Parsi Omlat

Omelet met groenten
Recept categorieën: Ei, Groenten
Land van herkomst: India
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram courgettes bij voorkeur kleine exemplaren
  • 1 theelepel zout
  • 2 uien gesnipperde
  • 2 grote aardappels geschilde en in dunne plakjes gesneden
  • 2 groene Spaanse pepers ontdaan van zaad en zaadlijsten en ragfijn gehakt
  • 3 grote tomaten ontveld en in kleine blokjes gesneden
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 8 eieren losgeroerde
  • 3 eetlepels peterselie fijngehakte

Instructies

  • Was de courgettes en verwijder de uiteinden. Rasp ze op een grove rasp.
  • Leg de geraspte courgettes in een zeef en schep er wat zout door.
  • Laat de groente hierna 35-45 minuten uitlekken.
  • Schep de groente echter wel van tijd tot tijd even om.
  • Verhit in een hoge koekenpan of hapjespan 3 eetlepels olie en fruit hierin de gesnipperde ui.
  • Voeg dan de plakjes aardappel en de fijngehakte pepers toe en laat alles 5 minuten heel zachtjes bakken.
  • Voeg daarna de uitgelekte courgettes toe.
  • Schep alles om en doe de tomaten, het komijnpoeder en wat peper erbij.
  • Schep alles nogmaals goed om en neem hierna de pan van het vuur.
  • Schep alles in een grote schaal en laat het koud worden.
  • Voeg de koud geworden groente aan de losgeroerde eieren toe, doe er naar smaak nog wat zout bij en schep de peterselie erdoor.
  • Verhit in een schone koekenpan 2 eetlepels olie en doe daarna de eieren met groente in de pan.
  • Leg er een passende deksel op en laat alles boven een ZEER LAAG afgestelde warmtebron staan tot de massa aan de bovenkant is gestold, maar er nog wel glimmend 'nat' uitziet.
  • Keer de omelet om door een groot bord op de pan te leggen en dan voorzichtig te keren.
  • Neem de pan na 3-4 minuten van het vuur en laat de omelet op een schotel glijden.
  • Dien de omelet hierna zo warm mogelijk op.

Notities

Opmerking: Het bakken van een grote parsi-omelet is niet zo gemakkelijk als het lijkt. De kans dat de omelet tijdens het bakken aan de onderzijde te bruin wordt, is vrij groot. Belangrijk is dat het wordt gebakken op een zeer laag vuur. Eventueel kunt u eerst proberen meerdere kleine omeletten te bakken.

Pittige bonenchili met rundvlees en drie bonensoorten

Pittige bonenchili met rundvlees en drie bonensoorten

Een goedgevulde chili bomvol smaak, boordevol groenten en drie soorten bonen. Perfect voor koude dagen of als stevig comfortfood.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Mexico
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4 personen
Calories: 489kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 paprika
  • 1 ui
  • 2 tl gehaktkruiden zonder zout
  • 200 g haricots verts geblancheerd
  • 250 g soepgroenten grof
  • 3 el olijfolie of zonnebloem-/maïsolie
  • 3 tl chilipoeder
  • 400 g kidneybonen uit blik
  • 400 g mager rundergehakt
  • 500 g tomatenpulp uit pak
  • 700 g kapucijners uit pot

Instructies

  • Laat de kidneybonen, haricots verts en kapucijners uitlekken.
  • Verwijder de zaadjes uit de paprika en snijd in blokjes.
  • Pel de ui en snijd ook in blokjes.
  • Verhit de olie in een hapjespan.
  • Bak het gehakt met chilipoeder en gehaktkruiden 5 minuten rul.
  • Voeg de soepgroenten, paprika en ui toe en bak 3 minuten mee.
  • Voeg de bonen en haricots verts toe.
  • Voeg de tomatenpulp toe en roer goed door.
  • Laat alles nog 5 minuten zachtjes pruttelen.
  • Proef en voeg eventueel extra chilipoeder toe naar smaak.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse tomatensalade of wat knapperig (mais)brood om mee te dippen.
Wijnadvies:
Drink hierbij een krachtige rode wijn zoals een Malbec of een kruidige Shiraz.

