Red Velvet Traybake met Luchtige Topping
Een feestelijke Red Velvet traybake met romige topping, rode bessen en een vleugje limoen.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd52 minuten min
Servings: 8 stukken
Calories: 340kcal
Author: Cor Klaar
- 1 pak Dr. Oetker Red Velvet Cake
- 2 eieren
- 250 ml slagroom
- 100 g MonChou
- 2 eetlepels water
- 1 zakje Dr. Oetker Chocolate Chips Wit
- 5 takjes rode bessen
- 20 g kokosrasp
- ½ limoen rasp
Voor de cake:
Verwarm de oven voor op 150 °C (elektrische oven).
Doe de Red Velvet cakemix, eieren, 100 ml slagroom en het water in een beslagkom.
Roer het geheel rustig door tot een gladde massa.
Klop met een mixer op de hoogste stand circa 3 minuten tot een luchtig cakebeslag.
Spatel de witte Chocolate Chips door het beslag.
Bekleed een ovenschaal of laag bakblik met bakpapier en verdeel het beslag erin.
Bak de cake in circa 50 minuten gaar.
Laat volledig afkoelen.
Voor de topping:
Doe de MonChou in een beslagkom en mix deze glad met een mixer.
Voeg de overige 150 ml slagroom en de toppingmix toe.
Mix eerst 1 minuut op de laagste stand, vervolgens 2 minuten op de hoogste stand tot een luchtige topping.
Samenstellen:
Verdeel de luchtige topping over de afgekoelde Red Velvet cake.
Decoreer met rode bessen, kokosrasp en limoenrasp.
Snijd in 8 gelijke stukken en serveer direct of bewaar in de koelkast.
Wijnadvies:
Een licht mousserende dessertwijn zoals Moscato d'Asti past perfect bij deze feestelijke cake.
Calories: 340kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 5g | Vet: 21g | Zout: 0.5g | Sugar: 22g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 3
Lamskroon met Kruiden en Spek
Een elegante lamskroon met knoflook, verse kruiden en spek, perfect voor een feestelijk diner.
inclusief rusttijd50 minuten min
Servings: 4
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
- 2 lamsribstukjes 6-8 ribben per stuk, met lange botjes
- 2 teentjes knoflook in reepjes
- 1 takje rozemarijn
- Enkele blaadjes salie
- Enkele takjes tijm
- ½ eetlepel mosterd
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 brede reep vers vetspek
- Zout
- Zwarte peper
Verwarm de oven voor op 240 °C.
Krab de botjes van de lamsribstukken schoon indien nodig.
Maak naast elke rib kleine sneetjes in het vlees en steek hierin de reepjes knoflook en rozemarijnnaaldjes.
Hak de overige rozemarijn, salie en tijm fijn.
Meng de mosterd met de olijfolie, zout en zwarte peper tot een marinade.
Wrijf het vlees in met de marinade en laat het kort intrekken.
Vouw de ribstukken met de vleeskant naar binnen tot een 'kroon' en naai ze met keukentouw aan elkaar vast.
Bind een reep vers spek om de kroon.
Plaats de lamskroon in een ovenschaal en braad deze 10 minuten in het midden van de oven op 240 °C.
Verlaag de oventemperatuur naar 180 °C en braad de kroon nog 30 minuten (voor een kleinere lamskroon 17-20 minuten).
Laat het vlees 10 minuten rusten voor het aansnijden.
Plaats de kroon op een schaal en garneer met een bosje laurier.
Verwijder het keukentouw aan tafel en snijd de kroon in individuele koteletjes.
Wijnadvies:
Een volle rode wijn zoals Bordeaux of een stevige Syrah sluit perfect aan bij deze lamskroon.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 45g | Vet: 37g | Zout: 1.2g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 3
Romige Champignon Gratin
Een luxe champignongratin die smelt in je mond, heerlijk bij vleesgerechten of als rijke aanvulling op een diner.
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar
- 350 g gemengde paddenstoelen champignons, cantharellen, trompettes de la mort, shiitake, boleten, in stukjes
- 2 eetlepels olie
- 1½ dl slagroom
- Zout
- Peper
- 2 eidooiers
Verwarm de oven voor op 200°C.
Verhit de olie in een koekenpan en bak de paddenstoelen gedurende 5 minuten.
