Smaakvolle Appel-Kerrieroom

Smaakvolle Appel-Kerrieroom

Een heerlijke en unieke saus van appel en kerrie, perfect om je gegrilde kipgerechten een extra smaakdimensie te geven. Makkelijk te maken!
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Saus
Land van herkomst: Internationaal
Servings: 4 personen
Calories: 85kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 ¼ dl crème fraîche
  • 1 sjalotje fijngehakt
  • ½ appel geraspt
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1 theelepel citroensap

Instructies

  • Meng de crème fraîche in een kom tot een gladde consistentie.
  • Voeg het fijngehakte sjalotje, de geraspte appel, het kerriepoeder en het citroensap toe aan de crème fraîche.
  • Roer goed door totdat alle ingrediënten goed gemengd zijn.
  • Proef de saus en pas de smaak aan door eventueel meer kerriepoeder of citroensap toe te voegen.
  • Serveer direct bij gegrilde kip of bewaar gekoeld tot gebruik.

Notities

Combineer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Viognier voor een perfecte smaakbeleving.

Nutrition

Calories: 85kcal | koolhydraten: 3g | Protein: 1g | Vet: 7g | Zout: 0.1g | Sugar: 2g

Romige Champignon Carbonara

Romige Champignon Carbonara

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kaas, Pasta, Varkensvlees
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories: 540kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 300 g dun gesneden spekblokjes
  • 250 g champignons zeer fijn gesneden
  • 1 liter halfvolle melk
  • 500 ml room
  • 100 g Grana Padano kaas geraspt
  • 1 bakje ricola sla
  • Peper
  • Zout
  • Verse nootmuskaat
  • Witte saus op basis van maïzena
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 400 g pasta naar keuze

Instructies

  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur.
  • Voeg de spekblokjes en fijngehakte champignons toe.
  • Bak ze tot ze goudbruin zijn en het spek knapperig is, roer regelmatig om.
  • Voeg de melk en room toe aan de pan.
  • Breng op smaak met peper, zout en verse nootmuskaat.
  • Laat de saus sudderen tot hij iets is ingedikt, roer regelmatig.
  • Voeg 2/3 van de geraspte Grana Padano kaas toe aan de saus en roer tot de kaas volledig gesmolten is.
  • Verdik de saus indien nodig met witte saus op basis van maïzena.
  • Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Giet de pasta af en voeg toe aan de saus.
  • Meng goed.
  • Serveer de romige champignon carbonara direct, gegarneerd met een handvol verse ricola sla en bestrooid met de resterende geraspte Grana Padano kaas.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige champignon carbonara vraagt om een volle, romige witte wijn zoals een Chardonnay of een Vermentino. De rijke smaken van de saus worden perfect gecompenseerd door de zachtheid van de wijn.

Nutrition

Calories: 540kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 22g | Vet: 46g | Zout: 1.2g | Sugar: 6g

Gegrilde Biefstuksalade met Mango en Paprika

Gegrilde Biefstuksalade met Mango en Paprika

Een frisse en kleurrijke biefstuksalade met sappige mango, knapperige paprika en een kruidige limoendressing. Perfect als lichte lunch of zomerse maaltijd!
Bereidingstijd20 minuten
marineren1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Fruit, Rundvlees, Salade
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4 personen
Calories: 420kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 2 biefstukken van elk 100 g
  • 5 eetlepels olijfolie
  • Sap en rasp van 1 limoen
  • 3 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel rietsuiker
  • 1 gele paprika in stukjes
  • 2 mango's geschild en in blokjes
  • 100 g veldsla
  • 15 g koriander

Instructies

  • Laat de biefstukken op kamertemperatuur komen.
  • Snijd de paprika in stukjes.
  • Verhit een grillpan.
  • Bestrijk de biefstukken met 1 eetlepel olijfolie en grill ze ongeveer 4 minuten per kant.
  • Laat de biefstukken 5 minuten rusten en snijd ze vervolgens in dunne reepjes.
  • Boen de limoen schoon, rasp de schil en pers het sap uit.
  • Meng in een kom de limoenrasp, limoensap, ketjap, suiker en de helft van de paprika.
  • Roer er de rest van de olijfolie door om een dressing te maken.
  • Schep de biefstukreepjes door de dressing en laat dit 1½ uur marineren.
  • Schil de mango’s en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Meng de mango met de veldsla en koriander.
  • Verdeel de salade over 4 borden en leg de gemarineerde biefstukreepjes er bovenop.

Notities

Serveertip:
Serveer met knapperig stokbrood of een frisse limoen-muntsaus voor extra smaak.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn zoals een Pinot Noir of een frisse witte Sauvignon Blanc past goed bij deze biefstuksalade.

