Provençaalse Gehaktballetjes met Kruiden en Pijnboompitten
Geniet van smaakvolle Provençaalse gehaktballetjes met knoflook, verse kruiden en pijnboompitten – perfect voor een mediterrane maaltijd!
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 400 g gehakt bij voorkeur grof gemalen
- 1 ei
- 40 g pijnboompitten
- 3 tenen knoflook
- 2 rode uien
- Handjevol peterselie
- Handjevol koriander
- Handjevol bieslook
- Snufje peper en zout
- Boter of olie om in te bakken
- Bloem of paneermeel
Doe het gehakt, ei, pijnboompitten, zout en peper in een mengkom.
Snijd tweederde van de rode ui in grove stukken en houd het andere deel apart.
Hak het apart gehouden deel van de ui extra fijn en voeg dit toe aan het gehakt.
Pureer de knoflook.
Verwijder de steeltjes van de peterselie en koriander en hak ze fijn, samen met de bieslook.
Voeg deze kruiden en knoflook toe aan het gehakt.
Kneed alle ingrediënten zorgvuldig door het gehakt.
Vorm gehaktballetjes en duw voorzichtig de lucht eruit om barsten tijdens het bakken te voorkomen.
Rol de gehaktballetjes één voor één door bloem of paneermeel voor een krokante korst.
Verhit olijfolie in een koekenpan en voeg eventueel een klontje boter toe.
Bak de gehaktballetjes op middelhoog vuur gedurende 8-10 minuten, regelmatig omdraaiend tot ze rondom bruin zijn.
Voeg de resterende grof gesneden ui toe aan de pan en roer deze door de gehaktballetjes.
Verlaag het vuur en laat nog 5 minuten sudderen.
Serveertip:
Serveer de Provençaalse gehaktballetjes met een frisse salade, couscous of aardappelpuree voor een volledige maaltijd.
Wijnadvies:
Deze Provençaalse gehaktballetjes passen goed bij een lichte en fruitige rode wijn, zoals een Côtes du Rhône of een Beaujolais.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 1.3g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 127
Traditionele Deense Frikadeller
Heerlijke, sappige Deense frikadeller – traditionele gehaktballetjes met een rijke smaak, perfect bij aardappelen en een romige saus.
Bereidingstijd40 minuten min
Land van herkomst: Denemarken Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
- 1 ei
- 4 eetlepels bloem
- 4 eetlepels paneermeel
- 4 eetlepels geraspte ui
- 50 g boter of margarine
- 60 ml melk
- 60 ml spa rood
- 225 g kalfsgehakt
- 225 g rundergehakt
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Meng het runder- en kalfsgehakt in een grote kom.
Roer de melk, geraspte ui en het ei door het gehaktmengsel.
Kneed het paneermeel erdoor en bestrooi met bloem.
Voeg de spa rood toe en breng op smaak met zout en peper.
Meng alles goed door elkaar.
Laat het gehaktmengsel 15-30 minuten in de koelkast rusten om het beter te kunnen vormen.
Verhit de boter of margarine in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
Neem met een grote lepel ongeveer 2,5 eetlepels gehaktmengsel per frikadelle en vorm het tot licht afgeplatte, ovale gehaktballen.
Leg de frikadeller in de hete pan en bak ze ongeveer 15 minuten per kant, tot ze goudbruin en gaar zijn.
Serveertip:
Serveer de frikadeller met gekookte aardappelen, bruine jus en een frisse komkommersalade.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir past perfect bij deze klassieke frikadeller.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 127
Sappige Braziliaanse Gehaktballen in Tomatensaus
Smaakvolle Braziliaanse gehaktballen in een rijke tomatensaus – een heerlijk hartig gerecht dat perfect combineert met rijst of brood.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 ballen
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 1 ei
- 1 eetlepel bloem
- 1 teentje knoflook geperst
- 1 ui fijngehakt
- 4 dl gezeefde tomaten
- 40 g geraspte Cheddar
- 50 g boter
- 75 g chorizo fijngehakt
- 75 g ontbijtspek fijngehakt
- 350 g gehakt rundvlees of gemengd
- Paneermeel naar behoefte
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Meng in een grote kom de fijngehakte ui, knoflook, ontbijtspek, chorizo, gehakt, ei, Cheddar, bloem, paneermeel, peper en zout tot een homogeen mengsel.
