Zelfgemaakte Marsepein met Sinaasappel

Zelfgemaakte Marsepein met Sinaasappel

Zelfgemaakte marsepein met een frisse sinaasappelsmaak, perfect voor Sinterklaas. Makkelijk te maken en heerlijk om figuurtjes van te vormen.
excl. rusttijd30 minuten
Recept categorieën: Basisrecept, Snoepgoed, Tractaties
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 125 gram amandelen
  • 125 gram poedersuiker
  • 1 eetlepel sinaasappellikeur slijter
  • 2-3 eetlepels sinaasappelsap

Instructies

  • Maal de amandelen fijn in een keukenmachine.
  • Voeg de poedersuiker toe en meng goed.
  • Voeg sinaasappellikeur en 1 eetlepel sinaasappelsap toe.
  • Meng tot een soepele massa, voeg eventueel meer sap toe.
  • Kneed de marsepein met de hand.
  • Vorm een bal en verpak in huishoudfolie.
  • Laat de marsepein 2-3 dagen rusten in de koelkast.
  • Laat de marsepein op kamertemperatuur komen.
  • Vorm aardappeltjes of figuurtjes.
  • Voor marsepeinen varkentjes: kneed rode kleurstof door de marsepein.
  • Vorm varkentjes en gebruik zilverpillen voor de ogen.

Notities

Serveertip:
Vorm leuke figuurtjes van de marsepein, zoals varkentjes of aardappeltjes, en serveer ze als Sinterklaas snoepgoed.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Moscato d'Asti, past goed bij de marsepein.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 0.1g | Sugar: 28g

Romige Lichte Erwtensoep met Rookworst

Romige Lichte Erwtensoep met Rookworst

Deze lichte erwtensoep met rookworst en groenten is heerlijk romig en vol van smaak. Perfect voor een koude dag en makkelijk van tevoren te bereiden!
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Soep, Varkensvlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 8 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 5 bouillontabletten vleesbouillon
  • 2 laurierblaadjes
  • 2,5 liter water
  • 900 g erwten diepvries
  • 1 eetlepel olie
  • 150 g rookspek in reepjes
  • 2 winterwortels in kleine blokjes
  • 1 knolselderij in kleine blokjes
  • 2 aardappels in kleine blokjes
  • 2 preien in dunne ringen
  • 2 rookworsten
  • 1 zakje selderij grof gehakt

Instructies

  • Breng in een grote soeppan 2,5 liter water met de bouillontabletten, laurierblaadjes en erwten aan de kook.
  • Laat het geheel 15 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan.
  • Schep een deel van de erwten uit de soep en pureer ze in de keukenmachine.
  • Voeg de gepureerde erwten weer toe aan de soep voor extra romigheid.
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak de spekreepjes 3 minuten zachtjes uit.
  • Voeg de wortel, knolselderij, aardappels en prei toe en bak dit 5 minuten mee.
  • Voeg het spek-groentemengsel toe aan de erwtensoep en laat nog 10 minuten zachtjes koken met het deksel op de pan.
  • Verwijder de laurierblaadjes uit de soep.
  • Verwarm de rookworsten volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Snijd de rookworsten schuin in plakjes en roer ze samen met de selderij door de soep.
  • Breng op smaak met zout en royaal versgemalen peper.
  • Serveer warm en geniet!

Notities

Serveertip:

Lekker met roggebrood en katenspek of soepstengels.

Wijnadvies:

Een volle witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij de romige structuur van deze soep.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 18g | Vet: 12g | Zout: 2.5g | Sugar: 8g

Maleisische Lamssaté met Chilipindasaus: Pittige Aziatische Smaken

Maleisische Lamssaté met Chilipindasaus: Pittige Aziatische Smaken

Deze Maleisische lamssaté is heerlijk kruidig en vol van smaak, dankzij een marinade met kokosmelk en specerijen. Geserveerd met een pittige chilipindasaus voor een perfecte Aziatische barbecue-ervaring!
inclusief marineren1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Lamsvlees
Land van herkomst: Maleisië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2 personen
Calories: 780kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de saté:

  • 1 limoen
  • 2 theelepels kurkuma
  • 1 theelepel gemalen komijn djinten
  • 1 theelepel zout
  • eetlepel basterdsuiker
  • 2 dl kokosmelk
  • 300 gram lamsboutlapjes à la minute

Voor de chilipindasaus:

  • 100 gram pinda’s
  • 2 rode pepers
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel trassi oedang garnalenpasta
  • 2 eetlepels olie
  • 1 eetlepel limoensap
  • 1 eetlepel basterdsuiker
  • 1 theelepel zout

