Internationaal gourmetfeestje aan tafel

Internationaal gourmetfeestje aan tafel

Gezellig samen koken aan tafel met een scala aan vegetarische gourmetgerechtjes van over de hele wereld. Perfect voor feestdagen of een etentje met vrienden!
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 4
Calories: 540kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bakje Tivall Falafel
  • 1 bakje Tivall Mini-hamburgers
  • 1 bakje Tivall Oosterse wokblokjes
  • 1 bakje Tivall Satéballetjes
  • 1 dl zonnebloemolie
  • 1 zakje gemengde rauwkost 150 g
  • 1 zakje gekookte gele rijst Lassie, 270 g
  • 1 zakje soepgroenten 250 g
  • ½ zakje Thaise wokmix 400 g
  • 2 el ketchup
  • 2 el oosterse roerbakolie
  • 2 el zoete ketjap ketjap manis
  • 3 el sladressing naturel fles
  • 4 augurk plakjes pot
  • 4 blaadjes kropsla
  • 4 voorgebakken ronde partybroodjes
  • 1 tl pindasaus pot

Instructies

  • Roer de pindasaus los met 1 eetlepel heet water en meng dit met de sladressing.
  • Meng de dressing door de rauwkost om een gado gadosalade te maken.
  • Bak de partybroodjes af in de oven volgens de verpakking.
  • Snijd de augurk in plakjes en verdeel deze samen met de kropsla en ketchup over kleine schaaltjes.
  • Verhit de oosterse roerbakolie in een pan en bak de soepgroenten circa 2 minuten.
  • Voeg de gele rijst toe en bak nog 1 minuut mee.
  • Laat het mengsel afkoelen voor de rijst-groentensalade.
  • Meng de wokblokjes met de Thaise wokmix en ketjap manis in een schaal.
  • Verdeel alle ingrediënten op tafel.
  • Laat iedereen zijn of haar favoriete Tivall producten aan tafel bakken.
  • Bak het wokblokjesmengsel in kleine porties in de gourmetpannetjes.

Notities

Serveertip:

Serveer met stokbrood en verschillende dips zoals knoflooksaus of yoghurtdressing voor extra variatie.
Wijnadvies:

Een frisse Verdejo of Pinot Grigio past perfect bij de uiteenlopende smaken van dit gourmetfeestje.

Nutrition

Calories: 540kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 22g | Vet: 28g | Zout: 2.1g | Sugar: 9g

Krokante Snijbietballetjes uit de Friteuse

Krokante Snijbietballetjes uit de Friteuse

Deze krokante snijbietballetjes zijn ideaal als hartig tussendoortje of borrelhapje. Perfect gefrituurd en vol smaak!
Voorbereidingstijd25 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Land van herkomst: Oostenrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 310kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Ingrediënten

  • 1 scheutje Worcestersauce
  • 1 ui
  • 1-2 el meel
  • 2 eieren
  • 2 el olijfolie
  • 3 oude broodjes
  • 3-4 teentjes knoflook
  • 750 g snijbiet
  • nootmuskaat
  • olie om te bakken of frituren
  • ongeveer 1/8 l melk
  • paneermeel om te binden of kruimels van oud droog brood
  • peper
  • zout

Instructies

  • Week de oude broodjes in melk.
  • Was de snijbiet en hak fijn.
  • Pel en snipper de ui en knoflook.
  • Fruit de ui en knoflook in olijfolie tot glazig.
  • Meng snijbiet, uitgeknepen brood, ui, knoflook, eieren, Worcestersauce, peper, zout en nootmuskaat in een kom.
  • Voeg meel en paneermeel toe tot het mengsel stevig genoeg is om te vormen.
  • Vorm een proefballetje en bak het om de binding te testen.
  • Vorm de rest van het mengsel tot walnootgrote balletjes.
  • Rol de balletjes door meel of paneermeel.
  • Verhit de olie en frituur de balletjes goudbruin.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Serveer warm met een cocktailprikker erin.

