Pittige Visballetjes
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Kevenaar
- 400 g kabeljauwfilet
- 1 theelepel zout
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 2 sjalotjes gesnipperd
- 1 rode peper zonder zaadjes en fijngehakt
- Schil van 1 limoen geraspt (rest wordt niet gebruikt)
- 1 ei
- 100 g bloem
- 100 ml zonnebloemolie
Pureer de kabeljauwfilet in een keukenmachine met het zout, knoflook, sjalotjes, rode peper en geraspte limoenschil.
Meng het ei en de bloem door het vismengsel en vorm met vochtige handen 12-16 kleine balletjes.
Verhit de zonnebloemolie in een hapjespan en bak de visballetjes (in porties) in 3-4 minuten rondom bruin.
Laat de gebakken visballetjes uitlekken op keukenpapier.
Serveer de visballetjes met sambal of een pikante salsa uit een pot.
Serveer deze pittige visballetjes als voorgerecht of als bijgerecht bij een Aziatische maaltijd. Ze zijn ook heerlijk als snack bij de borrel.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past goed bij de pittige smaak van deze visballetjes.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 13g | Protein: 25g | Vet: 14g | Zout: 0.8g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 27
Turkse Spinazie-Feta Filodeeghapjes
Bereidingstijd43 minuten min
Servings: 12 hapjes
Calories: 160kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 zak panklare spinazie 300 g
- 200 g feta kaas
- 1 zakje verse koriander 15 g
- 1 mespuntje cayennepeper
- 100 g boter
- 6 vellen filodeeg diepvries, ontdooid
- 1 ei losgeklopt
- 1 eetlepel sesamzaad
- 1 eetlepel paprikapoeder
Verwarm de oven voor op 175°C.
Blancheer de spinazie kort in kokend water met zout en laat goed uitlekken.
Maal de feta en koriander grof in een keukenmachine.
Doe ook de spinazie in de keukenmachine en maal grof.
Voeg cayennepeper en zout naar smaak toe aan het mengsel.
Smelt de boter, eventueel in de magnetron, en bestrijk de vellen filodeeg met een kwastje met gesmolten boter.
Maak twee stapeltjes van 3 vellen filodeeg.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de eerste stapel filodeegvellen hierop.
Verdeel de spinazie gelijkmatig over het deeg, strooi het fetamengsel erover en bedek met de tweede stapel filodeegvellen.
Bestrijk de bovenkant van het filodeeg met losgeklopt ei en bestrooi met sesamzaad en paprikapoeder.
Snijd het deeg met een scherp mes in vierkantjes van 6 bij 6 cm.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de hapjes in 25 minuten goudbruin en gaar.
Wijnadvies:
Deze Turkse spinazie-feta filodeeghapjes passen goed bij een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé.
Calories: 160kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 5g | Vet: 11g | Zout: 0.6g | Sugar: 0.5g
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 27
Romige Preisoufflé met Gruyère
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Kevenaar
- 25 g Grana Padano fijngeraspt
- 50 g boter
- 20 g patentbloem
- 175 ml melk
- 2 theelepels gedroogde tijm
- ½ zak panklare prei à 300 g
- Cayennepeper
- 50 g geraspte Gruyère kaas
- 2 eieren gesplitst
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bestrooi de binnenkant van ingevette soufflévormpjes met Grana Padano.
Smelt op laag vuur 25 g boter, voeg bloem toe en laat 2-3 minuten al roerend garen.
Schenk de melk in scheuten erbij.
Roer de tijm en een mespunt zout erdoor en laat de saus op laag vuur 20 minuten koken.
Roer tot alle klontjes zijn verdwenen.
Laat de saus afkoelen tot kamertemperatuur.
Stoof in een hapjespan met antiaanbaklaag de prei in 25 g boter in 20 minuten gaar.
Pureer de prei met een mespunt cayennepeper en zout naar smaak in een keukenmachine tot een gladde massa.
Roer de preipuree en Gruyère door de saus en spatel de dooiers erdoor.
Klop in een vetvrije kom de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het preimengsel.
Vul de vormpjes voor de helft met het mengsel en zet ze in een met warm water gevulde ovenschaal.
Schuif de schaal in het midden van de oven en bak de soufflés in 35-40 minuten goudbruin en gaar.
