Broodballetjes

Broodballetjes

Heerlijke broodballetjes met kaas en kruiden, perfect als bijgerecht of snack.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 200kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 250 g oud brood
  • 3 eieren
  • ¼ l melk
  • 150 g gemalen kaas
  • 1 ui
  • Peterselie
  • Bieslook
  • 6 eetlepels bloem
  • Zout
  • Peper
  • Nootmuskaat

Instructies

  • Snijd het brood in kleine blokjes en doe ze in een schaal.
  • Klop de eieren met de melk, giet het mengsel over het brood en laat het 20 minuten staan.
  • Roer af en toe.
  • Hak de peterselie en de ui fijn.
  • Bak de ui een beetje, voeg de helft van de peterselie toe en laat dit 2 minuten meebakken.
  • Zeef de bloem erin.
  • Breng het geheel op smaak met zout, peper en geraspte nootmuskaat.
  • Meng dit onder het broodmengsel, voeg ook de overgebleven peterselie, bieslook en de kaas toe.
  • Vorm met droge handen 10 gelijke balletjes.
  • Frituur ze, bak ze in de pan, of kook ze in groentebouillon.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé past goed bij de broodballetjes en maakt het gerecht compleet.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 8g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g

Gebakken Uien en Tomaten op Brood

Gebakken Uien en Tomaten op Brood

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Brunch, Hoofdgerechten, Lunch
Land van herkomst: Internationaal
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 150kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • Brood naar keuze
  • Tomaten
  • Uien
  • Zout
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Snijd de uien in reepjes of ringetjes naar voorkeur.
  • Bak de uien in een koekenpan goudbruin.
  • Terwijl de uien bakken, snijd de tomaten klein inclusief het sap, en voeg ze toe aan de uien.
  • Bak het geheel gedurende 5 à 10 minuten, tot de tomaten zacht zijn.
  • Voeg naar smaak een snufje zout en versgemalen peper toe.
  • Serveer de gebakken uien en tomaten op wit of bruin brood.

Notities

Wijnadvies:

Dit gerecht kan goed worden gecombineerd met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een Beaujolais.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 1g | Zout: 0.5g | Sugar: 5g

Romige Broccoli Zalmtaart met Brie

Romige Broccoli Zalmtaart met Brie

Een heerlijke hartige taart met broccoli, gerookte zalm en brie, perfect voor een lichte maaltijd.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten, Vis, Zalm
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • Ovenschaal of quichevorm (24 cm doorsnede)
  • Deegroller (optioneel)

Ingrediënten

  • 5 plakjes deeg voor hartige taarten diepvries kan ook met bladerdeeg, maar dat is veel vetter!
  • 400 g broccoli
  • 200 g kerstomaatjes cherrytomaatjes
  • 150 g brie
  • 200 g gerookte zalm in snippers verdeeld
  • 100 g geraspte kaas
  • Peper uit de molen
  • Boter om in te vetten

Voor de saus:

  • 3 eieren
  • Bekertje crème fraîche
  • 1 theelepeltje paprikapoeder
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 225 °C.
  • Laat de diepvriesblaadjes ontdooien.
  • Verdeel de broccoli in roosjes en kook deze 1 à 2 minuten beetgaar in kokend water met zout.
  • Spoel ze direct om met koud water om doorgaren te voorkomen en laat ze uitlekken in een vergiet.
  • Halveer de kerstomaatjes en schep met een theelepeltje het vocht en de zaadjes uit de helftjes.
  • Snijd de brie in blokjes.
  • Vet de ovenschaal in met boter en bekleed deze met de plakjes deeg (het past precies, beetje bijsnijden en plakken).
  • Verdeel de zalmsnippers, de tomaatjes, de broccoliroosjes en de blokjes brie over de bodem van de schaal.
  • Klop de eieren samen met de crème fraîche, zout, peper en het paprikapoeder schuimig.
  • Giet dit mengsel over de vulling.
  • Strooi de geraspte kaas eroverheen.
  • Bak de taart in 25-30 minuten gaar in de oven, net iets onder het midden.
  • Serveer met een lekkere salade en geniet van deze smakelijke Broccolizalmtaart met een heerlijke combinatie van zalm, brie en groenten!

