Varkenshaas met chorizo roomsaus

Varkenshaas met chorizo roomsaus

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieƫn: Varkensvlees, Vlees
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediƫnten

  • 1 varkenshaas
  • 90 gram chorizo
  • 1 el olijfolie
  • 1 el peterselie
  • 20 cl kookroom
  • 2 el witte wijnazijn
  • zout
  • peper

Instructies

  • Zet alle ingrediĆ«nten klaar.
  • Haal het vel van de chorizo en snijd de chorizo in kleine stukjes.
  • Hak de peterselie indien nodig.
  • Bestrooi de varkenshaas met zout en peper.
  • Verhit de olie in een hapjespan en bak de varkenshaas rondom aan.
  • Deglaceer de pan met de azijn.
  • Zet het vuur lager.
  • Doe de deksel op de pan en laat 10 minuten zachtjes stoven.
  • Draai het vlees geregeld om.
  • Haal uit de pan en bewaar op een bordje onder aluminiumfolie.
  • Bak de stukjes chorizo in een steelpannetje en laat licht kleuren.
  • Voeg de kookroom toe en breng aan de kook.
  • Voeg de peterselie toe en breng, indien nodig, op smaak met wat zout en peper.
  • Snijd de varkenshaas in plakken en giet er de saus over.

Notities

Serveer met rijst.

Kipvleugels in balsamicoazijn met spaghetti

Kipvleugels in balsamicoazijn met spaghetti

Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieƫn: Gevogelte, Kip, Pasta
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediƫnten

  • 6 kipvleugels
  • 1 rode ui
  • 2 tomaten
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepel(s) oregano gedroogde
  • 1 snufje cayennepeper
  • 2 eetlepel(s) olijfolie
  • 1 eetlepel(s) peterselie fijn gehakte
  • 1½ eetlepel(s) balsamicoazijn
  • 2 eetlepel(s) crĆØme fraĆ®che
  • 10 cl kippenbouillon
  • zout
  • Parmezaanse kaas geraspt

Instructies

  • Zet alle ingrediĆ«nten klaar.
  • Pel en snipper de ui en de knoflook.
  • Snijd de peterselie fijn.
  • Snijd de tomaat in blokjes.
  • Rasp eventueel de Parmezaanse kaas.
  • Verhit op middelhoog vuur in een hapjespan met 2 el. olijfolie en bak de kipvleugels aan beide zijden mooi bruin.
  • Voeg de oregano, cayennepeper, ui en de knoflook toe.
  • Verlaag de hittebron.
  • Voeg de kippenbouillon toe en laat 12 tot 15 minuten zachtjes sudderen.
  • Kook intussen de spaghetti volgens aanwijzingen op de verpakking.
  • Haal de kipvleugels uit pan houd ze warm op een bord onder aluminiumfolie.
  • Voeg de crĆØme fraĆ®che en de tomatenblokjes toe.
  • Roer goed door elkaar. Laat even zachtjes pruttelen.

Snelle Zoete Aardappelchili met Peterselieroom

Snelle Zoete Aardappelchili met Peterselieroom

Een snelle en voedzame zoete aardappelchili, ideaal voor drukke dagen. Serveer met een frisse peterselieroom en knapperig stokbrood.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieƫn: Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Dieƫt: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediƫnten

  • 1 verpakking Aviko Easy Veggie Zoete aardappel 450 g
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 2 blikken gepelde tomaten elk 400 g
  • 250 g kidneybonen uit blik uitgelekt
  • 2 takjes peterselie fijngehakt
  • 125 g zure room
  • 1 stokbrood

Instructies

  • Verhit de zonnebloemolie in een hapjespan op middelhoog vuur.
  • Voeg de geperste knoflook toe en fruit gedurende 1 minuut.
  • Voeg de Aviko Easy Veggie Zoete aardappel toe, bestrooi met gemalen komijn, en bak nog 5 minuten terwijl je regelmatig omschept.
  • Voeg de gepelde tomaten toe en druk ze met een spatel stuk.
  • Draai het vuur laag zodra het vocht begint te koken en laat de chili afgedekt 10 minuten stoven.
  • Voeg na 5 minuten de uitgelekte kidneybonen toe en roer goed door.
  • Hak intussen de peterselie fijn en meng deze door de zure room.
  • Breng de chili op smaak met zout en peper.
  • Serveer de chili met een lepel peterselieroom en een stuk stokbrood.

