Hartige wafels met zalm, spinazie en zachtgekookt ei

Hartige wafels met zalm, spinazie en zachtgekookt ei

Deze hartige wafels met gerookte zalm, spinazie en zachtgekookt ei vormen een verfijnde lunch of brunch met romige en frisse smaken.
Voorbereidingstijd15 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Ei, Hoofdgerechten, Zalm
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 4
Calories: 562kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 1 bakje dille
  • 1 citroen schoongeboend
  • 1 el olijfolie
  • 200 g crème fraîche
  • 20 g boter
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 300 g gerookte zalm
  • 400 g volle kwark
  • 600 g spinazie
  • 8 eieren
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Verwarm het wafelijzer voor.
  • Klop 4 eieren los in een grote kom met een garde en roer de kwark erdoor.
  • Hak de dille fijn en voeg de helft toe.
  • Zeef het zelfrijzend bakmeel en 1 theelepel zout boven de kom en meng tot een glad beslag.
  • Vet het wafelijzer in met boter.
  • Verdeel de helft van het beslag over het wafelijzer en bak in 6 minuten goudbruin.
  • Herhaal met de rest van het beslag.
  • Kook de overige 4 eieren in 6 minuten zacht.
  • Laat schrikken onder koud water en pel ze.
  • Verhit olie in een koekenpan en roerbak de spinazie in delen tot geslonken.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Leg de wafels op borden of schaal.
  • Smeer er crème fraîche op.
  • Verdeel de spinazie en gerookte zalm over de wafels.
  • Leg op elke wafel een zachtgekookt ei.
  • Bestrooi met peper, zout en resterende dille.
  • Serveer met citroenpartjes.

Notities

Serveertip:
Serveer op een houten plank met extra citroenpartjes en verse dille voor een feestelijke presentatie.
Wijnadvies:
Een frisse Sauvignon Blanc met citrus en groene tonen past perfect bij dit gerecht en brengt balans in de romigheid van ei en crème fraîche.

Nutrition

Calories: 562kcal | koolhydraten: 26g | Protein: 33g | Vet: 36g | Zout: 1.7g | Sugar: 4g

Klassieke Uiensoep met Roquefort

Klassieke Uiensoep met Roquefort

Bereidingstijd38 minuten
Recept categorieën: Kaas, Lunch, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 el Gembersiroop
  • 2 el Olijfolie
  • 2 takjes Tijm
  • 1 teentje Knoflook
  • 100 g Roquefort kaas
  • 1 liter Runderbouillon zelfgetrokken
  • 4 el Kruidencroutons
  • 2 Bosuitjes
  • 400 g Uien
  • Versgemalen peper
  • Zout

Instructies

  • Pel en snipper de uien en knoflook.
  • Verhit de olijfolie in een kookpan.
  • Voeg de ui, knoflook en takjes tijm toe en schep om.
  • Laat de uien met het deksel op de pan ca.
  • 10 minuten zachtjes smoren, regelmatig omscheppen.
  • Voeg de bouillon en gembersiroop toe.
  • Laat de uiensoep ca.
  • 20 minuten sudderen.
  • Maak de bosuitjes schoon en snijd in ringetjes.
  • Verkruimel de roquefort.
  • Verwijder de takjes tijm uit de soep.
  • Pureer de uien in de bouillon met een staafmixer tot een gladde soep.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Schep de uiensoep in vier kommen en verdeel de bosuitjes, roquefort en croutons erover.

Notities

Serveer met een droge witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 8g | Vet: 13g | Zout: 2g | Sugar: 10g

Tortelloni met Geroosterde Venkel en Romige Kaassaus

Tortelloni met Geroosterde Venkel en Romige Kaassaus

Geniet van een smaakvolle combinatie van tortelloni, geroosterde venkel en een rijke kaassaus. Ideaal voor een gezellige avondmaaltijd!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Dieët: Vegetarisch
Servings: 2 personen
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote venkelknol schoongemaakt en in dunne partjes gesneden
  • 1 pak tortelloni con formaggio e nocci pasta 250 g
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 bakje salsa ai 4 formaggi saus 200 g

Instructies

  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Breng in een pan ruim water aan de kook.
  • Voeg de tortelloni toe aan het kokende water en kook ze in ongeveer 8 minuten gaar.
  • Spreid intussen de venkelpartjes uit op een bakplaat en besprenkel ze met balsamicoazijn en olijfolie.
  • Plaats de venkel ongeveer 10 cm onder de hete grill en rooster ze in ongeveer 6 minuten beetgaar.
  • Giet de tortelloni af en roer de kaassaus erdoor.
  • Verwarm het geheel nog ongeveer 2 minuten.
  • Schep de tortelloni met saus in twee diepe borden en verdeel de geroosterde venkel met de olijfolie erover.
  • Serveer direct en geniet van deze rijke en smaakvolle maaltijd.

