Uiengratin met kaas-toast
Bereidingstijd54 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend
- 1 kg uien in ringen gesneden
- 5 eetlepels boter
- Zout en peper naar smaak
- 3 eetlepels sherry
- 3 eetlepels bloem
- 1 theelepel tijm
- 1 blik tomaatblokjes 400 g
- 2 dl kippenbouillon of groentebouillon voor vegetarisch
- 1 stokbrood in plakjes gesneden
- Boter om te bestrijken
- 100 g geraspte belegen kaas
Verwarm de oven voor op 225°C.
Bak de uienringen in 5 eetlepels boter gedurende 10 minuten op middelhoog vuur.
Voeg zout, peper en 3 eetlepels sherry toe en laat het vocht verdampen.
Roer 3 eetlepels bloem erdoor en bak het geheel nog 3 minuten.
Voeg 1 theelepel tijm, 1 blik tomaatblokjes en 2 dl kippenbouillon toe.
Laat het mengsel 20 minuten zachtjes koken.
Schep het mengsel in een ovenschaal.
Bestrijk de plakjes stokbrood met boter en steek ze in het uienmengsel.
Strooi 100 g geraspte belegen kaas erover.
Gratineer in de oven gedurende 20-25 minuten tot de bovenkant goudbruin is.
Wijnadvies:
Serveer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 10g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 7g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 18
Gegratineerde Oesters uit St. Malo
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend
- 50 gr bacon
- 75 gr bleekselderij
- 200 gr artisjokharten blik, uitgelekt
- 12 grote oesters
- 200 gr mozzarella in dunne plakjes
Snijd de bacon, bleekselderij, en artisjokharten fijn.
Bak de bacon in een droge koekenpan in 5-10 minuten krokant.
Voeg de gesneden bleekselderij en artisjokken toe en bak nog 5 minuten.
Laat het mengsel afkoelen.
Boen de oesters schoon.
Open elke oester met een oestermes door het in het scharnier te steken en de sluitspier door te snijden.
Verwijder de platte helft van de schelp.
Verwarm de grill voor op de middelste stand.
Bestrooi een bakplaat met grof zeezout (dit voorkomt dat de oesters omvallen).
Schep op elke oester wat van het bacon-artisjokmengsel.
Bedek de oesters met plakjes mozzarella en zet ze op de bakplaat in het zout.
Gratineer de oesters onder de grill gedurende 10 minuten of tot de kaas lichtbruin is.
Strooi een laag grof zeezout op de borden.
Verdeel de oesters over de borden en garneer met blaadjes bleekselderij.
Geniet van deze heerlijke gegratineerde oesters als voorgerecht.
Combineer met een droge witte wijn zoals Chablis of een mousserende wijn zoals Champagne.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 18g | Vet: 17g | Zout: 1.8g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 18
Zalmpakketjes met tijmboter uit Nice
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend
keukentouw
keukenpapier
mes
kookpan
- 4 moten zalm ongeveer 150 g elk
- 2 eetlepels olie
- 50 g zachte boter
- 1 teentje knoflook geplet
- 2 theelepels mosterdzaadjes
- 2 theelepels fijngesneden tijmnaaldjes
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- 4 tomaten
- Takjes tijm
Halveer de zalmmoten en verwijder eventuele graten.
Bind elke halve moot met keukentouw tot een rond pakketje.
Verhit olie in een pan en bak de zalmpakketjes aan beide zijden gedurende 1 minuut.
Laat ze uitlekken op keukenpapier en laat afkoelen.
Meng de zachte boter met geplette knoflook, mosterdzaadjes, fijngesneden tijm, zout en peper.
Maak een kruisvormige inkeping in elke tomaat, dompel ze 30 seconden onder in kokend water en ontvel ze.
Verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in blokjes.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Knip uit bakpapier 8 cirkels van 25 cm doorsnede.
Leg in het midden van elke cirkel een zalmpakketje.
Verdeel de gekruide boter en tomatenblokjes over de zalm.
Vouw het papier dicht en bind het vast met touwtjes.
Plaats de zalmpakketjes op een bakplaat.
Bak de zalm in het midden van de oven gedurende 10-15 minuten.
Leg de pakketjes op borden en open ze.
Garneer met een takje tijm.
