Brandnetelroomsoep met Oude Kaas
Een romige en voedzame soep met de unieke smaak van brandnetels, op smaak gebracht met oude kaas en een vleugje nootmuskaat. Perfect voor een lente- of voorjaarsmenu!
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 1 bosje bosui
- 1 flinke teen knoflook
- 1 klontje roomboter
- 1 eetlepel havervlokken
- 2 liter kippenbouillon
- 350 gram geriste brandnetels zonder stelen
- ¼ liter slagroom
- Geraspte extra oude kaas
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- Snufje geraspte nootmuskaat
Was de bosui en snijd deze in ringetjes, inclusief het groen.
Verhit de boter in een pan en smoor de bosui hierin.
Voeg 2/3 van de gehakte en geriste brandnetels en de knoflook toe en laat kort meesmoren.
Schenk de kippenbouillon erbij en voeg de havervlokken toe.
Laat de soep 5 minuten zachtjes koken en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Schenk voor het serveren een scheut slagroom in het bord of de kom.
Voeg wat versgehakte brandnetels toe en giet de hete soep eroverheen.
Garneer eventueel met geraspte extra oude kaas.
Serveertip:
Serveer de soep met versgebakken brood of een krokante toast met boter.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc past goed bij deze soep.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 7g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 3
Spliterwtenpuree met wortel en ui
Een rijke, zachte puree van spliterwten met wortel en ui, heerlijk bij vleesgerechten.
Servings: 6
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g spliterwten
- 2 middelgrote uien
- 2 wortels
- 100 g boter
- ½ glas melk
- 1 koffielepel poedersuiker
- 1 kruidentuiltje
- Zout
- Peper
Snipper de uien en snijd de wortels in schijfjes.
Smelt de helft van de boter in een pan en fruit de uien zonder ze te bruinen.
Voeg de spliterwten, wortels, poedersuiker en kruidentuiltje toe.
Giet er 2 liter kokend water over en voeg zout en peper toe.
Laat 1,5 tot 2 uur zachtjes koken.
Giet af en pureer de erwten door een zeef of met een pureepers.
Zet de pan terug op laag vuur en meng de rest van de boter erdoor.
Roer de melk erdoor en serveer warm.
Serveertip:
Perfect als bijgerecht bij geroosterd vlees of een vegetarische maaltijd.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals een Bordeaux.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 14g | Vet: 9g | Zout: 0.6g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 3
Romige kabeljauwpuree
Een zachte en romige puree van kabeljauw, perfect te combineren met gekookte aardappelen.
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
kookpan
maatbeker
Pureepers
- 1.2 kg kabeljauwfilets
- 1 citroen
- 1 kruidnagel
- 1 laurierblad
- 1 takje tijm
- 1 bosje peterselie
- 1 ui
- ½ liter olijfolie
- 1 dl dikke room optioneel
- 6 teentjes knoflook
- Peper
- 1 mespunt muskaat
Week de kabeljauw een dag van tevoren in koud water en ververs het water regelmatig.
Snijd de vis in stukken en doe ze in een pan met ongezouten water.
Voeg de gehakte ui, tijm, laurierblad, kruidnagel en knoflook toe.
Breng aan de kook en haal de pan direct van het vuur.
Laat 10 minuten trekken.
Haal de vis uit de pan en stamp fijn met een vork of pureepers.
Roer er langzaam de hete olijfolie door, zoals bij mayonaise.
Voeg peper en muskaat toe en blijf roeren tot een gladde puree ontstaat.
Plaats op een warmwaterbad en meng er al roerend het citroensap en de room door.
Serveer direct met gekookte aardappelen.
Serveertip:
Lekker met knapperig brood en een frisse salade.
Wijnadvies:
Een lichte droge witte wijn zoals een Muscadet.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 25g | Vet: 24g | Zout: 0.5g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 3
Princessebonen in romige citroensaus
Licht gekookte prinsessenbonen overgoten met een romige citroensaus, perfect als bijgerecht.
Bereidingstijd40 minuten min
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg extra-fijne prinsessenbonen
- 1 citroen
- 1 koffielepel gehakte peterselie
- 2 eierdooiers
- 30 g boter
- 30 g bloem
- Zout
- Peper
Serveertip:
Serveer als bijgerecht bij gegrild vlees of een vegetarische maaltijd.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 4g | Vet: 9g | Zout: 0.4g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 3
Chocoladekaramels
Zachte en romige karamels met een rijke chocoladesmaak, perfect als zoete lekkernij.
Bereidingstijd30 minuten min
afkoelen2 uur uur
Servings: 6
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 100 g fondantchocolade
- 100 g boter
- 100 g suiker
- 100 g honing
Smelt de boter, suiker en honing au bain-marie.
Voeg de geraspte chocolade toe en roer tot een glad mengsel.
Breng aan de kook en laat 4-5 minuten koken terwijl je blijft roeren.
Giet in een ingevette vorm en laat 2 cm dik worden.
Teken met een mes lijnen voor gelijke karamels.
Laat volledig afkoelen en breek in stukjes.
Serveertip:
Heerlijk bij een kop koffie of thee.
Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals Banyuls past goed bij deze karamels.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 2g | Vet: 12g | Zout: 0.1g | Sugar: 28g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 3
Kalfsvleesballetjes in Tomatensaus
Smeuïge kalfsballetjes, zacht gegaard en geserveerd in een kruidige tomatensaus.
Bereidingstijd40 minuten min
Land van herkomst: Italië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 750 g kalfsgehakt
- 150 g oud brood
- 250 ml warme bouillon
- 3 eierdooiers
- 2 el gehakte ui
- 40 g boter
- 1 el gehakte peterselie
- 50 g bloem
- Peper
- Zout
Week het brood in de bouillon en knijp uit.
