Gefrituurde Asperges met Krab en Sesamolie
Verwen je smaakpapillen met deze gefrituurde asperges gecombineerd met delicate krab en een aromatische saus van sesamolie en gember. Dit bijgerecht brengt verfijnde smaken samen in een heerlijk knapperig gerecht.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar
- 5 verse asperges
- ½ blikje krab
- 1 eiwit
- 1 lente-ui of een stukje prei
- 1 plakje verse gember
- Sesamolie
- ½ dl kippenbouillon
- 4 dl olie voor frituren
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- Suiker naar smaak
Voor het bindpapje:
- 1 eetlepel maïzena
- 2 eetlepels water
Voor de saus:
- 1½ dl bouillon
- ½ theelepel suiker
- 2 eetlepels pale medium dry sherry
Schil de asperges met een dunschiller of aspergeschiller, maar laat het puntje intact.
Verwijder de onderste 3 cm en snijd de asperges vervolgens in de lengte doormidden en daarna in schuine stukjes van 2 cm.
Snijd de lente-ui in stukjes en hak de gember fijn.
Vermeng de ingrediënten voor de saus in een kom.
Haal de krab met een vork los zodat deze goed kan worden gemengd met de andere ingrediënten.
Verhit 4 dl olie in een wok op hoog vuur en frituur de asperges tot ze verkleuren.
Schep de asperges uit de wok en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Giet de olie uit de wok in een bewaarpan voor later gebruik.
Verhit de wok opnieuw en voeg 2 eetlepels sesamolie toe.
Roerbak de lente-ui en gember tot ze hun geur afgeven.
Voeg de losgemaakte krab toe en roerbak dit enkele seconden.
Giet de saus in de wok en laat het geheel 1 minuut doorkoken.
Breng het gerecht op smaak met zout en peper en voeg zoveel van het bindpapje toe tot de saus licht gebonden is.
Klop het eiwit los, roer dit door de saus tot het stolt, en voeg de gefrituurde asperges toe.
Meng alles goed door elkaar.
Serveer de gefrituurde asperges met krab direct, voor de beste smaak en textuur.
Wijnadvies:
Deze gefrituurde asperges met krab gaan perfect samen met een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chenin Blanc, die de delicate smaken van zeevruchten en sesamolie goed aanvullen.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 8g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 3
Geflambeerde Scampi's met Romige Dragon-Saus
Deze geflambeerde scampi's in een romige dragon-saus zijn een smaakvol en indrukwekkend hapje. Perfect voor feestelijke gelegenheden, waarbij de combinatie van pastis en witte wijn zorgt voor een diep, rijk aroma.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
- 24-32 scampi's afhankelijk van grootte
- 3 sjalotten
- 2 blokjes visbouillon opgelost in 1 liter water
- 2 dl droge witte wijn
- 100 g boter
- 2 dl room
- 1 eetlepel pastis
- 5 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel gehakte dragon
- 1 theelepel paprikapoeder
- Zout naar smaak
- Versgemalen witte peper naar smaak
Meng het zout, de versgemalen witte peper en paprikapoeder en bestrooi hiermee de scampi's.
Pel de sjalotten en hak ze fijn.
Verhit de olijfolie in een kookpan en bak de scampi's aan elke zijde gedurende 2 minuten.
Voeg de fijngehakte sjalotten toe en laat deze nog 1 minuut meebakken.
Giet de olie uit de pan en giet de pastis over de scampi's.
Hou er een vlam bij om te flamberen.
Blus na 1 minuut met de witte wijn en voeg vervolgens de visbouillon toe.
Laat het geheel 2 minuten doorkoken.
Haal de pan van het vuur en neem de scampi's uit de bouillon.
Hou ze warm.
Zet de pan terug op het vuur en kook het vocht op hoog vuur in tot de helft is verdampt.
Voeg de room en gehakte dragon toe en laat de saus nog even opwarmen op matig vuur.
Doe de scampi's terug in de pan en laat ze kort opwarmen in de saus.
Serveer de scampi's onmiddellijk, gegarneerd met de romige dragon-saus.
Wijnadvies:
Combineer deze geflambeerde scampi's met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc, die de romige en anijsachtige smaken van de pastis en dragon complementeren.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 3
Klassieke Geep à la Meunière
Geep à la Meunière is een klassiek Frans gerecht waarbij de vis wordt gebakken in boter en geserveerd met citroensap en peterselie. Dit eenvoudige maar verfijnde gerecht is perfect voor een doordeweekse maaltijd of een speciale gelegenheid.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg geep schoongemaakt en ontschubd
- Zout naar smaak
- Peper versgemalen, naar smaak
- Bloem voor het bestuiven
- Boter voor het bakken en saus
- 2 citroenen
- Peterselie fijngeknipt
Voorbereiding:
Was de schoongemaakte en ontschubde geep en snijd deze in stukken van ongeveer 7 cm.
