Champignons met Italiaanse kruiden

Champignons met Italiaanse kruiden

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Voorgerechten
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ zakje Italiaansekruidenmix á 30 g,
  • 1 bakje champignons 250 g,
  • 3 eetlepel(s) olijfolie,
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 eetlepel(s) droge witte wijn
  • 1 theelepel kruidenbouillonpoeder
  • versgemalen zwarte peper,
  • 1 teentje knoflook

Instructies

  • In kopje kruidenmix fijnknippen.
  • Champignons schoonvegen met keukenpapier.
  • Champignons, kruidenmix, olie, citroensap, wijn en bouillonpoeder in pan doen.
  • Bestrooien met peper.
  • Knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • Geheel aan de kook brengen en in ca. 5 minuten zachtjes gaar koken.
  • In zeef laten afkoelen.
  • Champignons over twee bordjes verdelen

Notities

Serveren met geroosterd brood.

Champignons in tomatensaus

Champignons in tomatensaus

Aller Hande 1997
Recept categorieën: Hapjes, Warme hapjes
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 1 bakje champignons fijn 500 gram,
  • 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie,
  • ½ deciliter droge witte wijn
  • 11/2 theelepel kruidenbouillonpoeder
  • ½ eetlepel Italiaanse keukenkruiden McCormick,
  • ½ deciliter gezeefde tomaten
  • versgemalen zwarte peper,

Instructies

  • Champignons schoonvegen met keukenpapier en in plakjes snijden.
  • Ui pellen en fijnsnipperen.
  • In pan olie zachtjes verhitten.
  • Ui toevoegen.
  • Knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • Ui en knoflook ca. 1 minuut zachtjes bakken.
  • Champignons, wijn, bouillontablet en kruiden toevoegen en op hoog vuur in ca. 5 minuten zachtjes bakken.
  • Gezeefde tomaten erdoor roeren en alles nog ca. 2 minuten zachtjes laten doorkoken.
  • Op smaak brengen met peper.
  • Champignons laten afkoelen.

Champignons in tomaten-knoflooksaus

Champignons in tomaten-knoflooksaus

AllerHande november 2000
Recept categorieën: Hapjes, Tapas, Warme hapjes
Dieët: Vegetarisch
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • gourmetpannetje
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 500 g kleine champignons
  • 1 potje groene olijven met piment 100 g
  • 1 pakje gekruide tomatensaus (350 ml Sugo
  • 1 eetlepel(s) knoflookpuree potje
  • 4 eetlepel(s) olijfolie
  • 1 eetlepel(s) paprikapoeder
  • zout
  • versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Champignons schoonvegen met keukenpapier en overdoen in schaal.
  • Olijven afgieten en in plakjes snijden.
  • In schaal tomatensaus, paprikapoeder, knoflookpuree en olijven door elkaar scheppen.
  • In gourmetpannetje beetje olijfolie verhitten en ca. 6-8 champignons rondom bruin bakken.
  • Ca. 3 à 4 eetlepels tomatensaus erdoor scheppen en geheel nog even zachtjes laten sudderen.
  • Op smaak brengen met zout en peper.

Notities

Kindertip:

Vervang de olijven door ca. 100 g rozijnen en 3 eetlepels fijngehakte peterselie.
Laat eventueel de knoflook weg.

Champignons in room-wijnsaus

Champignons in room-wijnsaus

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Voorgerechten
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 sjalotje
  • 1 doosje champignons fijn 250 g,
  • 1 eetlepel(s) boter of margarine
  • 1 teentje knoflook
  • 3 eetlepel(s) droge witte wijn
  • ½ theelepel tijm
  • ½ theelepel kruidenbouillonpoeder
  • 1 beker crème fraîche 125 ml, AH,
  • ½ zakje gemalen oude kaas 150 g, AH,
  • versgemalen zwarte peper,

Instructies

  • Grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • Sjalotje pellen en fijn snipperen.
  • Champignons schoonvegen met keukenpapier, grote champignons halveren.
  • In koekenpan boter verhitten.
  • Sjalot ca. 3 minuten zachtjes fruiten.
  • Knoflook pellen en boven pan uitpersen.
  • Champignons toevoegen en ca. 3 minuten op matig vuur al omscheppend bakken.
  • Wijn, tijm en bouillonpoeder toevoegen en alles onafgedekt ca. 3 minuten op hoog vuur laten inkoken.
  • Crème fraîche en gemalen kaas erdoor roeren.
  • Op smaak brengen met peper.
  • Champignons overdoen in schaaltjes en ca. 3 à 4 minuten onder de grill goudbruin laten worden.

Notities

Serveren met stokbrood.