Notities

Combineer met een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir of een glas verfrissende limonade.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 10g | Vet: 12g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g

Eenvoudige Gestoofde Karbonades in Tomatensaus

Eenvoudige Gestoofde Karbonades in Tomatensaus

Malse schouderkarbonades gestoofd in een smaakvolle tomatensaus met mosterd en tijm. Een eenvoudig en snel doordeweeks gerecht.
Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieƫn: Hoofdgerechten, Stoofpot, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Hapjespan

Ingrediƫnten

  • 2 eetlepels boter
  • ½ bouillonblokje
  • 1 eetlepel mosterd
  • Peper
  • 4 schouderkarbonades
  • 1 blik gepelde tomaten met sap 400 gram
  • 1 theelepel tijm gedroogd
  • Zout
  • Eventueel verse takjes tijm ter garnering

Instructies

  • Wrijf de karbonades aan beide kanten in met mosterd, peper en zout.
  • Verhit de boter in een hapjespan op middelhoog vuur.
  • Bak de karbonades in de hete boter rondom bruin.
  • Voeg het blik gepelde tomaten met het sap, het halve bouillonblokje en de tijm toe aan de pan.
  • Breng op smaak met eventueel nog wat peper en zout.
  • Zet het vuur laag, leg het deksel half op de pan en stoof de karbonades zachtjes in ongeveer 25 minuten gaar.
  • Zorg ervoor dat de saus niet te hard kookt.
  • Garneer de gestoofde karbonades eventueel met verse takjes tijm.
  • Serveer warm.

Notities

Serveertip:
Lekker met gekookte aardappeltjes met tijm en sperziebonen.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn, zoals een Beaujolais of een fruitige rosƩ.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 35g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Varkensfiletlapjes op Zuurkool met een Mexicaanse twist

Varkensfiletlapjes op Zuurkool met een Mexicaanse twist

Ben je toe aan een culinaire verrassing die je in verwarring brengt, maar dan wel op de allerbeste manier? Deze varkensfiletlapjes op zuurkool hebben een onverwachte Mexicaanse twist! De combinatie van de traditionele Duitse smaken en een vleugje zuiderse pit is zo onwaarschijnlijk lekker dat je je afvraagt waarom je dit niet eerder hebt geprobeerd.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Duitsland, Fusion, Mexico
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 2
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
Cost: € 5,50 p.p. (schatting)

Equipment

Ingrediƫnten

  • 2 Varkensfiletlapjes
  • 2 theelepels Mexicaanse kruiden
  • 25 gram Boter
  • 1 Appel
  • 250 gram Wijnzuurkool
  • ½ dl Appelsap

Instructies

  • Wrijf de varkensfiletlapjes in met de Mexicaanse kruiden.
  • Verhit de boter in een hapjespan en bak de filetlapjes in ongeveer 4 minuten aan beide kanten bruin.
  • Haal ze daarna uit de pan en leg ze op een bord.
  • Schil ondertussen de appel en snijd deze in kleine stukjes.
  • Laat de zuurkool in een zeef uitlekken.
  • Schep de zuurkool, de appel en het appelsap door het bakvet in de pan en roer goed door.
  • Leg de filetlapjes bovenop de zuurkool en laat het geheel met een deksel op de pan nog ongeveer 15 minuten zachtjes sudderen.

Notities

Serveertip:

Ā 
Maak dit gerecht extra hartverwarmend met een goeie portie aardappelpuree. Of, voor de echte avonturiers, een paar tortillachips erbij om mee te scheppen. Je zult er geen spijt van krijgen!
Ā 

Wijnadvies:

Ā 
Deze verrassende combinatie van Duitsland en Mexico vraagt om een wijn die het midden houdt tussen beide werelden. Een fruitige Riesling uit de Moezel met zijn lichte zoetje vecht een vrolijk gevecht met de zuurkool en de specerijen. Voor de rode wijn liefhebbers is een lichte Pinot Noir ook een perfecte match. Hij is zo soepel dat hij overal bij past.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 15g | Zout: 1g | Sugar: 8g

Parsi Omlat

Parsi Omlat

Omelet met groenten
Recept categorieƫn: Ei, Groenten
Land van herkomst: India
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediƫnten

  • 500 gram courgettes bij voorkeur kleine exemplaren
  • 1 theelepel zout
  • 2 uien gesnipperde
  • 2 grote aardappels geschilde en in dunne plakjes gesneden
  • 2 groene Spaanse pepers ontdaan van zaad en zaadlijsten en ragfijn gehakt
  • 3 grote tomaten ontveld en in kleine blokjes gesneden
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 8 eieren losgeroerde
  • 3 eetlepels peterselie fijngehakte

Instructies

  • Was de courgettes en verwijder de uiteinden. Rasp ze op een grove rasp.
  • Leg de geraspte courgettes in een zeef en schep er wat zout door.
  • Laat de groente hierna 35-45 minuten uitlekken.
  • Schep de groente echter wel van tijd tot tijd even om.
  • Verhit in een hoge koekenpan of hapjespan 3 eetlepels olie en fruit hierin de gesnipperde ui.
  • Voeg dan de plakjes aardappel en de fijngehakte pepers toe en laat alles 5 minuten heel zachtjes bakken.
  • Voeg daarna de uitgelekte courgettes toe.
  • Schep alles om en doe de tomaten, het komijnpoeder en wat peper erbij.
  • Schep alles nogmaals goed om en neem hierna de pan van het vuur.
  • Schep alles in een grote schaal en laat het koud worden.
  • Voeg de koud geworden groente aan de losgeroerde eieren toe, doe er naar smaak nog wat zout bij en schep de peterselie erdoor.
  • Verhit in een schone koekenpan 2 eetlepels olie en doe daarna de eieren met groente in de pan.
  • Leg er een passende deksel op en laat alles boven een ZEER LAAG afgestelde warmtebron staan tot de massa aan de bovenkant is gestold, maar er nog wel glimmend 'nat' uitziet.
  • Keer de omelet om door een groot bord op de pan te leggen en dan voorzichtig te keren.
  • Neem de pan na 3-4 minuten van het vuur en laat de omelet op een schotel glijden.
  • Dien de omelet hierna zo warm mogelijk op.

Notities

Opmerking: Het bakken van een grote parsi-omelet is niet zo gemakkelijk als het lijkt. De kans dat de omelet tijdens het bakken aan de onderzijde te bruin wordt, is vrij groot. Belangrijk is dat het wordt gebakken op een zeer laag vuur. Eventueel kunt u eerst proberen meerdere kleine omeletten te bakken.

Pittige bonenchili met rundvlees en drie bonensoorten

Pittige bonenchili met rundvlees en drie bonensoorten

Een goedgevulde chili bomvol smaak, boordevol groenten en drie soorten bonen. Perfect voor koude dagen of als stevig comfortfood.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieƫn: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Mexico
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4 personen
Calories: 489kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediƫnten

  • 1 paprika
  • 1 ui
  • 2 tl gehaktkruiden zonder zout
  • 200 g haricots verts geblancheerd
  • 250 g soepgroenten grof
  • 3 el olijfolie of zonnebloem-/maĆÆsolie
  • 3 tl chilipoeder
  • 400 g kidneybonen uit blik
  • 400 g mager rundergehakt
  • 500 g tomatenpulp uit pak
  • 700 g kapucijners uit pot

Instructies

  • Laat de kidneybonen, haricots verts en kapucijners uitlekken.
  • Verwijder de zaadjes uit de paprika en snijd in blokjes.
  • Pel de ui en snijd ook in blokjes.
  • Verhit de olie in een hapjespan.
  • Bak het gehakt met chilipoeder en gehaktkruiden 5 minuten rul.
  • Voeg de soepgroenten, paprika en ui toe en bak 3 minuten mee.
  • Voeg de bonen en haricots verts toe.
  • Voeg de tomatenpulp toe en roer goed door.
  • Laat alles nog 5 minuten zachtjes pruttelen.
  • Proef en voeg eventueel extra chilipoeder toe naar smaak.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse tomatensalade of wat knapperig (mais)brood om mee te dippen.
Wijnadvies:
Drink hierbij een krachtige rode wijn zoals een Malbec of een kruidige Shiraz.

