Gegrilde Auberginespiesen met Krielaardappeltjes

Bereidingstijd40 minuten
Porties: 4
calorieën: 250kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 aubergine
  • Zout
  • 16 krielaardappeltjes in de schil
  • ½ potje gedroogde tomaat op olie
  • 15 g basilicum
  • 16 kerstomaatjes
  • 4 eetlepels olijfolie
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Voorbereiden: Laat de spiesen op kamertemperatuur komen.
  • Was de aubergine en snijd hem in de lengte in 6 dunne plakken.
  • Halveer de plakken in de lengte, bestrooi ze met zout en laat ze in een vergiet ± 20 minuten liggen.
  • Aardappeltjes koken: Kook intussen de krielaardappeltjes in een pan met weinig water en zout in 5 minuten beetgaar.
  • Laat ze uitlekken in een zeef.
  • Tomatenpasta maken: Pureer de gedroogde tomaatjes met de aanhangende olie en de basilicum in een keukenmachine tot een grove pasta.
  • Breng op smaak met peper.
  • Auberginerolletjes maken: Dep de plakken aubergine droog met keukenpapier, bestrijk ze met de tomatenpasta en rol elke plak stevig op.
  • Spiesen samenstellen: Steek de auberginerolletjes, krielaardappeltjes en kerstomaatjes afwisselend aan de spiesen.
  • Bewaar de spiesen afgedekt in de koelkast tot gebruik.
  • Grillen: Bestrijk de spiesen rondom met olijfolie en rooster ze op de hete barbecue in ± 6 minuten rondom mooi bruin.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 1.5mg | Sugar: 5g

Daktyla kyrion

Cypriotische zoete fritters
Recept categorieën: Fruit
Land van herkomst: Cyprus
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 350 gram bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 3 ½ dl maïsolie
  • 150 gram amandelen
  • 2 theelepels kaneel
  • 1 citroen
  • ½ sinaasappel
  • 5 eetlepels honing
  • 3 eetlepels cognac
  • 1 eetlepel bloem om te bestuiven

Instructies

  • Zeef de bloem en het bakpoeder boven een kom en roer er 1/2 dl olie door.
  • Voeg scheutje voor scheutje ± 1 dl warm water toe en kneed alles goed door elkaar tot een soepel, niet plakkend deeg ontstaat.
  • Bestuif het werkvlak met bloem, rol het deeg tot een zo dun mogelijke lap uit en snijd die in rechthoeken van ± 12 x 8 cm.
  • Hak de amandelen grof en meng ze met 1 theelepel kaneelpoeder.
  • Verdeel het amandelmengsel over de deeglapjes, maar laat de randen hierbij vrij.
  • Rol het deeg tot strakke rolletjes op en druk de uiteinden met een vork dicht.
  • Verhit de rest van de olie in een grote (koeke)pan en bak de deegrolletjes daarin in gedeelten in ± 2 minuten goudbruin en gaar.
  • Neem ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze op keukenpapier uitlekken.
  • Pers de citroen uit.
  • Boen de sinaasappel goed schoon en schil hem (het vruchtvlees wordt niet gebruikt).
  • Breng in een pan 1 dl water met de honing, het citroensap, de cognac en de sinaasappelschil aan de kook en kook het ± 5 minuten op halfhoog vuur tot een vrij dikke siroop ontstaat.
  • Verwijder de sinaasappelschil.
  • Dompel de fritters één voor één in siroop onder, leg ze op een groot bord en bestrooi ze met wat kaneelpoeder.

Romige Aardappel-Garnalensoep met Gebakken Visblokjes

Recept categorieën: Soep, Vis, Zeevruchten
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 25 gram boter
  • 1 ui schoongemaakt en fijngehakt
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 750 gram aardappels geschild en in blokjes gesneden
  • 7 ½ dl visbouillon of water
  • 2 dl melk
  • 150 gram geraspte belegen kaas
  • 250 gram gepelde garnalen
  • Zout en peper naar smaak
  • 750 gram schelvisfilet of kabeljauwfilet, in blokjes gesneden
  • 4 eetlepels bloem
  • ½ dl olijfolie of zonnebloemolie

Instructies

  • Verhit de boter in een pan en fruit hierin de fijngehakte ui gedurende 3 minuten.
  • Roer de bloem door het uimengsel.
  • Voeg de blokjes aardappel en de visbouillon of water toe en breng het geheel aan de kook.
  • Zet het vuur laag, leg een deksel op de pan en laat alles gedurende ± 20 minuten zachtjes koken, af en toe doorroeren, totdat de aardappelblokjes volledig gaar zijn.
  • Roer de melk, geraspte kaas en garnalen door de soep.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper en laat het nog 10 minuten zachtjes koken.
  • Bak ondertussen de visblokjes.
  • Bestrooi de visblokjes met zout en peper en wentel ze door de bloem.
  • Verhit de olie in een koekenpan, bak hierin de visblokjes rondom lichtbruin en laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Roer de gebakken visblokjes voorzichtig door de soep en laat alles goed doorwarmen.

Notities

Serveer deze rijke, gebonden soep als een volledige maaltijd.

Appelbeignets 2

Recept categorieën: Fruit, Gebak
Porties: 20
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 eetlepels basterdsuiker
  • 2 eetlepels kaneel
  • 5 Goudrenetten
  • 1 ei
  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • zout
  • 1 flesje pils 3 dl
  • frituurolie
  • poedersuiker

Instructies

  • Roer in een diep bord de basterdsuiker en kaneel door elkaar. 
  • Schil de appels, boor er met een appelboor de klokhuizen uit, snijd de appels elk in 4 plakken en wentel de appelplakken door het suiker-kaneel-mengsel.
  • Klop het ei in een kommetje los.
  • Zeef boven een kom het bakmeel en 1 theelepel zout, maak in het midden een kuiltje en schenk daar het ei in.
  • Voeg al roerend het pils toe.
  • Blijf ± 5 minuten roeren tot een glad beslag ontstaat.
  • Bekleed een vergiet met keukenpapier.
  • Verhit de olie in een frituurpan tot 175°C of tot er witte damp vanaf komt.
  • Haal de appelplakken met een vork door het beslag en laat ze in hete olie glijden.
  • Frituur de appelbeignets met 4 tegelijk in ± 4 minuten goudbruin, keer ze halverwege.
  • Neem de appelbeignets met een schuimspaan uit de pan en laat ze in de vergiet uitlekken.
  • Leg ze op een schaal en bestrooi ze met poedersuiker.

Oliebollen van Astrid Veltman

Recept categorieën: Basisrecept, Gebak
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Oud & Nieuw
Porties: 20 stuks
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

  • keukenpapier
  • plasticfolie

Ingrediënten

  • 200 gram rozijnen
  • ½ liter melk
  • 500 gram bloem
  • 1 theelepel kaneel
  • 15 gram gist gedroogde
  • zout
  • 1 ei
  • 120 gram sukade
  • frituurolie
  • poedersuiker uit een strooibus

Instructies

  • Wel de rozijnen in een kom met ruim heet water ± 10 minuten.
  • Laat ze in een zeef uitlekken en dip ze met keukenpapier droog.
  • Verwarm in een pan de melk tot lauwwarm.
  • Roer in een kom de bloem, het kaneelpoeder, de gist en 1 theelepel zout door elkaar.
  • Breek het ei erboven en voeg al roerend de melk toe, blijf roeren tot een glad beslag ontstaat.
  • Roer de rozijnen en de sukade erdoor.
  • Dek de kom met plasticfolie af en laat het beslag op een warme, tochtvrije plaats in ± 1 uur rijzen tot het volume is verdubbeld.
  • Roer niet meer!
  • Bekleed een vergiet met keukenpapier.
  • Verhit de olie in een frituurpan tot 175°.
  • Doop de ijsbolletjeslepel (of de eetlepels) in de hete olie.
  • Schep met de ijsbolletjeslepel (of de eetlepels) een bergje beslag uit de kom en laat het in de hete olie glijden.
  • Bak de oliebollen met ± 5 tegelijk in ± 6 minuten goudbruin en gaar; keer ze halverwege met een vork.
  • Laat de oliebollen in een vergiet uitlekken, leg ze op een schaal en bestrooi ze met poedersuiker.