Champignonbroodjes van Allerhande

Champignonbroodjes van Allerhande

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Broodjes, Voorgerechten
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 sneetjes witbrood
  • 1 doosje(s) grotchampignons 250 g,
  • 2 eetlepel boter of magarine
  • 1 teentje knoflook
  • zout
  • versgemalen peper,
  • 4 plakken jong belegen kaas

Instructies

  • Grill voorverwarmen op hoogste stand.
  • Van brood korstjes afsnijden.
  • Sneetjes in broodrooster lichtbruin roosteren.
  • Champignons met keukenpapier schoonvegen.
  • Onderste stukjes van champignons snijden.
  • Grote champignons in vieren delen, kleine champignons halveren.
  • In koekenpan boter verhitten.
  • Knoflook pellen en erboven uitpersen.
  • Champignons toevoegen en ca. 3 minuten roerbakken.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Korstjes van kaas snijden.
  • Op elk sneetje geroosterd brood 1/4 deel van de gesmoorde champignons scheppen.
  • Plakken kaas dubbelvouwen en op champignons leggen.
  • Canapés ca. 1 minuut onder grill leggen tot kaas begint te smelten.

Cannelloni met abrikozenkwark

Cannelloni met abrikozenkwark

Aller Hande 1996
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Servings: 4 personen
Calories: 195kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier
  • spuitzak met gladde spuitmond

Ingrediënten

  • 1 theelepel olie
  • 8 cannelloni Grand'ltalia,
  • 1 takje munt zakje á 15 g,
  • ½ potje abrikozencompote á 360 g, AH,
  • 1 bak Biogarde magere kwark 500 g, AH,
  • 4 eetlepel(s) sinaasappelsap

Instructies

  • In pan met ruim kokend water en olie cannelloni in ca. 10 minuten gaar koken.
  • Intussen van munt 4 blaadjes afnemen en achterhouden voor garnering. 1 dl -compote door kwark roeren en tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
  • Sinaasappelsap door rest van compote roeren.
  • Cannelloni in zeef afspoelen onder koud water en droogdeppen met keukenpapier.
  • Kwarkmengsel in spuitzak scheppen en in cannelloni spuiten.
  • Op vier bordjes elk 2 cannelloni leggen.
  • Compotemengsel over cannelloni scheppen.
  • Garneren met toefje munt.

Nutrition

Calories: 195kcal | koolhydraten: 29g | Protein: 16g | Vet: 1g

Boerenkool met roergebakken worstjes

Boerenkool met roergebakken worstjes

AllerHande december 2002
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Worstjes met keukenpapier droogdeppen.
  • In koekenpan helft van boter verhitten en worstjes in ca. 15 minuten rondom bruin en gaar bakken.
  • Intussen paprika's schoonmaken en in lengte in reepjes snijden.
  • Reepjes halveren. In wok rest van boter verhitten.
  • Paprika en boerenkool op matig vuur in ca. 10 minuten gaar bakken.
  • Indien nodig tussentijds scheutje water toevoegen.
  • Intussen beide zakjes puree bereiden volgens gebruiksaanwijzing.
  • Boerenkoolmengsel erdoor scheppen.
  • Worstjes op stamppot leggen en direct serveren.

Gefrituurde Bloemkoolroosjes met Pittige Tomatensaus

Gefrituurde Bloemkoolroosjes met Pittige Tomatensaus

Bereidingstijd28 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Nederland
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 240kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • Frituurolie
  • 250 g gezeefde tomaten
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel chilipoeder
  • Zout naar smaak
  • 350 g bloemkoolroosjes
  • 1 scharrelei
  • 50 g maïzena
  • 25 g bloem

Instructies

  • Verhit de frituurolie in een frituurpan tot 175°C.
  • Bekleed een vergiet met keukenpapier.
  • Breng in een steelpan de gezeefde tomaten, gemberpoeder en chilipoeder aan de kook.
  • Voeg zout toe naar smaak.
  • Was de bloemkoolroosjes en verdeel ze in gelijkmatige, niet te grote roosjes.
  • Splits het ei.
  • Klop het eiwit stijf in een vetvrije schaal.
  • Zeef de maïzena en bloem boven een andere schaal.
  • Maak een kuiltje in het midden en giet hier de eierdooier in.
  • Klop de eierdooier met een mixer vanuit het midden samen met 6 eetlepels ijskoud water tot een glad beslag ontstaat.
  • Spatel voorzichtig het stijfgeklopte eiwit door het beslag.
  • Haal de helft van de bloemkoolroosjes één voor één door het beslag, laat even uitlekken en frituur ze in de hete olie in circa 4 minuten goudbruin en gaar.
  • Laat de gefrituurde bloemkoolroosjes uitlekken in het vergiet.
  • Herhaal dit proces met de rest van de bloemkoolroosjes.
  • Verwarm een serveerschaal voor.
  • Verwarm de tomatensaus opnieuw.
  • Leg de gefrituurde bloemkoolroosjes op de voorverwarmde schaal en serveer de saus apart.

