Selderij-Linzenstamppot met Champignons en Groene Kruiden

Selderij-Linzenstamppot met Champignons en Groene Kruiden

Een voedzame en kruidige stamppot met knolselderij, linzen en champignons, bereid in de magnetron voor een snelle en makkelijke maaltijd.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Groenten, Hoofdgerechten, Stamppot
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst
Servings: 2
Calories: 420kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Magnetronschaal met deksel
  • Lepel

Ingrediënten

  • 200 g gekookte rode of groene linzen
  • ½ knolselderij grof geraspt
  • 1 eetlepel citroensap
  • ½ prei in ringen
  • 1 teentje knoflook fijngesneden
  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder
  • 2 eetlepels water
  • 200 g grotchampignons in plakjes
  • 2 eetlepels gehakte groene kruiden bijv. peterselie, bieslook, tijm
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Rasp de knolselderij grof en doe deze in een magnetronschaal.
  • Sprenkel direct het citroensap erover om verkleuring te voorkomen.
  • Voeg de prei, knoflook en bouillonpoeder toe en sprenkel er het water over.
  • Meng alles goed door elkaar.
  • Sluit de schaal af en verwarm de groenten in de magnetron op vol vermogen (800 Watt) gedurende 15 minuten tot ze zacht en gaar zijn.
  • Roer de linzen, champignons en groene kruiden door het mengsel en verwarm nog 2 minuten in de magnetron.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer met een pittige komkommersalade van plakjes komkommer, citroensap, ringetjes Spaanse peper en lente-ui.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Grüner Veltliner of een frisse Sauvignon Blanc past goed bij de kruidige en frisse smaken van dit gerecht.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 55g | Protein: 18g | Vet: 6g | Zout: 1.2g | Sugar: 8g

Frisse citroenyoghurt met hazelnoten en frambozen

Frisse citroenyoghurt met hazelnoten en frambozen

Een fris en verfijnd dessert van hazelnoot-citroenyoghurt met verse frambozen, perfect voor een feestelijk tintje of een lichte afsluiting van de maaltijd.
Bereidingstijd15 minuten
koeltijd1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Noten, Zuivel
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 95 g fijngehakte hazelnoten
  • 1 citroen
  • 600 ml vanilleslagroomyoghurt
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 250 g verse frambozen

Instructies

  • Rooster de hazelnoten goudbruin in een droge koekenpan en laat ze afkoelen op een bord.
  • Boen de citroen schoon, rasp de schil en pers de helft van de citroen uit.
  • Meng in een kom de vanilleslagroomyoghurt met de citroenrasp, 1 eetlepel citroensap, vanillesuiker en de geroosterde hazelnoten.
  • Dek de kom af en zet de yoghurt minstens 1 uur in de koelkast om de smaken te laten ontwikkelen.
  • Was de frambozen voorzichtig in een zeef en laat ze goed uitlekken.
  • Schep de hazelnoot-citroenyoghurt in vier schaaltjes en verdeel de frambozen erover.
  • Garneer met wat extra geraspte citroenschil.

Notities

Serveertip:
Serveer met een extra topping van geroosterde hazelnoten voor extra crunch.
Wijnadvies:
Een licht mousserende Moscato d’Asti voegt een feestelijk tintje toe aan dit dessert. De zoete, fruitige tonen van de wijn combineren perfect met de frisse citroen en frambozen.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 6g | Vet: 15g | Zout: 0.1g | Sugar: 20g

Rabarbertaart met amandelvulling

Rabarbertaart met amandelvulling

Een heerlijke rabarbertaart met een zachte amandelvulling en een knapperige bodem. Perfect als dessert of bij de koffie.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak, Groenten, Noten, Taart
Land van herkomst: Internationaal, Nederland
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Quiche- en Taartdeeg 300 g
  • 100 g boter
  • 100 g paneermeel
  • 175 g kristalsuiker verdeeld
  • 500 g rabarber geschild en in stukken van 3 cm gesneden
  • 150 g poedersuiker
  • 100 g geschaafde amandelen verdeeld
  • 2 eieren
  • Rasp van 1 citroen
  • 1 tl gemalen kaneel

