Spaghetti met Romige Mosselsaus en Kruiden

Spaghetti met Romige Mosselsaus en Kruiden

Een smaakvolle pasta met romige mosselsaus, verrijkt met kruiden, knoflook en een vleugje witte wijn. Een heerlijk mediterraan gerecht!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Vis, Zeevruchten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 4
Calories: 590kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 el tomatenpuree
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 ui fijngehakt
  • 1 theelepel gedroogde oregano
  • liter droge witte wijn
  • 2 el olie
  • 250 g gekookte mosselen
  • 3 el gehakte peterselie
  • 400 g spaghetti
  • 4 grote eieren
  • Peper naar smaak
  • Rundvleesjuspoeder bereid volgens instructies
  • Snufje nootmuskaat
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Breng een grote pan met gezouten water aan de kook.
  • Voeg 1 el olie toe en kook de spaghetti in 12-15 minuten gaar.
  • Giet de pasta af, laat uitlekken en doe terug in de pan.
  • Kluts de eieren en breng op smaak met zout, nootmuskaat en peper.
  • Giet de geklutste eieren over de spaghetti en laat het mengsel stollen.
  • Verhit 1 el olie in een koekenpan.
  • Voeg ui, knoflook, peterselie en oregano toe en laat 3 minuten zachtjes stoven.
  • Bereid de rundvleesjuspoeder volgens de instructies op de verpakking.
  • Voeg de gekookte mosselen, witte wijn, tomatenpuree en rundvleesjus toe aan de gestoofde groenten.
  • Roer alles goed door en laat de saus nog 5 minuten zachtjes trekken.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de romige mosselsaus over de spaghetti.

Notities

Serveertip:
Garneer met extra gehakte peterselie en serveer met knapperig brood.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals Pinot Grigio of Vermentino past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 590kcal | koolhydraten: 68g | Protein: 32g | Vet: 20g | Zout: 2.3g | Sugar: 5g

Mosseltoast met Champignons en Gesmolten Kaas

Mosseltoast met Champignons en Gesmolten Kaas

Knapperige toast belegd met sappige mosselen, champignons, gesmolten Gouda en een vleugje anijslikeur voor een verfijnde smaak.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Tosti's, Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg verse mosselen
  • 1 ui fijngehakt
  • 150 g belegen Gouda geraspt
  • 150 g champignons uit blik uitgelekt
  • 3 el roomboter
  • 3 theelepels Pernod anijslikeur
  • 4 sneetjes geroosterd brood
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de mosselen met het deksel op de pan in licht gezouten water tot alle schelpen openstaan.
  • Haal de mosselen uit de schelpen en bewaar ze.
  • Fruit de fijngehakte ui in 3 eetlepels roomboter.
  • Voeg de uitgelekte champignons toe en kruid met zout en peper.
  • Voeg de mosselen toe aan de pan en laat het geheel nog 5 minuten zachtjes koken.
  • Voeg de Pernod toe en laat het even meekoken.
  • Rooster ondertussen de sneetjes brood en besmeer ze met roomboter.
  • Verdeel de mossel-champignonmengsel over de sneetjes brood en bedek ze met een laag geraspte Gouda.
  • Bak de toast in 5 tot 8 minuten onder de voorverwarmde grill tot ze goudbruin zijn.
  • Serveer de mosseltoast 'à la Française' direct en geniet ervan!

Notities

Serveertip:
Serveer met een frisse groene salade voor een gebalanceerd voorgerecht.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of Sauvignon Blanc past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 32g | Vet: 18g | Zout: 2.1g | Sugar: 4g

Caribische Mosselsalade met Tropische Vruchten

Caribische Mosselsalade met Tropische Vruchten

Een frisse en exotische salade met sappige mosselen, tropisch fruit en een pittige saus, perfect voor warme zomerdagen!
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Salade, Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Caribean
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 360kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg verse mosselen
  • 1 klein blikje mandarijnen
  • 2 bananen in plakjes gesneden
  • 2 eetlepels citroensap
  • 3 eetlepels cognac
  • 3 schijven ananas in stukjes gesneden
  • 6 eetlepels olie
  • Enkele blaadjes sla
  • Geschaafde amandelen naar smaak
  • Kant-en-klare pepersaus naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de mosselen in licht gezouten water tot alle schelpen openstaan.
  • Spoel de mosselen af met koud water, haal ze uit de schelpen en dep ze droog.
  • Bekleed een slakom met blaadjes sla.
  • Meng de mosselen, bananen, ananas en mandarijnen voorzichtig door elkaar.
  • Voeg het mengsel toe aan de slakom.
  • Roer citroensap, olie, zout, peper, pepersaus en cognac tot een pikante saus.
  • Giet de saus net voor het opdienen over de mosselsalade.
  • Schep alles voorzichtig door elkaar.
  • Garneer met geschaafde amandelen.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met knapperig stokbrood of een frisse komkommer-limoensalade.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Riesling of Pinot Grigio past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 360kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 24g | Vet: 18g | Zout: 1.7g | Sugar: 12g

