Spicy Crispy Rice Sushi met Tonijn
Geniet van deze heerlijke Spicy Crispy Rice Sushi met Tonijn. Knapperige rijst gecombineerd met een pittige tonijntopping maakt dit gerecht een geweldige keuze voor een verrassend voorgerecht of borrelhapje.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar
Bamboe matje
Keukenmes
plasticfolie
- 150 g tonijn
- 2 uien
- 1 tl suiker
- 1 el sojasaus
- 1 tl hot chilisaus
- 4 kopjes gekookte rijst
- 3 el rijstazijn
- Olie in spray
Meng de gekookte rijst met rijstazijn en suiker om sushi-rijst te maken.
Snijd de tonijn in kleine stukjes.
Maak de pikante tonijntopping door de tonijn te mengen met sojasaus en chilisaus.
Plaats de sushi-rijst op plasticfolie en een bamboematje.
Rol de rijst strak in een lange strip, zorg ervoor dat de rijst goed is aangedrukt.
Snijd de rijstrol met een nat mes in plakjes.
Spray de plakjes licht in met olie en plaats ze met natte vingers in de Airfryer.
Bak de rijstplakjes 13 minuten op 200°C totdat ze knapperig en goudbruin zijn.
Serveer de crispy rice met de pikante tonijntopping bovenop.
Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Sake voor een authentieke ervaring.
Serving: 1portie | Calories: 230kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 12g | Vet: 5g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 2
Citroen Merengue Taart met Spinsuiker
Deze Citroen Merengue Taart is een verfijnd dessert dat je gasten zal imponeren. De knapperige taartbodem, romige citroencrème en luchtige merengue vormen samen een perfecte balans van smaken. De afwerking met spinsuiker en Kaapse kruisbessen zorgt voor een prachtige presentatie. Een klassiek dessert met een moderne twist, gemaakt in de airfryer!
(inclusief rust- en koelperiode)3 uur uur
Servings: 8
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
Voor het deeg:
- 125 g boter
- 250 g bloem
- 30 g amandelpoeder
- 30 g poedersuiker
- 65 g suiker
- 1 ei
- 1 mespunt zout
- 1 vanillestokje
Voor de citroencrème:
- 100 ml citroensap
- 2 eieren
- 3 eidooiers
- 300 g bloemsuiker
- 300 g boter
- Geraspte schil van 2 citroenen
Voor de merengue:
- 160 g bloemsuiker
- 200 ml eiwit ongeveer 8 eiwitten
- 200 g suiker
- Azijn een paar druppels
Ter decoratie:
- Citroen
- Kaapse kruisbes
- Spinsuiker
- Gele kleurstof
De Bodem:
Meng de boter, suiker, en amandelpoeder in een kom.
Snijd het vanillestokje open en schraap de zaadjes eruit.
Voeg deze samen met het ei, zout, bloem, en poedersuiker toe aan het mengsel.
Meng tot een homogene massa.
Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het 1 uur rusten in de koelkast.
Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot ongeveer een halve centimeter dik.
Vet een vlaaivorm in en leg het deeg erin.
Druk goed aan en prik gaatjes in de bodem.
Bak de taartbodem blind af in de airfryer op 160 graden gedurende 30 minuten.
De Citroencrème:
Smelt de boter op matig vuur en voeg het citroensap en de geraspte citroenschil toe.
Voeg de bloemsuiker toe, roer goed door en laat kort opkoken.
Klop de eieren en eidooiers los.
Haal de pan van het vuur en meng het eiermengsel erdoor.
Zet de pan terug op het vuur en blijf roeren tot de crème dikker wordt.
Zeef de crème door een fijne zeef en laat het minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.
De Merengue:
Ontvet de mengkom met een paar druppels azijn op keukenpapier.
Klop het eiwit stijf en voeg langzaam de suiker toe.
Zeef de bloemsuiker over het eiwit en klop nogmaals door.
Doe de merengue in een spuitzak.
Samenstellen en Decoreren:
Haal de taartbodem uit de oven en laat afkoelen.
Vul de bodem met de citroencrème en strijk glad.
Spuit de merengue op de taart en brand de bovenkant voorzichtig bruin met een kleine brander.
Smelt wat suiker in een pan en voeg een druppel gele kleurstof toe.
Trek spinsuikerdraden en werk de taart af met Kaapse kruisbessen en schijfjes citroen.