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte).
  • Haal het deeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  • Smelt de boter in een pan en voeg het paneermeel en 75 g kristalsuiker toe.
  • Roer tot het mengsel goudbruin is en haal van het vuur.
  • Meng de overgebleven kristalsuiker met de rabarber en laat het 30 minuten rusten.
  • Giet daarna het overtollige vocht af.
  • Meng in een kom de poedersuiker, 75 g geschaafde amandelen, citroenrasp, kaneel en eieren.
  • Voeg het botermengsel toe en roer goed.
  • Rol het deeg uit op het meegeleverde bakpapier en leg het in een ingevette taartvorm van 24 cm.
  • Versterk de rand van de taart met het overhangende deeg.
  • Prik met een vork gaatjes in de bodem.
  • Verdeel de vulling gelijkmatig over de bodem en leg de rabarber er decoratief bovenop.
  • Bak de taart 40 minuten in het onderste gedeelte van de oven, tot hij goudbruin is.
  • Garneer met de rest van de geschaafde amandelen en laat de taart iets afkoelen voor het serveren.

Notities

Serveertip:
Serveer de taart lauwwarm met een toef slagroom of een bolletje vanille-ijs voor extra luxe.
Wijnadvies:
Een dessertwijn zoals een Late Harvest Riesling of een Sauternes past uitstekend bij de zoetzure smaak van de rabarber en het romige van de amandelvulling.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 5g | Vet: 18g | Zout: 0.2g | Sugar: 27g

Frambozensmoothie met Citroensorbetijs

Frambozensmoothie met Citroensorbetijs

Deze frisse frambozensmoothie met citroensorbetijs is een heerlijke en verfrissende traktatie voor warme dagen, perfect als dessert of tussendoortje.
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, IJs, Smoothies
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • ½ citroen schoongeboend
  • 500 ml ijskoude fruitdrank appel/framboos
  • 300 g bevroren frambozen
  • 4 bollen citroensorbetijs

Instructies

  • Boen de citroen schoon en rasp de schil eraf.
  • Pers de citroen uit en vang het sap op.
  • Schenk de fruitdrank in een blender en voeg de citroenrasp, het citroensap en de bevroren frambozen toe.
  • Houd vier frambozen apart voor garnering.
  • Pureer de ingrediënten in de blender tot een dikke en gladde smoothie.
  • Schenk de smoothie in vier wijde glazen.
  • Schep in elk glas een bolletje citroensorbetijs en leg een framboos op elk bolletje ijs.

Notities

Serveertip:
Serveer de smoothie direct, zodat het sorbetijs mooi intact blijft en de smoothie zijn frisheid behoudt.
Wijnadvies:
Combineer deze smoothie met een lichte en mousserende wijn zoals Prosecco. De sprankelende bubbels vormen een feestelijke aanvulling op de fruitige en frisse tonen van de smoothie.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 1g | Vet: 2g | Zout: 0.1g | Sugar: 28g

Havermout-Rabarbertaart met Knapperige Kruimels

Havermout-Rabarbertaart met Knapperige Kruimels

Deze havermout-rabarbertaart combineert een knapperige kruimellaag met de frisse smaak van rabarber. Perfect als dessert of bij de koffie!
Bereidingstijd1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak, Groenten, Taart
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Lente, Zomer
Dieët: Vegetarisch
Servings: 6 personen
Calories: 310kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 rol Tante Fanny Vers Quiche- en Taartdeeg 300 g
  • 60 g bloem
  • 60 g grove havermoutvlokken
  • 150 g suiker
  • ½ tl kaneel
  • 1 tl sinaasappelschil geraspt
  • 75 g zachte boter
  • 500 g rabarber geschild en in 1 cm brede stukjes gesneden
  • 4 lange vingers of biscuit fijn gemalen

