Pittige Visballetjes

Pittige Visballetjes

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis, Warme hapjes
Land van herkomst: Antillen, Internationaal
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g kabeljauwfilet
  • 1 theelepel zout
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 2 sjalotjes gesnipperd
  • 1 rode peper zonder zaadjes en fijngehakt
  • Schil van 1 limoen geraspt (rest wordt niet gebruikt)
  • 1 ei
  • 100 g bloem
  • 100 ml zonnebloemolie

Instructies

  • Pureer de kabeljauwfilet in een keukenmachine met het zout, knoflook, sjalotjes, rode peper en geraspte limoenschil.
  • Meng het ei en de bloem door het vismengsel en vorm met vochtige handen 12-16 kleine balletjes.
  • Verhit de zonnebloemolie in een hapjespan en bak de visballetjes (in porties) in 3-4 minuten rondom bruin.
  • Laat de gebakken visballetjes uitlekken op keukenpapier.
  • Serveer de visballetjes met sambal of een pikante salsa uit een pot.

Notities

Serveer deze pittige visballetjes als voorgerecht of als bijgerecht bij een Aziatische maaltijd. Ze zijn ook heerlijk als snack bij de borrel.

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past goed bij de pittige smaak van deze visballetjes.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 13g | Protein: 25g | Vet: 14g | Zout: 0.8g | Sugar: 1g

Turkse Spinazie-Feta Filodeeghapjes

Turkse Spinazie-Feta Filodeeghapjes

Bereidingstijd43 minuten
Recept categorieën: Kaas, Warme hapjes
Land van herkomst: Turkije
Dieët: Vegetarisch
Servings: 12 hapjes
Calories: 160kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 zak panklare spinazie 300 g
  • 200 g feta kaas
  • 1 zakje verse koriander 15 g
  • 1 mespuntje cayennepeper
  • 100 g boter
  • 6 vellen filodeeg diepvries, ontdooid
  • 1 ei losgeklopt
  • 1 eetlepel sesamzaad
  • 1 eetlepel paprikapoeder

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Blancheer de spinazie kort in kokend water met zout en laat goed uitlekken.
  • Maal de feta en koriander grof in een keukenmachine.
  • Doe ook de spinazie in de keukenmachine en maal grof.
  • Voeg cayennepeper en zout naar smaak toe aan het mengsel.
  • Smelt de boter, eventueel in de magnetron, en bestrijk de vellen filodeeg met een kwastje met gesmolten boter.
  • Maak twee stapeltjes van 3 vellen filodeeg.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg de eerste stapel filodeegvellen hierop.
  • Verdeel de spinazie gelijkmatig over het deeg, strooi het fetamengsel erover en bedek met de tweede stapel filodeegvellen.
  • Bestrijk de bovenkant van het filodeeg met losgeklopt ei en bestrooi met sesamzaad en paprikapoeder.
  • Snijd het deeg met een scherp mes in vierkantjes van 6 bij 6 cm.
  • Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak de hapjes in 25 minuten goudbruin en gaar.

Notities

Wijnadvies:

Deze Turkse spinazie-feta filodeeghapjes passen goed bij een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé.

Nutrition

Calories: 160kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 5g | Vet: 11g | Zout: 0.6g | Sugar: 0.5g

Romige Preisoufflé met Gruyère

Romige Preisoufflé met Gruyère

Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hartige taart, Kaas, Voorgerechten
Land van herkomst: Zwitserland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 25 g Grana Padano fijngeraspt
  • 50 g boter
  • 20 g patentbloem
  • 175 ml melk
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • ½ zak panklare prei à 300 g
  • Cayennepeper
  • 50 g geraspte Gruyère kaas
  • 2 eieren gesplitst

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Bestrooi de binnenkant van ingevette soufflévormpjes met Grana Padano.
  • Smelt op laag vuur 25 g boter, voeg bloem toe en laat 2-3 minuten al roerend garen.
  • Schenk de melk in scheuten erbij.
  • Roer de tijm en een mespunt zout erdoor en laat de saus op laag vuur 20 minuten koken.
  • Roer tot alle klontjes zijn verdwenen.
  • Laat de saus afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Stoof in een hapjespan met antiaanbaklaag de prei in 25 g boter in 20 minuten gaar.
  • Pureer de prei met een mespunt cayennepeper en zout naar smaak in een keukenmachine tot een gladde massa.
  • Roer de preipuree en Gruyère door de saus en spatel de dooiers erdoor.
  • Klop in een vetvrije kom de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het preimengsel.
  • Vul de vormpjes voor de helft met het mengsel en zet ze in een met warm water gevulde ovenschaal.
  • Schuif de schaal in het midden van de oven en bak de soufflés in 35-40 minuten goudbruin en gaar.

