Brandnetelroomsoep met Oude Kaas

Brandnetelroomsoep met Oude Kaas

Een romige en voedzame soep met de unieke smaak van brandnetels, op smaak gebracht met oude kaas en een vleugje nootmuskaat. Perfect voor een lente- of voorjaarsmenu!
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Soep, Vlees, Zuivel
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 bosje bosui
  • 1 flinke teen knoflook
  • 1 klontje roomboter
  • 1 eetlepel havervlokken
  • 2 liter kippenbouillon
  • 350 gram geriste brandnetels zonder stelen
  • ¼ liter slagroom
  • Geraspte extra oude kaas
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Snufje geraspte nootmuskaat

Instructies

  • Was de bosui en snijd deze in ringetjes, inclusief het groen.
  • Verhit de boter in een pan en smoor de bosui hierin.
  • Voeg 2/3 van de gehakte en geriste brandnetels en de knoflook toe en laat kort meesmoren.
  • Schenk de kippenbouillon erbij en voeg de havervlokken toe.
  • Laat de soep 5 minuten zachtjes koken en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Schenk voor het serveren een scheut slagroom in het bord of de kom.
  • Voeg wat versgehakte brandnetels toe en giet de hete soep eroverheen.
  • Garneer eventueel met geraspte extra oude kaas.

Notities

Serveertip:
Serveer de soep met versgebakken brood of een krokante toast met boter.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc past goed bij deze soep.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 7g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Spliterwtenpuree met wortel en ui

Spliterwtenpuree met wortel en ui

Een rijke, zachte puree van spliterwten met wortel en ui, heerlijk bij vleesgerechten.
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Slowcooker, Stamppot
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g spliterwten
  • 2 middelgrote uien
  • 2 wortels
  • 100 g boter
  • ½ glas melk
  • 1 koffielepel poedersuiker
  • 1 kruidentuiltje
  • Zout
  • Peper

Instructies

  • Snipper de uien en snijd de wortels in schijfjes.
  • Smelt de helft van de boter in een pan en fruit de uien zonder ze te bruinen.
  • Voeg de spliterwten, wortels, poedersuiker en kruidentuiltje toe.
  • Giet er 2 liter kokend water over en voeg zout en peper toe.
  • Laat 1,5 tot 2 uur zachtjes koken.
  • Giet af en pureer de erwten door een zeef of met een pureepers.
  • Zet de pan terug op laag vuur en meng de rest van de boter erdoor.
  • Roer de melk erdoor en serveer warm.

Notities

Serveertip:
Perfect als bijgerecht bij geroosterd vlees of een vegetarische maaltijd.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Bordeaux.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 14g | Vet: 9g | Zout: 0.6g | Sugar: 6g

Romige kabeljauwpuree

Romige kabeljauwpuree

Een zachte en romige puree van kabeljauw, perfect te combineren met gekookte aardappelen.
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Hoofdgerechten, Saus, Vis
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1.2 kg kabeljauwfilets
  • 1 citroen
  • 1 kruidnagel
  • 1 laurierblad
  • 1 takje tijm
  • 1 bosje peterselie
  • 1 ui
  • ½ liter olijfolie
  • 1 dl dikke room optioneel
  • 6 teentjes knoflook
  • Peper
  • 1 mespunt muskaat

Instructies

  • Week de kabeljauw een dag van tevoren in koud water en ververs het water regelmatig.
  • Snijd de vis in stukken en doe ze in een pan met ongezouten water.
  • Voeg de gehakte ui, tijm, laurierblad, kruidnagel en knoflook toe.
  • Breng aan de kook en haal de pan direct van het vuur.
  • Laat 10 minuten trekken.
  • Haal de vis uit de pan en stamp fijn met een vork of pureepers.
  • Roer er langzaam de hete olijfolie door, zoals bij mayonaise.
  • Voeg peper en muskaat toe en blijf roeren tot een gladde puree ontstaat.
  • Plaats op een warmwaterbad en meng er al roerend het citroensap en de room door.
  • Serveer direct met gekookte aardappelen.