Wijnadvies:
Serveer met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 30g | Vet: 23g | Zout: 1g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 18
Authentieke Beef Wellington uit Somerset
Servings: 8 personen
Calories: 600kcal
Author: Auteur onbekend
Bakplaat (ingevet)
rooster
Rolstok
Beef Wellington:
- 1 ½ kg malse rosbief aan één stuk van gelijke dikte
- 1 ½ eetlepel cognac
- Zout en peper
- 50 g boter
- 2 uien zeer fijngesneden
- 350 g champignons zeer fijngesneden
- 1 pakje bladerdeeg 450 g, ontdooid
- 175 g roompâté bijv. van kip of eend
- 2 eieren losgeklopt
Saus:
- 1 kleine ui fijngesneden
- 50 g boter
- 125 g champignons fijngesneden
- 2 eetlepels bloem
- 6 dl kalfsfond pot of sterke vleesbouillon
- 3 dl rode wijn
Bestrijk de rosbief (op kamertemperatuur) met cognac en bestrooi met zout en peper.
Verhit 25 g boter in een braadpan en bak de rosbief rondom bruin gedurende 10 minuten.
Laat afkoelen op een rooster.
Bak de ui in 25 g boter gedurende 10 minuten.
Voeg de champignons toe en bak nog 5 minuten totdat het meeste vocht verdampt is.
Breng op smaak met zout en peper, en laat afkoelen.
Rol de plakjes bladerdeeg uit tot een grote lap die ruim om het vlees past.
Meng de roompâté met 4 eetlepels van het champignonmengsel en strijk een dikke laag over de bovenkant van het vlees.
Plaats het vlees met de bestreken kant op het midden van het deeg.
Strijk de rest van het champignonmengsel over de zijkanten en bovenkant van het vlees.
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Snijd de hoeken uit het deeg (anders wordt het deeg daar te dik).
Bestrijk de randen van het deeg met losgeklopt ei en vouw het deeg om het vlees.
Druk de randen goed aan.
Leg het deeg met de naad naar beneden op een ingevette bakplaat.
Rol de overgebleven deegresten opnieuw uit, snijd blaadjes en plak deze met losgeklopt ei op het deeg.
Bestrijk het deeg met losgeklopt ei.
Steek een vleesthermometer via de zijkant in het vlees, waarbij de punt van de thermometer in het midden moet zitten.
Bak het vlees in het midden van de oven gedurende 30 minuten totdat het deeg bruin is en het vlees een kerntemperatuur van 50-55 °C heeft.
Dek het deeg af met aluminiumfolie als het te bruin wordt.
Laat de Beef Wellington, verpakt in aluminiumfolie, nog 5 minuten rusten.
Saus:
Bak de ui 5 minuten in boter, voeg champignons toe en bak nog 3 minuten mee.
Roer de bloem erdoor en bak 1 minuut mee.
Voeg de kalfsfond en wijn toe, deel voor deel, en laat het geheel 10 minuten zachtjes koken.
Breng op smaak met zout en peper.
Zeef de saus.
Leg de Beef Wellington op een voorverwarmde schaal en snijd het in plakken.
Serveer de saus apart.
Wijnadvies:
Serveer met een volle rode wijn zoals een Bordeaux of Cabernet Sauvignon.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 35g | Vet: 40g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 18
Gestoofde Lamsmedaillons met Verse Groenten
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 400 g lamslende
- 200 g gewassen en gescheurde Romeinse sla
- 10 kerstomaatjes gehalveerd
- 2 flinke sjalotten fijngehakt
- Verse tijmblaadjes
- Olijfolie
- Zout
- Peper
Breng de lamslende op smaak met zout, peper, een scheutje olijfolie en verse tijmblaadjes.
Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan op hoog vuur.
Braad de lamslende aan alle kanten aan, zonder erin te prikken, tot het mooi bruin is.
Braad het lamsvlees ongeveer 8 minuten, of iets langer naar smaak (voor minder rosé).
Haal het vlees van het vuur en houd het warm.
Laat de koekenpan op het vuur staan en voeg de gesnipperde sjalotten toe.
Bak deze kort aan tot ze zacht worden.
Voeg vervolgens de gehalveerde kerstomaatjes en de gescheurde Romeinse sla toe aan de pan.