Pittige Mosselcocktail met Frisse Tomatensaus

Pittige Mosselcocktail met Frisse Tomatensaus

Een verfrissende mosselcocktail met knapperige groenten, pittige tomatensaus en een vleugje tabasco voor extra pit.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zeevruchten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1,5 kg verse mosselen
  • 1 bosje peterselie fijngehakt
  • 1 citroen sap
  • 3 eetlepels tomatenketchup
  • 4 theelepels zure room
  • 4 eetlepels paprika uit pot
  • 8 blaadjes sla
  • 200 g erwten diepvries
  • Tabasco naar smaak
  • Vloeibare zoetstof naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de mosselen in licht gezouten water tot de schelpen openstaan.
  • Laat de mosselen volledig afkoelen en haal ze uit de schelpen.
  • Was de slablaadjes, dep ze droog en verdeel ze over 4 cocktailglazen of schalen.
  • Leg afwisselend een laagje mosselen, paprika en erwten op de sla in de glazen of schalen.
  • Hak de peterselie fijn.
  • Meng in een kom de tomatenketchup, zure room, citroensap, zout, vloeibare zoetstof, tabasco en peterselie tot een gladde saus.
  • Proef en breng de saus verder op smaak.
  • Giet de saus over de mosselcocktails.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met knapperig stokbrood en een partje citroen voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 26g | Vet: 8g | Zout: 1.9g | Sugar: 6g

Luxe Wildsoep met Shiitake, Ravioli en Basilicum

Luxe Wildsoep met Shiitake, Ravioli en Basilicum

Een verfijnde wildsoep met shiitake, knapperige groenten, zachte ricotta-ravioli en een vleugje Madeira. Perfect voor een feestelijk diner!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten, Wild
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 6
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 gram shiitake paddenstoelen in dunne reepjes gesneden
  • ½ teen knoflook geperst
  • 1 eetlepel boter
  • 1 kleine winterwortel in lucifergrote reepjes gesneden
  • 1 steel bleekselderij in lucifergrote reepjes gesneden
  • 10 verse basilicumblaadjes in reepjes gesneden
  • 18 gedroogde ravioli gevuld met ricotta 3 per soepkop
  • Zout naar smaak
  • 2 potten wildfond ca. 1 1/8 liter
  • ½ dl Madeira-wijn of rode port
  • 8 sneetjes casino-bruin brood

Instructies

  • Bak de shiitake paddenstoelen met de geperste knoflook in 1 eetlepel boter gedurende 4 minuten.
  • Laat ze uitlekken op een zeef.
  • Blancheer de wortel- en bleekselderijreepjes gedurende 1 minuut in kokend water.
  • Laat ze uitlekken.
  • Kook de ravioli in gezouten water volgens de instructies op de verpakking.
  • Spoel ze af met koud water en zet apart.
  • Breng de wildfond samen met de Madeira-wijn aan de kook en roer goed door.
  • Voeg de shiitake, wortel- en bleekselderijreepjes, basilicum en de gekookte ravioli toe aan de hete bouillon en laat ze kort mee verwarmen.
  • Rooster de sneetjes casino-bruin brood en steek er stervormige stukken uit.
  • Verdeel de soep over zes verwarmde soepkommen en leg de broodsterren bovenop.