Notities

Serveertip:
Lekker met knapperig brood en een frisse salade.
Wijnadvies:
Een lichte droge witte wijn zoals een Muscadet.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 25g | Vet: 24g | Zout: 0.5g | Sugar: 0g

Princessebonen in romige citroensaus

Princessebonen in romige citroensaus

Licht gekookte prinsessenbonen overgoten met een romige citroensaus, perfect als bijgerecht.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Lunch, Saus
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg extra-fijne prinsessenbonen
  • 1 citroen
  • 1 koffielepel gehakte peterselie
  • 2 eierdooiers
  • 30 g boter
  • 30 g bloem
  • Zout
  • Peper

Notities

Serveertip:
Serveer als bijgerecht bij gegrild vlees of een vegetarische maaltijd.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 4g | Vet: 9g | Zout: 0.4g | Sugar: 3g

Chocoladekaramels

Chocoladekaramels

Zachte en romige karamels met een rijke chocoladesmaak, perfect als zoete lekkernij.
Bereidingstijd30 minuten
afkoelen2 uur
Recept categorieën: Chocolade, Dessert - Nagerecht, Snoepgoed
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g fondantchocolade
  • 100 g boter
  • 100 g suiker
  • 100 g honing

Instructies

  • Smelt de boter, suiker en honing au bain-marie.
  • Voeg de geraspte chocolade toe en roer tot een glad mengsel.
  • Breng aan de kook en laat 4-5 minuten koken terwijl je blijft roeren.
  • Giet in een ingevette vorm en laat 2 cm dik worden.
  • Teken met een mes lijnen voor gelijke karamels.
  • Laat volledig afkoelen en breek in stukjes.

Notities

Serveertip:
Heerlijk bij een kop koffie of thee.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals Banyuls past goed bij deze karamels.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 2g | Vet: 12g | Zout: 0.1g | Sugar: 28g

Kalfsvleesballetjes in Tomatensaus

Kalfsvleesballetjes in Tomatensaus

Smeuïge kalfsballetjes, zacht gegaard en geserveerd in een kruidige tomatensaus.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalfsvlees
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g kalfsgehakt
  • 150 g oud brood
  • 250 ml warme bouillon
  • 3 eierdooiers
  • 2 el gehakte ui
  • 40 g boter
  • 1 el gehakte peterselie
  • 50 g bloem
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Week het brood in de bouillon en knijp uit.
  • Fruit de ui in boter en meng met het gehakt, het brood, eierdooiers, peterselie, peper en zout.
  • Vorm balletjes en rol ze door de bloem.
  • Breng water aan de kook, voeg zout toe en pocheer de balletjes tot ze boven komen drijven.
  • Laat nog 2 minuten garen en haal ze eruit.
  • Serveer met tomatensaus en pasta of groenten.

Notities

Serveertip:
Lekker met tagliatelle en Parmezaanse kaas.
Wijnadvies:
Een Italiaanse rode wijn zoals Chianti past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 38g | Vet: 22g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Hersenen met Tomatenpuree

Hersenen met Tomatenpuree

Een klassiek Frans voorgerecht met zacht gegaarde kalfshersenen in een kruidige tomatensaus.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Kalfsvlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 kalfshersenen
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1,5 liter court-bouillon
  • 2 el olie
  • 1 grote ui
  • 1-2 teentjes knoflook
  • 1 tl marjolein
  • 1 el gehakte peterselie
  • 2 el kappertjes
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Bereid de hersenen zoals aangegeven bij ‘Hersenen à la Tartare’ en houd ze warm in court-bouillon.
  • Snijd de ui en knoflook fijn en fruit in olie tot glazig.
  • Voeg de gepelde en ontpitte tomaten, marjolein, peper en zout toe en laat inkoken tot een dikke saus.
  • Voeg de kappertjes toe en roer goed door.
  • Giet de saus over de warme hersenen en bestrooi met peterselie.

