Gebakken Sardines met Romige Champignonsaus

Gebakken Sardines met Romige Champignonsaus

Deze gebakken sardines, gecombineerd met een romige champignonsaus, vormen een smaakvol en makkelijk te bereiden gerecht. Perfect voor een lichte maaltijd met een Mediterraans tintje.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Dieët: Pescatarian
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g sardines in olijfolie uit blik uitgelekt
  • 25 g boter
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 250 g champignons in plakjes gesneden
  • 25 g bloem
  • 2 dl bouillon
  • 1 dl witte wijn
  • 1 dl kookroom
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • 2 el gehakte peterselie

Instructies

  • Laat de sardines uitlekken in een zeef.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Snipper de ui en snijd de champignons in plakjes.
  • Leg de sardines naast elkaar in een ovenschaal en dek af met een deksel of aluminiumfolie.
  • Bak de sardines gedurende 10 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Verhit de boter in een pan en fruit hierin de gesnipperde ui en champignons enkele minuten.
  • Voeg de bloem toe en roer goed door.
  • Voeg beetje bij beetje de bouillon, witte wijn en kookroom toe terwijl je blijft roeren tot een gladde saus ontstaat.
  • Breng de saus op smaak met zout en peper.
  • Haal de sardines uit de oven en giet de romige champignonsaus eroverheen.
  • Bestrooi met gehakte peterselie en serveer met stokbrood en tomatensalade.

Notities

Wijnadvies:

Bij dit voorgerecht passen zowel een droge witte wijn als een lichte rode wijn. Kies bijvoorbeeld voor een frisse Sauvignon Blanc of een lichte Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Kalkoen à la Langue-Docienne met Aubergine en Champignons

Kalkoen à la Langue-Docienne met Aubergine en Champignons

Een feestelijk gerecht met sappige kalkoen, tomaten, champignons en knoflookgebakken aubergines, perfect voor een luxe diner.
Bereidingstijd2 uur 45 minuten
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Kalkoen
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 650kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 1 panklare kalkoen 2.5 kg
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 80 g boter
  • 1 liter warme bouillon
  • 400 g tomaten
  • 500 g champignons
  • 2 aubergines
  • 16 eetlepels olie
  • Peterselie fijngehakt, als garnering
  • 3 teentjes knoflook geperst

Instructies

  • Bestrooi de kalkoen van binnen en buiten met peper en zout.
  • Verhit de boter in een braadslee en braad de kalkoen hierin 15 minuten aan.
  • Blus af met de helft van de bouillon.
  • Zet de kalkoen in een ovenschaal en plaats deze 2 uur in een voorverwarmde oven op 200°C.
  • Bedruip regelmatig met bouillon.
  • Was de tomaten, kruis ze aan de bovenkant in en voeg ze 10 minuten voor het einde van de braadtijd toe aan de kalkoen.
  • Snijd de aubergines in plakken van 1 cm, zout ze licht en leg ze 30 minuten in een beboterde ovenschaal.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een steelpan en bak de champignons 5-8 minuten.
  • Kruid met peper en zout.
  • Dep de aubergines droog, bestrooi met knoflook en peper, en bak ze in de resterende olie aan beide kanten 5 minuten.
  • Haal de kalkoen uit de oven, trancheer en leg de stukken op een warme schotel.
  • Serveer met de tomaten, champignons en aubergines.

Notities

Wijnadvies:
Dit gerecht gaat goed samen met een stevige rode wijn zoals een Franse Merlot of een Cabernet Sauvignon, die de volle smaken van de kalkoen en aubergine aanvullen.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 55g | Zout: 45g | Sugar: 6g

Geroosterde Lamsbout met Romige Bearnaise Saus en Aardappel-Knoflook Gratin

Geroosterde Lamsbout met Romige Bearnaise Saus en Aardappel-Knoflook Gratin

Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Lamsvlees
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 758kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

Voor de lamsbout:

  • 2 eetlepels zout
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 1 eetlepel gehakte verse rozemarijn of 1 theelepel verkruimelde gedroogde rozemarijn
  • 50 g boter gesmolten
  • 1 lamsbout van ongeveer 2 kg

Voor de aardappel-knoflook gratin:

  • Aardappels in dunne plakjes
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 teentje knoflook geperst
  • Slagroom

Instructies

Voor de lamsbout:

  • Verwarm de oven voor op 230°C.
  • Meng zout, peper en rozemarijn met gesmolten boter.
  • Bestrijk de lamsbout met het botermengsel en leg het in een ondiepe braadslee.
  • Braad het vlees 15 minuten aan in het midden van de oven.
  • Verlaag de oventemperatuur naar 180°C.
  • Braad de lamsbout nog 40-60 minuten, afhankelijk van het gewicht.
  • Reken 12-15 minuten braadtijd per pond voor rosé vlees en 20 minuten per pond voor doorbakken vlees.
  • Pak de lamsbout in aluminiumfolie en laat het 15 minuten rusten voordat je het aansnijdt.

