Gemarineerde Zalm met Verse Kruiden en Rucola

Gemarineerde Zalm met Verse Kruiden en Rucola

(inclusief marineren)1 uur 20 minuten
Recept categorieën: Vis, Voorgerechten, Zalm
Land van herkomst: Nederland
Servings: personen
Calories: 220kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • 3 limoenen
  • 6 eetlepels olijfolie
  • Zout naar smaak
  • Versgemalen vierseizoenenpeper naar smaak
  • Suiker naar smaak
  • 15 g verse dille
  • 12½ g verse bieslook
  • 2 Schotse zalmhaasjes
  • 30 g rucolasla

Instructies

  • Pers de limoenen uit en klop het limoensap in een mengkom samen met de olijfolie, zout, vierseizoenenpeper en suiker naar smaak tot een marinade.
  • Knip de dille en de helft van de bieslook fijn en roer deze door de marinade.
  • Snijd de zalmhaasjes met een scherp mes in dunne plakjes.
  • Leg de plakjes zalm in de marinade, zorg dat alle plakjes goed bedekt zijn.
  • Dek de schaal af met plasticfolie en laat de zalm minimaal 1 uur op een koele plek marineren.
  • Draai de plakjes na een halfuur voorzichtig om zodat ze gelijkmatig marineren.
  • De vis zal 'garen' in de marinade en verkleuren van transparant naar helderroze.
  • Neem de plakjes zalm uit de marinade en verdeel ze over zes borden.
  • Schep de resterende marinade over de zalm.
  • Garneer de zalm met de rest van de fijngesneden bieslook en verdeel de rucola over de borden.

Notities

Wijnadvies:

Bij deze frisse gemarineerde zalm past een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo. Deze wijnen hebben een frisse zuurgraad en lichte citrusnoten die de smaken van de zalm en de marinade goed aanvullen.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 2g | Protein: 18g | Vet: 16g | Zout: 0.6g | Sugar: 1g

Vanille Wodka Granita met Frambozen en Basilicum

Vanille Wodka Granita met Frambozen en Basilicum

inclusief vriezen4 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings: personen
Calories: 220kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

  • lage ovenschaal
  • vork
  • scherp mes

Ingrediënten

  • 1 vanillestokje
  • 150 g kristalsuiker
  • 5 dl water
  • 2 dl wodka
  • 150 g frambozen
  • 12 blaadjes basilicum

Instructies

  • Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit.
  • Breng in een pan 5 dl water samen met de suiker, het vanillestokje en het vanillemerg aan de kook.
  • Laat het mengsel ongeveer 5 minuten tegen de kook aan blijven terwijl je regelmatig roert tot alle suiker is opgelost.
  • Haal de pan van het vuur en laat de siroop afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Verwijder het vanillestokje uit de siroop en roer de helft van de wodka erdoor.
  • Schenk het mengsel in een lage ovenschaal en zet deze in de vriezer.
  • Na 2 uur, neem de schaal uit de vriezer en roer de lichtbevroren massa met een vork door om ijskristallen los te maken.
  • Plaats de schaal terug in de vriezer en herhaal dit proces drie keer, telkens na 1 uur vriezen, totdat een sneeuwachtige ijsmassa is ontstaan.
  • Granita kan tot gebruik in de vriezer worden bewaard.
  • Uur voor serveren, zet vier mooie glazen in de vriezer.
  • Veeg de frambozen voorzichtig schoon.
  • Pluk de basilicumblaadjes en houd 4 mooie blaadjes apart voor garnering.
  • Rol de overige blaadjes op als een sigaartje en snijd ze in flinterdunne reepjes met een scherp mes.
  • Neem de granita uit de vriezer en schep deze nogmaals om met een vork.
  • Meng de basilicumreepjes erdoor.
  • Neem de glazen uit de vriezer en leg in elk glas 3 frambozen.
  • Verdeel de resterende wodka over de glazen.
  • Vul de glazen in laagjes met de wodka-vanillegranita en de resterende frambozen.
  • Garneer elk glas met een basilicumblaadje.

Notities

Wijnadvies:

Hoewel granita meestal zonder wijn wordt geserveerd, kun je bij deze vanille wodka granita een glas Prosecco of een lichte, sprankelende Moscato overwegen. De frisse bubbels en zoetheid van de wijn vullen de smaken van de granita mooi aan.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 0g | Vet: 0g | Zout: 0g | Sugar: 28g

Gegrilde Bife de Tira met Gerookte Kruidenboter en Frisse Braziliaanse Salsa

Gegrilde Bife de Tira met Gerookte Kruidenboter en Frisse Braziliaanse Salsa

Bife de Tira is een Braziliaanse cut van de dunne lende. Om deze mooie snit te complimenteren serveren we er een typisch Braziliaanse salsa van onder andere paprika en tomaat bij. Om het geheel helemaal compleet te maken voegen we nog wat gerookte boter toe. De gerookte boter kan het beste een dag van te voren gemaakt worden, zo zorg je ervoor dat de rooksmaak goed in de boter kan trekken. Met trots presenteer ik mijn Bife de Tira recept.
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Barbecue, Bijgerecht, