Pikante speklapjes met roerbakschotel van andijvie
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2 teentjes knoflook
- 500 g magere speklapjes zonder zwoerd
- 4 eetlepel(s) ketjap manis
- enkele druppels tabasco
- 100 g Zeeuws spek vleeswaren
- 4 eetlepel(s) zonnebloemolie
- 450 g voorgekookte aardappelblokjes of -plakjes
- 800 g gesneden andijvie
- versgemalen peper
- zout
- nootmuskaat
Pers de teentjes knoflook boven de speklapjes.
Voeg ketjap en tabasco en 1 eetlepel olie toe en marineer het vlees hier minimaal 15 minuten in.
Snijd het Zeeuws spek in smalle reepjes.
Dep de speklapjes een beetje droog met keukenpapier.
Bak ze in een hete koekenpan goudbruin en gaar in 12 minuten.
Verhit 3 eetlepels zonnebloemolie in een wok of hapjespan en bak hierin de aardappelblokjes 5 minuten.
Voeg de andijvie toe en bak nog 4 minuten.
Schep het Zeeuws spek erdoor en voeg peper, zout (niet te veel i.v.m. het spek) en nootmuskaat toe.
Serveer de andijvieschotel met daarop de pikante speklapjes.
Variatietip:
In plaats van andijvie is paksoi of Chinese kool ook heel geschikt.
Wijnadvies:
Prettige metgezellen zijn warm smakende Côtes du Rhône en Côtes du Ventoux. Passend zijn ook Rioja en Valpolicella (16-18ºC).
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 29
Drie in de pan met courgettes
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 300 g courgette
- 1 eetlepel(s) zout
- 2 aardappels 150 g
- kleine ui of 2 sjalotjes
- 2 losgeklopte eieren
- 1 teentje knoflook
- paar lepels bloem
- peper
- ½ theelepel suiker
- 1 eetlepel(s) verse basilicum of theelepel gedroogde
Courgette schillen en met de ui grof raspen.
Met zout bestrooien en enige tijd laten uitlekken in een vergiet.
Afspoelen en droog deppen.
De aardappels grof raspen (vlak voor bereiding, anders worden ze bruin).
Niet afspoelen, wegens de bindende werking van het aardappelmeel.
Door de courgettes roeren samen met de eieren, uitgeperste knoflookteentje, zout, peper, suiker en fijngehakte basilicum.
Dan zoveel bloem toevoegen dat een tamelijk stevig beslag wordt verkregen.
In een koekenpan een laagje olie van ½ cm verhitten en 3 of 5 koekjes per keer bakken.
Eenmaal omkeren als de randjes bruin worden.
Laten uitlekken op keukenpapier.
Info:
Dergelijke 'pnackes' worden in Amerika waar dit recept vandaan komt, opgediend met zure room, yoghurt of appelmoes.
Serveertip:
Lekker met cottage chees met radijs.
Serveertip:
Met een gemengde salade en bruin stokbrood een zomerse maaltijd.
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 29
Ansjovispasta met Basilicum
Anchoiade
Bereidingstijd10 minuten min
Servings: 6
Calories: 55kcal
Author: Cor Kevenaar
- 2 blikjes ansjovisfilet in olie
- 1 teentje knoflook
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel rode wijnazijn
- 2 theelepels tomatenpuree
- 4 blaadjes verse basilicum
Laat de ansjovisfilets uitlekken en leg ze ongeveer 15 minuten in een kom met ruim koud water om de zoute smaak iets te verzachten.
Laat de ansjovis vervolgens uitlekken in een zeef en dep ze droog met keukenpapier.
Pel en pers de knoflookteentje uit.
In een keukenmachine, pureer de ansjovis samen met de knoflook, olijfolie, rode wijnazijn en tomatenpuree tot een smeuïge pasta ontstaat, dit is de Anchoiade.
Snijd de basilicumblaadjes in reepjes en meng ze in de draaiende keukenmachine door de Anchoiade.
Doe de Anchoiade over in een schaaltje.
Deze intense ansjovispasta vraagt om een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc. De citrusachtige aroma's van de wijn zullen mooi samengaan met de zoute smaak van de ansjovis en de kruidigheid van de basilicum.
Calories: 55kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 2g | Vet: 5g | Zout: 1.5g | Sugar: 0.5g
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 29
Amuse van Gemarineerde en Gefrituurde Zalm
Deze amuse van gemarineerde zalm, omhuld in een knapperig beslag en geserveerd met wasabi en sojasaus, biedt een perfecte balans tussen zoet en hartig.
(inclusief marineren)2 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g verse zalm
- 2 eetlepels Japanse zoete sojasaus
- 1 eetlepel rijstazijn
- 1 eetlepel saké
- 120 g bloem
- 1 ei
- 2½ dl koud water
- Arachideolie om te frituren
Snijd de zalm in blokjes van 2 x 2 cm.
Roer de sojasaus, rijstazijn en saké door elkaar in een kom.
Voeg de zalmblokjes toe en schep ze goed om met de marinade.
Laat de zalm minstens 2 uur marineren in de koelkast.
Zeef de bloem in een kom.