Bak de groenten enkele minuten op hoog vuur tot ze licht gekarameliseerd zijn.
Breng de groenten op smaak met zout en peper.
Leg de gestoofde groenten op een schaal en verdeel de in gelijke stukken gesneden lamslende erover.
Serveer direct.
Wijnadvies:
Deze gebraden lamsmedaillons zouden uitstekend samengaan met een stevige rode Italiaanse wijn, zoals een Chianti Classico of een Barolo. De volle smaken van de wijn zullen de rijke smaken van het lamsvlees aanvullen, terwijl de frisse zuren het gerecht in balans brengen.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 30g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 18
Romige Honing-Tijmsaus
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend
Pan voor heet water
klopper
- 120 g ijskoude boter in blokjes
- 1 sjalotje gesnipperd
- 1 klein teentje knoflook geperst
- 2 takjes tijm waarvan de blaadjes van 1 takje geplukt
- 4 eetlepels vloeibare bloemenhoning
- 2½ dl kruidenbouillon van tablet
- 1 dl droge witte wijn
Bak het sjalotje en de knoflook in 20g boter gedurende 5 minuten zachtjes aan tot ze zacht zijn.
Voeg een takje tijm en de honing toe en bak dit nog 1 minuut mee.
Voeg de kruidenbouillon en witte wijn toe, breng aan de kook en laat het geheel tot 2 dl inkoken.
Zeef de saus boven een kom.
Plaats de kom op een pan met heet water.
Voeg de tijmblaadjes en de ijskoude boter in delen toe aan de saus en klop snel door tot een gladde saus.
Wijnadvies:
Deze honing-tijmsaus past uitstekend bij een glas droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc. Perfect te combineren met geroosterde lamskoteletjes, kalkoenfilet of wild zwijn.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 1g | Vet: 22g | Zout: 0.5g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 18
Pâté met appel en cranberries
Deze pâté met gebakken appel en cranberries is een verfijnd en smaakvol voorgerecht, perfect voor speciale gelegenheden of een feestelijk buffet.
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend
- 2 kleine rode appels
- 2 el boter
- 150 g roompaté
- 2 el cranberries uit pot bijv. Ocean Spray
- ½ ciabattastokbrood 225 g
Was de appels en verwijder de klokhuizen met een appelboor.
Snijd elke appel in 4 plakken van ongeveer 1 cm dik.
Verhit de boter in een koekenpan.
Bak de appelplakken op hoog vuur gedurende 2 minuten, keer ze halverwege.
Neem de appelplakken uit de pan en laat ze afkoelen op keukenpapier.
Snijd de ciabatta in 8 plakken en rooster deze lichtbruin in de broodrooster.
Besmeer de geroosterde ciabatta plakken royaal met roompaté.
Leg de gebakken appelplakken op de paté.
Garneer met cranberries.
Combineer dit gerecht met een lichtzoete dessertwijn zoals een Sauternes of een frisse Riesling.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 6g | Vet: 24g | Zout: 0.8g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 18
Salade met Spekjes en Gekruide Amandelen
Geniet van deze knapperige salade met spekjes en gekruide amandelen, een perfecte combinatie van hartig en zoet met een frisse dressing!
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend
- 150 g ontbijtspek plakjes
- 130 g amandelen 2 zakjes à 65 g
- 3 zakjes gemengde sla 200 g elk
- 1 blikje mandarijntjes netto 312 g
- 5 el olijfolie
- 2 el citroensap
- 1 el Italiaanse kruiden
- 2 tl mosterd
- Zout en peper naar smaak
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpan.
Bak het ontbijtspek in ongeveer 3 minuten knapperig.
Haal het spek uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
Voeg de amandelen toe aan het achtergebleven bakvet.
Bak de amandelen al omscheppend in ongeveer 3 minuten lichtbruin.
Voeg de Italiaanse kruiden toe en bak al omscheppend nog 1 minuut, zodat alle amandelen bedekt zijn met de kruiden.
Laat de amandelen daarna afkoelen.
Laat de mandarijntjes uitlekken in een zeef en vang 2 eetlepels sap op.
In een kom roer je het mandarijnsap, citroensap, mosterd, zout en peper tot een dressing.
Voeg de resterende olijfolie toe en klop alles goed door elkaar.
