Pittige Paprika-Rozijnensaus

Pittige Paprika-Rozijnensaus

Een smaakvolle saus met zoete rozijnen, pittige chilipoeder en zachte paprika, perfect als smaakmaker bij stamppot of gegrild vlees.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Saus, Zuidvruchten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 120kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui gesnipperd
  • 1 paprika fijngehakt
  • 1 el olijfolie
  • 2 tl chilipoeder
  • 1 dl tomatensap
  • 2 el rozijnen
  • Snufje zout
  • Snufje peper

Instructies

  • Pel en snipper de ui.
  • Maak de paprika schoon en snijd deze in kleine stukjes.
  • Verhit de olijfolie in een steelpan en fruit de ui en paprika kort aan.
  • Voeg het chilipoeder toe en bak dit kort mee om de smaken vrij te laten komen.
  • Giet het tomatensap erbij en laat de saus ± 10 minuten zachtjes sudderen.
  • Was de rozijnen en voeg ze toe aan de saus.
  • Laat nog ± 5 minuten op laag vuur verder sudderen.
  • Breng op smaak met zout en peper en giet de saus in een sauskom.
  • Serveer apart bij een stamppot of een ander hartig gerecht.

Notities

Serveertip:
Deze saus past uitstekend bij een stamppot, gegrild vlees of als dip bij geroosterde groenten.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals een Merlot past goed bij de zoet-pittige smaak van deze saus.

Nutrition

Calories: 120kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 2g | Vet: 4g | Zout: 0.5g | Sugar: 12g

Romige Waterkersstamppot met Mosterdkaas en Ham

Romige Waterkersstamppot met Mosterdkaas en Ham

Deze romige waterkersstamppot met mosterdkaas en ham combineert hartige en pittige smaken voor een heerlijk smeuïge maaltijd.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Kaas, Stamppot, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g aardappels
  • Zout
  • 150 g waterkers
  • 100 g achterham dikke plak
  • 100 g mosterdkaas dikke plak
  • 15 g boter
  • ½ dl melk
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Schil de aardappelen, snijd ze in kleine blokjes en kook ze in een pan met weinig water en zout in ongeveer 15 minuten gaar.
  • Was de waterkers, verwijder de grove steeltjes en snijd de waterkers enkele malen door.
  • Snijd de ham en de mosterdkaas in kleine blokjes.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
  • Voeg de boter en de melk toe en roer tot een smeuïge puree.
  • Schep de waterkers, ham en mosterdkaas door de puree en breng op smaak met versgemalen peper.
  • Warm de stamppot al roerend goed door en serveer direct.

Notities

 
Serveertip:
Serveer deze stamppot met een frisse paprika-rozijnensaus of een knapperige salade voor extra smaak en textuur.
Wijnadvies:
Een fruitige witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling past goed bij de pittige mosterdkaas en het lichte bittertje van de waterkers.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 22g | Vet: 22g | Zout: 2.1g | Sugar: 2g

Romige Visstamppot met Worteltjes en Zilveruitjes

Romige Visstamppot met Worteltjes en Zilveruitjes

Deze romige visstamppot met worteltjes, zilveruitjes en een vleugje kerrie is een verrassend smaakvolle maaltijd die eenvoudig te bereiden is.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Stamppot, Vis
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pak diepvries Normandisch vispannetje 400 g, Iglo Viscuisine
  • ½ komkommer
  • 8 eetlepels melk
  • 3 ½ dl melk
  • 1 blik worteltjes extra fijn 200 g, Bonduelle
  • 1 zak aardappelpuree 130 g, Maggi
  • Zout
  • 50 g zilveruitjes
  • 2 theelepels kerriepoeder

Instructies

  • Laat het Normandisch vispannetje ontdooien.
  • Was de komkommer, halveer hem in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de helften in plakjes.
  • Schep de komkommer door het Normandisch vispannetje en bereid het met 8 eetlepels melk volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Laat de worteltjes uitlekken en hak ze grof.
  • Bereid de aardappelpuree met 3 ½ dl melk, 2 dl water en zout volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Laat de zilveruitjes uitlekken en schep deze samen met de worteltjes en kerriepoeder door de puree.
  • Leg met een ijsbolletjestang op ieder bord een bol puree en schep het vispannetje eromheen.