Fruit de ui in boter en meng met het gehakt, het brood, eierdooiers, peterselie, peper en zout.
Vorm balletjes en rol ze door de bloem.
Breng water aan de kook, voeg zout toe en pocheer de balletjes tot ze boven komen drijven.
Laat nog 2 minuten garen en haal ze eruit.
Serveer met tomatensaus en pasta of groenten.
Serveertip:
Lekker met tagliatelle en Parmezaanse kaas.
Wijnadvies:
Een Italiaanse rode wijn zoals Chianti past goed bij dit gerecht.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 38g | Vet: 22g | Zout: 1g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 3
Hersenen met Tomatenpuree
Een klassiek Frans voorgerecht met zacht gegaarde kalfshersenen in een kruidige tomatensaus.
Bereidingstijd45 minuten min
Land van herkomst: Frankrijk Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 6
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 3 kalfshersenen
- 1 blik gepelde tomaten
- 1,5 liter court-bouillon
- 2 el olie
- 1 grote ui
- 1-2 teentjes knoflook
- 1 tl marjolein
- 1 el gehakte peterselie
- 2 el kappertjes
- Peper
- Zout
Bereid de hersenen zoals aangegeven bij ‘Hersenen à la Tartare’ en houd ze warm in court-bouillon.
Snijd de ui en knoflook fijn en fruit in olie tot glazig.
Voeg de gepelde en ontpitte tomaten, marjolein, peper en zout toe en laat inkoken tot een dikke saus.
Voeg de kappertjes toe en roer goed door.
Giet de saus over de warme hersenen en bestrooi met peterselie.
Serveertip:
Serveer met geroosterd brood of aardappelpuree.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Beaujolais past goed bij dit gerecht.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 24g | Vet: 18g | Zout: 1g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 3
Gestoofde Andijvie
Zachte gestoofde andijvie, licht bitter met een vleugje citroen, perfect als bijgerecht bij vlees- of visgerechten.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 6
Calories: 90kcal
Author: Cor Klaar
- 1 grote krop andijvie of 12 kleine
- 50 g boter
- 1 citroen
- Peper
- Zout
Verwijder de verwelkte bladeren van de andijvie en snijd de stronk gedeeltelijk weg.
Was de andijvie grondig en droog af.
Smelt de boter in een pan en voeg de andijvie toe.
Giet een klein laagje water en het sap van een halve citroen erbij.
Dek af en laat 30-60 minuten zachtjes stoven op laag vuur.
Breng op smaak met peper en zout en serveer warm.
Serveertip:
Lekker als bijgerecht bij vleesgerechten zoals rundvlees of gevogelte.
Wijnadvies:
Een lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij andijvie.
Calories: 90kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 2g | Vet: 8g | Zout: 0.7g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 3
Gegratineerde Ajuinen en Paddenstoelen met Béchamel
Zachte gestoofde uien gevuld met een romige béchamelsaus en paddenstoelen, gegratineerd tot een heerlijk krokant laagje.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 6
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 6 grote uien
- 600 g paddenstoelen
- 150 g boter
- ½ glas paneermeel
- Peper
- Zout
- Voor de béchamel:
- 30 g bloem
- 30 g boter
- 500 ml koude melk
- Peper
- Zout
Was en schil de uien en snijd ze overdwars doormidden.
Hol de uien lichtjes uit en hak het binnenste fijn.
Bak de gehakte uien in 30 g boter tot ze zacht zijn.
Snijd de paddenstoelen in plakjes en bak ze 15 minuten in 50 g boter op laag vuur.
Bereid ondertussen de béchamelsaus:
Smelt 30 g boter in een pan, voeg de bloem toe en roer goed.
Voeg de koude melk toe en blijf roeren tot een gladde saus ontstaat.
Breng op smaak met peper en zout en meng er de gebakken uien en paddenstoelen door.
Vul de uien met het mengsel en bestrooi met paneermeel.
Voeg kleine klontjes boter toe en bak 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C tot de bovenkant goudbruin is.
Serveertip:
Serveer als bijgerecht bij kalfsvlees of geroosterde groenten.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij dit gerecht.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 6g | Vet: 18g | Zout: 0.9g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 3
Gegratineerde Parmentier Ovenschotel
Een klassieke Franse ovenschotel met een smeuïge aardappelpuree en gekruid gehakt, gegratineerd tot een krokante
Servings: 6
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg gehakt ½ kalfs- ½ varkensvlees of 1 kg worstenmengsel
- 1,5 kg aardappelen
- 4 eieren
- 1 snede brood
- 1 ui
- 1 bosje peterselie
- 100 g boter
- 1 kopje melk
- 1 tl tijm
- Snufje nootmuskaat
- Peper
- Zout
Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
Week het brood in een beetje melk en meng met de gehakte ui, tijm, peterselie, peper en zout.
Voeg het gehakt en twee eieren toe en meng goed.
Doe het mengsel in een pan met een klein laagje water en laat afgedekt sudderen tot het gaar is.
Stamp de aardappelen fijn en meng met boter, nootmuskaat, peper en zout.
Roer er de melk en de resterende twee eieren door voor een romige puree.
Vet een ovenschaal in en bedek de bodem met de helft van de puree.
Verdeel het gehaktmengsel erover en dek af met de resterende puree.
Verdeel kleine klontjes boter over de bovenkant en bak 20-30 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C tot de bovenkant goudbruin is.
Serveertip:
Serveer met een frisse salade en augurken.
Wijnadvies:
Een lichte rode tafelwijn of een droge rosé uit de Provence past hier goed bij.
Calories: 480kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / kookpan / Pagina 3