Notities

Serveer met een volle witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio, die goed past bij de romige kaassaus en de geroosterde venkel.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 20g | Vet: 30g | Zout: 2.2g | Sugar: 6g

Tagliatelle met Romige Broccolipuree en Amandelschaafsel

Tagliatelle met Romige Broccolipuree en Amandelschaafsel

Een romig pastagerecht met verse tagliatelle, broccolipuree en krokant amandelschaafsel. Snel en eenvoudig te bereiden!
Bereidingstijd24 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Pasta
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 15 g verse basilicum
  • 45 g amandelschaafsel
  • 200 g MonChou Pan & Oven
  • 500 g verse tagliatelle
  • 2 struikjes broccoli

Instructies

  • Verdeel de broccoli in kleine roosjes en snijd de stronk in stukken.
  • Kook de broccoli in een pan met een bodempje water in ca.
  • 10 minuten gaar en giet af.
  • Houd enkele roosjes apart voor garnering.
  • Breng in een andere pan ruim water met zout aan de kook en kook de tagliatelle volgens de gebruiksaanwijzing beetgaar.
  • Voeg de MonChou en het verse basilicum toe aan de broccoli in de pan en verwarm ca.
  • 2 minuten.
  • Pureer het geheel grof met een staafmixer.
  • Rooster het amandelschaafsel goudbruin in een droge koekenpan.
  • Verdeel de gekookte tagliatelle over vier borden.
  • Schep de broccolipuree over de pasta en garneer met de apart gehouden broccoliroosjes en het geroosterde amandelschaafsel.

Notities

Een frisse, droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc past goed bij de romige broccolipuree.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 16g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g

Struisvogeltournedos met knolselderijpuree en rode wijnjus

Struisvogeltournedos met knolselderijpuree en rode wijnjus

Geniet van een luxe diner met struisvogeltournedos omwikkeld in serranoham, geserveerd met knolselderijpuree en een rijke rode wijnjus.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 680kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 4 struisvogelbiefstukjes
  • 4 vastkokende aardappels
  • 8 plakjes serranoham
  • 15 g verse basilicum
  • 2 dl volle rode wijn
  • ½ dl rode port
  • 75 g boter
  • 125 ml crème fraîche
  • 160 ml vleesfond
  • 2 takjes tijm
  • 300 g knolselderij panklaar
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Halveer de struisvogelbiefstukjes en wikkel elke helft in een plakje serranoham.
  • Verwarm in een pan de rode wijn, port en vleesfond samen met de tijm.
  • Laat het mengsel inkoken tot de helft.
  • Schil de aardappels, snijd ze in blokjes en kook ze in een pan met weinig water in ca.
  • 15 minuten gaar.
  • Smelt 25 g boter in een andere pan en stoof de knolselderij zachtjes gaar in ca.
  • 15 minuten met 2 eetlepels van het ingekookte fond.
  • Zet 1/3 van de knolselderij apart.
  • Stamp de rest van de knolselderij samen met de gekookte aardappels en crème fraîche tot een romige puree.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Verhit 25 g boter in een pan en bak de struisvogeltournedos in ca.
  • 4 minuten rondom bruin.
  • Houd warm onder aluminiumfolie.
  • Roer het ingekookte fond door het bakvet van de tournedos en laat de jus doorkoken.
  • Verwijder de tijm en klop de resterende boter in klontjes door de jus met een garde.
  • Snijd de basilicum in reepjes en meng dit door de knolselderijpuree.
  • Schep de knolselderijpuree op vier warme borden, leg de struisvogeltournedos erop en strooi de achtergehouden blokjes knolselderij erover.
  • Giet de rode wijnjus over het gerecht en serveer direct.