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200°C (boven-/onderwarmte) en haal het taartdeeg 10 minuten voor gebruik uit de koelkast.
  • Meng in een kom de bloem, havermoutvlokken, 75 g suiker, kaneel en sinaasappelschil tot een gelijkmatig mengsel.
  • Voeg de zachte boter toe en kneed met je handen tot een kruimelig deeg.
  • Plaats het kruimelmengsel in de koelkast.
  • Meng de rabarberstukjes met de resterende 75 g suiker en laat 30 minuten rusten.
  • Giet daarna het overtollige water af.
  • Rol het deeg met het bijgeleverde bakpapier uit en leg het in een taartvorm.
  • Druk met het uitstekende deeg de randen stevig aan om ze te versterken.
  • Verdeel de gemalen lange vingers over de bodem en leg de uitgelekte rabarberstukjes erbovenop.
  • Haal het kruimelmengsel uit de koelkast en strooi dit gelijkmatig over de rabarber.
  • Bak de taart in het midden van de oven gedurende 35 minuten, of tot hij goudbruin en knapperig is.
  • Laat de taart afkoelen en bestuif vlak voor het serveren met poedersuiker.

Notities

Serveertip:
Serveer warm met een bolletje vanille-ijs of een toefje slagroom voor een extra feestelijke touch.
Wijnadvies:
Combineer met een lichtzoete witte wijn zoals een Riesling of een Muscat, die de fruitige en zoete smaken van de taart aanvult.

Nutrition

Calories: 310kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 4g | Vet: 12g | Zout: 0.2g | Sugar: 25g

Citroen-Frambozenrol met Granita van Mousserende Wijn

Citroen-Frambozenrol met Granita van Mousserende Wijn

Een verrukkelijk en verfrissend dessert van luchtige meringue met citroenroom, frambozen en een zelfgemaakte mousserende granita.
inclusief invriestijd4 uur 30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit, IJs
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4 personen
Calories: 340kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de granita:

  • 100 g suiker
  • 500 ml mousserende witte wijn bijv. Fontanafredda Moscato d'Asti
  • 250 ml water
  • 300 ml vers citroensap ca. 6 citroenen

Voor de meringue:

  • 6 eiwitten
  • 200 g suiker
  • 1 theelepel maïzena
  • 1 theelepel witte wijnazijn
  • Enkele druppels vanillearoma

Voor de vulling:

  • 200 ml slagroom
  • 1 eetlepel poedersuiker
  • 1-2 eetlepels citroensap
  • ½ pot lemon curd ca. 170 g
  • 300 g verse frambozen

Voor de garnering:

  • Poedersuiker
  • Overgebleven frambozen

Instructies

Granita:

  • Breng in een steelpan de suiker, mousserende wijn en water aan de kook.
  • Roer tot de suiker volledig is opgelost.
  • Laat het mengsel afkoelen en meng met het citroensap.
  • Giet het mengsel in een diepvriesdoos en zet in de vriezer.
  • Haal de doos na 30 minuten uit de vriezer en roer met een vork de ijskristallen los.
  • Herhaal dit proces minstens vijf keer totdat grove ijskristallen ontstaan.

Meringue:

  • Verwarm de oven voor op 150°C.
  • Maak alle keukengerei vetvrij met een halve citroen.
  • Klop de eiwitten stijf en voeg geleidelijk de suiker toe, tot het mengsel dik en glanzend is.
  • Zeef de maïzena boven het eiwit en voeg de azijn en vanillearoma toe.
  • Spatel voorzichtig door het eiwitmengsel.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en teken een rechthoek van 22x33 cm.
  • Strijk het eiwitmengsel gelijkmatig uit over het bakpapier.
  • Bak de meringue 20 minuten in de oven, tot deze droog is.

