Scampi met houmous en lauwwarme sesamvinaigrette

Scampi met houmous en lauwwarme sesamvinaigrette

Allerhande 2002
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 2 rode pepers
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 blik kikkererwten 400 g
  • 2 el Thaise Vissaus
  • 1 dl milde olijfolie
  • 1 sjalotje
  • 2 el sesamolie
  • 4 el geroosterde sesamzaadjes
  • 1 tl maizena
  • 1 dl teriyaki marinade flesje
  • 2 el balsamicoazijn
  • 500 g reuzescampi diepvries
  • 2 el arachideolie
  • 2 el oestersaus
  • 4 blaadjes ijsbergsla mooie blaadjes van een krop

Instructies

  • 1 peper halveren, zaadjes verwijderen en in reepjes snijden.
  • Andere peper tussen handen rollen, in stukken snijden en zaadjes eruit schudden.
  • Knoflook pellen en snipperen.
  • Kikkererwten afgieten en met vissaus, peperreepjes en helft van knoflook in mengkom doen.
  • Kikkererwten grof pureren.
  • Terwijl machine langzaam draait in dun straaltje zoveel olie toevoegen tot gladde, smeuïge massa ontstaat.
  • Houmous tot gebruik afgedekt op kamertemperatuur bewaren.
  • Scampi aan rugzijde insnijden, darmkanaal verwijderen.
  • Sjalot pellen en fijn snipperen.
  • In pan sesamolie zachtjes verwarmen.
  • Sesamzaadjes toevoegen en ca. 1 minuut meewarmen tot geur goed los komt.
  • Maizena oplossen in teriyakimarinade.
  • Marinade, azijn en sjalotje toevoegen en dressing op laag vuur iets laten binden.
  • Geheel laten afkoelen.
  • Scampi volgens gebruiksaanwijzing onder stromend water ontdooien.
  • Scampi voorzichtig pellen, staartje laten zitten.
  • Scampi droogdeppen met keukenpapier.
  • Wok verhitten tot gloeiend heet, arachideolie over panbodem laten uitvloeien.
  • Scampi op hoog vuur ca. 1 minuut bakken. Omschudden, rest van knoflook toevoegen en opnieuw ca. 1 minuut bakken.
  • Oestersaus en stukjes peper erdoor scheppen, nog 1-2 minuten bakken tot scampi gaar zijn. Intussen sesamvinaigrette en houmous zachtjes verhitten, tot lauwwarm.
  • Houmous op warme borden scheppen.
  • Blad ijsbergsla erop leggen.
  • Garnalen en stukjes peper met schuimspaan uit wok scheppen en over borden verdelen. Sesamvinaigrette erover schenken.

Roodbaars met gegrilde salsa

Roodbaars met gegrilde salsa

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Mediterraan
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 2 rode paprika's
  • 1 rode ui
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 romatomaten
  • 1 zakje verse koriander 15 g
  • 4 roodbaarsfilets a ca. 125 g
  • 1 theelepel sambal brandal
  • zout

Instructies

  • Grill voorverwarmen.
  • Paprika's wassen, schoonmaken en in kleine blokjes snijden.
  • Ui pellen en fijnsnipperen.
  • Paprika en ui op bakplaat uitspreiden en besprenkelen met 2 eetlepels olijfolie.
  • Onder grill paprika en ui in ca. 10 minuten gaar roosteren, af en toe omscheppen.
  • Intussen tomaten ontvellen, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in blokjes snijden.
  • Koriander fijnhakken.
  • Roodbaarsfilets droogdeppen met keukenpapier en op bakplaat leggen.
  • Rest van olie erover sprenkelen.
  • Roodbaars ca. 10 cm onder hete grill schuiven en in ca. 4 minuten gaar en lichtbruin grillen.
  • In kom gegrilde groenten, tomatenblokjes, koriander en sambal door elkaar scheppen en op smaak brengen met zout.
  • Roodbaars op vier borden leggen en salsa erover en ernaast scheppen.

Notities

Serveren met couscous.

