Aardappeltortilla met Walnoten

Aardappeltortilla met Walnoten

Deze snelle aardappeltortilla met walnoten is een eenvoudig en smakelijk bijgerecht dat perfect is voor een feestelijke maaltijd of als hartige snack.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Tortilla
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 50 g boter of margarine
  • 50 g gepelde walnoten
  • 4 eetlepels koffieroom
  • 425 g aardappelplakjes of partjes 1 zakje
  • ½ theelepel Silvo Bieslook
  • ½ theelepel Silvo Peterselie
  • 1 theelepel Silvo Selderieblad
  • Silvo Cayennepeper naar smaak
  • Zeezout, naar smaak

Instructies

  • Verhit de boter in een grote koekenpan.
  • Bak de aardappelplakjes of -partjes in ca.
  • 10 minuten rondom bruin, terwijl je af en toe omschept.
  • Hak de walnoten grof.
  • Klop in een kom de eieren, koffieroom, zout, cayennepeper, bieslook, selderieblad en peterselie goed door elkaar.
  • Voeg de walnoten toe aan de aardappelen en meng dit door elkaar.
  • Giet het eimengsel over de aardappelen en zet de deksel op de pan.
  • Laat de tortilla in ca.
  • 8 minuten gaar w

Notities

Wijnadvies:
Een lichte, frisse witte wijn zoals een Verdejo of een Chardonnay past goed bij de hartige aardappeltortilla, waarbij de walnoten en kruiden in de tortilla goed worden aangevuld.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 10g | Vet: 28g | Zout: 0.6g | Sugar: 1g

Turkse Kip met Groenten uit de Römertopf

Turkse Kip met Groenten uit de Römertopf

Sappige Turkse kip met een kleurrijke mix van groenten, langzaam gegaard in de Römertopf voor een authentieke smaakervaring.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Stoofpot
Land van herkomst: Turkije
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 poularde ca. 1.200 g
  • 250 g sperziebonen
  • 2 uien
  • 2 courgettes
  • 2 aubergines
  • 2 el boter
  • 3 tomaten
  • Zout
  • Peper
  • 1 tl milde paprikapoeder

Instructies

Voorbereiding van de kip:

  • Wrijf de buitenkant en de buikholte van de kip royaal in met zout.
  • Kook de kip 10 minuten in water met zout of bouillon.
  • Haal de kip eruit en zet apart.

Voorbereiding van de groenten:

  • Maak de sperziebonen schoon en breek ze doormidden.
  • Snijd de courgettes in plakjes.
  • Kook de sperziebonen, uien en courgettes 5-7 minuten in de bouillon.
  • Snijd de aubergines in schijven.
  • Bak de aubergines snel goudbruin in een pan met boter.

Opbouwen in de Römertopf:

  • Snijd de kip in stukken en leg ze samen met de groenten in de Römertopf.
  • Ontvel de tomaten, snijd ze in stukjes en voeg ze toe aan de Römertopf.
  • Giet 1,5 dl bouillon over het geheel.
  • Bestrooi met zout, peper en milde paprikapoeder.

Bereiding in de oven:

  • Plaats de Römertopf in een koude oven.
  • Stel de oven in op 180°C en laat de kip 60-70 minuten garen.
  • Controleer of de kip gaar is (het sap moet helder zijn).

Notities

Serveer met bulgur, rijst of knapperig Turks brood en een frisse yoghurtsaus.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 40g | Vet: 28g | Zout: 2g | Sugar: 6g

Sardines met Gezoete Vinaigrette van Rode Ui

Sardines met Gezoete Vinaigrette van Rode Ui

Krokant gebakken sardines geserveerd met een zoetzure vinaigrette van rode ui, rozijnen en pijnboompitten – een mediterraan feestje op je bord.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Vis
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 el pijnboompitten
  • 1 kg verse sardines
  • Bloem om te paneren
  • Frituurolie
  • Zout
  • Peper
  • 4 el olijfolie
  • 2 rode uien fijngesneden
  • 2,5 dl rode wijnazijn
  • Snufje kaneelpoeder
  • 2 el rozijnen

