Wortelkaasballetjes met rode peper

Wortelkaasballetjes met rode peper

Recept categorieën: Hapjes, Kaas
Servings: 16 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 150 g worteljulienne
  • ½ rode peper in reepjes
  • 3 bosuitjes in ringetjes
  • 80 g geraspte oude kaas
  • 1 groot ei losgeklopt
  • eetlepel bloem
  • zout
  • 6 eetlepels paneermeel
  • frituurolie

Instructies

  • In keukenmachine brood fijn verkruimelen.
  • Worteljulienne, rode peper en bosui toevoegen en (met pulse-knop) in 2-3 korte stoten alles goed mengen.
  • Kaas, ½ deel van ei en bloem erdoor mengen.
  • Op smaak brengen met zout.
  • Goed door elkaar kneden tot stevig, samenhangend mengsel.
  • Zo nodig meer bloem of ei toevoegen.
  • Wortelmengsel tot ca. 16 kleine balletjes vormen. Balletjes door paneermeel rollen. In frituurpan olie verhitten tot 175 °C.
  • Wortelballetjes met ca. 8 tegelijk in ca. 3 minuten goudbruin en gaar frituren.
  • Laten uitlekken op dikke laag keukenpapier.
  • Serveren op schaal met cocktailprikkers.

Provençaalse runderstoofschotel

Provençaalse runderstoofschotel

Recept categorieën: Rundvlees, Stoofpot, Vlees
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier
  • aardewerken ovenschaal met deksel

Ingrediënten

  • 1 kg sukadelapjes
  • 3 kleine uien
  • 2 kleine winterwortels
  • 3 stengels bleekselderij
  • 10 g verse peterselie
  • 10 g verse Provençaalse-kruidenmix
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 sinaasappel
  • 2 laurierblaadjes
  • 4 dl rode wijn Gigondas of Côtes du Rhône
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 vleestomaten
  • 100 g magere spekblokjes
  • 10 zwarte olijven zonder pit
  • zout en versgemalen peper
  • theelepel gemalen piment
  • ½ theelepel suiker

Instructies

Voorbereiden

  • (1 dag van tevoren) Vlees in flinke dobbelstenen snijden.
  • 1 Ui pellen en in dunne ringen snijden.
  • Helft van 1 winterwortel schoonmaken, wassen en in plakken snijden.
  • Takjes groen van bleekselderij en kruiden wassen.
  • 1 Teentje knoflook pellen en in plakjes snijden.
  • Sinaasappel schoonboenen en schil (zonder wit) heel dun afsnijden.
  • Helft van peterselie en Provençaalse kruiden grof snijden.
  • Vlees in kom doen.
  • Toevoegen: ringen ui, plakken wortel, takjes selderij, plakjes knoflook, helft van sinaasappelschil, gehakte peterselie en Provençaalse kruiden, 1 laurierblad, wijn en 2 eetlepels olie.
  • Goed door elkaar scheppen.
  • Vlees afgedekt in koelkast 12 uur marineren.

Bereiden

  • 2 Uien pellen en snipperen.
  • Rest van wortel en bleekselderij schoonmaken, wassen en in blokjes snijden.
  • 2 Knoflookteentjes pellen en fijnhakken.
  • Tomaten wassen en in blokjes snijden.
  • Rest van peterselie en Provençaalse kruiden fijn knippen.
  • Blokjes spek omscheppen met peterselie.
  • Olijven in stukjes snijden.
  • Oven voorverwarmen op 150 °C of gasovenstand 2.
  • Vlees uit marinade scheppen en droogdeppen met keukenpapier.
  • Marinade zeven.
  • In grote koekenpan 2 eetlepels olie verhitten.
  • Vlees in gedeelten op hoog vuur bruin bakken.
  • Bestrooien met zout en peper.
  • Helft van vlees in aardewerken ovenschaal leggen.
  • Spek met peterselie, ui, wortel, bleekselderij, helft van knoflook en tomaten erover verdelen.
  • Afdekken met rest van vlees.
  • Provençaalse kruiden, rest van knoflook en olijven erover verdelen.
  • Bestrooien met zout, peper, piment en suiker.
  • Gezeefde marinade erover schenken.
  • Ovenschaal afgedekt in oven zetten en geheel in 2 1/2 à 3 uur gaar stoven.
  • Tussentijds omscheppen.

Notities

Lekker met aardappeltjes.