Hazenrugfilet met gebakken appel

Hazenrugfilet met gebakken appel

AllerHande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Wild
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 225 g hazenrugfilet
  • 2 uien
  • 1 grote appel Goudreinette,
  • 25 g boter of margarine,
  • 6 plakjes ontbijtspek ca. 30 g,

Instructies

  • Hazenrugfilet in plakken van 3 cm snijden en droogdeppen met keukenpapier.
  • Ui pellen en in dunne ringen snijden.
  • Appel schillen, met appelboor klokhuis verwijderen en in ringen van ca. 1/2 cm dik snijden.
  • In koekenpan boter verhitten.
  • Hazenrugfiletplakjes in ca. 2 à 3 minuten lichtbruin bakken, halverwege keren.
  • Warm houden in aluminiumfolie.
  • In braadvet spek in ca. 3 minuten knapperig bakken.
  • Uiringen toevoegen en ca. 4 minuten meebakken tot ze licht beginnen te kleuren.
  • Appelplakjes toevoegen en ca. 2 minuten meebakken.
  • Hazenrugfiletplakjes bestrooien met zout en peper.
  • Plakjes appel en ui over twee borden verdelen.
  • Hazenrugfiletplakjes erop leggen.
  • Garneren met spekplakjes.
  • Serveren met aardappelpuree en rode kool.

Groente toffees

Groente toffees

AllerHande 1996
Recept categorieën: Borrelhapjes
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 vellen fillobladerdeeg pak á 250g, diepvries, Easy Bakery,
  • 1 worteltje
  • 1 stukje prei van ca. 5 cm
  • 1 eetlepel olie
  • 50 g taugé schaaltje á 250 g,
  • 1 ½ eetlepel sambalsaus hot Conimex,
  • 1 eetlepel gezouten pinda's
  • 1 eiwit

Instructies

Voorbereiden:

  • Fillobladerdeeg in ca. 2 uur laten ontdooien volgens gebruiksaanwijzing.
  • Worteltje schoonmaken, wassen en in dunne plakjes snijden.
  • Prei schoonmaken, wassen en in lengte halveren.
  • Helften in dunne plakjes snijden.
  • In pan olie verhitten.
  • Wortel en prei al omscheppend ca. 3 minuten bakken.
  • Taugé toevoegen en ca. 1 minuut meebakken.
  • Sambalsaus en pinda's erdoor roeren.
  • Groentemengsel laten afkoelen.
  • Plakjes fillodeeg op aanrecht uitspreiden en in breedte halveren.
  • Eiwit loskloppen. Elk plakje met eiwit bestrijken.
  • Aan één korte kant van elk deegplakje 1 eetlepel groentemengsel scheppen.
  • Deeg over vulling heen oprollen.
  • Zijkanten van rolletjes dichtdrukken, zodat 'toffees' ontstaan.
  • Toffees tot gebruik afgedekt in koelkast leggen.

Bereiden:

  • In frituurpan olie verhitten tot 175 °C.
  • Vergiet bekleden met keukenpapier.
  • 4 Toffees in frituurmandje leggen en in ca. 4 minuten goudbruin en gaar frituren.
  • In vergiet laten uitlekken.
  • Op dezelfde manier rest van toffees frituren.
  • Toffees op schaal leggen.
  • Direct serveren.

Garnalendriehoekjes

Garnalendriehoekjes

AllerHande 1996
Recept categorieën: Borrelhapjes, Vis
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g Noorse garnalen
  • 4 vellen fillobladerdeeg
  • 50 g panklare witte kool
  • ½ eetlepel olie
  • 1 teentje knoflook
  • ¼ theelepel gemberpoeder
  • mespunt gemalen koriander
  • zout
  • peper
  • 1 theelepel maïzena
  • 1 eiwit

Instructies

Voorbereiden:

  • Garnalen in ca. 2 1/2 uur laten ontdooien.
  • Fillobladerdeeg in ca. 2 uur laten ontdooien volgens gebruiksaanwijzing.)
  • Garnalen droogdeppen met keukenpapier en fijnsnijden.
  • Kool heel fijn snijden.
  • In pan olie verhitten en garnalen ca. 1 minuut al omscheppend bakken.
  • Knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • Kool toevoegen en ca. 2 minuten meebakken.
  • Op smaak brengen met gemberpoeder, koriander, zout en peper.
  • Maïzena erdoor roeren.
  • Garnalenmengsel laten afkoelen.
  • Plakjes fillodeeg op aanrecht uitspreiden en in breedte halveren.
  • Eiwit loskloppen.
  • Elk plakje met eiwit bestrijken.
  • Aan één korte kant van elk deegplakje 1 eetlepel garnalenmengsel scheppen.
  • Deeg tot driehoekjes vouwen.
  • Driehoekjes tot gebruik afgedekt in koelkast leggen.