Nutrition

Calories: 420kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 26g | Vet: 23g | Zout: 2.1g | Sugar: 22g

Pittige Kip Carpaccio Wraps met Kerriemayonaise

Pittige Kip Carpaccio Wraps met Kerriemayonaise

Snelle en smaakvolle borrelhapjes met kip, Parmezaanse kaas en een pittige kerriemayonaise.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Recept categorieën: Borrelhapjes, Hapjes, Kip, Noten, Wraps
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 16 hapjes
Calories: 80kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 20 g pijnboompitten
  • 2 el mayonaise
  • 2 handjes rucola
  • 2 grote tortilla's
  • 22 plakken gebraden kip
  • 40 g Parmezaanse kaas
  • 1 tl kerriepoeder
  • Snufje chilivlokken

Instructies

  • Meng de mayonaise met kerriepoeder en chilivlokken.
  • Gebruik een siliconen spatel om het kerriemayonaise mengsel gelijkmatig over de tortilla's te verdelen.
  • Beleg de tortilla's volledig met plakken gebraden kip.
  • Spoel de rucola af en verdeel deze over de kip.
  • Rooster de pijnboompitten goudbruin in een droge koekenpan en strooi ze over de rucola.
  • Rasp de Parmezaanse kaas rijkelijk over de tortilla's.
  • Rol de tortilla's stevig op tot wraps.
  • Leg ze met de naad naar beneden.
  • Snijd elke wrap in acht stukken.
  • Serveer de wraps eventueel met cocktailprikkers.

Notities

Serveertip:
Serveer de wraps met een frisse yoghurtdip.
Wijnadvies:
Een lichte en frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc past goed bij deze pittige wraps.

Nutrition

Calories: 80kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 5g | Vet: 5g | Zout: 0.3g | Sugar: 1g

Chocolade Tijgerrol met Roomkaasvulling

Chocolade Tijgerrol met Roomkaasvulling

Deze Chocolade Tijgerrol met romige roomkaasvulling is een ware traktatie! De luchtige biscuit met chocoladepatroon en zachte vulling maken dit een perfect dessert of gebak voor bij de koffie.
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Cake, Chocolade, Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 10
Calories: 325kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • Biscuit:
  • 150 gram bloem
  • 150 gram suiker
  • 5 eieren kamertemperatuur
  • 2 eetlepels cacaopoeder
  • Schil van 1 citroen
  • 1 vanillestokje
  • ¼ theelepel zout

Vulling:

  • 300 gram roomkaas
  • 100 gram pure chocolade
  • 100 milliliter vloeibare slagroom
  • 4 eetlepels poedersuiker

Instructies

  • Klop de eieren samen met suiker en zout luchtig.
  • Zeef de bloem en voeg deze geleidelijk toe, meng goed door met een garde.
  • Voeg de geraspte citroenschil en het merg van het vanillestokje toe en spatel dit erdoor.
  • Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
  • Schep een kwart van het beslag in een aparte kom en meng met de cacaopoeder.
  • Doe dit beslag in een spuitzak.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit met het chocoladebeslag in de lengte tijgerstrepen op het bakpapier.
  • Bak de strepen 2 minuten in de oven.
  • Haal de bakplaat uit de oven en verdeel voorzichtig de rest van het beslag over de tijgerstrepen.
  • Strijk het beslag glad met een siliconen spatel.
  • Bak de cake in 15 minuten gaar in de oven.
  • Laat de cake afkoelen op de bakplaat en bestuif met poedersuiker om plakken te voorkomen.
  • Leg een vel bakpapier en een tweede bakplaat erbovenop en draai het geheel om.
  • Verwijder voorzichtig het bakpapier en draai de cake terug met het tijgerpatroon naar beneden.
  • Verplaats de cake naar een snijplank en snijd de randen bij zodat een mooie rechthoek ontstaat.
  • Hak de chocolade fijn en meng deze met roomkaas, poedersuiker en vloeibare slagroom tot een glad mengsel.
  • Verdeel dit mengsel gelijkmatig over de cake met behulp van een spatel.
  • Rol de cake strak op en leg hem met de naad naar beneden.
  • Snijd de Chocolade Tijgerrol in plakken en serveer.

Notities

Serveertip:

Deze Tijgerrol is heerlijk bij een kop koffie of thee. Serveer met een toefje slagroom en vers fruit zoals frambozen of aardbeien voor een extra feestelijk effect.

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals een Muscat of een Late Harvest Riesling past goed bij dit rijke en smaakvolle dessert.

