Gegrilde kalfsentrecote met salieboter

Gegrilde kalfsentrecote met salieboter

Allerhande 2002
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalfsvlees
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 620kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • plasticfolie
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 2 takjes salie verse
  • 100 g boter zachte
  • 1 limoen
  • zout
  • 4 kalfsentrecotes à ca. 200 g
  • versgemalen peper

Instructies

  • Salieblaadjes fijnhakken.
  • Limoen uitpersen.
  • In kommetje boter, salie, limoensap, zout en peper door elkaar roeren.
  • Boter in baan op folie leggen en tot rolletje vormen.
  • Kruidenboter ca. 30 minuten in koelkast laten opstijven.
  • Vlees met keukenpapier droogdeppen.
  • Entrecotes op barbecue of in grillpan in 2-3 minuten per kant rosé bakken.
  • Vlees met zout en peper bestrooien. Kruidenboter in 8 plakjes snijden.
  • Op elke entrecote plakje kruidenboter leggen.

Notities

Lekker met gepofte aardappel (met rest van kruidenboter) en een groene salade.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 38g | Vet: 520g

Ciabatta met selderijpesto en kastanjechampignons

Ciabatta met selderijpesto en kastanjechampignons

Allerhande 2002
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Lunch
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 395kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g kastanjechampignons
  • 50 g pecorino
  • 65 g pijnboompitten
  • 25 gr selderij verse
  • 1 teen knoflook
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 ciabatta
  • zout
  • peper

Instructies

  • Champignons met keukenpapier schoonvegen en in plakjes snijden.
  • Pecorino grof raspen.
  • Van pijnboompitten 3 eetlepels apart houden.
  • Van selderij grove stelen verwijderen.
  • Enkele blaadjes bewaren voor garnering.
  • Knoflook pellen.
  • Rest van selderij en pijnboompitten met knoflook (in keukenmachine) grof hakken. 3 eetlepels olie en helft van pecorino toevoegen en tot smeuïge pasta mengen.
  • Ciabatta in lengte halveren en elke helft in 2 stukken snijden.
  • Stukken in broodrooster of onder grill in ca. 2 minuten bruin roosteren.
  • In grote koekenpan rest van olie verhitten.
  • Champignons al omscheppend op hoog vuur in ca. 4 minuten bruin bakken, vocht laten verdampen.
  • Rest van pijnboompitten erbij strooien en ca. 1 minuut meebakken.
  • Champignons op smaak brengen met zout en peper.
  • Ciabatta royaal bestrijken met selderijpesto.
  • Champignons erover verdelen, rest van pecorino erover strooien en garneren met blaadjes selderij.

Nutrition

Calories: 395kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 13g | Vet: 24g

Calzone met paddestoelen en gorgonzola

Calzone met paddestoelen en gorgonzola

Allerhande 2002
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Pizza
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2 personen
Calories: 425kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier

Ingrediënten

  • ½ pak mix voor pizzabodem à 450 g
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 bakjes paddestoelenmelange à 200 g
  • 1 prei
  • 1 teen knoflook
  • 150 g gorgonzola
  • 1 eetlepel kappertjesversgemalen zwarte peper
  • 1 eetlepel bloem om te bestuiven
  • ½ eetlepel olie om in te vetten

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 225 °C of gasovenstand 5.
  • In kom mix voor pizzabodem met 125 ml water en 1eetlepel olijfolie tot deeg mengen en kneden volgens aanwijzingen op pak.
  • Werkvlak bestuiven met bloem.
  • Deeg in 2gelijke stukken verdelen en uitrollen tot rondelappen van ca. 25 cm doorsnede.
  • Bakplaat invetten.
  • Paddestoelen schoonvegen met keukenpapier en in reepjes snijden.
  • Prei in ringen snijden en wassen. Knoflook pellen enfijnsnijden.
  • In wok rest van olie verhitten en knoflook en prei ca. 1 minuut al omscheppend
  • bakken.
  • Paddestoelen toevoegen en ca. 8 minuten al omscheppend bakken, tot vocht
  • verdampt is.
  • Pan van vuur nemen en blauwe kaas en kappertjes door groentemengsel scheppen. Op smaak brengen met peper.
  • Mengsel op een helft van deeglappen scheppen; randen vrijhouden.
  • Deeg dichtklappen en randen met vork goed dichtdrukken.
  • Calzones op bakplaat leggen en bovenkant bestuiven met bloem.
  • Calzones in ca. 25 minuten in oven gaar en goudbruin bakken.