Instructies

  • Rooster de pijnboompitten lichtbruin in een droge koekenpan en zet apart.
  • Maak de sardines schoon (of laat dit doen door de visboer).
  • Verwijder kop, graat en ingewanden en leg ze plat open.
  • Bestuif de sardines met bloem.
  • Verhit frituurolie in een pan en bak de sardines krokant in 3-4 minuten.
  • Bestrooi ze na het bakken met zout en peper en leg ze op keukenpapier om uit te lekken.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak de rode uien tot ze glazig zijn.
  • Voeg de rode wijnazijn toe, breng op smaak met kaneelpoeder en peper, en laat 2 minuten zachtjes inkoken.
  • Roer de rozijnen door de vinaigrette.
  • Leg de sardines op een serveerschaal, bestrooi ze met de geroosterde pijnboompitten en schenk de vinaigrette van rode ui eroverheen.

Notities

Serveer met knapperig stokbrood of als onderdeel van een tapasplank. Heerlijk met een frisse salade erbij.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals een Verdejo of een droge Albariño.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 28g | Vet: 25g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Haricots Verts met Geroosterde Pijnboompitten

Haricots Verts met Geroosterde Pijnboompitten

Een eenvoudig en smaakvol bijgerecht met beetgare haricots verts en geroosterde pijnboompitten.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Flexitarisch
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g haricots verts
  • 25 g boter
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • Zout

Instructies

  • Breng een ruime pan water met zout aan de kook.
  • Kook de haricots verts 6-8 minuten beetgaar.
  • Laat de haricots verts uitlekken in een vergiet.
  • Smelt de boter in een koekenpan en verwarm de haricots verts hierin gedurende 5 minuten.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn.
  • Strooi de geroosterde pijnboompitten over de warme haricots verts en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Een stevige rode wijn zoals Coronas van Torres uit de Spaanse Penedès past uitstekend bij dit bijgerecht, vooral in combinatie met lamsvlees en mosterdsaus.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 3g | Vet: 9g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g

Romige Champignon Gratin

Romige Champignon Gratin

Een luxe champignongratin die smelt in je mond, heerlijk bij vleesgerechten of als rijke aanvulling op een diner.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 350 g gemengde paddenstoelen champignons, cantharellen, trompettes de la mort, shiitake, boleten, in stukjes
  • 2 eetlepels olie
  • dl slagroom
  • Zout
  • Peper
  • 2 eidooiers

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verhit de olie in een koekenpan en bak de paddenstoelen gedurende 5 minuten.
  • Voeg de slagroom toe en laat dit inkoken tot een dikke saus ontstaat.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Haal de pan van het vuur en roer de eidooiers erdoor.
  • Giet het mengsel in een ovenschaal.
  • Bak in het midden van de oven gedurende 20 minuten tot de bovenkant goudbruin is.

Notities

Wijnadvies:
Kies voor een zachte witte wijn, zoals een Chardonnay of een Viognier. De romigheid van de wijn sluit mooi aan bij de champignon gratin.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 5g | Vet: 18g | Zout: 0.6g | Sugar: 2g

Aardappelragout met Tuinkerssaus en Gekookte Eieren

Aardappelragout met Tuinkerssaus en Gekookte Eieren

Geniet van een aardappelragout met een frisse tuinkerssaus, gecombineerd met gekookte eieren voor een compleet gerecht.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 700 g aardappelen
  • 500 g koolraap
  • 2 uien
  • 50 g boter
  • ¼ liter bouillon van tablet
  • 8 eieren
  • 2 bakjes tuinkers
  • 200 g crème fraîche
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Nootmuskaat naar smaak
  • 2 eetlepels sausbinder

