Kaneel Pindakaas Mini-Pannenkoekjes & Krachtige Lungo
Bereidingstijd30 minuten min
Totale tijd30 minuten min
Servings: 8 mini-pannenkoekjes
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 4 Envivo Lungo capsules 4 x 110 ml
- 1 theelepel gedroogde gist
- 150 ml water
- 90 ml melk
- 200 gram bloem
- 1.5 eetlepel suiker
- 50 gram basterdsuiker
- 1 eetlepel suiker
- 3 eetlepels grof gehakte pinda's
- Plantaardige olie
- 10 gram boter
Meng de gist, water en melk in een kom.
Laat het 15 minuten staan.
Meng de bloem en suiker in een grote kom.
Voeg het gistmengsel geleidelijk toe aan de bloem en suiker en meng met een houten lepel tot het deeg vormt.
Kneed het deeg op een met bloem bestoven oppervlak gedurende 10 minuten, tot het glad en elastisch is.
Voeg water toe als het deeg te droog is, of bloem als het te plakkerig is.
Vorm een bal van het deeg en leg het in een licht geoliede kom.
Dek af en laat 45 minuten rijzen op een warme plek.
Meng de bruine suiker, kaneelsuiker en pinda's in een kom.
Kneed het deeg nog 3 minuten.
Verdeel het deeg in 8 porties en vorm van elk een bal.
Druk de ballen plat tot schijven.
Leg 1 tot 1.
5 eetlepel van het mengsel van bruine suiker, kaneelsuiker en pinda's in het midden van elke schijf.
Vouw de schijven dicht en druk ze plat tot ze 1 cm dik zijn.
Verwarm boter en olie in een koekenpan en bak de pannenkoekjes 1 tot 2 minuten aan elke kant, tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Haal de pannenkoekjes uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Serveer de warme pannenkoekjes met een krachtige Lungo (110 ml).
Dit gerecht wordt meestal niet met wijn geserveerd, maar als je een drankje wilt toevoegen, zou een zoete witte wijn zoals een Moscato passen bij de zoetheid van de pannenkoekjes.
Serving: 2pannenkoekjes en 110 ml koffie | Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 6g | Vet: 10g | Zout: 0.2g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 55
Envivo Lungo Pear Crumble
Voorbereidingstijd20 minuten min
Servings: 6
Calories: 430kcal
Author: Cor Klaar
Voor de peer- en havermoutcrumble:
- 1 cup Envivo Lungo sterke koffie
- 8 peren
- 180 gram boter
- 150 gram volkorenmeel
- 100 gram basterdsuiker
- 100 gram rietsuiker
- 150 gram havermout
Voor de koffie:
- 6 capsules van de Envivo Lungo
Verwarm de oven voor op 200ºC.
Schil de peren en snijd ze in kleine stukjes.
Voeg de peren, de boter en rietsuiker toe aan een pan.
Kook het geheel op hoog vuur tot het karameliseert.
Zet een lungo van de Envivo Lungo met uw Nespresso machine en voeg deze toe aan de pan.
Laat het geheel 3 tot 4 minuten op hoog vuur koken.
Voeg de bloem, bruine suiker, havermout en overgebleven boter en rietsuiker toe aan een kom.
Mix het geheel tot het een grof gekorreld mengsel vormt.
Leg de gekarameliseerde peren in een ovenschaal.
Voeg het havermoutmengsel toe aan de ovenschaal en zet het in de oven voor 40 minuten.
Serveer warm met een Envivo Lungo.
Geniet ervan!
Omdat dit een ontbijtgerecht is, wordt het meestal niet met wijn geserveerd. Maar als je het als dessert wilt hebben, zou een zoete witte wijn zoals een Riesling goed kunnen passen.
Calories: 430kcal | koolhydraten: 64g | Protein: 5g | Vet: 19g | Zout: 0.4g | Sugar: 38g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 55
Gegratineerde Mosselen met Tomaat en Maïs
Heerlijke gegratineerde mosselen met een vulling van tomaat en maïs, gegratineerd met Parmezaanse kaas.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg verse mosselen
- 2 takjes verse peterselie fijngehakt
- 200 gram maïs
- 25 gram kruidenboter
- 25 gram roomboter
- 3 tomaten
- Gemalen Parmezaanse kaas
- Peper
- Zout
Kook de mosselen in licht gezouten water tot alle schelpen openstaan.
