Anijzige Quiche met Venkel en Pastinaak
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 8 personen
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
Voor het deeg:
- 200 gram gezeefde bloem
- 1 theelepel zout
- 100 gram koude boter in blokjes
- 1 ei
- 1 eetlepel water
- 1 mespuntje anijspoeder
- Boter om in te vetten
Voor de vulling:
- 50 gram pastinaak in kleine blokjes
- Sap van 0.5 limoen
- 50 gram venkel dun gesneden
- 100 gram spekjes
- 3 takjes dragon alleen de blaadjes
- 3 eieren
- 150 ml slagroom
- 200 ml melk
- Peper en zout naar smaak
Eventueel:
- plakjes Chaumes roodbacteriekaas
Voor het deeg:
Meng in een keukenmachine de bloem, zout, koude boter en anijspoeder tot een kruimelig deeg.
Voeg vervolgens het ei en water toe en kneed tot een samenhangend deeg.
Laat het deeg 30 minuten rusten in de koelkast.
Rol het deeg uit tot een lap van Ø 33 cm en bekleed hiermee de ingevette quichevorm.
Prik met een vork gaatjes in de bodem en bak de bodem 15 minuten blind.
Voor de vulling:
Blancheer de pastinaak kort in water met limoensap en spoel af met koud water.
Klop de eieren licht op en meng met slagroom, melk, peper en zout.
Verdeel de gebakken bodem over de quichevorm.
Voeg de spekjes, venkel, pastinaak en dragonblaadjes toe.
Giet het eimengsel eroverheen en leg eventueel plakjes Chaumes op de vulling.
Bak de quiche in 40-45 minuten goudbruin en gaar.
- Serveer de quiche warm of op kamertemperatuur.
- Varieer met de vulling, bijvoorbeeld met kip, ananas, mango en lente-ui.
Wijnadvies:
Deze quiche gaat goed samen met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay. De frisse tonen van de wijn complementeren de anijsachtige smaken van de quiche en de romige textuur van de vulling.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 12g | Vet: 25g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 39
Franse Macarons met Dulce de Leche Vulling
Verwen jezelf met verfijnde Franse macarons, gevuld met heerlijke Dulce de Leche voor een zoete en romige ervaring.
(inclusief wachttijd voor Dulce de Leche)3 uur uur
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6 Stuks
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar
Thermometer
spuitzakken,
Bakplaten
Voor de Amandelbasis:
- 300 g amandelen
- 300 g poedersuiker
- 120 g eiwit
Optioneel:
- Kleurstof poeder
- Voor de Eiwitten:
- 300 g suiker
- 75 g water
- 120 g eiwit
Voor de Dulce de Leche:
- 1 blik gecondenseerde melk
Plaats het blikje gecondenseerde melk in een geperforeerde stoomovenpan en laat het 2,5 tot 3 uur stomen op 100°C.
Laat het daarna afkoelen.
Draai de amandelpoeder en poedersuiker fijn en zeef het.
Voeg het eiwit toe aan het mengsel en meng tot een dikke pap.
Voeg eventueel kleurstof (poeder) toe.
Verwarm de oven voor op 125°C en bereid bakplaten met bakpapier voor.
Breng in een pan de suiker met water aan de kook tot 120°C op laag vuur.
Begin met het kloppen van het eiwit zodra de suiker 115°C bereikt heeft.
Zet de pan even in koud water om het kookproces te stoppen.
Voeg het suikerwater druppelsgewijs toe aan het draaiende mengsel in de keukenmachine, maar vermijd de garde.
Laat het suikerwater draaien tot ongeveer 50°C.
Meng het eiwit met het amandelmengsel en spatel goed door.
Spuit de macarons op het bakpapier met voldoende ruimte ertussen.
Laat ze ongeveer 30 minuten staan om te drogen, zodat er een huidje gevormd wordt.
Verwarm de oven voor op Hetelucht Plus 125°C met de crisp-functie aan.
Bak de macarons gedurende ongeveer 20 minuten.