Combineer met een glas zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een Moscato d'Asti.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 5g | Vet: 24g | Zout: 0.2g | Sugar: 40g
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 2
Mexicaanse Kerstbroodjes
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend
Voor de broodjes:
- 450 gr bloem
- 20 gr suiker
- 15 gr verse gist of gedroogde gist
- 250 ml lauw water
- Mespuntje zout
Voor de vulling:
- 400 gr sardientjes in olie
- 5 chorizo's
- 1 ui
- 1 blik serrano-chili's
- 1 bosje oregano
Extra:
- Serrano-pepers verkrijgbaar in blik
- Boter voor het invetten van het bakblik
Het bereiden van het deeg:
Los de gist op in lauw water in een mengkom.
Voeg bloem, zout en suiker toe en kneed alles tot een samenhangend deeg.
Laat het deeg afgedekt met een vochtige doek op een warme plaats twee uur rijzen, totdat het verdubbeld is.
Bestrooi een werkblad met bloem, leg het deeg erop en maak er een rol van.
Verdeel de rol met een scherp mes in 10 plakken.
Vorm 10 bolletjes en maak boven in elk bolletje met een mes 3 evenwijdige inkepingen.
Leg de bolletjes op een met boter ingesmeerd bakblik, dek ze af met plasticfolie en laat ze nog een half uur rijzen.
Het bakken van de broodjes:
Verwarm de oven voor op 240°C.
Plaats een hittebestendige schaal met water onder in de oven om stoom te produceren.
Bak de broodjes 12 minuten.
Bestrijk ze direct nadat ze uit de oven zijn gehaald met een vochtig kwastje voor een mooie glans.
Het bereiden van de vulling:
Ontdoe de chorizo's van het vel en bak ze op een laag vuur tot ze gaar zijn zonder bruin te worden.
Laat de sardientjes uitlekken en verwijder graten, vinnen en staartjes.
Meng de sardientjes met de afgekoelde chorizo.
Snijd reepjes van de pepers, snipper de ui en hak de oregano fijn.
Roer alles door elkaar.
Het vullen van de broodjes:
Snijd de broodjes doormidden, hol de helften uit en vul ze met het sardine-chorizo mengsel.
Wikkel de broodjes in een doek en laat ze een nacht in de koelkast staan zodat de smaken
zich kunnen mengen.
(Optioneel) De broodjes kunnen ook in de diepvries worden bewaard.
Laat ze dan eerst ontdooien voordat ze worden afgebakken.
Geniet van deze heerlijke Mexicaanse kerstbroodjes met een smaakvolle vulling!
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 2
Ricotta Gevulde Kipfilet omwikkeld met Parmaham
inclusief marineren2 uur uur 30 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 4 grote kipfilets 170-200 gram elk
- 8 blaadjes salie
- 5 flinke eetlepels ricotta
- 8 plakjes Parmaham
- 1½ eetlepel olijfolie
- 1 handvol takjes tijm
Snijd elke kipfilet aan één kant diep in zonder helemaal door het vlees heen te snijden.
Vouw de kipfilets open als een boek.
Hak 4 blaadjes salie fijn en meng ze met de ricotta.
Voeg peper en zout naar smaak toe.
Leg twee plakjes Parmaham iets overlappend op een snijplank.
Plaats een blaadje salie in het midden en leg daarop een opengesneden kipfilet.
Schep een kwart van het ricotta-mengsel in het midden van de kip.
Vouw het vlees weer dubbel over de vulling heen.
Wikkel de gevulde kipfilets in de plakjes Parmaham en vervolgens in plasticfolie.
Herhaal dit voor de overige kipfilets.
Laat de ingepakte kipfilets 1 tot 2 uur stevig worden in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180°C en verwarm een braadslee voor.
Verhit de olijfolie in een hete, zware koekenpan.
Bak de kipfilets, indien nodig in porties, aan beide zijden gedurende 2 minuten bruin.
Leg een paar takjes tijm op elke kipfilet en plaats ze in de hete braadslee.
Bak ze, afhankelijk van de grootte, 12 tot 15 minuten in de oven tot het vlees stevig aanvoelt als er zachtjes op wordt gedrukt.
Dek de kipfilets af met aluminiumfolie en laat ze 5 minuten rusten op een warme plaats.
Snijd de gevulde kipfilets diagonaal in plakken en serveer op vier warme borden.
Lekker met gestoomde groenten en aardappelpuree of gekruide couscous.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir vormt een mooie aanvulling op de smaken van de kip, ricotta en Parmaham.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 40g | Vet: 20g | Zout: 2.5g | Sugar: 0g
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 2
Tongrolletjes met Zalmmousse en Hollandaisesaus
Delicate tongrolletjes gevuld met romige zalmmousse en omhuld met een rijke Hollandaisesaus. Een verfijnd gerecht dat indruk maakt!