Laat ze iets afkoelen en haal ze uit de schelpen.
Snijd de tomaten kruislings in en dompel ze afwisselend in kokend en koud water.
Verwijder de velletjes en snijd de tomaten in blokjes.
Smelt de roomboter in een pan en stoof de tomatenblokjes kort aan.
Voeg de maïs toe en laat het geheel even sudderen.
Meng de fijngehakte peterselie door de kruidenboter.
Vul de grootste mosselschelpen met een laagje tomaten-maïs-mengsel.
Leg hierop een mossel en vervolgens een klontje kruidenboter.
Verwarm de oven voor op 250°C.
Leg de gevulde mosselschelpen in vier ovenvaste schaaltjes en bestrooi ze met de Parmezaanse kaas.
Gratineer de mosselen circa 5 minuten in de voorverwarmde oven, of tot de kaas gesmolten en goudbruin is.
Serveer de gegratineerde mosselen direct.
Serveertip:
Serveer met stokbrood en een frisse salade.
Wijnadvies:
Een lichte, frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 12g | Zout: 1g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 55
Honingplaatkoek
Een klassieke honingplaatkoek boordevol noten, sukade en sinaasappelsnippers. Perfect bij een kopje thee of koffie tijdens koude dagen.
Bereidingstijd1 uur uur 45 minuten min
Servings: 20 stukjes (5 x 5 cm)
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g suiker
- 500 g honing
- 700 g bloem
- 1 zakje bakpoeder 15 g
- 3½ theelepel kaneel
- ½ theelepel gemalen piment
- Snufje zout
- 175 g hazelnoten
- 175 g amandelen
- 100 g sukade in stukjes
- 100 g geconfijte sinaasappelsnippers
- 3 eieren
- 3 eetlepels koffiemelk
Verwarm de suiker en honing in een pan en roer totdat de suiker volledig is opgelost.
Laat het honingmengsel afkoelen.
Zeef de bloem, bakpoeder, 3 theelepels kaneel, piment en een snufje zout boven een kom.
Hak 250 g noten fijn en voeg ze toe aan het bloemmengsel.
Roer sukade, sinaasappelsnippers en eieren door het bloemmengsel.
Voeg het afgekoelde honingmengsel toe en meng alles goed tot een samenhangend deeg.
Dek het deeg af en zet het 1 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Strijk het deeg gelijkmatig uit over de ingevette bakplaat.
Verdeel de resterende noten en een beetje kaneel over het deeg.
Bestrijk het geheel met koffiemelk.
Bak de koek in ongeveer 30 minuten gaar en lichtbruin.
Snijd de koek in vierkantjes van 5 x 5 cm.
Laat de stukjes afkoelen op een taartrooster.
Serveertip:
Serveer de honingplaatkoek met een kop dampende thee of koffie voor een gezellige winterse traktatie.
Wijnadvies:
Een glas dessertwijn zoals een Muscat of een lichtzoete witte wijn past uitstekend bij de rijke smaken van de honing en noten.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 38g | Protein: 5g | Vet: 8g | Zout: 0.2g | Sugar: 24g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 55
Hazelnoot-Chocoladetaart met Sinaasappellikeur
Een rijke hazelnoot-chocoladetaart met een vleugje sinaasappel en een krokante deegbodem. Perfect voor een feestelijke gelegenheid!
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 6 personen
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
- 85 g roomboter op kamertemperatuur
- 150 g suiker
- Schil van ½ sinaasappel geraspt
- 2 eieren losgeklopt
- 200 g gehakte geroosterde hazelnoten
- 85 g chocolade geraspt
- 1 eetlepel bloem gezeefd
- 1 eetlepel sinaasappellikeur
- ½ basisrecept harde Wenerdeeg
- Dunne plakjes sinaasappel gehalveerd
- Lange dunne sliertjes schil van ½ sinaasappel
Verwarm de oven voor op 170°C.