Kabeljauw met kruidenboter in een pakketje

Recept categorieën: Vis
Porties: 0
Auteur: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 tomaten
  • 4 moten kabeljauw of zalm van elk 200 gram
  • zout
  • peper versgemalen
  • 20 gram boter voor het invetten
  • 1 theelepel tijm
  • 50 gram kruidenboter

Instructies

Bereiding:

  • Ontvel de tomaten: kruis de velletjes in, dompel ze ca. 30 seconden in kokend water en trek de velletjes eraf.
  • Halveer de tomaten, verwijder het vocht en de zaadjes en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes.
  • Verwijder eventueel het vel van de vismoten.
  • Dep de moten droog met keukenpapier en wrijf ze, aan beide kanten in met zout en peper.
  • Vet 4 grote stukken aluminiumfolie in met de boter en leg de moten erop.
  • Verdeel de tomaat over de moten, bestrooi met de tijm en verdeel de in plakjes gesneden kruidenboter erover.
  • Vouw de folie losjes om de vis en vouw de uiteinden stevig dicht.
  • Bewaar de pakketjes tot gebruik in de koelkast.

Afwerking:

  • Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Leg de vispakketjes op een bakplaat in het midden van de oven en laat ze in ca. 12 minuten gaar worden.
  • Leg de pakketjes op de borden.

Notities

Lekker met tuin- of sperziebonen en aardappelpuree.

Brasem van de barbecue

Recept categorieën: Barbecue, Vis
Land van herkomst: Nederland
Porties: 4 personen

Equipment

Ingrediënten

  • 2 brasem schoongemaakt
  • 1 lepel citroensap
  • 4 lepels zonnebloemolie
  • zout

Instructies

  • Spoel de brasems van binnen en buiten goed schoon en maak droog met keukenpapier.
  • Besprenkel ze aan de binnen- en buitenkant met citroensap.
  • Laat 10 minuten liggen.
  • Maak ze dan opnieuw droog.
  • Bestrijk de vis royaal met olie en rooster boven de barbecue (of onder de grill) in 15 minuten gaar. Tussendoor steeds bestrijken met olie.
  • Na het roosteren wat zout erover strooien.

Notities

Kan ook onder de grill.

Aardappelbeignets

Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4
Auteur: Onbekende auteur

Equipment

Ingrediënten

  • 225 g kikkererwten
  • ¼ theelepel zout
  • ¼ theelepel bakpoeder
  • 3 dl water
  • 450 g aardappels gekookt
  • 1 grote ui
  • 2,5 cm gember
  • 3 groene pepers
  • 5 takjes koriander
  • ¼ theelepel peper
  • 1 eetlepel citroensap
  • Frituurolie

Instructies

  • Kook de aardappelen gaar in de schil.
  • Giet het water af en laat de aardappelen afkoelen.
  • Meng de gezeefde bloem met zout en bakpoeder.
  • Maak een kuiltje in het midden en voeg het water toe.
  • Roer goed door tot je een glad beslag hebt.
  • Snijd de gekookte aardappelen in kleine blokjes en doe ze in een kom.
  • Voeg aan de gesnipperde ui, fijngehakte gemberwortel, pepers, korianderblaadjes, zout, versgemalen zwarte peper en citroensap toe aan de blokjes aardappel.
  • Meng goed en breng op smaak.
  • Maak je handen nat onder de kraan en vorm kleine balletjes van het aardappelmengsel.
  • Verhit de olie in de frituurpan.
  • Haal de aardappelballetjes door het beslag en frituur ze 3-4 minuten tot ze goudbruin zijn.
  • Zet het vuur niet te hoog.