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar
Voor de zalmmousse:
- 100 g zalmfilet
- 1 ei
- 1,5 dl slagroom
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- Voor de tongrolletjes:
- 8 tongfilets
- 1 dl visbouillon van tablet
- 1 dl witte wijn
- 1 sjalotje fijngehakt
Voor de Hollandaisesaus:
- 200 g geklaarde boter
- 3 eidooiers
- 1 eetlepel citroensap
- 1 eetlepel water
- Snufje cayennepeper
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Extra:
- Broccoli- en wortelpuree voor serveren
- Bieslook voor garnering
- Schijfjes limoen voor garnering
Zet een diepvriesmengkom in de koelkast.
Pureer de zalmfilet en klop het ei erdoor tot een glad mengsel.
Doe dit in de koude mengkom.
Klop de slagroom met zout en peper door het mengsel en zet in de koelkast.
Leg de tongfilets tussen plasticfolie en sla ze voorzichtig platter met een nat pannenkoekmes.
Strijk de zalmmousse over de tongfilets uit, rol ze losjes op en zet ze vast met cocktailprikkers.
Dek af en zet in de koelkast.
Bereiding:
Breng de visbouillon samen met de witte wijn en het sjalotje aan de kook.
Zet het vuur laag, zet de tongrolletjes rechtop in de bouillon en dek af met aluminiumfolie.
Laat de rolletjes in 20 minuten gaar worden.
Voor de Hollandaisesaus:
Smelt de boter en schep de melkbestanddelen eraf om geklaarde boter te maken.
Houd de boter au bain-marie vloeibaar.
Klop de eidooiers au bain-marie dik en luchtig.
Voeg 1 eetlepel water, citroensap en cayennepeper toe en klop tot een bleke crème.
Voeg al kloppende de vloeibare boter toe in een dun straaltje tot de saus dik is.
Breng op smaak met zout en peper.
Afwerking:
Snijd de tongrolletjes doormidden en verdeel ze over borden.
Schep de lauwwarme Hollandaisesaus rondom de rolletjes.
Serveer met broccoli- en wortelpuree en garneer met bieslook en schijfjes limoen.
Serveer met broccoli- en wortelpuree en garneer met bieslook en schijfjes limoen.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Chablis of een Pouilly-Fumé past perfect bij de verfijnde smaken van dit gerecht.
Calories: 380kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 28g | Vet: 28g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 2
Heerlijke Speculaaskoek
Deze speculaaskoek is de perfecte traktatie bij een kopje koffie. Kruidig en krokant, ideaal voor de wintermaanden of een feestelijke gelegenheid.
Bereidingstijd40 minuten min
nacht rusten1 dag d
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Auteur onbekend
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- 150 g bruine basterdsuiker
- 150 g roomboter
- 10 g speculaaskruiden
- Snufje zout
Plaats het zelfrijzend bakmeel in een ruime kom en voeg de in stukken gesneden roomboter toe.
Snijd de boter met twee messen in kleine stukjes.
Voeg de bruine basterdsuiker, speculaaskruiden en een snufje zout toe.
Kneed het mengsel snel tot een samenhangend deeg.
Dek het deeg af met plasticfolie en laat het minimaal een nacht in de koelkast rusten.
Rol het speculaasdeeg uit tot ongeveer 7 mm dikte en leg het op een ingevette bakplaat of bakpapier.
Bak de speculaaskoek in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende 15-20 minuten tot hij gaar is.
Laat de koek afkoelen; hij wordt harder tijdens het afkoelen.
Breek de koek in grote stukken.
let op:
De koek is nog zacht en wordt hard tijdens het afkoelen).
Laat de speculaaskoek afkoelen en breek deze in grote stukken.
Opmerking:
- Als je een glanzende bovenkant wilt, klop dan een ei los en bestrijk het deeg
ermee voordat je het bakt (gebruik niet alles).
- Voor amandelspeculaas kun je wat
geschaafde amandelen over de bovenkant strooien.
Wijnadvies:
Een lichte, zoete wijn zoals een Moscato d'Asti of een glaasje warme glühwein past goed bij deze speculaaskoek, die heerlijk combineert met de kruiden en de zoetheid van de koek.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 2g | Vet: 10g | Zout: 0.2g | Sugar: 15g
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 2
Indonesische Lumpie met Kleefrijst en Kerriekip
Een smakelijke variatie op de klassieke Indonesische loempia, gevuld met kerriekip en kleefrijst, omhuld in een compacte rol.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend
- 1 el azijn of citroensap
- 5 g hete kerriepoeder
- 1 grote kipfilet in kleine blokjes gesneden
- 1 ui gesnipperd
- ¼ komkommer in 4 repen van ½ cm breed gesneden
- 250 ml kokosmelk
- 400 g gekookte kleefrijst ± 200 g rauwe kleefrijst
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
Snijd een plak van ongeveer 8 cm lang van de komkommer en snijd er 4 repen van ½ cm breed en dik van.