Voeg de slagroom toe en laat dit inkoken tot een dikke saus ontstaat.
Breng op smaak met zout en peper.
Haal de pan van het vuur en roer de eidooiers erdoor.
Giet het mengsel in een ovenschaal.
Bak in het midden van de oven gedurende 20 minuten tot de bovenkant goudbruin is.
Wijnadvies:
Kies voor een zachte witte wijn, zoals een Chardonnay of een Viognier. De romigheid van de wijn sluit mooi aan bij de champignon gratin.
Calories: 200kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 5g | Vet: 18g | Zout: 0.6g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 3
Romige Aardappelpuree met Hartige Toppings
Romige aardappelpuree met spekjes, prei en kruidenkaas, perfect als bijgerecht.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 342kcal
Author: Cor Klaar
- 1 portie aardappelpuree volgens basisrecept
- ½ theelepel kerriepoeder
- 100 g ontbijtspek dik gesneden
- 1 klontje boter
- ½ prei lichtgekleurde deel
- 150 g kruidenkaas
Bereid de aardappelpuree volgens het basisrecept en voeg een mespuntje kerriepoeder toe in plaats van nootmuskaat.
Let op met zout vanwege het spek en de kaas.
Smelt de boter in een pan en bak de plakjes ontbijtspek knapperig.
Laat het spek afkoelen en verkruimel het.
Snijd de prei in de lengte in repen en vervolgens in kleine stukjes.
Snijd de kruidenkaas in blokjes.
Roer het spek, de prei en de blokjes kaas door de aardappelpuree en laat alles kort doorwarmen.
Optioneel: Verdeel de puree over een ovenschaal, bestrooi met geraspte kaas en paneermeel, en beleg met vlokjes boter.
Zet de schaal in de oven en laat een goudbruin korstje ontstaan.
Serveer de aardappelpuree met gekookte eieren en frisse komkommer.
Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een droge witte wijn zoals een Chardonnay om de romige smaken van de puree en kaas te complimenteren.
Calories: 342kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 10g | Vet: 22g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 3
Belgisch Klapstuk met Bier en Ontbijtspek
Een smaakvolle Belgische klassieker met klapstuk, bier en groenten, perfect voor een gezellig diner.
Servings: 4
Calories: 560kcal
Author: Cor Klaar
- 750 g klapstuk
- 1 flesje licht bier
- 75 g ontbijtspek
- 2 wortels
- 2 uien
- 1 eetlepel gehakte peterselie
- 1 laurierblad
- 1 theelepel suiker
- 0,5 theelepel tijm
- Peper
- Zout
Bestrooi de klapstuk met peper en zout en snijd het vlees in grote dobbelstenen.
Maak de wortels schoon en snijd ze in plakjes.
Pel de uien en snipper ze fijn.
Bekleed een ovenschaal met de helft van de plakjes ontbijtspek.
Leg de stukken klapstuk op het spek en voeg het laurierblad en de tijm toe.
Verdeel de plakjes wortel, gesnipperde ui en gehakte peterselie over het vlees.
Schenk het bier in de schaal tot het vlees net onder staat.
Strooi de suiker over het geheel en bedek met de rest van het ontbijtspek.
Dek de ovenschaal af met aluminiumfolie of een deksel.
Plaats de schaal in een voorverwarmde oven van 175°C en laat het gerecht 1,5 uur garen.
Serveer met aardappelpuree en rode bietjes.
Wijnadvies:
Een licht rode wijn zoals Pinot Noir of een kruidige Belgische tripel past uitstekend bij dit gerecht.
Calories: 560kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 45g | Vet: 33g | Zout: 1.9g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 3
Aspergebavarois met Vinaigrette en Truffelstengel
Elegant voorgerecht met fluweelzachte aspergebavarois, frisse vinaigrette en een knapperige truffelstengel.
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
Voor de vinaigrette:
- 1 dl aspergevocht
- ½ dl witte wijn
- ½ dl dragonazijn
- 1 sjalot
- 1 dl olijfolie
- 1 dl zonnebloemolie
- 1 dl druivenpitolie
- Mosterd
- Kappertjes
- Bieslook
- Dragon
- Peterselie
- Zout
- Peper
Voor de truffelstengel:
- 2 lapjes bladerdeeg
- 1 eetlepel truffelpasta
- Overig:
- 500 g coppa van wild zwijn
- Takjes kervel
Bavarois:
Schil de asperges en snijd de koppen af op 5 cm.