Notities

Een volle, krachtige rode wijn zoals een Cabernet Sauvignon of Merlot sluit perfect aan bij de rijke smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 680kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 45g | Vet: 40g | Zout: 2.8g | Sugar: 4g

Herfstsalade met Knolselderij en Walnoten

Herfstsalade met Knolselderij en Walnoten

Geniet van dit heerlijke herfstslaatje met knolselderij, champignons, witlof en walnoten. Perfect als bijgerecht tijdens koude herfstdagen, vol met rijke, aardse smaken!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Noten, Salade
Land van herkomst: België
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 knolselderij
  • 4 aardappelen
  • 4 witlofstronken
  • 150 g champignons
  • 1 appel
  • 12 walnoten
  • 100 g latuw sla
  • 1 citroen
  • 1 bol mayonaise
  • 5 eetlepels room
  • 3 eetlepels natuur yoghurt
  • 1 stevige snuif paprika
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

  • Schil de knolselderij en aardappelen, snijd beide in kleine vierkantjes.
  • Kook de knolselderij en aardappelen in gezouten water met citroensap gedurende 10-15 minuten tot ze gaar maar stevig zijn.
  • Overgiet de blokjes met extra citroensap en laat afkoelen.
  • Maak de witlof schoon en snijd fijn.
  • Snijd de champignons in schijfjes en de appel in partjes.
  • Meng de mayonaise met room of yoghurt, voeg zout, peper en paprika toe en breng de saus op smaak.
  • Meng alle groenten met de saus.
  • Bekleed een slakom met gewassen latuwbladeren en schep het groentemengsel erop.
  • Garneer met walnoten voor extra crunch.

Notities

Het is soms beter de champignons te schillen voor ze te wassen, dit hangt af van hun kwaliteit.
 
Wijnadvies

Serveer deze herfstsalade met een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Gris. De frisse zuren van de wijn passen perfect bij de knolselderij en walnoten.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 0.8g | Sugar: 4g

Pastasaus met Gehaktballetjes uit de Optigrill

Pastasaus met Gehaktballetjes uit de Optigrill

Geniet van een smaakvolle pastasaus met gehaktballetjes, eenvoudig bereid met de Optigrill. Perfect voor een snelle en heerlijke maaltijd!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Saus
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 gram half om half gehakt
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 2 theelepels oregano
  • 1 theelepel pikant paprikapoeder
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 4 eetlepels paneermeel
  • 1 ei
  • 75 gram oude geraspte kaas

Voor de saus:

  • 1 flinke ui gesnipperd
  • 150 gram bacon broodbeleg klein gesneden
  • 400 gram Italiaanse wokgroente
  • 495 gram Heinz tomato frito creations Roasted Peppers & Onions 1 fles
  • 390 gram Heinz tomatenblokjes naturel 1 pakje
  • 1 eetlepel knoflook wokgemak
  • 2 eetlepels Greensweet Stevia Syrup of honing
  • 1 eetlepel sambal oelek
  • 1 eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden
  • 2 eetlepels balsamico azijn
  • 1 blokje groentebouillon verkruimeld
  • Beetje spray olie

Instructies

  • Meng het gehakt met de oregano, pikante paprikapoeder, knoflookpoeder, zwarte peper, zout, geraspte kaas, ei en paneermeel.
  • Vorm stevige kleine balletjes ter grootte van pingpongballen.
  • Verwarm de Optigrill voor op de rode stand.
  • Spuit wat spray olie in de bak van de Optigrill en voeg de gesnipperde ui, bacon en knoflook wokgemak toe.
  • Sluit de deksel en laat het 5 minuten garen.
  • Voeg de gehaktballetjes toe, sluit de deksel en laat 10 minuten garen op de oranje stand.
  • Voeg vervolgens de Italiaanse groente, gedroogde Italiaanse kruiden, Heinz tomato frito, Heinz tomatenblokjes, Greensweet Stevia Syrup (of honing), sambal, balsamico azijn en het verkruimelde groentebouillonblokje toe.
  • Roer alles goed door.
  • Sluit de deksel en laat het geheel nog 10 minuten garen op de gele stand.
  • Kook ondertussen de pasta volgens de instructies op de verpakking.
  • Serveer de pastasaus met de gehaktballetjes over de gekookte pasta.

Notities

Serveer met een volle rode wijn zoals een Chianti of een Sangiovese.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 30g | Vet: 40g | Zout: 2.5g | Sugar: 8g

Elzasser asperges

Elzasser asperges

de flammkuchen kent de oorsprong in de Elzas. Het is een goede basis om mee te experimenteren en past helemaal bij het voorjaar.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • Flammkuchen kant en klaar
  • Vette creme fraiche
  • Asperges gekookt
  • Ham gekookt samen met de asperges
  • Ei gekookt

en naar smaak

  • Bieslook
  • Prei

Instructies

  • Kook de asperges tot deze gaar zijn in water op een bed van de eigen schillen.
  • De ham mag hieraan toegevoegd worden.
  • Het is voldoende de ham op temperatuur te brengen.
  • Kook ondertussen ook de eieren.
  • Tijdens het koken kan de prei in dunne ringen gesneden worden (vooral het wit gebruiken)
  • Bestrijk de flammkuchen met een dun laagje creme fraiche
  • Verdeel de gekookte asperges over de flammkuchen
  • Strooi de dun gesneden prei over de flammkiuchen
  • Bak dit geheel op 250 °C. in 3 minuten in de oven.
  • Snijd ondertussen het vlees in stukjes, reepjes oid en snijd de eieren in plakjes of partjes.
  • Bestrooi de flammkuchen met de bieslook en verdeel het in stukjes gesneden vlees en de partjes/plakjes ei over het gerecht.

