Poolse Bigos – Hartige Jachtschotel met Zuurkool en Spek

Poolse Bigos – Hartige Jachtschotel met Zuurkool en Spek

Deze traditionele Poolse jachtschotel, ook wel Bigos genoemd, combineert zuurkool, witte kool, spek en paddenstoelen tot een rijke en smaakvolle stoofpot. Perfect voor koude dagen!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stoofpot, Varkensvlees
Land van herkomst: Polen
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 550kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 300 g gesneden witte kool
  • 500 g zuurkool
  • 6 laurierblaadjes
  • ½ eetlepel zwarte peperkorrels
  • 225 g zuurkoolspek zonder zwoerd
  • 2 eetlepels boter of margarine
  • 4 speklapjes
  • 2 grote uien in ringen
  • 1 Gelderse gekookte worst in blokjes
  • 400 g paddenstoelenmelange gehalveerd
  • 3 dl rode wijn

Instructies

  • Kook de witte kool in een braadpan met weinig water tot deze beetgaar is.
  • Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet en meng dit met de witte kool, laurierblaadjes en peperkorrels.
  • Leg het zuurkoolspek op de kool en laat het geheel ongeveer 15 minuten stoven, tot de kool en het spek gaar zijn.
  • Voeg indien nodig wat water toe en schep de kool af en toe om.
  • Haal het spek uit de pan, laat het iets afkoelen en snijd het in blokjes.
  • Smelt in een koekenpan de boter en bak de speklapjes zachtjes gedurende 15 minuten.
  • Haal ze uit de pan en snijd in stukjes.
  • Bak in het achtergebleven bakvet de uiringen 2 minuten glazig.
  • Voeg de paddenstoelen toe en bak deze 3 minuten al omscheppend.
  • Voeg het paddenstoelmengsel, het gesneden spek en de worstblokjes toe aan de kool.
  • Schenk de rode wijn in de pan en laat de jachtschotel onafgedekt nog 10 minuten zachtjes koken.
  • Serveer de Bigos met gekookte krieltjes.

Notities

Serveertip:
Serveer deze Bigos met knapperig brood en een scheutje zure room voor een extra romige smaak.
Wijnadvies:
Een lichte, soepele rode wijn zoals een Pinot Noir of een Beaujolais past perfect bij deze Poolse jachtschotel.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 40g | Vet: 35g | Zout: 2.5g | Sugar: 5g

Smeuïge Bierworstjes met Champignons en Tomaat

Smeuïge Bierworstjes met Champignons en Tomaat

Deze bierworstjes worden langzaam gegaard in een rijke saus van dubbelbier, champignons en cherrytomaatjes. Heerlijk als borrelhapje of hoofdgerecht!
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 4 saucijzenworstjes
  • 250 g champignons hele of gehalveerde
  • 250 g cherrytomaatjes
  • 1 flesje dubbelbier
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • ½ dl room
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verhit de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de saucijzen rondom bruin.
  • Voeg de champignons, cherrytomaatjes, rozemarijn en fijngehakte knoflook toe.
  • Breng op smaak met zout en peper en bak het geheel 5 minuten mee.
  • Blus af met het dubbelbier en laat het geheel op middelhoog vuur inkoken tot een dikke saus ontstaat.
  • Dit duurt ongeveer 15 minuten.
  • Roer vlak voor het serveren de room door de saus en laat nog 2 minuten mee verwarmen.
  • Serveer de bierworstjes met de saus en geniet ervan als borrelhapje of met aardappelpuree als hoofdgerecht.

Notities

Serveertip:
Lekker met knapperig stokbrood of een romige aardappelpuree.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Merlot past goed bij de hartige smaak van de worstjes, maar een Belgisch dubbelbier blijft de perfecte combinatie.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 22g | Vet: 30g | Zout: 2.3g | Sugar: 5g

Zelfgemaakte Berenklauwen met Pindasaus

Zelfgemaakte Berenklauwen met Pindasaus

Geniet van een heerlijke zelfgemaakte berenklauw met romige pindasaus. Knapperig, smaakvol en perfect voor een gezellige avond of borrel!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Rundvlees, Snack
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Berenklauw:

  • 500 g rundergehakt
  • 75 g paneermeel
  • 50 g boter
  • 2 grote uien
  • 1 ei
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel sambal oelek
  • Peper naar smaak
  • Verse peterselie fijngehakt
  • Zout naar smaak

Pindasaus:

  • 300 ml water
  • 10 eetlepels pindakaas
  • 4 eetlepels ketjap manis
  • 3 theelepels sambal oelek
  • 2 eetlepels donkere basterdsuiker
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • Sap van 1 citroen

Overig:

  • Frituurolie

Instructies

  • Meng in een kom het rundergehakt met paneermeel, ei, mosterd, sambal oelek, fijngesneden peterselie, peper en zout.
  • Vorm gelijke gehaktballen van het mengsel.
  • Weeg ze eventueel af voor een gelijke grootte.
  • Bak de gehaktballen in een koekenpan met boter op middelhoog vuur tot ze bijna gaar zijn.
  • Pers de knoflookteentjes en doe ze samen met het citroensap in een pan.
  • Voeg de pindakaas, ketjap manis, sambal oelek, basterdsuiker en water toe.
  • Verwarm de saus op laag vuur terwijl je blijft roeren met een garde.
  • Pas de dikte van de saus aan door water toe te voegen voor een dunner resultaat of door het mengsel in te koken voor een dikkere saus.
  • Verwarm de frituurpan voor op 170°C.
  • Snijd de gehaktballen in drieën en de uien in dikke schijven.
  • Rijg een schijf ui tussen twee gehaktstukken aan een satéprikker.
  • Frituur de berenklauwen gedurende 2 minuten tot ze goudbruin en krokant zijn.
  • Serveer direct met de warme pindasaus en geniet!

Notities

Serveertip:
Lekker met een frisse komkommersalade en een handje kroepoek voor extra crunch.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Beaujolais past goed bij dit hartige gerecht.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 38g | Vet: 48g | Zout: 2g | Sugar: 9g

Arabische kipburger wraps met knoflookmayonaise

Arabische kipburger wraps met knoflookmayonaise

Heerlijke kipburger wraps met knoflookmayonaise, sla, tomaat en ui, een smaakvolle en makkelijke maaltijd.
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Totale tijd35 minuten
Recept categorieën: Brood, Hoofdgerechten, Kip, Wraps
Land van herkomst: Arabisch, Midden Oosten
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 4 kant-en-klare of zelfgemaakte naanbroden
  • 300 gram kippengehakt
  • 45 gram paneermeel
  • 1 ei
  • 1 teen knoflook
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel versgemalen peper
  • 1 theelepel zout
  • Olijfolie
  • 8 blaadjes kropsla
  • 1 ui
  • 1 vleestomaat
  • 3 eetlepels mayonaise
  • Verse knoflook

Instructies

  • Bak de naanbroden af volgens de verpakking en houd warm.
  • Was de sla, snijd de tomaat in plakken en de ui in ringen.
  • Meng de mayonaise met geperste knoflook.
  • Meng het kippengehakt met ei, paneermeel, paprikapoeder, mosterd, peper, zout en geperste knoflook.
  • Vorm hamburgers van het gehakt.
  • Bak de hamburgers gaar in olijfolie.
  • Beleg de naanbroden met sla, tomaat en ui.
  • Leg de hamburgers op de naanbroden.
  • Voeg knoflookmayonaise toe en vouw dubbel.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade of frietjes.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn of een rosé.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Tompouce met Gamba’s en Groente-Dragonsaus