Instructies

  • Boen de limoen schoon en rasp de schil dun.
  • Pers de limoen uit.
  • Meng in een kom de kurkuma, gemalen komijn, 1 theelepel zout, geraspte limoenschil, ½ eetlepel basterdsuiker en 3 eetlepels dikke kokosmelk door elkaar.
  • Snijd het lamsvlees in blokjes en marineer ze in dit kokosmengsel.
  • Laat het vlees ongeveer 1 uur op kamertemperatuur marineren.
  • Hak de pinda’s grof in een keukenmachine.
  • Maak de pepers schoon.
  • Pel en snipper de ui en knoflook.
  • Pureer in de keukenmachine de pepers, ui, knoflook en trassi tot een gladde pasta.
  • Verhit de olie in een pan en fruit de pasta ongeveer 3 minuten zachtjes.
  • Voeg het limoensap, 1 eetlepel basterdsuiker, 1 theelepel zout en de rest van de kokosmelk toe.
  • Laat het geheel ongeveer 2 minuten zachtjes pruttelen en laat afkoelen.
  • Rijg het lamsvlees aan satéstokjes.
  • Rooster de spiesjes op de barbecue of in een grillpan ongeveer 6-8 minuten, tot ze licht rosé zijn.
  • Roer de gehakte pinda’s door de kokossaus en verwarm het geheel op zacht vuur.
  • Serveer de lamssaté met de chilipindasaus.

Notities

Serveertip:
Serveer de lamssaté met geurige pandanrijst en een frisse komkommersalade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte rosé, zoals Kangaroo Ridge Rosé, vormt een goede combinatie met dit gerecht.

Nutrition

Calories: 780kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 50g | Vet: 60g | Zout: 2g | Sugar: 12g

Zelfgemaakte Marsepein met Sinaasappellikeur

Zelfgemaakte Marsepein met Sinaasappellikeur

Maak zelf heerlijke marsepein met slechts vier ingrediënten! Deze marsepein heeft een subtiele citrus- en amandelsmaak en is perfect voor Sinterklaas of andere feestelijke gelegenheden.
Bereidingstijd15 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 10 porties
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g amandelen
  • 250 g poedersuiker
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1-2 eetlepels sinaasappellikeur

Instructies

  • Maal de amandelen in een keukenmachine tot een fijn amandelmeel.
  • Voeg de poedersuiker toe en meng goed door.
  • Giet het citroensap en 1 eetlepel sinaasappellikeur erbij en mix tot een stevig, kneedbaar deeg.
  • Indien nodig, voeg nog een extra eetlepel likeur toe voor een soepelere textuur.
  • Kneed het mengsel met de hand tot een gladde bal.
  • Gebruik de marsepein direct of wikkel in plasticfolie en bewaar in de koelkast.

Notities

Serveertip:
Rol de marsepein uit en gebruik het om figuurtjes te maken of als decoratie voor gebak.
Wijnadvies:
Lekker met een glas dessertwijn zoals Muscat of een zoete witte wijn.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 2g | Vet: 5g | Zout: 0g | Sugar: 14g

Fluweelzachte Courgettesoep met Waterkers

Fluweelzachte Courgettesoep met Waterkers

Deze Fluweelzachte Courgettesoep met Waterkers is een verfijnd en smaakvol voorgerecht. De courgettebolletjes zorgen voor een speelse en elegante presentatie.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Groenten, Lunch, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 15 g boter
  • 1 liter groentebouillon van tablet
  • 1 bosje waterkers grof gesneden
  • 2 kleine courgettes ongeschild
  • 2 sjalotten gesnipperd
  • 1 dl slagroom
  • Zout en peper

Instructies

  • Verhit de boter in een pan en bak de gesnipperde sjalotten 5 minuten op laag vuur.
  • Voeg de waterkers toe en bak kort mee.
  • Gebruik een meloenboor om uit de ongeschilde courgettes bolletjes te steken (7 per persoon).
  • Blancheer de courgettebolletjes kort in kokend water en spoel ze af met koud water.
  • Snijd de rest van de courgettes in stukken en voeg ze toe aan het sjalotmengsel.
  • Breng op smaak met zout en peper en bak nog 10-15 minuten op laag vuur.
  • Pureer het mengsel in een keukenmachine en zeef de puree voor een gladde structuur.
  • Voeg de warme bouillon toe en breng de soep aan de kook.
  • Roer de slagroom erdoor en breng op smaak met extra zout en peper.
  • Verdeel de soep over kommen en garneer met de courgettebolletjes.

