Shortbread
AH 12 maanden Lekker Eten
Servings: 12 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 100 g boter op kamertemperatuur
- 75 g fijne suiker
- 200 g bloem
Verwarm de oven voor op 150°c
Bekleed de bakplaat met bakpapier.
Klop in een kom de boter met 50 g suiker in 5 min. licht en romig.
Klop de bloem er in gedeelten door tot een stevig deeg ontstaat.
Maak er een bal van.
Bestuif het werkvlak met bloem.
Rol het deeg uit tot een ronde lap met een doorsnede van ca. 20 cm.
Leg de deeglap op een met bakpapier beklede bakplaat en snijd hem in 12 punten.
Prik met een vork gaatjes in het deeg.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en bak het shortbread in ca. 35 min. goudbruin en gaar.
Neem de bakplaat uit de oven en bestrooi de koek met de resterende suiker.
Laat de koek op de bakplaat afkoelen.
Breek het shortbread in punten en serveer ze op een schaal.
Shortbread is kruimelig Schots biscuit met een volle botersmaak.
Iedere Schotse familie heeft zijn eigen recept.
Sommigen rollen het deeg dun uit, anderen maken er langwerpige koekjes van.
Dit is een ronde variant in koekpunten.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 40
Salade van gebakken brood met tonijn
AH 12 maanden Lekker Eten
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 1 pain de campagne ongesneden (400 g), zonder korst
- 4 el olijfolie extra vierge
- 2 sjalotten in dunne plakjes
- 1 el witte wijnazijn
- 4 trostomaten
- 1 teen knoflook
- 200 g tonijn vers (dikke stukken)
- 4 el zwarte olijven
- 2 el kappertjes
Voorbereiden:
Verwarm de oven voor op 175°c
Scheur het brood in kleine stukjes, meng ze met 2el olijfolie en leg ze op de bakplaat.
Schuif de bakplaat in het midden van de oven en rooster het brood in ca. 10 min. goudbruin en krokant.
Meng in een kom de sjalotten met de azijn en marineer ze 5 minuten.
Ontvel de tomaten (zie Notitie: ).
Schep de zaadjes eruit en snijd de tomaten in grove stukken.
Pureer de helft van de tomaten en de knoflook met de staafmixer.
Klop deze gepureerde tomaten met de resterende 2 el olie met zout en peper door de azijn in de schaal.
Bereiden
Verhit een koekenpan.
Bestrooi de tonijn met zout en peper en bestrijk de vis met olie.
Bak de tonijn aan elke kant 1½ minuut.
Snijd de tonijn in dunne plakken.
Schep de tonijn, olijven, kappertjes, stukken tomaat en het gebakken brood door de dressing.
Verdeel de salade over 4 borden.
Tomaten ontvellen:
kruis ze aan 1 kant in, dompel ze in kokend water, kijk of het schilletje loslaat en leg ze vervolgens in koud water.
Het velletje moet er nu eenvoudig af te halen zijn.
Weet:
hoe rijper de tomaat, hoe makkelijker te pellen.
Panzanella is een klassieke Italiaanse salade van in olijfolie gebakken brood en tomaten.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 40
Paasbrood met rozijnen en bigarreaux zonder gist
Dit luchtige paasbrood met rozijnen en bigarreaux is snel klaar zonder gist. Een ideaal zoet brood met cakemeel en karnemelk voor bij het paasontbijt.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 20 personen
Calories: 148kcal
Author: Cor Klaar
Cakevorm (1,5 liter)
Handmixer met deeghaken
taartrooster
- 1 ei losgeklopt
- 1 tl citroenschil geraspt
- 2 tl bakpoeder
- 4 el suiker
- 50 g bigarreaux fijngehakt
- 75 g rozijnen
- 200 ml karnemelk
- 350 g cakemeel
Verwarm de oven voor op 175 °C.
Zeef het cakemeel, bakpoeder en ½ tl zout boven een kom.
Roer de rozijnen, bigarreaux, citroenschil en suiker door het meelmengsel.
Maak een kuiltje in het midden van het meel.
Voeg het losgeklopte ei en de karnemelk toe.