Klop de boter met de suiker tot een luchtig mengsel.
Voeg de geraspte sinaasappelschil en de losgeklopte eieren toe.
Voeg vervolgens de hazelnoten, geraspte chocolade, gezeefde bloem en sinaasappellikeur toe.
Spatel alles voorzichtig door elkaar (niet kloppen).
Rol het deeg uit tot een cirkel van 28 cm in diameter en bekleed hiermee de ingevette springvorm.
Schenk het botermengsel op de deegbodem en strijk het glad.
Bak de taart in het midden van de oven gedurende 30 minuten, totdat deze gaar en mooi bruin is.
Laat de taart volledig afkoelen op een rooster.
Blancheer de dunne sliertjes sinaasappelschil gedurende 3 minuten in kokend water en laat ze uitlekken.
Bind de afgekoelde sliertjes samen tot een decoratief strikje.
Garneer de taart met de sinaasappelschil-strikjes en plakjes sinaasappel.
Serveertip:
Serveer met een toefje slagroom of een bolletje vanille-ijs voor een extra feestelijke toets.
Wijnadvies:
Een glas zoete dessertwijn zoals een Muscat de Beaumes-de-Venise past perfect bij de rijke smaken van hazelnoot en chocolade.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 8g | Vet: 26g | Zout: 0.3g | Sugar: 22g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 55
Gekarameliseerde Peren met Sabayon en Abrikozenijs
Een verfijnd dessert van gekarameliseerde peren, luchtige sabayon en romig abrikozenijs. Een perfecte afsluiter voor een elegant diner!
Bereidingstijd45 minuten min
koelen6 uur uur
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 500 g gedroogde abrikozen
- 250 g suiker
- 1 fles zoete witte wijn
- 2 grote peren
- Sap van 1 citroen
- ½ vanillestokje
- 3 eieren
Abrikozenijs:
Week de gedroogde abrikozen een nacht in 4 dl wijn.
Laat de abrikozen uitlekken en pureer ze.
Meng de gepureerde abrikozen met 75 g suiker.
Schep het mengsel in een ijslaatje en laat het ongeveer 6 uur bevriezen.
Peren:
Schil de peren en besprenkel ze direct met citroensap.
Verhit 2 dl water en los hierin 75 g suiker op.
Voeg 2 dl wijn en het vanillestokje toe.
Kook de peren zachtjes gedurende 15 minuten in het suiker-wijnmengsel.
Laat ze uitlekken.
Sabayon:
Klop in een vuurvaste kom de eidooiers los met 100 g suiker en ¾ dl wijn.
Zet de kom in een pan met kokend water (au bain-marie).
Blijf kloppen tot er een dik vloeibaar mengsel ontstaat.
Serveren:
Verwarm de grill op de hoogste stand.
Halveer de peren, verwijder het klokhuis en snijd ze in dunne plakjes.
Leg de plakjes als een waaier op borden.
Schenk de sabayon over en naast de peren.
Zet het gerecht kort onder de hete grill (ongeveer 30 seconden) tot de sabayon lichtbruin kleurt.
Schep een bolletje abrikozenijs naast de peren.
Advies voor de magnetron:
Abrikozen wellen:
Plaats de abrikozen en wijn in een magnetronschaal. Dek af en breng het in ongeveer 10 minuten op 700 Watt aan de kook. Laat de abrikozen ongeveer 1 uur staan en pureer ze daarna.
Sabayon:
Klop de eidooiers schuimig met suiker en wijn. Verhit het mengsel in een magnetronschaal gedurende ongeveer 45 seconden op 700 Watt. Klop goed door en verwarm het mengsel steeds 15 seconden tot het net gebonden is, waarbij je tussendoor steeds goed blijft kloppen.
Serveertip:
Garneer met een takje munt of enkele verse abrikozenpartjes voor een extra decoratief effect.
