Chocolade Bananenshake Taart

Chocolade Bananenshake Taart

Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd3 uur
koelen12 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak
Land van herkomst: America
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4 personen
Calories: 520kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 reep chocolade
  • 1 blikje gecondenseerde melk
  • 1 pakje biscuits
  • 3 grote bananen
  • Slagroom
  • 50 g boter

Instructies

  • Kook het blikje gecondenseerde melk (met blik) gedurende 3 uur.
  • Laat het daarna afkoelen.
  • Doe de biscuits in een plastic zak en verkruimel ze met een deegroller.
  • Smelt de boter en meng deze met de verkruimelde biscuits.
  • Druk dit mengsel op de bodem van een schaal om een stevige korst te vormen.
  • Snijd de bananen in plakjes en verdeel ze gelijkmatig over de biscuitbodem.
  • Smeer de gekookte gecondenseerde melk over de bananen.
  • Klop de slagroom stijf en verdeel deze over de gecondenseerde melklaag.
  • Rasp de chocolade en strooi deze als laatste over de slagroomlaag.
  • Zet de bananenshake taart gedurende 12 uur in de koelkast om op te stijven.
  • Geniet van deze heerlijke bananenshake taart!

Notities

Wijnadvies:

Deze zoete en romige taart gaat goed samen met een glas Moscato d'Asti of een dessertwijn zoals een Late Harvest Riesling.

Nutrition

Calories: 520kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 7g | Vet: 27g | Zout: 0.4g | Sugar: 45g

Ossehaas in Deeg met Honing-Tijmsaus

Ossehaas in Deeg met Honing-Tijmsaus

Geniet van de verfijnde smaak van ossehaas in bladerdeeg, verrijkt met een smakelijke vulling van kalfsgehakt, kruiden en een honing-tijmsaus. Perfect voor een feestelijke maaltijd.
Bereidingstijd1 uur 30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Rundvlees
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst, Oud & Nieuw
Servings: 4
Calories: 600kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 600 g ossehaas middenstuk
  • 1,25 dl droge rode wijn
  • 2 eetlepels olie
  • Zout en peper naar smaak

Vulling:

  • 200 g mager kalfsgehakt
  • ½ theelepel mosterd
  • ½ theelepel zout
  • 1 theelepel groene peper
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • 1 theelepel tijm
  • 30 g geraspte ui
  • 1 eetlepel paneermeel

Deeg:

  • 450 g bladerdeeg 10 plakjes
  • 1 eidooier
  • 2 eetlepels slagroom

Instructies

  • Wrijf het vlees in met olie en laat het 30 minuten op kamertemperatuur rusten.
  • Braad het vlees in een hete pan rondom aan gedurende 10 minuten.
  • Keer het regelmatig om, maar prik niet in het vlees.
  • Bestrooi het vlees met 1 theelepel zout en 1/4 theelepel peper op een stuk aluminiumfolie.
  • Schenk de rode wijn bij het braadvocht en laat het inkoken tot ongeveer 2 eetlepels.
  • Bestrijk de ossehaas met het ingekookte braadvocht en laat het goed koud worden in de koelkast, verpakt in folie.
  • Meng alle ingrediënten voor de vulling in een kom.
  • Rol het ontdooide bladerdeeg uit tot een lap van 3 mm dik.
  • Bestrijk in het midden 1/4 van de vulling.
  • Leg de ossehaas erop en verdeel de rest van de vulling erover.
  • Rol het deeg om het vlees en leg het met de naad naar beneden in een braadslede.
  • Snijd restjes deeg in reepjes en leg deze over de bovenkant van het vlees.
  • Klop de eidooier los met de room en bestrijk het deeg ermee.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Braad het vlees in het midden van de oven gedurende 40-50 minuten goudbruin.
  • Laat het 10 minuten rusten alvorens aan te snijden.

Notities

Serveer met honing-tijmsaus.
Wijnadvies:
Combineer dit gerecht met een volle, krachtige Saint-Emilion. De wijn complementeert het rijke smaakprofiel van het rode vlees en de zoete honing-tijmsaus.

