Stille Zuidzee Smoothie Met Perzik En Ananas

Recept categorieën: Koude Dranken, Smoothies
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ limoen
  • 3 halve perziken op sap uit blik
  • 5 ananas schijven op sap uit blik
  • 2 deciliter Mona Yomild Drink perzik

Instructies

  • Was en rasp de schil van de limoen en pers de limoen uit.
  • Doe het (eventueel bevroren) fruit, 1 theelepel limoenrasp, 1 theelepel limoensap en de Yomild Drink in een grote maatbeker (of beker van de foodprocessor of liquidizer).
  • Zet de staafmixer erin en laat die een minuutje draaien (of zet de foodprocessor of liquidizer aan).
  • Schenk de smoothie in 2 hoge glazen.

Notities

Variatietip: Stille-Zuidzee smoothie met mango: Vervang de perziken en de ananas door 1 in stukjes gesneden geschilde mango. Vervang de Mona Yomild Drink perzik door Yomild Drink limoen.

Perzik-kaneel smoothie

Recept categorieën: Smoothies
Porties: 2 personen
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 verse perziken
  • 2 deciliter Mona Yomild Drink perzik geen suiker toegevoegd
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 2 grote bollen Mona Schepijs vanille-chocolade

Instructies

  • Schil en snijd de perziken in stukjes.
  • Eventueel laten bevriezen.
  • Doe het (bevroren) fruit, de Yomild Drink, de helft van het kaneelpoeder en de bollen schepijs in een grote maatbeker (of beker van de foodprocessor of liquidizer).
  • Zet de staafmixer erin en laat die een minuutje draaien (of zet de foodprocessor of liquidizer aan).
  • Schenk de smoothie in 2 hoge glazen.
  • Bestrooi met de rest van het kaneelpoeder.

Notities

Variatietip:
Als toetje: schep onderin 2 puddingschaaltjes 1 in stukjes gesneden perzik en schenk hier de smoothie op. Bestrooi met het kaneelpoeder en serveer met een lepel.

Vitello tonnato

Vitello tonnato is een bekend Italiaans gerecht dat oorspronkelijk bestaat uit fijngesneden kalfsvlees met een tonijnsaus. Misschien is het wel de meest verrassende combinatie uit de Italiaanse keuken. Zacht kalfsvlees te combineren met tonijn is een subliem idee geweest.
Het wordt altijd koud geserveerd en hierdoor is het ook vooral populair in de zomer. Echter in de restaurants kun je dit gerecht het gehele jaar door bestellen.
Over de oorsprong van dit gerecht gaan vele legendes de ronde, daarom laten we ons verre van dit….
Het originele recept behelst een groot stuk kalfsvlees, gekookt, gekoeld en in dunne plakken, als vleeswaren, gesneden en geserveerd met een tonijnsaus.Ik maakte een variant: rolletjes kalfsvlees gevuld met tonijn geserveerd met de beroemde tonijnsaus. In plaats van de saus af te maken, wordt eerst de ruwe, lees – drogere variant van de – saus gebruikt om het kalfsvlees te vullen.
Recept categorieën: Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 gram kalfsvlees in dunne plakken, wanneer de slager het niet in dunne plakken heeft gesneden raad ik je aan om met een vleeshamer de plakken goed plat te slaan
  • 3 gekookte eieren gesneden in kleine stukjes
  • 3 filets ansjovis gesneden in kleine stukjes
  • 1 blikje tonijn uitgelekt, 200 gram
  • olijfolie
  • witte wijnazijn
  • 4 eetlepel(s) kappertjes
  • vers citroensap
  • ½ bouillonblokje

Instructies

  • Kook 100 ml water en los hierin een half bouillonblokje op.
  • Meng in een maatbeker met een staafmixer de gekookte eieren, de ansjovis, de tonijn, 1 eetlepel kappertjes, een eetlepel azijn, een scheut olijfolie en 2 eetlepels bouillon tot een stevige massa.
  • Verdeel de helft van deze massa over de stukken kalfsvleesfilet.
  • Rol de plakken kalfsvlees op en verpak deze plakken in aluminiumfolie en kook de rollen in 20 minuten gaar in een pan met water.
  • Laat de rollen gevuld vlees goed afkoelen in de koelkast.
  • Leng de overgebleven tonijnsaus aan met citroensap, royaal gebruik van olijfolie en bouillon naar behoefte tot de saus een smeuïge constantie heeft.
  • Tussendoor natuurlijk goed proeven.
  • Door de ansjovis hoef je geen zout toe te voegen, wellicht een snufje peper.
  • Snij de afgekoelde rollen gevuld kalfsvlees in mooie dunne plakken en serveer deze met de tonijnsaus en kappertjes.