Vulling:

  • Klop de slagroom met poedersuiker lobbig.
  • Meng met citroensap naar smaak.
  • Bestrooi een groot vel bakpapier met poedersuiker en leg de meringue erop.
  • Strijk de lemon curd over de meringue en verdeel de citroenroom gelijkmatig.
  • Leg de helft van de frambozen op de room en rol de meringue voorzichtig op met behulp van het bakpapier.
  • Laat de rol minstens 3 uur opstijven in de koelkast.

Serveren:

  • Snijd de meringuerol in plakken en leg ze op dessertborden.
  • Garneer met de overgebleven frambozen en strooi poedersuiker erover.
  • Schep de granita in champagneglazen en serveer naast de meringuerol.

Notities

Serveertip:
Vervang de zelfgemaakte granita door kant-en-klare citroensorbetijs als je tijd wilt besparen.
Wijnadvies:
Een glas mousserende wijn zoals Fontanafredda Moscato d'Asti past perfect bij dit dessert, met zijn frisse en lichtzoete smaak.

Nutrition

Calories: 340kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 6g | Vet: 15g | Zout: 0.1g | Sugar: 36g

Romige Pasta Carbonara met Spek en Basilicum

Romige Pasta Carbonara met Spek en Basilicum

Geniet van deze snelle en romige pasta carbonara met spek en verse basilicum, perfect voor een smaakvolle maaltijd.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta, Varkensvlees
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Snel te maken
Servings: 4 personen
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 150 gram jong belegen kaas geraspt
  • 2 eetlepels basilicum geknipt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 teentjes knoflook gesnipperd
  • 2 uien in partjes
  • 400 gram pasta naar keuze
  • 125 gram magere spekreepjes
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak

Instructies

  • Kook de pasta in ruim water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
  • Verhit intussen de olijfolie in een pan en fruit de uien met de knoflook gedurende 5 minuten.
  • Voeg de spekreepjes toe en bak ze nog eens 5 minuten mee tot ze goudbruin en knapperig zijn.
  • Giet de pasta af en meng het met het spekmengsel in de pan.
  • Voeg de geraspte kaas toe en roer goed door tot de kaas gesmolten is.
  • Breng op smaak met peper en meng het basilicum erdoor.
  • Serveer de pasta direct.

Notities

Serveer deze pasta met een klassieke Chianti uit Toscane, die zijn fruitige aroma's en levendige zuurgraad mooi combineert met de rijke smaak van het gerecht.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 22g | Vet: 25g | Zout: 2.5g | Sugar: 5g

Sinaasappelboter Ontbijtplakken met Aardbeien

Sinaasappelboter Ontbijtplakken met Aardbeien

Een heerlijk fris en fruitig ontbijt met romige sinaasappelboter en zoete aardbeien. Perfect voor een feestelijke start van de dag.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Brood, Fruit, Ontbijt
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Moederdag, Valentijnsdag
Servings: 4 personen
Calories: 230kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 duivekaterbrood of ander wit brood in 4 dikke plakken gesneden
  • 50 g roomboter op kamertemperatuur
  • 1 sinaasappel
  • 1 bakje aardbeien gewassen en in stukjes gesneden
  • Poedersuiker naar smaak
  • 4 blaadjes munt voor garnering

Instructies

  • Laat de roomboter op kamertemperatuur komen.
  • Was de sinaasappel en rasp de schil.
  • Snijd de sinaasappel doormidden en pers een beetje sap uit.
  • Klop de zachte boter op de laagste stand luchtig met een mixer.
  • Voeg poedersuiker en sinaasappelsap toe en meng goed.
  • Klop vervolgens op een hogere snelheid tot de boter luchtig en romig is.
  • Besmeer de dikke plakken brood met de sinaasappelbotercrème.
  • Verdeel de stukjes aardbeien over de boter.
  • Garneer elk broodje met een blaadje munt en bestrooi eventueel met extra poedersuiker.
  • Serveer direct voor een feestelijk en smaakvol ontbijt.

