Provençaalse Gehaktballetjes met Kruiden en Pijnboompitten

Provençaalse Gehaktballetjes met Kruiden en Pijnboompitten

Geniet van smaakvolle Provençaalse gehaktballetjes met knoflook, verse kruiden en pijnboompitten – perfect voor een mediterrane maaltijd!
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Vlees
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g gehakt bij voorkeur grof gemalen
  • 1 ei
  • 40 g pijnboompitten
  • 3 tenen knoflook
  • 2 rode uien
  • Handjevol peterselie
  • Handjevol koriander
  • Handjevol bieslook
  • Snufje peper en zout
  • Boter of olie om in te bakken
  • Bloem of paneermeel

Instructies

  • Doe het gehakt, ei, pijnboompitten, zout en peper in een mengkom.
  • Snijd tweederde van de rode ui in grove stukken en houd het andere deel apart.
  • Hak het apart gehouden deel van de ui extra fijn en voeg dit toe aan het gehakt.
  • Pureer de knoflook.
  • Verwijder de steeltjes van de peterselie en koriander en hak ze fijn, samen met de bieslook.
  • Voeg deze kruiden en knoflook toe aan het gehakt.
  • Kneed alle ingrediĂ«nten zorgvuldig door het gehakt.
  • Vorm gehaktballetjes en duw voorzichtig de lucht eruit om barsten tijdens het bakken te voorkomen.
  • Rol de gehaktballetjes één voor één door bloem of paneermeel voor een krokante korst.
  • Verhit olijfolie in een koekenpan en voeg eventueel een klontje boter toe.
  • Bak de gehaktballetjes op middelhoog vuur gedurende 8-10 minuten, regelmatig omdraaiend tot ze rondom bruin zijn.
  • Voeg de resterende grof gesneden ui toe aan de pan en roer deze door de gehaktballetjes.
  • Verlaag het vuur en laat nog 5 minuten sudderen.

Notities

Serveertip:
Serveer de Provençaalse gehaktballetjes met een frisse salade, couscous of aardappelpuree voor een volledige maaltijd.
Wijnadvies:
Deze Provençaalse gehaktballetjes passen goed bij een lichte en fruitige rode wijn, zoals een Côtes du Rhône of een Beaujolais.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 1.3g | Sugar: 6g

Traditionele Deense Frikadeller

Traditionele Deense Frikadeller

Heerlijke, sappige Deense frikadeller – traditionele gehaktballetjes met een rijke smaak, perfect bij aardappelen en een romige saus.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Kalfsvlees, Rundvlees
Land van herkomst: Denemarken
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 4 eetlepels bloem
  • 4 eetlepels paneermeel
  • 4 eetlepels geraspte ui
  • 50 g boter of margarine
  • 60 ml melk
  • 60 ml spa rood
  • 225 g kalfsgehakt
  • 225 g rundergehakt
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Meng het runder- en kalfsgehakt in een grote kom.
  • Roer de melk, geraspte ui en het ei door het gehaktmengsel.
  • Kneed het paneermeel erdoor en bestrooi met bloem.
  • Voeg de spa rood toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Laat het gehaktmengsel 15-30 minuten in de koelkast rusten om het beter te kunnen vormen.
  • Verhit de boter of margarine in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
  • Neem met een grote lepel ongeveer 2,5 eetlepels gehaktmengsel per frikadelle en vorm het tot licht afgeplatte, ovale gehaktballen.
  • Leg de frikadeller in de hete pan en bak ze ongeveer 15 minuten per kant, tot ze goudbruin en gaar zijn.

Notities

Serveertip:
Serveer de frikadeller met gekookte aardappelen, bruine jus en een frisse komkommersalade.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir past perfect bij deze klassieke frikadeller.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Sappige Braziliaanse Gehaktballen in Tomatensaus

Sappige Braziliaanse Gehaktballen in Tomatensaus

Smaakvolle Braziliaanse gehaktballen in een rijke tomatensaus – een heerlijk hartig gerecht dat perfect combineert met rijst of brood.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Vlees
Land van herkomst: Brazilië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 ballen
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 teentje knoflook geperst
  • 1 ui fijngehakt
  • 4 dl gezeefde tomaten
  • 40 g geraspte Cheddar
  • 50 g boter
  • 75 g chorizo fijngehakt
  • 75 g ontbijtspek fijngehakt
  • 350 g gehakt rundvlees of gemengd
  • Paneermeel naar behoefte
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Meng in een grote kom de fijngehakte ui, knoflook, ontbijtspek, chorizo, gehakt, ei, Cheddar, bloem, paneermeel, peper en zout tot een homogeen mengsel.
  • Vorm 4 stevige gehaktballen van het mengsel.
  • Verhit de boter in een grote pan op middelhoog vuur en fruit hierin de ui en knoflook gedurende 3 minuten.
  • Voeg de gehaktballen toe aan de pan en bak ze rondom bruin.
  • Giet de gezeefde tomaten over de gehaktballen.
  • Laat de gehaktballen op laag vuur ongeveer 15 minuten sudderen, tot ze gaar zijn en de saus iets is ingedikt.

Notities

Serveertip:
Serveer de gehaktballen met rijst, vers brood of een frisse groene salade.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn, zoals een Malbec, past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 28g | Vet: 35g | Zout: 1200g | Sugar: 5g

Aziatische Gehaktballen met Kruidige Saus

Aziatische Gehaktballen met Kruidige Saus

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Vlees
Land van herkomst: Azië
Servings: 4 ballen
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 500 g gehakt varken-rund mix
  • 5 eetlepels paneermeel
  • 2 uien fijngesnipperd
  • 1 sjalot fijngesnipperd
  • ½ eetlepel kerriepoeder
  • 1 ½ theelepel zout
  • 1 theelepel peper
  • ÂĽ theelepel 5 spice kruiden
  • 1 theelepel laos
  • 1 theelepel djinten gemalen komijn
  • 1 theelepel djahĂ© gemberpoeder
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel mosterd
  • 2 eieren
  • 2 ½ eetlepel vers gesnipperde peterselie
  • Roomboter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Sap van ÂĽ citroen

Instructies

  • Doe het gehakt in een grote kom en voeg de fijngesnipperde ui, sjalot, 1 ei, paneermeel en alle kruiden toe.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Voeg het tweede ei en de ketjap toe, kneed het geheel goed door elkaar.
  • Laat het mengsel kort opstijven in de koelkast en vorm dan 4 gelijke ballen van 125 g per stuk.
  • Verhit wat roomboter en olijfolie in een koekenpan en braad de gehaktballen rondom mooi aan tot ze goed dichtgeschroeid zijn.
  • Voeg vervolgens één koffiebeker water toe en een scheut sojasaus.
  • Laat het geheel inkoken en laat de gehaktballen tegelijkertijd smoren tot ze gaar zijn.

Notities

Serveer de Aziatische gehaktballen met de kruidige saus en geniet van de smaken uit Azië!

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 5g

Kruidige Linzencurry met Aromatische Specerijen

Kruidige Linzencurry met Aromatische Specerijen

Een rijke en kruidige linzencurry, boordevol smaakvolle specerijen en een perfecte balans van warmte en diepte – ideaal voor een hartverwarmende maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Curry's, Groenten
Land van herkomst: India
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g rode linzen
  • 1 ui fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 stuk gember fijngehakt
  • 2 tomaten gehakt
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl garam masala
  • ½ tl chilipoeder optioneel
  • 400 ml kokosmelk
  • 500 ml groentebouillon
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een pan en bak de ui, knoflook en gember tot ze zacht zijn.
  • Voeg de tomaten toe en bak tot ze zacht zijn.
  • Voeg de kurkuma, komijnpoeder, korianderpoeder, garam masala en chilipoeder toe en bak de specerijen kort mee.
  • Doe de linzen erbij en roer goed door.
  • Voeg de groentebouillon en kokosmelk toe.
  • Breng aan de kook en laat het geheel 20-25 minuten zachtjes pruttelen totdat de linzen gaar zijn.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de linzencurry met rijst of naanbrood.

Notities

Serveertip:
Garneer met verse koriander en serveer met een frisse komkommer-yoghurtsaus voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc past goed bij de pittige en kruidige smaken van deze curry.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 6g

Pitabroodje Gyros met Huisgemaakte Tzatziki ala ’t Zusje

Pitabroodje Gyros met Huisgemaakte Tzatziki ala 't Zusje

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Hapjes, Hoofdgerechten, Tapas, Vlees
Land van herkomst: Griekenland
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor het pitabroodje gyros:

  • 4 mini pitabroodjes
  • 200 gram gyrosvlees
  • Witte kool fijngesneden

Voor de tzatziki:

  • 150 gram Griekse yoghurt
  • 100 gram komkommer
  • 2 teentjes knoflook uitgeperst
  • 20 ml citroensap
  • Olijfolie
  • Peper en zout naar smaak

Optioneel:

  • verse dille fijngehakt

Instructies

  • Rasp de komkommer en laat deze goed uitlekken in een schone theedoek of kaasdoek.
  • Druk het overtollige vocht eruit.
  • Meng in een kom de Griekse yoghurt, komkommerrasp, citroensap en uitgeperste knoflook.
  • Voeg een scheutje olijfolie toe en breng op smaak met peper, zout en eventueel een beetje dille.
  • Verwarm de pitabroodjes volgens de instructies op de verpakking.
  • Leg een beetje witte koolsalade op een tapasschaaltje en leg hier een opengesneden pitabroodje tegenaan.
  • Zet er een tipje tzatziki bij.
  • Bak de gyrosreepjes in een koekenpan totdat ze lekker krokant zijn.
  • Schep de gebakken gyrosreepjes in de pitabroodjes en serveer met de witte koolsalade en tzatziki.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Assyrtiko of een Sauvignon Blanc past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 6g

Javaanse SatĂ© met SatĂ©saus van ’t Zusje

Javaanse Saté met Satésaus van 't Zusje

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Hoofdgerechten, Tapas, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4 personen
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

Voor de saté:

  • 4 stokjes varkenssatĂ© gemarineerd
  • 1 zakje cassavechips
  • 20 gram gebakken uitjes

Voor de Javaanse satésaus:

  • 20 gram knoflook geperst
  • 30 gram basterdsuiker
  • 45 gram limoensap
  • 15 gram gembersiroop
  • 190 gram ketjap manis
  • 10 gram komijnzaad
  • 15 gram paprikapoeder
  • 30 gram espresso
  • 200 gram kokosmelk
  • Zonnebloemolie

Instructies

  • Pers de knoflook uit en fruit deze in een beetje zonnebloemolie in een koekenpan.
  • Voeg de basterdsuiker, limoensap, gembersiroop, ketjap manis, komijnzaad, paprikapoeder en espresso toe.
  • Breng het geheel aan de kook en laat het 10 minuten op laag vuur trekken.
  • Voeg de kokosmelk toe en breng het geheel nogmaals aan de kook.
  • Laat de saus indikken tot de gewenste consistentie.
  • Verhit een andere koekenpan met een beetje zonnebloemolie en bak de satĂ© om en om bruin totdat deze gaar is.
  • Leg de satĂ© op een bordje en giet de Javaanse satĂ©saus eroverheen.
  • Strooi de gebakken uitjes over de satĂ© en leg de cassavechips ernaast op het bordje.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een Rosé past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 500kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2.5g | Sugar: 20g

Gevulde AppelcrĂŞpes met Cointreau en Slagroom

Gevulde AppelcrĂŞpes met Cointreau en Slagroom

Luchtige crêpes gevuld met warme appelmoes, geparfumeerd met Cointreau en geserveerd met een toefje slagroom – een perfecte afsluiting van een maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Pannenkoeken
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 6
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg appels geschild en in schijfjes gesneden
  • 130 g bloem
  • 150 g boter
  • 2 ½ dl melk
  • 3 eieren
  • 75 g suiker
  • 4 eetlepels Cointreau-likeur
  • Een snufje zout

Instructies

  • Smelt 25 g boter in een pan.
  • Maak een beslag van bloem, een snufje zout, melk, eieren en de gesmolten boter.
  • Verhit 50 g boter in een koekenpan en bak dunne crĂŞpes.
  • Houd ze warm.
  • Smelt de resterende boter in een andere pan.
  • Bak de appelschijfjes op laag vuur, al roerend, in ongeveer 20 minuten tot een dikke moes.
  • Voeg naar smaak suiker toe en laat nog 5 minuten zachtjes pruttelen, blijf roeren.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de Cointreau-likeur toe aan de appelmoes.
  • Verwarm de oven voor op 225 °C.
  • Vul de crĂŞpes met de appelmoes, rol ze op of vouw ze en leg ze naast elkaar in een ingevette ovenschaal.
  • Verwarm de gevulde crĂŞpes ongeveer 5 minuten in de oven.
  • Optioneel: verwarm een beetje Cointreau in een kleine pan (zet de afzuigkap uit), steek het aan en schenk het voorzichtig over de crĂŞpes voor een flambĂ©-effect.
  • Serveer direct, eventueel met een toefje lobbig geklopte slagroom.

Notities

Serveertip:
Serveer met een bolletje vanille-ijs voor een extra luxe dessertervaring.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals Sauternes of een lichtzoete Riesling past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 0.4g | Sugar: 28g

Scandinavische Skyr Bowl met Gebakken Appels en Winterse Granola

Scandinavische Skyr Bowl met Gebakken Appels en Winterse Granola

Een romige skyr bowl met krokante winterse granola, gekaramelliseerde appels en een vleugje amandelspread – perfect voor een feestelijk ontbijt of dessert.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Ontbijt, Superfood
Land van herkomst: Scandinavië
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g muesli
  • 6 eetlepels honing
  • 1 eetlepel kaneel
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 zak luxe notenmelange
  • 6 eetlepels gedroogde cranberry’s
  • 2 appels
  • 25 g boter
  • 2 eetlepels suiker
  • 500 g skyr naturel
  • 4 eetlepels amandelspread

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 170°C.
  • Meng in een kom de muesli met honing, kaneel en zonnebloemolie.
  • Verdeel de muesli over een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Rooster de muesli in de oven gedurende 25 minuten knapperig en schep tussendoor 2 keer om.
  • Laat de muesli afkoelen en meng er na 10 minuten de noten en cranberry's doorheen.
  • Was de appels, snijd ze in vieren, verwijder het klokhuis en snijd de partjes in dunne plakjes.
  • Verhit boter in een koekenpan en roerbak de appelpartjes met suiker gedurende 5 minuten tot ze beetgaar zijn.
  • Verdeel de skyr over 4 kommen.
  • Voeg per kom een swirl van amandelspread toe.
  • Verdeel de gebakken appelpartjes over de kommen.
  • Schep in elke kom 3 eetlepels granola.
  • Garneer eventueel met verse munt voor extra frisheid.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Garneer met extra verse munt of een snufje kaneel voor een feestelijke uitstraling.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals Riesling past perfect bij de frisse smaken van dit gerecht.
 
 
 

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 0.3g | Sugar: 28g

Bieslook Blini’s met Zalm en Mierikswortelcrème

Bieslook Blini's met Zalm en Mierikswortelcrème

Luchtige blini's met een frisse mierikswortelcrème, gerookte zalm en een vleugje bieslook – een elegant hapje voor elke gelegenheid.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Pannenkoeken, Vis, Voorgerechten, Warme hapjes, Zalm
Land van herkomst: Rusland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 1 tl bakpoeder
  • 2 tl fijngeraspte mierikswortel
  • 25 g bieslook fijngehakt
  • 30 g boter
  • 100 g zalm
  • 125 g crème fraĂ®che
  • 150 g poffertjesmix
  • 300 ml melk
  • Schil van 1 schoongeboende citroen geraspt
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Voeg al roerend met een garde eerst de melk en vervolgens het ei toe.
  • Rasp de gele schil van de citroen boven het beslag en roer dit erdoor.
  • Snijd de bieslook fijn en roer 2/3 ervan door het beslag.
  • Verhit 10 g boter in een koekenpan.
  • Bak per keer 4 kleine pannenkoekjes (blini’s) in 3 minuten goudbruin en gaar.
  • Draai ze na 2 minuten om.
  • Herhaal dit met de rest van de boter tot je 12 blini's hebt.
  • Meng de mierikswortel met de crème fraĂ®che, peper en eventueel zout.
  • Bestrijk elke blini met een laagje mierikswortelcrème.
  • Verdeel de zalm in 12 stukjes en leg op elke blini een stukje zalm.
  • Bestrooi met de overgebleven bieslook en eventueel extra peper.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Garneer met een schijfje citroen voor een extra frisse toets.
Wijnadvies:
Een frisse mousserende wijn zoals een Prosecco of een droge Cava past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 12g | Vet: 16g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g