Gebakken Tilapia met Frisse Broccolisalade

Gebakken Tilapia met Frisse Broccolisalade

Een heerlijk licht gerecht met goudbruin gebakken tilapia en een frisse, warme broccolisalade met een citroenachtige dressing.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Salade, Vis
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 410kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 300 gram broccoli
  • 2 bosuitjes
  • 2 zoetzure augurken
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 6 eetlepels volkorenmeel
  • 1 eetlepel citroensap
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Kook het ei in 10 minuten hard.
  • Snijd de broccoli in roosjes en kook ze in weinig water in ongeveer 4 minuten beetgaar.
  • Snijd de bosuitjes in ringetjes en de augurken in kleine stukjes.
  • Pel het ei en prak het fijn in een schaal.
  • Voeg citroensap en 3 eetlepels olijfolie toe en meng tot een dressing.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de broccoli, bosui en augurk door de dressing en meng goed.
  • Meng in een diep bord het volkorenmeel met zout en peper.
  • Druk de tilapiafilets aan beide kanten in dit mengsel.
  • Verhit de resterende 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan.
  • Bak de tilapiafilets op matig vuur in ongeveer 10 minuten gaar en goudbruin.
  • Serveer de gebakken vis op borden en schep de broccolisalade ernaast.

Notities

Serveertip:

Lekker met een schijfje citroen en een frisse groene salade.

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Pinot Grigio past perfect bij de lichte smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 410kcal | koolhydraten: 19g | Protein: 38g | Vet: 21g | Zout: 1.4g | Sugar: 3g

Koolraap-Rode Kool Gratin met Romige Bechamelsaus

Koolraap-Rode Kool Gratin met Romige Bechamelsaus

Een hartverwarmende ovenschotel met koolraap, rode kool en aardappelen, overgoten met een romige bechamelsaus en een goudbruine kaaskorst. Perfect voor de koudere dagen!
Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Koolraap-Rode Kool Gratin:

  • 1 middelgrote koolraap in plakken gesneden en geblancheerd
  • 3 middelgrote uien gesnipperd
  • 1 kleine rode kool fijngesneden
  • 1 kg aardappelen in plakken gesneden en gekookt
  • 1 theelepel zout
  • 1 mespunt cayennepeper
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel djinten komijn

Bechamelsaus:

  • 75 g boter
  • 75 g bloem
  • 1 l sojamelk
  • 1 mespunt kruidnagel
  • 1 mespunt nootmuskaat
  • Peper en zout naar smaak
  • 200 g geraspte cheddar

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Kook de aardappelen en blancheer de koolraap tot de plakken geel kleuren.
  • Verhit 3 eetlepels boter in een koekenpan en fruit de uien tot ze glazig zijn.
  • Voeg de rode kool, zout, cayennepeper, koriander en djinten toe en bak tot de kool gaar maar nog stevig is.
  • Maak de bechamelsaus door boter en bloem in een pan te verhitten en al roerend de sojamelk toe te voegen.
  • Breng op smaak met kruidnagel, nootmuskaat, peper en zout.
  • Voeg op het einde de geraspte cheddar toe en roer tot een gladde saus.
  • Vet een ovenschaal in en leg de ingrediënten in lagen:
  • Eerst een laag aardappelen
  • Dan het kool-ui-mengsel
  • Vervolgens de plakken koolraap
  • Giet tot slot de bechamelsaus over het geheel
  • Plaats de ovenschaal in de oven en bak circa 45 minuten tot de bovenkant goudbruin en knapperig is.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade en een stukje knapperig brood voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Pinot Noir of een kruidige witte wijn zoals een Gewürztraminer past uitstekend bij deze gratin.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 58g | Protein: 18g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 7g

Terrine van Wild Konijn met Witbier en Vossebessensaus

Terrine van Wild Konijn met Witbier en Vossebessensaus

Deze verfijnde terrine van wild konijn, gegaard in witbier en geserveerd met een frisse vossebessensaus, is een elegant voorgerecht voor een feestelijk diner.
inclusief opstijven12 uur 45 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Voorgerechten, Wild
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst, Oud & Nieuw
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 5 kg konijn in stukken
  • Boter om te bakken
  • 2 uien fijngesnipperd
  • 7,5 dl witbier
  • 125 g suiker
  • 3 gelatineblaadjes ca. 3 g per stuk
  • 1 sinaasappel
  • 1 eetlepel azijn
  • 200 g vossebessen
  • Peper en zout naar smaak
  • Enkele plukjes veldsla

Instructies

De dag vooraf:

  • Smelt een klontje boter in een pan en bak de stukken konijn rondom goudbruin.
  • Voeg de gesnipperde uien toe en laat kort meestoven.
  • Blus het geheel met het witbier en voeg 25 g suiker toe.
  • Laat 45 minuten zachtjes koken tot het vlees gaar is.
  • Haal de konijnstukken uit de pan en pluk het vlees van de botten.
  • Leg het vlees in een langwerpige terrinevorm.
  • Laat de saus verder inkoken tot ongeveer 3 dl overblijft.
  • Week de gelatineblaadjes in koud water, knijp ze uit en los ze op in de warme konijnensaus.
  • Breng de saus op smaak met peper en zout en giet deze over het vlees in de terrinevorm.
  • Laat de terrine minstens 12 uur opstijven in de koelkast.

De dag zelf:

  • Schil de sinaasappel met een dunschiller en snijd de schil in zeer fijne reepjes.
  • Pers de sinaasappel uit.
  • Breng 2 dl water aan de kook met 100 g suiker, sinaasappelsap en azijn.
  • Voeg de vossebessen toe en kook deze zacht.
  • Mix de saus glad, zeef deze en voeg de reepjes sinaasappelschil toe.
  • Laat de saus kort inkoken en afkoelen.
  • Zet de terrine enkele seconden in heet water, snijd de randen los en stort de terrine voorzichtig op een snijplank.
  • Snijd plakken van ongeveer 1 cm dik en leg er per persoon twee op een bord.
  • Giet de vossebessensaus rondom en garneer met enkele blaadjes veldsla.
  • Serveer met geroosterde toast.

Notities

Serveertip:
Serveer met vers geroosterd brood of brioche en een glas kruidig witbier of een lichte rode wijn.
Wijnadvies:
Een Pinot Noir of een Belgische Tripel past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 55g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 18g

Smaakvol Last-Minute Menu met Carpaccio

Smaakvol Last-Minute Menu met Carpaccio

Een snel en elegant menu met carpaccio van ossehaas, zalm, Weens konijn, cranberrycompote en een appel-amandeldessert. Perfect voor een last-minute diner!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Rundvlees, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g rucola of waterkers
  • 125 g Parmezaanse kaas
  • 1 dl olijfolie
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 250 g ossehaas
  • Cranberrycompote
  • Weens konijn
  • Zalm
  • Appel-amandeldessert

Instructies

  • Meng de knoflook met de olijfolie.
  • Leg de ossehaas een paar minuten in de diepvries om deze makkelijker te snijden.
  • Snijd de ossehaas in zeer dunne plakjes en leg deze eventueel tussen plasticfolie.
  • Plet de plakjes voorzichtig met een deegroller om ze nog dunner te maken.
  • Bestrijk de borden met de knoflookolie en schik de ossehaasplakjes erop.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze goudgeel zijn.
  • Leg de rucola in het midden van de carpaccio.
  • Garneer met pijnboompitten en kappertjes.
  • Schaaf aan tafel de Parmezaanse kaas over het gerecht.

Notities

Serveertip:
Serveer dit gerecht met een stuk knapperig brood en een lichte dressing met citroen en olijfolie.
Wijnadvies:
Een frisse Pinot Noir of een lichte Merlot past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 35g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Krokante Mini-Taco Bites met Filodeeg

Krokante Mini-Taco Bites met Filodeeg

Deze krokante mini-taco bites met filodeeg zijn een heerlijke snack voor elke gelegenheid. Gekruid gehakt, zwarte bonen en avocado zorgen voor een smaakvolle Mexicaanse twist!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Snack, Taco's & Nacho's, Tapas, Vlees, Warme hapjes
Land van herkomst: Mexico
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 8
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 avocado
  • 1 blik zwarte bonen uitgelekt
  • 1 knoflookteen gehakt
  • 1 pak filodeeg
  • 1 rode ui gesnipperd
  • 3 theelepels picadillo-kruiden of gerookte paprikapoeder
  • 8 mini-tomaten
  • 125 ml crème fraîche
  • 300 gram gehakt
  • ¼ chilipeper of enkele druppels Tabasco
  • Peper en zout naar smaak
  • Olijfolie voor invetten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C (hetelucht).
  • Bestrijk de vellen filodeeg licht met olie en vouw ze dubbel.
  • Plaats de filodeeg in een ingevette muffinvorm en bak tot ze droog en krokant zijn.
  • Verhit een koekenpan en rul het gehakt met de picadillo-kruiden.
  • Voeg de gesnipperde ui en gehakte knoflook toe en bak kort mee.
  • Breng op smaak met peper, zout en een beetje chilipeper of Tabasco.
  • Voeg de uitgelekte zwarte bonen en mini-tomaten toe en verwarm goed door.
  • Vul de filodeegbakjes met het gehaktmengsel.
  • Garneer met een toefje crème fraîche en stukjes avocado.

