Tropische Groenterijstschotel met Cashewnoten

Bereidingstijd25 minuten
Porties: 4 personen
calorieën: 575kcal
Auteur: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g prei in ringen
  • 3 eetlepels olie
  • 300 g basmatirijst
  • 3 eetlepels Indiase currypasta
  • 2 tomaten in partjes
  • 450 g diepvries tuinerwten
  • 50 g blanke rozijnen
  • 150 g ongezouten cashewnoten grofgehakt
  • 500 ml water
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verhit de olie in een braadpan of wok op middelhoog vuur.
  • Voeg de prei toe en fruit deze 5 minuten.
  • Voeg de laatste 2 minuten de rijst toe en bak deze mee.
  • Roer de currypasta door het prei-rijstmengsel.
  • Voeg 500 ml water toe en breng aan de kook.
  • Zet het vuur laag, doe een deksel op de pan en laat het gerecht 10 minuten zachtjes stoven.
  • Voeg de tomatenpartjes, bevroren tuinerwten en rozijnen toe aan de rijst en warm nog 5 minuten mee.
  • Rooster ondertussen de cashewnoten goudbruin in een droge koekenpan.
  • Breng het gerecht op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de groenterijstschotel over vier borden en bestrooi met de geroosterde cashewnoten.

Notities

Wijnadvies:
Serveer dit gerecht met een verfrissende Sauvignon Blanc. Deze wijn heeft een lichte en frisse smaak die goed samengaat met de kruidige en zoete elementen van de rijstschotel.

Nutrition

Calories: 575kcal | koolhydraten: 85g | Protein: 14g | Vet: 20g | Zout: 0.5g | Sugar: 13g

Taartje van paling

Een verfijnd voorgerecht: romig taartje van gerookte paling op een bodem van oudewijvenkoek, met frisse venkel en gekarameliseerde appel.
Bereidingstijd45 minuten
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Kerst
Porties: 4 personen
calorieën: 380kcal
Auteur: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 1 dl olijfolie
  • 1 sjalot
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels rietsuiker of poedersuiker
  • 300 g gerookte palingfilet
  • 4 plakken oudewijvenkoek dun gesneden
  • 2 grote groene appels Granny Smith
  • 1 venkelknol
  • 8 kleine verse basilicumblaadjes
  • Ijsklontjes

Instructies

  • Halveer de palingfilets in de lengte en snijd de repen in dobbelsteentjes.
  • Pel de sjalot en snipper deze fijn.
  • Meng in een kom de mayonaise en crème fraîche met de gesnipperde sjalot en de palingblokjes.
  • Snijd de korst van de oudewijvenkoek en steek met de ringvorm een rondje uit elke plak.
  • Maak de venkel schoon door het groen en het onderste stuk eraf te snijden.
  • Snijd de venkelknol flinterdun met een koksmes.
  • Leg de venkelrepen in een kom met ijskoud water en ijsklontjes.
  • Klop in een maatbeker een dressing van de olijfolie en het citroensap.
  • Zet de gasbrander klaar of verwarm de ovengrill voor.
  • Was de appels goed, zet ze rechtop op een snijplank en snijd ze verticaal in dunne plakken tot aan het klokhuis.
  • Leg 6 appelplakken dakpansgewijs op elkaar en steek er met de ringvorm een cirkel uit.
  • Herhaal dit nog 3 keer.
  • Bestrooi de appelcirkels met suiker en karameliseer ze met de gasbrander, of leg de appelcirkels op een met aluminiumfolie bekleed rooster en karameliseer ze onder de grill in 2-3 minuten.
  • Zet de ringvorm op een bord en leg een rondje oudewijvenkoek als bodem erin.
  • Schep een kwart van de palingmassa in de ringvorm en strijk de bovenkant glad.
  • Dek het taartje af met de gekarameliseerde appel.
  • Herhaal dit voor de andere 3 taartjes.
  • Haal de venkel uit het ijswater met een schuimspaan en laat goed uitlekken.
  • Vorm naast elk palingtaartje een bergje venkel, verdeel de dressing erover en garneer met basilicum.