Notities

Aardbeientaartjes van Astrid Veltman

Recept categorieën: Fruit, Taart
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 gr aardbeien
  • 2 eieren
  • 1 cake
  • 3 eetlepels fraise des bois-likeur
  • 5 blaadjes gelatine
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 mespunt zout
  • 1 beker slagroom
  • kristalsuiker

Instructies

  • Steek met de bakringen 4 cirkels uit 4 plakjes cake en laat ze in de bakringen.
  • Was de aardbeien, verwijder de kroontjes en houd 250 gr aardbeien apart.
  • Pureer de overige 500 gr in een keukenmachine.
  • Meet in een maatbeker 4 dl aardbeienpuree af, verwarm die op matig vuur in een steelpannetje en los hierin 25 gr kristalsuiker op.
  • Laat 4-5 blaadjes gelatine in een kom ± 5 minuten weken, knijp ze uit en los ze van het vuur af in de vruchtenpuree op.
  • Roer er de fraise des bois-likeur door en laat het mengsel afkoelen.
  • Scheid intussen voorzichtig het eigeel van het eiwit (het eigeel wordt niet en klop het eiwit met een mespunt zout en een zakje vanillesuiker in een kom heel stijf.
  • Roer de geklopte eiwitten door de aardbeienpuree en giet de puree voorzichtig in de bakringen op de cakebodems.
  • Laat de aardbeientaartjes in de koelkast minstens 3-4 uur opstijven.
  • Halveer de overige 250 gr aardbeien.
  • Klop de slagroom met wat suiker stijf.
  • Snijd de aardbeientaartjes met een mes uit de bakringen los en leg op ieder bord een aardbeientaartje.
  • Leg daar wat aardbeien naast en schep er wat slagroom naast.

Notities

Variatie:

U kunt deze taartjes ook met andere vruchten maken, bijvoorbeeld met mango.
Neem in dat geval abrikozenlikeur in plaats van fraise des bois-likeur.

Kruidige Zuid-Afrikaanse Gehakt Taart

Proef de unieke smaken van Zuid-Afrika met deze kruidige gehakt taart, verrijkt met tutti frutti en amandelen, en afgewerkt met een gouden eilaag en zoete chilisaus.
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten, Vlees
Land van herkomst: Zuid Afrika
Dieët: Glutenvrij
Porties: 4
calorieën: 460kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g tutti frutti
  • 500 g half-om-halfgehakt
  • 65 g garneeramandelen grofgehakt
  • 1 sneetje witbrood
  • 1 theelepel kurkuma koenjit
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 2 eetlepels karnemelk
  • 3 eieren
  • Zoete chilisaus voor het serveren
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 175 ºC.
  • Bak het gehakt in een droge koekenpan bruin en rul.
  • Snijd de tutti frutti fijn.
  • Klop in een diep bord 1 ei met 2 eetlepels water los.
  • Scheur het sneetje brood in stukjes en prak het met een vork door het eimengsel.
  • Schep het overtollige vet uit de pan met gehakt.
  • Meng het gehakt met het geweekte brood, tutti frutti, gehakte amandelen, kerriepoeder, en zout en peper naar smaak.
  • Schep het gehaktmengsel in de taartvorm en strijk het glad.
  • Bak de gehakttaart in het midden van de oven gedurende 30 minuten, tot het bijna gaar is.
  • Klop in een maatbeker de overige 2 eieren met karnemelk en kurkuma los.
  • Giet het eimengsel over de gehakttaart en bak nog ca.
  • 15 minuten, tot het ei gestold en goudbruin is.
  • Haal de vorm uit de oven en laat het gerecht iets afkoelen.
  • Serveer met zoete chilisaus apart.

Notities

Serveer de Zuid-Afrikaanse Bobotie Gehakttaart met basmatirijst en wortelsalade.

Wijnadvies:

Bij dit gerecht past een fruitige witte wijn zoals een Chenin Blanc uit Zuid-Afrika. De zoete chilisaus biedt een heerlijk contrast met de kruidige smaken van de bobotie.