Wijnadvies:
Een glas Sauternes of een andere zoete dessertwijn past perfect bij de fruitige smaken van dit dessert.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 4g | Vet: 5g | Zout: 0.1g | Sugar: 45g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 55
Gevulde Parelhoen met Abrikozen en Sinaasappelsaus
Een feestelijk gerecht van parelhoen, gevuld met zoete abrikozen en geserveerd met een verfijnde sinaasappelsaus. Perfect voor speciale gelegenheden!
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar
- 1 grote parelhoen
- 50 gram rookspekblokjes
- 2 sjalotten fijngehakt
- 3 teentjes knoflook geperst
- 100 gram abrikozen fijngehakt
- 2 sneetjes geroosterd oud witbrood verkruimeld
- 1 bosje peterselie fijngehakt
- 75 gram gemalen amandelen
- Peper en zout naar smaak
- 1 dl sinaasappelsap
- 3 dl gevogeltefond
- ½ dl droge witte wijn
- 100 gram boter
Maak de parelhoen schoon, verwijder achtergebleven veertjes, dep hem droog en wrijf in met zout en peper.
Bak de spekblokjes zachtjes knapperig met de gehakte sjalotten en geperste knoflook.
Voeg de fijngehakte abrikozen, verkruimeld witbrood, gehakte peterselie, gemalen amandelen en zout en peper naar smaak toe aan het mengsel.
Vul de parelhoen hiermee en druk de vulling goed aan.
Steek de nek en het achterstuk goed dicht met cocktailprikkers.
Beleg de parelhoen met plakjes boter en braad hem in een voorverwarmde oven van 200°C gedurende 1 uur gaar.
Bedruip de parelhoen af en toe met het vrijgekomen vet.
Houd de parelhoen warm in aluminiumfolie.
Roer de aanbaksels los met sinaasappelsap en zeef dit in een pan.
Breng het met gevogeltefond en witte wijn aan de kook op hoog vuur en laat de saus tot 3 dl inkoken.
Klop van het vuur af de rest van de boter, in klontjes gesneden, erdoor.
Knip de parelhoen met een wildschaar in stukken en serveer elk deel met een gedeelte van de vulling en wat saus.
Serveertip:
Serveer de gevulde parelhoen met geurige pilav-rijst en gestoomde seizoensgroenten voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn zoals een Chardonnay of een Viognier past perfect bij dit gerecht, dankzij de rijke saus en de subtiele zoetheid van de abrikozen.
Calories: 650kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 45g | Vet: 40g | Zout: 1.5g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 55
Romige Spinazie-Champignon Gratin uit de Oven
Een romige spinazie-champignon gratin met béchamelsaus en een krokant goudbruin korstje. Een heerlijk bijgerecht dat perfect past bij vlees of vis!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 600 g ontdooide diepvriesspinazie
- 1 teentje knoflook
- 60 g boter
- 3 dl béchamelsaus
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- 250 g champignons in plakjes gesneden
- 4 eetlepels slagroom
- 2 eidooiers
Knijp het overtollige vocht uit de ontdooide spinazie.
Smelt de helft van de boter in een pan en bak het gehalveerde teentje knoflook zachtjes tot het lichtbruin is (ongeveer 3 minuten).
Voeg de spinazie toe en bak het geheel nog 4 minuten.
Verwarm de béchamelsaus en roer de helft ervan samen met zout en peper door de spinazie.
Doe het mengsel in een ingevette ovenschaal.
Verwarm de grill voor.
Bak de champignons in de rest van de boter gedurende 5 minuten.
Schep 2 eetlepels champignons uit de pan en zet apart.
Voeg de rest van de béchamelsaus toe aan de pan met champignons.
Klop de slagroom lobbig, meng dit met de eidooiers en roer dit mengsel door de champignonsaus.
Verdeel de champignonsaus over de spinazie in de ovenschaal en schep de apart gehouden champignons erover.
Gratineer het gerecht ongeveer 4 minuten onder de hete grill tot het goudbruin kleurt.
Serveertip:
Serveer deze romige gratin als bijgerecht bij een stuk gebakken zalm, gegrilde kipfilet of een vegetarische quiche voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een volle Chardonnay past perfect bij de romige textuur en aardse smaken van deze gratin.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 9g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 55