Notities

Serveertip:
Serveer de soep direct, gegarneerd met een extra blaadje verse basilicum en de krokante broodsterren voor een feestelijke presentatie.
Wijnadvies:
Een volle, rijke rode wijn zoals een Pinot Noir of een Madeira versterkt de diepe smaken van de wildfond en shiitake.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 12g | Vet: 10g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Krokante Macaroni Kaas Snacks

Krokante Macaroni Kaas Snacks

Deze krokante macaroni kaas snacks zijn perfect als borrelhapje of als bijgerecht. Heerlijk romig van binnen en goudbruin krokant van buiten!
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Borrelhapjes, Pasta, Snack
Land van herkomst: America
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Borrel, Oud & Nieuw, Verjaardag
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g macaroni
  • 6 eetlepels geraspte oude kaas
  • 3 eetlepels crème fraîche
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • Zout en peper naar smaak
  • Bloem om te paneren
  • 2 eieren losgeklopt
  • Paneermeel
  • Frituurolie

Instructies

  • Kook de macaroni gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Laat de macaroni uitlekken (niet afspoelen met water).
  • Meng de gekookte macaroni met de geraspte oude kaas, crème fraîche, gehakte peterselie, zout en peper.
  • Laat het mengsel ongeveer 30 minuten opstijven in de koelkast.
  • Vorm stevige schijven van het macaroni-mengsel en druk ze goed aan.
  • Wentel de schijven eerst door de bloem, dan door het losgeklopte ei en vervolgens door het paneermeel.
  • Verhit de frituurolie tot 190°C.
  • Frituur de schijven in kleine porties gedurende ongeveer 5 minuten, totdat ze goudbruin en krokant zijn.
  • Laat de snacks uitlekken op keukenpapier.

Notities

Serveertip:
Serveer de krokante macaroni kaas snacks met een frisse yoghurtdip of pittige barbecuesaus voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een licht sprankelende Prosecco past uitstekend bij deze hartige snacks.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 8g | Vet: 12g | Zout: 1.3g | Sugar: 1.5g

Sinaasappel-Cranberrycompote Deluxe

Sinaasappel-Cranberrycompote Deluxe

Een frisse en fruitige cranberrycompote met een hint van sinaasappel, perfect als bijgerecht voor feestelijke diners.
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit
Land van herkomst: America
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 8 personen
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g verse cranberries
  • 100 g zoetstof naar keuze bijv. honing, ahornsiroop of stevia
  • Schil van 1 sinaasappel geraspt
  • Sap van 1 sinaasappel
  • 1 dl ongezoete appelsap of water voor een minder zoete optie

Instructies

  • Spoel de cranberries af en doe ze in een pan samen met de zoetstof, sinaasappelschil, sinaasappelsap en appelsap (of water).
  • Breng het mengsel aan de kook op middelhoog vuur.
  • Zodra het kookt, zet je het vuur laag en laat je het 10-15 minuten sudderen tot de cranberries openbarsten en zacht worden.
  • Roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
  • Proef en voeg indien nodig meer zoetstof toe naar smaak.
  • Laat de compote afkoelen voordat je deze serveert.
  • De compote zal dikker worden na het afkoelen.

Notities

Serveertip:
Serveer de cranberrycompote koud of op kamertemperatuur als bijgerecht bij gevogelte, zoals kalkoen of kip. Ook heerlijk bij desserts zoals cheesecake of vanille-ijs.
Wijnadvies:
Een lichte dessertwijn zoals een Moscato of een halfzoete witte wijn past perfect bij de frisse zuren van deze cranberrycompote.

Nutrition

Calories: 80kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 0.5g | Vet: 0.1g | Zout: 0.01g | Sugar: 15g

Geroosterde Zalmfilet met Citroen Beurre Blanc en Krieltjes

Geroosterde Zalmfilet met Citroen Beurre Blanc en Krieltjes

Geniet van deze heerlijke geroosterde zalmfilet met een verfijnde citroen beurre blanc, geserveerd met krieltjes en een frisse groene salade.
Bereidingstijd40 minuten
Totale tijd40 minuten
Recept categorieën: Ovenschotel, Vis, Zalm
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Lente
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de beurre blanc:

Voor de zalm:

Voor de vinaigrette:

  • 1 dl azijn
  • 0,5 eetlepel mosterd
  • 2 dl olijfolie
  • Zout
  • Peper

Voor de garnering:

  • 8 kleine krieltjes in de schil gekookt
  • 75 g gemengde groene salade
  • 1 citroen in partjes gesneden