Vorm 4 stevige gehaktballen van het mengsel.
Verhit de boter in een grote pan op middelhoog vuur en fruit hierin de ui en knoflook gedurende 3 minuten.
Voeg de gehaktballen toe aan de pan en bak ze rondom bruin.
Giet de gezeefde tomaten over de gehaktballen.
Laat de gehaktballen op laag vuur ongeveer 15 minuten sudderen, tot ze gaar zijn en de saus iets is ingedikt.
Serveertip:
Serveer de gehaktballen met rijst, vers brood of een frisse groene salade.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn, zoals een Malbec, past perfect bij dit gerecht.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 28g | Vet: 35g | Zout: 1200g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 127
Aziatische Gehaktballen met Kruidige Saus
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 ballen
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g gehakt varken-rund mix
- 5 eetlepels paneermeel
- 2 uien fijngesnipperd
- 1 sjalot fijngesnipperd
- ½ eetlepel kerriepoeder
- 1 ½ theelepel zout
- 1 theelepel peper
- ÂĽ theelepel 5 spice kruiden
- 1 theelepel laos
- 1 theelepel djinten gemalen komijn
- 1 theelepel djahé gemberpoeder
- 2 eetlepels ketjap manis
- 1 eetlepel mosterd
- 2 eieren
- 2 ½ eetlepel vers gesnipperde peterselie
- Roomboter
- 1 eetlepel olijfolie
- Sap van ÂĽ citroen
Doe het gehakt in een grote kom en voeg de fijngesnipperde ui, sjalot, 1 ei, paneermeel en alle kruiden toe.
Meng alles goed door elkaar.
Voeg het tweede ei en de ketjap toe, kneed het geheel goed door elkaar.
Laat het mengsel kort opstijven in de koelkast en vorm dan 4 gelijke ballen van 125 g per stuk.
Verhit wat roomboter en olijfolie in een koekenpan en braad de gehaktballen rondom mooi aan tot ze goed dichtgeschroeid zijn.
Voeg vervolgens één koffiebeker water toe en een scheut sojasaus.
Laat het geheel inkoken en laat de gehaktballen tegelijkertijd smoren tot ze gaar zijn.
Serveer de Aziatische gehaktballen met de kruidige saus en geniet van de smaken uit Azië!
Calories: 400kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 2.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 127
Kruidige Linzencurry met Aromatische Specerijen
Een rijke en kruidige linzencurry, boordevol smaakvolle specerijen en een perfecte balans van warmte en diepte – ideaal voor een hartverwarmende maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g rode linzen
- 1 ui fijngehakt
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 stuk gember fijngehakt
- 2 tomaten gehakt
- 1 tl kurkuma
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl korianderpoeder
- 1 tl garam masala
- ½ tl chilipoeder optioneel
- 400 ml kokosmelk
- 500 ml groentebouillon
- 2 eetlepels olijfolie
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Verhit de olijfolie in een pan en bak de ui, knoflook en gember tot ze zacht zijn.
Voeg de tomaten toe en bak tot ze zacht zijn.
Voeg de kurkuma, komijnpoeder, korianderpoeder, garam masala en chilipoeder toe en bak de specerijen kort mee.
Doe de linzen erbij en roer goed door.
Voeg de groentebouillon en kokosmelk toe.
Breng aan de kook en laat het geheel 20-25 minuten zachtjes pruttelen totdat de linzen gaar zijn.
Breng op smaak met zout en peper.
Serveer de linzencurry met rijst of naanbrood.