Kneed het geheel met een mixer met deeghaken tot een samenhangend deeg.
Bestrooi je handen met bloem en kneed het deeg nog 1 minuut met de hand.
Druk het deeg in een ingevette cakevorm.
Bak het paasbrood in circa 30 minuten goudbruin en gaar.
Laat afkoelen op een taartrooster.
Wikkel het brood in aluminiumfolie en bewaar tot gebruik.
Serveertip:
Snijd het brood in dikke plakken en serveer met boter of roomkaas. Ook heerlijk met een beetje lemon curd bij de paasbrunch.
Wijnadvies:
Lekker met een glas lichtzoete wijn zoals een Moscato of een sprankelende prosecco voor een feestelijk effect.
Calories: 148kcal | koolhydraten: 27g | Protein: 3g | Vet: 3g | Zout: 0.3g | Sugar: 11g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 40
Rollade met abrikozen van Allerhande
Aller Hande 1996
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar
- 2 eetlepels appelstroop
- 1 eetlepel Zaanse mosterd Huisman,
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 1 varkensfiletrollade 700 g,
- 1 ui
- 2 stengels bleekselderij
- 150 gr gewelde abrikozen
- 1 dl appelcider
- 125 ml slagroom ,
- zout
- peper
Oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
In kommetje appelstroop, mosterd en kaneelpoeder door elkaar roeren.
Rollade rondom met stroopmengsel bestrijken.
Ui pellen en grof snipperen.
Bleekselderij schoonmaken, wassen en in dunne plakjes snijden.
In braadzak ui, bleekselderij en abrikozen door elkaar scheppen.
Rollade erop leggen.
Cider erbij schenken.
Braadzak met binder afsluiten.
In schaal leggen. In bovenkant van zak enkele gaatjes prikken.
In midden van oven rollade in 40 minuten gaar braden.
Uit oven gaatje in braadzak knippen en vocht in steelpan schenken.
Op hoog vuur onafgedekt 5 minuten laten inkoken.
Intussen rollade uit braadzak nemen, op bord leggen en onder aluminiumfolie warmhouden.
Slagroom door ingekookt vocht roeren en 3 minuten laten koken tot licht gebonden saus ontstaat.
Op smaak brengen met zout en peper.
Abrikozenmengsel op platte schaal leggen.
Rollade met scherp mes in plakken snijden en op abrikozen leggen.
Saus overdoen in sauskom en apart bij rollade serveren.
Serveren met broccoli en aardappelpuree.
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 40
Sannie’s Shoarma met Aardappel Anders uit de Oven
naar een recept van Sandra Kemna
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar
- 500 gram shoarmavlees
- 1 zak aardappelschijfjes voorgekookt
- 2 uien gesnipperd
- 1 rode paprika in reepjes
- 1 groene paprika in reepjes
- 1 courgette in plakjes
- 200 gram champignons in plakjes
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 eetlepel olijfolie
- 250 ml crème fraîche lactosevrij indien nodig
- 100 gram geraspte kaas lactosevrij indien nodig
- Peper en zout naar smaak
- 1 eetlepel shoarmakruiden
Voorbereiding:
Verwarm de oven voor op 200°C.
Bereiding van de shoarma:
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak het shoarmavlees op middelhoog vuur tot het gaar en lichtbruin is.
Voeg de gesnipperde uien, paprika’s, courgette, champignons en knoflook toe aan de pan en bak alles samen nog 5 minuten.
Bereiding van de aardappel anders:
Vet een ovenschaal licht in met olijfolie.
Leg een laag aardappelschijfjes op de bodem van de ovenschaal.
Verdeel het shoarma-groentemengsel gelijkmatig over de aardappelschijfjes.
Meng de crème fraîche met de shoarmakruiden en breng op smaak met peper en zout.
Giet het crème fraîche mengsel over de shoarma en aardappelen.
Bestrooi de ovenschotel met geraspte kaas.
Oven:
Bak de ovenschotel in de voorverwarmde oven gedurende 25-30 minuten, of totdat de bovenkant goudbruin en bubbelend is.