Nutrition

Calories: 489kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 34g | Vet: 22g | Zout: 1g | Sugar: 9g

Traditionele lasagne met extra courgette

Traditionele lasagne met extra courgette

Lasagne is een beroemd Italiaans pasta-gerecht, een zogenaamd éénpansgerecht. Deze keer aangevuld met plakken courgette. Ideaal voor kinderen, maar ook voor volwassenen, want ongemerkt krijg je een flinke portie groenten binnen.
De term éénpansgerecht is echter sterk misleidend, want wanneer je werkelijk alles zelf wilt maken, is dat nog een flinke klus. Niettemin zijn er vele varianten mogelijk, want je hoeft niet alles zelf te maken. Hier echter mijn recept:
Recept categorieën: Pasta
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de tomaten-vlees-saus:

  • 1 ui flinke
  • 150 gram wortel of winterpeen
  • 300 gram saucijsjes of verse worst
  • 5 tenen knoflook
  • 500 ml tomatensaus passata di pomodoro
  • 1 takje rozemarijn
  • peper
  • zout
  • olijfolie
  • olie om te bakken

Voor de bechamelsaus:

  • 250 ml melk
  • 50 gram margarine
  • 60 gram bloem
  • 1 blokjes vleesbouillon
  • 500 ml water

Verder:

  • 1 grote courgette of 2 kleine courgettes
  • 150 gram Parmezaanse kaas
  • 1 pak lasagnevellen
  • olijfolie

Instructies

De rode saus

  • Verwijder het vel van de saucijzenworstjes (bij ons koop je dit ‘gehakt’ bij de dorpsslager).
  • Snipper de ui en de geschilde wortel.
  • Verhit twee eetlepels bakolie in een hapjespan en fruit de ui en de wortel.
  • Knip met een schaar de rozemarijn fijn boven de pan.
  • Voeg de teentjes knoflook geperst toe en fruit het geheel nog 2 minuten.
  • Voeg het vlees toe, rul het vlees en laat het geheel nog 4 minuten doorbakken.
  • Voeg de tomatensaus (passata) toe, breng alles aan de kook.
  • Zet het vuur heel laag.
  • Laat de saus met de deksel half op de pan een half uurtje zachtjes doorkoken, tussendoor wel even doorroeren.
  • Zet het vuur uit en voeg nog een flinke scheut olijfolie toe.

Maak ondertussen de bechamelsaus.

  • Kook 500 ml water en voeg het vleesbouillonblokje toe.
  • Smelt de margarine in een steelpan op laag vuur.
  • Meng met een houtel lepel de bloem erdoor en laat op laag vuur 2 minuten garen.
  • Voeg op laag vuur al roerend met een houten lepel de 500 ml bouillon in scheuten toe en daarna de 250 ml melk.
  • Voeg pas de volgende scheut toe als de vorige helemaal is opgenomen.
  • Gaat de bechamelsaus een beetje klonteren, gebruik dan een garde om de massa glad te roeren.
  • Laat op laag vuur 2-3 min. zachtjes koken.
  • Breng op smaak met peper – geen zout vanwege de bouillon.
  • Zet het vuur uit en laat de saus rusten tot gebruik.
  • Was de courgette en snij met een scherp mes of met een kaasschaaf de courgette tot flinterdunne plakken.
  • Op deze manier kan de courgette rauw verwerkt worden.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Maak laagjes in de ovenschaal.
  • Begin met een laagje bechamelsaus en plakken courgette, een flinke scheut olijfolie.
  • Achtereenvolgens, lasagnebladen, saus, lasagnebladen, bechamelsauls en kaas.
  • Herhaal tot alle ingrediënten op zijn en eindig met een laag tomatensaus en een scheut olijfolie.
  • Bewaar een restje geraspte kaas om te serveren.
  • Dek de lasagne af met aluminiumfolie, bak de schaal 35 minuten in het midden van de oven.
  • Verwijder de aluminiumfolie en laat de lasagne nog 10 nabakken.
  • Zet de oven uit en laat de lasagne nog 10 minuten nagaren.