Nutrition

Calories: 325kcal | koolhydraten: 34g | Protein: 6g | Vet: 18g | Zout: 0.3g | Sugar: 24g

Gemakkelijke Pasta

Gemakkelijke Pasta

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Pasta
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 210 graden Celsius.
  • Leg de feta in een ovenschaal en voeg de cherrytomaten toe.
  • Pel de knoflooktenen en snijd ze fijn met een mes.
  • Verdeel de gesneden knoflook over de tomaten.
  • Bestrooi het geheel met Italiaanse kruidenmix, Hot & Spicy kruidenmix en een snufje zout.
  • Besprenkel met olijfolie en bak minimaal 20 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Kook de tagliatelle volgens de instructies op de verpakking gaar.
  • Giet af, maar bewaar een beetje van het kookvocht.
  • Als de cherrytomaten grotendeels gepoft zijn, help dan de overgebleven tomaten door ze plat te drukken (voorzichtig, want heet).
  • Meng met een siliconen spatel alles tot een romige pastasaus.
  • Meng de gekookte tagliatelle door de pastasaus.
  • Serveer de Gemakkelijke Zondagse Pasta met geraspte Parmezaanse kaas en rucola.
  • Geniet van je maaltijd!

Verfrissende Citroenmousse met Mascarpone

Verfrissende Citroenmousse met Mascarpone

Voorbereidingstijd15 minuten
rusttijd in de koelkast2 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Fruit
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 250 g mascarpone
  • 100 g suiker
  • 1 citroen
  • 3 eieren

Instructies

  • Rasp de schil van de citroen en pers hem uit.
  • Klop de eiwitten stijf met een mixer.
  • Meng in een kom de eidooiers met suiker en klop tot een luchtige massa.
  • Voeg de mascarpone, geraspte citroenschil en citroensap toe aan het eidooiermengsel.
  • Meng goed.
  • Voeg voorzichtig de opgeklopte eiwitten toe aan het mascarponemengsel.
  • Vouw ze er voorzichtig doorheen tot alles goed gemengd is.
  • Giet de bereiding in kleine kommetjes en laat minimaal twee uur rusten in de koelkast.

Notities

Serveer deze verfrissende citroenmousse als een licht en luchtig dessert na een zomerse maaltijd.

Wijnadvies:

Het past goed bij een glas mousserende wijn zoals Prosecco of een zoete witte wijn zoals een Moscato d'Asti.

Madeleines met Citroen

Madeleines met Citroen

Maak zelf klassieke Franse madeleines met een vleugje citroen. Perfect als verfijnd tussendoortje bij de koffie of thee!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak, Koek
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Feestdagen etc: Kerst, Moederdag
Servings: 15 stuks
Calories: 95kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Madeleine koekjesvorm, ingevet en met bloem bestoven
  • Garde of elektrische mixer
  • rooster

Ingrediënten

  • 120 g bloem
  • 125 g gesmolten boter
  • 135 g suiker
  • 4 eieren
  • 1 theelepel bakpoeder
  • Geraspte schil van 1 citroen

Instructies

  • Zeef de bloem en het bakpoeder samen in een kom.
  • Klop in een andere kom de suiker en eieren tot een dik en luchtig mengsel.
  • Voeg de geraspte citroenschil toe en roer kort door.
  • Meng de bloem in delen door het eimengsel en voeg daarna de gesmolten boter toe.
  • Roer tot een glad beslag.
  • Zet het beslag 20-30 minuten in de koelkast om te rusten.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Vul de holletjes van de madeleinevorm voor 2/3 met het beslag.
  • Bak de madeleines in het midden van de oven gedurende 10 minuten, of tot ze goudbruin zijn.
  • Haal de madeleines uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een glas lichtzoete mousserende wijn zoals een Moscato d’Asti, die de citrustonen in de madeleines complimenteert.

Nutrition

Calories: 95kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 2g | Vet: 5g | Zout: 0.1g | Sugar: 6g

Bietenrisotto

Bietenrisotto

Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 -6 personen
Calories:
Author: Christine Brekelmans

Equipment

Ingrediënten

  • 750 ml bietensap
  • 2 uien fijngehakt
  • 1 eetlepel roze peperbessen optioneel
  • Olijfolie om in te bakken
  • 400 gram risotto
  • 4 rode bieten in blokjes gesneden
  • 50 gram zonnebloempitten
  • 50 gram gemalen cashewnoten
  • 1,5 eetlepel honing
  • 75 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 2 eetlepels frambozenazijn
  • 75 gram rucola