Serveren:
Haal de ovenschotel uit de oven en laat deze een paar minuten afkoelen voor het serveren.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals een Merlot of een fruitige witte wijn zoals een Chardonnay past goed bij dit gerecht.
Calories: 600kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 25g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 40
Plaattaartjes met gekarameliseerde ui
Servings: 4 personen
Calories: 65kcal
Author: Cor Klaar
- 8 uien
- 2 takjes rozemarijn
- 50 g roomboter
- 8 plakjes bladerdeeg diepvries
- 1 eetlepel olijfolie
- 3 romatomaten
- 4 ansjovisfilets
- zwarte peper
- zout
- 1 eetlepel bloem om te bestuiven
Uien pellen en in ringen snijden.
Rozemarijn van takjes rissen en fijnhakken.
In pan met dikke bodem boter smelten.
Uienringen erdoor scheppen en 25 à 30 minuten zachtjes fruiten tot ze zoetig van smaak en zacht zijn; niet bruin laten worden.
Regelmatig omscheppen.
Rozemarijn erdoor scheppen.
Intussen bladerdeeg in ca. 10 minuten laten ontdooien.
Bakplaat bekleden met bakpapier.
Werkvlak en deegroller dun bestuiven met bloem.
Telkens 2 plakjes bladerdeeg op elkaar leggen en uitrollen tot dunne langwerpige lap (ca. 20 x 10 cm).
Deeglapjes op bakplaat leggen.
Randjes van lapjes deeg bestrijken met water, ca. 1 centimeter naar binnen vouwen en aandrukken.
Oven voorverwarmen op 225 °C of gasovenstand 5.
Uienmengsel op plakjes deeg scheppen, randen vrijlaten en bestrijken met olijfolie.
Bakplaat in midden van oven schuiven en taartjes in 15 à 20 minuten goudbruin bakken.
Intussen tomaten wassen, in vieren snijden, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in kleine blokjes snijden.
Ansjovis met keukenpapier droogdeppen en fijnsnijden.
Ansjovis door tomaten scheppen.
Plaattaartjes uit oven nemen en tomatenmengsel erover verdelen.
Taartjes royaal bestrooien met zwarte peper.
Calories: 65kcal | koolhydraten: 7g | Protein: 9g | Vet: 4g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 40
Plaattaartje met asperges en ham
Allerhande 2002
Servings: 4 personen
Calories: 385kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g witte asperges
- zout
- 2 plakjes roomboterbladerdeeg diepvries
- 150 g ham plakjes
- 3 takjes peterselie
- 125 g mascarpone
- 1 ei
- peper versgemalen
- nootmuskaat
- 1 eetlepel roomboter zachte
- 1 eetlepel bloem om te bestuiven
Asperges schillen van vlak onder kopje naar beneden.
Houtachtige uiteinden eraf snijden.
In aspergepan (of in wijde pan) asperges met kopjes omhoog in ruim kokend water met zout ca. 10 minuten koken.
Van vuur af ca. 10 minuten afgedekt laten staan.
Intussen oven voorverwarmen op 200 °C of gasovenstand 4.
Bladerdeeg laten ontdooien. 50 g ham en peterselie fijnhakken.
In kom mascarpone losroeren met ei, fijngehakte ham en peterselie.
Zout, peper en nootmuskaat naar smaak toevoegen.
Bakplaat bekleden met bakpapier.
Aanrecht bestuiven met bloem, plakjes bladerdeeg halveren en uitrollen tot repen van ca. 18 cm lang.
Naast elkaar op bakplaat leggen.
Bestrijken met mascarponemengsel, 1/2 cm van rand rondom vrijhouden.
Asperges uit pan nemen, goed laten uitlekken en droogdeppen met keukenpapier. Met kopjes naar één kant over bladerdeegrepen verdelen.
Bestrijken met boter.
In oven taartjes in ca. 20 minuten goudbruin en gaar bakken.
Intussen rest van ham in brede repen snijden.
Aspergetaartjes op vier borden leggen en hamrepen erop draperen.