Instructies

  • Verwarm de witte wijn met de fijngehakte sjalotten en laat inkoken tot ongeveer een kwart van de vloeistof overblijft.
  • Zeef het mengsel en klop er geleidelijk de koude boterblokjes doorheen met een garde om de beurre blanc te maken.
  • Houd warm au bain-marie.
  • Bestrooi een ingevette ovenschaal met een dun laagje zeezout.
  • Kruid de bovenkant van de zalmfilet met zout en peper en leg deze met de velkant op het zeezout.
  • Dek af en zet koel weg om te marineren.
  • Maak een vinaigrette door de azijn, mosterd, olijfolie, zout en peper goed door elkaar te kloppen.
  • Verwarm de oven voor op 230 °C.
  • Kook de krieltjes in ongeveer 10 minuten gaar.
  • Plaats de zalm onafgedekt gedurende 3-5 minuten in de hete oven.
  • De zalm moet rosé blijven vanbinnen.
  • Verwijder voorzichtig het vel van de zalm en snijd de filet in repen.
  • Meng de vinaigrette door de groene salade.
  • Schik op borden: een handje groene salade, enkele krieltjes, de zalmreepjes en partjes citroen.
  • Besprenkel met de beurre blanc en serveer de rest van de saus apart.

Notities

Serveertip:
Serveer met een extra stukje krokant brood om de heerlijke beurre blanc-saus op te deppen.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Chardonnay of een Sauvignon Blanc past perfect bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 35g | Vet: 35g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Aardappelflensjes

Aardappelflensjes

Lekkere en luchtige aardappelflensjes, gegarneerd met knapperige rauwe ham. Perfect als bijgerecht of lichte maaltijd.
(inclusief afkoeltijd)1 uur 40 minuten
Servings: 8
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 250 g aardappelen geschild
  • ¼ liter melk
  • 2 eetlepels bloem
  • Zout naar smaak
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel crème fraîche
  • Boter om te bakken
  • 50 g rauwe ham in reepjes gesneden

Instructies

Voorbereiding:

  • Kook de geschild aardappelen in weinig water met een snufje zout gedurende 20 minuten, of tot ze gaar zijn.
  • Stamp de aardappelen fijn met een aardappelstamper.
  • Meng de melk door de gestampte aardappelen en laat het mengsel ongeveer 1 uur afkoelen.

Bereiding:

  • Roer de bloem, een snufje zout, de eieren, eiwitten en crème fraîche door het afgekoelde aardappelmengsel tot je een stevig flensjesbeslag hebt.
  • Verhit een beetje boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Schep kleine porties van het beslag in de pan en bak de flensjes (doorsnede ongeveer 6 cm) aan beide kanten goudbruin.
  • In een aparte pan, verhit een halve eetlepel boter en bak de reepjes rauwe ham tot ze knapperig zijn.
  • Strooi de knapperige ham over de gebakken flensjes en serveer direct.

Notities

Deze aardappelflensjes zijn ook heerlijk als hoofdgerecht, geserveerd met een frisse salade. Voeg extra kruiden zoals bieslook of peterselie toe aan het beslag voor extra smaak.

Wijnadvies:

Een lichte witte wijn zoals een Chardonnay of een droge Riesling past goed bij deze aardappelflensjes.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 8g | Vet: 12g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g

Ouderwetse Aardappelen, Peren en Pekelvlees

Ouderwetse Aardappelen, Peren en Pekelvlees

Een hartige, klassieke combinatie van aardappelen, zoete peren en zout pekelvlees, perfect voor koude herfst- en winterdagen. Dit gerecht biedt een unieke mix van vlees, fruit en aardappelen in één maaltijd.
(inclusief 3 uur kooktijd voor de peren)4 uur 15 minuten
Recept categorieën: Fruit, Groenten, Rundvlees, Stamppot, Vlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen
  • 1 kg pekelvlees
  • 1 kg peren kleiperen of pondsperen
  • 1 lepel aardappelzetmeel

Instructies

  • Zet het pekelvlees een nacht in water om het zout te verwijderen.
  • Kook het pekelvlees de volgende dag gedurende een uur in ruim water.
  • Was of schil de peren en voeg ze toe aan het vleesnat.
  • Kook de peren 3 uur mee met het pekelvlees.
  • Kook ondertussen de aardappelen in een aparte pan tot ze gaar zijn.
  • Haal het pekelvlees uit de pan en snijd het in plakjes.
  • Meng een lepel aardappelzetmeel met koud water en voeg dit toe aan het vleesnat om het te binden.
  • Serveer de peren in het gebonden vleesnat en leg het gesneden vlees in het midden van de schaal.
  • Serveer de aardappelen ernaast.

Notities

Wijnadvies:
Bij dit gerecht past een fruitige rode wijn zoals een Beaujolais of een lichte Merlot, die het zoete van de peren en het zoute van het pekelvlees mooi in balans brengt.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 30g | Vet: 20g | Zout: 3g | Sugar: 15g