Bereiden:

  • In frituurpan olie verhitten tot 175 °C.
  • Vergiet bekleden met keukenpapier. 4
  • Driehoekjes in frituurmandje leggen en in ca. 4 minuten goudbruin en gaar frituren.
  • In vergiet laten uitlekken.
  • Op zelfde manier rest van driehoekjes frituren.
  • Driehoekjes op schaal leggen.
  • Direct serveren.

Zalmfilet met shii-take

Zalmfilet met shii-take

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Zalm
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 100 g shii-take
  • 6 bosuitjes
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 1 eetlepel sojasaus Chinese Emperor,
  • 1 theelepel aardappelzetmeel
  • 400 gr zalmfiletzout
  • peper
  • 3 eetlepels boter of margarine,

Instructies

  • Shii-take schoonvegen met keukenpapier en in vieren snijden.
  • Bosui wassen, schoonmaken en in stukken van ca. 3 cm lengte snijden.
  • In kommetje azijn, sojasaus, aardappelzetmeel en 2 eetlepels water door elkaar roeren.
  • Zalmfilet bestrooien met zout en peper.
  • In pan boter verhitten.
  • Zalmfilet in ca. 6 minuten gaar bakken, halverwege keren.
  • Zalmfilet uit pan op bord scheppen.
  • In dezelfde pan bosui en shii-take al omscheppend ca. 3 minuten bakken.
  • Sojasausmengsel erdoor roeren.
  • Zalmfilet over vier borden verdelen.
  • Shii-takemengsel erop scheppen.
  • Serveren met aardappelkroketjes.

Wildbouillon met bosui

Wildbouillon met bosui

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Bouillon, Voorgerechten, Wild
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 2 hertebiefstukjes á ca. 125 g,
  • 1 eetlepel boter of margarine,
  • 2 bosuitjes
  • 2 potten wildfond á 380 ml, AH,
  • 1 dl medium dry sherry
  • zout peper,
  • 1 pakje croûtons 75 g, Royco

Instructies

  • VoorBereiden
  • Biefstukjes droogdeppen met keukenpapier.
  • In koekenpan boter verhitten.
  • Biefstukjes op hoog vuur in ca. 2 minuten gaar bakken, halverwege keren.
  • Op laag vuur afgedekt ca. 3 minuten laten nagaren.
  • Biefstukjes uit de pan nemen, laten afkoelen en in kleine stukjes snijden.
  • Tot gebruik afgedekt in de koelkast zetten.
  • Bosuitjes schoonmaken en in ringetjes snijden.

Bereiden:

  • In pan fond met 7 1/2 dl water aan de kook brengen.
  • Sherry toevoegen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Biefstuk en bosui erdoor roeren en afgedekt ca. 5 minuten zachtjes laten koken.
  • Bouillon overdoen in acht soepborden.
  • Croûtons apart erbij serveren.

Vissoep met lengfilet

Vissoep met lengfilet

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Soep, Vis
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 bolletjes gember
  • 100 g shii-take
  • 1 citroen
  • 1 kleine sinaasappel
  • 1 ½ rode peper
  • 1 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 pot visfond 380 ml, AH,
  • 1 pot gevogeltefond 380 ml, AH,
  • 1 theelepel oestersaus Chinese Emperor,
  • ¼ zakje verse koriander zakje á 15 g,
  • 4 bosuitjes
  • 4 stukken Iengfilet á ca. 120 g,
  • zout
  • peper
  • 200 g snelkookrijst
  • 2 dl klappermelk blikje á 165 ml, Nutco,
  • 1 eetlepel olie om in te vetten