Nutrition

Calories: 600kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 45g | Vet: 35g | Zout: 1g | Sugar: 2g

Verfijnde Dim Sum met Gerookte Rivierpaling en Sinaasappel

Verfijnde Dim Sum met Gerookte Rivierpaling en Sinaasappel

Deze verfijnde dim sum combineert de rokerige smaak van rivierpaling met de frisse sinaasappel en zoete, karamellizede cashewnoten voor een unieke en elegante maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten
voor het drogen van de olijven3 uur
Recept categorieën: Fingerfood, Fruit, Noten, Vis, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 400 g gerookte rivierpaling in 16 stukjes
  • 2 sinaasappels
  • 50 g cashewnoten
  • 20 g suiker
  • 200 g ontpitte zwarte olijven
  • 100 ml olijfolie
  • 1 chilipeper
  • 1 lente-ui

Instructies

  • Schil de sinaasappels en snijd ze in partjes die even groot zijn als de stukjes paling.
  • Leg elk stukje paling op een schijfje sinaasappel.
  • Droog de zwarte olijven gedurende 2-3 uur in een oven op 100°C.
  • Doe de olijven vervolgens in een keukenmachine met een scheutje water en de olijfolie, en mix tot een gladde massa.
  • Plaats de cashewnoten op een ingevette vuurvaste schaal en bestrooi ze met de suiker.
  • Karameliseer de cashewnoten in een voorverwarmde oven op 180°C totdat ze goudbruin zijn.
  • Laat de cashewnoten afkoelen en breek ze in stukjes.
  • Verdeel 4 stukjes paling over elk bord.
  • Garneer met fijngesneden chilipeper en lente-ui.
  • Strooi enkele stukjes gekarameliseerde cashewnoten rondom en werk af met de zwarte olijfolie.

Notities

Deze verfijnde dim sum combineert gerookte rivierpaling met de frisse smaak van
sinaasappel en karamelachtige cashewnoten. Deze verfijnde dim sum combineert gerookte rivierpaling met de frisse smaak van sinaasappel en karamelachtige cashewnoten.
Wijnadvies:
Een lichte, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling past goed bij deze verfijnde dim sum. De frisse zuren van de wijn vullen de rokerige paling en de citrus aan.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 15g | Vet: 22g | Zout: 0.4g | Sugar: 10g

Dadar Isi Bandung – Gevulde Indonesische Omelet

Dadar Isi Bandung – Gevulde Indonesische Omelet

Een smaakvolle gevulde Indonesische omelet met gekruid gehakt en verse groenten.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Brunch, Ei, Hoofdgerechten, Lunch, Vlees
Land van herkomst: Indonesië
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Dieët: Flexitarisch
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 4 losgeklopte eieren
  • 250 g half-om-half gehakt
  • 1 ui fijngesneden
  • 1 teentje knoflook fijngesneden
  • 2 theelepels djahe gemberpoeder
  • ½ theelepel trassi
  • ½ theelepel djinten komijn
  • 15 cm prei fijngesneden
  • 1 eetlepel gesneden selderij
  • 1 theelepel sesamolie
  • ¼ theelepel zout
  • ¼ theelepel versgemalen zwarte peper
  • Olie om te bakken

Instructies

  • Meng de losgeklopte eieren met peper, zout en sesamolie.
  • Verhit wat olie in een koekenpan en bak kleine omeletten van het eimengsel.
  • Leg ze op een schaal en houd ze warm.
  • Verhit opnieuw wat olie in dezelfde pan en fruit de ui, knoflook, prei en selderij tot ze zacht en geurig zijn.
  • Voeg het gehakt toe en bak het rul en goudbruin.
  • Voeg de djahe, trassi en djinten toe en roer goed door.
  • Laat het mengsel op laag vuur gaar worden.
  • Schep een deel van het gehaktmengsel in het midden van elke omelet.
  • Vouw de omeletten dicht en serveer direct.

Notities

Heerlijk met gestoomde rijst en een frisse salade of sambal naar smaak.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Riesling of een glas ijskoude thee past perfect bij dit gerecht

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 20g | Vet: 25g | Zout: 1.1g | Sugar: 2g

Italiaanse Sperziebonensalade met Amandelen

Italiaanse Sperziebonensalade met Amandelen

Deze frisse Italiaanse sperziebonensalade met geroosterde amandelen en een lichte vinaigrette is een heerlijk bijgerecht voor elke maaltijd. Eenvoudig te maken en vol van smaak!
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Noten, Salade
Land van herkomst: Italië
Servings: 4 personen
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g sperziebonen
  • 50 g lente-uitjes in fijne ringen gesneden
  • 20 g geroosterde geschaafde amandelen
  • 1 eetlepel witte wijnazijn
  • 50 ml olijfolie
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen zwarte peper naar smaak