Notities

Wijnadvies:
Deze hartige taart gaat goed samen met een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay, die de rijke smaken van de zalm en brie aanvult.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 25g | Vet: 3g | Zout: 500g | Sugar: 6g

Hartige Broccoliquiche met Kruidenkaas en Walnoten

Hartige Broccoliquiche met Kruidenkaas en Walnoten

Een rijke broccoliquiche met kruidenkaas, spekjes en walnoten, perfect voor elke gelegenheid.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten, Noten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 flinke stronk broccoli
  • 1 doosje champignons
  • 1 eetlepel boter
  • 3 eieren
  • 5 plakken bladerdeeg
  • 40 g walnoten grof gehakt
  • 100 g geraspte kaas optioneel
  • 125 g hamblokjes
  • 125 g spekblokjes
  • 1 kuipje kruidenkaas bijv. Paturain of Bressot
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Laat het bladerdeeg ontdooien volgens de verpakking.
  • Snijd de broccoli in kleine roosjes en kook deze 5 minuten.
  • Spoel de broccoli direct af met koud water en laat uitlekken.
  • Borstel de champignons schoon, snijd ze in plakjes en bak ze kort aan in een koekenpan met boter.
  • Bak de spekblokjes goudbruin in dezelfde pan.
  • Vet de quichevorm of springvorm in en bekleed deze met bladerdeeg.
  • Meng in een kom de kruidenkaas met de eieren.
  • Voeg peper en zout naar smaak toe en klop goed door.
  • Verdeel de broccoli, champignons, walnoten, spek- en hamblokjes over de beklede vorm.
  • Giet het ei-kaasmengsel gelijkmatig over de vulling.
  • Bestrooi eventueel met geraspte kaas.
  • Bak de quiche 25 minuten in de voorverwarmde oven tot het bladerdeeg goudbruin is en de vulling stevig is.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een Chardonnay of Pinot Gris voor een perfecte combinatie.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 22g | Vet: 30g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Marokkaanse Briouats met Kipfilet en Mihoen

Marokkaanse Briouats met Kipfilet en Mihoen

Krokante briouats gevuld met smaakvolle kipfilet, mihoen en Marokkaanse kruiden.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Hapjes, Kip, Voorgerechten
Land van herkomst: Marokko
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • Voor de vulling:
  • 1 grote dubbele kipfilet
  • 2 uien in schijfjes
  • 50 g mihoen
  • 1 bosje platte peterselie fijngehakt
  • 1 eetlepel roomboter
  • Zout
  • Zwarte peper
  • Mespunt saffraan
  • Mespunt kaneelpoeder
  • Mespunt gemberpoeder
  • Voor het deeg:
  • 1 pak diepvries-loempiavellen
  • 1 eigeel
  • Olie om te bakken

Instructies

  • Laat de mihoen 4 minuten wellen in kokend water.
  • Laat uitlekken en snijd klein.
  • Fruit de uien in een klontje roomboter tot ze zacht zijn.
  • Voeg saffraan, kaneel, gemberpoeder, peterselie, zout en zwarte peper toe.
  • Roer goed door, voeg een beetje water toe en laat sudderen tot bijna al het vocht verdampt is.
  • Kook de kipfilet in een pan met water, boter, saffraan, kaneel, gember, zout en zwarte peper gedurende 15 minuten.
  • Haal de kipfilet uit de pan, laat uitlekken en snijd in kleine stukjes.
  • Meng de kip met het uimengsel en de gesneden mihoen tot een gelijkmatige vulling.
  • Schep een lepel vulling op een loempiavel en vouw of rol dit tot driehoekige of cilindervormige briouats.
  • Besmeer de briouats met losgeklopt eigeel.
  • Verhit olie in een pan en bak de briouats goudbruin.
  • Serveer warm als voorgerecht of snack.

Notities

Wijnadvies:
Combineer met een verfrissende Marokkaanse muntthee of een lichte witte wijn zoals Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 15g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Rijke Bospaddenstoelensoep met Tijm

Rijke Bospaddenstoelensoep met Tijm

Geniet van de diepe, aardse smaken van deze rijke bospaddenstoelensoep, perfect voor een elegant voorgerecht.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Lunch, Soep, Voorgerechten
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 120kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 8 dl vleesbouillon van 1 kruidentablet
  • 1 eetlepel tijm
  • 50 g cantharellen
  • 50 g shii-take
  • 50 g oesterzwammen
  • 50 g champignons
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel balsamico-azijn

Instructies

  • Verwarm de bouillon in een grote pan.
  • Boen de paddenstoelen schoon en snijd ze in plakjes.
  • Verhit de olijfolie in een koekenpan en pers de knoflook boven de pan uit.
  • Bak de paddenstoelen 4 minuten in de olie en blus af met de balsamico-azijn.
  • Voeg de gebakken paddenstoelen toe aan de bouillon en laat de soep nog 6 minuten zachtjes garen.
  • Serveer de soep warm, eventueel gegarneerd met wat verse tijmblaadjes.