Notities

Serveertip:
Serveer deze soep met een stukje knapperig stokbrood of een lichtgroene salade.
Wijnadvies:
Combineer deze soep met een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 3g | Vet: 9g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Feestelijke Aspergemousse met Zalm

Feestelijke Aspergemousse met Zalm

Deze verfijnde aspergemousse met zalm is een perfecte keuze voor een feestelijk diner. Een romige mousse met groene asperges en zalm, geserveerd met een frisse dillesaus.
inclusief koeltijd4 uur
Recept categorieën: Asperges, Groenten, Voorgerechten, Zalm
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente
Servings: 8
Calories: 290kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1-2 eetlepels citroensap
  • 1 kg groene asperges
  • 150 g zalm 1 dikke plak
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 eetlepels dille fijngehakt
  • 6 dl slagroom
  • 8 blaadjes gelatine wit
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Bekleed een kleine cakevorm met plasticfolie.
  • Snijd de asperges in stukjes en houd 12 hele asperges apart.
  • Kook de aspergestukjes in kokend water in 5-10 minuten gaar.
  • Laat uitlekken.
  • Week de gelatine 5 minuten in ruim koud water.
  • Pureer de warme asperges in een keukenmachine en los de uitgeknepen gelatine erin op.
  • Zeef het mengsel en meet 6 dl puree af.
  • Laat de puree al roerend afkoelen.
  • Klop de slagroom lobbig en meng door de aspergepuree.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd de zalm in dikke repen.
  • Vul de cakevorm in lagen: 1/3 van de mousse, helft van de apart gehouden asperges en zalmrepen, nog een laag mousse, de rest van de asperges en zalm, en dek af met de rest van de mousse.
  • Laat de mousse afgedekt minstens 3 uur opstijven in de koelkast.
  • Meng de crème fraîche met dille, citroensap, zout en peper.
  • Bewaar afgedekt in de koelkast.
  • Garneer de mousse met takjes dille en eventueel wat zalmeitjes.
  • Serveer de saus apart.

Notities

Serveertip:
Serveer de mousse in mooie plakken met geroosterd brood of blini’s voor een extra feestelijke presentatie.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc of een mousserende wijn zoals Champagne past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 290kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 12g | Vet: 24g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Hummus met Zhuk en Harissa – Smaakvolle Dip

Hummus met Zhuk en Harissa – Smaakvolle Dip

Deze romige hummus krijgt extra pit met zhuk en harissa, traditionele Midden-Oosterse smaakmakers. Perfect om te serveren met pitabrood of groenten!
inclusief weken en koken22 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Broodbeleg, Dip, Saus
Land van herkomst: Arabisch, Midden Oosten
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de hummus:

  • 500 g kikkererwten
  • 2 eetlepels bakpoeder
  • 1 teentje knoflook
  • 1 citroen sap
  • 200 ml witte tahina
  • 200 ml olijfolie
  • 1 bosje peterselie
  • 1 eetlepel komijnpoeder
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • Zout naar smaak

Voor de zhuk:

  • 2 groene pepers
  • 1 bos koriander
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel karwijzaad
  • 1 snufje zout
  • Scheut olijfolie

Voor de harissa:

  • 3 rode pepers
  • 1 teentje knoflook
  • 1 theelepel karwijzaad
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 snufje zout

Instructies

  • Week de kikkererwten 12 uur of een nacht in een grote kom met ruim koud water en de helft van het bakpoeder.
  • Spoel de kikkererwten af en laat ze uitlekken.
  • Doe de kikkererwten in een pan en voeg water toe tot ze ongeveer 2 cm onderstaan.
  • Voeg de rest van het bakpoeder toe en kook de kikkererwten 1 tot 2 uur op laag vuur tot ze uit elkaar vallen.
  • Giet de kikkererwten af en pureer ze in een keukenmachine.
  • Pel en snijd de knoflook en voeg deze samen met een snufje zout toe.
  • Breng de hummus op smaak met het citroensap en tahina.
  • Voeg indien nodig wat water toe voor een smeuïge structuur.
  • Hak de peterselie fijn en schep de hummus in een schaaltje.
  • Besprenkel met olijfolie en bestrooi met peterselie, komijn- en paprikapoeder.

Hummus met zhuk:

  • Snijd de groene pepers grof.
  • Hak de koriander fijn en pel de knoflook.
  • Pureer de pepers, koriander, knoflook, karwijzaad, zout en een scheutje olijfolie met een staafmixer.
  • Schep bij het serveren de zhuk op de hummus.

Hummus met harissa:

  • Rooster de rode pepers 10 minuten tot ze zwartgeblakerd zijn.
  • Laat ze afkoelen in een boterhamzakje en pel ze daarna.
  • Pel de knoflook en pureer de pepers, knoflook, karwijzaad, komijnzaad en olijfolie met een staafmixer.
  • Breng op smaak met zout en schep de harissa op de hummus.

