Stamppot Witte Kool met Kerrie en Ananas
Een verrassende stamppot met witte kool, kerrie en ananas, perfect in combinatie met knapperige visnuggets of kibbeling. Een heerlijke mix van hartig en zoet!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 640kcal
Author: Cor Klaar
- 1½ kg aardappelen
- 2 dl melk
- 2 el boter
- 1 el kerriepoeder
- 300 g witte kool gesneden
- 1 blik ananas 350 g, in stukjes
- 300 g visnuggets of kibbeling
- Snufje zout
- Snufje peper
Kook de aardappelen in een ruime pan met weinig zout in ± 20 minuten gaar.
Giet de aardappelen af en stamp ze grof.
Voeg de melk en boter toe en meng tot een smeuïge puree.
Breng op smaak met zout en peper.
Verhit 2 eetlepels boter in een koekenpan, roer de kerrie erdoor en bak de witte kool 5 minuten al omscheppend.
Snijd de ananasschijven in stukjes en schep deze samen met de witte kool door de puree.
Verwarm de visnuggets of kibbeling volgens de instructies en serveer bij de stamppot.
Optioneel:
Serveer met kerriesaus voor extra smaak.
Serveertip:
Bestrooi met fijngehakte peterselie en serveer met een frisse komkommersalade voor extra balans.
Wijnadvies:
Een frisse, lichtzoete witte wijn zoals een Riesling past goed bij de zoete ananas en kruidige kerrie in dit gerecht.
Calories: 640kcal | koolhydraten: 85g | Protein: 22g | Vet: 24g | Zout: 1.6g | Sugar: 14g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 107
Stamppot met Stokvis, Rijst en Gekarameliseerde Uien
Een authentieke stamppot met stokvis, rijst en uien, verrijkt met mosterd en boter voor een romige en hartige smaak.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar
- 600 g geweekte stokvis
- ½ liter water
- 6 g zout
- 500 g aardappelen geschild
- 200 g rijst
- 1 kg ui in dunne ringen
- 40 g boter
- 1 dl melk
- 2 el mosterd
Breng het water met het zout aan de kook en voeg de stokvis toe.
Laat de vis 15 minuten tegen de kook aan trekken.
Haal de stokvis uit het water, verwijder vel en graten en zet apart.
Voeg de aardappelen en rijst toe aan het kookvocht en breng aan de kook.
Laat het geheel in ± 30 minuten gaar worden.
Bak ondertussen de uien in een koekenpan met een beetje boter tot ze zacht en gekarameliseerd zijn.
Giet het kookvocht af en bewaar een deel ervan.
Stamp de aardappelen en rijst samen met de stokvis fijn.
Meng een deel van het kookvocht, de hete melk, de gebakken uien, de boter en de mosterd door de stamppot.
Serveer direct.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade en een klontje extra boter voor een rijkere smaak.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Muscadet of een Albariño past goed bij de ziltige tonen van de stokvis en de romige structuur van de stamppot.
Calories: 580kcal | koolhydraten: 85g | Protein: 32g | Vet: 14g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 107
Lichtromige Stamppot van Kropsla met Lamsvlees
Een lichte en verfijnde stamppot van kropsla met malse stukjes lamsvlees en een romige puree op basis van gevogeltefond en kruiden.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 580kcal
Author: Cor Klaar
- 1 takje tijm
- 1 takje rozemarijn
- 1 laurierblaadje
- 2 takjes peterselie
- 1 liter gevogeltefond of 4 dl kippenbouillon van tablet
- 1 teentje knoflook fijngesneden
- 1 ui gesnipperd
- 1 kg aardappelen bijv. Nicola, geschild en in stukken
- 400 g lamsschouder of lamsbout in reepjes
- 2 eetlepels olie
- 2 kroppen kropsla gewassen en in stukken
Bind de tijm, rozemarijn, laurier en peterselie samen tot een kruidenboeket.