Laat de macarons afkoelen op een rooster nadat ze klaar zijn.
Roer de Dulce de Leche los en doe het in een spuitzak.
Spuit een kleine dop op de onderkant van een macaron en druk de onderkant van een andere macaron ertegenaan zodat de vulling mooi tot aan de rand komt.
Calories: 200kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 4g | Vet: 10g | Zout: 0.1g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 39
Mediterrane Focaccia met Olijven en Tomaat
(inclusief rijstijd)2 uur uur 15 minuten min
Servings: 8 porties
Calories: 330kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g bloem
- 1 zakje gedroogde gist
- 10 g zout
- 3 eetlepels olijfolie
- 2,5-3 deciliter water
- 100 g olijven
- 10 takjes oregano
- 2 tenen knoflook
- 1 blik tomaten van 400 g uitgelekt
- Tomaat gehalveerd
- Zout
- Versgemalen peper
- 150 g geraspte pecorino Italiaanse schapenkaas of belegen kaas
Meng in een kom de bloem met de gist en het zout.
Voeg al roerende 2 eetlepels olijfolie en het lauwwarme water toe en meng alles tot een samenhangend deeg.
Kneed dit 8-10 minuten op een met wat olie ingevet werkvlak tot het soepel en elastisch is.
Of kneed het deeg in de keukenmachine.
Leg het deeg in een licht ingevette kom en plaats deze in de combi-stoomoven.
Kies de functie Combi-koken, stel de temperatuur in op 37 °C, de vochtigheid op 100% en de tijd op 30 minuten.
Laat het deeg rijzen tot het volume verdubbeld is.
Hak de olijven in stukjes.
Hak de oregano fijn.
Pel de tenen knoflook en pers ze boven de uitgelekte tomatenstukjes uit.
Roer ook de oregano erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Vorm op een licht ingevette bakplaat het deeg tot een focaccia.
Druk met de vinger wat holtes in het brood.
Leg in wat van de uitgelekte tomaten en druk daarin een gehalveerd cherrytomaatje.
Verdeel de overige tomaten, stukjes olijf en pecorino erover.
Strooi de oregano, wat grof zeezout en de peper over het brood.
Schuif de bakplaat in de combi-stoomoven.
Kies de functie Combi-koken en stel de volgende stappen in:
Stap 3:
temperatuur 30 °C, vochtigheid 30%, en tijd 2 minuten
Het brood wordt nu automatisch voor de tweede keer gerezen en afgebakken.
Calories: 330kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 10g | Vet: 13g | Zout: 1.7g | Sugar: 1.5g
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 39
Notenbrood met Zelfgemaakte Notenpasta
Een simpel en voedzaam ontbijt of lunch, met notenbrood belegd met zelfgemaakte notenpasta. Perfect voor een gezonde start van de dag.
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 2 personen
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
- 4 sneetjes notenbrood
- 250 g gemengde noten
Serveertip:
Serveer met een glas versgeperste sinaasappelsap of een kopje groene thee voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Bij dit gerecht past een glas rode wijn, zoals een Merlot, vanwege de nootachtige smaak van het brood en de notenpasta.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 0.1g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 39
Zelfgemaakte Turkse Ajvar
Maak zelf authentieke Turkse Ajvar, een smaakvolle dip van geroosterde paprika's en aubergines. Heerlijk als bijgerecht, dip of smaakmaker!
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 190kcal
Author: Cor Klaar
- 10 verse rode paprika's
- 4 middelgrote aubergines
- ¾ kopje olijfolie
- 1 grote ui fijngesneden
- 3 tenen knoflook fijngehakt
- 1-2 eetlepels citroensap of 1 eetlepel rode wijnazijn
- Verse peterselie fijngehakt
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Rooster de paprika's en aubergines in een oven van 250°C tot de huid blaren krijgt en zwart wordt (ongeveer 25-30 minuten).
Plaats de geroosterde groenten in een plastic zak en laat ze 10 minuten stomen.
Verwijder de schil van de paprika's en aubergines.