Nutrition

Calories: 425kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 16g | Vet: 22g

Bitterballen van Friese nagelkaas

Bitterballen van Friese nagelkaas

Allerhande 2002
Bereidingstijd3 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Kaas, Snack, Warme hapjes
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 25 stuks
Calories: 100kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g Friese nagelkaas kruidnagelkaas
  • 60 g boter of margarine
  • 60 g bloem
  • ½ tablet
  • tuinkruidenbouillon
  • 100 g geraspte belegen kaas
  • peper
  • 2 eieren
  • 125 g paneermeel
  • vloeibaar frituurvet of -olie

Instructies

  • Korstjes van nagelkaas snijden en kaas raspen.
  • In steelpan boter smelten en bloem erdoor roeren.
  • Scheutje voor scheutje 3 dl water erdoor roeren.
  • Bouillontablet erboven verkruimelen en blijven roeren tot dikke saus ontstaat. Geraspte kazen erdoor mengen en al roerend op middelhoog vuur laten smelten. Op smaak brengen met peper.
  • Saus overdoen in diep bord, laten afkoelen en in koelkast in minstens 2 uur laten opstijven.
  • In diep bord eieren loskloppen.
  • Op plat bord paneermeel strooien.
  • Kaasmengsel tot ca. 25 bitterballen vormen.
  • Losjes door paneermeel rollen.
  • Bitterballen vervolgens door geklopt eimengsel halen en nogmaals goed door paneermeel wentelen.
  • Bitterballen in ca. 1 uur in koelkast laten opstijven.
  • In frituurpan frituurvet verhitten tot 180 ºC.
  • Bitterballen in porties in 3 à 4 minuten knapperig bruin frituren.
  • In vergiet op keukenpapier laten uitlekken.

Notities

Serveren met mosterd.
 

Nutrition

Calories: 100kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 3g | Vet: 7g

Zwitserse worteltjestaart

Zwitserse worteltjestaart

AllerHande 1997
Bereidingstijd2 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Hartige taart, Taart
Land van herkomst: Zwitserland
Servings: 8 personen
Calories: 410kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 75 g blanke amandelen
  • 1 sinaasappel
  • 300 g worteltjes
  • 3 eieren
  • 150 g boter of margarine
  • 200 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 theelepel koekkruiden Baukje,
  • 175 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • poedersuiker
  • ½ eetlepel bloem om in te vetten
  • ½ eetlepel bloem om te bestuiven

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 175 C of gasovenstand 3.
  • In keukenmachine amandelen fijnmalen.
  • Schil van sinaasappel onder koud stromend water schoonboenen.
  • Met citroentrekker of scherp mesje enkele mooie slierten van schil snijden en in bakje met koud water leggen.
  • Rest van schil er dun afraspen.
  • Halve sinaasappel uitpersen.
  • Worteltjes schoonmaken en (in keukenmachine) fijnraspen.
  • Eieren splitsen. Bodem van vorm bekleden met bakpapier.
  • Vorm invetten en met bloem bestuiven.
  • In kom boter met basterdsuiker, sinaasappelrasp en koekkruiden in ca. 5 minuten tot romig mengsel kloppen.
  • Dooiers één voor één erdoor kloppen.
  • 2 Eetlepels sinaasappelsap erdoor kloppen.
  • Zelfrijzend bakmeel met bakpoeder in gedeelten luchtig erdoor scheppen.
  • In andere kom eiwitten stijf kloppen.
  • Amandelen en geraspte wortel door eiwitten scheppen.
  • Alles door elkaar scheppen.
  • Beslag in vorm scheppen.
  • In midden van oven taart ca. 45 minuten bakken.
  • Oven terugschakelen naar 150° C of gasovenstand 2 en taart in nog ca. 20 minuten goudbruin en gaar bakken.
  • Taart ca. 20 minuten in oven af laten koelen.
  • Vorm verwijderen en taart op rooster verder af laten koelen.
  • Taart op schaal zetten en dik met poedersuiker bestrooien.
  • Sinaasappelschil met keukenpapier droogdeppen en taart hiermee garneren.

