Romige Eiersalade met een Twist

Romige Eiersalade met een Twist

Deze romige eiersalade is heerlijk op toast of als vulling voor sandwiches.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Kook de eieren hard in ongeveer 8 à 10 minuten.
  • Pel ze en laat ze afkoelen.
  • Snijd de uien in kleine blokjes en hak de knoflookteentjes fijn.
  • Snijd de eieren, inclusief eigeel, in blokjes.
  • Meng alle ingrediënten door elkaar: voeg 1 eetlepel pindakaas, een klein beetje ketchup en ongeveer 3 eetlepels mayonaise toe.
  • Roer goed door, breng op smaak met peper en zout.

Notities

Wijnadvies:
Geniet ervan met een glas lichte, frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.

Gebakken Zwarte Koolvis met Romige Pastinaakpuree en Groene Kool

Gebakken Zwarte Koolvis met Romige Pastinaakpuree en Groene Kool

Een smaakvol gerecht met gebakken zwarte koolvisfilet, romige pastinaakpuree en knapperige groene kool. Een heerlijke combinatie van zachte en frisse smaken!
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 6 kleine zwarte koolvisfilets schoongemaakt
  • 5 pastinaken
  • ¾ pakje boerenroomboter
  • Scheut room
  • 2 kroppen groene kool
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Schil de pastinaken en snijd ze in blokjes.
  • Kook de pastinaak in water met wat zout gedurende 25 minuten, tot ze goed gaar en zacht zijn.
  • Verhit een beetje boter in een pan en bak de koolvisfilets op middelhoog vuur gaar.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Giet de pastinaken af en stamp ze fijn met de boter, een scheut room, zout en peper.
  • Roer tot een gladde puree.
  • Snijd de groene kool in reepjes en roerbak ze kort op hoog vuur met een beetje boter, zout en peper.
  • Serveer de gebakken koolvisfilets op een bedje van pastinaakpuree en verdeel de knapperige groene kool eromheen.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse citroenpartje om over de vis te persen voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past perfect bij de delicate smaak van de koolvis.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 32g | Vet: 22g | Zout: 1.3g | Sugar: 7g

Winterse Groentepan met Knapperige Spekjes

Winterse Groentepan met Knapperige Spekjes

Een heerlijk winters gerecht met gebakken groenten, knapperige spekjes en geurige kruiden, perfect voor een hartverwarmende maaltijd.
Bereidingstijd30 minuten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Winter
Servings: 4 personen
Calories: 330kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl witte wijn
  • 1 grote tomaat
  • 1 teentje knoflook
  • 2 rode uien
  • 2 takjes tijm
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 6 blaadjes salie in drieën gesneden
  • 100 g spekjes in blokjes
  • 400 g koolrabi
  • 400 g winterwortels
  • 1 venkel
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Maak de winterwortels, koolrabi en venkel schoon en snijd ze in stukken.
  • Kook de groenten beetgaar in gezouten water en laat ze daarna afkoelen.
  • Ontvel de tomaat en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Hak de knoflook fijn en snijd de rode uien in stukken.
  • Verhit de olijfolie in een pan en bak de knoflook, rode uien en spekblokjes gedurende 3 minuten.
  • Voeg de witte wijn, tijm en salie toe.
  • Voeg alle beetgare groenten toe en roer goed door.
  • Breng de groenten op smaak met zout en peper.

Notities

Serveertip:
Serveer de gebakken wintergroenten met de blokjes tomaat als garnering.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 330kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 14g | Vet: 18g | Zout: 0.79g | Sugar: 13g

Romige Velouté van Tomaten met Basilicum

Romige Velouté van Tomaten met Basilicum

Een zachte en romige Franse tomatensoep met verse basilicum, ideaal als licht voorgerecht.
Bereidingstijd39 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 20 g boter
  • 750 g tomaten in stukjes
  • 2 sjalotjes fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 1 theelepel suiker
  • ¾ liter groentebouillon van tablet
  • 1 dl slagroom
  • 3 eetlepels basilicum fijngesneden
  • Peper
  • Zout

Instructies

Voorbereiding:

  • Verhit de boter in een kookpan op laag vuur.
  • Bak de tomaten, sjalotjes, knoflook en suiker zachtjes gedurende 30 minuten.
  • Pureer het mengsel in een keukenmachine tot een gladde massa.
  • Zeef de soep boven een pan om een fluweelzachte textuur te krijgen.
  • Voeg de warme bouillon toe aan het gezeefde tomatenmengsel.

Bereiding:

  • Breng de soep aan de kook en voeg de slagroom toe.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verwarm alles goed door, zonder het te laten koken.
  • Verdeel de soep over kommen en strooi de fijngesneden basilicum erover.
  • Serveer direct met vers brood of croutons.