Breng de fond of bouillon met het kruidenboeket, knoflook en ui aan de kook.
Voeg de aardappelen toe en kook ze in een open pan in 25 minuten gaar.
Giet de aardappelen af en vang het kookvocht op.
Pureer de aardappelen en voeg geleidelijk het opgevangen kookvocht toe tot een romige puree ontstaat.
Verhit de olie in een pan en bak het lamsvlees al omscheppend in 5 minuten bruin.
Verwijder de buitenste slappe bladeren van de kropsla en scheur de sla in stukken.
Meng vlak voor het serveren de sla en het lamsvlees door de puree.
Serveer direct.
Serveertip:
Lekker met een frisse dressing van citroen en olijfolie voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een elegante Grenache past goed bij het zachte lamsvlees en de frisse kropsla.
Calories: 580kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 28g | Vet: 24g | Zout: 1.4g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 107
Pittige Stamppot van Chinese Kool met Spekreepjes
Een kruidige stamppot met zachte Chinese kool, uitgebakken spekjes en een exotische twist door de toevoeging van nasikruiden.
Bereidingstijd35 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 540kcal
Author: Cor Klaar
- 1½ kg aardappelen geschild en in stukken
- 1 ui gesnipperd
- 1 teentje knoflook fijngesneden
- 1 Chinese kool in dunne reepjes
- 1 zakje nasikruiden bijv. Conimex
- 1 eetlepel olie
- 125 g magere spekreepjes
- 1 dl heet water
- Zout naar smaak
Kook de aardappelen in gezouten water gaar in ± 20 minuten.
Verhit ondertussen de olie in een pan en bak de spekreepjes in 3 minuten knapperig.
Voeg de ui en knoflook toe en fruit deze 3 minuten mee op halfhoog vuur.
Giet het hete water over de nasikruiden en laat ze wellen.
Schep de gewelde nasikruiden door het spekmengsel en laat 3 minuten zachtjes pruttelen.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn tot een puree.
Meng de Chinese kool en het nasikruidenmengsel door de stamppot.
Verwarm de stamppot al omscheppend op halfhoog vuur.
Serveer direct.
Serveertip:
Lekker met een gegrilde karbonade of een frisse komkommersalade.
Wijnadvies:
Een kruidige rode wijn zoals een Grenache past goed bij de pittige nasikruiden en de spekreepjes.
Calories: 540kcal | koolhydraten: 68g | Protein: 18g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 107
Romige Stamppot van Bleekselderij en Banaan met Chorizo
Een verrassende stamppot met de frisse crunch van bleekselderij, zoete banaan en hartige chorizo, afgemaakt met romige smeerkaas en knapperige amandelen.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 2
Calories: 720kcal
Author: Cor Klaar
- 400 g bleekselderij in smalle boogjes
- 750 g aardappelen geschild en in kleine stukjes
- 1 ui gesnipperd
- 100 g chorizo in dikke plakjes en in vieren
- 1 banaan in stukjes
- 25 g boter
- 100 g smeerkaas
- 40 g amandelen geroosterd
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Kook de aardappelen met de bleekselderij in een laagje koud gezouten water in ± 20 minuten gaar.
Verhit een droge koekenpan en rooster de amandelen goudbruin.
Zet apart.
Smelt de boter in een pan en fruit de ui met de chorizo 4 minuten op matig vuur.
Voeg de banaan toe en bak kort mee.
Giet de aardappelen en bleekselderij af en stamp ze fijn tot een smeuïge stamppot.
Roer de smeerkaas en het chorizo-banaanmengsel erdoor.
Breng op smaak met zout en peper.
Voeg de geroosterde amandelen op het laatste moment toe.
Serveer direct.
Serveertip:
Lekker met een frisse salade van rucola en appel voor een extra contrast in smaken.
Wijnadvies:
Een lichtzoete witte wijn zoals een Gewürztraminer past goed bij de combinatie van banaan en chorizo.