Notities

Serveertip:
Serveer met geroosterd brood of aardappelpuree.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Beaujolais past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 24g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 4g

Gestoofde Andijvie

Gestoofde Andijvie

Zachte gestoofde andijvie, licht bitter met een vleugje citroen, perfect als bijgerecht bij vlees- of visgerechten.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 90kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 grote krop andijvie of 12 kleine
  • 50 g boter
  • 1 citroen
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Verwijder de verwelkte bladeren van de andijvie en snijd de stronk gedeeltelijk weg.
  • Was de andijvie grondig en droog af.
  • Smelt de boter in een pan en voeg de andijvie toe.
  • Giet een klein laagje water en het sap van een halve citroen erbij.
  • Dek af en laat 30-60 minuten zachtjes stoven op laag vuur.
  • Breng op smaak met peper en zout en serveer warm.

Notities

Serveertip:
Lekker als bijgerecht bij vleesgerechten zoals rundvlees of gevogelte.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij andijvie.

Nutrition

Calories: 90kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 2g | Vet: 8g | Zout: 0.7g | Sugar: 2g

Gegratineerde Ajuinen en Paddenstoelen met Béchamel

Gegratineerde Ajuinen en Paddenstoelen met Béchamel

Zachte gestoofde uien gevuld met een romige béchamelsaus en paddenstoelen, gegratineerd tot een heerlijk krokant laagje.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Ovenschotel
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 grote uien
  • 600 g paddenstoelen
  • 150 g boter
  • ½ glas paneermeel
  • Peper
  • Zout
  • Voor de béchamel:
  • 30 g bloem
  • 30 g boter
  • 500 ml koude melk
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Was en schil de uien en snijd ze overdwars doormidden.
  • Hol de uien lichtjes uit en hak het binnenste fijn.
  • Bak de gehakte uien in 30 g boter tot ze zacht zijn.
  • Snijd de paddenstoelen in plakjes en bak ze 15 minuten in 50 g boter op laag vuur.
  • Bereid ondertussen de béchamelsaus:
  • Smelt 30 g boter in een pan, voeg de bloem toe en roer goed.
  • Voeg de koude melk toe en blijf roeren tot een gladde saus ontstaat.
  • Breng op smaak met peper en zout en meng er de gebakken uien en paddenstoelen door.
  • Vul de uien met het mengsel en bestrooi met paneermeel.
  • Voeg kleine klontjes boter toe en bak 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C tot de bovenkant goudbruin is.

Notities

Serveertip:
Serveer als bijgerecht bij kalfsvlees of geroosterde groenten.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 6g | Vet: 18g | Zout: 0.9g | Sugar: 6g

Gegratineerde Parmentier Ovenschotel

Gegratineerde Parmentier Ovenschotel

Een klassieke Franse ovenschotel met een smeuïge aardappelpuree en gekruid gehakt, gegratineerd tot een krokante
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg gehakt ½ kalfs- ½ varkensvlees of 1 kg worstenmengsel
  • 1,5 kg aardappelen
  • 4 eieren
  • 1 snede brood
  • 1 ui
  • 1 bosje peterselie
  • 100 g boter
  • 1 kopje melk
  • 1 tl tijm
  • Snufje nootmuskaat
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
  • Week het brood in een beetje melk en meng met de gehakte ui, tijm, peterselie, peper en zout.
  • Voeg het gehakt en twee eieren toe en meng goed.
  • Doe het mengsel in een pan met een klein laagje water en laat afgedekt sudderen tot het gaar is.
  • Stamp de aardappelen fijn en meng met boter, nootmuskaat, peper en zout.
  • Roer er de melk en de resterende twee eieren door voor een romige puree.
  • Vet een ovenschaal in en bedek de bodem met de helft van de puree.
  • Verdeel het gehaktmengsel erover en dek af met de resterende puree.
  • Verdeel kleine klontjes boter over de bovenkant en bak 20-30 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C tot de bovenkant goudbruin is.

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse salade en augurken.
Wijnadvies:
Een lichte rode tafelwijn of een droge rosé uit de Provence past hier goed bij.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g