Notities

Een droge witte wijn zoals een Sancerre of een Grüner Veltliner is een uitstekende match bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 18g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 15g

Rum Runners Cocktail

De Rum Runners cocktail combineert de frisheid van ananas en sinaasappel met een vleugje witte rum en Martini Bianco. Perfect voor zonnige avonden!
Bereidingstijd5 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Zomer
Porties: 1 cocktail
calorieën: 150kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

  • cocktailshaker
  • Glas (bij voorkeur een tumbler of longdrinkglas)
  • maatbeker

Ingrediënten

  • 35 ml witte rum
  • 35 ml Martini Bianco
  • 50 ml ananassap
  • 50 ml sinaasappelsap
  • 5 ml citroensap

Garnering:

  • schijfje sinaasappel
  • stuk ananas

Instructies

  • Vul een cocktailshaker met ijs.
  • Voeg de witte rum, Martini Bianco, ananassap, sinaasappelsap en citroensap toe.
  • Schud stevig om de ingrediënten goed te mengen en af te koelen.
  • Schenk de mix in een glas gevuld met ijsblokjes.
  • Garneer met een schijfje sinaasappel en een stuk ananas en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Niet van toepassing – geniet van deze cocktail als aperitief of tijdens een zomerse borrel.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 1g | Vet: 0g | Zout: 0g | Sugar: 14g

Melon Madness Cocktail

Melon Madness combineert de frisse smaak van meloen en banaan in een tropische cocktail. Perfect voor een zomerse dag!
Bereidingstijd5 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Vegetarisch
Porties: 1 cocktail
calorieën: 140kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

  • blender of staafmixer
  • Glas (bij voorkeur een longdrinkglas)
  • maatbeker

Ingrediënten

  • 20 ml De Kuyper Melon
  • 20 ml De Kuyper Pisang
  • 75 ml meloensap bij voorkeur van galiameloen
  • ½ banaan
  • Garnering:
  • stuk ananas

Instructies

  • Doe de De Kuyper Melon, De Kuyper Pisang, meloensap en banaan in een blender.
  • Mix tot een gladde, romige cocktail.
  • Schenk het mengsel in een longdrinkglas.
  • Garneer met een stuk ananas en serveer direct.

Notities

geniet van deze fruitige cocktail als aperitief of bij een zomerse barbecue.

Nutrition

Calories: 140kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 1g | Vet: 0g | Zout: 0g | Sugar: 22g

Green Hornet Cocktail

De Green Hornet is een zomerse cocktail met witte rum, kokos en meloenlikeur. Perfect voor zonnige dagen en gezellige avonden!
Bereidingstijd5 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Porties: 1 cocktail
calorieën: 185kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

  • cocktailshaker
  • Glas (bij voorkeur een tumbler of longdrinkglas)
  • maatbeker

Ingrediënten

  • 35 ml witte rum
  • 35 ml De Kuyper Melon
  • 20 ml De Kuyper Coconut
  • 20 ml limoensap
  • 70 ml appelsap

Garnering:

  • stuk ananas en een maraschinokers

Instructies

  • Vul een cocktailshaker met ijs.
  • Voeg de witte rum, De Kuyper Melon, De Kuyper Coconut en limoensap toe.
  • Schud de cocktail goed om te mengen en af te koelen.
  • Schenk de mix in een glas en vul aan met appelsap.
  • Garneer met een stuk ananas en een maraschinokers voor een tropische finishing touch.

Notities

geniet van deze cocktail als aperitief of bij een zomerse barbecue.

Nutrition

Calories: 185kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 0g | Vet: 0g | Sugar: 18g

Hawaiian Caress Cocktail

De Hawaiian Caress is een tropische cocktail met wodka, passievruchtlikeur en ananassap. Een smaakvolle verwennerij voor zonnige dagen!
Bereidingstijd5 minuten
Land van herkomst: Hawaii
Jaargetijde:: Zomer
Porties: 1
calorieën: 150kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

  • cocktailshaker
  • Glas (bij voorkeur een longdrinkglas)
  • maatbeker

Ingrediënten

  • 35 ml wodka
  • 35 ml De Kuyper Passion Fruit
  • 75 ml ananassap

Garnering:

  • stuk ananas

Instructies

  • Vul een cocktailshaker met ijsblokjes.
  • Voeg de wodka, De Kuyper Passion Fruit en ananassap toe.
  • Schud stevig om alle ingrediënten goed te mengen en af te koelen.
  • Schenk de mix in een glas gevuld met ijs.
  • Garneer met een stuk ananas en serveer direct.

