Pizza met gerookte zalm

Pizza met gerookte zalm

Recept categorieën: Pizza, Vis, Zalm
Land van herkomst: Italië
Servings: 2
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

voor het pizzadeeg: (of anders of pizzabodem kant-en-klaar)

  • 250 gram bloem
  • 0.5 theelepel zout
  • 1 theelepel suiker
  • 1 zakje gistkorrels direct oplosbare
  • 1-2 eetlepel(s) olijfolie

Voor de saus

  • 1.5 dl water handwarm
  • 1 blik tomatenblokjes 400 gram
  • 2 knoflookteentjes
  • 1 eetlepel(s) oregano verse of 1 theelepel gedroogde
  • zout
  • peper versgemalen

Beleggen met:

  • 150 gram mozzarella
  • 15 kerstomaatjes
  • 150 gram gerookte zalm snippers
  • liter crème fraîche
  • 2 eetlepel(s) kappertjes
  • peper versgemalen
  • enkele toefjes dille

Instructies

Bereiding deeg:

  • Meng in een kom de bloem, het zout, de suiker en de gistkorrels door elkaar.
  • Maak in het midden een kuiltje en schenk 1 eetlepel olie en het handwarme water erin.
  • Meng het deeg, met de hand of met een keukenmachine, in ca. 10 minuten tot een soepel en elastisch deeg.
  • Vorm van het deeg een bal en laat die, in een met wat olie ingevette kom en afgedekt met plasticfolie, op een warme plaats ca. 30 minuten rijzen.

Bereiding basissaus:

  • Laat de tomaten uitlekken.
  • Pers de gepelde knoflookteentjes uit boven de stukjes tomaat en roer de oregano en zout en peper naar smaak erdoor.
  • U kunt de saus zo gebruiken of hem pureren met de mixer.
  • Snijd de uitgelekte mozzarella in piepkleine blokjes. Halveer de schoongemaakte tomaatjes. Snijd de zalm (zo nodiin smalle reepjes.
  • Afwerking: Verwarm de oven voor op 250 °Bekleed de bakplaat met bakpapier.
  • Verdeel het deeg in 2 porties en rol die, op een met wat bloem bestoven werkblad, uit tot dunne deegcirkels van ca. 20 cm.
  • Druk met de vingertoppen ca. 1 cm van de rand een gootje, zodat de vulling er niet af kan lopen.
  • Leg het deeg op de bakplaat en verdeel de basissaus erover.
  • Verdeel de helft van de mozzarella over de pizza's, vervolgens de gerookte zalm en de tomaatjes.
  • Schep de crème fraîche in bergjes over de vulling en verdeel de rest van de mozzarella en de kappertjes erover.
  • Bestrooi de vulling met peper.
  • Bak de pizza's, 1 richel onder het midden van de oven, in ca. 20 minuten gaar.
  • Garneer met toefjes dille.

Champignons farcis au jambon

Champignons farcis au jambon

(champignons gevuld met ham)
Recept categorieën: Vlees
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 grote champignons
  • 100 g gekookte ham
  • citroensap
  • 10 g groene spaanse pepers
  • 10 g rode spaanse pepers
  • 60 g boter
  • 10 g gele spaanse pepers
  • peper
  • zout
  • 3 blaadjes gelatine
  • dl droge witte wijn

Instructies

  • Ontdoe alle spaanse pepers zorgvuldig van de pitjes en snij ze in zeer kleine blokjes.
  • Meng de drie kleuren pepers.
  • Maal de ham in een mixer fijn.
  • Druk ze daarna door een zeef en met ze met 40 g zachtgeroerde boter, die op smaak is gebracht met zout en peper.
  • Haal de stelen van de champignons.
  • Was de hoeden en laat ze in de rest van de boter zachtjes gaar worden, met de deksel op de pan.
  • Laat ze in hun vocht afkoelen.
  • Laat ze uitlekken en vul ze met hammousse.
  • Strooi hier het pepermengsel over.
  • Druk wat vast in de mousse en zet ze in de koelkast.
  • Breng de wijn aan de kook.

