Romige Koolraapstamppot met Gehaktballen

Romige Koolraapstamppot met Gehaktballen

Een heerlijke stamppot met zachte koolraap, romige aardappelen en smaakvolle gehaktballen in jus. Perfect voor een koude dag!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen geschild en in stukken
  • Zout naar smaak
  • 30 g boter
  • 1 koolraap geschild en in blokjes
  • 2 tl suiker
  • ½ tl kaneel
  • 1 zakje rundvleesjus
  • 4 gehaktballen
  • Instructies:

Instructies

  • Kook de aardappelen in een ruime pan met gezouten water in 20 minuten gaar.
  • Smelt ondertussen de boter in een pan en voeg de koolraap, suiker, kaneel en een snufje zout toe.
  • Bak de koolraap 5 minuten op halfhoog vuur terwijl je regelmatig omschept.
  • Voeg 100 ml water toe en laat de koolraap in ongeveer 20 minuten zachtjes gaar stoven.
  • Bereid intussen de rundvleesjus volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Verwarm de gehaktballen in de jus.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze met de gare koolraap en het kookvocht tot een smeuïge stamppot.
  • Serveer de stamppot met de gehaktballen en de jus.

Notities

Serveertip:

Serveer met een frisse komkommersalade voor een lichte tegenhanger.

Wijnadvies:

Een kruidige rode wijn zoals Corbières Trésor past uitstekend bij dit gerecht.

SEO-titel:

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 28g | Vet: 25g | Zout: 2.1g | Sugar: 8g

Indiase Maïskoekjes met Chili Dip

Indiase Maïskoekjes met Chili Dip

Knapperige Indiase maïskoekjes met een zoete chili dip, perfect als bijgerecht of borrelhapje.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Airfryer, Bijgerecht, Borrelhapjes
Land van herkomst: India
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 dl melk
  • 1 ei
  • 1 blikje maïs 300 gram
  • 2 eetlepels Conimex Kruidenpasta voor Tikka Massala
  • 75 gram bloem
  • Conimex Sweet Chili Saus
  • Conimex Wok Olie

Instructies

  • Laat de maïskorrels uitlekken en meng ze met de kruidenpasta.
  • Maak een glad beslag van de bloem, het ei en de melk.
  • Roer de gekruide maïskorrels door het beslag.
  • Verhit een laagje olie in de wok of koekenpan.
  • Bak hierin 4 afgeplatte lepels van het maïsbeslag bruin.
  • Keer de koekjes regelmatig om.
  • Laat de koekjes uitlekken op keukenpapier.
  • Bak de rest van de koekjes.
  • Serveer de maïskoekjes met Sweet Chili Saus.

Notities

Serveertip:
Voeg 2 eetlepels fijngehakte koriander toe aan het beslag voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse, fruitige witte wijn, zoals een Gewürztraminer.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 8g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 8g

Groene Kool Ovenschotel met Saucijsjes

Groene Kool Ovenschotel met Saucijsjes

Hartverwarmende ovenschotel met groene kool, saucijsjes en aardappelpuree, perfect voor een koude avond.
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 eetlepel boter
  • 1 pak aardappelpuree 4 personen
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 winterpeen
  • 2 uien
  • 3 saucijsjes
  • 30 gram boter
  • 4 jeneverbessen
  • 4 plakken ontbijtspek
  • 500 ml groentebouillon
  • groene kool
  • peper
  • zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verwijder de buitenste bladeren van de kool en snijd in stukken, verwijder de harde stronk.
  • Snijd het ontbijtspek in reepjes.
  • Halveer de saucijsjes in de lengte.
  • Verhit 1 eetlepel boter in een koekenpan en bak de saucijsjes aan beide zijden ca.
  • 2 minuten.
  • Schil de winterpeen en snijd deze in plakken.
  • Pel de uien en snijd ze in ringen.
  • Meng de kool met het spek, winterpeen, uien, jeneverbessen, komijnzaad, zout en peper door elkaar.
  • Schep de helft in een ovenschaal.
  • Leg de saucijsjes erop en dek af met de rest van het koolmengsel.
  • Snijd de boter in blokjes.
  • Schenk de groentebouillon over de kool en verdeel de boter erover.
  • Bereid de aardappelpuree volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Serveer de aardappelpuree bij de koolschotel.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade voor extra groenten.
Wijnadvies:
Cuvee Veronique Bordeaux rouge, Franse rode wij