Notities

Let tijdens het bakken op dat de producten niet zwart verkleuren. De bodem van de flammkuchen moet wel licht kleuren.
Variatie:
In plaats van varkensham kan het gerecht geserveerd worden met dun gesneden kalfsvlees, gekookte lamsham, gebakken lamshaas puntjes of met zalm.
Gebruik in plaats van de standaard eieren eens wat anders zoals een kwartelei

Thaise Viscurry met Kokosmelk

Thaise Viscurry met Kokosmelk

Een heerlijke Thaise viscurry met pangasius, kokosmelk en frisse limoen. Perfect met rijst en zoetzure komkommer.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Curry's, Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Azië
Dieët: Pescatarian
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 gram pangasiusfilet in niet te kleine stukken gesneden
  • 400 gram Thaise wokgroente 1 zak
  • 1 ui gesnipperd
  • ½ eetlepel knoflook wokgemak
  • 70 gram gele curry kruidenpasta 1 zakje, Fairtrade Original
  • 400 ml kokosmelk 1 blikje
  • 1 limoen rasp en sap
  • 1 eetlepel bruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel Thaise vissaus
  • Naar smaak zout
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 bosje lente-ui in ringen gesneden
  • 2 eetlepels knoflook-chili olie

Instructies

  • Verhit de knoflook-chili olie in een koekenpan en fruit de gesnipperde ui met de knoflook wokgemak.
  • Voeg de bruine basterdsuiker toe en roerbak kort.
  • Voeg de gele curry kruidenpasta toe en roerbak 1 minuut.
  • Voeg de Thaise wokgroente toe en roerbak kort.
  • Schenk de kokosmelk in de pan en voeg het korianderpoeder, Thaise vissaus, limoensap en limoenrasp toe.
  • Breng het geheel aan de kook.
  • Proef en breng op smaak met zout naar wens.
  • Leg de stukken pangasiusfilet in de pan, breng opnieuw aan de kook, zet het vuur laag en laat de vis in ongeveer 10 minuten gaar worden.
  • Serveer de curry met rijst en garneer met lente-ui ringen.

Notities

Combineer met een frisse Sauvignon Blanc om de pittige en zure tonen van de curry te complementeren.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 8g

Sharbate Rivas – Verfrissende Rabarberlimonade

Sharbate Rivas – Verfrissende Rabarberlimonade

Een verfrissende Iraanse rabarberlimonade met zoete siroop, rode vruchten en bruisend water. Perfect voor warme zomerdagen!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Dranken, Koude Dranken, Mocktail
Land van herkomst: Iran
Jaargetijde:: Zomer
Feestdagen etc: Barbecue, Kerst, Oud & Nieuw
Servings: 4
Calories: 90kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g rabarberstengels in stukjes gesneden
  • 200 g suiker of naar smaak
  • 500 ml water
  • Handvol kleine rode vruchten bijv. frambozen, aardbeien, aalbessen
  • Crushed ijs
  • Bruisend water

Instructies

  • Snijd de rabarberstengels in stukjes.
  • Kook de rabarber samen met water in een pan op middelhoog vuur tot de stengels zacht zijn.
  • Giet het mengsel door een fijne zeef om de siroop op te vangen.
  • Druk met een lepel om zoveel mogelijk sap eruit te halen.
  • Voeg suiker toe aan de siroop en breng aan de kook op hoog vuur.
  • Kook tot een druppel van de siroop in ijswater direct stolt.
  • Laat de siroop volledig afkoelen.
  • Vul glazen gedeeltelijk met een laag crushed ijs en kleine rode vruchten.
  • Giet de afgekoelde rabarbersiroop over het ijs en vul de glazen verder met bruisend water.
  • Roer voorzichtig door en serveer direct.

Notities

Serveertip:

Garneer met een schijfje citroen of een takje munt voor een extra frisse touch.

Nutrition

Calories: 90kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 0.5g | Vet: 0g | Zout: 0g | Sugar: 20g