Calories: 720kcal | koolhydraten: 80g | Protein: 22g | Vet: 34g | Zout: 2g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 107
Romige Stamppot met Bladspinazie en Spekjes
Een smeuïge stamppot van aardappelen, bladspinazie en romige Boursin, verrijkt met knapperig spek en gebakken paprika. Een heerlijk hartig gerecht met een twist!
Bereidingstijd30 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar
- 750 g aardappelen geschild en in stukken
- 1 pak bladspinazie 450 g
- 1 eetlepel olijfolie
- 150 g ontbijtspek in blokjes
- 1 grote ui gesnipperd
- 1 kleine paprika in blokjes
- 1 klein pakje Boursin met peper 80 g
- Zout naar smaak
Kook de aardappelen in een laagje water met een snufje zout in ± 20 minuten gaar.
Verwarm de bladspinazie in een pannetje of magnetron.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de spekblokjes knapperig.
Voeg de gesnipperde ui en paprikablokjes toe en bak deze 4 minuten mee.
Giet de aardappelen af, schud ze droog en stamp ze fijn.
Meng de aardappelpuree met het spek-paprikamengsel, de spinazie en de Boursin tot een smeuïge stamppot.
Breng indien nodig op smaak met extra zout en peper.
Serveertip:
Lekker met pittige gehaktballetjes of een frisse komkommersalade.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte Viognier past goed bij de romige en hartige smaken van de stamppot.
Calories: 620kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 22g | Vet: 30g | Zout: 2.4g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 107
Rauwe Posteleinstamppot met Seroendeng en Saucijzen
Een frisse en romige stamppot van rauwe postelein, op smaak gebracht met seroendeng en geserveerd met sappige saucijzen.
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4
Calories: 620kcal
Author: Cor Klaar
- 1½ kg aardappelen bijv. Santé of Bildstar, geschild en in stukken
- 500 g postelein fijngesneden
- 1 ui gesnipperd
- 1 paprika in kleine stukjes
- 4 saucijzen
- 1 eetlepel olie
- 1½ dl melk
- 5 eetlepels seroendeng
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Kook de aardappelen in een pan met water en een snufje zout in ± 20 minuten gaar.
Verhit de olie in een koekenpan en bak de saucijzen in ± 15 minuten gaar.
Voeg na 5 minuten de ui en paprika toe en bak deze al omscheppend mee.
Giet de aardappelen af, voeg de melk toe en breng dit kort aan de kook.
Neem de pan van het vuur en stamp de aardappelen fijn tot een romige puree.
Schep het ui-paprikamengsel, de rauwe postelein en 4 eetlepels seroendeng door de stamppot.
Warm de stamppot al omscheppend door en breng op smaak met peper en zout.
Bestrooi de stamppot met de resterende seroendeng en serveer met de saucijzen.
Serveertip:
Lekker met een frisse komkommersalade en een schepje grove mosterd.
Wijnadvies:
Een licht kruidige rode wijn zoals een Beaujolais of een zachte Merlot past goed bij dit gerecht.
Calories: 620kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 28g | Vet: 28g | Zout: 2g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 107
Rauwe Andijviestamppot met Spek en Gelderse Worst
Een klassieke stamppot met rauwe andijvie, knapperige spekblokjes en gegrilde Gelderse worst, heerlijk smeuïg met melk en spekvet.
Bereidingstijd35 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 680kcal
Author: Cor Klaar
- 1½ kg aardappelen geschild en in stukken
- 500 g andijvie krop, in dunne reepjes
- 1 grote ui gesnipperd
- 200 g gerookte spekblokjes
- 250 g gekookte Gelderse worst in plakken
- 1½ dl melk
- Versgemalen peper naar smaak
- Zout naar smaak
Kook de aardappelen in een pan met weinig gezouten water in ± 20 minuten gaar.
Was de andijvie, schud droog en laat uitlekken in een vergiet.
Verhit een pan en bak de spekblokjes op zacht vuur tot het vet vrijkomt, verhoog dan het vuur en bak ze knapperig.