Instructies

  • Schil de aardappelen en koolraap en snijd ze in grote dobbelstenen.
  • Snipper de ui en fruit deze in de boter tot ze glazig zijn.
  • Voeg de aardappel- en koolraapblokjes toe en schenk de bouillon erbij.
  • Laat dit afgedekt ongeveer 15 minuten zachtjes koken.
  • Kook de eieren 8-9 minuten in kokend water, spoel ze af onder koud water en pel ze.
  • Knip de tuinkersblaadjes los en houd enkele blaadjes apart voor garnering.
  • Pureer de rest van de tuinkers met 1 eetlepel kookvocht van de aardappelen en 100 g crème fraîche in een keukenmachine of met een staafmixer.
  • Roer de resterende crème fraîche en de tuinkerspuree door de aardappelragout.
  • Breng het geheel aan de kook en bind het met de sausbinder.
  • Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Halveer de eieren en serveer ze bij de aardappelragout.
  • Garneer met de achtergehouden tuinkersblaadjes.

Notities

Wijnadvies:


Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past uitstekend bij dit gerecht door de combinatie van groenten en de frisse tuinkerssaus.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 12g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Lamskoteletten met Mosterdkorst en Balsamico Saus

Lamskoteletten met Mosterdkorst en Balsamico Saus

Malse lamskoteletten in een smaakvolle mosterdkorst, geserveerd met een rijke balsamico-roomsaus.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl mosterd
  • 1 eetlepel basterdsuiker
  • 1 teentje knoflook geplet
  • 1 eetlepel ketjap manis zoete sojasaus
  • 2 theelepels gedroogde tijm
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 4 dikke lamskoteletten
  • 1 eetlepel boter
  • 1 sjalotje fijngehakt
  • 2 eetlepels balsamico-azijn
  • 1 pot kalfsfond 4 dl
  • liter slagroom

Instructies

Voorbereiden:

  • Meng 1 dl mosterd met suiker, knoflook, sojasaus en tijm.
  • Roer de olie erdoor tot een homogene massa.
  • Verwijder het botje van de lamskoteletten met een scherp mesje en bewaar het schraapsel voor de saus.
  • Wrijf de koteletten in met het mosterdmengsel en laat 30 minuten intrekken.

Bereiden:

  • Verhit de boter in een pan en bak het sjalotje 5 minuten zacht.
  • Voeg het schraapsel toe en bak dit 5 minuten tot het bruin is.
  • Blus de aanbaksels af met balsamico-azijn en laat het bijna helemaal inkoken.
  • Voeg de kalfsfond toe en laat dit tot 3/4 inkoken.
  • Roer de slagroom erdoor en laat zachtjes inkoken tot sausdikte.

Bakken:

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Leg de koteletten op een rooster in de oven en bak ze 8-10 minuten tot ze rosé zijn.
  • Verwarm de saus opnieuw en breng op smaak met mosterd.

Laatste Hand:

  • Serveer de lamskoteletten met de saus en geconfijte kerstomaatjes.

Notities

Wijnadvies:
Bij de lamskoteletten past een krachtige rode wijn, zoals een Bordeaux of een Syrah, die de rijke smaken van de mosterdkorst en saus aanvult.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 30g | Vet: 32g | Zout: 200g | Sugar: 4g

Appel-amandeldessert

Appel-amandeldessert

Dit heerlijke appel-amandeldessert is perfect voor een feestelijke gelegenheid met een vleugje amaretto en romig vanille-ijs.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl amaretto amandellikeur
  • 100 gr rozijnen
  • 4 goudrenetten
  • 50 gr amandelsnippers
  • 2 eetlepels suiker
  • Kaneel
  • Sap van een 1/2 citroen
  • 1 eidooier losgeklopt
  • 6 plakjes bladerdeeg diepvries
  • Vanille roomijs

Instructies

voorbereiden:

  • Verwarm de amaretto en laat de rozijnen erin wellen.
  • Schil de appels en snijd ze in blokjes.
  • Meng met de rozijnen, amandelsnippers, suiker, kaneel en citroensap.
  • Doe het mengsel in een beboterde platte ovenschaal.

