Geroosterde Kabeljauwsteaks met Gember en Pruimensaus
Geniet van dit verfijnde gerecht met een unieke saus die de subtiele smaak van de kabeljauw prachtig aanvult!
inclusief 30 minuten marineren1 uur uur
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- 1 eetlepel geraspte verse gemberwortel
- 1 eetlepel knoflookpuree
- ¼ theelepel kurkuma
- 1 eetlepel plantaardige olie
- 2 dikke kabeljauwsteaks zonder vel ca. 200 g per stuk
- Zeezout en zwarte peper
- Takje verse dille voor het garneren
Voor de pruimensaus:
- 1 eetlepel plantaardige olie
- 3 pruimen ontpit en grof gehakt
- 1 dl rode wijn
- ½ anijsster
- ½ kaneelstokje
- 2,8 dl runderbouillon glutenvrij indien nodig
- 2 eetlepels pruimenjam
Meng de gember, knoflookpuree, kurkuma, plantaardige olie en een beetje peper in een kom.
Bedek de kabeljauwsteaks met deze marinade en laat afgedekt ten minste 30 minuten staan.
Verhit voor de pruimensaus de olie in een pan op hoog vuur, voeg dan de pruimen toe en bak in 3-4 minuten bruin en zacht.
Schenk de wijn erbij, voeg de anijsster en het kaneelstokje toe en kook met ongeveer een derde in.
Voeg de bouillon en pruimenjam toe, roer goed en kook op laag vuur nog 10-15 minuten.
Haal de pan van het vuur en laat tot gebruik staan.
Als de saus te dun is, kun je een papje maken van 1 theelepel maïzena en een scheutje koud water, en dit door de saus roeren om hem dikker te maken tijdens het koken.
Leg de gemarineerde kabeljauw in het mandje van de airfryer en bestrooi met een beetje zout.
Stel de airfryer in op 190 °C en de timer op 12 minuten.
Verhoog na 12 minuten de temperatuur tot 200 °C en bak nog 5 minuten.
Serveer de kabeljauwsteaks met de pruimensaus en garneer met een takje dille.
Wijnadvies:
Een droge en fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij de rijke smaak van de pruimensaus en de delicate kabeljauw.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 35g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 9
Airfryer Kip Piccata
Geniet van dit heerlijke en eenvoudig te bereiden gerecht met een frisse salade en knapperige friet voor een complete maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten min
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar
- 2 kipfilets alle vet verwijderd
- Zeezout en versgemalen zwarte peper
- Eiwit van 2 grote eieren
- 4 eetlepels paneermeel met kruiden glutenvrij indien nodig
- Bakspray van olijfolie
- 1 citroen in schijfjes, voor het serveren
- 2 eetlepels gehakte bladpeterselie voor het serveren
Voor de saus:
- 1 eetlepel zachte boter
- 5 eetlepels kippenbouillon glutenvrij indien nodig
- 3 eetlepels droge witte wijn
- Sap van 1 citroen bewaar de halve citroenen en snijd ze in schijfjes
- 1 eetlepel kappertjes uitgelekt
Dep de kipfilets grondig droog met keukenpapier en halveer ze horizontaal om twee dunne plakken te maken van elke filet.
Leg elke plak tussen twee vellen bakpapier of plasticfolie en sla ze met de bodem van een zware pan of een vleeshamer tot een dikte van 2 cm.
Bestrooi beide kanten met zout en peper.
Klop in een ondiepe kom het eiwit los met een theelepel water.
Strooi het paneermeel op een bord.
Doop elk stuk kip in het eiwitmengsel, wentel het door het paneermeel en leg het dan op een schoon bord.
Bespuit beide kanten van de kip royaal met de bakspray en leg ze in het mandje van de airfryer; doe dit zo nodig in porties.
Stel de airfryer in op 190 °C en de timer op 9 minuten.
Keer de kipstukken halverwege de baktijd om en bak ze gaar, knapperig en goudbruin.
Smelt intussen voor de saus de boter in een pan.
Voeg de kippenbouillon, wijn, het citroensap, de schijfjes citroen en peper naar smaak toe.
Kook op hoog vuur in 3-4 minuten tot de helft in.
Haal de pan van het vuur, verwijder de schijfjes citroen en roer de kappertjes erdoor.
Leg de stukken kip voor het serveren op een schaal, schep de saus erover, beleg met de verse schijfjes citroen en bestrooi met de peterselie.