Klop het ei los met een vork en voeg het koude water toe.
Roer de bloem door het ei-watermengsel totdat een glad beslag ontstaat.
Zet het beslag in de koelkast om koel te blijven.
Verhit een laagje arachideolie in een wok tot ongeveer 185°C.
Wentel de gemarineerde zalmblokjes door het beslag en schud het overtollige beslag af.
Frituur de zalmblokjes in kleine porties gedurende 2 minuten tot ze goudbruin zijn.
Laat de blokjes uitlekken op keukenpapier en volledig afkoelen.
Serveer per persoon 3-4 blokjes, samen met zoetzure gember, wasabi en extra sojasaus.
Serveertip:
Serveer de amuse op een klein bordje met een toefje wasabi en een paar plakjes zoetzure gember voor een verfijnde presentatie.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Riesling of een droge saké past uitstekend bij de delicate en hartige smaken van dit gerecht.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 12g | Vet: 9g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 29
Aardappelkoekjes met Gerookte Zalm
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4
Calories: 105kcal
Author: Cor Klaar
- 2 vastkokende aardappels ongeveer 350 g
- 1 eierdooier
- 1 eetlepel bloem
- Zout
- Peper
- 2 ½ eetlepel olie
- 100 g gerookte zalmfilet
- 2 eetlepels zure room
- 2 eetlepels rode imitatiekaviaar
Schil en was de aardappels.
Rasp ze fijn boven een kom.
Meng de eierdooier, bloem, zout en peper door de geraspte aardappels.
Verdeel het aardappelmengsel in 8 porties.
Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag.
Schep de aardappelkoekjes in de pan en druk ze plat met de bolle kant van een natgemaakte eetlepel.
Bak de aardappelkoekjes in ongeveer 10 minuten gaar, halverwege keren en voeg de rest van de olie toe.
Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Snijd de gerookte zalm in 8 repen.
Leg op elk aardappelkoekje een reepje zalm.
Garneer met zure room en imitatiekaviaar.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc past goed bij deze aardappelkoekjes met gerookte zalm. De frisse en fruitige tonen van de wijn zullen de smaken van de zalm complementeren.
Calories: 105kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 6g | Vet: 7g | Zout: 0.5g | Sugar: 0.5g
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 29
Aardappel kaaskroketten
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 kg aardappels
- 2 eierdooiers
- 50 g boter
- Zout
- Peper
- Mespunt nootmuskaat
- Scheutje sherry
- 100 g Parmezaanse kaas versgeraspt
- Mespunt mosterd
- 2 eetlepels gehakte peterselie
- Bloem gemengd met wat zout en peper
- Ei geklopt met een beetje melk
- Paneermeel
Bereid deze heerlijke aardappel-kaaskroketten een dag van tevoren voor een optimale smaakervaring!
Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in gelijke stukken.
Kook de aardappelen gaar met een snufje zout en giet ze af.
Plaats een deksel op de pan met aardappelen en laat ze op laag vuur even drogen; roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
Pureer de aardappelen met de eierdooiers, boter, zout en peper.
Voeg hier nootmuskaat, sherry, versgeraspte Parmezaanse kaas, mosterd en gehakte peterselie aan toe.
Zorg ervoor dat de puree stevig is.
Als de puree te kleverig wordt door te lang mixen, kneed er dan met de hand wat bloem doorheen.
Breng de puree indien nodig op smaak en vorm er rolletjes van 13 x 5 cm van.
Wentel deze rolletjes eerst door de bloem, vervolgens door het geklopte ei en daarna door het paneermeel.
Plaats de gevormde kroketten op een blad, dek ze af met huishoudfolie en laat ze een nacht in de koelkast rusten.
Bak de kroketten goudbruin in frituurolie (185 °C).
Laat ze uitlekken op keukenpapier en serveer deze smaakvolle aardappel-kaaskroketten met plezier.
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 29
Romige Avocadocrème met Friszoete Tomaatjes
Deze frisse avocadocrème, gecombineerd met flinterdunne tomaatreepjes en verse kruiden, is een perfecte vitaminenboost en heerlijk als voorgerecht of dip!
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 6 personen
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar
- 1 rijpe avocado
- Sap van 1 limoen
- 2 eetlepels verse basilicum fijngehakt
- 2 eetlepels bieslook fijngeknipt
- 2 kleine trostomaten
- Zout en peper naar smaak
Halveer de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd ze in flinterdunne reepjes.
Laat de tomaatreepjes uitlekken op keukenpapier.
Meng de tomaatreepjes met 1 eetlepel limoensap, 1 eetlepel bieslook, zout en peper naar smaak.
Halveer de avocado, verwijder de pit en schep het vruchtvlees in een keukenmachine.
Pureer de avocado met 2 eetlepels limoensap tot een gladde crème.
Spatel de basilicum en 1 eetlepel bieslook door de avocadocrème.
Breng op smaak met zout en peper.
Doe het avocadomengsel in een spuitzak met een gladde spuitmond.
Spuit de avocadocrème in kleine glaasjes of op een bord en garneer met de gemarineerde tomaatjes.