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 8g

Knapperige Gebakken Tilapiafilet

Knapperige Gebakken Tilapiafilet

Snel en eenvoudig gebakken tilapiafilet met knapperige korst, perfect voor een doordeweekse maaltijd.
Bereidingstijd9 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Roerbakken / Wokken, Vis
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2 personen
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 tilapiafilets à 250 gram
  • Olijfolie
  • Viskruiden

Instructies

  • Dep de tilapiafilets goed droog met keukenpapier.
  • Bestrooi de filets met viskruiden.
  • Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan.
  • Bak de tilapiafilets op matig vuur ongeveer 4 minuten per kant, tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade en citroenpartjes.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals een Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 0g | Protein: 40g | Vet: 20g | Zout: 0.5g | Sugar: 0g

Gebakken Tilapia met Frisse Broccolisalade

Gebakken Tilapia met Frisse Broccolisalade

Een heerlijk licht gerecht met goudbruin gebakken tilapia en een frisse, warme broccolisalade met een citroenachtige dressing.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Salade, Vis
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 410kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 300 gram broccoli
  • 2 bosuitjes
  • 2 zoetzure augurken
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 6 eetlepels volkorenmeel
  • 1 eetlepel citroensap
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Kook het ei in 10 minuten hard.
  • Snijd de broccoli in roosjes en kook ze in weinig water in ongeveer 4 minuten beetgaar.
  • Snijd de bosuitjes in ringetjes en de augurken in kleine stukjes.
  • Pel het ei en prak het fijn in een schaal.
  • Voeg citroensap en 3 eetlepels olijfolie toe en meng tot een dressing.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de broccoli, bosui en augurk door de dressing en meng goed.
  • Meng in een diep bord het volkorenmeel met zout en peper.
  • Druk de tilapiafilets aan beide kanten in dit mengsel.
  • Verhit de resterende 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan.
  • Bak de tilapiafilets op matig vuur in ongeveer 10 minuten gaar en goudbruin.
  • Serveer de gebakken vis op borden en schep de broccolisalade ernaast.

Notities

Serveertip:

Lekker met een schijfje citroen en een frisse groene salade.

Wijnadvies:

Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Pinot Grigio past perfect bij de lichte smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 410kcal | koolhydraten: 19g | Protein: 38g | Vet: 21g | Zout: 1.4g | Sugar: 3g

Koolraap-Rode Kool Gratin met Romige Bechamelsaus

Koolraap-Rode Kool Gratin met Romige Bechamelsaus

Een hartverwarmende ovenschotel met koolraap, rode kool en aardappelen, overgoten met een romige bechamelsaus en een goudbruine kaaskorst. Perfect voor de koudere dagen!
Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Koolraap-Rode Kool Gratin:

  • 1 middelgrote koolraap in plakken gesneden en geblancheerd
  • 3 middelgrote uien gesnipperd
  • 1 kleine rode kool fijngesneden
  • 1 kg aardappelen in plakken gesneden en gekookt
  • 1 theelepel zout
  • 1 mespunt cayennepeper
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel djinten komijn

Bechamelsaus:

  • 75 g boter
  • 75 g bloem
  • 1 l sojamelk
  • 1 mespunt kruidnagel
  • 1 mespunt nootmuskaat
  • Peper en zout naar smaak
  • 200 g geraspte cheddar

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Kook de aardappelen en blancheer de koolraap tot de plakken geel kleuren.
  • Verhit 3 eetlepels boter in een koekenpan en fruit de uien tot ze glazig zijn.
  • Voeg de rode kool, zout, cayennepeper, koriander en djinten toe en bak tot de kool gaar maar nog stevig is.
  • Maak de bechamelsaus door boter en bloem in een pan te verhitten en al roerend de sojamelk toe te voegen.
  • Breng op smaak met kruidnagel, nootmuskaat, peper en zout.
  • Voeg op het einde de geraspte cheddar toe en roer tot een gladde saus.
  • Vet een ovenschaal in en leg de ingrediënten in lagen:
  • Eerst een laag aardappelen
  • Dan het kool-ui-mengsel
  • Vervolgens de plakken koolraap
  • Giet tot slot de bechamelsaus over het geheel
  • Plaats de ovenschaal in de oven en bak circa 45 minuten tot de bovenkant goudbruin en knapperig is.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade en een stukje knapperig brood voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Pinot Noir of een kruidige witte wijn zoals een Gewürztraminer past uitstekend bij deze gratin.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 58g | Protein: 18g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 7g