Pureer de pulp in een keukenmachine tot een enigszins stevige massa.
Verhit 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de ui tot deze zeer zacht is.
Voeg de knoflook toe en bak 2 minuten mee.
Haal de pan van het vuur en roer het paprika-auberginemengsel erdoor.
Voeg langzaam de resterende olijfolie toe terwijl je roert, totdat de olie volledig is opgenomen.
Breng op smaak met citroensap of rode wijnazijn, zout en peper.
Doe de Ajvar in een afgesloten pot en bewaar in de koelkast.
Voeg vlak voor serveren de fijngehakte peterselie toe.
Serveertip:
Serveer Ajvar als dip met brood, als smaakmaker bij vleesgerechten of als onderdeel van een salade.
Wijnadvies:
Ajvar gaat goed samen met een lichte, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een frisse rosé.
Calories: 190kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 2g | Vet: 16g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 39
Luxe Zalm-Tarbot Parfait met Gerookte Zalm
Een verfijnde zalm-tarbot parfait met lagen van verse en gerookte zalm, perfect als luxe voorgerecht voor feestelijke diners.
inclusief koeltijd2 uur uur 30 minuten min
Servings: 10
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 400 gram verse zalmfilet
- 3 eieren
- 2 eidooiers
- 3 dl slagroom
- 250 gram dun gesneden gerookte zalm
- 200 gram tarbotfilets of grietfilets
- 2 eetlepels fijngehakte bieslook
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Verwarm de oven voor op 70°C.
Pureer de verse zalmfilet in een keukenmachine.
Voeg geleidelijk de eieren en eidooiers toe terwijl de machine draait.
Klop de slagroom stijf en spatel dit luchtig door het zalm-eimengsel.
Breng op smaak met zout en peper.
Bekleed de parfaitvorm met dun gesneden gerookte zalm, laat aan de zijkanten overhangen.
Giet de helft van de zalmfarce in de vorm.
Snijd de tarbotfilet in dunne reepjes en leg deze op de farce.
Strooi de fijngehakte bieslook erover en giet de rest van de farce erbovenop.
Dek de vorm af met de overhangende gerookte zalm.
Bedek de vorm met aluminiumfolie en het deksel.
Plaats de vorm in een braadslede gevuld met kokend water (au bain-marie).
Laat de parfait ongeveer 2 uur in de oven garen.
Laat de parfait afkoelen en zet hem in de koelkast om volledig op te stijven.
Snijd de parfait in plakken en serveer gekoeld.
Serveertip:
Serveer de parfait met een frisse salade van veldsla, een beetje citroendressing en krokant geroosterd brood.
Wijnadvies:
Combineer met een elegante witte wijn zoals een Pouilly-Fumé of een droge Chardonnay.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 1.8g | Sugar: 0.5g
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 39
Verfijnde Appelsorbet met Calvados
Geniet van deze frisse appelsorbet met een vleugje calvados. Een perfect verfijnd dessert voor feestelijke gelegenheden of als lichte afsluiter van een diner.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 160kcal
Author: Cor Klaar
- 125-150 g fijne kristalsuiker
- 2 citroenen
- 4 sappige groene appels Granny Smith
- Een scheutje calvados appelbrandewijn
Breng de suiker met 3/4 dl water aan de kook in een steelpan.
Roer tot de suiker volledig is opgelost en laat het stroopje vervolgens afkoelen.
Pers de citroenen uit en meet 0,7 dl sap af.
Was de appels, dep ze droog en snijd ze in vieren.
Verwijder de klokhuizen en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
Pureer de appels, het suikerstroopje en het citroensap in een keukenmachine tot een glad mengsel.
Wrijf het mengsel door een fijne puntzeef voor een zijdezachte textuur.
Giet het mengsel in een ijsmachine en draai er ijs van volgens de instructies van de machine.
Schep een bolletje ijs in een glas.
Voeg een vleugje calvados toe voor een extra verfijnde smaak.
Garneer met een schijfje appel en serveer direct.