Notities

Even op de rijtje de 3 hoofdbestanddelen:
Tomaten-vlees-saus: de tomatensaus (passata di pomodoro) of tomatenpuree kun je zelf maken, maar een pot of blik is ook heel handig (en dan heb ik het niet over een kant-en-klare saus met een smaakje..…)
Bechamelsaus: dit is echt heel eenvoudig, maar voor een snelle versie is ook kant-en-klare bechamelsaus te koop
Lasagne-bladen: pasta kun je zelf vers maken, maar voor een ovenschotel gaat dit zijn doel voorbij. Verse pasta smaakt het beste wanneer je deze kort kookt en direct opeet. Een lasagne-schotel staat lang in de oven en ik vraag me of kenners dan nog het verschil proeven tussen verse en gekochte pasta….
TIP: in dit recept worden saucijzenworsten (pasta di salsiccia) gebruikt. Deze geven de saus een krachtige smaak. Naar keuze kan mager vlees gebruikt worden zoals rundergehakt.

Gegratineerde Zuurkoolschotel met Appel en Bonen

Gegratineerde Zuurkoolschotel met Appel en Bonen

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 426kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 4 uien in halve ringen gesneden
  • 1 pakje zuurkool 500 g
  • 1 theelepel kaneel
  • 200 ml bier
  • 3 appels Elstar of Jonagold, geschild en van klokhuizen ontdaan
  • 1 blik witte bonen 800 g, afgespoeld en uitgelekt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Verhit in een hapjespan de helft van de boter en fruit de ui gedurende 5 minuten.
  • Schep de zuurkool met kaneel door de ui en voeg het bier toe.
  • Laat de zuurkool afgedekt in 25 minuten zachtjes gaarstoven.
  • Breng de zuurkool op smaak met zout en peper.
  • Snijd de appels in dunne plakken.
  • Pureer de witte bonen in een keukenmachine en breng op smaak met zout en peper.
  • Smelt de rest van de boter.
  • Verdeel de zuurkool over de bodem van een ovenschaal.
  • Leg driekwart van de appelplakken dakpansgewijs op de zuurkool en strijk de bonenpuree erover uit.
  • Leg de rest van de appelplakken in een rijtje op de bonenpuree.
  • Bestrijk de bonenpuree en appelplakken met de gesmolten boter en maal er peper boven.
  • Bak de zuurkoolschotel in het midden van de oven gedurende 25-30 minuten, tot het heet en gaar is.

Notities

Wijnadvies:

Deze gegratineerde zuurkoolschotel met appel en bonen gaat goed samen met een droge witte wijn zoals een Riesling uit Duitsland. De frisse tonen van de wijn complementeren de zachte smaak van de zuurkool en de zoete appel, terwijl het bier in het gerecht een harmonieuze aanvulling biedt.

Nutrition

Calories: 426kcal | koolhydraten: 66g | Protein: 13g | Vet: 11g | Zout: 12g | Sugar: 23g

Zalm- en Rivierkreeftjesstoofpot met Gele Rijst

Zalm- en Rivierkreeftjesstoofpot met Gele Rijst

AllerHande 10 2005
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stoofpot, Vis, Zalm, Zeevruchten
Land van herkomst: Japan
Dieët: Tarwevrij
Servings: 2 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Hapjespan

Ingrediënten

  • 200 g gele rijst pak à 325 g
  • 1 groene paprika in reepjes gesneden
  • 2 eetlepels olie
  • 200 g diepvriestuinerwten
  • 200 g gerookte zalmsnippers
  • 1 bakje rivierkreeftjes 100 g
  • 3 eetlepels Japanse sojasaus

Instructies

  • Kook de gele rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
  • Verhit de olie in een hapjespan en roerbak de paprikareepjes gedurende 2 minuten.
  • Voeg de diepvriestuinerwten toe aan de pan en verwarm de groenten afgedekt nog 3 minuten op halfhoog vuur.
  • Schep de gerookte zalmsnippers en rivierkreeftjes door de warme groenten.
  • Breng het mengsel op smaak met de Japanse sojasaus en peper, en verwarm het geheel nog 1 minuut.
  • Serveer de gele rijst met de vis- en groentenstoofpot.