Bestrooi de stukken geep met versgemalen zout en peper en haal ze vervolgens door de bloem, zodat ze een dun laagje krijgen.
Bereidingswijze:
Verhit een flinke klont boter in een braadpan op middelhoog vuur.
Bak de stukken geep in de hete boter aan beide zijden mooi bruin.
Leg de gebakken geep op een voorverwarmde schaal en druppel er citroensap overheen.
Bestrooi met fijngesneden peterselie.
Voeg enkele klontjes boter toe aan de braadboter in de pan en wacht tot de boter gaat schuimen.
Schenk de gesmolten boter over de geep in de schaal en garneer met schijfjes citroen en extra toefjes peterselie.
Serveertips:
Serveer deze geep à la meunière met knapperige gebakken aardappels en een frisse groene salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een frisse witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc, die de boterige en citroenachtige smaken van de geep perfect aanvult.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.2g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 3
Geep Met Laurier uit de Oven
Een verfijnd Nederlands gerecht van geep, gemarineerd met citroen en laurier, en vervolgens langzaam gegaard in de oven. Serveer deze smaakvolle vis met een romige saus gemaakt van het braadvocht, perfect voor een feestelijke maaltijd.
Servings: 4
Calories: 300kcal
Author: Cor Klaar
- 5 laurierblaadjes
- Citroensap van 1 citroen
- Zout naar smaak
- Peper versgemalen, naar smaak
- Boter voor het invetten en klontjes
- Olijfolie voor het besprenkelen
- 1 theelepel maizena
Voorbereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Maak de geep schoon indien nodig, en snijd de vissen in stukken van ongeveer 6 centimeter.
Besprenkel de visstukken met citroensap en bestrooi ze met versgemalen peper en zout.
Laat de vis ongeveer 15 minuten marineren.
Bereidingswijze:
Vet een ovenvaste schaal in met boter en leg een laagje vis in de schaal.
Verdeel de laurierblaadjes over de vis, en leg daarover nog een laagje vis.
Twee lagen zijn voldoende.
Sprenkel wat olijfolie over de vis en voeg hier en daar een klontje boter toe.
Bedek de schaal met aluminiumfolie en bak de vis 45 minuten in de voorverwarmde oven.
Verwijder de folie na 30 minuten om de vis licht te laten bruinen.
Meng de maizena met een beetje water tot een glad papje.
Haal de vis uit de schaal en houd deze warm.
Zeef het braadvocht in een steelpannetje, breng het aan de kook, en bind de saus met de maizena.
Maak de ovenschaal schoon, leg de vis terug in de schaal, en giet de saus eroverheen.
Wijnadvies:
Combineer deze geep met een frisse en fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay, die de delicate smaken van de vis en laurier complementeren
Calories: 300kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 1.2g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 3
Snel Geep in 't Groen uit de Magnetron
Deze snelle en smaakvolle geep in 't groen uit de magnetron combineert de frisse smaken van groene kruiden met delicate visfilets. Perfect voor een doordeweekse maaltijd, geserveerd met frietjes of vers brood.
Bereidingstijd15 minuten min
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 800 g geepfilet
- 25 g kervel
- 1 eetlepel fijngehakte peterselie
- 2 takjes citroenmelisse
- 10 blaadjes munt
- 1 bakje waterkers
- 25 g spinazie
- 25 g zuring
- 1 eetlepel fijngehakte dragon
- 3 sjalotten
- 1 dl droge witte wijn
- 75 g boter
- 2 dl room
- Sap van 1 citroen
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Hak de sjalotten fijn en leg ze samen met de boter in een magnetronschaal.
Dek de schaal af en verhit deze gedurende 2 minuten op 850 W in de magnetron.
Voeg de geepfilets, room, witte wijn, een scheutje citroensap en de helft van de gehakte groene kruiden toe aan de schaal.
Breng op smaak met peper en zout.
Dek de schaal opnieuw af en laat de vis 7 minuten garen op 850 W.
Giet het stoofvocht af en kook dit kort in.
Bind de saus eventueel met een beetje roux naar wens.
Voeg de resterende groene kruiden toe aan de saus en meng deze door de stoofschotel.
Verdeel de stoofschotel over warme borden en garneer met citroenpartjes.
Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een frisse droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc, die de delicate smaken van de kruiden en vis perfect aanvult.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 35g | Vet: 30g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 3
Geep Geparfumeerd met Knoflook
Proef de smaak van de lente met deze geep, een delicate vis geparfumeerd met knoflook. Deze eenvoudig gebakken vis is perfect voor een lichte en smaakvolle maaltijd, geserveerd met frietjes en frisse lentesla.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 1
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- Witte bloem of glutenvrije bloem
- 2 tenen knoflook
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 klein klontje boter
Voorbereiding:
Maak de vissen schoon en snijd ze in stukken van ongeveer 15 cm.
Pel de knoflook, verwijder de kiem, en snijd de tenen in fijne plakjes.
Wentel de visstukken door de bloem, zodat ze een dun laagje krijgen.
Bereidingswijze:
Verhit de olijfolie en boter in een koekenpan met antikleeflaag.
Voeg de knoflookplakjes toe en bak ze totdat ze bruin en geurig zijn.
Verwijder de knoflook uit de pan en zet apart.
Bak de visstukken in dezelfde pan op middelhoog vuur totdat ze goudbruin en gaar zijn.
Let op dat het vuur niet te hoog staat om te voorkomen dat de vis aanbrandt.
Kruid de gebakken visstukken met peper en zout naar smaak.
Serveertips:
Serveer de geep met knapperige frietjes, citroenpartjes, en/of tomaatjes, en een frisse lentesla voor een heerlijke maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een frisse Chardonnay, die de delicate smaak van de geep aanvult.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 3
Zelfgemaakte Gedroogde Tomaten
Maak zelf heerlijke gedroogde tomaten in de oven! Deze smaakvolle Italiaanse delicatesse is perfect om toe te voegen aan salades, pasta's of broodjes, en kan lang worden bewaard in olijfolie met kruiden. Een geweldige manier om de zomer op te slaan voor de wintermaanden.
(inclusief droogtijd)12 uur uur
Servings: 4
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar
- Pomodori-tomaten of kerstomaatjes
- Fijn zeezout
- Goede kwaliteit olijfolie
- Verse kruiden bijv. oregano, basilicum
- 1-2 teentjes knoflook
Was de tomaten grondig en snijd ze doormidden of in vieren, afhankelijk van de grootte.
Bestrooi de tomaten met fijn zeezout en leg ze met het velletje naar beneden op een rooster of bakplaat.
Zorg ervoor dat de tomaten elkaar niet raken.
Verwarm de oven voor op 100°C.
Plaats de tomaten in de oven en laat de deur op een kier staan om het vocht te laten ontsnappen.
Laat de tomaten in de oven drogen totdat ze zijn gekrompen en droog aanvoelen, maar nog steeds een beetje soepel zijn.
Dit proces kan ongeveer 12 uur duren.
Schuif de tomaten af en toe een beetje heen en weer.
Wanneer de tomaten leerachtig aanvoelen, zet je de oven uit en laat je ze volledig afkoelen.
Bewaar de gedroogde tomaten in schone glazen potten, ondergedompeld in olijfolie samen met verse kruiden zoals oregano en basilicum, en voeg 1-2 teentjes knoflook toe voor extra smaak.
Voor gebruik, leg de gedroogde tomaten even in matig warm water om ze te verzachten.
Het geweekte water kan vervolgens worden gebruikt om soep mee te verrijken.
Wijnadvies:
Gedroogde tomaten passen goed bij een glas droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of een verfrissende rosé, die de zoete en zoute smaken van de tomaten complementeren.
Calories: 80kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 2g | Vet: 5g | Zout: 0.2g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 3
Gedroogde Pruimen in Rode Wijn met Gemberijs
Deze verfijnde combinatie van gedroogde pruimen gepocheerd in rode wijn en port, geserveerd met zelfgemaakt gemberijs, maakt dit nagerecht tot een bijzondere traktatie. Perfect voor een feestelijk diner.
(exclusief tijd om het ijs te bevriezen)1 uur uur
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
Voor het Gemberijs:
- 40 g eidooier
- 35 g heel ei
- 100 g suiker
- 2 eetlepels gekonfijte gember
- 2 eetlepels gembersiroop
- ½ l slagroom
Voor de Saus en Pruimen:
- ½ l rode wijn
- 7 dl rode port
- 100 g bruine rietsuiker
- ½ vanillestokje
- 1 kruidnagel
- ½ kaneelstokje
- Mespuntje gemalen kardemom
- Schil van 1 sinaasappel in reepjes, zonder wit
- Sap van 1 sinaasappel
- 750 g gedroogde pruimen pruneaux zonder pit
- Arrowroot voor binden
Voor het Gemberijs:
Klop de eidooiers, het hele ei en de suiker samen schuimig.