Notities

Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Noir past uitstekend bij deze soep.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Hollandse Bonenschotel met Spek, Groenten en Fruit

Hollandse Bonenschotel met Spek, Groenten en Fruit

Een stevige Nederlandse bonenschotel met rookspek, groenten en zoete vruchten. Perfect als verwarmend hoofdgerecht op koude dagen!
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g witte bonen geweekt
  • 400 g doorregen rookspek
  • 500 g aardappels geschild
  • 500 g sperziebonen
  • 250 g winterwortels
  • 500 g appels geschild, in vieren
  • 500 g peren geschild, in vieren
  • 4 uien in ringen gesneden
  • 40 g boter
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • ½ bouillonblokje

Instructies

  • Kook de witte bonen in het weekwater met een beetje zout gedurende 45 minuten tot ze half gaar zijn (7 minuten in een snelkookpan).
  • Leg het rookspek op de bonen en voeg de aardappels, sperziebonen, winterwortels, peper en zout toe.
  • Laat dit 10 minuten koken (5 minuten in een snelkookpan).
  • Voeg vervolgens de appels en peren toe aan de pan en laat alles nog 20 minuten zachtjes koken (8 minuten in een snelkookpan).
  • Controleer of alles gaar is.
  • Fruit de uien in boter in een koekenpan tot ze goudbruin zijn.
  • Haal het spek uit de pan, snijd het in stukken en voeg het toe aan de gefruite uien.
  • Meng goed door elkaar.
  • Breng de schotel op smaak met extra zout en peper naar wens.
  • Giet wat vocht uit de pan, meng hier een half bouillonblokje door en serveer dit als jus bij de schotel.

Notities

Serveertip:
Serveer deze bonenschotel met groenten en vruchten als stevig hoofdgerecht.
Wijnadvies:
Een kruidige rode wijn zoals een Syrah of een frisse witte wijn zoals een Riesling past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 52g | Protein: 22g | Vet: 16g | Zout: 2.5g | Sugar: 18g

Gebakken Bokking of Haring met Klassieke Bijgerechten

Gebakken Bokking of Haring met Klassieke Bijgerechten

Geniet van deze gebakken bokking of haring, krokant gebakken in bloem en olie. Heerlijk met aardappelen, salade of vers brood!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lunch, Snack, Vis
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 8 verse bokkingen of haringen uit de ton
  • Bloem
  • Olie
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Ontgraat de vis, spoel snel af en bestrooi met wat zout en peper.
  • Laat de vis ongeveer 15 minuten staan.
  • Laat de vis uitlekken of dep droog met keukenpapier.
  • Wentel de vis door bloem, zodat beide kanten goed bedekt zijn.
  • Verhit olie in een koekenpan.
  • Bak eerst de zijde met de huid kort en vervolgens de andere kant tot ze mooi goudbruin zijn.
  • Leg de kuit en hom op de opengelegde visjes tijdens het bakken.
  • Als de kuit spettert, kun je een deksel op de pan leggen.
  • Serveer de gebakken bokking of haring met rode kool, bieten, sla, aardappelen, rijst of gebakken aardappelen.
  • Maak er eventueel een botersaus bij of serveer met vers brood.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio, past uitstekend bij deze gebakken vis en zorgt voor een lichte, evenwichtige combinatie.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 22g | Vet: 14g | Zout: 1.5g | Sugar: 0g

Traditionele Boffert met Rozijnen en Vijgen

Traditionele Boffert met Rozijnen en Vijgen

Een klassieke Nederlandse boffert, rijk gevuld met rozijnen, vijgen, hazelnoten en een vleugje kaneel. Heerlijk warm geserveerd met roomboter!
Bereidingstijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Brunch, Dessert - Nagerecht, Gebak, Lunch
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 200 g potpourri rozijnen en krenten
  • 100 cc melk
  • 3 eetlepels gembernat
  • 250 g bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 100 g gedroogde vijgen
  • 50 g hazelnoten
  • 50 g margarine
  • 3 eieren M
  • 200 g appels in kleine stukjes
  • 2 theelepels kaneel
  • ½ theelepel zout
  • 4 eetlepels paneermeel
  • 2 zakjes vanillesuiker