Notities

Laat de beignets uitlekken op keukenpapier en serveer ze met tomatensaus.

Gemarineerde vis met Marokkaanse kruiden

Recept categorieën: Vis
Land van herkomst: Marokko
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 roodbaars - of doradefilets van elk 150 gram
  • 1 kleine ui
  • 1 citroen sap er van
  • 2 teentjes knoflook
  • ¼ theelepel cayennepeper
  • 2 theelepel djinten
  • ¼ theelepel koenjit
  • 2 theelepel Paprikapoeder
  • 1 theelepel zout
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels koriander fijngehakte
  • 400 gram venkelknollen
  • 30 gram boter

Instructies

Bereiding:

  • Dep de visfilets droog met keukenpapier en leg ze, naast elkaar, in een lage ovenschaal.
  • Snipper de gepelde ui fijn.
  • Doe het citroensap in een kom en pers de gepelde knoflookteentjes erboven uit.
  • Voeg de specerijen en het zout toe en roer tot het zout is opgelost.
  • Klop de olie erdoor en roer de ui en koriander erdoor.
  • Schenk het mengsel over de vis en laat die, afgedekt in de koelkast, minstens 30 minuten marineren.
  • Maak de venkel schoon, houd wat van de mooie 'veertjes' achter en snijd de knollen overlangs in smalle reepjes van ca. 1/2 cm.

Afwerking:

  • Verwarm de oven voor op 190 °C.
  • Smelt de boter in een koekenpan, roer de venkelreepjes erdoor en schenk er ca. 1 dl water bij.
  • Breng het geheel aan de kook en laat de venkel, afgedekt, 5 minuten zachtjes koken.
  • Verwijder het deksel en laat de venkel in nog ca. 7 minuten gaar worden en het vocht voor het grootste deel verdampen.
  • Breng de groente op smaak met zout.
  • Zet intussen de schaal met de vis, onafgedekt op een rooster, in het midden van de oven en laat de vis in ca. 10 minuten gaar worden.
  • Schep de venkel op de borden en leg de vis met de saus erop.
  • Garneer met de venkelveertjes.

Notities

Lekker met rijst of couscous en een tomatensalade.

Groentenballetjes met romige tomatensaus

Totale tijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Dieët: Vegetarisch
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g aardappels in grove stukken
  • 350 g bloemkool in roosjes
  • 125 ml yoghurt volle
  • 4 tl koriander ketoembar
  • 4 tl djinten = gemalen komijn
  • 3 tl kurkuma
  • 15 gram koriander fijngehakt
  • 4 eetlepel(s) bloem
  • 2 teentjes knoflook gehakt
  • 3 tl gember geraspt
  • ½ rode peper fijngehakt
  • 200 gram tomaat
  • 100 ml olie

Instructies

  • Aardappelen en bloemkoolroosjes in weinig water met zout in 20 min. gaarkoken.
  • Aardappelen en bloemkool afgieten en fijnstampen met 2 el yoghurt.
  • Helft van gemalen koriander, komijn, kurkuma en verse koriander erdoor mengen.
  • Bloem toevoegen en puree op smaak brengen met zout en peper.
  • Handen met bloem bestuiven en van pureemengsel ca. 30 balletjes draaien.
  • In koekenpan knoflook, gember, rode peper en rest van specerijen in 2 el olie bakken.
  • Tomaten toevoegen en geheel ca. 10 minuten zachtjes laten sudderen tot saus is ingedikt; zo nu en dan roeren.
  • Oven voorverwarmen op 100°C.
  • Rest van olie in diepe pan of wok verhitten.
  • Groenteballetjes in porties in 4-5 min. rondom bruin en gaar frituren.
  • Op keukenpapier laten uitlekken en in oven warmhouden.
  • Saus van vuur nemen en met zout en peper op smaak brengen.
  • Rest van yoghurt erdoor roeren.
  • Saus over groenteballetjes scheppen of erbij serveren.
  • Rest van verse koriander erover strooien.