Notities

Wijnadvies:

DitJapanse gerecht kan goed worden gecombineerd met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 35g | Vet: 22g | Zout: 2.5g | Sugar: 5g

Pittige Visballetjes

Pittige Visballetjes

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis, Warme hapjes
Land van herkomst: Antillen, Internationaal
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g kabeljauwfilet
  • 1 theelepel zout
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 2 sjalotjes gesnipperd
  • 1 rode peper zonder zaadjes en fijngehakt
  • Schil van 1 limoen geraspt (rest wordt niet gebruikt)
  • 1 ei
  • 100 g bloem
  • 100 ml zonnebloemolie

Instructies

  • Pureer de kabeljauwfilet in een keukenmachine met het zout, knoflook, sjalotjes, rode peper en geraspte limoenschil.
  • Meng het ei en de bloem door het vismengsel en vorm met vochtige handen 12-16 kleine balletjes.
  • Verhit de zonnebloemolie in een hapjespan en bak de visballetjes (in porties) in 3-4 minuten rondom bruin.
  • Laat de gebakken visballetjes uitlekken op keukenpapier.
  • Serveer de visballetjes met sambal of een pikante salsa uit een pot.

Notities

Serveer deze pittige visballetjes als voorgerecht of als bijgerecht bij een Aziatische maaltijd. Ze zijn ook heerlijk als snack bij de borrel.

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past goed bij de pittige smaak van deze visballetjes.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 13g | Protein: 25g | Vet: 14g | Zout: 0.8g | Sugar: 1g

Geroosterde Pompoen Lasagne

Geroosterde Pompoen Lasagne

Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg pompoen in parten 5 cm
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 uien gesnipperd
  • 400 g rundergehakt
  • 1 blik tomatenblokjes 400 g
  • 1 zakje bechamelsaus
  • 500 ml melk
  • 1 pak lasagnevellen 250 g

Instructies

  • Verwijder de pompoenpitten en schil de parten.
  • Snijd ze in de lengte in plakken van 1 cm dik.
  • Bestrijk de plakken dun met 2 eetlepels olie en rooster ze in gedeelten in een hete grillpan in 8-10 minuten bruin en gaar.
  • Keer halverwege.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Verhit in een hapjespan 1 eetlepel olie en fruit de ui glazig.
  • Voeg het gehakt toe en bak op hoog vuur rul.
  • Schenk de tomatenblokjes met vocht erbij, voeg naar smaak zout en peper toe en laat 10 minuten zachtjes pruttelen.
  • Bereid de bechamelsaus volgens de aanwijzingen op de verpakking met melk.
  • Maak in een ingevette ovenschaal laagjes van gehaktsaus, lasagnevellen en pompoen.
  • Schep de rest van de bechamelsaus tussen de pompoenplakken.
  • Leg hierop weer een laag lasagnevellen en de rest van de gehaktsaus.
  • Strijk de rest van de bechamelsaus erover uit en leg de rest van de pompoenplakken erop.
  • Bak de lasagne in het midden van de oven gedurende 35-40 minuten, tot deze gaar is.