Voor de aardappel-knoflook gratin:

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Schik dunne plakjes aardappel in een ingevette ovenschaal en voeg zout, peper en geperste knoflook toe tussen de lagen.
  • Schenk zoveel slagroom over de aardappels totdat ze onder staan.
  • Bak de aardappel-knoflook gratin 1 1/2 uur in het midden van de oven.

Notities

Wijnadvies:

Deze feestelijke maaltijd vraagt om een robuuste rode wijn zoals een Merlot of een Cabernet Sauvignon. De volle smaken van de wijn complementeren perfect de rijke smaak van het lamsvlees en de romige textuur van de gratin.

Nutrition

Calories: 758kcal | koolhydraten: 25.6g | Protein: 49.8g | Vet: 51.4g | Zout: 3.9g | Sugar: 1.2g

Casselerribrolletjes met Groenten en Ham-Kaassaus

Casselerribrolletjes met Groenten en Ham-Kaassaus

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 3 stengels bleekselderij
  • 300 gram winterwortel
  • 3 bosuitjes
  • 2 eetlepels vloeibare margarine
  • 12 plakjes casselerrib ongeveer 200 gram
  • 1 doosje MAGGI Ham-Kaas Saus
  • 50 gram Parmezaanse kaas

Instructies

  • Snijd de bleekselderij, winterwortel en bosuitjes in stukken van 5 cm en vervolgens in dunne reepjes.
  • Verhit de margarine in een koekenpan en roerbak de groenten in 2-3 minuten beetgaar.
  • Spreid de plakjes casselerrib uit en verdeel de groenten erover.
  • Rol de plakjes op en leg ze in een ingevette ovenschaal.
  • Bereid de MAGGI Ham-Kaas Saus volgens de aanwijzingen op de verpakking en schenk de saus over de rolletjes.
  • Strooi de Parmezaanse kaas erover en laat de schotel in een voorverwarmde oven van 200°C in 20 minuten goudbruin kleuren.
  • Serveer deze heerlijke casselerribrolletjes met gekookte aardappelen, rijst of pasta.
  • Smakelijk eten!

Notities

Wijnadvies:

Deze casselerribrolletjes gaan goed samen met een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir of een fruitige witte wijn zoals een Chardonnay.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 25g | Vet: 28g | Zout: 2.5g | Sugar: 7g

Caldereta Visstoofpot

Caldereta Visstoofpot

Deze rijke en smaakvolle visstoofpot met garnalen, mosselen en vis in een tomaten-witte wijn saus is ideaal voor een gezellig diner.
Bereidingstijd35 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stoofpot, Vis
Land van herkomst: Mediterraan, Spanje
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 600 g stevige vis zoals zeeduivel harder of tilapia, in brede repen gesneden
  • 500 g mosselen of andere schelpdieren goed gewassen
  • 1 dl droge witte wijn
  • 20 g boter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 middelgrote ui fijn gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook fijngehakt
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 eetlepels brandy
  • 2 dl visbouillon
  • ½ bosje peterselie fijngehakt
  • 1 blikje tomatenpuree
  • Zout
  • Versgemalen zwarte peper
  • 2 rode paprika's in stukjes gesneden
  • 250 g grote ongepelde garnalen
  • 2 citroenen in partjes gesneden
  • Geroosterd brood voor het serveren

Instructies

Stap 1

  • Verwarm de oven voor op 180 ºC.

Stap 2

  • Verhit de witte wijn in een pan en voeg de schelpdieren toe.
  • Dek de pan af en kook de schelpdieren gedurende 3-5 minuten, totdat ze opengaan.
  • Verwijder daarna de dichte schelpen en bewaar het kookvocht.

Stap 3

  • Verhit de boter en olijfolie in een grote pan.
  • Fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn.

Stap 4

  • Bestrooi de ui en knoflook met bloem en roer goed door.
  • Voeg vervolgens het kookvocht van de schelpdieren, brandy, visbouillon, peterselie en tomatenpuree toe.
  • Laat de saus ongeveer 2 minuten koken tot deze iets indikt.

Stap 5

  • Breng op smaak met zout en peper.

Stap 6

  • Neem een flinke ovenschaal en leg hierin de helft van de vis en schelpdieren, gevolgd door de helft van de paprika's en garnalen.
  • Herhaal deze laag nog een keer en eindig met een laag paprika's en garnalen.

Stap 7

  • Giet de saus over de ingrediënten in de ovenschaal en zorg ervoor dat alles net onder staat.
  • Voeg indien nodig wat extra visbouillon toe.