Nutrition

Calories: 460kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 25g | Vet: 25g | Zout: 2mg | Sugar: 10g

Amandelmelk 2

Als je niet zo goed tegen melk kan is dit misschien een alternatief
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 250 gram amandelen ongebrande zoete
  • 1 liter water gefilterd
  • ½ theelepel vanillepoeder
  • snufje zeezout
  • eetlepel(s) agave of honing (optioneel)

Instructies

  • Week de amandelen gedurende 8 tot 12 uren in water.
  • Haal de amandelen er hierna uit en doe ze samen met 1 liter water,
  • zeezout en eventueel de agave of honing in een blender en mix het 1 à 2 minuten.
  • Pak de kom en doe de doek er omheen of leg de zeef erop.
  • Laat de melk er doorheen lopen, of als je een doek gebruikt,
  • knijp het goed uit zodat er zoveel mogelijk melk in de kom terecht komt. Here you go, nu heb je pas lekkere amandelmelk!

Notities

Zelfgemaakte amandelmelk kun je ongeveer 5 dagen in de koelkast bewaren.

Pollo al Chilindron


Eindelijk heb ik dit kiprecept van Jamie Oliver gemaakt (staat ook in het Jamie Magazine mei/juni 2016).  Aangepast wat er in Nederland voorhanden is en in mijn voorraadkast.    Het smaakte heerlijk, vonden het zelf lekkerder dan ‘Baskische kip, waarvan akte.
Deze kipstoofpot uit de regio Aragon is zo lekker door de saffraan en chorizo die erin verstopt zint.


Recept categorieën: Gevogelte, Kip
Land van herkomst: Spanje
Porties: 4
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 hele kip à 1,4 kg, verdeeld in 2 vleugels, 2 borststukken, 2 poten en 2 dijen
  • 250 gram chorizoworst in plakjes
  • 2 uien gepeld, in ringen
  • 3 tenen knoflook gepeld, in plakjes
  • 8 tomaten
  • 1 pot rode paprika’s uitgelekt / gegrilde
  • Flinke scheut droge sherry ik heb droge witte wijn gebruikt
  • 1 bosje rozemarijn
  • 400 ml kippenbouillon
  • Handvol gemengde groene en zwarte olijven ontpit
  • Draadjes saffraan
  • 1 citroen Fijngeraspte schil van
  • 2 ansjovisfilet in olijfolie uitgelekt
  • zilvervliesrijst en een groene salade, voor erbij

Instructies

  • Verhit een scheutje olie in een grote braadpan op middelhoog vuur.
  • Bestrooi de stukken kip met flink wat zout en peper en bak ze in een paar minuten rondom bruin.
  • Houd apart.
  • Bak de plakjes chorizo in het kippenvet in 5 minuten krokant.
  • Doe ze met een schuimspaan over op de schaal met de kip en laat het vet in de pan.
  • Doe de uiringen en knoflook in de pan – nog steeds op middelhoog vuur – en bak ze ongeveer 10 minuten, of tot de uiringen zacht en goudgeel zijn.
  • Roer af en toe.
  • Zet het vuur uit, maar laat de pan op het fornuis staan.
  • Kook ondertussen 1 liter water in een waterkoker.
  • Haal met een scherp mes het groen van de tomaat en kruis een kerfje aan de onderkant.
  • Legde tomaten in een grote kom en schenk er kokend water over tot ze onderstaan.
  • Wacht 5 minuten , laat ze uitlekken, bedek ze met koud water en laat ze nog eens uitlekken.
  • Ontvel de tomaten, snijd ze in vieren en verwijder de pitjes.
  • Doe de velletjes en pitjes in een zeef en druk het sap eruit.
  • Scheur de paprika’s in repen.
  • Bak de reepjes een paar minuten mee met de ui en knoflook, draai het vuur hoog en voeg een flinke scheut sherry/wijn toe om aanbaksels los te maken.
  • Bind ondertussen met keukentouw de rozemarijn tot een bundeltje – houd een paar takjes apart.
  • Laat de sherry/wijn kort inkoken en voeg dan de partjes tomaat met het sap, het rozemarijnbundeltje en de bouillon toe.
  • Doe ook de stukken kip en plakjes worst weer terug in de pan.
  • Draai het vuur laag, leg het deksel schuin op de pan en laat het gerecht 1,5 uur stoven tot de kipstukken gaar zijn en de saus is ingedikt.
  • Ontpit intussen de olijven en breng ca. 300 ml water aan de kook.
  • Doe de olijven in een maatbeker schenk water erover en voeg de saffraan toe.
  • Roer een halfuur voor het eind van de stooftijd de olijven en saffraan door de stoofpot, plus de citroenrasp en ansjovis.
  • Haal de naaldjes van de bewaarde rozemarijn en bak ze in wat olijfolie.

Notities

Serveer de chilindron met de rozemarijnnaaldjes en geef er warme rijst en een frisgroene salade bij.