Bereiden:

  • Rol het bladerdeeg uit tot een grote lap.
  • Bedek het appelmengsel met het bladerdeeg en vouw de randen in.
  • Versier het deksel met restjes gesneden appel.
  • Zet afgedekt in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Bestrijk het deeg met de losgeklopte eidooier en bak het 20 minuten in de oven tot het goudbruin is.
  • Laat het iets afkoelen.

Laatste hand:

  • Schep bolletjes (vanille) roomijs op de bovenkant van het warme dessert.
  • Serveer direct.

Notities

Wijnadvies:


Een zoete witte wijn zoals een Riesling past perfect bij dit frisse en romige dessert.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 3g | Vet: 18g | Zout: 0.05g | Sugar: 25g

Carpaccio van Ossehaas met Parmezaanse Kaas en Pijnboompitten

Carpaccio van Ossehaas met Parmezaanse Kaas en Pijnboompitten

Geniet van een klassieke Italiaanse carpaccio met de rijke smaak van parmezaanse kaas en geroosterde pijnboompitten, perfect voor een lichte maaltijd.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Rundvlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 dl olijfolie
  • 250 g ossehaas
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 100 g rucola raketkruid of waterkers
  • 2 eetlepels kappertjes potje
  • 125 g parmezaanse kaas

Instructies

  • Knoflookolie maken: Meng de fijngehakte knoflook met de olijfolie.
  • Ossehaas voorbereiden: Leg de ossehaas een paar minuten in de diepvries en snijd het vervolgens in heel dunne plakken.
  • Indien nodig, leg de plakken tussen plasticfolie en plet ze voorzichtig met een deegroller.
  • Opmaken: Bestrijk de borden met knoflookolie.
  • Schik de dunne plakken ossehaas op de borden.
  • Pijnboompitten roosteren: Rooster de pijnboompitten goudgeel in een droge koekenpan.
  • Serveren: Schik de rucola in het midden van de ossehaas.
  • Garneer met de geroosterde pijnboompitten en kappertjes.
  • Schaaf de parmezaanse kaas er aan tafel over.

Notities

Wijnadvies
Een lichte, frisse Pinot Grigio of een Soave uit Italië zou perfect passen bij de delicate smaken van de carpaccio en de rijke parmezaanse kaas.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 27g | Vet: 24g | Zout: 350g | Sugar: 0g

Aardappel-Olijven Muffins met Spek en Tijm

Aardappel-Olijven Muffins met Spek en Tijm

Heerlijke hartige muffins met aardappel, olijven, spek en tijm, ideaal als bijgerecht bij een feestelijk diner of als snack.
Bereidingstijd40 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 6
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g ontbijtspek gesnipperd
  • 2 sjalotjes gesnipperd
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 eieren gesplitst
  • 200 g rauwe aardappels geraspt
  • 100 g bloem gezeefd
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 25 g gesmolten boter
  • 1 theelepel tijm gedroogd
  • 12 groene olijven in plakjes

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Vet de muffinbakplaat in.
  • Bak het spek in een droge koekenpan tot het krokant is.
  • Voeg de gesnipperde sjalot toe en bak deze 5 minuten mee.
  • Laat het mengsel afkoelen.
  • Meng in een kom de eidooiers, geraspte aardappel, gezeefde bloem, bakpoeder, gesmolten boter, tijm, olijven, zout, peper, spek en sjalot.
  • Klop de eiwitten stijf en schep ze voorzichtig door het aardappelmengsel.
  • Vul de holletjes van de muffinbakplaat tot 2/3 met het mengsel.
  • Bak de muffins 20-25 minuten in het midden van de oven tot ze goudbruin en gaar zijn.
  • Serveer warm als bijgerecht.

Notities

Wijnadvies
Een frisse Regaleali Rosato uit Sicilië past perfect bij de hartige smaken van de aardappelmuffins met olijven.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 7g | Vet: 12g | Zout: 400g | Sugar: 1g