Nutrition

Calories: 410kcal | koolhydraten: 44g | Protein: 7g | Vet: 23g

Zalmtournedos met kruidendressing

Zalmtournedos met kruidendressing

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis, Zalm
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • 2 cocktailprikkers,
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 1 schaaltje zalmtournedos 200 g, AH,
  • zout
  • versgemalen zwarte peper
  • 4 plakjes katenspek
  • 1 eetlepel bloem
  • 6 eetlepels olijfolie,
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel sinaasappelsap
  • 1 eetlepel Dijonmosterd Grey Poupon,
  • 3 theelepels bieslook doosje á 25 g, diepvries, Iglo,
  • 1 theelepel basilicum doosje á 25 g, diepvries, Iglo,
  • 1 theelepel vloeibare honing
  • 25 g boter of margarine
  • 1 pak pangroente Auberge 300 g, diepvries, AH,

Instructies

Voorbereiding:

  • Zalmtournedos droogdeppen met keukenpapier.
  • Bestrooien met zout en peper.
  • Om elke tournedos 2 plakjes spek vouwen en vastzetten met cocktailprikker.
  • Op plat bord bloem strooien.
  • Tournedos door bloem wentelen, zodat alle kanten bedekt -zijn met bloem.
  • In kom 4 eetlepels olie, citroensap, sinaasappelsap, mosterd, bieslook, basilicum en honing tot dressing mengen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.

Bereiden:

  • In hapjespan boter en rest van olie verhitten.
  • Zalmtournedos aan beide kanten snel dichtschroeien en op middelhoog vuur ca. 8 minuten bakken, halverwege keren.
  • Intussen in pan weinig water met zout aan de kook brengen.
  • Pangroente toevoegen en afgedekt ca. 6 á 8 minuten zachtjes koken.
  • Groente over twee borden verdelen.
  • Beetje kruidendressing erover schenken.
  • Zalmtournedos in midden leggen en besprenkelen met rest van dressing.
  • Serveren met gebakken krielaardappeltjes.

Zalmtournedos met groentedressing

Zalmtournedos met groentedressing

AllerHande 1996
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten
Servings: 4 personen
Calories: 435kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 1 ½ limoen of citroen,
  • 2 pakjes zalmtournedos á ca. 200 g, AH,
  • zout
  • versgemalen zwarte peper
  • 1 mespunt pimentpoeder
  • 1 avocado
  • 2 trostomaten,
  • 1 rode Spaanse peper
  • 2 bolletjes gember
  • 4 takjes tijm zakje á 15 g,
  • 6 eetlepels olijfolie,

Instructies

  • Limoen uitpersen.
  • Zalmtournedos in platte schaal leggen en bestrooien met zout, peper en pimentpoeder.
  • Besprenkelen met 2 eetlepels limoensap en ca. 20 minuten in koelkast laten staan.
  • Intussen in pan ruim water aan de kook brengen.
  • Avocado schillen, halveren en pit verwijderen.
  • Avocadohelften in blokjes van ca. 1 cm snijden.
  • In kom doen en met rest van limoensap besprenkelen.
  • Tomaten inkruisen, enkele seconden onderdompelen in kokend water, afspoelen onder koud water en ontvellen.
  • Tomaten in vieren snijden en zaadjes verwijderen.
  • Vruchtvlees in kleine stukjes snijden.
  • Peper wassen, halveren, zaadjes verwijderen en in dunne reepjes snijden. Gemberbolletjes in stukjes snijden.
  • Tomaat, gember, rode peper en 5 eetlepels olie door avocado scheppen. Tijmblaadjes erboven van takjes rissen.
  • Mengsel op smaak brengen met zout en peper.
  • Zalm droogdeppen metkeukenpapier en met rest van olie bestrijken.
  • Zalm op hete barbecue in ca. 5 minuten bruin roosteren, halverwege keren.
  • Zalm op borden leggen.
  • Groentedressing over warme zalm scheppen.

Notities

Serveren met basmatirijst en Caribische vruchtensalade.
 

Nutrition

Calories: 435kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 21g | Vet: 35g

Salade met warme gemberdressing

Salade met warme gemberdressing

Aller Hande 1996
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Salade, Varkensvlees
Servings: 4
Calories: 200kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 6 gemberbolletjes
  • 1 zakje veldsla 75 g,
  • 1 avocado
  • 2 eetlepels citroensap
  • 50 g magere spekreepjes bakje á 250 g,
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 2 eetlepels walnotenolie
  • peper

Instructies

  • Gemberbolletjes in stukjes snijden.
  • Sla over vier bordjes verdelen.
  • Avocado schillen, halveren en pit verwijderen.
  • Helften in lengte in dunne plakken snijden en over sla verdelen.
  • 1 Eetlepel citroensap over avocado sprenkelen.
  • In droge koekepan spekreepjes al omscheppend 3 minuten bakken.
  • Op keukenpapier laten uitlekken.
  • Gember, gembersiroop, olie en rest van citroensap in dezelfde pan verhitten en tot dressing roeren.
  • Op smaak brengen met peper.
  • Dressing over avocado scheppen.
  • Spekreepjes erover strooien