Notities

geniet van deze cocktail als aperitief of bij een zomerse barbecue.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 0g | Vet: 0g | Zout: 0g | Sugar: 15g

Elephant Kiss Cocktail

De Elephant Kiss is een exotische cocktail met Arak, passievruchtlikeur en frisse citrus. Een perfecte keuze voor warme dagen!
Bereidingstijd5 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Porties: 1
calorieën: 140kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

  • cocktailshaker
  • Glas (bij voorkeur een longdrinkglas)
  • maatbeker

Ingrediënten

  • 35 ml Arak
  • 35 ml De Kuyper Passion Fruit
  • 70 ml sinaasappelsap
  • 5 ml citroensap
  • Garnering:
  • schijfje sinaasappel

Instructies

  • Vul een cocktailshaker met ijsblokjes.
  • Voeg de Arak, De Kuyper Passion Fruit, sinaasappelsap en citroensap toe.
  • Schud stevig om alle ingrediënten goed te mengen en af te koelen.
  • Schenk de mix in een glas gevuld met ijs.
  • Garneer met een schijfje sinaasappel en serveer direct.

Notities

geniet van deze cocktail als aperitief of tijdens een zomerse borrel.

Nutrition

Calories: 140kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 0g | Vet: 0g | Sugar: 15g

Dr. Funk Cocktail

Dr. Funk is een unieke cocktail met rum, Pernod en tropisch fruit, perfect voor de liefhebber van anijssmaken. Een echte klassieker!
Bereidingstijd5 minuten
Land van herkomst: Engeland
Jaargetijde:: Zomer
Porties: 1
calorieën: 170kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

  • Blender of shaker
  • Glas (bij voorkeur een tumbler of longdrinkglas)
  • maatbeker

Ingrediënten

  • 35 ml witte rum
  • 35 ml Pernod
  • 35 ml ananassap
  • 35 ml sinaasappelsap
  • 5 ml citroensap
  • 5 ml grenadine

Garnering:

  • stuk ananas

Instructies

  • Doe de witte rum, ananassap, sinaasappelsap, citroensap en grenadine in een blender of shaker met ijs en mix goed.
  • Schenk het mengsel in een glas.
  • Voeg de Pernod apart toe in het glas, zodat de blenderbeker geen sterke anijsgeur overhoudt.
  • Garneer met een stuk ananas en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Niet van toepassing – geniet van deze cocktail als aperitief of tijdens een zomerse borrel.

Nutrition

Calories: 170kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 0g | Vet: 0g | Sugar: 18g

Coconut Carnaval Cocktail

De Coconut Carnaval is een romige cocktail met kokos, banaan en een vleugje citroen. Een exotische traktatie voor tropische sferen!
Bereidingstijd5 minuten
Land van herkomst: Engeland
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Vegetarisch
Porties: 1
calorieën: 150kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

  • Glas (bij voorkeur een cocktailglas)
  • maatbeker

Ingrediënten

  • 35 ml De Kuyper Coconut
  • ½ banaan
  • 50 ml kokosmelk
  • 5 ml citroensap

Optioneel:

  • 5 ml kokossiroop

Garnering:

  • stuk banaan

Instructies

  • Doe De Kuyper Coconut, banaan, kokosmelk en citroensap in een blender met een handvol ijsblokjes.
  • Voeg optioneel 5 ml kokossiroop toe voor een extra zoete kokossmaak.
  • Blend tot een gladde, romige cocktail.
  • Schenk het mengsel in een glas en garneer met een stuk banaan.
  • Serveer direct en geniet van de exotische smaken.

Notities

Geniet van deze cocktail als aperitief of tijdens een tropische avond.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 1g | Vet: 7g | Sugar: 12g

Big Brother Cocktail

De Big Brother cocktail is een tropische verwennerij met meloen, kokos, banaan en een vleugje passie. Perfect voor zonnige dagen!
Bereidingstijd5 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Porties: 1
calorieën: 170kcal
Auteur: Cor Klaar

Equipment

  • Glas (bij voorkeur een longdrinkglas)
  • maatbeker

Ingrediënten

  • 35 ml De Kuyper Melon
  • 20 ml De Kuyper Coconut
  • 20 ml De Kuyper Pisang
  • ½ banaan
  • 70 ml meloensap

Garnering:

  • stuk banaan
  • stuk meloen

Instructies

  • Doe De Kuyper Melon, De Kuyper Coconut, De Kuyper Pisang, meloensap en de halve banaan in een blender met een handvol ijsblokjes.
  • Mix tot een gladde cocktail.
  • Schenk de mix in een glas en garneer met een stuk banaan en een stuk meloen.
  • Serveer direct en geniet van de tropische smaken.

Notities

Geniet van deze cocktail als aperitief of bij een zomerse barbecue.

Nutrition

Calories: 170kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 1g | Vet: 1g | Zout: 0g | Sugar: 19g