Serveertip:
Serveer de avocadocrème in kleine glaasjes en garneer met extra basilicumblaadjes en een paar druppels olijfolie voor een elegante presentatie.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Verdejo past uitstekend bij de romige textuur van de avocado en het frisse karakter van de limoen.
Calories: 120kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 2g | Vet: 10g | Zout: 0.3g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 29
Kabeljauw uit de oven
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 4 Queens kabeljauwfilets ontdooid
- 2 eetlepel(s) lekkere pesto (zoals deze zelfgemaakte)
- 1 courgette
- 1 citroen
Verwarm de oven voor op 180 °C
Dep de vis droog met keukenpapier.
Bestrijk iedere filet aan één kant met een halve eetlepel pesto.
Let er even op dat je niet de vieze lepel weer in je potje of bakje pesto stopt,
want er kan wat rauwe vis in terechtkomen en dan bederft je pesto snel.
Snijd met een kaasschaaf lange dunne plakken van de courgette.
Wikkel 2 plakken courgette voorzichtig om 1 kabeljauwfilet, zonder dat de plakken courgette breken.
Zorg dat de uiteinden van de courgette onder de vis eindigen.
Is de plak te lang, snijd het overtollige stuk courgette er dan af.
Leg de ingepakte filets op een met bakpapier beklede bakplaat.
Bak de vis in het midden van de oven in 15-20 minuten gaar.
De oventijd is een beetje afhankelijk van de dikte van de vis.
Snijd ondertussen de citroen in partjes.
Leg deze halverwege de baktijd bij de vis op de bakplaat.
Serveer de vis direct uit de oven met de partjes citroen erbij.
Het is erg lekker om ze uit te knijpen over de vis, maar wel als ze iets afgekoeld zijn zodat je niet je vingers verbrandt.
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 29
Stamppot zoete aardappel en kool
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Klaar
magnetron
keukenpapier
Staafmixer met bakje
vijzel
- 4 zoete aardappels
- 500 gram groene kool
- zonnebloemolie
- 100 gram katjang pedis nootjes
- 1 eetlepel honing
- 2 teentjes knoflook
- 1 bos(jes) lente ui
- ½ bos(jes) blad peterselie
- 1 bos(jes) basilicum
- Olijfolie om te bakken
- 150 gram oude kaas
Verwarm de oven voor op 180’ C
Prik gaatjes in de zoete aardappels en verpak ze in nat keukenpapier.
Pof ze ca 15 minuten op 900 watt in de magnetron
Haal de buitenste koolbladeren los en snij de nerven eruit.
Snijd de bladeren in grove stukken en snijd de rest van de kool fijn.
Verwarm een hapjespan op middelhoog vuur en voor daar de fijn gesneden kool aan toe en bak ca 8 minuten. (kool chips)
Pel en sij de knoflook in grove stukken, ook met de Lente-ui.
Pluk de peterselie en basilicum.
Maal voor de pesto de peterselie, basilicum, knoflook, lente-ui en beetje kaas en flinke scheut olijfolie in de mixbak van staafmixer tot een grove pesto.
Crunch met een vijzel de katjang pedis nootjes.
Leg de grof gesneden kool op een met bakpapier beklede bakplaat.
Besprenkel met zonnebloemolie, beetje zeezout en vers gemalen peper (zorg dat overal olie zit).
Verdeel de nootjes en honing erover en bak de kool ca. 5 minuten in de oven.
Haal de aardappels uit de magnetron, snij ze over de lengte doormidden en lepel ze uit.
Bewaar de schil van de zoete aardappel, zorg dat deze ook heel blijft.
Voeg de zoete aardappel toe aan de pan met kool.
Snij de kaas in kleine blokjes.
Meng de pesto door de kool en voeg daar ook de blokjes kaas aan toe.
Stamp het met stamper tot grove stamppot.
Serveer de stamppot in de aardappelschillen garneer met de koolchips en de gekarameliseerde nootjes.
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 29
Koolhydraatarm Bruschetta
Calories:
Author: Cor Klaar
- 1 courgette
- Zout naar smaak
- Olijfolie
- 2 of 3 grote tomaten
- 1 ui
- 2 knoflooktenen
- Peper naar smaak
- Verse basilicumblaadjes
Snijd de courgette in plakken.
Verdeel de plakken op een snijplank en besprenkel beide kanten met wat zout.
Laat 10 minuten intrekken en dep het overtollige vocht eraf met keukenpapier.
Verhit een grillpan met wat olijfolie en bak hier de plakken courgette in (± 4 minuten per zijde).
Maak ondertussen de tomatenmix.
Snijd de tomaten in kleine blokjes.
Verwijder eventueel het vruchtvlees om de tomatenmix niet al te vochtig te maken.
Snipper de ui fijn en doe dit in een schaal, samen met de tomatenblokjes en de geperste knoflooktenen.
Roer door en breng op smaak met peper en zout.
Voeg een flinke scheut olijfolie toe en verdeel de gesneden verse basilicumblaadjes over de tomatenmix.
Verdeel de plakken courgette op een bord en beleg elke plak met 1 eetlepel bruschettamix.
Eet smakelijk!
Receptenplein.nl
Home / keukenpapier / Pagina 29