Terrine van Wild Konijn met Witbier en Vossebessensaus

Terrine van Wild Konijn met Witbier en Vossebessensaus

Deze verfijnde terrine van wild konijn, gegaard in witbier en geserveerd met een frisse vossebessensaus, is een elegant voorgerecht voor een feestelijk diner.
inclusief opstijven12 uur 45 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Voorgerechten, Wild
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst, Oud & Nieuw
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 5 kg konijn in stukken
  • Boter om te bakken
  • 2 uien fijngesnipperd
  • 7,5 dl witbier
  • 125 g suiker
  • 3 gelatineblaadjes ca. 3 g per stuk
  • 1 sinaasappel
  • 1 eetlepel azijn
  • 200 g vossebessen
  • Peper en zout naar smaak
  • Enkele plukjes veldsla

Instructies

De dag vooraf:

  • Smelt een klontje boter in een pan en bak de stukken konijn rondom goudbruin.
  • Voeg de gesnipperde uien toe en laat kort meestoven.
  • Blus het geheel met het witbier en voeg 25 g suiker toe.
  • Laat 45 minuten zachtjes koken tot het vlees gaar is.
  • Haal de konijnstukken uit de pan en pluk het vlees van de botten.
  • Leg het vlees in een langwerpige terrinevorm.
  • Laat de saus verder inkoken tot ongeveer 3 dl overblijft.
  • Week de gelatineblaadjes in koud water, knijp ze uit en los ze op in de warme konijnensaus.
  • Breng de saus op smaak met peper en zout en giet deze over het vlees in de terrinevorm.
  • Laat de terrine minstens 12 uur opstijven in de koelkast.

De dag zelf:

  • Schil de sinaasappel met een dunschiller en snijd de schil in zeer fijne reepjes.
  • Pers de sinaasappel uit.
  • Breng 2 dl water aan de kook met 100 g suiker, sinaasappelsap en azijn.
  • Voeg de vossebessen toe en kook deze zacht.
  • Mix de saus glad, zeef deze en voeg de reepjes sinaasappelschil toe.
  • Laat de saus kort inkoken en afkoelen.
  • Zet de terrine enkele seconden in heet water, snijd de randen los en stort de terrine voorzichtig op een snijplank.
  • Snijd plakken van ongeveer 1 cm dik en leg er per persoon twee op een bord.
  • Giet de vossebessensaus rondom en garneer met enkele blaadjes veldsla.
  • Serveer met geroosterde toast.

Notities

Serveertip:
Serveer met vers geroosterd brood of brioche en een glas kruidig witbier of een lichte rode wijn.
Wijnadvies:
Een Pinot Noir of een Belgische Tripel past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 55g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 18g

Smaakvol Last-Minute Menu met Carpaccio

Smaakvol Last-Minute Menu met Carpaccio

Een snel en elegant menu met carpaccio van ossehaas, zalm, Weens konijn, cranberrycompote en een appel-amandeldessert. Perfect voor een last-minute diner!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Rundvlees, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g rucola of waterkers
  • 125 g Parmezaanse kaas
  • 1 dl olijfolie
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 250 g ossehaas
  • Cranberrycompote
  • Weens konijn
  • Zalm
  • Appel-amandeldessert

Instructies

  • Meng de knoflook met de olijfolie.
  • Leg de ossehaas een paar minuten in de diepvries om deze makkelijker te snijden.
  • Snijd de ossehaas in zeer dunne plakjes en leg deze eventueel tussen plasticfolie.
  • Plet de plakjes voorzichtig met een deegroller om ze nog dunner te maken.
  • Bestrijk de borden met de knoflookolie en schik de ossehaasplakjes erop.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze goudgeel zijn.
  • Leg de rucola in het midden van de carpaccio.
  • Garneer met pijnboompitten en kappertjes.
  • Schaaf aan tafel de Parmezaanse kaas over het gerecht.