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Breng het bietensap aan de kook in een pan.
  • Verhit een beetje olijfolie in een hapjespan en fruit hierin de fijngehakte ui.
  • Voeg de blokjes rode biet toe aan de pan samen met de risotto.
  • Giet een beetje bietensap in de pan en laat de rijst gaar worden.
  • Voeg indien nodig meer bietensap toe tot de rijst gaar is.
  • Leg een met bakpapier beklede bakplaat klaar en verspreid de zonnebloempitten en gemalen cashewnoten erop.
  • Besprenkel met honing en voeg zout en peper toe.
  • Leg hier bovenop de plakken Parmezaanse kaas.
  • Bak de bakplaat ongeveer 10 minuten in de oven, houd het goed in de gaten.
  • Breng de risotto op smaak met frambozenazijn, zout en peper.
  • Roer de geraspte Parmezaanse kaas door de risotto.
  • Hak de rucola grof en meng het door de risotto.
  • Serveer de bietenrisotto in diepe borden, garneer met extra rucola en Parmezaanse kaas en leg de plakken kaas met noten en pitten er bovenop.

Notities

  • Voor een veganistische versie kun je de Parmezaanse kaas vervangen door veganistische kaas of gistvlokken.
  • Deze bietenrisotto is heerlijk als hoofdgerecht of als bijgerecht bij gegrilde groenten.

Wijnadvies:

Een lichte rode wijn zoals een Pinot Noir past goed bij dit gerecht en vult de smaken mooi aan.

Sinaasappeltaart met Grand Marnier IJs

Sinaasappeltaart met Grand Marnier IJs

Verwen je gasten met deze verfijnde sinaasappeltaart, geserveerd met huisgemaakt Grand Marnier ijs en een toefje meringue. De perfecte afsluiting van een feestelijk diner, compleet met een vleugje citrus en een vleugje luxe.
inclusief koeltijd2 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, IJs
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Dieët: Notenvrij
Feestdagen etc: Kerst, Pasen
Servings: 8
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 500 g bloem
  • 5 g vanillesuiker
  • 100 g eieren
  • 250 g poedersuiker
  • 200 g boter
  • 5 g zout

Voor de vulling:

  • 4 eieren
  • 1 eidooier
  • 120 g crème fraîche
  • 120 g sinaasappelsap
  • Rasp van 2 sinaasappels
  • 200 g suiker

Voor de meringue:

  • 125 g eiwit
  • 250 g suiker
  • 100 g water

Voor het ijs:

  • 1 liter melk
  • 175 g suiker
  • 100 g eidooiers
  • 1 dl Grand Marnier
  • 2,5 dl room
  • Voor de garnering:
  • Spinsuiker
  • Mintblaadjes
  • Oranjesnippers

Instructies

Voor het deeg:

  • Meng de boter, poedersuiker, vanillesuiker, zout en eieren tot een homogeen deeg.
  • Laat het deeg opstijven in de koelkast.
  • Rol het deeg uit en bekleed ronde taartvormpjes ermee.
  • Bak de taartjes blind door ze te bedekken met bakpapier en bakbonen.
  • Verwijder na 15 minuten de bakbonen en het bakpapier en bak de taartjes nog eens 5 minuten tot ze lichtbruin zijn.

Voor de vulling:

  • Meng de eieren, eidooier, suiker, sinaasappelsap, sinaasappelrasp en crème fraîche tot een glad mengsel.
  • Giet dit in de afgekoelde taartbodems.
  • Bak de taartjes in een voorverwarmde oven op 170°C gedurende 20-25 minuten, of tot de vulling stevig is.

Voor de meringue:

  • Kook de suiker met water tot het een temperatuur van 121°C bereikt (gebruik een suikerthermometer).
  • Klop de eiwitten tot stijve pieken en voeg geleidelijk de hete suikersiroop toe terwijl je blijft kloppen.
  • Blijf kloppen tot het mengsel is afgekoeld en glanzend is.

Voor het ijs:

  • Verhit de melk samen met de suiker tot 80°C.
  • Meng dit met de eidooiers en roer goed door.
  • Voeg de Grand Marnier en room toe, en draai het mengsel in een ijsmachine tot romig ijs.

Afwerking:

  • Spuit de meringue op de afgekoelde taartjes en brand deze lichtjes af met een gasbrander.
  • Plaats een bolletje Grand Marnier ijs naast de taartjes.
  • Maak spinsuiker door gesmolten suiker met een vork rond een pollepel te draaien en plaats dit op het ijs.
  • Garneer de taartjes en ijs met mintblaadjes en oranjesnippers.
  • Strooi eventueel wat poedersuiker over het geheel voor een feestelijk effect.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een glaasje Grand Marnier of een dessertwijn zoals Sauternes.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 85g | Protein: 10g | Vet: 25g | Sugar: 70g