Open vruchtentaart met vier soorten fruit

Open vruchtentaart met vier soorten fruit

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Taart
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 8
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • vierkante taartvorm, 25 x 25 cm
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 250 g bloem
  • 165 g witte basterdsuiker
  • zout
  • 125 g koude boter
  • 1 ei M
  • 250 g pruimen
  • 100 g blauwe bosbessen
  • 50 g poedersuiker
  • 1 ½ appel elstar
  • 1 blik perziken halve op sap 410 g
  • ½ theelepel kaneel

Instructies

Voorbereiden

  • Boven kom bloem zeven (½ eetlepel bloem apart houden), 150 g basterdsuiker en snufje zout door bloem scheppen.
  • Boter in klontjes snijden (1 eetlepel boter apart houden) en samen met ei door elkaar mengen.
  • Deeg met koude handen kneden, en tot een bal vormen en minstens 1 uur in de koelkast laten rusten.

Bereiden

  • Oven voorverwarmen op 200 ºC of gasovenstand 4.
  • Taartvorm invetten met boter, licht bestrooien met ½ eetlepel bloem.
  • Deeg uitrollen tot lap van 30 cm.
  • Vorm met deeg bekleden.
  • Bodem met vork inprikken.
  • Bodem 25 minuten bakken.
  • Pruimen wassen met keukenpapier droogdeppen, halveren en pit verwijderen.
  • Bosbessen wassen, droogdeppen met keukenpapier en 1 eetlepel poedersuiker erdoor scheppen.
  • Appels schillen, klokhuis verwijderen en in achten verdelen.
  • Perziken goed laten uitlekken.
  • Bodem uit de oven nemen en even laten afkoelen.
  • Bosbessen over ¼ deel van de taart verdelen.
  • Appels over ¼ van taart verdelen.
  • Pruimen, met de bolle kant naar onderen over ¼ deel van de taart verdelen.
  • Ten slotte perziken met bolle kant naar boven over de taart verdelen.
  • Taart in de oven in 20 minuten goudbruin bakken.
  • Intussen rest van poedersuiker mengen met kaneel.
  • Taart uit oven nemen.
  • Appels, pruimen en perziken bestrooien met kaneelsuiker.
  • Bosbessen met rest van basterdsuiker bestrooien.

Kip met room, calvados en champignons

Kip met room, calvados en champignons

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kip, Zuivel
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories: 410kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 150 g kastanjechampignons bakje a 250 g
  • 1 zachtzure appel
  • 4 kipdrumsticks a 50 g
  • 4 stukjes scharrelkipfilet (a 100 g)
  • zout en versgemalen peper
  • 50 g boter
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblad
  • 1 dl droge cider
  • 2 eetlepels calvados
  • ½ kippenbouillontablet
  • 1 bekertje crème fraîche 125 ml

Instructies

  • hampignons schoonvegen met keukenpapier en in plakjes snijden.
  • Appel schillen, klokhuis verwijderen en in blokjes snijden.
  • Drumsticks en kipfilets bestrooien met zout en peper.
  • In grote braadpan boter verhitten.
  • Drumsticks in 7 minuten rondom bruin bakken.
  • Kipfilets toevoegen en zachtjes aan beide kanten lichtbruin bakken.
  • Champignons en appel 2 minuten zachtjes meebakken.
  • Toevoegen: tijm, laurierblad, cider, calvados, bouillontablet en 1/2 dl water.
  • Aanbaksels goed losroeren.
  • Deksel schuin op pan leggen en kip in 8 minuten zachtjes gaar stoven.
  • Tijm en laurier verwijderen.
  • Crème fraîche erdoor roeren en meewarmen.
  • Op smaak brengen met peper.
  • Direct serveren.

Notities

Nutrition

Calories: 410kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 35g | Vet: 28g

Kip in paprika tomatensaus

Kip in paprika tomatensaus

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd20 minuten
wachten50 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories: 595kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier
  • wildschaar

Ingrediënten

  • 1 grote kip 1200 g
  • 1 ui
  • 2 rode paprika's
  • 4 teentjes knoflook
  • zout
  • 1 dl olijfolie
  • 100 g spekblokjes
  • 2 blikken gepelde tomaten a 400 g
  • 1 laurierblad
  • ½ theelepel tijm
  • cayennepeper
  • versgemalen peper

Instructies

Voorbereiden

  • Kip met wildschaar (of scherp, stevig mes) in 8 stukken verdelen.
  • Ui pellen en in ringen snijden.
  • Paprika's wassen, schoonmaken en in reepjes snijden.
  • Knoflook pellen en fijn hakken.
  • Kip bestrooien met snufje zout en peper.