Notities

Serveertip:

Serveer met knoflooksaus of yoghurtdip en garneer met wat fijngehakte peterselie.
Wijnadvies:

Een frisse Grüner Veltliner past uitstekend bij deze Oostenrijkse snack.

Nutrition

Calories: 310kcal | koolhydraten: 24g | Protein: 9g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Krokante pompoen-rösti met appel en havermout

Krokante pompoen-rösti met appel en havermout

Deze krokante rösti met pompoen, appel en havermout is een heerlijk herfstig bijgerecht of vegetarisch hapje voor bij de brunch of het diner.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Land van herkomst: Duitsland
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • ½ appel fijn geraspt
  • 1 sjalot fijngesnipperd
  • 3 eieren
  • 50 g havervlokken
  • 100 g pompoen fijn geraspt
  • 300 g aardappelen geschild en fijn geraspt
  • druivenpitolie
  • nootmuskaat
  • peper
  • zout

Instructies

  • Doe de geraspte aardappel, pompoen, appel en sjalot in een grote kom.
  • Voeg de havervlokken en eieren toe en meng alles goed door elkaar.
  • Breng het mengsel op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Verhit wat druivenpitolie in een koekenpan.
  • Schep met een lepel kleine hoopjes van het mengsel in de pan.
  • Druk ze licht plat en bak de rösti aan beide kanten goudbruin en krokant.
  • Laat ze eventueel uitlekken op keukenpapier.
  • Serveer warm.

Notities

Serveertip:

Serveer de rösti met een frisse yoghurtdip of een beetje appelmoes.
Wijnadvies:

Lekker met een droge witte wijn zoals een Pinot Blanc of een milde Riesling.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 7g | Vet: 13g | Zout: 0.6g | Sugar: 2g

Gestoofde snijbiet met ansjovis en citroen

Gestoofde snijbiet met ansjovis en citroen

Een snel Italiaans bijgerecht van gestoofde snijbiet met knoflook, ansjovis en citroenrasp. Heerlijk mediterraan met een pittige twist.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Snack, Vis, Zuidvruchten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 95kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 à 2 ansjovisfilets
  • Citroenschil geraspt
  • Knoflook fijngehakt
  • Olijfolie
  • Peper
  • Snijbietbladen grof gesneden
  • Snufje zout
  • Verse chili of chilipoeder, zeer fijngehakt (optioneel)

Instructies

  • Stoof de knoflook in olijfolie op laag vuur.
  • Voeg naar smaak chili toe (vers of poeder).
  • Voeg de ansjovis toe en druk fijn met een lepel.
  • Voeg de gesneden snijbiet toe aan het mengsel.
  • Laat de snijbiet onbedekt stoven tot het geslonken is.
  • Breng op smaak met een snuf zout, peper en citroenschil.
  • Besprenkel voor het serveren met extra olijfolie.

Notities

Serveertip:
Serveer met knapperig brood of als groentegerecht naast een Italiaanse pasta of visgerecht.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse Pinot Grigio of een droge Vermentino.

Nutrition

Calories: 95kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 3g | Vet: 8g | Zout: 1.1g | Sugar: 0.5g

Zacht gestoofde snijbiet met tijm

Zacht gestoofde snijbiet met tijm

Een klassiek Frans bijgerecht waarbij snijbietbladeren langzaam worden gestoofd met ui, boter en tijm voor een zachte, aromatische smaakbeleving.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories: 120kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 50 g boter
  • 2 uien
  • 500 g snijbietbladen
  • Peper naar smaak
  • Piment naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 2 takjes tijm vers of 1 tl gedroogd

Instructies

  • Snijd de uien fijn.
  • Verhit de boter in een koekenpan.
  • Fruit de uien op middelhoog vuur tot ze glazig zijn.
  • Voeg de in repen gesneden snijbiet toe.
  • Voeg de tijm toe (verse takjes nu, gedroogde tijm eerder al meebakken met de uien).
  • Doe een deksel op de pan en laat de snijbiet 10 minuten zachtjes stoven.
  • Breng op smaak met peper, zout en piment.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:

Serveer met een stukje stokbrood en een likje zachte geitenkaas voor extra Franse flair.
Wijnadvies:

Lekker met een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 3g | Vet: 9g | Zout: 0.6g | Sugar: 3g

Gebakken snijbiet met spek en ui

Gebakken snijbiet met spek en ui

Een klassiek Duits bijgerecht van snijbiet met spek, ui en peterselie. Snel klaar en boordevol smaak!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Land van herkomst: Duitsland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 185kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Ingrediënten

  • Nootmuskaat naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Peterselie fijngesneden
  • Snijbietbladen gewassen
  • Spek in zeer kleine blokjes
  • Uien fijngehakt
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Bak het spek kort in een koekenpan.
  • Voeg de uien en peterselie toe en bak mee tot de uien glazig zijn.
  • Doe de snijbietbladen erbij en laat al roerend slinken.
  • Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Notities

Serveertip:

Lekker met aardappelpuree of als groentegerecht bij een stevige braadworst.
Wijnadvies:

Combineer met een droge Riesling of een lichte Pinot Blanc.

Nutrition

Calories: 185kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 7g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Italiaanse Tapas Trio: Tomaat, Pesto & Mozzarella Hapjes

Italiaanse Tapas Trio: Tomaat, Pesto & Mozzarella Hapjes

Geniet van deze smaakvolle Italiaanse tapas met gevulde cherrytomaten, Caprese prikkers en krokante bruschetta met groene pesto. Perfect voor elk moment!
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Kaas, Tapas
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • 1 doosje cherrytomaatjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 half zakje pijnboompitjes
  • ¼ mozzarella
  • ¼ pakje roomkaas
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels groene pesto
  • 2 sneetjes brood
  • 1 handje basilicum
  • 1 handje bieslook
  • Peper en zout

Instructies

  • Snijd de kapjes van 8 cherrytomaten en hol ze uit met een theelepel.
  • Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan.
  • Vul de helft van de tomaten met groene pesto en strooi er pijnboompitjes over.
  • Meng roomkaas met bieslook, peper en zout en vul de andere helft van de tomaten hiermee.
  • Garneer met losse bieslook.
  • Snijd 4 cherrytomaatjes door drieën.
  • Snijd 8 kleine blokjes mozzarella en 8 blaadjes basilicum.
  • Prik om en om tomaat, basilicum en mozzarella aan 4 prikkers.
  • Snijd korstjes van brood en halveer de sneetjes schuin.
  • Besprenkel met olijfolie en wrijf in met knoflook.
  • Toast het brood krokant in een toaster of oven.
  • Besmeer de bruschetta met groene pesto.
  • Serveer alle hapjes samen op een bord.

Notities

Serveertip:

Serveer met een frisse Amaretto cocktail voor een complete Italiaanse ervaring.
Wijnadvies:

Een lichte, fruitige Pinot Grigio past uitstekend bij deze hapjes.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 6g | Vet: 13g | Zout: 0.6g | Sugar: 3g

Frisse Spruitjesschotel met Knapperige Taugé en Kerrie

Frisse Spruitjesschotel met Knapperige Taugé en Kerrie

Een smakelijk en makkelijk te bereiden Oosters hoofdgerecht met spruitjes en taugé, op smaak gebracht met kerrie, ketjap en citroensap voor een frisse bite.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Land van herkomst: Oosters
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 130kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Ingrediënten

  • 200 gram taugé
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 750 gram spruitjes
  • 1 volle theelepel kerriepoeder
  • Zout