Notities

Serveren met stokbrood met sesamzaadjes.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 17g | Protein: 3g | Vet: 13g

Tongfilets met garnalen en champignons

Tongfilets met garnalen en champignons

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4 personen
Calories: 390kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 sjalotjes
  • 150 g champignons
  • 750 g mosselen
  • 1 dl droge cider of droge witte wijn
  • 1 eetlepel boter
  • zout
  • witte peper
  • 1 pot visfond 380 ml
  • 12 tongfilets 800 g
  • 1 bekertje crème fraîche 125 ml
  • 1 eierdooier
  • 75 g Hollandse garnalen

Instructies

  • Sjalotjes pellen en fijnsnipperen.
  • Champignons schoonvegen met keukenpapier.
  • Champignons in plakjes snijden.
  • Mosselen schoonboenen onder stromend water; kapotte exemplaren en mosselen die na tik op het aanrecht niet dichtgaan, weggooien.
  • In grote pan mosselen met cider aan de kook brengen.
  • Mosselen op hoog vuur afgedekt in 5 minuten gaar koken.
  • Dichte mosselen weggooien.
  • Mosselkookvocht zeven.
  • Mosselen op 4 stuks na uit schelpen nemen.
  • In steelpan boter smelten.
  • Sjalotjes 1 minuut fruiten.
  • Champignons 2 minuten zachtjes meebakken.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • In steelpan mosselkookvocht en 125 ml visfond inkoken tot 1 dl.
  • Tongfilets oprollen en vaststeken met cocktailprikkers.
  • In pan rest van visfond tegen de kook aanbrengen.
  • Tongrolletjes in fond in 4 minuten gaar pocheren.
  • Intussen crème fraîche met ingekookt vocht net aan de kook brengen.
  • Eierdooier loskloppen en beetje bij beetje 4 eetlepels hete crème fraîche erdoor kloppen.
  • Tong met schuimspaan uit pan scheppen, even laten uitlekken en over vier (voorverwarmde) borden verdelen.
  • Bestrooien met zout en peper.
  • Cocktailprikkers verwijderen.
  • Eierdooiermengsel langzaam bij crème fraîche schenken en goed erdoor kloppen.
  • Saus al roerend tot net onder de kook verwarmen.
  • Mosselen, garnalen en champignons erdoor scheppen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Saus over tongfilets schenken.
  • Garneren met mosselen in schelp.
  • Direct serveren.

Notities

Lekker met pommes duchesse (gefrituurde aardappelrozetjes) en worteltjes met peultjes.
Wijnadvies
Ronde, fruitige, soms wat kruidige witte wijnen

Nutrition

Calories: 390kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 48g | Vet: 21g

Surimi samosa’s met chilisaus

Surimi samosa's met chilisaus

Recept categorieën: Hapjes, Vis
Land van herkomst: Oosters
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 2 eetlepels Thaise vissaus
  • 1 bosuitje in ringetjes
  • 2 eetlepels olijfolie extra vierge met knoflook en
  • chilipeper
  • ½ bakje surimiflakes a 125 g, in stukjes
  • ½ vellen verse koriander a 15 g, fijngeknipt
  • citroensap
  • ½ pak fillobladerdeeg diepvries, a 225 g,
  • ontdooid
  • 3 dl arachideolie
  • 1 flesje chilisaus

Instructies

  • In kom eieren loskloppen met vissaus, bosui en 1 eetlepel chilipeperolie.
  • In pan 1 eetlepel chilipeperolie verhitten.
  • Eiermengsel al roerend
  • laten stollen tot bijna vloeibaar roerei.
  • Van vuur af surimiflakes en koriander erdoor roeren.
  • Op smaak brengen met citroensap.
  • Plakjes fillodeeg uitspreiden en in breedte halveren.
  • Plakjes bestrijken met water.
  • Aan de korte kant van elk deegvel ca. 1 eetlepel vulling scheppen.
  • Deeg zigzaggend rond vulling tot driehoekjes dichtvouwen (= samosa's).
  • In wok olie verhitten tot er lichte damp afkomt.
  • Samosa's met ca. 5 stuks tegelijk in ca. 4 minuten goudbruin en gaar frituren.
  • Laten uitlekken op dikke laag keukenpapier.
  • Direct serveren.
  • Chilisaus erbij serveren.

Notities

Opnieuw invriezen:
Fillodeeg kan, ook als het helemaal ontdooid is, gewoon weer ingevroren worden en daarna hergebruikt.