Wijnadvies:
Een droge Pinot Grigio of Sauvignon Blanc past goed bij de frisse en scherpe smaken van de citroensaus in deze Kip Piccata.
Calories: 400kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 40g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 9
Gebraden Lamsvlees met Knoflook & Rozemarijn
plus minimaal 1 uur marinadetijd1 uur uur 30 minuten min
Calories:
Author: Cor Klaar
- ½ lamsbout van 1 25 kg
- 2 teentjes knoflook gepeld en in dunne plakjes
- 1 el gedroogde rozemarijn of 1 groot takje verse rozemarijn fijngehakt
- 1-2 el olijfolie
- Zeezout en versgemalen zwarte peper
Voorbereiding van het lamsvlees:
Maak met de punt van een mes diepe inkepingen in het vet van het lamsvlees en duw de plakjes knoflook erin.
Wrijf de rozemarijn en olijfolie in het vlees en bestrooi met royaal zout en peper.
Laat ten minste 1 uur staan om te marineren.
Voorverwarmen van de airfryer:
Bakken van het lamsvlees:
Instellen van de airfryer:
Stel de airfryer in op 200 °C en de timer op 15 minuten.
Verlaag na 15 minuten de temperatuur tot 160 °C en stel de timer in op nog 1 uur en 15 minuten voor well done, of korter voor minder gaar lamsvlees.
Controleer de kerntemperatuur van het lamsvlees met een vleesthermometer om de gewenste gaarheid te bereiken. De ideale kerntemperatuur voor lamsvlees is ongeveer 60-65 °C voor medium en 70-75 °C voor well done.
Serveer het gebraden lamsvlees met bijgerechten naar keuze, zoals geroosterde groenten, aardappelpuree of een frisse salade.
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 9
Knapperige Aardappel-Boerenkoolballetjes
Bereidingstijd43 minuten min
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
grote koekenpan
Twee kommen
Vork of aardappelstamper
- 250 g aardappels in kleine stukken gesneden
- 1 tl extra vergine olijfolie
- 1 teentje knoflook gehakt
- 5 handenvol grof gehakte boerenkool
- 3 el volle melk of amandelmelk voor veganistische optie
- Zeezout en versgemalen zwarte peper
- Plantaardige olie bakspray
Kook de aardappels in een pan met kokend gezouten water gedurende ongeveer 15 minuten, tot ze gaar zijn.
Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op matig-hoog vuur.
Voeg de gehakte knoflook toe en bak deze goudbruin in een paar minuten.
Voeg vervolgens de grof gehakte boerenkool toe en bak deze nog 2-3 minuten mee.
Doe het mengsel in een grote kom.
Giet de gekookte aardappels af en doe ze in een andere kom.
Voeg de melk, zout en peper toe en prak de aardappels met een vork of aardappelstamper tot een grof puree.
Voeg de grof gepureerde aardappels toe aan de kom met het boerenkoolmengsel en meng alles goed.
Laat het mengsel afkoelen.
Verwarm de airfryer voor op 200 °C.
Rol kleine bolletjes van het aardappel-boerenkoolmengsel ter grootte van een walnoot.
Bespuit het mandje van de airfryer met plantaardige olie bakspray.
Stel de airfryer in op 190 °C.
Plaats de balletjes in het mandje en bak ze gedurende 12-15 minuten, waarbij je het mandje halverwege schudt.
De nuggets zijn klaar als ze goudbruin zijn.
Serveer ze warm.
Voedingswaarden (per portie):
Calorieën: 180 kcal
Koolhydraten: 25 g
Eiwitten: 5 g
Vet: 6 g
Zout: 0.
8 g
Suiker: 2 g
Wijnadvies:
Deze knapperige aardappel-boerenkoolballetjes passen goed bij een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Sauvignon
Wijnadvies:
Deze knapperige aardappel-boerenkoolballetjes passen goed bij een lichte en fruitige witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc. De frisse en levendige smaken van de wijn complementeren de aardse tonen van de boerenkool en de romige aardappelpuree.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 5g | Vet: 6g | Zout: 0.8g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 9
Knapperige Mediterrane Filodeegpakketjes
Bereidingstijd40 minuten min
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 1 ui in ringen
- 2 el olijfolie
- 2 rode paprika's zaadlijsten verwijderd en in repen
- 2 courgettes in plakken
- 1 grote aubergine in blokjes
- 2 el tomatenpuree aangelengd met 3 el warm water
- Zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak
- 2 el gehakte bladpeterselie
- 16 vellen filodeeg
- 6 el gesmolten boter
Verhit de olijfolie in een pan en bak de ui zacht.