Notities

Wijnadvies:

Een droge, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht vanwege de romige textuur en de hartige smaak van de Gruyère.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 12g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Gouden Tofu-Bites met Pittige Zoete Chilisaus

Gouden Tofu-Bites met Pittige Zoete Chilisaus

Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Vleesvervangers, Voorgerechten
Land van herkomst: Japan
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 260kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak tofu naturel 375 g
  • 1 ei
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1-2 eetlepels bloem
  • 100 g shii-takes fijngesneden
  • 2 nori-vellen in reepjes
  • 6 eetlepels zoete chilisaus
  • Olie om te frituren

Instructies

  • Laat de tofu uitlekken en dep het droog, knijp eventueel overtollig vocht eruit.
  • Pureer de tofu, ei en sojasaus met zout en peper naar smaak in een keukenmachine.
  • Roer de bloem door het tofumengsel.
  • Voeg de paddenstoelen en norivellen toe en meng ze door het mengsel.
  • Draai ongeveer 20 kleine balletjes van de tofu.
  • Verhit de olie in de frituurpan tot 175°C.
  • Laat de tofu-balletjes per 5-6 tegelijk voorzichtig in het hete vet zakken en frituur ze goudbruin en gaar in 3-4 minuten.
  • Bereid de rest van de tofu-balletjes op dezelfde manier.
  • Laat de balletjes uitlekken op keukenpapier en serveer ze warm of koud met de zoete chilisaus.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse Riesling of een lichte Pinot Grigio past goed bij de pittige zoete chilisaus en de subtiele smaak van de tofu-balletjes.

Nutrition

Calories: 260kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 14g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 12g

Kerstomaten met pesto

Kerstomaten met pesto

Recept categorieën: Koude Hapjes, Tapas
Land van herkomst: Spanje
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kop versgehakte peterselie (= 250 ml)
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 eetlepel(s) pijnboompitten
  • 4 eetlepel(s) olijfolie
  • ¼ kop verse basilicumblaadjes
  • 15 gram boter op kamertemperatuur
  • 500 gram kerstomaatjes
  • versgemalen peper

Instructies

  • De peterselie, de knoflook, de pijnboompitten en de olie in de keukenmachine of met de mixer pureren.
  • De overige ingrediënten, behalve de kerstomaatjes, toevoegen en goed mixen.
  • De kapjes van de tomaten afsnijden en een lepeltje pestomengsel in elk tomaatje scheppen.
  • Tot gebruik in de koelkast bewaren.

Notities

De tomaatjes een klein beetje leegschrapen, zo kunnen ze beter worden gevuld.
Deze hapjes kunnen ca. 2 uur van tevoren worden gemaakt.

Pittige varkenskebabs met groenten

Pittige varkenskebabs met groenten

Recept categorieën: Varkensvlees
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 minneola
  • 3 teentjes knoflook in stukjes
  • 2 cm verse gemberwortel geschild en in stukjes
  • 2 bosuitjes grof gesneden
  • 2 eetlepel(s) heldere honing
  • 1 eetlepel(s) sojasaus
  • 2 eetlepel(s) zonnebloemolie
  • 600 g hamlappen in dobbelstenen
  • 20 kleine champignons schoongemaakt
  • 20 kerstomaatjes
  • 2 gele paprika’s in 20 stukken

Instructies

  • Boen de minneola schoon, rasp de oranje schil dun af en pers de vrucht uit.
  • Pureer de knoflook met de gemberwortel en de bosui in een keukenmachine of wrijf het fijn in een vijzel.
  • Roer er de rasp en het sap, de honing, de sojasaus en de olie door en schep het vlees erdoor.
  • Laat het vlees minimaal 1 uur marineren.
  • Schep na 30 minuten de champignons door het vlees en de marinade.
  • Steek het vlees met de champignons, kerstomaatjes en paprika om en om aan de satéstokjes.
  • Rooster het vlees in een grillpan in ± 8 minuten rondom bruin en gaar.

Notities

Lekker met bami.
Wijnadvies:
E&J Gallo, Merlot

Pestonade

Pestonade

Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Instructies

Voor de garnering:

  • zwarte olijven
  • geroosterde pijnboompitten
  • Pureer de olijven, ansjovis, kappertjes, basilicum, pijnboompitten en mosterd in een keukenmachine.
  • Voeg de olie in druppels toe tot een smeuïge pasta ontstaat.
  • Breng op smaak met zout, peper en eventueel citroensap.
  • Garneer met wat olijven en pijnboompitten.

Gerookte paling in korstdeeg

Gerookte paling in korstdeeg

Recept categorieën: Hapjes, Vis, Warme hapjes
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 150 g paling
  • 1 eiwit
  • 2 eetlepel(s) crème fraîche
  • 3 plakjes korstdeeg
  • 1 eigeel
  • sesamzaadjes

Instructies

  • Korstdeeg uit de diepvries halen en laten ontdooien.
  • Paling in stukjes van 2 cm snijden en in keukenmachine fijndraaien met het eiwit.
  • Uit de machine halen en crème fraîche erdoor spatelen.
  • Palingmengsel in een spuitzak doen en op het deeg spuiten.
  • Deeg dubbelvouwen en besmeren met eigeel gemengd met een beetje water.
  • ½ uur in de vriezer laten opstijven.
  • Nog één keer met eigeel besmeren en bestrooien met sesamzaadjes.
  • Korstdeegplakjes in 4 à 5 stukjes snijden en afbakken in een oven op 200 C tot ze goudbruin zijn.