Wijnadvies:
Een droge, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht vanwege de romige textuur en de hartige smaak van de Gruyère.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 12g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 27
Gouden Tofu-Bites met Pittige Zoete Chilisaus
Voorbereidingstijd25 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4
Calories: 260kcal
Author: Cor Kevenaar
- 1 pak tofu naturel 375 g
- 1 ei
- 2 eetlepels sojasaus
- 1-2 eetlepels bloem
- 100 g shii-takes fijngesneden
- 2 nori-vellen in reepjes
- 6 eetlepels zoete chilisaus
- Olie om te frituren
Laat de tofu uitlekken en dep het droog, knijp eventueel overtollig vocht eruit.
Pureer de tofu, ei en sojasaus met zout en peper naar smaak in een keukenmachine.
Roer de bloem door het tofumengsel.
Voeg de paddenstoelen en norivellen toe en meng ze door het mengsel.
Draai ongeveer 20 kleine balletjes van de tofu.
Verhit de olie in de frituurpan tot 175°C.
Laat de tofu-balletjes per 5-6 tegelijk voorzichtig in het hete vet zakken en frituur ze goudbruin en gaar in 3-4 minuten.
Bereid de rest van de tofu-balletjes op dezelfde manier.
Laat de balletjes uitlekken op keukenpapier en serveer ze warm of koud met de zoete chilisaus.
Wijnadvies:
Een frisse Riesling of een lichte Pinot Grigio past goed bij de pittige zoete chilisaus en de subtiele smaak van de tofu-balletjes.
Calories: 260kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 14g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 27
Kerstomaten met pesto
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 kop versgehakte peterselie (= 250 ml)
- 2 teentjes knoflook
- 2 eetlepel(s) pijnboompitten
- 4 eetlepel(s) olijfolie
- ¼ kop verse basilicumblaadjes
- 15 gram boter op kamertemperatuur
- 500 gram kerstomaatjes
- versgemalen peper
De peterselie, de knoflook, de pijnboompitten en de olie in de keukenmachine of met de mixer pureren.
De overige ingrediënten, behalve de kerstomaatjes, toevoegen en goed mixen.
De kapjes van de tomaten afsnijden en een lepeltje pestomengsel in elk tomaatje scheppen.
Tot gebruik in de koelkast bewaren.
De tomaatjes een klein beetje leegschrapen, zo kunnen ze beter worden gevuld.
Deze hapjes kunnen ca. 2 uur van tevoren worden gemaakt.
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 27
Pittige varkenskebabs met groenten
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 1 minneola
- 3 teentjes knoflook in stukjes
- 2 cm verse gemberwortel geschild en in stukjes
- 2 bosuitjes grof gesneden
- 2 eetlepel(s) heldere honing
- 1 eetlepel(s) sojasaus
- 2 eetlepel(s) zonnebloemolie
- 600 g hamlappen in dobbelstenen
- 20 kleine champignons schoongemaakt
- 20 kerstomaatjes
- 2 gele paprika’s in 20 stukken
Boen de minneola schoon, rasp de oranje schil dun af en pers de vrucht uit.
Pureer de knoflook met de gemberwortel en de bosui in een keukenmachine of wrijf het fijn in een vijzel.
Roer er de rasp en het sap, de honing, de sojasaus en de olie door en schep het vlees erdoor.
Laat het vlees minimaal 1 uur marineren.
Schep na 30 minuten de champignons door het vlees en de marinade.
Steek het vlees met de champignons, kerstomaatjes en paprika om en om aan de satéstokjes.
Rooster het vlees in een grillpan in ± 8 minuten rondom bruin en gaar.
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 27
Pestonade
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
Voor de garnering:
zwarte olijven
geroosterde pijnboompitten
Pureer de olijven, ansjovis, kappertjes, basilicum, pijnboompitten en mosterd in een keukenmachine.
Voeg de olie in druppels toe tot een smeuïge pasta ontstaat.
Breng op smaak met zout, peper en eventueel citroensap.
Garneer met wat olijven en pijnboompitten.
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 27
Gerookte paling in korstdeeg
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 150 g paling
- 1 eiwit
- 2 eetlepel(s) crème fraîche
- 3 plakjes korstdeeg
- 1 eigeel
- sesamzaadjes
Korstdeeg uit de diepvries halen en laten ontdooien.
Paling in stukjes van 2 cm snijden en in keukenmachine fijndraaien met het eiwit.
Uit de machine halen en crème fraîche erdoor spatelen.
Palingmengsel in een spuitzak doen en op het deeg spuiten.
Deeg dubbelvouwen en besmeren met eigeel gemengd met een beetje water.
½ uur in de vriezer laten opstijven.