Instructies

  • Snijd de lente-uitjes in fijne ringen en leg ze 10 minuten in een beetje witte wijnazijn om ze te laten marineren.
  • Was en punt de sperziebonen.
  • Kook ze 10 minuten in kokend gezouten water totdat ze beetgaar zijn.
  • Giet de sperziebonen af en laat ze afkoelen.
  • Doe de afgekoelde sperziebonen in een schaal en voeg de uitgelekte uienringen toe.
  • Bestrooi de salade met geroosterde geschaafde amandelen.
  • Meng in een aparte kom 1 eetlepel witte wijnazijn, een snufje zout en circa 50ml olijfolie om een vinaigrette te maken.
  • Breng de salade vlak voor het serveren op smaak met de vinaigrette.
  • Maak het af met royaal versgemalen zwarte peper en serveer direct.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een lichte, frisse witte wijn zoals Pinot Grigio of een Vermentino.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 3g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 3g

Sperziebonen met Taugé en Banaan in Ketjapsaus

Sperziebonen met Taugé en Banaan in Ketjapsaus

Een verrassende combinatie van sperziebonen, taugé, en banaan in een smaakvolle ketjapsaus. Dit Indonesische bijgerecht is snel te maken en ideaal om te serveren bij een feestelijke maaltijd!
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten
Land van herkomst: Azië, Indonesië
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 1 kleine rode paprika
  • 4 bananen
  • 250 gram taugé
  • 3 eetlepels ketjap
  • 1 theelepel sambal
  • 750 gram sperziebonen

Instructies

  • Snijd de uien en paprika in kleine stukjes.
  • Was de taugé en laat goed uitlekken.
  • Verhit olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Bak de ui 3 minuten totdat deze glazig is.
  • Voeg de paprika toe en bak nog 3 minuten mee.
  • Voeg de sperziebonen, ketjap, sambal en 1 deciliter water toe.
  • Dek de pan af en laat 10 minuten koken als de sperziebonen uit de diepvries komen, anders 2 minuten als ze vers zijn.
  • Pel de bananen en snijd ze in stukjes.
  • Verwijder het deksel en verwarm nog 5 minuten.
  • Roer de taugé erdoor en verwarm nog 1 minuut.
  • Serveer warm.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een droge Riesling of een lichte, fruitige rosé.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 4g | Vet: 3g | Zout: 1.5g | Sugar: 20g

Pittige Sperziebonen in Tomatensaus

Pittige Sperziebonen in Tomatensaus

Deze pittige sperziebonen in tomatensaus zijn een heerlijk bijgerecht vol smaak. Perfect voor een zomerse picknick of een lichte lunch. Snel te maken en geschikt voor diverse diëten!
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Lunch
Land van herkomst: Mediterraan
Feestdagen etc: Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 eetlepel basilicum
  • 1 blik sperziebonen
  • ½ blik tomaten
  • 1 theelepel oregano
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels olie
  • Peper naar smaak
  • Zout naar smaak
  • 1 ui

Instructies

  • Verhit de olie in een koekenpan op middelhoog vuur.
  • Fruit de gesnipperde ui totdat deze glazig is.
  • Voeg de fijngesneden knoflook toe en bak kort mee.
  • Doe het halve blik tomaten erbij, samen met de oregano, peper, en zout.
  • Laat de saus 30 minuten zachtjes pruttelen.
  • Voeg vervolgens de sperziebonen toe en verwarm alles goed door.
  • Schep het gerecht over in een schaal en bestrooi met de basilicum.
  • Serveer direct of laat afkoelen voor een koude bereiding.

Notities

Wijnadvies:
Serveer met een droge rosé of een lichte, fruitige witte wijn zoals Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 150kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 2g | Vet: 12g | Zout: 0.6g | Sugar: 3g

Spaanse Aardappelsalade met Knoflooksaus

Spaanse Aardappelsalade met Knoflooksaus

Een frisse Spaanse aardappelsalade met knoflooksaus en peterselie, perfect voor bij een zomerse barbecue of als bijgerecht bij een picknick.
(exclusief koeltijd)25 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Salade, Voorgerechten
Land van herkomst: Spanje
Jaargetijde:: Herfst, Zomer
Feestdagen etc: Picknick, Verjaardag
Servings: 4 personen
Calories: 300kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pot knoflooksaus bij voorkeur Spaanse
  • 1 kg aardappelen
  • Peterselie fijngehakt, naar smaak

Instructies

  • Schil de aardappelen en snijd ze in grove stukken.
  • Kook de aardappelen in gezouten water tot ze gaar zijn, ongeveer 15-20 minuten.
  • Giet de aardappelen af en laat ze afkoelen in een schaal.
  • Meng de knoflooksaus en fijngehakte peterselie door de afgekoelde aardappelen.
  • Zorg ervoor dat alle aardappelen goed bedekt zijn met de saus.
  • Zet de aardappelsalade in de koelkast tot gebruik, zodat de smaken goed kunnen intrekken.
  • Serveer koud.