Snijd de onderkant 2 cm af.
Pureer de rest van de asperges rauw in een blender en wrijf door een zeef.
Kook de schillen en kontjes 20 minuten in koud water.
Zeef de bouillon.
Kook de aspergepunten beetgaar in de bouillon en laat afkoelen.
Week de gelatine in koud water.
Breng de aspergevocht aan de kook en voeg de gelatine toe.
Roer goed door en breng op smaak met zout en peper.
Laat de massa hangend worden boven ijswater.
Klop de room bijna stijf en spatel door de aspergemassa.
Schep de bavarois in natgemaakte vormen en laat opstijven in de koelkast.
Vinaigrette:
Snipper de sjalot en voeg het aspergevocht, de witte wijn en de azijn toe.Reduceer tot 1 dl.
Roer de mosterd door de warme vloeistof, gevolgd door de oliesoorten.
Hak de kruiden en kappertjes fijn en meng ze door de vinaigrette.
Truffelstengel:
Bestrijk een lap bladerdeeg met truffelpasta en leg er een tweede lap bladerdeeg bovenop.
Rol het uit, snijd in stengels en draai deze lichtjes op.
Leg de stengels op een siliconen bakmat en bak 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.
Laat afkoelen.
Dresseren:
Stort de bavarois op borden.
Leg de coppa ernaast, besprenkel met vinaigrette en werk af met een truffelstengel en takje kervel.
Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een droge witte wijn zoals een Sancerre of Pouilly-Fumé.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 12g | Vet: 22g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 3
Zalmfilet in Zoutkorst met Beurre Blanc en Krieltjes
Een verfijnd tussengerecht van zalmfilet met een romige beurre blanc saus, vergezeld van krieltjes en gemengde salade.
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 4
Calories: 390kcal
Author: Cor Klaar
- 1 ½ dl witte wijn
- 2 sjalotjes fijngehakt
- 250 g koude boter in blokjes
- Grof zeezout
- 400 g zalmfilet met vel
- Zout peper
- 1 dl sherryazijn
- ½ eetlepel mosterd
- 2 dl olijfolie
- 8 kleine krieltjes in de schil
- 75 g gemengde groene salade
- Schijfjes citroen
Beurre Blanc maken: Breng de wijn met de sjalotjes aan de kook en laat dit inkoken tot 1/4 van het oorspronkelijke volume.
Zeef het mengsel en voeg blokjes boter toe.
Klop de boter erdoor tot een romige saus.
Houd de beurre blanc warm au bain-marie.
Vis voorbereiden: Strooi grof zeezout in een ingevette ovenschaal.
Bestrooi de zalmfilet met zout en peper en leg deze met de velkant naar beneden op het zout.
Zet de schaal afgedekt koel weg.
Vinaigrette maken: Klop een vinaigrette van sherryazijn, mosterd, olijfolie, zout en peper.
Bereiden: Verwarm de oven voor op 230°C.
Kook de krieltjes in 10 minuten gaar.
Zet de vis onafgedekt in de oven en bak deze 3-5 minuten, zodat de vis rosé blijft.
Afwerking: Verwijder het vel van de vis en snijd de zalm in repen.
Meng de vinaigrette door de salade.
Serveren: Schik de salade, zalm, krieltjes en citroenschijfjes op de borden en schep de beurre blanc erover.
Serveer de rest van de saus apart.
Wijnadvies
Een frisse, droge Chablis of Sancerre past perfect bij de romige beurre blanc en de delicate smaken van de zalm.
Calories: 390kcal | koolhydraten: 17g | Protein: 28g | Vet: 25g | Zout: 350g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 3
Tartelettes met Griet en Jonge Prei in Romige Wijnsaus
Krokante tartelettes gevuld met romige saus van griet, jonge prei en een vleugje droge witte wijn, perfect voor een elegant voorgerecht of tussengerecht.
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 6
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 6 plakjes bladerdeeg diepvries
- 350-400 g gefileerde griet in 12 stukken gesneden
- ½ dl droge witte wijn
- 1 dl visbouillon
- 1 ¾ dl slagroom
- 350 g prei in dunne ringen
- 15 g boter
- Zout en versgemalen witte peper naar smaak
Verwarm de oven voor op 200°C.