Zwarte Kleefrijstpudding met Kokossaus

Zwarte Kleefrijstpudding met Kokossaus

Geniet van een exotisch dessert met deze zwarte kleefrijstpudding, perfect geserveerd met een rijke kokosmelksaus. Een smakelijke afsluiter voor elke maaltijd!
(exclusief weken)30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Rijst
Land van herkomst: Thailand
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de rijst:

  • 185 g zwarte kleefrijst
  • 750 ml water
  • 1 verse jonge kokosnoot

Voor de saus voor de rijst:

  • 3-5 eetlepels kristalsuiker
  • 125 ml dunne kokosmelk
  • ½ tl zout

Voor de saus voor de topping:

  • ½ tl zout
  • 1 tl kristalsuiker
  • 65 ml dikke kokosmelk
  • 1 eetlepel maïzena opgelost in 4 el koud water

Instructies

  • Week de zwarte kleefrijst een nacht in koud water, 5 uur in warm water, of 15 minuten in kokend water.
  • Doe de rijst en het water in een pan.
  • Kook de rijst 20-30 minuten, of totdat 90% van het water is verdampt, af en toe roeren.
  • Zet de vlam op matig en voeg de dunne kokosmelk, suiker en zout toe.
  • Blijf roeren totdat de suiker is opgelost.
  • Doe de gekookte rijst in de verse jonge kokosnoot en zet apart.
  • Voor de saus: Verhit de dikke kokosmelk met de kristalsuiker en het zout.
  • Bind de saus met de opgeloste maïzena.
  • Doe een kleine hoeveelheid van de saus op de zwarte kleefrijst en serveer het gerecht warm of koud.

Notities

Zwarte kleefrijst moet men voor het koken laten wellen. 1 nacht in koud water, 5 uur in warm water of 15 minuten in kokend water.
In Thailand wordt de zwarte kleefrijst uitsluitend gekookt en alleen gegeten als een dessert.
Wijnadvies:
Serveer met een zoete Riesling of een lichte, fruitige witte wijn voor een harmonieuze afsluiting van de maaltijd.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 3g | Vet: 7g | Zout: 0.5g | Sugar: 15g

Potage garbure à l’oignon

Potage garbure à l'oignon

uiensoep
Recept categorieën: Soep
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Maak de uien schoon en snij ze in ringen.
  • Bak ze in de boter zachtjes aan.
  • Voeg, wanneer ze half gekleurd zijn, de bloem toe.
  • Laat verder bakken tot de uien bruin zijn.
  • Voeg de bouillon toe en laat 20 minuten zachtjes koken.
  • Pureer de soep eventueel met een mixer.
  • Leg in de soepkoppen een paar stukjes geroosterd brood.
  • Schenk er de soep op.
  • Bestrooi met geraspte kaas en laat even gratineren onder de grill.

Notities

Variatietip: men kan 1 dl bouillon vervangen door 1 dl melk

Klassieke Asperges met Hollandaisesaus, Ham en Ei

Klassieke Asperges met Hollandaisesaus, Ham en Ei

Geniet van deze klassieke combinatie van witte asperges met romige Hollandaisesaus, zachte beenham en ei. Perfect voor een smaakvolle lentemaaltijd.
Bereidingstijd13 minuten
Totale tijd13 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 2 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • kookpan
  • Schaal voor au bain-marie

Ingrediënten

Voor de asperges en garnering:

  • 2 hardgekookte eieren
  • 1 kg witte asperges
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Takje kervel
  • 150 gram beenham
  • 1 eetlepel verse fijngesneden peterselie

Voor de Hollandaisesaus:

  • Citroensap naar smaak
  • 1 sjalotje fijngesneden
  • 2 eierdooiers
  • 100 gram gesmolten roomboter
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Schil de asperges door ze bij de kopjes vast te houden en van boven naar beneden te schillen.
  • Snijd een paar centimeter van de onderkant af.
  • Kook de asperges in een pan met water en een snufje zout gedurende ongeveer 10 minuten, tot ze beetgaar zijn.
  • Pel de hardgekookte eieren en snijd ze in stukjes.
  • Voeg peper, zout en verse peterselie toe.
  • Voor de Hollandaisesaus: Verhit een schaal boven een pan met warm water (au bain-marie).
  • Klop de eierdooiers met een mixer in het warme waterbad en voeg de gesmolten boter langzaam druppelend toe terwijl je blijft kloppen.
  • Stop met kloppen zodra de saus gebonden is en breng op smaak met citroensap, peper en zout.
  • Giet een beetje Hollandaisesaus over de asperges en serveer de rest van de saus apart.
  • Leg de gesneden eieren, beenham en kervel over de asperges en garneer met fijngesneden peterselie.