Snijd de gekonfijte gember in kleine blokjes en meng deze samen met de gembersiroop door het eimengsel.
Klop de slagroom lobbig en spatel deze door het eimengsel.
Draai het mengsel tot ijs in een ijsbereider of plaats het in de vriezer en roer regelmatig door totdat het ijs volledig is bevroren.
Voor de Saus en Pruimen:
Breng in een pan de rode wijn, port, bruine rietsuiker, het opengesneden vanillestokje, kruidnagel, kaneel en kardemom aan de kook.
Zet het vuur laag en laat het mengsel ongeveer 40 minuten trekken, net onder het kookpunt.
Voeg de laatste 10 minuten de reepjes sinaasappelschil en het sinaasappelsap toe en laat 10 minuten meekoken.
Passeer de saus door een fijne zeef in een schone pan en voeg de gedroogde pruimen toe.
Pocheer de pruimen nog 10 minuten op een laag vuur.
Haal de pruimen uit de pan en bind de saus lichtjes met arrowroot, aangemaakt met een beetje pocheervocht.
Voeg de pruimen weer toe aan de saus en laat afkoelen.
Serveren:
Schep op gekoelde borden een bolletje gemberijs.
Leg daaromheen wat gepocheerde pruimen en giet er wat van de saus over.
Serveer direct en geniet van dit feestelijke dessert.
Wijnadvies:
Serveer dit dessert met een glas rode port of een zoete dessertwijn zoals een Sauternes, die de rijke smaken van de pruimen en de subtiele gembersmaak van het ijs aanvult.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 5g | Vet: 20g | Zout: 0.2g | Sugar: 45g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 3
Geconfijte Knoflook met Zeevruchten in Saffraansaus
Deze geconfijte knoflook met zeevruchten in een romige saffraansaus is een verfijnd hapje vol smaak. De combinatie van St. Jacobsschelpen, mosselen en Hollandse garnalen met de subtiele zoetheid van de geconfijte knoflook zorgt voor een gastronomische beleving.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- 5 knoflooktenen fijngehakt of gekneusd
- 1 scheut droge witte wijn
- 1 dl kippenbouillon of fond
- ½ l room
- 10 kleine St. Jacobsschelpen gebakken
- 10 mosselen gekookt
- 150 g Hollandse garnalen
- 1 paprika ½ groen, ½ rood, fijn gesneden
- 1 theelepel poedersuiker
- Boter of goede olijfolie voor bakken
- Enkele draadjes saffraan
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Verhit boter of olijfolie in een braadpan en fruit de fijngehakte of gekneusde knoflook op een laag vuur.
Bestrooi de knoflook met poedersuiker en laat deze zachtjes karamelliseren.
Voeg een scheutje witte wijn toe en laat het geheel goed inkoken.
Voeg vervolgens de kippenbouillon of fond toe en laat opnieuw inkoken tot het meeste vocht is verdampt.
Voeg de room en saffraan toe aan de pan en laat het geheel zachtjes inkoken tot de saus iets is ingedikt.
Kruiden met peper en zout naar smaak.
Verdeel de gebakken St.
Jacobsschelpen, gekookte mosselen en Hollandse garnalen over kommetjes.
Giet de romige saffraansaus over de zeevruchten en meng voorzichtig.
Garneer met fijn gesneden paprika en serveer direct.
Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay, die de rijke en subtiele smaken van de zeevruchten en saffraansaus complimenteert.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 3
Goudbruine Gecarameliseerde Knolraapjes
Deze goudbruine gecarameliseerde knolraapjes zijn een eenvoudig maar heerlijk bijgerecht. De natuurlijke zoetheid van de knolraap komt perfect naar voren door het karameliseren met boter en suiker, wat zorgt voor een rijke en volle smaak.
Bereidingstijd29 minuten min
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g knolraapjes geschild en in blokjes gesneden
- 1 klont boter ongeveer 25 g
- 25 g suiker
- Zout naar smaak
Schil de knolraapjes en snijd ze in blokjes.
Kook de knolraapjes in een pan met water en een snufje zout totdat ze bijna gaar zijn en het meeste kookwater verdampt is.
Voeg een klont boter toe aan de pan, gevolgd door een gelijke hoeveelheid suiker.
Roer regelmatig terwijl je de knolraapjes laat karamelliseren, totdat ze mooi goudbruin zijn.
Serveer de gecarameliseerde knolraapjes direct als bijgerecht.
Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc, die de zoete tonen van de gekarameliseerde knolraapjes mooi aanvult.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 2g | Vet: 7g | Zout: 0.5g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / koksmes / Pagina 3