Instructies

  • Was de taugé en laat deze in een zeef uitlekken.
  • Maak de spruitjes schoon door het stukje van de stronkjes af te snijden en de buitenste lelijke blaadjes te verwijderen.
  • Doe de spruitjes in een pan en voeg water toe tot ze net beginnen te drijven.
  • Strooi er zout over en breng het water aan de kook.
  • Kook kleine spruitjes met deksel 5 minuten, grotere 10 minuten.
  • Controleer de gaarheid door een spruitje door te snijden; ze mogen nog een beetje hard van binnen zijn.
  • Giet de spruitjes af.
  • Verhit de olie in een grote koekenpan op matig hoog vuur.
  • Bak de spruitjes met de taugé circa 5 minuten al omscheppend tot de spruitjes licht kleuren en de taugé knapperig blijft.
  • Zet het vuur uit, strooi de kerriepoeder erover en voeg citroensap en ketjap manis toe.
  • Roer alles goed door en voeg eventueel extra zout naar smaak toe.

Notities

Serveertip:

Serveer met gestoomde rijst of noedels voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:

Een frisse, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de Oosterse smaken en de frisse kerrie.

Nutrition

Calories: 130kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 5g | Vet: 6g | Zout: 0.8g | Sugar: 7g

Knapperige Boekweit Groentekoekjes

Knapperige Boekweit Groentekoekjes

Deze knapperige boekweit groentekoekjes zijn gemaakt met selderij, pastinaak en wortel. Ze zijn ideaal als bijgerecht of hartig hapje, makkelijk te maken en vol smaak.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Hartige taart, Noten
Land van herkomst: Europa
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 12
Calories: 110kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 2 el olijfolie
  • 4 el kwark of yoghurt
  • 5 el boekweitmeel of tarwemeel
  • 400 g selderij en/of pastinaak en/of wortel schoon en fijn geraspt
  • 1 tl korianderzaad gemalen
  • 2 tl citroensap
  • Peper en zout

Instructies

  • Meng de olie, kwark of yoghurt, eieren, peper, zout en korianderzaad in een mengkom.
  • Besprenkel de geraspte groenten met het citroensap.
  • Voeg de groenten en het meel toe aan het eimengsel en meng goed door.
  • Kneed het mengsel tot ongeveer 10 tot 14 kleine koekjes.
  • Verhit boter of olie in een koekenpan op laag vuur.
  • Bak de koekjes langzaam aan beide kanten bruin.

Notities

Serveertip:

Serveer de koekjes warm met een frisse yoghurtdip of als onderdeel van een salade.
Wijnadvies:

Een frisse droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past uitstekend bij deze groentekoekjes.

Nutrition

Calories: 110kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 5g | Vet: 5g | Zout: 0.3g | Sugar: 3g

Paksoi in romige Chinese tomatensaus

Paksoi in romige Chinese tomatensaus

Een verrassend oosters groentegerecht met paksoi in een romige Chinese tomatensaus. Heerlijk als hoofdgerecht of bij een lichte maaltijd.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: China
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2
Calories: 210kcal
Author: ICT Maatwerk Nijmegen

Equipment

Ingrediënten

  • ½ eetlepel sojasaus ketjap
  • 1 dl melk
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 40 gram bloem
  • 40 gram boter
  • Gemberpoeder naar smaak
  • Paksoi gekookt
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de paksoi gaar en laat goed uitlekken.
  • Smelt de boter in een steelpan.
  • Voeg de bloem toe en roer tot een roux.
  • Schenk de melk er langzaam bij en blijf roeren tot een gladde saus ontstaat.
  • Voeg de tomatenpuree, sojasaus, peper, zout en gemberpoeder toe.
  • Laat de saus een paar minuten zachtjes doorkoken.
  • Meng de gekookte paksoi door de saus.
  • Laat het geheel nog enkele minuten op laag vuur staan om goed door te warmen.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:

Garneer met kort gebakken reepjes paksoiblad voor extra crunch en smaak.
Wijnadvies:
Serveer met een frisse witte wijn zoals een Riesling of Verdejo voor een mooi contrast met de romige saus.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 6g | Vet: 15g | Zout: 1.1g | Sugar: 3g