Voeg de ui toe en bak 2 minuten mee.
Verwarm de grill voor en rooster de plakjes Gelderse worst in ± 4 minuten mooi bruin, keer halverwege.
Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
Roer de melk en het spekvet door de aardappelen tot een smeuïge puree ontstaat.
Schep de andijvie erdoor en warm de stamppot nog even door tot de andijvie begint te slinken.
Voeg de spekjes en ui toe en meng goed.
Breng op smaak met zout en peper.
Leg de plakjes worst erop en serveer direct.
Variatietip:
Schep samen met de spekjes en de ui ook 150 gr verkruimelde feta en 1/2 eetlepel tijmblaadjes door de stamppot.
Serveertip:
Lekker met grove mosterd en piccalilly voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een soepele rode wijn zoals een Beaujolais of een lichte Pinot Noir past goed bij de hartige spek en Gelderse worst.
Calories: 680kcal | koolhydraten: 72g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 2.2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 107
Stamppot Rode Ui met Pruimen en Rookworst
Een smaakvolle stamppot met zoete rode ui, pruimen en knapperige spekjes, afgemaakt met een vleugje gembersiroop en geserveerd met een sappige rookworst.
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4
Calories: 720kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg aardappelen geschild en in stukjes
- 500 g rode ui in ringen
- 1 Gelderse rookworst 375 g
- 250 g magere spekblokjes
- 250 g gewelde pruimen zonder pit en in stukjes
- 1 dl melk
- 2 eetlepels gembersiroop
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Kook de aardappelen in gezouten water in ± 20 minuten gaar.
Verwarm de rookworst volgens de gebruiksaanwijzing.
Verhit een koekenpan en bak de spekblokjes ± 4 minuten knapperig.
Voeg de rode ui toe en bak deze ± 10 minuten zachtjes mee.
Giet de aardappelen af en stamp ze met de melk tot een smeuïge puree.
Schep de spekjes, ui en pruimen door de stamppot.
Breng op smaak met zout, peper en gembersiroop.
Serveer de rookworst bij de stamppot.
Serveertip:
Lekker met een schep grove mosterd en een frisse salade van rucola en appel.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een Pinot Noir past goed bij de zoete tonen van de rode ui en pruimen.
Calories: 720kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 2.1g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 107
Oosterse Stamppot met Zoete Aardappel, Paksoi en Kip
Een verrassend oosterse stamppot met romige zoete aardappel, knapperige paksoi en kruidig gebakken kip, afgewerkt met koriander.
Bereidingstijd35 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 610kcal
Author: Cor Klaar
- 1½ kg zoete aardappelen geschild en in stukken
- 2 struiken paksoi in repen
- 400 g kipfilet in reepjes
- 2 eetlepels oosterse roerbakolie
- 1 eetlepel ketjap manis
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 2 dl melk
- 2 eetlepels boter
- Versgemalen peper naar smaak
- Zout naar smaak
- Enkele korianderblaadjes ter garnering
Verhit de roerbakolie in een koekenpan en bak de kipreepjes goudbruin en gaar.
Voeg de ketjap en tomatenpuree toe en roer goed door.
Laat even sudderen.
Kook de zoete aardappelen in gezouten water in ± 20 minuten gaar.
Giet af en stamp de aardappelen grof.
Voeg melk en boter toe en meng tot een smeuïge puree.
Breng op smaak met zout en peper.
Schep de paksoi door de puree en warm alles goed door.
Verdeel de stamppot over kommen en leg de kipreepjes erop.
Garneer met korianderblaadjes en serveer direct.
Serveertip:
Lekker met een handje geroosterde cashewnoten of een lepel frisse yoghurt.
Wijnadvies:
Een lichte, aromatische witte wijn zoals een Riesling past goed bij de zoete aardappel en de kruidige kip.
Calories: 610kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 32g | Vet: 20g | Zout: 1.8g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 107