Notities

Serveertip:
Serveer de hummus met partjes rauwe ui, groene pepers, schijfjes komkommer en tomaat, takjes munt en peterselie, en pitabrood of flatbread.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Verdejo past goed bij de kruidige smaken van deze hummusvariaties.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 36g | Protein: 14g | Vet: 24g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Hummus met Sesamzaad en Peterselie

Hummus met Sesamzaad en Peterselie

Een romige, smaakvolle hummus met sesamzaad en verse peterselie. Perfect als dip of als bijgerecht bij een feestje of borrel.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Dip, Hapjes, Koude Hapjes
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 5 el sesamzaad
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blikje kikkererwten
  • 1 el Griekse yoghurt
  • 2 el olijfolie
  • 3 el citroensap
  • 1 mespunt suiker
  • Cayennepeper naar smaak
  • Paprikapoeder naar smaak
  • 2 el fijngehakte verse peterselie

Instructies

  • Verwarm het sesamzaad in een droge koekenpan gedurende ongeveer 2 minuten en rooster het heel licht.
  • Pel en halveer de knoflook.
  • Doe de kikkererwten, 2-3 eetlepels vocht uit het blikje, het sesamzaad, de knoflook, de yoghurt en 1 eetlepel olijfolie in een keukenmachine en pureer tot een gladde crème.
  • Voeg het citroensap toe en pureer kort nogmaals.
  • Breng de hummus op smaak met zout, versgemalen peper, suiker en cayennepeper.
  • Schep de hummus in een ondiepe kom en maak een spiraalvormig patroon met een theelepel.
  • Bedruppel de hummus met de resterende 1 eetlepel olijfolie en bestrooi met paprikapoeder.
  • Strooi de fijngehakte peterselie erover.

Notities

Serveertip:
Serveer de hummus met (geroosterde) pitabrood driehoekjes of groentesticks voor een lekkere en gezonde snack.
Wijnadvies:
Deze hummus gaat goed samen met een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichte rosé.

Nutrition

Calories: 80kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 3g | Vet: 4g | Zout: 0.4g | Sugar: 1g

Krokante Surimiburgers met Frisse Radijssalade

Krokante Surimiburgers met Frisse Radijssalade

Deze krokante surimiburgers met een frisse radijssalade en Dijonvinaigrette zijn perfect als lichte lunch of snelle maaltijd. Heerlijk op een vers broodje!
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Hapjes, Lunch, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 pakjes surimisticks à 150 gram
  • 50 gram cornflakes
  • 2 eieren
  • 50 gram boter
  • 1 kropsla
  • 1 bosje radijs
  • 4 bruine bolletjes
  • 8 eetlepels vinaigrette de Dijon moutarde

Instructies

  • Maal de surimi, cornflakes en eieren in de keukenmachine tot een glad mengsel.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Vorm vier burgers van het mengsel.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de surimiburgers op matig vuur in 10 minuten goudbruin en gaar.
  • Was de sla en scheur deze in stukken.
  • Was de radijs en snijd in dunne plakjes.
  • Snijd de bolletjes open en beleg met een blaadje sla.
  • Meng de rest van de sla met de radijs en vinaigrette.
  • Leg de burgers op de broodjes en serveer met de salade.

Notities

Serveertip:
Serveer met extra Dijonmosterd en een handje knapperige rucola voor extra pit.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Eugène Loron Mâcon Villages Blanc past perfect bij deze visburger.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 22g | Vet: 18g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g

Kabeljauwpakketje op de barbeque

Kabeljauwpakketje op de barbeque

Recept categorieën: Barbecue, Vis
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4
Calories:

Equipment

Ingrediënten

  • 300 gram kabeljauw filet
  • zout
  • peper
  • 2 tenen knoflook in schijfjes
  • 2 tl chilipoeder
  • 1 venkel klein
  • 1 rode ui
  • 1 eetlepel(s) citroen
  • 1 eetlepel(s) peterselie gehakte
  • 4 eetlepel(s) vermout

Instructies

  • Halveer de filets in de lengte en wrijf ze in met zout, peper en chilipoeder.
  • Maak de venkel en ui schoon, halveer ze en schaaf ze (in de keukenmachine) in flinterdunne plakjes.
  • Spreid twee aluvellen op het aanrecht uit en maak in het midden in de lengterichting een bedje van de helft van de venkel en ui.
  • Verdeel de helft van de geraspte sinaasappelschil en peterselie erover.
  • Drapeer hierop de filets enleg er de schijfjes knoflook op verdeel daarover de rest van de venkel, ui, sinaasappelrasp en peterselie.
  • Strooi er zout en peper over en sprenkel de vermout er overheen.

Bereidingswijze:

  • Vouw de alufolie rond de vulling naar boven en draai de pakketjes aan de lange zijden dicht, de bovenkant moet open blijven.
  • Zet de pakketjes op de barbeque en laat ze in de in ongeveer 20 minuten (met gesloten barbequedeksel) gaar worden.