Bereiden

  • In ruime (braad)pan helft van olie verhitten.
  • Stukken kip erin doen en aan beide kanten bruin bakken; af en toe keren.
  • Spek 3 minuten meebakken.
  • Met schuimspaan kip en spek uit pan scheppen.
  • Braadvet uit pan gieten (wordt niet meer gebruikt) en pan schoonvegen met keukenpapier.
  • Rest van olie in dezelfde pan verhitten.
  • Ui, paprika en knoflook 5 minuten zachtjes bakken.
  • Tomaten, laurier, tijm, zout en peper toevoegen.
  • Aan de kook brengen.
  • Kip en spek terugdoen in pan en kip in 50 minuten zachtjes gaar laten sudderen.
  • Regelmatig keren.
  • Op smaak brengen met cayennepeper.
  • Serveren met rijst en salade.

Nutrition

Calories: 595kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 32g | Vet: 46g

Gepocheerde eieren in rode wijnsaus

Gepocheerde eieren in rode wijnsaus

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Brunch, Ei, Lunch
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 2
Calories: 660kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 4 sneetjes brood
  • ½ kippenbouillontablet
  • 50 g champignons kleine
  • 25 g boter
  • 80 g magere spekblokjes
  • 35 g bloem
  • 1 ½ dl rode wijn
  • zout
  • 1 scheutje azijn
  • 4 eieren
  • 3 takjes peterselie
  • peper

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
  • Korstjes van sneetjes snijden en brood in 5 minuten bruin roosteren in de oven.
  • Bouillontablet in 3 dl kokend water oplossen en laten afkoelen.
  • Champignons schoonvegen met keukenpapier en in vieren snijden.
  • In steelpan boter op laag vuur smelten.
  • Champignons en 50 g spekjes toevoegen en zachtjes laten uitbakken.
  • Pan van vuur nemen en bloem erdoor roeren.
  • Pan terug op laag vuur zetten en onder voortdurend roeren 2 minuten laten garen.
  • Al roerend scheutje voor scheutje wijn en bouillon toevoegen.
  • Blijven roeren tot licht gebonden saus is ontstaan.
  • Saus op smaak brengen met zout en peper.
  • Rest van spekjes in droge koekenpan uitbakken.
  • 5 Dl water tegen de kook aan brengen (niet koken).
  • Scheutje azijn toevoegen.
  • Telkens 1 ei boven kopje breken.
  • Eieren één voor één langzaam in water laten glijden (niet meer dan 2 tegelijk).
  • Vervolgens met twee eetlepels ei in water bij elkaar houden en in 4 minuten gaar pocheren.
  • Peterselie grof hakken.
  • Met schuimspaan eieren uit pocheervocht scheppen en op warme toast leggen.
  • Saus over eieren scheppen.
  • Garneren met uitgebakken spekjes en peterselie.

Notities

Dit gerecht kan ook worden geserveerd als voorgerecht.

Nutrition

Calories: 660kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 30g | Vet: 35g

Gebakken kabeljauw in groene saus

Gebakken kabeljauw in groene saus

Voorbereidingstijd5 minuten
Bereidingstijd15 minuten
wachten1 uur
Totale tijd1 uur 20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g doperwten extra fijn diepvries
  • ½ kruidenbouillonblokje
  • 1 teentje knoflook
  • 1 dl droge witte wijn Montestell
  • 4 stukken kabeljauwfilet a 150 g
  • zout en versgemalen peper
  • 2 ½ eetlepel bloem
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels roomboter
  • 3 takjes peterselie

Instructies

Voorbereiden

  • Doperwten in 1 uur laten ontdooien.
  • 2 dl water aan de kook brengen en bouillonblokje erin oplossen.
  • Knoflook pellen en in stukjes snijden.
  • In keukenmachine 2/3 deel van doperwten, knoflook, kruidenbouillon en wijn tot een gladde saus pureren.