Meng in de slaschaal de gemengde sla, gekruide amandelen, spekjes, mandarijntjes en de dressing door elkaar.
Serveer direct.
Serveer deze salade met een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 10g | Vet: 28g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 18
Romige Londense Erwtensoep met Gerookte Ham
Bereidingstijd4 uur uur
voor weken van erwten en ham10 uur uur
Servings: 6
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- 1 grote ui gehalveerd
- 1 theelepel witte peperkorrels
- 1 grote wortel geschild en in drieën gesneden
- 300 gram gedroogde groene spliterwten een nacht geweekt
- 1 stengel bleekselderij boven- en onderkant verwijderd, in drieën gesneden
- 1 gerookte hamschijf ongeveer 1 kilogram, een nacht geweekt in ruim koud water
- 1 bouquet garni 1 laurierblaadje en enkele takjes tijm of peterselie
- 1 stokbrood van een dag oud
- 4 eetlepels olijfolie
- 30 gram boter
- Blaadjes bladpeterselie voor garnering
Giet het water van de geweekte ham af, spoel het af onder koud water en leg het in een grote pan.
Voeg de ui, wortel, bleekselderij, peperkorrels en het bouquet garni toe.
Voeg water toe tot het vlees onderstaat (ongeveer 1½ tot 2 liter) en breng aan de kook.
Schuim indien nodig af.
Laat het geheel 2½ tot 3 uur zachtjes sudderen, tot het vlees zacht is en gemakkelijk van het bot loskomt.
Voeg indien nodig kokend water toe om het vlees te bedekken.
Haal het vlees uit de pan en laat het iets afkoelen.
Zeef het kookvocht en giet het terug in de pan.
Voeg de geweekte spliterwten toe en laat 1½ tot 2 uur sudderen, tot ze zacht zijn.
Verdeel ondertussen het vlees in stukjes en verwijder het bot.
Pureer de soep glad met een staafmixer of blender.
Warm de soep door in de pan.
Voeg wat kokend water toe als de soep te dik is of kook hem in als hij te dun is.
Breng op smaak met zout en peper.
Voeg vlak voor het serveren de stukjes vlees toe en warm ze door.
Maak ondertussen de croutons: Snijd het stokbrood in kleine stukjes.
Verhit de olijfolie en boter in een koekenpan.
Voeg de stukjes brood toe en bak ze ongeveer 3 minuten, tot ze goudbruin en krokant zijn.
Laat uitlekken op keukenpapier.
Schep de soep in kommen en garneer met croutons en blaadjes bladpeterselie.
Serveer de rest van de croutons in een schaaltje.
Serveer met een frisse salade en warme broodjes voor een volledige maaltijd.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir vormt een mooie aanvulling op de rijke smaak van de erwtensoep en de gerookte ham.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 25g | Vet: 12g | Zout: 2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 18
Crudités van Lofsoorten met Pijnboompitten-Vinaigrette
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 6 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend
Hakmolen of staafmixer
kommetjes
mes
- 2 witlofstruikjes
- 2 rode witlofstruikjes gemarmerd rood met wit
- 1 kropje radicchio
- 3 eetlepels pijnboompitten
- 2 dl olijfolie
- 4 eetlepels rode wijnazijn
- 3 eetlepels balsamicoazijn
- Zout
- Peper
Verwijder lelijke bladeren van alle lofsoorten.
Haal voorzichtig de bladeren los van de kropjes en rangschik ze mooi op 6 borden.
Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan gedurende 2 minuten tot ze lichtbruin zijn.
Schep ze uit de pan op een bord en laat ze afkoelen.
Maal de pijnboompitten zeer fijn in een hakmolen of met een staafmixer.
Maak een vinaigrette door de olijfolie, rode wijnazijn, balsamicoazijn, zout en peper te kloppen.
Roer de fijngemalen pijnboompitten door de vinaigrette.
Schep de vinaigrette in 6 afzonderlijke kommetjes en plaats ze in het midden van de borden.
Serveer de lofbladeren op de borden en laat de gasten naar wens de vinaigrette over de lof druppelen.
Wijnadvies:
Deze frisse en knapperige crudités gaan goed samen met een lichte, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 2g | Vet: 25g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / Koekenpan / Pagina 18