Serveertip:
Garneer met verse koriander en serveer met een frisse komkommer-yoghurtsaus voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc past goed bij de pittige en kruidige smaken van deze curry.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 15g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 127
Pitabroodje Gyros met Huisgemaakte Tzatziki ala 't Zusje
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
Voor het pitabroodje gyros:
- 4 mini pitabroodjes
- 200 gram gyrosvlees
- Witte kool fijngesneden
Voor de tzatziki:
- 150 gram Griekse yoghurt
- 100 gram komkommer
- 2 teentjes knoflook uitgeperst
- 20 ml citroensap
- Olijfolie
- Peper en zout naar smaak
Rasp de komkommer en laat deze goed uitlekken in een schone theedoek of kaasdoek.
Druk het overtollige vocht eruit.
Meng in een kom de Griekse yoghurt, komkommerrasp, citroensap en uitgeperste knoflook.
Voeg een scheutje olijfolie toe en breng op smaak met peper, zout en eventueel een beetje dille.
Verwarm de pitabroodjes volgens de instructies op de verpakking.
Leg een beetje witte koolsalade op een tapasschaaltje en leg hier een opengesneden pitabroodje tegenaan.
Zet er een tipje tzatziki bij.
Bak de gyrosreepjes in een koekenpan totdat ze lekker krokant zijn.
Schep de gebakken gyrosreepjes in de pitabroodjes en serveer met de witte koolsalade en tzatziki.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Assyrtiko of een Sauvignon Blanc past uitstekend bij dit gerecht.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 127
Javaanse Saté met Satésaus van 't Zusje
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar
Voor de saté:
- 4 stokjes varkenssaté gemarineerd
- 1 zakje cassavechips
- 20 gram gebakken uitjes
Voor de Javaanse satésaus:
- 20 gram knoflook geperst
- 30 gram basterdsuiker
- 45 gram limoensap
- 15 gram gembersiroop
- 190 gram ketjap manis
- 10 gram komijnzaad
- 15 gram paprikapoeder
- 30 gram espresso
- 200 gram kokosmelk
- Zonnebloemolie
Pers de knoflook uit en fruit deze in een beetje zonnebloemolie in een koekenpan.
Voeg de basterdsuiker, limoensap, gembersiroop, ketjap manis, komijnzaad, paprikapoeder en espresso toe.
Breng het geheel aan de kook en laat het 10 minuten op laag vuur trekken.
Voeg de kokosmelk toe en breng het geheel nogmaals aan de kook.
Laat de saus indikken tot de gewenste consistentie.
Verhit een andere koekenpan met een beetje zonnebloemolie en bak de saté om en om bruin totdat deze gaar is.
Leg de saté op een bordje en giet de Javaanse satésaus eroverheen.
Strooi de gebakken uitjes over de saté en leg de cassavechips ernaast op het bordje.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een Rosé past goed bij dit gerecht.
Calories: 500kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2.5g | Sugar: 20g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 127
Gevulde AppelcrĂŞpes met Cointreau en Slagroom
Luchtige crêpes gevuld met warme appelmoes, geparfumeerd met Cointreau en geserveerd met een toefje slagroom – een perfecte afsluiting van een maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 6
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg appels geschild en in schijfjes gesneden
- 130 g bloem
- 150 g boter
- 2 ½ dl melk
- 3 eieren
- 75 g suiker
- 4 eetlepels Cointreau-likeur
- Een snufje zout
Smelt 25 g boter in een pan.
Maak een beslag van bloem, een snufje zout, melk, eieren en de gesmolten boter.
Verhit 50 g boter in een koekenpan en bak dunne crĂŞpes.
Houd ze warm.
Smelt de resterende boter in een andere pan.
Bak de appelschijfjes op laag vuur, al roerend, in ongeveer 20 minuten tot een dikke moes.
Voeg naar smaak suiker toe en laat nog 5 minuten zachtjes pruttelen, blijf roeren.
Haal de pan van het vuur en voeg de Cointreau-likeur toe aan de appelmoes.
Verwarm de oven voor op 225 °C.
Vul de crĂŞpes met de appelmoes, rol ze op of vouw ze en leg ze naast elkaar in een ingevette ovenschaal.