Serveertip:
Serveer de appelsorbet in gekoelde glazen en garneer met een schijfje appel of een takje munt voor een elegante presentatie.
Wijnadvies:
Een dessertwijn zoals een zoete Riesling of een licht mousserende cider past perfect bij deze frisse appelsorbet.
Calories: 160kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 0.5g | Vet: 0.1g | Zout: 0.01g | Sugar: 32g
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 39
Supersnel zomerfruitijs met kwark en munt
Een verfrissend en snel nagerecht met diepvrieszomerfruit, romige kwark en frisse munt. Ideaal voor warme zomerdagen!
Voorbereidingstijd5 minuten min
Totale tijd5 minuten min
Servings: 4
Calories: 198kcal
Author: Cor Klaar
- 2 el vruchtensiroop limonade tropical
- 2 zakjes vanillesuiker à 8 g
- 300 g diepvries zomerfruit
- 4 kletskoppen
- 4 takjes verse munt
- 500 g magere kwark
Knip de muntblaadjes van de takjes en hak fijn.
Roer de kwark los met de vanillesuiker.
Voeg de helft van de fijngehakte munt toe aan de kwark.
Maal het bevroren zomerfruit grof met een keukenmachine of staafmixer.
Schep de kwark en het zomerfruitijs naast elkaar in dessertschaaltjes.
Schenk de vruchtensiroop over het zomerfruitijs.
Steek een kletskop tussen het ijs en de kwark in elk schaaltje.
Garneer met de resterende gehakte muntblaadjes.
Serveertip:
Serveer direct na bereiding zodat het ijs stevig blijft. Ook lekker met wat geraspte limoenschil voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Combineer met een glas lichtzoete mousserende wijn zoals Moscato d’Asti of een fruitige rosé.
Calories: 198kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 10g | Vet: 6g | Zout: 0g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 39
Zelfgemaakte Pasta Maken met Verse Eieren
Verse pasta maken is eenvoudig en het resultaat is heerlijk! Gebruik Italiaanse tarwebloem voor extra stevigheid en kleur, of kies voor goede kwaliteit tarwebloem voor een even smaakvol resultaat.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 360kcal
Author: Cor Klaar
pastamachine
Schone werkoppervlakte
- 400 gram bloem
- 4 eieren
- 10 ml olijfolie
Meng in een keukenmachine de bloem, eieren en olijfolie gedurende 15 seconden tot een kruimig mengsel ontstaat.
Controleer de consistentie door het kruim vast te pakken.
Is het te droog, voeg dan wat water toe (vul een eierdopje met water en giet dit in de keukenmachine).
Laat de machine nog een paar rondes draaien.
Kneed het kruimelige deeg op een schoon werkoppervlak tot een bal.
Gebruik een pastamachine om vellen deeg te maken.
Vouw het deeg in drieën en voer het herhaaldelijk door de pastamachine totdat het zijdezacht aanvoelt.
Snijd de vellen in de gewenste pastavormen (zoals spaghetti of tagliatelle).
Hang de pasta eventueel te drogen voordat je het kookt.
Kookinstructies:
Kook de verse pasta beetgaar in kokend water.
Voeg geen olie toe aan het kookwater.
Als je de pasta van tevoren kookt, spoel het dan af met koud water en bewaar het.
Voor serveren, dompel het kort onder in kokend water om op te warmen.
Serveer de gekookte pasta met saus naar keuze, zoals een doperwtensaus of Italiaans roodlof (treviso).
Voor een mooie presentatie van spaghetti op het bord, wikkel ze draaiend om een vork en laat ze van de vork op het bord glijden.
Wijnadvies:
Serveer de zelfgemaakte pasta met een lichte witte wijn, zoals een Pinot Grigio, of een frisse Sauvignon Blanc. Perfect om de eenvoud en smaken van de verse pasta te complementeren.
Calories: 360kcal | koolhydraten: 70g | Protein: 12g | Vet: 5g | Zout: 0.2g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Keukenmachine / Pagina 39