Bereiden

  • Kabeljauwfilets droogdeppen met keukenpapier en bestrooien met zout en peper.
  • Vis door bloem wentelen.
  • In koekenpan met antiaanbaklaag olie en 1 eetlepel boter verhitten.
  • Kabeljauw in 6 à 7 minuten gaar en licht goudbruin bakken.
  • Intussen doperwtensaus op laag vuur verwarmen.
  • Rest van doperwten erdoor roeren en in 2 minuten gaar koken.
  • 1 eetlepel boter door saus roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Vis over vier borden verdelen.
  • Saus erover scheppen en garneren met peterselie.
  • Rest van saus erbij serveren.
  • Lekker met gebakken aardappels en (wortel)salade.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 33g | Vet: 12g

Forel met riesling

Forel met riesling

Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories: 475kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 75 g boter of margarine
  • 2 sjalotjes
  • 4 forellen a 200 g
  • 2 dl riesling witte wijn
  • 1 bekertje crème fraîche 125 ml
  • zout
  • peper
  • ½ zakje verse bieslook a 25 g

Instructies

  • Oven voorverwarmen op 200 ºC of gasovenstand 4.
  • Ovenschaal invetten met 1 eetlepel boter.
  • Rest van boter in klontjes verdelen.
  • Sjalotjes pellen, fijn snipperen en in ovenschaal leggen.
  • Forellen schoonmaken, met keukenpapier droogdeppen en in ovenschaal leggen.
  • Riesling over forellen schenken.
  • Helft van boter over forellen verdelen.
  • Afdekken met aluminiumfolie.
  • Forellen midden in de oven in 15 minuten gaar laten worden.
  • Vocht uit ovenschaal boven steelpan zeven, met een schuimspaan vis tegenhouden.
  • Ovenschaal met vis afdekken met aluminiumfolie.
  • Vocht tot de helft laten inkoken.
  • Crème fraîche en rest van boter erdoorheen kloppen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Bieslook boven saus fijn knippen.
  • Vis in ovenschaal opdienen.

Notities

Saus apart serveren.

Nutrition

Calories: 475kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 35g | Vet: 36g

Camembertkroketjes

Camembertkroketjes

Recept categorieën: Kaas, Lunch, Snack
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier
  • vuurvaste kom

Ingrediënten

  • 1 camembertkaasje stevig 250 g
  • 1 dl crème fraîche
  • 40 g boter zachte
  • 100 g bloem
  • 2 eierdooiers S
  • 1 theelepel Dijonmosterd
  • zout
  • peper
  • 2 eieren
  • 100 g paneermeel
  • frituurolie

Instructies

Voorbereiden:

  • Camembert in stukjes snijden en in vuurvaste kom met vork fijn maken.
  • Crème fraîche en boter erdoor mengen.
  • 60 g bloem boven kaasmengsel zeven.
  • In pan laagje water verhitten; niet laten koken.
  • Kom met kaasmengsel op pan met heet water zetten en massa al roerend in 4 minuten tot gladde crème roeren.
  • Kom van vuur nemen.
  • Eierdooiers één voor één door kaasmengsel mengen.
  • Mosterd erdoor roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Kaasmengsel afgedekt in koelkast in 3 uur laten opstijven.

Bereiden

  • Eieren loskloppen.
  • Rest van bloem in diep bord strooien.
  • Paneermeel in lage kom strooien.
  • Van camembertmengsel met behulp van 2 natgemaakte lepels 16 eivormige bolletjes steken.
  • Frituurolie verhitten tot 170 °C.
  • Camembertkroketjes achtereenvolgens door bloem, losgeklopt ei en paneermeel wentelen.
  • Paneermeelkorstje licht aandrukken.
  • Kroketjes met 5 à 6 stuks tegelijk in hete olie in 4 minuten gaar en goudbruin frituren.
  • Laten uitlekken op keukenpapier.
  • Direct serveren.
  • Serveer de kroketjes bijvoorbeeld als voor- of lunchgerecht op een bedje (veld)sla, aangemaakt met een dressing van ciderazijn, olie en mosterd.

Bagna Cauda

Bagna Cauda

knoflookdip
Recept categorieën: Saus, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 1 blikje ansjovis in olie 46 g
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ½ dl olijfolie

Instructies

  • Ansjovisfilets laten uitlekken op keukenpapier en in kleine stukjes snijden.
  • Knoflook pellen en uitpersen.
  • In steelpan olie op zacht vuur verwarmen.
  • Knoflook en ansjovis 5 minuten meewarmen.
  • Saus in voorverwarmde kom schenken.
  • Serveren met crudités (roosjes en reepjes rauwe groenten).

Notities

Deze bagna cauda met crudités is ook heel geschikt als voorgerecht. Serveer als crudités bijvoorbeeld bleekselderij, venkel, paprika, wortel, broccoli, radijsjes en koolrabi.