Notities

Serveer dit gerecht met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Blanc. Deze wijnen passen perfect bij de romige Hollandaisesaus en de delicate smaak van asperges.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 20g | Vet: 35g | Zout: 2g | Sugar: 4g

Zabaglione 2

Zabaglione 2

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 ei
  • 4 eetlepel(s) suiker
  • 1 dl. Marsala
  • 4 eetlepel(s) ijs
  • 4 ijswafels

Instructies

  • Klop de dooiers met de suiker en de Marsala schuimend.
  • Zet de kom in een grote pan heet water en klop alles tot een schuimige en gebonden massa.
  • Verdeel het ijs over 4 glazen en schep de Zabaglione erop.
  • Steek er de ijswafels in.
  • Meteen eten !

Frisse Tonijncarpaccio met Citroen-Kappertjesdressing

Frisse Tonijncarpaccio met Citroen-Kappertjesdressing

Deze verfijnde tonijncarpaccio met frisse citroen-kappertjesdressing en Parmezaanse kaas is een licht en smaakvol voorgerecht dat elke tafel siert.
exclusief invriezen20 minuten
Recept categorieën: Amuse, Salade, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 125 gram rucola
  • Parmezaanse kaas geschaafd
  • 3 citroenen
  • 150 ml olijfolie extra vergine
  • 1 teentje knoflook
  • Gedroogde chilivlokken
  • Zout
  • Peper
  • 250 gram verse tonijn
  • 50 gram kappertjes

Instructies

  • Verpak de verse tonijn in folie en leg hem in de diepvries totdat hij net bevroren is.
  • Maak intussen de dressing door citroensap, olijfolie, fijngehakte knoflook, kappertjes, chilivlokken, zout en peper in een kom te mengen.
  • Klop goed door met een garde of mixer.
  • Haal de tonijn uit de vriezer en snijd hem met een scherp mes in zeer dunne plakjes.
  • Leg de plakjes tonijn op een groot bord of serveerschaal.
  • Besprenkel de tonijn met de citroen-kappertjesdressing.
  • Garneer met rucola en geschaafde Parmezaanse kaas.

Notities

Serveertip:
Serveer de tonijncarpaccio gekoeld met knapperig brood of crostini voor extra textuur.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Sauvignon Blanc past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 28g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Tiramisu 5

Tiramisu 5

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Italië
Servings: 12 personen
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 10 ei
  • 1 kg mascarpone
  • koffie
  • lange vingers
  • 500 gram suiker
  • 10 gram gelatinepoeder

Instructies

  • Sla de ei-gelen met de suiker au bain marie op tot 70 graden en klop nu zolang tot de creme koud is.
  • Los de gelatine in wat witte wijn op en vermeng met de mascarpone.
  • Voeg dit bij de eiercreme. Drenk de lange vingers in de koffie.
  • Neem een rechthoekige vorm en vul deze met laagjes langevingers en creme.
  • Begin met een laag lange vingers en eindig met een laag creme, bestuif deze met gezeefde cacaopoeder.
  • Zet het geheel nu in de koelkast en laat het hier minimaal 24 uur staan.
  • Vorm hiervan met 2 lepels quenellen en leg ze op een bord.
  • Serveer met vanillesaus en koffiesorbet.

Coupe dame blanche

Coupe dame blanche

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, IJs
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ liter ijs
  • ½ liter slagroom
  • 100 gram chocola
  • 20 gram boter
  • 4 eetlepel(s) melk
  • 1 eetlepel(s) poedersuiker

Instructies

  • Breek de chocolade in stukjes en verwarm deze zachtjes au bain marie, snij de boter in stukjes en voeg deze toe.
  • Roer de boter goed door de chocolade.
  • Als het mengsel goed homogeen is mengen we de poedersuiker met de melk en voegen deze compositie ook bij de chocolade.
  • Laat de saus in de au bain marie tot vlak voor het serveren.
  • Klop de slagroom met wat suiker stijf.
  • Doe in een coupe een bal roomijs, spuit er met de spuitzak een toef slagroom op.

Coupe Ferrier

Coupe Ferrier

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Frankrijk
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 gram ijs
  • 20 gram chocola
  • 50 gram suiker
  • 1 deciliter creme de cacao
  • 1 mandarijn
  • 2 bananen
  • 1 deciliter advocaat
  • 2 deciliter slagroom

Instructies

  • Snij de banaan in dunne plakjes, besprenkel ze met de creme de cacao en laat ze een tijdje marineren.
  • Klop de slagroom met de suiker stijf en meng door de helft van de slagroom de advocaat.
  • Schep in elke coupe wat schijfjes banaan, geef er een balletje vanille-ijs op, geef er het slagroom-advocaatmengsel over en garneer met een toef slagroom, plakjes mandarijn en chocoladeschaafsel