Voeg dan de paprika, courgette en aubergine toe.
Bak in ongeveer 5 minuten lichtbruin.
Voeg vervolgens de tomatenpuree, zout en peper toe.
Roer alles goed door elkaar.
Laat afgedekt ongeveer 15 minuten sudderen tot de groenten zacht zijn.
Roer dan de peterselie erdoor en laat het mengsel afkoelen.
Snijd elk vel filodeeg doormidden en leg ze op elkaar, zodat je acht stapeltjes deeg krijgt.
Bestrijk elk vel met gesmolten boter.
Vul elk vel met de afgekoelde ratatouille en vouw ze dicht tot acht gelijkmatige pakketjes.
Sluit de pakketjes zorgvuldig af.
Bestrijk de buitenkant met de overgebleven gesmolten boter.
Verwarm de airfryer voor op 170 °C.
Plaats de pakketjes in het mandje van de airfryer.
Bak ze 8 minuten, keer ze halverwege om.
Verhoog dan de temperatuur naar 200 °C en bak nog 6-8 minuten tot de pakketjes goudbruin en knapperig zijn.
Serveer de knapperige Mediterrane filodeegpakketjes warm of koud.
Wijnadvies:
Een lichte en fruitige rosé, zoals een Provence rosé, past goed bij de mediterrane smaken van dit gerecht. De frisheid van de wijn balanceert mooi met de kruidige ratatouille en de knapperige filodeegpakketjes.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 5g | Vet: 18g | Zout: 0.8g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 9
Gebakken Selderij met Kruidenpanade
Bereidingstijd25 minuten min
Calories: 200kcal
Author: Auteur onbekend
- 1 knolselderij geschild en in 1 cm dikke plakken gesneden
- 1 losgeklopt ei
- 3 eetlepels geraspte citroenschil
- 1 eetlepel fijngesneden rozemarijn
- 60 gr geraspte Parmezaanse kaas
- Zout en peper naar smaak
- 3 eetlepels boter
Kook de knolselderijplakken 6-8 minuten tot ze gaar zijn.
Laat ze uitlekken en dep ze droog.
Haal elke plak selderij eerst door het losgeklopte ei.
Meng de geraspte citroenschil, fijngesneden rozemarijn, geraspte Parmezaanse kaas, zout en peper op een bord.
Wentel de selderijplakken door dit mengsel, zodat ze goed bedekt zijn.
Verhit 3 eetlepels boter in een pan.
Bak de selderijplakken aan elke kant gedurende ongeveer 3 minuten, of totdat ze goudbruin en knapperig zijn.
Serveer de gebakken selderij met bijvoorbeeld sperziebonen en gebakken tomaten. Bestrooi met extra rozemarijn voor een extra aroma.
Geniet van dit smaakvolle bijgerecht van gebakken selderij met kruidenpanade! Combineer dit gerecht met een droge witte wijn zoals Sauvignon Blanc.
Calories: 200kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 6g | Vet: 16g | Zout: 0.7g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 9
Groenten-Blini's met Bieslook en Peterselie
Bereidingstijd30 minuten min
Calories: 200kcal
Author: Auteur onbekend
- 1 ei
- 1 eidooier
- 100 gr bloem
- 2 dl melk
- Zout en peper naar smaak
- 25 gr gesmolten boter
- 25 gr boter om te verhitten
- 100 gr gemengde kleine blokjes groenten bijv. bleekselderij en wortel
- 100 gr uitgelekte maïskorrels blik
- 2 eetlepels fijngesneden bieslook
- 2 eetlepels fijngesneden peterselie
Klop een beslag van het ei, eidooier, bloem, melk, zout, peper en gesmolten boter.
Verhit 25 gr boter in een pan en bak de kleine blokjes groenten (bijv.
bleekselderij en wortel) gedurende 10 minuten zachtjes.
Roer de gebakken groenten door het beslag, samen met de uitgelekte maïskorrels, fijngesneden bieslook en fijngesneden peterselie.
Breng op smaak met zout en peper.
Bak kleine dikke pannenkoekjes (blini's) van het beslag in een anti-aanbakpan
Serveer deze heerlijke groenten-blini's als bijgerecht.
Combineer met een lichte witte wijn zoals Pinot Grigio of een mousserende wijn zoals Prosecco.