Notities

Serveertip:
Serveer deze visstamppot met een frisse groene salade en een scheutje citroensap voor extra frisheid.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Blanc past uitstekend bij deze romige visstamppot.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 30g | Vet: 18g | Zout: 2.3g | Sugar: 6g

Romige Visstamppot met Kabeljauw en Schorseneren

Romige Visstamppot met Kabeljauw en Schorseneren

Deze romige visstamppot met kabeljauw, schorseneren en een vleugje citroen is een smaakvolle en voedzame maaltijd met een verrassend zachte textuur.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Groenten, Stamppot, Vis
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • kookpan
  • Stoompan of stoommandje
  • Aardappelstamper of mixer
  • mes

Ingrediënten

  • 1 ½ kg aardappels afkokers
  • Zout & peper
  • 400 g kabeljauwfilet
  • 400 g geschilde schorseneren in blokjes
  • 1 dl melk
  • 2 eieren
  • 25 g boter
  • 100 g rauwe ham in flinterdunne reepjes
  • 3 eetlepels peterselie fijngehakt
  • 2 theelepels citroensap

Instructies

  • Kook de aardappelen in water met 2 theelepels zout in ongeveer 25 minuten gaar.
  • Spoel de kabeljauw af en stoom de vis ongeveer 5 minuten in een stoompan of stoommandje boven kokend water tot hij uit elkaar valt.
  • Kook de schorseneren 20 minuten in water met zout tot ze zacht zijn.
  • Pureer de aardappelen met een stamper of mixer en roer de melk, eieren, boter, zout en peper erdoor tot een smeuïge puree ontstaat.
  • Schep de gestoomde kabeljauw, de gekookte schorseneren en de hamreepjes door de puree en verwarm het geheel op matig vuur nog ongeveer 5 minuten.
  • Voeg vlak voor het serveren de fijngehakte peterselie en het citroensap toe en meng goed door.

Notities

Serveertip:
Serveer deze visstamppot met een frisse groene salade en een scheutje extra citroensap voor een lichte, verfrissende touch.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past perfect bij deze romige visstamppot.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 35g | Vet: 19g | Zout: 2.1g | Sugar: 4g

Wilde Stamppot met Raapstelen, Brandnetel en Komijnekaas

Wilde Stamppot met Raapstelen, Brandnetel en Komijnekaas

Een verrassende en voedzame stamppot met raapstelen en brandnetel, gecombineerd met de pittige smaak van komijnekaas. Een echte voorjaarsklassieker!
Bereidingstijd29 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Kaas, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 1 kg aardappelen
  • 1 bos raapstelen
  • 500 g brandnetel
  • 250 g komijnekaas in blokjes
  • Melk naar behoefte
  • Snufje zout
  • Snufje peper

Instructies

  • Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze in een ruime pan met water gaar.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn.
  • Voeg een scheutje melk toe voor een smeuïge puree.
  • Blancheer de brandnetels kort in kokend water en laat goed uitlekken.
  • Was de raapstelen en hak zowel de raapstelen als de geblancheerde brandnetels fijn.
  • Meng de fijngesneden groenten door de aardappelpuree en verwarm het geheel goed door.
  • Breng de stamppot op smaak met peper en zout.
  • Roer de blokjes komijnekaas erdoor en serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met een knapperige groene salade en geroosterde noten voor extra textuur.
Wijnadvies:
Een frisse en kruidige witte wijn zoals een Grüner Veltliner past goed bij de licht pittige en hartige smaken van deze stamppot.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 18g | Vet: 18g | Zout: 1.4g | Sugar: 5g

Oosterse Preistamppot met Ananas en Nasi Goreng

Oosterse Preistamppot met Ananas en Nasi Goreng

Een verrassende draai aan de klassieke stamppot: prei, aardappels en ananas in een Oosterse nasi goreng smaak, afgemaakt met gebakken uitjes.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Fruit, Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 700 g prei in dunne ringen
  • 1 kg aardappels geschild
  • Zout naar smaak
  • 1 paprika in stukjes
  • 1 blikje stukjes ananas 567 g
  • 1 zakje boemboe nasi goreng
  • 1 dl melk
  • 3 eetlepels gebakken ui

Instructies

  • Snijd de prei in dunne ringen en was ze goed.
  • Schil de aardappelen en kook ze in water met wat zout gaar.
  • Maak de paprika schoon en snijd het vruchtvlees in stukjes.
  • Giet de ananas af, maar vang het sap op en halveer de stukjes ananas.
  • Verwarm het ananassap en schenk het over de boemboe nasi goreng.
  • Giet de aardappelen af en stamp ze fijn met de melk.
  • Schep er de prei, de paprika, de ananas en de gewelde nasigroenten door en garneer met de gebakken uitjes.

Notities

Serveertip:
Serveer met een stukje gegrilde kip of een vegetarisch alternatief voor extra eiwitten.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de lichte Oosterse smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 6g | Vet: 8g | Zout: 1g | Sugar: 15g

Lentestamppot met Paksoi en Tomaat

Lentestamppot met Paksoi en Tomaat

Een frisse lentestamppot met paksoi, tomaat en koriander, perfect voor een lichte en smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 struik paksoi gewassen en in reepjes gesneden
  • 1 zakje aardappelpuree of vers zelfgemaakt
  • 1 tomaat in blokjes gesneden
  • Koriander fijngeknipt

Instructies

  • Snijd de gewassen paksoi in reepjes en schep deze door een smeuïge aardappelpuree.
  • Warm de stamppot al omscheppend goed door.
  • Meng de blokjes tomaat en de fijngeknipte koriander door de stamppot voor een fris lente-accent.