Notities

Wijnadvies:

Deze bloemkoolbeignets met pittige tomatensaus gaan goed samen met een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 240kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 8g | Vet: 9g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Venkel en Sardine Bladerdeegtaartjes

Venkel en Sardine Bladerdeegtaartjes

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Hoofdgerechten, Vis, Warme hapjes
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 plakjes roomboterbladerdeeg diepvries
  • 1 kleine venkelknol
  • 1 rode ui
  • 2 blikjes sardines à 120 g
  • 2-3 eetlepels olijfolie extra vierge met basilicum
  • ½ eetlepel balsamicoazijn
  • Zeezout
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (gasovenstand 4).
  • Verwarm de grillpan tot deze gloeiend heet is.
  • Laat de plakjes bladerdeeg in ongeveer 10 minuten ontdooien.
  • Maak de venkel schoon en snijd deze in flinterdunne plakjes.
  • Pel de rode ui en snijd deze in flinterdunne partjes.
  • Dep de sardines goed droog met keukenpapier.
  • Bestrijk de venkel, ui en sardines met olijfolie.
  • Rooster eerst de sardines in de grillpan gedurende ongeveer 1 minuut aan één kant tot ze mooi geroosterd zijn.
  • Leg ze op een bord.
  • Rooster vervolgens de venkel en ui in de grillpan gedurende ongeveer 2 minuten tot ze mooi bruin zijn, keer ze halverwege.
  • Druppel er balsamicoazijn overheen.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Snijd elk plakje bladerdeeg in drie lange repen en leg deze naast elkaar op de bakplaat.
  • Verdeel de geroosterde venkel en ui over de repen bladerdeeg en leg op elke reep één sardine met de geroosterde kant naar boven.
  • Besprenkel met de resterende olijfolie en maal er zout en peper over.
  • Bak de taartjes in het midden van de oven gedurende circa 15 minuten, tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Laat de taartjes afkoelen tot ze lauwwarm zijn.

Notities

Serveer de venkel en sardine bladerdeegtaartjes als hoofdgerecht met een frisse salade en eventueel wat knapperig stokbrood.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 15g | Vet: 25g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Biefstuk met Gemengde Paddenstoelen en Tomatensaus

Biefstuk met Gemengde Paddenstoelen en Tomatensaus

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Nederland
Servings: 2 personen
Calories: 419kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote trostomaat
  • 200 g gemengde paddenstoelen
  • 3 bosuitjes
  • 2 takjes verse tijm
  • 50 g magere spekreepjes
  • 25 g boter of margarine
  • 2 biefstukjes van ca. 100 g elk
  • Zout
  • Versgemalen zwarte peper
  • 2 eetlepels medium dry sherry

Instructies

  • Breng ruim water aan de kook in een steelpan.
  • Snijd de tomaat in en kruisje, dompel deze enkele seconden onder in kokend water, spoel af onder koud water en verwijder de schil.
  • Snijd de tomaat vervolgens in vieren, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in reepjes.
  • Veeg de paddenstoelen schoon met keukenpapier en snijd ze in plakjes.
  • Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in stukken van ongeveer 3 cm.
  • Rits de tijmblaadjes van de takjes.
  • Verwarm twee borden voor.
  • Bak de spekreepjes in een hapjespan in ongeveer 5 minuten zachtjes krokant.
  • Schep ze op een bordje.
  • Voeg aan het spekvet in de pan een halve eetlepel boter toe.
  • Bak hierin de paddenstoelen, bosui en tijmblaadjes ongeveer 4 minuten tot het vocht verdampt is.
  • Verhit ondertussen de rest van de boter in een koekenpan.
  • Bak de biefstukjes hierin in ongeveer 4 minuten aan elke kant bruin en van binnen rosé.
  • Keer ze halverwege de baktijd.
  • Voeg de tomaatreepjes toe aan de paddenstoelen en bak deze nog 1 minuut mee.
  • Breng de biefstuk op smaak met zout en peper.
  • Leg de biefstukken op de warme borden.
  • Roer de sherry door het bakvet in de koekenpan en schenk deze jus over de biefstukken.
  • Schep de gebakken paddenstoelen over de biefstukken en strooi de spekreepjes erover.
  • Serveer met gebakken aardappeltjes en sperziebonen.

Notities

Wijnadvies:

Een volle rode wijn zoals een Merlot past goed bij de smaak van de biefstuk en de paddenstoelen.

Nutrition

Calories: 419kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 31g | Vet: 30g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g