Notities

Serveertip:
Serveer dit gerecht met een stuk knapperig brood en een lichte dressing met citroen en olijfolie.
Wijnadvies:
Een frisse Pinot Noir of een lichte Merlot past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 35g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Krokante Mini-Taco Bites met Filodeeg

Krokante Mini-Taco Bites met Filodeeg

Deze krokante mini-taco bites met filodeeg zijn een heerlijke snack voor elke gelegenheid. Gekruid gehakt, zwarte bonen en avocado zorgen voor een smaakvolle Mexicaanse twist!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Snack, Taco's & Nacho's, Tapas, Vlees, Warme hapjes
Land van herkomst: Mexico
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 8
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 avocado
  • 1 blik zwarte bonen uitgelekt
  • 1 knoflookteen gehakt
  • 1 pak filodeeg
  • 1 rode ui gesnipperd
  • 3 theelepels picadillo-kruiden of gerookte paprikapoeder
  • 8 mini-tomaten
  • 125 ml crème fraîche
  • 300 gram gehakt
  • ¼ chilipeper of enkele druppels Tabasco
  • Peper en zout naar smaak
  • Olijfolie voor invetten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 °C (hetelucht).
  • Bestrijk de vellen filodeeg licht met olie en vouw ze dubbel.
  • Plaats de filodeeg in een ingevette muffinvorm en bak tot ze droog en krokant zijn.
  • Verhit een koekenpan en rul het gehakt met de picadillo-kruiden.
  • Voeg de gesnipperde ui en gehakte knoflook toe en bak kort mee.
  • Breng op smaak met peper, zout en een beetje chilipeper of Tabasco.
  • Voeg de uitgelekte zwarte bonen en mini-tomaten toe en verwarm goed door.
  • Vul de filodeegbakjes met het gehaktmengsel.
  • Garneer met een toefje crème fraîche en stukjes avocado.

Optioneel:

  • Bestrooi met verse koriander.

Notities

Serveertip:
Serveer deze mini-taco bites met een frisse limoendip of guacamole voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc of een lichte rode wijn zoals een Tempranillo past goed bij deze hartige bites.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 9g | Vet: 12g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Romige Venkelrisotto met Tofu

Romige Venkelrisotto met Tofu

Een heerlijke Italiaanse risotto met de frisse smaak van venkel, zongedroogde tomaten en kruidige tofu. Een smaakvol en voedzaam gerecht voor elke dag!
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 3
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de risotto:

  • 200 g risottorijst
  • 500 ml groentebouillon
  • 30 g roomboter of margarine
  • 1 rode ui fijngesnipperd
  • 1 kleine venkelknol in dunne reepjes
  • 100 g zongedroogde tomaten op olie fijngesneden
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 2 eetlepels peterselie fijngesnipperd
  • ½ theelepel oregano
  • Peper en zout naar smaak

Voor de tofu:

  • 180 g gekruide tofu reepjes
  • 2 eetlepels olijfolie

Instructies

  • Verhit de boter in een pan met dikke bodem en voeg de rijst toe.
  • Roer de rijst tot alle korrels bedekt zijn met boter.
  • Giet onder goed roeren de helft van de hete bouillon erbij en laat de rijst zachtjes koken tot het vocht is opgenomen.
  • Voeg geleidelijk de rest van de bouillon toe en roer regelmatig tot de rijst gaar is (ongeveer 25 minuten).
  • Verhit ondertussen de olijfolie in een koekenpan en bak de tofureepjes circa 2 minuten.
  • Voeg de rode ui, venkel, zongedroogde tomaten, oregano en 2 eetlepels bouillon toe en roerbak tot de venkel beetgaar is.
  • Schep het groentemengsel met de kappertjes en peterselie door de risotto.
  • Breng op smaak met peper en zout.

Notities

Lekker erbij:
salade van plakjes tomaat, komkommer en eventueel mozzarella (om-en-om geschikt op een platte schaal), overgoten met een scheutje olijfolie extra vierge en balsamico-azijn, bestrooien met peper en zeezout uit de molen.
Variatietip (tevens extra snel!):
in plaats van risotto-rijst kunt u ook gewone rijst gebruiken. Kook deze dan in bouillon, en maak hem smeuïg met een scheutje olie van de tomaatjes of olijfolie.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade van tomaat, komkommer en mozzarella, besprenkeld met olijfolie en balsamico-azijn.
Wijnadvies:
Een frisse Italiaanse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Soave past perfect bij de romige venkelrisotto.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 18g | Vet: 18g | Zout: 2g | Sugar: 5g