Notities

Serveertip:
Serveer met een glaasje vers geperste sinaasappelsap of een kopje thee voor een compleet ontbijt.
Wijnadvies:
Geen wijnadvies, ideaal te combineren met een frisse mocktail of jus d’orange.

Nutrition

Calories: 230kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 4g | Vet: 9g | Zout: 0.3g | Sugar: 12g

Pitabroodje Gyros met Huisgemaakte Tzatziki ala ’t Zusje

Pitabroodje Gyros met Huisgemaakte Tzatziki ala 't Zusje

Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Broodjes, Hapjes, Hoofdgerechten, Tapas, Vlees
Land van herkomst: Griekenland
Servings: 4 personen
Calories: 400kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor het pitabroodje gyros:

  • 4 mini pitabroodjes
  • 200 gram gyrosvlees
  • Witte kool fijngesneden

Voor de tzatziki:

  • 150 gram Griekse yoghurt
  • 100 gram komkommer
  • 2 teentjes knoflook uitgeperst
  • 20 ml citroensap
  • Olijfolie
  • Peper en zout naar smaak

Optioneel:

  • verse dille fijngehakt

Instructies

  • Rasp de komkommer en laat deze goed uitlekken in een schone theedoek of kaasdoek.
  • Druk het overtollige vocht eruit.
  • Meng in een kom de Griekse yoghurt, komkommerrasp, citroensap en uitgeperste knoflook.
  • Voeg een scheutje olijfolie toe en breng op smaak met peper, zout en eventueel een beetje dille.
  • Verwarm de pitabroodjes volgens de instructies op de verpakking.
  • Leg een beetje witte koolsalade op een tapasschaaltje en leg hier een opengesneden pitabroodje tegenaan.
  • Zet er een tipje tzatziki bij.
  • Bak de gyrosreepjes in een koekenpan totdat ze lekker krokant zijn.
  • Schep de gebakken gyrosreepjes in de pitabroodjes en serveer met de witte koolsalade en tzatziki.

Notities

Wijnadvies:

Een frisse witte wijn zoals een Assyrtiko of een Sauvignon Blanc past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 400kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 6g

Zalmtartaar met Gepocheerd Ei, Bieslook en Crème Fraîche

Zalmtartaar met Gepocheerd Ei, Bieslook en Crème Fraîche

Voorbereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten
Dieët: Glutenvrij
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g zalmtartaar
  • 1 citroen schoongeboend
  • 10 g bieslook
  • 4 biologische eieren
  • 125 g crème fraîche
  • 4 kerstboom kerstcrackers
  • 2 eetlepels azijn
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

  • Haal de zalmtartaar een half uur voor serveren uit de diepvries.
  • Rasp de gele schil van de citroen, pers de vrucht uit en snij de bieslook fijn. Roer het rasp en de helft van de bieslook door de zalm. Breng op smaak met peper en citroensap. Verdeel de crème fraîche en de zalmtartaar over borden.
  • Breng 6 cm water tot tegen de kook aan in een ondiepe pan, voeg de azijn toe en zet daarna het vuur laag.
  • Breek elk ei in een klein kopje en bekleed een bord met keukenpapier. Maak met een lepel een draaikolkje in het hete water, schenk een ei in het kolkje en pocheer het ei 2 tot 3 minuten. Schep het met een schuimspaan uit de pan en leg het op het keukenpapier. Herhaal dit met de rest van de eieren.
  • Leg de eieren op de zalmtartaar. Bestrooi met de bieslook, zout en peper naar smaak en serveer de kerstcrackers erbij.

Notities

Als het pocheren van eieren te veel moeite kost, serveer de zalmtartaar dan met zachtgekookte eieren.
Een droge witte wijn, zoals een Chardonnay, past goed bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 30g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 1g