Notities

Lekker met vers gebakken brood of croutons.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc past perfect bij deze zachte tomatensoep.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 3g | Vet: 10g | Zout: 0.9g | Sugar: 5g

Cranberrycompote met Sinaasappel en Port

Cranberrycompote met Sinaasappel en Port

Een feestelijke cranberrycompote met sinaasappel en port, ideaal als bijgerecht of dessert.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Saus
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Flexitarisch
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 8
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • kookpan

Ingrediënten

  • 500 g cranberries
  • 125 g suiker
  • 3 eetlepels sinaasappelsap
  • 2 theelepels geraspte sinaasappelschil
  • ½ dl rode port

Instructies

  • Doe alle ingrediënten in een kookpan en breng het geheel aan de kook.
  • Laat het mengsel op zacht vuur 5-10 minuten koken tot de bessen zacht zijn en openknappen.
  • Laat de compote iets afkoelen voor het serveren.

Notities

Wijnadvies:
Deze cranberrycompote past uitstekend bij een rode port of een glas volle rode wijn zoals Merlot.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 0.5g | Vet: 0g | Zout: 0g | Sugar: 25g

Zeeduivel in Rode Wijnsaus met Knapperige Bacon

Zeeduivel in Rode Wijnsaus met Knapperige Bacon

Een verfijnd gerecht met zeeduivel, krokante bacon en een rijke rode wijnsaus. Perfect voor een luxe diner of speciale gelegenheid!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Gourmet, Hoofdgerechten, Tussengerecht, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g zeeduivelfilet in 4 moten
  • 1 eetlepel grof gemalen zwarte peperkorrels
  • 4 dunne plakken bakbacon
  • 1 eetlepel boter
  • 2 sjalotten zeer fijngehakt
  • 50 g wortel in zeer kleine blokjes
  • 50 g bleekselderij in zeer kleine blokjes
  • 200 g visgraten bijv. tong
  • Peterseliestelen fijngehakt
  • 2 dl rode wijn
  • 3 dl visfond pot, inh. 400 ml
  • 4 dl kalfsfond
  • Zout en peper

Instructies

  • Rol elke moot zeeduivel in een plak bacon en druk licht aan beide kanten in grove gemalen peper.
  • Verhit boter in een pan en bak de sjalotten, groenten, visgraten en fijngehakte peterselie zachtjes gedurende 10 minuten.
  • Voeg de rode wijn en visfond toe en roer de aanbaksels los.
  • Breng het geheel aan de kook en laat op matig vuur tot de helft inkoken, regelmatig afschuimen.
  • Zeef de saus.
  • Breng in een andere pan de kalfsfond aan de kook en laat deze tot 1 dl inkoken.
  • Roer de kalfsfond door de gezeefde saus.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Plaats de stukken zeeduivel in een met boter ingevette ovenschaal.
  • Bak de vis gedurende 8-10 minuten gaar.
  • Verwarm de saus opnieuw en breng op smaak met zout en peper.
  • Schep een beetje saus op de borden en leg de vis in de saus.
  • Serveer met gefrituurde prei-julienne.

Notities

 
Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Pinot Noir of een lichte Bordeaux, sluit perfect aan bij de rijke smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 24g | Vet: 14g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Romige Honing-Tijmsaus met Kalfsfond

Romige Honing-Tijmsaus met Kalfsfond

Een rijke honing-tijmsaus met een vleugje witte wijn en kalfsfond – perfect bij gevogelte, varkensvlees of een feestelijk diner.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 140kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 el boter
  • 1 el zachte honing
  • 3 el azijn
  • 3 el witte wijn
  • 3 takjes verse tijm
  • 3 dl kalfsfond uit pot, ca. 380 ml
  • 30 g koude boter in kleine klontjes

Instructies

Basis van de saus:

  • Verhit 1 eetlepel boter in een pan op hoog vuur.
  • Voeg de honing toe en laat lichtbruin karameliseren.

Inkoken:

  • Blus af met de azijn en witte wijn.
  • Laat het geheel op zacht vuur tot de helft inkoken.

Toevoegen van smaak:

  • Voeg de takjes tijm en de kalfsfond toe aan de pan.
  • Laat de saus opnieuw tot de helft inkoken.

Afwerking:

  • Zeef de saus om de tijm en eventuele restjes te verwijderen.
  • Verwarm de saus opnieuw op laag vuur en klop geleidelijk de koude boterklontjes erdoor.
  • Zorg ervoor dat de saus niet meer kookt om de boter niet te laten schiften.