Doe de kokosmelk, kerrie, ui, kipblokjes, zout en peper naar smaak in een steelpan.
Laat het geheel zachtjes pruttelen totdat de kokosmelk is ingekookt en er een dik mengsel ontstaat.
Roer regelmatig zodat het niet aanbrandt.
De kip is nu gaar.
Breng de gare, lauwwarme kleefrijst op smaak met azijn of citroensap.
Leg een vel plasticfolie op je werkblad en plaats 100 g kleefrijst in het midden.
Leg er een tweede vel folie op en rol de rijst uit tot een dunne, rechthoekige plak van 10-12 cm breed en ongeveer 8 cm hoog.
Verwijder het bovenste vel folie.
Leg een strookje gare kipvulling in het midden van de rijstplak, laat aan alle randen minimaal 1½ cm ruimte vrij.
Plaats een reep komkommer bovenop de kipvulling.
Rol het geheel strak op met behulp van de folie en knoop de uiteinden van het plastic aan beide kanten dicht.
Verwarm de lumpie in de magnetron tot deze goed warm is.
Verwijder het plastic en serveer direct.
Deze lumpie past goed bij een lichte, frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of een droge Riesling.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 15g | Vet: 10g | Zout: 1.2g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 2
Luxe Terrine van Gerookte Zalm met Kreeftenbavarois
Impressioneer je gasten met deze luxe terrine, waarin de rijke smaak van gerookte zalm wordt gecombineerd met een delicate kreeftenbavarois. Perfect voor speciale gelegenheden, dit gerecht is even elegant als heerlijk.
(plus tijd om op te stijven)1 uur uur
Servings: 8
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g gerookte zalm
- 4 gekookte kreeften
- 1 bosje bieslook
Voor de Bavarois:
- 5 dl kreeftenfond
- 12 g gelatine
- 2,5 dl room
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- Worcestershiresaus naar smaak
- Cognac naar smaak
Voor de Garnituur:
- 75 g pousse de blette snijbietscheuten
- 75 g rucola
- 1 frisée sla
Voor de Dressing:
- 1 dl kreeftenfond
- 1 dl zonnebloemolie
- 1 dl druivenpitolie
- 1 dl olijfolie
- Mosterd naar smaak
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- 5 blaadjes citroenmelisse
Bavarois:
Week de gelatine in koud water.
Breng de helft van de kreeftenfond aan de kook en los de gelatine erin op.
Laat dit afkoelen.
Klop de room lobbig en spatel dit door de afgekoelde gelatine.
Voeg het kreeftenvlees en de fijngehakte bieslook toe.
Breng op smaak met zout, peper, Worcestershiresaus en een scheutje cognac.
Dressing:
Roer mosterd, zout en peper door het kreeftenfond.
Voeg al roerende de zonnebloemolie, druivenpitolie en olijfolie toe.
Hak de citroenmelisse fijn en roer door de dressing.
Breng op smaak met zout, peper, Worcestershiresaus en cognac.
Terrine:
Bekleed een terrinevorm met plasticfolie en leg de gerookte zalm op de bodem.
Schep hier de kreeft bavarois op en leg nog een laagje gerookte zalm bovenop.
Sluit de terrine met de overhangende folie en laat opstijven in de koeling.
Wijnadvies:
Serveer met een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Chablis.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 18g | Vet: 26g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 2
Feestelijke Terrine van Parelhoender met Gelei
Een verfijnd voorgerecht voor speciale gelegenheden: deze feestelijke terrine van parelhoender in gelei, met een rijke bouillon en delicate smaken, is een ware blikvanger op elk feestelijk diner.