Stap 8

  • Zet de ovenschaal ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven, of tot de vis gaar is en de saus pruttelt.

Stap 9

  • Serveer de caldereta met partjes citroen en geroosterd brood om de saus mee op te dippen.

Notities

Serveertip:

Serveer de caldereta als hoofdgerecht met geroosterd brood om de smakelijke saus mee op te deppen.

Wijnadvies:

Deze stevige visstoofpot gaat goed samen met een droge witte wijn zoals een Albariño uit Spanje of een Chardonnay uit de Nieuwe Wereld. Hun frisheid en lichte fruitigheid vormen een mooie aanvulling op de zeevruchten en kruidige saus.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1g | Sugar: 6g

Ouderwets Boerenpotje uit de Oven

Ouderwets Boerenpotje uit de Oven

Een hartverwarmend boerenpotje uit de oven met malse varkensblokjes, spek, aardappelen en groenten. Comfortfood op z'n best!
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 600 g varkenslapjes in blokjes
  • 150 g gerookt spek in reepjes
  • 1 kg vastkokende aardappelen geschild en in dunne plakjes
  • 300 g uiringen
  • 300 g worteltjes in schijfjes
  • 4 grote zoetzure augurken in blokjes
  • 50 g boter
  • 1 theelepel mosterd
  • Peper en zout
  • Verse basilicum fijngehakt

Instructies

  • Bak de varkensvleesblokjes in een braadpan aan met boter en kruid ze royaal met peper, zout, basilicum en een theelepel mosterd.
  • Leg de gerookte spekreepjes als eerste laag in een ovenschaal.
  • Leg hier een laag aardappelschijfjes bovenop.
  • Voeg vervolgens het gebakken varkensvlees, de uiringen, wortelschijfjes en augurkblokjes toe.
  • Dek dit geheel af met een tweede laag aardappelschijfjes.
  • Bevochtig de ovenschotel met een scheut water of bouillon.
  • Dek de schaal af met aluminiumfolie.
  • Plaats de ovenschaal in een voorverwarmde oven op 225 °C en laat het gerecht 45 minuten garen.
  • Haal de schaal uit de oven, verwijder de folie en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Een stevige rode wijn, zoals een Rioja of een Merlot, sluit perfect aan bij de rijke smaken van dit boerenpotje.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 8g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g

Gevulde Aubergines met Gehakt en Kaaskorst

Gevulde Aubergines met Gehakt en Kaaskorst

Smaakvolle aubergines gevuld met gekruid gehakt, tomaat en een krokant laagje kaas. Een heerlijk gerecht uit de oven!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Ovenschotel, Vlees
Land van herkomst: Midden Oosten
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 3 aubergines
  • ½ ui fijngesnipperd
  • 2 eetlepels margarine
  • 1 tomaat in stukjes of 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 eetlepel paneermeel
  • Zout of 1 bouillonblokje
  • Zwarte peper
  • Nootmuskaat
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 2 eetlepels geraspte belegen kaas
  • Tomatenketchup optioneel

Instructies

  • Snipper de ui en fruit deze in margarine tot ze glazig zijn.
  • Voeg de gesneden tomaat of tomatenpuree toe en bak kort mee.
  • Roer het gehakt erdoor en bak het rul.
  • Breng op smaak met zout of een bouillonblokje, zwarte peper, kerrie en nootmuskaat.
  • Halveer de aubergines overlangs en maak inkervingen in het vruchtvlees.
  • Kook de auberginehelften ongeveer 10 minuten tot ze beginnen te rimpelen (niet gaar koken).
  • Schep voorzichtig het vruchtvlees uit de voorgekookte auberginehelften, zodat er een dun laagje vruchtvlees overblijft.
  • Meng het vruchtvlees met het gehaktmengsel.
  • Vul de auberginehelften met het gehaktmengsel en strijk de bovenkant glad.
  • Bestrooi met paneermeel en geraspte kaas.
  • Leg kleine klontjes margarine op de aubergines.
  • Plaats de gevulde aubergines in een beboterde ovenschaal.
  • Bak ze in een voorverwarmde oven op 200 °C tot er een goudbruin korstje ontstaat (ongeveer 15-20 minuten).
  • Serveer eventueel met tomatenketchup.