Rol de ontdooide plakjes bladerdeeg iets uit en bekleed de ronde vormpjes ermee.
Bak de bladerdeegvormpjes 10 minuten blind in de oven met bakpapier en steunvulling.
Verwijder de steunvulling en bak de tartelettes nog 5-10 minuten lichtbruin.
Leg de stukken griet naast elkaar in een beboterd ovenschaaltje.
Schenk de wijn en bouillon erover en breng dit op het fornuis tegen de kook aan.
Zet het ovenschaaltje afgedekt met beboterd aluminiumfolie 1 minuut in de oven.
Schep de vis uit de schaal en zet deze apart om warm te houden.
Laat het kookvocht op hoog vuur inkoken tot een dikke saus.
Voeg de room en de helft van de prei toe aan het ingekookte kookvocht en laat het inkoken tot sausdikte.
Verhit de boter in een pan en bak de rest van de prei met zout en peper 5 minuten zachtjes.
Verdeel de prei en de vis over de tartelettes.
Zet de tartelettes nog 3 minuten in de hete oven om alles goed te verwarmen.
Schep een beetje van de saus over de vis en serveer direct.
Wijnadvies
Bij dit verfijnde gerecht past een frisse Chardonnay of een elegante Sauvignon Blanc, die de delicate smaken van de griet en de romige saus perfect aanvult.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 20g | Vet: 22g | Zout: 450g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 3
Lamskroon met Kruiden en Mosterd
Een verfijnde lamskroon met kruiden, mosterd en een spekomhulsel, perfect voor een feestelijk diner.
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 2 lamsribstukjes van 6-8 ribben per ribstuk met lange botjes
- 2 teentjes knoflook in reepjes
- 1 takje rozemarijn
- Enkele blaadjes salie
- Enkele takjes tijm
- ½ eetlepel mosterd
- 1 eetlepel olijfolie
- Zout en zwarte peper naar smaak
- 1 brede reep vers vet spek
Verwarm de oven voor op 240°C.
Krab de botjes van het lamsribstuk schoon indien nodig.
Maak naast elke rib een klein sneetje in het vlees en steek de knoflook en rozemarijnnaaldjes erin.
Hak de rest van de rozemarijn, salie en tijm fijn.
Meng de mosterd met olijfolie, zout en peper en wrijf het vlees in met dit mengsel.
Laat even intrekken.
Vouw de ribstukken met de vleeskant naar binnen tot een ‘kroon’ en naai ze met keukentouw aan elkaar.
Wikkel de reep spek rondom de lamskroon.
Bak de lamskroon 10 minuten in het midden van de oven.
Zet de oven daarna op 180°C en bak nog 30 minuten (voor een kleinere lamskroon 17-20 minuten).
Het vlees moet rosé zijn.
Laat de lamskroon voor het aansnijden 10 minuten rusten.
Zet de kroon op een schaal en garneer met een bosje laurier.
Snijd de lamskroon aan tafel in individuele koteletjes en verwijder het keukentouw.
Wijnadvies
Serveer een volle, krachtige rode wijn zoals Saint-Emilion of een Bordeaux bij dit rijke gerecht van lamsvlees.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 1g | Protein: 32g | Vet: 25g | Zout: 80g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 3
Gratin de Champignons
Een romige gratin van gemengde paddestoelen, ideaal als bijgerecht voor een feestelijk diner.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar
- 350 g gemengde paddestoelen champignons, cantharellen, trompettes de la mortes, shiitake, boleten, in stukjes
- 2 eetlepels olie
- 1 ½ dl slagroom
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- 2 eidooiers
Verwarm de oven voor op 200°C.
Verhit de olie in een pan en bak de paddestoelen 5 minuten.
Voeg de slagroom toe en laat het inkoken tot een dikke saus.
Breng op smaak met zout en peper.
Haal de pan van het vuur en roer de eidooiers door de saus.
Giet het mengsel in een ovenschaal.
Bak de gratin 20 minuten in het midden van de oven.
Snijd de gratin in stukjes en serveer bij ossehaas.
Wijnadvies
Deze gratin gaat uitstekend samen met een lichte, frisse witte wijn zoals Chardonnay of Sauvignon Blanc, die de rijke smaken van de paddestoelen aanvult.
Calories: 230kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 6g | Vet: 20g | Zout: 300g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / ovenschaal / Pagina 3