Notities

Serveer deze saus warm bij gebraden gevogelte zoals kip of kalkoen, of bij varkensvlees zoals een malse varkenshaas. Ook heerlijk bij geroosterde groenten.
Wijnadvies:
Combineer met een witte wijn zoals Chardonnay of een Viognier voor een zachte, romige pairing.

Nutrition

Calories: 140kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 3g | Zout: 12g | Sugar: 0.8g

Cassoulet met Kippenbout en Kippenworst

Cassoulet met Kippenbout en Kippenworst

Een authentieke Franse cassoulet met kippenbouten, kippenworst en bonen, perfect voor een hartverwarmende maaltijd.
+ 12 uur weken1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Grote aarden pot of ovenschaal
  • kookpan

Ingrediënten

  • 4 kippenbouten
  • 200 g witte bonen 12 uur geweekt in koud water
  • 4 tomaten in blokjes gesneden
  • 4 kippenworsten
  • 4 repen dik buikspek ½ cm dik
  • 2 sjalotten in ringen gesneden
  • 1 bosje peterselie fijngehakt
  • ½ liter rode wijn
  • 1 takje tijm
  • 1 laurierblad
  • Peper en zout naar smaak
  • 1 dl olijfolie
  • 20 g tomatenpuree
  • Bloem

Instructies

  • Wrijf de kippenbouten in met peper en zout.
  • Verhit olijfolie in een grote pan en bak de kippenbouten goudbruin samen met het buikspek, de sjalotten en de tomaten.
  • Haal de kippenbouten uit de pan en zet apart.
  • Voeg tomatenpuree toe aan de pan en roer goed door.
  • Strooi een beetje bloem over het mengsel en roer tot het loskomt van de pan.
  • Voeg de geweekte en afgegoten witte bonen toe, samen met de rode wijn.
  • Voeg indien nodig extra wijn toe om de bonen onder te zetten.
  • Breng op smaak met peper en zout en roer goed door.
  • Bak de kippenworsten kort aan in een aparte pan tot ze licht goudbruin zijn.
  • Combineer in een grote aarden pot: de saus, de kippenbouten, de kippenworsten en het buikspek.
  • Duw het takje tijm en het laurierblad in de saus.
  • Dek de pot af en plaats in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 35 minuten.

Notities

Serveer de cassoulet warm, bestrooid met gehakte peterselie en eventueel een takje kervel. Combineer met gekookte aardappeltjes of knapperig brood.
 
Wijnadvies:
Serveer met een stevige rode wijn zoals een Côtes du Rhône of Malbec, die goed aansluit bij de rijke smaken van de cassoulet.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 40g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Chinese Kool Roerbak met Vlees en Macaroni

Chinese Kool Roerbak met Vlees en Macaroni

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Land van herkomst: China
Servings: 2 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • Chinese kool
  • 500 ml bouillon
  • Half zakje macaroni
  • 250 g vlees varkens- of kippenvlees, in blokjes gesneden
  • Ketjap
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verhit wat boter of olie in een wok of braadpan.
  • Bak het vlees licht aan tot het lichtbruin is.
  • Voeg de fijngesneden Chinese kool toe en roerbak tot deze zacht begint te worden.
  • Voeg de bouillon toe en laat het geheel nog ongeveer 10 minuten sudderen tot het vlees gaar is en de kool zacht.
  • Kook ondertussen de macaroni gaar in bouillon of water volgens de instructies op de verpakking.
  • Breng de roerbak op smaak met ketjap, peper en zout naar smaak.
  • Serveer de Chinese kool roerbak met het vlees en de gekookte macaron

Notities

Geniet van deze smaakvolle Chinese kool roerbak met een vleugje ketjap en gekookte macaroni.

Wijnadvies:

Het past goed bij een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc.

Zalmfilet met Kerriepasta

Zalmfilet met Kerriepasta

Een heerlijke zalmfilet met kerriepasta, sperziebonen en Mon Chou, perfect voor een snelle en smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Vis, Zalm
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g zalmfilet
  • 2 uien
  • 250 g sperzieboontjes
  • 1 eetlepel kerriepasta
  • 100 g Mon Chou
  • 1 eetlepel citroensap
  • 4 cl olijfolie
  • Zout
  • Witte peper
  • 300 g penne rigate

Instructies

  • Snijd de zalmfilet in blokjes en wrijf deze in met zout en peper.
  • Verhit de olie in een pan en bak hierin de zalmblokjes om en om.
  • Voeg de gesnipperde ui toe en bak even mee tot de ui glazig is.

Notities

Wijnadvies:
Deze zalmfilet met kerriepasta past goed bij een frisse en lichte witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een frisse Chardonnay.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 30g | Vet: 18g | Zout: 0.8g | Sugar: 5g