Instructies

  • Gember in plakjes snijden. Shii-take schoonvegen met keukenpapier.
  • Stelen eraf snijden, hoedjes in reepjes snijden.
  • Citroen en sinaasappel onder koud water goed schoonboenen en (met dunschiller) heel dun schillen.
  • 1/2 Rode peper wassen en met pitjes in stukjes snijden.
  • Ui pellen en grof snipperen.
  • 2 Teentjes knoflook in de schil (met bolle kant van eetlepel) kneuzen.
  • 1 dl Visfond achterhouden.
  • Rest van visfond, gevogeltefond, gember, shii-takesteeltjes, citroen- en sinaasappelschil, stukjes peper, ui, knoflook en oestersaus in soeppan aan de kook brengen en ca. 15 minuten afgedekt zachtjes tegen de kook aanhouden.
  • Intussen oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • Korianderblaadjes van stelen nemen.
  • Stelen grof hakken, blaadjes fijnsnijden.
  • Ovenschaal invetten.
  • Rode peper wassen, schoonmaken, zaadjes verwijderen -en heel fijn snijden.
  • Knoflook pellen en in dunne plakjes snijden.
  • Bosuitjes schoonmaken en in ringetjes snijden.
  • Vis in schaal leggen en bestrooien met zout, peper, knoflook, koriander en helft van rode peper en bosui.
  • Achtergehouden visfond erbij schenken en afdekken met aluminiumfolie.
  • In midden van oven vis in ca. 20 minuten gaar laten worden.
  • Korianderstelen aan bouillon toevoegen en ca. 5 minuten laten meetrekken.
  • Bouillon boven pan door zeef schenken.
  • Klappermelk toevoegen en net tegen de kook aan brengen (niet laten koken!).
  • Intussen rijst volgens gebruiksaanwijzing gaarkoken.
  • Shii-takereepjes, bosuitjes en rest van peper door bouillon roeren.
  • Vis elk in diep bord leggen.
  • Bouillon erover schenken.

Notities

Serveren met kommetjes rijst.

Varkensfilet met uiensaus

Varkensfilet met uiensaus

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g varkensfilet
  • 1 grote ui
  • 1 zoete appel Golden Delicious,
  • ½ eetlepel citroensap
  • 40 g boter of margarine,
  • 2 dl appelsap
  • ½ vleesbouillontablet
  • 1 zakje gedroogde appeltjes 150 g, AH,
  • 1 takje tijm
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 1 eetlepel allesbinder
  • zout peper,
  • 4 takjes peterselie

Instructies

  • Varkensfilet ca. 1 uur voor gebruik uit koelkast nemen).
  • Ui pellen en snipperen.
  • Appel schillen, in vieren snijden, klokhuis verwijderen en appel in blokjes snijden.
  • Besprenkelen met citroensap.
  • Varkensfilet droogdeppen met keukenpapier.
  • In braadpan boter verhitten.
  • Varkensfilet op hoog vuur in ca. 3 à 5 minuten rondom bruin braden.
  • Varkensfilet uit pan op bord scheppen en onder aluminiumfolie warmhouden.
  • In achtergebleven braadvet ui en blokjes appel al omscheppend ca. 5 minuten bakken.
  • Appelsap toevoegen.
  • Bouillontablet erboven verkruimelen.
  • Geheel aan de kook brengen en ca. 3 minuten zachtjes laten doorkoken.
  • Saus pureren met staafmixer.
  • Varkensfilet terugdoen in pan.
  • Gedroogde appeltjes en tijm toevoegen.
  • Varkensfilet afgedekt op laag vuur ca. 25 minuten laten stoven, af en toe keren.
  • Varkensfilet uit pan op bord scheppen en onder aluminiumfolie warmhouden.
  • Tijm uit saus verwijderen.
  • Crème fraîche erdoor roeren.
  • (Zonodig saus binden met allesbinder.)
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Varkensfilet met scherp mes in plakken snijden.
  • Plakken over twee borden verdelen.
  • Saus erover verdelen.
  • Garneren met toefjes peterselie.
  • Serveren met sperziebonen en aardappelpuree.

Tournedos met gorgonzolasaus

Tournedos met gorgonzolasaus

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Rundvlees
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 4 tournedos á ca. 125 g,
  • 3 eetlepels droge witte wijn
  • 125 ml slagroom
  • 125 g gorgonzola
  • versgemalen peper
  • 40 g boter of margarine,
  • zout
  • 4 theelepels kappertjes
  • 7,5 gr basilicum verse

Instructies

  • Tournedos ca. 30 minuten voor gebruik uit koelkast nemen.
  • Vier borden voorverwarmen.
  • In pan wijn en slagroom zachtjes verwarmen.
  • Gorgonzola erboven verkruimelen en al roerend op zacht vuur laten smelten.
  • Saus nog ca. 5 minuten zachtjes verwarmen.
  • Op smaak brengen met peper.
  • Tournedos droogdeppen met keukenpapier.
  • In (koeken)pan boter verhitten.
  • Tournedos in ca. 4 minuten rosé bakken, halverwege keren.
  • Tournedos bestrooien met zout en peper.
  • Met scherp mes in dunne plakjes snijden.
  • Saus over borden verdelen.
  • Tournedosplakjes in saus op borden leggen.
  • Kappertjes erover strooien.
  • Garneren met toefjes basilicum.

Notities

Serveren met bloemkoolroosjes en tagliatelle (lintmacaroni).