Verwarm de gevulde crĂŞpes ongeveer 5 minuten in de oven.
Optioneel: verwarm een beetje Cointreau in een kleine pan (zet de afzuigkap uit), steek het aan en schenk het voorzichtig over de crêpes voor een flambé-effect.
Serveer direct, eventueel met een toefje lobbig geklopte slagroom.
Serveertip:
Serveer met een bolletje vanille-ijs voor een extra luxe dessertervaring.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals Sauternes of een lichtzoete Riesling past perfect bij dit gerecht.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 0.4g | Sugar: 28g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 127
Scandinavische Skyr Bowl met Gebakken Appels en Winterse Granola
Een romige skyr bowl met krokante winterse granola, gekaramelliseerde appels en een vleugje amandelspread – perfect voor een feestelijk ontbijt of dessert.
Bereidingstijd50 minuten min
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g muesli
- 6 eetlepels honing
- 1 eetlepel kaneel
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 1 zak luxe notenmelange
- 6 eetlepels gedroogde cranberry’s
- 2 appels
- 25 g boter
- 2 eetlepels suiker
- 500 g skyr naturel
- 4 eetlepels amandelspread
Verwarm de oven voor op 170°C.
Meng in een kom de muesli met honing, kaneel en zonnebloemolie.
Verdeel de muesli over een met bakpapier beklede bakplaat.
Rooster de muesli in de oven gedurende 25 minuten knapperig en schep tussendoor 2 keer om.
Laat de muesli afkoelen en meng er na 10 minuten de noten en cranberry's doorheen.
Was de appels, snijd ze in vieren, verwijder het klokhuis en snijd de partjes in dunne plakjes.
Verhit boter in een koekenpan en roerbak de appelpartjes met suiker gedurende 5 minuten tot ze beetgaar zijn.
Verdeel de skyr over 4 kommen.
Voeg per kom een swirl van amandelspread toe.
Verdeel de gebakken appelpartjes over de kommen.
Schep in elke kom 3 eetlepels granola.
Garneer eventueel met verse munt voor extra frisheid.
Serveer direct.
Serveertip:
Garneer met extra verse munt of een snufje kaneel voor een feestelijke uitstraling.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals Riesling past perfect bij de frisse smaken van dit gerecht.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 0.3g | Sugar: 28g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 127
Bieslook Blini's met Zalm en Mierikswortelcrème
Luchtige blini's met een frisse mierikswortelcrème, gerookte zalm en een vleugje bieslook – een elegant hapje voor elke gelegenheid.
Bereidingstijd25 minuten min
Land van herkomst: Rusland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 1 ei
- 1 tl bakpoeder
- 2 tl fijngeraspte mierikswortel
- 25 g bieslook fijngehakt
- 30 g boter
- 100 g zalm
- 125 g crème fraîche
- 150 g poffertjesmix
- 300 ml melk
- Schil van 1 schoongeboende citroen geraspt
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Voeg al roerend met een garde eerst de melk en vervolgens het ei toe.
Rasp de gele schil van de citroen boven het beslag en roer dit erdoor.
Snijd de bieslook fijn en roer 2/3 ervan door het beslag.
Verhit 10 g boter in een koekenpan.
Bak per keer 4 kleine pannenkoekjes (blini’s) in 3 minuten goudbruin en gaar.
Draai ze na 2 minuten om.
Herhaal dit met de rest van de boter tot je 12 blini's hebt.
Meng de mierikswortel met de crème fraîche, peper en eventueel zout.
Bestrijk elke blini met een laagje mierikswortelcrème.
Verdeel de zalm in 12 stukjes en leg op elke blini een stukje zalm.
Bestrooi met de overgebleven bieslook en eventueel extra peper.
Serveer direct.
Serveertip:
Garneer met een schijfje citroen voor een extra frisse toets.
Wijnadvies:
Een frisse mousserende wijn zoals een Prosecco of een droge Cava past perfect bij dit gerecht.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 12g | Vet: 16g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 127