Stroganoffsaus met Wodka

Stroganoffsaus met Wodka

Maak je maaltijden compleet met deze rijke Stroganoffsaus met wodka. De perfecte saus voor bij vleesgerechten, met een romige textuur en een heerlijke smaak. Probeer het vandaag nog!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Saus
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Glutenvrij
Servings: 4 personen
Calories: 190kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 150 g champignons
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel wodka
  • 1 kopje tomatenketchup
  • 1 bouillonblok rund
  • 1 eetlepel bloem
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 2 eetlepels paprikapoeder mild
  • Mespunt peper
  • Mespunt zout

Instructies

  • Snijd de ui, paprika en champignons in stukjes.
  • Bak deze samen met de uit de pers geperste knoflook bruin in boter.
  • Voeg de wodka, tomatenketchup, bouillonblok, bloem, crème fraîche en paprikapoeder toe.
  • Roer goed door.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Laat de saus enkele minuten doorwarmen.

Notities

Smaakt ook goed zonder de wodka.
Wijnadvies:
Een lichte rode wijn zoals Pinot Noir of een droge rosé past goed bij de smaken van deze saus.

Nutrition

Calories: 190kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 3g | Vet: 12g | Zout: 0.8g | Sugar: 7g

Kruidige Stoofpot met Kalfsvlees

Kruidige Stoofpot met Kalfsvlees

Geniet van een rijk en smaakvol stoofpotje met kalfsvlees, paprika, champignons en een vleugje rozemarijn. Perfect voor een gezellige maaltijd.
Bereidingstijd2 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kalfsvlees, Stoofpot
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 490kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg kalfsvlees
  • 1 groene paprika
  • 500 g verse champignons
  • 2 wortels
  • 1 grote ui
  • Scheutje azijn
  • 1 lepel suiker
  • 4 laurierbladeren
  • Boter
  • 1 blikje donker bier
  • Water
  • Rozemarijn
  • Zout
  • Basilicum
  • Tijm

Instructies

  • Snijd de ui in ringen en bak deze in een beetje boter aan in een grote pan.
  • Voeg het kalfsvlees toe en bak het goed aan.
  • Was en snijd ondertussen de wortels, paprika en champignons in stukjes.
  • Voeg alle gesneden groenten, laurierbladeren, rozemarijn, tijm, zout, suiker, een scheutje azijn, het donker bier en wat water toe aan de pan.
  • Dek de pan af en laat het geheel ongeveer 2 uur op laag vuur stoven.
  • Verwijder na 2 uur het deksel en proef of de smaken naar wens zijn.
  • Bind de saus indien nodig met wat bruine sauspoeder en laat nog even sudderen.

Notities

Wijnadvies:
Een volle rode wijn, zoals een Merlot of een Syrah, past goed bij deze kruidige stoofpot.

Nutrition

Calories: 490kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 38g | Vet: 28g | Zout: 1.5g | Sugar: 6g

Kreeftstoofpot met Witloof en Pastis

Kreeftstoofpot met Witloof en Pastis

Verwen jezelf met een verfijnde kreeftstoofpot met witloof en pastis. Dit elegante gerecht is een waar feestmaal met een subtiele anijssmaak en een romige saus.
Bereidingstijd1 uur 15 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Stoofpot, Zeevruchten
Land van herkomst: Frankrijk
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 levende kreeften van 850 g
  • 5 l water
  • 150 g zeezout
  • 1 bussel dille
  • 4 stronken witloof
  • 1 dl pastis
  • 2 dl kreeftenfond
  • 1 dl room
  • Snuifje suiker
  • Peper
  • Zout

Instructies

  • Breng het water aan de kook met het zeezout, suiker en dille.
  • Giet het kokende water over de kreeften en laat ze hierin afkoelen.
  • Snijd de witloofstronken overlangs in twee en stoof ze kort in een beetje olijfolie.
  • Kruid het witloof met peper, zout en een snuifje suiker.
  • Voeg een beetje water toe en dek af.
  • Laat het witloof gaar worden en bewaar het kookvocht.
  • Breng het kookvocht samen met de pastis, kreeftenfond en room aan de kook.
  • Kruid met peper en zout.
  • Verdeel de kreeften overlangs in twee en open de scharen.
  • Haal het vlees uit de kreeften en warm het op in de saus.
  • Serveer de kreeft met het witloof en garneer met verse dille.