(plus tijd om op te stijven)2 uur uur
Servings: 8
Calories: 360kcal
Author: Cor Klaar
plasticfolie
kookpan
Lepel
Koeling
Voor de Bouillon:
- Parelhoenkarkassen
- 1 prei
- 1 wortel
- 100 g knolselderij
- 1 sjalot
- 1 takje tijm
- 2 laurierblaadjes
- 2 foelieblaadjes
- 2 dl witte wijn
- 1 liter gevogeltebouillon
Voor de Gelei:
- 1 liter gevogeltebouillon
- ½ dl Madeira
- 25 g gelatine
- Voor de Salade:
- 300 g mesclun
Voor de Dressing:
- ½ dl sherryazijn
- 3 eetlepels balsamicoazijn
- ½ dl gevogeltebouillon
- 1 eetlepel grove mosterd
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- 1 dl druivenpitolie
- 1 dl basilicumolie
- 1 dl zonnebloemolie
Voor de Garnering:
- Kervel naar behoefte
- Shiso purper rode shiso naar behoefte
Verwijder de poten en borstfilets van de parelhoenders.
Rooster de parelhoenkarkassen 20 minuten in de oven op 180 graden.
Snijd de groenten grof en kook samen met de karkassen, witte wijn, gevogeltebouillon, tijm, laurier en foelie gedurende 1 uur tot een bouillon.
Zeef de bouillon en bewaar 1 liter voor de gelei.
Week de gelatine in koud water, voeg deze toe aan de ingekookte bouillon met Madeira, breng op smaak en laat afkoelen.
Parelhoenpoten:
Pekel de poten en confit ze in ganzenvet gedurende 60 minuten op 160 graden.
Pluk daarna het vlees.
Bak de borstfilets en pocheer 2 borstfilets.
Snijd alles in repen.
Blancheer de wortelplakken en laat uitlekken.
Terrine:
Bouw de terrine op in een vorm, begin met blokjes appel, plakjes bloedworst, gelei en het parelhoenvlees.
Laat de terrine opstijven in de koeling en stort deze daarna op een bord.
Wijnadvies:
Serveer met een verfijnde witte wijn zoals een Pouilly-Fuissé of een Sauvignon Blanc.
Calories: 360kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 28g | Vet: 25g | Zout: 1.8g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 2
Gelaagde Terrine van Eendenlever, Bloedworst en Appel
Een geraffineerde terrine van eendenlever, krokante bloedworst en frisse appel, gelaagd met een rijke kalfsfondgelei. Dit indrukwekkende gerecht is perfect voor een luxe diner of feestelijke gelegenheid.
(plus tijd om op te stijven)1 uur uur 30 minuten min
Servings: 8
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar
plasticfolie
Koeling
kookpan
keukenpapier
- 1 dl gevogeltefond
- Calvados naar smaak
- 4 Granny Smith-appels
- 2 dl water
- 100 g suiker
- 1 steranijs
- Citroensap naar smaak
- 250 g eendenlever
Voor de Gelei:
- ¼ liter kalfsfond
- 6 g gelatine
- Voor de Salade:
- 300 g mesclun
Voor de Dressing:
- ½ dl dragonazijn
- ½ dl sherryazijn
- Mosterd naar smaak
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- 1 dl druivenpitolie
- 1 dl walnootolie
- 1 dl bloedworstvocht
Voor de Garnering:
- Roomse kervel naar behoefte
- Bloedzuring naar behoefte
- Pissenlit paardenbloembladeren naar behoefte
- Appelstroop naar smaak
Snijd de bloedworst in plakken van 1/2 cm dik.
Kruid met zout en peper en haal de plakken door de bloem.
Bak de plakken in hete boter tot ze knapperig zijn, laat uitlekken op keukenpapier en laat afkoelen.
Blus de braadboter af met Calvados, voeg de gevogeltefond toe en laat inkoken tot 1 dl.
Snijd de eendenlever in dunne plakken, bestrooi met zeezout en bewaar in de koelkast.
Schil de appels, snijd ze in kleine blokjes en kook ze beetgaar in water, suiker, steranijs en citroensap.
Laat de appelblokjes uitlekken en afkoelen.
Gelei:
Breng de kalfsfond aan de kook, laat inkoken tot 2 dl, voeg de geweekte gelatine toe, breng op smaak en laat afkoelen.
Terrine:
Bekleed een terrinevorm met een laag bloedworst, gevolgd door gelei, appelblokjes en eendenlever.
Herhaal de lagen en laat de terrine opstijven in de koeling.
Salade:
Laat de mesclun uitlekken en meng met de dressing.
Snijd de terrine in plakken.
Maak de dressing lauwwarm en besprenkel de terrine en salade ermee.
Garneer met appelstroop, kervel, bloedzuring en pissenlit.
Wijnadvies:
Serveer met een zoete witte wijn zoals een Sauternes of een demi-sec Champagne.
Calories: 420kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 15g | Vet: 32g | Zout: 1.9g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / plasticfolie / Pagina 2