Rodevruchtensorbet

Rodevruchtensorbet

Boodschappen 8-2005
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, IJs
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • dl water
  • 200 g suiker
  • 400 g bosvruchten framboen, aardbeien, rode bessen
  • 4 blaadje(s) munt

Instructies

  • Breng in een steelpan het water met de suiker aan de kook en laat dit tijdens af en toe roeren zachtjes 10 minuten koken tot een suikerstroop.
  • Laat afkoelen.
  • Maak de vruchten schoon en hou er een paar apart voor garnering.
  • Pureer de vruchten met een staafmixer of in een keukenmachine.
  • Meng de suikersiroop met de vruchtenpuree en schep het mengsel in een lage diepvriesbak.
  • Zet deze in de vriezer en laat het ijs in minimaal 3 uur bevriezen.
  • Roer het ijs na een uur even door om te voorkomen dat er grote ijskristallen ontstaan.
  • Schep bolletjes ijs in een coupe en garneer met de bosvruchten en munt.

Notities

Tip:

vervang de bosvruchten door meloen of perzik.

Variatietip:

maak ijslolly's door ijslollyvormpjes voor ¾ te vullen en 2 uur te laten bevriezen

Traditionele Italiaanse Pasticcio Vleespastei

Traditionele Italiaanse Pasticcio Vleespastei

Deze traditionele Italiaanse pasticcio vleespastei is een indrukwekkend hoofdgerecht, perfect voor feestelijke gelegenheden.
Voorbereidingstijd3 uur
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
rusttijd1 dag
Land van herkomst: Italië
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 10
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 200 g kippenlevertjes
  • 2 dl Marsalawijn
  • 1 dl witte wijn
  • 450 g kalfsvlees in kleine blokjes
  • 450 g varkenslappen in blokjes
  • 200 g vetspek in blokjes
  • 2 eieren
  • 3 el slagroom
  • 100 g grof gehakte gebrande hazelnoten
  • 1 teentje knoflook fijngesneden
  • 1 tl tijm
  • 1 tl marjolein
  • Zout en versgemalen peper
  • 1 el boter
  • 1 sjalotje fijngehakt
  • 200 g dungesneden bacon
  • 1 pakje diepvriesbladerdeeg
  • 1 dikke plak gekookte ham ongeveer 1 cm dik, in repen
  • 2 el fijngehakte peterselie
  • 1 ei losgeklopt

Instructies

  • Maak de pasticcio 1 dag van tevoren.
  • Halveer de kippenlevertjes en marineer ze in 1 dl Marsala en de witte wijn gedurende ongeveer 3 uur.
  • Maal het kalfsvlees, varkensvlees en vetspek fijn in een keukenmachine.
  • Voeg de rest van de Marsala, eieren, slagroom, hazelnoten, knoflook, tijm, marjolein, zout en peper toe en meng goed.
  • Bak het sjalotje in de boter tot het zacht is.
  • Dep de kippenlevertjes droog, breng op smaak met zout en peper, en bak ze snel bruin, maar niet gaar.
  • Haal ze uit de pan.
  • Schenk de marinade in de pan, roer de aanbaksels los, en laat de marinade inkoken tot ongeveer 3 eetlepels.
  • Zeef het vocht en voeg het toe aan het vleesmengsel.
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Rol de plakjes bladerdeeg uit tot een rechthoek van 35 x 45 cm.
  • Beleg het deeg met bacon, waarbij je rondom een rand vrijlaat.
  • Leg 1/3 van de vulling in het midden, verdeel de kippenlevers erover, en bedek met nog eens 1/3 van de vulling.
  • Leg de repen ham in de lengte over de vulling en strooi de peterselie erover.
  • Bedek met de resterende vulling en strijk het glad.
  • Vouw de bacon over de vulling.
  • Vouw het deeg eromheen en plak de naden met water op elkaar.
  • Leg de pastei met de naad naar onder op de bakplaat.
  • Maak met een appelboor enkele gaatjes in de bovenkant en plaats er schoorsteentjes van opgerold aluminiumfolie in.
  • Versier de bovenkant met figuurtjes van overgebleven deeg.
  • Bestrijk de pastei met losgeklopt ei en bak 15 minuten op 220°C.
  • Verlaag de temperatuur naar 170°C en bak de pastei nog ongeveer 45 minuten goudbruin en gaar.
  • Optioneel:
  • Schenk aspic door de openingen en laat het opstijven.

Notities

Een robuuste rode wijn zoals een Barolo of Chianti past perfect bij deze rijke vleespastei.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 2g