Nog één keer met eigeel besmeren en bestrooien met sesamzaadjes.
Korstdeegplakjes in 4 à 5 stukjes snijden en afbakken in een oven op 200 C tot ze goudbruin zijn.
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 27
Rodevruchtensorbet
Boodschappen 8-2005
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2½ dl water
- 200 g suiker
- 400 g bosvruchten framboen, aardbeien, rode bessen
- 4 blaadje(s) munt
Breng in een steelpan het water met de suiker aan de kook en laat dit tijdens af en toe roeren zachtjes 10 minuten koken tot een suikerstroop.
Laat afkoelen.
Maak de vruchten schoon en hou er een paar apart voor garnering.
Pureer de vruchten met een staafmixer of in een keukenmachine.
Meng de suikersiroop met de vruchtenpuree en schep het mengsel in een lage diepvriesbak.
Zet deze in de vriezer en laat het ijs in minimaal 3 uur bevriezen.
Roer het ijs na een uur even door om te voorkomen dat er grote ijskristallen ontstaan.
Schep bolletjes ijs in een coupe en garneer met de bosvruchten en munt.
Tip:
vervang de bosvruchten door meloen of perzik.
Variatietip:
maak ijslolly's door ijslollyvormpjes voor ¾ te vullen en 2 uur te laten bevriezen
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 27
Traditionele Italiaanse Pasticcio Vleespastei
Deze traditionele Italiaanse pasticcio vleespastei is een indrukwekkend hoofdgerecht, perfect voor feestelijke gelegenheden.
Voorbereidingstijd3 uur uur
Bereidingstijd1 uur uur 15 minuten min
rusttijd1 dag d
Servings: 10
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g kippenlevertjes
- 2 dl Marsalawijn
- 1 dl witte wijn
- 450 g kalfsvlees in kleine blokjes
- 450 g varkenslappen in blokjes
- 200 g vetspek in blokjes
- 2 eieren
- 3 el slagroom
- 100 g grof gehakte gebrande hazelnoten
- 1 teentje knoflook fijngesneden
- 1 tl tijm
- 1 tl marjolein
- Zout en versgemalen peper
- 1 el boter
- 1 sjalotje fijngehakt
- 200 g dungesneden bacon
- 1 pakje diepvriesbladerdeeg
- 1 dikke plak gekookte ham ongeveer 1 cm dik, in repen
- 2 el fijngehakte peterselie
- 1 ei losgeklopt
Maak de pasticcio 1 dag van tevoren.
Halveer de kippenlevertjes en marineer ze in 1 dl Marsala en de witte wijn gedurende ongeveer 3 uur.
Maal het kalfsvlees, varkensvlees en vetspek fijn in een keukenmachine.
Voeg de rest van de Marsala, eieren, slagroom, hazelnoten, knoflook, tijm, marjolein, zout en peper toe en meng goed.
Bak het sjalotje in de boter tot het zacht is.
Dep de kippenlevertjes droog, breng op smaak met zout en peper, en bak ze snel bruin, maar niet gaar.
Haal ze uit de pan.
Schenk de marinade in de pan, roer de aanbaksels los, en laat de marinade inkoken tot ongeveer 3 eetlepels.
Zeef het vocht en voeg het toe aan het vleesmengsel.
Verwarm de oven voor op 220°C.
Rol de plakjes bladerdeeg uit tot een rechthoek van 35 x 45 cm.
Beleg het deeg met bacon, waarbij je rondom een rand vrijlaat.
Leg 1/3 van de vulling in het midden, verdeel de kippenlevers erover, en bedek met nog eens 1/3 van de vulling.
Leg de repen ham in de lengte over de vulling en strooi de peterselie erover.
Bedek met de resterende vulling en strijk het glad.
Vouw de bacon over de vulling.
Vouw het deeg eromheen en plak de naden met water op elkaar.
Leg de pastei met de naad naar onder op de bakplaat.
Maak met een appelboor enkele gaatjes in de bovenkant en plaats er schoorsteentjes van opgerold aluminiumfolie in.
Versier de bovenkant met figuurtjes van overgebleven deeg.
Bestrijk de pastei met losgeklopt ei en bak 15 minuten op 220°C.
Verlaag de temperatuur naar 170°C en bak de pastei nog ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar.
Optioneel:
Schenk aspic door de openingen en laat het opstijven.
Een robuuste rode wijn zoals een Barolo of Chianti past perfect bij deze rijke vleespastei.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 27