Optioneel:

  • Bestrooi met verse koriander.

Notities

Serveertip:
Serveer deze mini-taco bites met een frisse limoendip of guacamole voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc of een lichte rode wijn zoals een Tempranillo past goed bij deze hartige bites.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 9g | Vet: 12g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Romige Venkelrisotto met Tofu

Romige Venkelrisotto met Tofu

Een heerlijke Italiaanse risotto met de frisse smaak van venkel, zongedroogde tomaten en kruidige tofu. Een smaakvol en voedzaam gerecht voor elke dag!
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 3
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de risotto:

  • 200 g risottorijst
  • 500 ml groentebouillon
  • 30 g roomboter of margarine
  • 1 rode ui fijngesnipperd
  • 1 kleine venkelknol in dunne reepjes
  • 100 g zongedroogde tomaten op olie fijngesneden
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 2 eetlepels peterselie fijngesnipperd
  • ½ theelepel oregano
  • Peper en zout naar smaak

Voor de tofu:

  • 180 g gekruide tofu reepjes
  • 2 eetlepels olijfolie

Instructies

  • Verhit de boter in een pan met dikke bodem en voeg de rijst toe.
  • Roer de rijst tot alle korrels bedekt zijn met boter.
  • Giet onder goed roeren de helft van de hete bouillon erbij en laat de rijst zachtjes koken tot het vocht is opgenomen.
  • Voeg geleidelijk de rest van de bouillon toe en roer regelmatig tot de rijst gaar is (ongeveer 25 minuten).
  • Verhit ondertussen de olijfolie in een koekenpan en bak de tofureepjes circa 2 minuten.
  • Voeg de rode ui, venkel, zongedroogde tomaten, oregano en 2 eetlepels bouillon toe en roerbak tot de venkel beetgaar is.
  • Schep het groentemengsel met de kappertjes en peterselie door de risotto.
  • Breng op smaak met peper en zout.

Notities

Lekker erbij:
salade van plakjes tomaat, komkommer en eventueel mozzarella (om-en-om geschikt op een platte schaal), overgoten met een scheutje olijfolie extra vierge en balsamico-azijn, bestrooien met peper en zeezout uit de molen.
Variatietip (tevens extra snel!):
in plaats van risotto-rijst kunt u ook gewone rijst gebruiken. Kook deze dan in bouillon, en maak hem smeuïg met een scheutje olie van de tomaatjes of olijfolie.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade van tomaat, komkommer en mozzarella, besprenkeld met olijfolie en balsamico-azijn.
Wijnadvies:
Een frisse Italiaanse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Soave past perfect bij de romige venkelrisotto.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 18g | Vet: 18g | Zout: 2g | Sugar: 5g

In santen gestoofde vis

In santen gestoofde vis

Recept categorieën: Vis
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 moten kabeljauw of filets van elk 150 gram
  • zout
  • 2.5 eetlepel zonnebloemolie
  • 2 ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 theelepel trassi
  • 50 gram santen van een blok, opgelost in 3 dl water
  • 1 stengel sereh het gekneusde dikke uiteinde, of 1 theelepel poeder
  • 3 schijfjes laos of 1.5 theelepel poeder
  • 1 theelepel kentjoer
  • 2 blaadjes djeroek poeroet
  • 3 blaadjes salam

Instructies

Voorbereiding:

  • Wrijf de vis in met wat zout.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan met anti-aanbaklaag en bak de vis in ca. 2 minuten per kant lichtbruin. Schep de vis uit de pan.
  • Snipper de gepelde uien en knoflookteentjes. Wrijf de ui, knoflook en trassi tot een pasta in een vijzel.

Bereiding:

  • Verhit de rest van de olie in een hapjespan met anti-aanbaklaag en roerbak het uimengsel ca. 1 minuut. Voeg de opgeloste santen, de sereh, laos, kentjoer, djeroek-poeroet- en salamblaadjes toe en breng het vocht al roerende aan de kook; laat het mengsel zachtjes ca. 5 minuten pruttelen.
  • Leg de vis erin en laat die, afgedekt, in nog ca. 5 minuten zachtjes door en door gaar worden.

Notities

Lekker met witte rijst of nasi koening en gado gado.