Calories: 385kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 13g | Vet: 31g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 40
Pikante kaas kalkoenburger
Allerhande 2002
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
- 1 eetlepel olie
- 4 kalkoenburgers met paprika
- 100 g blue stilton of andere blauwaderkaas
- ¼ krop ijsbergsla
- 4 shoarmabroodjes afbakbrood
- 4 eetlepels tomatenketchup
In koekenpan olie verhitten en kalkoenburgers in ca. 10 minuten gaar bakken. Bakplaat met bakpapier bekleden.
Burgers op bakplaat leggen (bij bereiding lang van tevoren burgers eerst in bakpapier verpakt in koelkast bewaren).
Oven voorverwarmen op 220 °C.
Stilton in plakjes snijden en over burgers verdelen.
Sla in flinterdunne reepjes snijden.
Broodjes en kalkoenburgers in oven schuiven.
Na ca. 5 minuten broodjes uit oven nemen en bijna geheel opensnijden.
Binnenkant besmeren met ketchup.
Hete kalkoenburgers uit oven nemen, in broodjes leggen, garneren met slareepjes.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 23g | Vet: 19g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 40
Noordzeekabeljauw met mosselen
Allerhande 2002
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 310kcal
Author: Cor Kevenaar
- 2 sjalotjes
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 prei
- 4 takjes selderij
- 4 takjes peterselie
- 2 tomaten
- 1 kilo mosselen
- 3 eetlepels olijfolie
- 4 kabeljauwhaasjes ` ca. 150 g
- zout
- 20 g boter
- 5 peperkorrels
- 2 dl witte wijn
- 1 envelopje saffraan
- 3 eetlepels pernod
- peper versgemalen
Oven voorverwarmen op 175 °C of gasovenstand 3.
Sjalotjes, ui en knoflook pellen en fijnsnipperen.
Prei schoonmaken en in dunne ringen snijden.
Stelen van selderij en peterselie breken (bewaren) en blaadjes fijnhakken.
Tomaten ontvellen, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in blokjes snijden.
Mosselen onder stromend water schoonboenen.
Mosselen die niet dichtgaan na tik op aanrecht en kapotte mosselen verwijderen.
In koekenpan olijfolie verhitten.
Sjalotjes zachtjes glazig fruiten.
Kabeljauw bestrooien met zout en peper en tussen sjalot leggen.
Kabeljauw op hoog vuur in ca. 3 minuten bruinbakken, halverwege keren.
Stukken kabeljauw in ovenschaal leggen, sjalot erop scheppen en in oven vis in 10-15 minuten gaar laten worden.
Intussen in grote pan boter verhitten en ui en prei zachtjes glazig fruiten.
Mosselen erop leggen en knoflook, peperkorrels en selderij- en peterseliestelen ertussen verdelen.
Wijn erover schenken.
Mosselen afgedekt in 6-8 minuten koken tot alle mosselen openstaan.
Mosselen uit schelp nemen.
Theedoek vochtig maken en in zeef leggen.
Mosselvocht opvangen in andere pan.
Toevoegen: saffraan, fijngehakte selderij en peterselie en blokjes tomaat.
Mosselen erdoor scheppen en verwarmen.
Op smaak brengen met pernod.
Mosselen met mosselvocht op vier borden scheppen.
Kabeljauw met sjalotjes in midden erop leggen.
Calories: 310kcal | koolhydraten: 16g | Protein: 5g | Vet: 33g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 40
Mueslirotsjes met witte chocolade
Allerhande 2002
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 85kcal
Author: Cor Kevenaar
- 25 g roomboter biologisch
- 2½ eetlepel bloemenhoning biologisch
- 125 g krokante muesli biologisch
- 75 g witte chocolade biologisch
Boter en honing smelten in steelpan.
Muesli erdoor roeren en in enkele minuten laten karameliseren.
Mengsel laten afkoelen.
Oven verwarmen op 150 °C.
Chocolade in kleine stukjes hakken en door mueslimengsel scheppen.
Van muesli-chocolademengsel met lepel bergjes maken in papieren vormpjes of op bakpapier.
Vormpjes op bakplaat plaatsen en rotsjes in midden van oven 10 minuten bakken. Voor serveren volledig laten afkoelen.
Calories: 85kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 1g | Vet: 4g
Receptenplein.nl
Home / Oven / Pagina 40