Instructies

  • Was de rozijnen en krenten, en droog ze goed af.
  • Verwarm de hazelnoten kort in een droge koekenpan en ontvel ze.
  • Snijd de vijgen in stukjes en de appels in kleine blokjes.
  • Zet een pan met ruim water op voor het koken van de broodpuddingvorm.
  • Zeef de bloem met bakpoeder en kaneel boven een beslagkom.
  • Splits de eieren.
  • Doe de dooiers bij de bloem, samen met het gembernat en de melk.
  • Smelt de margarine en voeg toe aan het beslag.
  • Meng goed.
  • Klop de eiwitten met het zout stijf in een aparte kom en voeg ze voorzichtig toe aan het beslag.
  • Meng de vruchten, hazelnoten, vijgen en appels door het beslag.
  • Vet de broodpuddingvorm in en bestrooi met paneermeel.
  • Schep het beslag in de vorm en sluit de deksel.
  • Plaats de vorm in de pan met water en kook zachtjes gedurende 2 uur.
  • Haal de vorm uit het water en open de deksel om het kort te laten drogen.
  • Serveer de boffert warm, in plakken gesneden en besmeerd met roomboter.

Notities

Geniet ervan als het nog warm is!
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn, zoals een Muscat of een Duitse Auslese, past perfect bij deze rijke en zoete boffert.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 20g

Oudhollandse Zoete en Hartige Boffers

Oudhollandse Zoete en Hartige Boffers

Deze Oudhollandse boffers, zowel zoet als hartig, zijn een heerlijke combinatie van appel, rozijnen en groenten. Perfect als lunch of snack!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Brunch, Hartige taart, Lunch, Pannenkoeken, Snack
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • Tarwemeel gebuild of volkoren
  • Boekweitmeel
  • Water
  • Zout
  • Wijnsteenbakpoeder of natriumbicarbonaat
  • 1 appel
  • Handje rozijnen
  • Kaneel
  • 1 rode ui
  • 1 wortel
  • 1 rode paprika
  • Provençaalse kruiden
  • Andere groenten en kruiden naar smaak
  • Olie

Instructies

  • Maak een beslag van gelijke delen tarwemeel en boekweitmeel.
  • Voeg water, zout en wijnsteenbakpoeder of natriumbicarbonaat toe.
  • Maak het beslag glad met een garde.
  • Laat het beslag minimaal een half uur rusten.
  • Week de rozijnen in water.
  • Rasp de appel of snijd deze in kleine stukjes.
  • Snijd de rode ui fijn.
  • Rasp de wortel en paprika, of snijd ze klein.
  • Verdeel het beslag over twee schalen.
  • Voeg aan de ene schaal de appel, rozijnen en kaneel toe en roer goed door.
  • Voeg aan de andere schaal de groenten en Provençaalse kruiden toe en roer goed door.
  • Verhit olie in een pan (frituurolie, wokolie of zonnebloemolie).
  • Schep twee tot vier hoopjes beslag in de pan, afhankelijk van de gewenste grootte.
  • Bak de boffers op middelhoog vuur.
  • Draai de boffers regelmatig om tot beide kanten goudbruin zijn.
  • Serveer de zoete boffers met boter, stroop of jam.
  • Serveer de hartige boffers naturel of met een dip naar keuze.

Notities

De zoete boffers kunnen worden besmeerd met boter, stroop of jam.
De hartige boffers hebben eigenlijk niets nodig, maar je kunt er naar wens van alles op
smeren.
Info:
Boffers zijn een soort oud-Hollandse drie-in-de-pan pannenkoekjes. Afhankelijk van de
dikte van het beslag en de grootte van de pan kun je twee, drie of vier boffers tegelijkertijd in een pan bakken.
Wijnadvies:
Bij de zoete boffers past een lichte dessertwijn, zoals een Muscat. Bij de hartige boffers sluit een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, goed aan.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 5g | Vet: 6g | Zout: 0.4g | Sugar: 8g