Notities

Wijnadvies:
Deze aardappelsalade gaat goed samen met een frisse, droge witte wijn zoals een Spaanse Albariño of een Verdejo.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 2g

Spaans Tomatenbrood met Knoflook en Olijfolie

Spaans Tomatenbrood met Knoflook en Olijfolie

Maak eenvoudig dit traditionele Spaanse tomatenbrood, ideaal voor Sinterklaas, waarbij je het brood in feestelijke vormen kunt snijden. Een heerlijk, knapperig broodje met tomaat, knoflook en olijfolie.
Bereidingstijd10 minuten
Recept categorieën: Brood, Brunch, Lunch, Snack
Land van herkomst: Spanje
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Sinterklaas
Servings: 4 personen
Calories: 180kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 2 tomaten
  • 2 teentjes knoflook
  • 8 sneetjes boerenbrood
  • Zout
  • Olijfolie

Instructies

  • Halveer de tomaten en knoflookteentjes.
  • Rooster het boerenbrood totdat het knapperig is.
  • Leg de tomaten, knoflook, en het geroosterde brood op een schaal en zet op tafel.
  • Wrijf het geroosterde brood eerst in met de knoflook en vervolgens met de tomaat.
  • Bestrooi met zout en sprenkel wat olijfolie over het brood.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een frisse witte wijn zoals een Verdejo of een licht sprankelende Cava voor een authentieke Spaanse ervaring.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 4g | Vet: 6g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Snoek met bieslook

Snoek met bieslook

Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Equipment

  • pan met dikke bodem
  • bakpan
  • keukenpapier

Ingrediënten

  • 8 moten snoek ca. 5 cm. Dik
  • 4 dunne schijfjes limoen -of citroen
  • 2 eetlepels limoensap -of citroensap
  • Zout
  • witte peper uit de molen
  • 3 eetlepels bloem gezeefd
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 75 gram boter bijvoorkeur licht gezouten

2 Eetlepel fijngesneden bieslook:

  • Voor de garnering
  • 4 kerstomaatjes
  • 4 bosjes bieslook sprieten a 12 stuks

Instructies

Voorbereiding

  • Spoel de vis onder stromend koud water.
  • Leg de moten 2 minuten in ruim kokend water waaraan enkele limoen-of citroen schijfjes zijn toegevoegd.
  • Spoel ze daarna onder koud water zolang tot de vis volkomen is afgekoeld.
  • Verwijder daarna de schubben en spoel de mootjes opnieuw onder stromend koud water.
  • Maak de moten vervolgens droog met keukenpapier en wrijf ze in met limoen-of citroensap.
  • Laat de vis tenminste 10 minuten liggen.
  • Maak de moten daarna opnieuw droog en wrijf ze in met wat zout en peper.
  • Wentel ze vervolgens door de bloem.
  • Schud overtollige bloem eraf.

Bereidingswijze

  • Verhit een bakpan en laat de olie er even door walsen.
  • Voeg 25 gram boter toe.
  • Wacht tot het schuim van de boter vrijwel geheel is verdwenen.
  • Temper de warmtebron.
  • Bak de moten in 12-15 minuten aan alle kanten goudbruin en gaar.

Notities

Serveertips

Presentatie:
neem de vis uit de pan en leg de motennaast elkaar in het midden van een
voorverwarmde schaal.
Verwijder olie en boter uit de pan.
Laat onmiddelijk daarna 50 gram boter in de pan heet worden.
Schenk de hete en bruisende boter over de snoekmoten.
Strooi er fijngesneden bieslook over.
Garneer het gerecht door er gehalveerde tomaatjes en bosjes bieslook bij te leggen.
Geef gekookte aardappelen(Opperdoezer Ronde)en gesmoorde komkommer of courgettes erbij.
Van snoek wordt gezegd dat ze in de herfst het beste smaakt.
Eerlijk gezegd smaakt de snoek mij ook in de zomer goed.
De aanvoer van verse snoek vindt vrijwel altijd plaats tijdens en vrij kort na een periode met ruig, stormachtig weer.
Bij de vishandel wordt verse snoek in moten verkocht.
Het nadeel van de snoiek is dat ze vrij veel graten bevat, hetgeen de meeste Nederlanders niet aanstaat.
Over de juiste bereidingswijze van snoek lopen de meningen nogal uiteen.
De een beweert dat de snoek onmiddellijk na de vangst moet worden schoongemaakt en leeg moet bloeden om zijn rietachtige smaak kwijt te raken.
Anderen wassen de bek uit met wat azijn en/of spoelen de vis in water waaraan azijn is toegevoegd.
Wanneer men de vis daarna hangend laat drogen zullen de fijnste graten als het ware in het visvlees zijn opgelost.