Tompouce met Gamba's en Groente-Dragonsaus

Een verrassend voorgerecht van knapperig bladerdeeg met gamba’s en een romige groente-dragonsaus.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 plakje bladerdeeg 10 x 10 cm
  • 1 ei
  • 1 dl droge witte wijn
  • 1 dl visbouillon van tablet
  • 1 eetlepel cognac
  • 2 ½ dl slagroom
  • 1 eetlepel boter
  • 2 sjalotjes in dunne ringen
  • 1 wortel in kleine blokjes
  • 1 stengel bleekselderij in dunne schijfjes
  • ½ venkelknol in reepjes
  • ½ prei in dunne ringen
  • 1 theelepel verse gember geraspt
  • 20 grote gamba’s gekookt
  • 1 theelepel verse dragon fijngehakt
  • 1 theelepel kervel fijngehakt
  • Zout en peper
  • Citroensap naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Rol het ontdooide bladerdeeg iets uit en snijd in vieren.
  • Leg de stukken op een bakplaat en bestrijk ze met losgeklopt ei gemengd met 1 theelepel water.
  • Bak in de oven gedurende 15 minuten, of tot ze goudbruin zijn.
  • Laat afkoelen.
  • Breng de witte wijn, visbouillon en cognac aan de kook.
  • Laat het mengsel op laag vuur inkoken tot de helft.
  • Roer de slagroom erdoor en laat inkoken tot de saus de gewenste dikte heeft.
  • Bak in een koekenpan de sjalot en wortel 5 minuten in de boter.
  • Voeg de bleekselderij, venkel, prei en gember toe en bak nog eens 5 minuten zachtjes mee.
  • Pel de gamba's en verwijder het darmkanaal.
  • Voeg de gamba's toe aan het groentemengsel en bak voorzichtig 5 minuten mee.
  • Voeg aan de saus dragon, kervel, zout, peper en een beetje citroensap toe en roer het gamba-mengsel erdoor.
  • Bewaar afgedekt in de koelkast tot het serveren.
  • Halveer de bladerdeegplakjes.
  • Verdeel het gamba-mengsel over de onderste helften en bedek met de bovenste helften voor een ‘tompouce’ presentatie.

Notities

Wijnadvies
Een frisse en aromatische witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc uit de Loire-vallei of Nieuw-Zeeland, past perfect bij de delicate smaken van dit gerecht. Voor wie liever rood heeft, kies een lichte Pinot Noir of jonge Tempranillo.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 23g | Vet: 32g | Zout: 350g | Sugar: 2g

Romige Biefstuk Stroganoff

Romige Biefstuk Stroganoff

Geniet van deze romige en smaakvolle Biefstuk Stroganoff, geïnspireerd op de klassieke Russische keuken!
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Rusland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 600 g ribeye steak
  • 30 g bloem gemengd met zout en peper
  • 380 g fettuccine of tagliatelle
  • 60 g boter
  • 1 kleine ui gesnipperd
  • 300 g champignons in dikke plakken
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 0,6 dl rode wijn
  • 3 dl room

Instructies

  • Wikkel de ribeye steak in plasticfolie en sla er met een hamer of deegroller op tot ze ongeveer half zo dik zijn.
  • Snijd vervolgens elke steak in repen van ongeveer 1 centimeter breed.
  • Doe de repen steak in een plastic zakje met de bloem en schud alles, zodat het vlees gelijkmatig met bloem bedekt is.
  • Kook de fettuccine of tagliatelle al dente in een grote pan met licht gezouten kokend water.
  • Smelt 40 g boter in een koekenpan op matig vuur en bak de gesnipperde ui gedurende 2 minuten.
  • Bak het met bloem bedekte vlees in porties gedurende 5 minuten per portie, of totdat het vlees gelijkmatig bruin is.
  • Haal het uit de pan en houd het warm.
  • Verhit de rest van de boter in dezelfde pan en voeg de champignons toe.
  • Roerbak gedurende 2-3 minuten totdat ze zacht en lichtbruin zijn.
  • Voeg de tomatenpuree en rode wijn toe, en verwarm gedurende 2 minuten terwijl je voortdurend roert, of totdat de saus begint te dikken.
  • Voeg het gebakken vlees toe en roer de room erdoor.
  • Draai het vuur laag en laat het nog 1 minuut sudderen totdat de saus is ingedikt.
  • Serveer het vlees en de saus bovenop de gekookte pasta.

Biefstuk met Rode Wijnsaus en Geitenkaas op een Bedje van Roerbakspinazie

Biefstuk met Rode Wijnsaus en Geitenkaas op een Bedje van Roerbakspinazie

Mals gebakken biefstuk met een romige rode wijn-geitenkaassaus, geserveerd met knapperige roerbakspinazie en knoflook. Een feestelijke en smaakvolle maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

Voor de biefstuk:

  • 4 biefstukken
  • 1 eetlepel boter
  • Zout en peper naar smaak

Voor de rode wijnsaus:

  • 200 ml rode wijn
  • 1 kippenbouillonblokje voor 300 ml bouillon
  • 2 eetlepels kruidenroomkaas
  • 4 plakjes verse geitenkaas
  • Peper en zout naar smaak
  • Voor de roerbakspinazie:
  • 1 zak spinazie ± 400 g
  • 2 teentjes knoflook fijngehakt
  • 2 uitjes fijngesneden
  • 1 eetlepel olijfolie

Instructies

  • Laat de biefstukken op kamertemperatuur komen.
  • Verhit de boter in een koekenpan en bak de biefstukken in ongeveer 4 minuten per kant mooi bruin.
  • Haal ze uit de pan, bestrooi met zout en peper en laat ze 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
  • Verhit ondertussen de rode wijn en de bouillon in een sauspan en laat het mengsel tot de helft inkoken.
  • Roer de kruidenroomkaas erdoor en breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm de grill of oven op 200°C.
  • Leg op elke biefstuk een plakje geitenkaas en plaats ze kort onder de grill tot de kaas licht gesmolten is.
  • Verhit de olijfolie in een wok en roerbak de knoflook en uitjes kort.
  • Voeg de spinazie toe en wok 2-3 minuten tot de blaadjes geslonken zijn.
  • Leg de biefstuk op een bord, schep de rode wijnsaus eromheen en serveer met de roerbakspinazie.

Notities

Serveertip:

Lekker met gebakken aardappeltjes of een knapperig stuk stokbrood.

Wijnadvies:

Een volle Cabernet Sauvignon of een Syrah past perfect bij de rijke smaken van de rode wijnsaus en de geitenkaas.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 42g | Vet: 32g | Zout: 1.1g | Sugar: 3g

Zelfgemaakte Sour Cream & Onion Dip

Zelfgemaakte Sour Cream & Onion Dip

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Saus
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 25 milliliter zure room
  • 100 gram roomkaas
  • 1 bosui
  • 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 zak Bugles
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Pel en snijd de ui in halve ringen.
  • Hak de knoflook fijn.
  • Verhit een beetje olijfolie in een koekenpan en bak hierin de ui en knoflook gedurende 2 minuten.
  • Voeg de honing toe en laat op laag vuur 10 minuten stoven.
  • Was de bosui en snijd deze in ringen.
  • Meng in een kom de roomkaas en zure room goed door elkaar.
  • Voeg de helft van de bosui en de helft van de gebakken ui toe en meng alles goed.
  • Schep de Sour Cream & Onion Dip in een mooi schaaltje en breng op smaak met peper en zout.
  • Garneer met de resterende bosui en gebakken uien.
  • Serveer met Bugles chips en geniet!

Notities

Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, past goed bij deze romige dip.