Notities

 

Wijnadvies:

Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Chardonnay past uitstekend bij de delicate smaken van kreeft en pastis.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 45g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Sappige Stoofperen met Appelazijn

Sappige Stoofperen met Appelazijn

Deze stoofperen met appelazijn en kaneel zijn de ideale herfsttraktatie. Ze zijn zacht, smaakvol en perfect voor bij een warme maaltijd of als tussendoortje.
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Dessert - Nagerecht, Fruit
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4 personen
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg stoofperen
  • 5 cl appelazijn
  • 1 kaneelstokje
  • Bosbessensap optioneel
  • Diksap optioneel
  • Water
  • Agavesiroop optioneel

Instructies

  • Schil de stoofperen en snijd ze in stukken.
  • Zet de peren in een pan met ruim water.
  • Voeg kaneel, diksap, bosbessensap, en eventueel agavesiroop toe.
  • Voeg een beetje geraspte citroenschil of een scheutje appelazijn toe voor een frisse smaak.
  • Breng aan de kook en zet het vuur laag, laat 2 uur zachtjes koken.
  • Controleer de peren op gaarheid en serveer warm of koud.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een glas lichtzoete witte wijn, zoals een Riesling, voor een mooie balans met de zoete peren.
 

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 0g | Vet: 0g | Zout: 0g | Sugar: 30g

Smaakvolle Stoofperen met Kaneel

Smaakvolle Stoofperen met Kaneel

Heerlijke stoofperen met een aromatische kaneelsmaak, ideaal als bijgerecht of dessert voor een speciale gelegenheid.
Bereidingstijd3 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 130kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • kg peren Gieser Wildeman
  • 1 kaneelstokje
  • 3 dl rode wijn Merlot of bessensap
  • 1 dl water
  • 2 eetlepels perenrood suiker met kleurstof

Instructies

  • Schil de peren, snijd ze in kwarten en verwijder het klokhuis.
  • Meng de rode wijn (of bessensap), water en perenrood suiker met kleurstof in een pan.
  • Voeg het kaneelstokje toe.
  • Leg de peren in de pan en breng het geheel op matig vuur aan de kook.
  • Zet het vuur laag en laat de peren 2½ tot 3 uur stoven, totdat ze zacht zijn en de smaken goed zijn ingetrokken.

Notities

Wijnadvies:

Deze stoofperen passen goed bij een glas Merlot of een lichte, fruitige rode wijn. Als alternatief kun je kiezen voor een zoete dessertwijn.
 

Nutrition

Calories: 130kcal | koolhydraten: 33g | Protein: 0.5g | Vet: 0.2g | Zout: 0.1g | Sugar: 25g

Rode Wijn Stoofperen

Rode Wijn Stoofperen

Geniet van deze stoofperen met een rijke smaak van rode wijn. Perfect voor een herfstige traktatie met een diepe kleur en zoete smaak.
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 kg stoofperen
  • 500 g suiker
  • ½ fles rode wijn optioneel
  • Water

Instructies

  • Schil de stoofperen, verwijder het klokhuis en snijd ze in vier stukken.
  • Zet de peren in een grote pan en voeg water toe zodat de peren onderstaan.
  • Voeg 500 g suiker toe.
  • Als je rode wijn wilt gebruiken, voeg dan een halve fles rode wijn toe aan het water.
  • Breng het geheel aan de kook op het fornuis.
  • Laat de peren 2 uur koken, of totdat ze mooi rood en zacht zijn.

Notities

Wijnadvies:
Een glas van dezelfde rode wijn die je gebruikt hebt om de peren te stoven, past perfect bij dit gerecht. Een volle Merlot of Pinot Noir is ideaal.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 80g | Protein: 0g | Vet: 0g | Zout: 0g | Sugar: 70g

Gekarameliseerde Stoofperen met Port

Gekarameliseerde Stoofperen met Port

Probeer deze heerlijke stoofperen in port! Het perfecte recept voor een feestelijke maaltijd of een zoet dessert. Ze worden heerlijk zacht en gekarameliseerd door de combinatie van port en kaneel.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Dessert - Nagerecht, Stoofpot
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 80 g suiker
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 glaasje zoete rode wijn port
  • Bodempje water
  • Kaneelstokje van 5 cm
  • 1 kg stoofperen

Instructies

  • Schil de peren en snijd ze indien gewenst in stukken.
  • Doe alle ingrediënten in een pan: suiker, citroensap, port, een bodempje water, en het kaneelstokje.
  • Voeg de peren toe aan de pan.
  • Breng het geheel aan de kook.
  • Zet het vuur laag en laat de peren op zacht vuur garen tot ze zacht en gekarameliseerd zijn, ongeveer 90 minuten.