Notities

Wijnadvies:

Een stevige rode wijn zoals een Merlot past goed bij de rijke smaken van deze pompoen lasagne.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 30g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 15g

Gevulde Aubergines met Feta en Gehakt

Gevulde Aubergines met Feta en Gehakt

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Rundvlees
Land van herkomst: Griekenland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 blik tomatenblokjes 400 g
  • 1 theelepel suiker
  • 2 gedroogde chilipepertjes verkruimeld
  • 2 grote aubergines
  • 400 g rundergehakt
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 eetlepel gedroogde oregano
  • 100 g fetakaas grof verkruimeld
  • ½ zakje verse peterselie à 30 g fijngehakt

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 ºC.
  • Verhit in een hapjespan 1 eetlepel olie en bak de gesnipperde ui glazig gedurende 2-3 minuten.
  • Voeg de tomatenblokjes met vocht, suiker en verkruimelde chilipepertjes toe en laat dit 15-20 minuten zachtjes sudderen.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Halveer intussen de aubergines in de lengte en hol ze uit met een lepel tot ongeveer 1 cm van de rand.
  • Snijd het vruchtvlees fijn.
  • Verhit in een koekenpan de resterende olie en bak het gehakt rul gedurende 2-3 minuten.
  • Voeg het fijngesneden auberginevruchtvlees, geperste knoflook en gedroogde oregano toe aan het gehaktmengsel en bak nog 5 minuten.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de tomatensaus over de bodem van een ovenschaal.
  • Leg de uitgeholde aubergines in de saus en vul ze met het gehaktmengsel.
  • Bak de gevulde aubergines in het midden van de oven gedurende ca.
  • 35-40 minuten tot ze gaar zijn.
  • Leg de aubergines op vier borden en garneer met verkruimelde feta en fijngehakte peterselie.
  • Serveer met de tomatensaus eromheen.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse Griekse witte wijn, zoals een Assyrtiko, past goed bij dit gerecht. De levendige zuren en fruitige tonen van de wijn complementeren de smaken van de gevulde aubergines en feta.

Romige Kipfilet met Paksoi en Gember

Romige Kipfilet met Paksoi en Gember

Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Azië
Servings: 4
Calories: 550kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 limoen schoongeboend
  • 2 eetlepels olie
  • 4 kipfilets
  • 250 ml slagroom
  • 2 teentjes knoflook gepeld en in plakjes
  • 4 cm verse gemberwortel geschild en in plakjes
  • 1 gedroogd chilipepertje verkruimeld
  • 1 grote paksoi of 2 kleine
  • 2 eetlepels roerbakolie
  • ½ zakje verse koriander 15 g, fijngesneden

Instructies

  • Snijd met een mes dunne reepjes van de groene schil van de limoen.
  • Verhit in een hapjespan olie en bak de kipfilets rondom bruin.
  • Voeg de slagroom toe aan de pan.
  • Verdeel de reepjes limoenschil, knoflook, gember en verkruimeld chilipepertje rond de kip.
  • Zet het vuur laag, dek de pan af en laat de kip in de saus in 8-10 minuten zachtjes gaar sudderen.
  • Maak de paksoi schoon en snijd deze in stukken van ongeveer 2 cm.
  • Verhit in een wok roerbakolie en bak de paksoi al omscheppend in 3-4 minuten beetgaar.
  • Leg de kipfilets op vier warme borden.
  • Schenk de saus door een zeef in een kom en breng op smaak met zout en peper.
  • Schenk de saus over de kipfilets.
  • Strooi de fijngesneden koriander eroverheen.
  • Serveer de paksoi naast de kipfilets.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Riesling of een Gewürztraminer past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 30g | Vet: 45g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Griekse varkensreepjes met rijst

Griekse varkensreepjes met rijst

Recept categorieën: Rijst, Varkensvlees
Land van herkomst: Griekenland
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • 4 kommen
  • Hapjespan

Ingrediënten

  • versgemalen peper
  • 1 zak Roerbakgroenten champignon
  • 1 eetlepel(s) Knoflooksaus
  • 100 g Snelkookrijst zout
  • 100 g Varkensreepjes naturel
  • 1 eetlepel(s) Olijfolie Traditioneel

Instructies

  • Kook de rijst in water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
  • Verhit in een hapjespan de olie en bak de varkensreepjes bruin aan.
  • Schep de groenten erdoor en bak met het vlees knapperig gaar.
  • Voeg peper en zout naar smaak toe.
  • Schep de rijst met de varkensreepjes in 4 kommen en garneer met de knoflooksaus.