Calories: 200kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 6g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 9
Peren met Chocomousse-tompouces
Bereidingstijd44 minuten min
Calories: 300kcal
Author: Auteur onbekend
- 2 peren geschild en gehalveerd
- 150 g suiker
- 3 dl water
- 1 plakje bladerdeeg
- 1 losgeklopt ei
- 100 g pure chocolade
- 2 dl stijfgeklopte slagroom
- 4 eetlepels abrikozenjam
- Gehakte pistaches ter garnering
Breng 150 g suiker met 3 dl water aan de kook.
Kook de peren hierin 3-4 minuten.
Steek 4 cirkels van 5 cm doorsnede uit 1 plakje bladerdeeg.
Bestrijk het deeg met losgeklopt ei, kerf een ruitpatroon in het deeg en strooi 1 eetlepel suiker erover.
Bak de cirkels in een oven op 200 °C gedurende 15 minuten.
Laat ze afkoelen en snijd ze in twee lagen.
Smelt 100 g pure chocolade au bain-marie en meng dit met 2 dl stijfgeklopte slagroom.
Vul de tompouces met de chocomousse.
Meng 2 dl peren-kookvocht met 4 eetlepels abrikozenjam en zeef dit.
Serveer de peren met de tompouces, saus en gehakte pistaches.
Combineer dit heerlijke nagerecht met een dessertwijn zoals Sauternes of een glas Muscat.
Calories: 300kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 4g | Vet: 16g | Zout: 0.1g | Sugar: 30g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 9
Romige Risotto met Wilde Knoflook en Peterselie
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
- 350 g risottorijst
- Enkele klontjes boter
- 4 sjalotjes gesnipperd
- 1 handvol bladpeterselie fijngehakt
- 1¼ liter groente- of kippenbouillon
- 3 eetlepels olijfolie plus extra om erover te druppelen
- 3 à 4 teentjes wilde knoflook of gedroogde knoflook, in plakjes
- 100 gram Parmezaanse kaas versgeraspt, plus schaafsel om erover te strooien
Breng de groente- of kippenbouillon aan de kook in een pan en laat deze op laag vuur sudderen.
Verhit de olijfolie in een grotere pan en voeg de knoflook toe, gevolgd door de sjalotten.
Bak alles 2 tot 3 minuten, tot de sjalotten glazig zijn.
Voeg de risottorijst toe en bak enkele minuten mee tot de korrels doorzichtig worden.
Voeg steeds een soeplepel bouillon toe aan de rijst en kook al roerend tot bijna alle vloeistof is opgenomen voordat je de volgende lepel toevoegt.
Voeg peper en zout toe naar smaak en proef de rijst.
Hij moet beetgaar zijn.
Haal de pan van het vuur.
Roer de boter door de risotto, gevolgd door de Parmezaanse kaas en de gehakte peterselie.
Voeg extra bouillon toe om de rijst vochtig en romig te houden.
Serveer de risotto direct, bestrooi met geschaafde Parmezaanse kaas en giet er wat olijfolie over.
Garneer met extra verse peterselieblaadjes voor een frisse touch en serveer met een groene salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte en fruitige witte wijn zoals een Pinot Grigio of een Vermentino past goed bij dit gerecht, waardoor de romige textuur van de risotto mooi wordt aangevuld.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 9
Rood Fruit Dessert
Een fris en fruitig rood fruit dessert met cassis sorbet en met bessengelei bedekte crackers. Perfect als een lichte afsluiting van de maaltijd!
Bereidingstijd15 minuten min
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend
- 12 Premium naturel crackers
- 150 g rode bessengelei Robbertson
- 200 g gemengd rood fruit
- 4 bolletjes cassis sorbetijs Den Hertog
- 2 eetlepels water
Breng de rode bessengelei samen met 2 eetlepels water al roerend aan de kook in een pan.
Laat het mengsel 2 minuten zachtjes koken.
Laat de gelei 3 minuten afkoelen en bestrijk de driehoekjes van de crackers met de afgekoelde gelei.
Stapel het gemengde rood fruit bovenop de crackers en bestrijk het fruit met de rest van de gelei.
Schep een bolletje cassis sorbetijs op het midden van elk dessertbord en schik de fruitdriehoekjes er mooi omheen.
Geniet van dit heerlijke rood fruit dessert als verrukkelijke afsluiting van de maaltijd.
Wijnadvies:
Dit frisse dessert gaat goed samen met een lichtzoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti of een rosé brut.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 3g | Vet: 5g | Zout: 0.5g | Sugar: 25g
Receptenplein.nl
Home / pan / Pagina 9