Notities

Tip:
Controleer regelmatig tijdens het bakken om overploffing te voorkomen
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Grenache of Tempranillo, past uitstekend bij dit gerecht en vult de hartige smaken aan.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 20g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g

Zuid-Afrikaanse Bobotie met Romige Eilaag

Zuid-Afrikaanse Bobotie met Romige Eilaag

Proef de rijke smaken van Zuid-Afrikaanse Bobotie: een kruidige gehaktschotel met een romige eilaag. Heerlijk met rijst en chutney!
Bereidingstijd1 uur
Land van herkomst: Zuid Afrika
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 500 g mager runderpoulet
  • 5 sneetjes witbrood
  • 1 kopje melk
  • 1 grote ui fijngesneden
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel ketoembar gemalen koriander
  • ½ theelepel djinten gemalen komijn
  • 10 peperkorrels
  • ¼ theelepel kruidnagelgruis
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 ei losgeklopt

Instructies

  • Week de sneetjes witbrood in melk en giet de overtollige melk af.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een koekenpan en fruit de ui samen met kerriepoeder, zout, bruine basterdsuiker, ketoembar, djinten en kruidnagelgruis tot de ui glazig is.
  • Blus het mengsel af met citroensap.
  • Meng het uimengsel met het geweekte brood, het vlees en de helft van het losgeklopte ei.
  • Schep het mengsel in een ingevette ovenschaal en strijk glad.
  • Giet de resterende helft van het ei over het vlees.
  • Plaats de schaal in een voorverwarmde oven op 200 °C en bak gedurende 40 minuten, totdat de bovenkant goudbruin is en het vlees gaar.
  • Serveer de bobotie met witte rijst en een frisse chutney.

Notities

Opmerking:
Bobotie is een Zuid-Afrikaans gerecht met hartige gehaktsaus bedekt met een romige laag. Het heeft een heerlijke combinatie van kruiden en specerijen.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Pinotage of Merlot, sluit perfect aan bij de rijke smaken van bobotie.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 28g | Vet: 18g | Zout: 1.4g | Sugar: 8g

Romige Bloemkoolschotel met Gehakt en Kaas: Hartig Comfortfood uit de Oven

Romige Bloemkoolschotel met Gehakt en Kaas: Hartig Comfortfood uit de Oven

Deze romige bloemkoolschotel met gehakt en kaas combineert zachte bloemkool, hartig gehakt en gesmolten kaas in een heerlijk ovengerecht. Perfect voor een doordeweekse maaltijd!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Ovenschotel, Vlees
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Kook de bloemkoolroosjes in gezouten water gedurende 10 minuten beetgaar.
  • Giet af en zet apart.
  • Bak het gehakt rul in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Voeg de tomatenpuree en runderbouillon toe aan het gehakt en roer goed door.
  • Laat 5 minuten sudderen.
  • Schep de bloemkoolroosjes in een ingevette ovenschaal.
  • Verdeel het gehaktmengsel gelijkmatig over de bloemkool.
  • Bestrooi met de geraspte kaas.
  • Bak de bloemkoolschotel 25 minuten in de voorverwarmde oven, of totdat de kaas goudbruin en bubbelend is.
  • Serveer met gekookte aardappelen of een frisse salade.

Notities

Serveertip:
Serveer de bloemkoolschotel met een frisse salade of knapperig brood voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Deze romige bloemkoolschotel gaat perfect samen met een volle witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 6g

Gegrilde Biefstuk met Knapperige Groenten

Gegrilde Biefstuk met Knapperige Groenten

Een heerlijk gerecht met perfect gegrilde biefstuk op een bedje van knapperige groenten, geserveerd met een vleugje olijfolie en een lichte jus.
Bereidingstijd25 minuten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 4 biefstukjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Zout en peper naar smaak
  • 100 g peultjes schoongemaakt
  • 150 g sperziebonen of haricots verts schoongemaakt
  • 150 g dunne groene asperges in stukjes van 6 cm

Instructies

  • Laat de biefstukken op kamertemperatuur komen.
  • Besprenkel ze met 1 theelepel olijfolie en masseer de olie in het vlees.
  • Wrijf zout en peper naar smaak op de biefstukken en laat het even intrekken.
  • Verwarm een grill- of koekenpan droog voor op middelhoog vuur.
  • Leg de biefstukken erin en bak ze aan beide kanten mooi bruin, ongeveer 2 minuten per kant, afhankelijk van de gewenste gaarheid.
  • Haal de biefstukken uit de pan en leg ze dakpansgewijs in een ovenschaal.
  • Dek af met aluminiumfolie en laat ze kort rusten.
  • Breng ondertussen een pan met ruim water aan de kook.
  • Voeg zout toe en blancheer de groenten 2-3 minuten.
  • Giet af en spoel direct af met koud water om de knapperigheid te behouden.
  • Verhit een wok droog voor, voeg een scheutje olijfolie toe en roerbak de groenten snel warm, ongeveer 3 minuten.
  • Verdeel de groenten over de borden, leg er een biefstuk op en druppel er wat jus over uit de pan.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:

Lekker met geroosterde krieltjes of een frisse salade met balsamicodressing.

Wijnadvies:

Een krachtige Malbec of een Cabernet Sauvignon past perfect bij de gegrilde biefstuk en de knapperige groenten.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 38g | Vet: 26g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g