Zoetzure Groenten met Ananas

Maak je maaltijd compleet met deze zoetzure groenten met ananas. De combinatie van knoflook, ui en ananas zorgt voor een verrassend frisse en smakelijke toevoeging aan je maaltijd!
Bereidingstijd14 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Roerbakken / Wokken
Land van herkomst: Thailand
Feestdagen etc: Picknick
Porties: 4
calorieën: 150kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 eetlepels sojaolie
  • 4 tenen knoflook ongepeld, geplet en gehakt
  • 1 ui in ringen
  • 20 g bloemkool in zeer kleine roosjes
  • ½ wortel geschild en in 3 cm lange reepjes
  • 2-4 mini-maïskolfjes halveren in de lengte en overdwars
  • ½ komkommer in blokjes van 3 cm
  • 6 peulen schoongemaakt en gehalveerd
  • 50 g ananas stukjes
  • 1 tomaat in 8 stukjes

Instructies

  • Meng alle ingrediënten voor de saus goed door elkaar en zet ze aan de kant.
  • Verhit de sojaolie in een wok op een matig vuur en fruit de knoflook tot deze begint te geuren.
  • Voeg de ui toe en schep alles om.
  • Voeg de bloemkool, wortel, komkommer, mini-maïs en peulen toe en roerbak alles 2 minuten.
  • Voeg de ananas, tomaat en de saus toe en roerbak nog 2 minuten, of tot de groenten gaar zijn.
  • Serveer heet.

Notities

 
Wijnadvies:
Serveer met een lichte, frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc, om de zoetzure smaken te complementeren.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 3g | Vet: 6g | Zout: 1mg | Sugar: 8g

Kabeljauwfilet met mosterdsaus

Recept categorieën: Vis
Porties: 2
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 gram kabeljauwfilet dik stuk
  • 2 limoen of 1 citroen

Voor de saus

  • 0.5 visbouillontablet
  • 2 eetlepel(s) crême fraiche
  • 1 eetlepel(s) maïzena
  • 1 eetlepel(s) mosterd
  • zout
  • peper
  • 2 toefjes dille

Instructies

  • Snijd de visfilet in 2 gelijke stukken en leg die in een schaal.
  • Pers 1 limoentje (of een halve citroen) uit.
  • Besprenkel de vis met het limoen- of citroensap.
  • Laat de vis gaar worden, afgedekt, in 4-5 minuten op 500 Watt.
  • Schenk het uitgelopen visnat in een maatbeker en laat de vis, afgedekt, enkele minuten nagaren.
  • Maak intussen de saus: vul het visnat met water aan tot 1 dl.
  • Verkruimel de tablet erboven en roer de crème fraîche erdoor.
  • Roer de maïzena met 2 eetlepels water tot een glad papje en roer dit door de saus.
  • Verhit de saus, onafgedekt, ca. 1 minuut op 700 Watt.
  • Roer de mosterd door de saus en verhit de saus nog even, onafgedekt, ca. 30 seconden op 700 Watt.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper.
  • Lepel de saus over de borden en leg de vis erin.
  • Snijd het tweede limoentje (of de halve citroen) in dunne plakjes en leg ze op de vis.
  • Garneer eventueel met een toefje dille.

Aardappelgratin Sous-Vide

Geniet van deze heerlijke en gemakkelijk te bereiden aardappelgratin, perfect voor grote groepen!
Bereidingstijd1 uur 29 minuten
Recept categorieën: Groenten, Ovenschotel
Porties: 35
Auteur: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ liter room
  • liter runderbouillon of gevogeltebouillon
  • 1 eetlepel knoflookmix
  • 30 gram zout
  • 2 gram peper

Instructies

  • Meng de room en bouillon met de knoflookmix, zout en peper.
  • Voeg de gesneden aardappelen toe aan het mengsel.
  • Als de aardappelen al gesneden zijn, laat de zak dan dicht totdat de aardappelen volledig bedekt zijn met de vloeistof.
  • Doe deze massa in een grote vacuumzak en vacumeer dit met de vacumeermachine (stand 1½).
  • Stoom de gevulde vacuumzak gedurende 20 minuten in de steamer.
  • Controleer of de aardappelen gaar zijn door voorzichtig in de zak te knijpen.
  • Koel het geheel gedurende 45 minuten in de snelkoeler.
  • Zorg ervoor dat het niet langer dan 45 minuten wordt gekoeld.
  • Serveer de aardappelgratin sous-vide als bijgerecht bij je favoriete maaltijd.