Nutrition

Calories: 489kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 34g | Vet: 22g | Zout: 1g | Sugar: 9g

Traditionele lasagne met extra courgette

Traditionele lasagne met extra courgette

Lasagne is een beroemd Italiaans pasta-gerecht, een zogenaamd ƩƩnpansgerecht. Deze keer aangevuld met plakken courgette. Ideaal voor kinderen, maar ook voor volwassenen, want ongemerkt krijg je een flinke portie groenten binnen.
De term ƩƩnpansgerecht is echter sterk misleidend, want wanneer je werkelijk alles zelf wilt maken, is dat nog een flinke klus. Niettemin zijn er vele varianten mogelijk, want je hoeft niet alles zelf te maken. Hier echter mijn recept:
Recept categorieƫn: Pasta
Land van herkomst: Italiƫ
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediƫnten

Voor de tomaten-vlees-saus:

  • 1 ui flinke
  • 150 gram wortel of winterpeen
  • 300 gram saucijsjes of verse worst
  • 5 tenen knoflook
  • 500 ml tomatensaus passata di pomodoro
  • 1 takje rozemarijn
  • peper
  • zout
  • olijfolie
  • olie om te bakken

Voor de bechamelsaus:

  • 250 ml melk
  • 50 gram margarine
  • 60 gram bloem
  • 1 blokjes vleesbouillon
  • 500 ml water

Verder:

  • 1 grote courgette of 2 kleine courgettes
  • 150 gram Parmezaanse kaas
  • 1 pak lasagnevellen
  • olijfolie

Instructies

De rode saus

  • Verwijder het vel van de saucijzenworstjes (bij ons koop je dit ā€˜gehakt’ bij de dorpsslager).
  • Snipper de ui en de geschilde wortel.
  • Verhit twee eetlepels bakolie in een hapjespan en fruit de ui en de wortel.
  • Knip met een schaar de rozemarijn fijn boven de pan.
  • Voeg de teentjes knoflook geperst toe en fruit het geheel nog 2 minuten.
  • Voeg het vlees toe, rul het vlees en laat het geheel nog 4 minuten doorbakken.
  • Voeg de tomatensaus (passata) toe, breng alles aan de kook.
  • Zet het vuur heel laag.
  • Laat de saus met de deksel half op de pan een half uurtje zachtjes doorkoken, tussendoor wel even doorroeren.
  • Zet het vuur uit en voeg nog een flinke scheut olijfolie toe.

Maak ondertussen de bechamelsaus.

  • Kook 500 ml water en voeg het vleesbouillonblokje toe.
  • Smelt de margarine in een steelpan op laag vuur.
  • Meng met een houtel lepel de bloem erdoor en laat op laag vuur 2 minuten garen.
  • Voeg op laag vuur al roerend met een houten lepel de 500 ml bouillon in scheuten toe en daarna de 250 ml melk.
  • Voeg pas de volgende scheut toe als de vorige helemaal is opgenomen.
  • Gaat de bechamelsaus een beetje klonteren, gebruik dan een garde om de massa glad te roeren.
  • Laat op laag vuur 2-3 min. zachtjes koken.
  • Breng op smaak met peper – geen zout vanwege de bouillon.
  • Zet het vuur uit en laat de saus rusten tot gebruik.
  • Was de courgette en snij met een scherp mes of met een kaasschaaf de courgette tot flinterdunne plakken.
  • Op deze manier kan de courgette rauw verwerkt worden.
  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Maak laagjes in de ovenschaal.
  • Begin met een laagje bechamelsaus en plakken courgette, een flinke scheut olijfolie.
  • Achtereenvolgens, lasagnebladen, saus, lasagnebladen, bechamelsauls en kaas.
  • Herhaal tot alle ingrediĆ«nten op zijn en eindig met een laag tomatensaus en een scheut olijfolie.
  • Bewaar een restje geraspte kaas om te serveren.
  • Dek de lasagne af met aluminiumfolie, bak de schaal 35 minuten in het midden van de oven.
  • Verwijder de aluminiumfolie en laat de lasagne nog 10 nabakken.
  • Zet de oven uit en laat de lasagne nog 10 minuten nagaren.