Notities

 

Wijnadvies:

Serveer met een glas zoete rode wijn of port om de smaken te versterken.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 0g | Vet: 0g | Zout: 0.1g | Sugar: 30g

Hollandse Stoofpeertjes

Hollandse Stoofpeertjes

Proef de klassieke smaak van Hollandse stoofpeertjes, langzaam gegaard met kaneel en bruine suiker. Perfect voor een feestelijke gelegenheid of als heerlijk nagerecht.
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Bijgerecht, Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg stoofpeertjes
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • Kaneelpoeder

Instructies

  • Schil de stoofpeertjes, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis.
  • Doe de peertjes in een pan met een bodempje water.
  • Bestrooi de peertjes met kaneelpoeder en bruine basterdsuiker.
  • Laat de peertjes een paar uur op het laagste vuurtje staan totdat ze mooi rood zijn.

Notities

 
Wijnadvies:
Serveer met een glas zoete dessertwijn of een lichte, frisse witte wijn.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 1g | Vet: 0g | Zout: 0.1g | Sugar: 30g

Speenfilet met Cranberry-Port Saus

Speenfilet met Cranberry-Port Saus

Deze speenfilet met cranberry-port saus is een perfect hoofdgerecht voor speciale gelegenheden. De combinatie van het sappige vlees en de zoete, kruidige saus zorgt voor een smaakexplosie die je gasten zeker zullen waarderen.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Varkensvlees
Land van herkomst: Nederland
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 4 personen
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 sinaasappels
  • 2 citroenen
  • 1 eetlepel dragon-mosterd
  • 1 bosje verse tijm
  • 2 eetlepels cranberrycompote
  • ¾ l port
  • 4 speenfilets à la minute

Instructies

  • Pers de sinaasappels en citroenen uit en doe het sap in een pan.
  • Voeg de dragon-mosterd, tijm, en cranberrycompote toe.
  • Roer goed door tot de compote volledig is opgelost.
  • Voeg de port toe en laat het mengsel een paar minuten doorkoken tot het iets is ingedikt.
  • Garneer de borden met frisée sla en radijsscheuten.
  • Grill de speenfilets à la minute in een hete grillpan tot ze gaar zijn.
  • Leg de speenfilets op een bedje van radijsscheuten.
  • Breng de cranberrysaus over en rond het vlees aan.
  • Serveer direct.

Notities

 
Wijnadvies:
Serveer met een volle rode wijn zoals een Pinot Noir of een krachtige Merlot.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 25g | Vet: 20g | Zout: 0.5g | Sugar: 12g

Luxe Crostini met Gerookte Zalm, Champignonmengsel en Romige Bieslookroom

Luxe Crostini met Gerookte Zalm, Champignonmengsel en Romige Bieslookroom

Deze luxe crostini’s met gerookte zalm, champignonmengsel en romige bieslookroom zijn perfect voor feestelijke gelegenheden. Met knapperig brood, ziltige zalm en een heerlijke bieslookroom maak je indruk op al je gasten.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Amuse, Borrelhapjes, Vis, Voorgerechten, Zalm
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Kerst, Pasen, Picknick, Verjaardag
Servings: 48
Calories: 110kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 4 sjalotten fijngesnipperd
  • 4 teentjes knoflook fijngehakt
  • 500 g champignons in vieren gesneden
  • 48 stukjes krokant gebakken brood
  • 48 stukjes gerookte zalm 30 g per stuk
  • 400 g crème fraîche
  • 1 bosje bieslook fijngehakt
  • 2 rode uien in dunne ringen gesneden
  • Olijfolie
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • Balsamicoazijn
  • Tempurabeslag
  • Ficoide voor garnering

Instructies

  • Snijd het witbrood in 48 stukken van dezelfde grootte als de zalmstukjes.
  • Bestrijk het brood met olijfolie en bestrooi met peper.
  • Bak de stukjes brood knapperig in de oven op 190 graden Celsius gedurende 8 minuten.
  • Laat ze daarna afkoelen.

Champignonmengsel:

  • Verhit een beetje boter in een pan en fruit de sjalotten en knoflook.
  • Voeg de champignons toe en bak deze 5 minuten zacht.
  • Laat het champignonmengsel afkoelen.
  • Hak het afgekoelde mengsel fijn en voeg olijfolie, zout, peper en balsamicoazijn toe.
  • Meng alles goed door elkaar.

Bieslookroom:

  • Klop de crème fraîche luchtig in een kom.
  • Meng de fijngehakte bieslook erdoorheen en breng op smaak met zout en peper.
  • Zet de bieslookroom in de koelkast om op te stijven.

Gefrituurde ui:

  • Doop de rode uienringen in tempurabeslag.
  • Verhit olie in een pan en frituur de uienringen tot ze goudbruin zijn.
  • Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Serveren:

  • Leg een stukje gerookte zalm op elk crostini-stukje.
  • Voeg een quenelle van bieslookroom toe op de zalm.
  • Schep een beetje van het champignonmengsel bovenop.
  • Garneer met gefrituurde uienringen en een takje ficoide.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse Chardonnay met een lichte houtlagering past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 110kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 6g | Vet: 7g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g