Notities

Serveertip:
Serveer de stamppot met een stukje gegrild kipfilet of vis voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij de lichte smaken van deze lentestamppot.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 4g | Vet: 7g | Zout: 0.5g | Sugar: 4g

Leidse Hutspot met Witte Bonen en Spek

Leidse Hutspot met Witte Bonen en Spek

Een stevige Leidse hutspot met witte bonen, spek en hutspotgroenten, een heerlijke maaltijd om het herfstseizoen mee in te luiden.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Vlees
Land van herkomst: Noord Holland
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Leidens Ontzet
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g aardappels geschild en in blokjes
  • Zout naar smaak
  • 1 kg panklare hutspotgroenten
  • 250 g spekblokjes
  • 720 g witte bonen uit pot
  • Versgemalen peper naar smaak

Instructies

  • Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in blokjes.
  • Kook de aardappelen en de hutspotgroenten zachtjes in een pan met weinig water en zout gedurende ± 15 minuten, schep af en toe om.
  • Bak in een andere pan de spekblokjes in ± 4 minuten zachtjes uit.
  • Giet de aardappelen en hutspotgroenten af.
  • Schep de witte bonen met het vocht en het spek met het vet door de aardappelen en groenten en warm de hutspot al omscheppend nog ± 5 minuten zachtjes door.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Notities

Serveertip:
Serveer met een beetje mosterd en een stukje rookworst voor de klassieke smaak.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio past goed bij de rijke smaken van deze hutspot.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 18g | Vet: 12g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g

Traditionele Leidse Hutspot met Varkenspootjes en Klapstuk

Traditionele Leidse Hutspot met Varkenspootjes en Klapstuk

Bereid de klassieke Leidse hutspot zoals die oorspronkelijk werd gegeten bij het Leidens Ontzet, met varkenspootjes, spek, klapstuk en witte bonen.
Bereidingstijd2 uur
Land van herkomst: Noord Holland
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Leidens Ontzet
Servings: 4
Calories: 370kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g mager vers spek
  • 2 varkenspootjes hoefjes
  • 300 g klapstuk
  • 400 g witte bonen
  • 1 kg winterwortel geschild en in stukjes
  • 500 g pastinaken geschild en in stukjes
  • 500 g ui gesnipperd
  • Zout naar smaak
  • Peper versgemalen, naar smaak

Instructies

  • Zet de witte bonen een nacht van tevoren in de week.
  • Laat de bonen in het weekwater bijna gaar koken met het spek, de varkenspootjes en het klapstuk.
  • Zorg dat er niet al te veel water meer over is.
  • Voeg de kleingesneden wortelen, pastinaken en uien toe aan de pan en laat alles met elkaar zachtjes gaar koken.
  • Roer het geheel losjes door elkaar (hutsen, niet stampen) en breng op smaak met zout en royaal versgemalen peper.

Notities

Serveertip:
Serveer met een stevige mosterd en eventueel een stukje (gerookte) worst.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de hartige smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 370kcal | koolhydraten: 42g | Protein: 23g | Vet: 12g | Zout: 1.3g | Sugar: 8g

Leidse Hutspot volgens Traditioneel Recept

Leidse Hutspot volgens Traditioneel Recept

Geniet van de traditionele Leidse hutspot, een gerecht met een historisch verhaal, met witte bonen, wortelen, pastinaken en mager spek, een waar stukje geschiedenis op je bord.
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot, Stoofpot, Vlees
Land van herkomst: Noord Holland
Jaargetijde:: Herfst
Feestdagen etc: Leidens Ontzet
Servings: 4
Calories: 410kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g witte bonen
  • Zout naar smaak
  • kg winterwortelen geschild en in blokjes
  • 750 g pastinaken geschild en in blokjes
  • 500 g ui gesnipperd
  • 500 g mager spek
  • 500 g klapstuk in stukken

Instructies

  • Week de witte bonen een nacht in water.
  • Breng ze in het weekwater met wat zout aan de kook en voeg het spek en de klapstuk toe.
  • Schrap de wortelen en pastinaken en snijd ze in blokjes.
  • Snipper de uien.
  • Voeg dit alles bij de bonen en het vlees en laat de hutspot 45-60 minuten zachtjes koken.
  • Let op dat de inhoud niet droog kookt en aanbrandt; voeg zo nodig wat water toe.
  • Neem de stukken vlees uit de hutspot en snijd ze in plakken.
  • Roer de hutspot met een houten lepel door (niet stampen) en kruid met versgemalen peper.
  • Serveer het in plakken gesneden vlees erbij.

Notities

Serveertip:
Serveer de hutspot met wat roomboter of een frisse komkommersalade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij het hartige van het vlees en de zachte smaken van de hutspot.

Nutrition

Calories: 410kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 28g | Vet: 14g | Zout: 2.1g | Sugar: 7g