Notities

Even op de rijtje de 3 hoofdbestanddelen:
Tomaten-vlees-saus: de tomatensaus (passata di pomodoro) of tomatenpuree kun je zelf maken, maar een pot of blik is ook heel handig (en dan heb ik het niet over een kant-en-klare saus met een smaakje..…)
Bechamelsaus: dit is echt heel eenvoudig, maar voor een snelle versie is ook kant-en-klare bechamelsaus te koop
Lasagne-bladen: pasta kun je zelf vers maken, maar voor een ovenschotel gaat dit zijn doel voorbij. Verse pasta smaakt het beste wanneer je deze kort kookt en direct opeet. Een lasagne-schotel staat lang in de oven en ik vraag me of kenners dan nog het verschil proeven tussen verse en gekochte pasta….
TIP: in dit recept worden saucijzenworsten (pasta di salsiccia) gebruikt. Deze geven de saus een krachtige smaak. Naar keuze kan mager vlees gebruikt worden zoals rundergehakt.

Gegratineerde Zuurkoolschotel met Appel en Bonen

Gegratineerde Zuurkoolschotel met Appel en Bonen

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieƫn: Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories: 426kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediƫnten

  • 50 g boter
  • 4 uien in halve ringen gesneden
  • 1 pakje zuurkool 500 g
  • 1 theelepel kaneel
  • 200 ml bier
  • 3 appels Elstar of Jonagold, geschild en van klokhuizen ontdaan
  • 1 blik witte bonen 800 g, afgespoeld en uitgelekt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Verhit in een hapjespan de helft van de boter en fruit de ui gedurende 5 minuten.
  • Schep de zuurkool met kaneel door de ui en voeg het bier toe.
  • Laat de zuurkool afgedekt in 25 minuten zachtjes gaarstoven.
  • Breng de zuurkool op smaak met zout en peper.
  • Snijd de appels in dunne plakken.
  • Pureer de witte bonen in een keukenmachine en breng op smaak met zout en peper.
  • Smelt de rest van de boter.
  • Verdeel de zuurkool over de bodem van een ovenschaal.
  • Leg driekwart van de appelplakken dakpansgewijs op de zuurkool en strijk de bonenpuree erover uit.
  • Leg de rest van de appelplakken in een rijtje op de bonenpuree.
  • Bestrijk de bonenpuree en appelplakken met de gesmolten boter en maal er peper boven.
  • Bak de zuurkoolschotel in het midden van de oven gedurende 25-30 minuten, tot het heet en gaar is.

Notities

Wijnadvies:

Deze gegratineerde zuurkoolschotel met appel en bonen gaat goed samen met een droge witte wijn zoals een Riesling uit Duitsland. De frisse tonen van de wijn complementeren de zachte smaak van de zuurkool en de zoete appel, terwijl het bier in het gerecht een harmonieuze aanvulling biedt.

Nutrition

Calories: 426kcal | koolhydraten: 66g | Protein: 13g | Vet: 11g | Zout: 12g | Sugar: 23g

Zalm- en Rivierkreeftjesstoofpot met Gele Rijst

Zalm- en Rivierkreeftjesstoofpot met Gele Rijst

AllerHande 10 2005
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieƫn: Hoofdgerechten, Stoofpot, Vis, Zalm, Zeevruchten
Land van herkomst: Japan
Dieƫt: Tarwevrij
Servings: 2 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • Hapjespan

Ingrediƫnten

  • 200 g gele rijst pak Ć  325 g
  • 1 groene paprika in reepjes gesneden
  • 2 eetlepels olie
  • 200 g diepvriestuinerwten
  • 200 g gerookte zalmsnippers
  • 1 bakje rivierkreeftjes 100 g
  • 3 eetlepels Japanse sojasaus

Instructies

  • Kook de gele rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar.
  • Verhit de olie in een hapjespan en roerbak de paprikareepjes gedurende 2 minuten.
  • Voeg de diepvriestuinerwten toe aan de pan en verwarm de groenten afgedekt nog 3 minuten op halfhoog vuur.
  • Schep de gerookte zalmsnippers en rivierkreeftjes door de warme groenten.
  • Breng het mengsel op smaak met de Japanse sojasaus en peper, en verwarm het geheel nog 1 minuut.
  • Serveer de gele rijst met de vis- en groentenstoofpot.

Notities

Wijnadvies:

DitJapanse gerecht kan goed worden gecombineerd met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 35g | Vet: 22g | Zout: 2.5g | Sugar: 5g