Italiaanse Krieltjessalade met Mortadella en Pijnboompitten

Italiaanse Krieltjessalade met Mortadella en Pijnboompitten

Deze Italiaanse krieltjessalade combineert de romige textuur van krieltjes met de hartige smaak van mortadella, frisse courgette en geroosterde pijnboompitten. Perfect voor een zomerse lunch of als bijgerecht!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Lunch, Salade
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g krieltjes geschrapt
  • 100 g mortadella in dunne reepjes
  • ½ courgette in dunne reepjes
  • 3 tomaten in plakjes
  • 50 g pijnboompitten
  • 20 g olijven zonder pit
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 dl yoghurt
  • ½ eetlepel azijn of rode wijnazijn
  • 1 theelepel suiker
  • 2 theelepels Italiaanse keukenkruiden
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de krieltjes 10 minuten in weinig water met een snufje zout.
  • Spoel de aardappeltjes af met koud water om verder garen te voorkomen.
  • Rol de mortadella op en snijd in dunne reepjes.
  • Bestrooi de courgettereepjes met zout en laat ze in een vergiet uitlekken.
  • Snijd de tomaten in plakjes.
  • Klop een dressing van de azijn, yoghurt, olijfolie, suiker en Italiaanse kruiden.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan lichtbruin.
  • Schep in een grote schaal de krieltjes, mortadella, courgette, tomaten, olijven en de dressing door elkaar.
  • Bestrooi de salade met de geroosterde pijnboompitten.

Notities

Serveertip:
Serveer deze salade met vers Italiaans brood en een glas gekoelde witte wijn.
Wijnadvies:
Een frisse Pinot Grigio of een lichte Verdicchio past perfect bij deze salade.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 2g | Sugar: 4g

Hummus met Sesamzaad en Peterselie

Hummus met Sesamzaad en Peterselie

Een romige, smaakvolle hummus met sesamzaad en verse peterselie. Perfect als dip of als bijgerecht bij een feestje of borrel.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Dip, Hapjes, Koude Hapjes
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 5 el sesamzaad
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blikje kikkererwten
  • 1 el Griekse yoghurt
  • 2 el olijfolie
  • 3 el citroensap
  • 1 mespunt suiker
  • Cayennepeper naar smaak
  • Paprikapoeder naar smaak
  • 2 el fijngehakte verse peterselie

Instructies

  • Verwarm het sesamzaad in een droge koekenpan gedurende ongeveer 2 minuten en rooster het heel licht.
  • Pel en halveer de knoflook.
  • Doe de kikkererwten, 2-3 eetlepels vocht uit het blikje, het sesamzaad, de knoflook, de yoghurt en 1 eetlepel olijfolie in een keukenmachine en pureer tot een gladde crème.
  • Voeg het citroensap toe en pureer kort nogmaals.
  • Breng de hummus op smaak met zout, versgemalen peper, suiker en cayennepeper.
  • Schep de hummus in een ondiepe kom en maak een spiraalvormig patroon met een theelepel.
  • Bedruppel de hummus met de resterende 1 eetlepel olijfolie en bestrooi met paprikapoeder.
  • Strooi de fijngehakte peterselie erover.

Notities

Serveertip:
Serveer de hummus met (geroosterde) pitabrood driehoekjes of groentesticks voor een lekkere en gezonde snack.
Wijnadvies:
Deze hummus gaat goed samen met een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of een lichte rosé.

Nutrition

Calories: 80kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 3g | Vet: 4g | Zout: 0.4g | Sugar: 1g

Krokante Surimiburgers met Frisse Radijssalade

Krokante Surimiburgers met Frisse Radijssalade

Deze krokante surimiburgers met een frisse radijssalade en Dijonvinaigrette zijn perfect als lichte lunch of snelle maaltijd. Heerlijk op een vers broodje!
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Hapjes, Lunch, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 pakjes surimisticks à 150 gram
  • 50 gram cornflakes
  • 2 eieren
  • 50 gram boter
  • 1 kropsla
  • 1 bosje radijs
  • 4 bruine bolletjes
  • 8 eetlepels vinaigrette de Dijon moutarde

Instructies

  • Maal de surimi, cornflakes en eieren in de keukenmachine tot een glad mengsel.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Vorm vier burgers van het mengsel.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de surimiburgers op matig vuur in 10 minuten goudbruin en gaar.
  • Was de sla en scheur deze in stukken.
  • Was de radijs en snijd in dunne plakjes.
  • Snijd de bolletjes open en beleg met een blaadje sla.
  • Meng de rest van de sla met de radijs en vinaigrette.
  • Leg de burgers op de broodjes en serveer met de salade.

Notities

Serveertip:
Serveer met extra Dijonmosterd en een handje knapperige rucola voor extra pit.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Eugène Loron Mâcon Villages Blanc past perfect bij deze visburger.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 22g | Vet: 18g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g