Truffel Carpaccio Wraptaart

Truffel Carpaccio Wraptaart

Recept categorieën: Hartige taart, Rundvlees, Varkensvlees, Wraps
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 125 gram spekreepjes
  • 80 gram pecannoten
  • 40 gram pijnboompitten
  • 4 eetlepels mayonaise
  • 4 handenvol rucola
  • 4 kleine tortilla wraps
  • 3 pakjes carpaccio vlees ca. 100 gram per pakje
  • 1 eetlepel truffeltapenade
  • Parmezaanse kaas naar smaak

Instructies

Voorbereiding van de Ingrediënten:

  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.
  • Haal ze uit de pan en leg ze apart.
  • In dezelfde pan, bak de spekreepjes knapperig.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Truffelmayonaise maken:

  • Meng de mayonaise en truffeltapenade in een kom totdat alles goed gemengd is.

Bereiding van de Wraptaart:

  • Verwarm de tortilla wraps elk 10 seconden in de magnetron.
  • Besmeer elke tortilla met een laagje van de zelfgemaakte truffelmayonaise.
  • Beleg elke tortilla vervolgens met een laagje carpaccio vlees, een handvol rucola, geraspte Parmezaanse kaas, pecannoten, geroosterde pijnboompitten en de uitgebakken spekreepjes.

Opbouwen van de Wraptaart:

  • Herhaal dit proces met de overige tortilla wraps en ingrediënten totdat je een stapel van drie lagen hebt.

Serveren:

  • Snijd de Carpaccio Wraptaart in punten en serveer direct.

Notities

De aardse tonen van truffel en de smaakvolle combinatie van ingrediënten in deze Carpaccio Wraptaart vragen om een elegante rode wijn zoals een Pinot Noir of een Merlot. Als je liever wit drinkt, probeer dan een Chardonnay met een lichte houttoon.

Big Mac Geïnspireerde Burrito

Big Mac Geïnspireerde Burrito

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Rundvlees, Tortilla
Land van herkomst: America, Mexico
Servings: 4 Burrito's
Calories: 700kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 600 gram rundergehakt
  • 150 gram cheddar geraspte
  • 4 handenvol frietjes
  • 4 extra grote tortilla's
  • 3 eetlepels ketchup
  • 2 augurken
  • 1 ½ eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel worcestersaus
  • ½ rode ui
  • ¼ krop ijsbergsla
  • Peper
  • Zout

Voor de Big Mac Saus:

  • 3 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels piccalilly
  • 2 eetlepels tomatenketchup
  • 1 snufje Hot & Spicy Kruidenmix
  • 1 theelepel natuurazijn
  • 1 theelepel suiker
  • ½ rode ui geraspt
  • ½ theelepel zout

Instructies

Voorbereiding van de Big Mac Saus:

  • Snijd de rode ui fijn en meng deze met de mayonaise, piccalilly, tomatenketchup, Hot & Spicy Kruidenmix, natuurazijn, suiker en zout in een schaal.
  • Zet apart.
  • Snijd ook de rode ui voor de burrito's fijn, samen met de augurken en ijsbergsla.
  • Bak de frietjes volgens de instructies op de verpakking.
  • Terwijl de frietjes bakken, bak je het gehakt rul in een pan tot het bruin is.
  • Voeg ketchup, mosterd, peper, zout en worcestersaus toe voor smaak.
  • Leg de tortilla's op je werkblad en verdeel het gehakt horizontaal in het midden van de tortilla's (laat de zijkanten vrij).
  • Bestrooi met geraspte cheddar, augurk, rode ui, ijsbergsla, een flinke lepel Big Mac Saus, gebakken frietjes en nog meer cheddar.
  • Vouw eerst de zijkanten van de tortilla's naar binnen en rol vervolgens strak op tot een burrito.
  • Verwarm een droge koekenpan en bak de Big Mac geïnspireerde burrito's kort aan beide zijden tot ze mooi goudbruin en knapperig zijn.

Notities

Serveer de burrito's warm en geniet van deze smaakvolle Big Mac variatie!
De intense en hartige smaken van deze Big Mac geïnspireerde burrito's vragen om een frisse en fruitige wijn om te compenseren. Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige Rosé zou goed samengaan met dit gerecht. Hun levendige smaken zullen de verschillende ingrediënten mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 700kcal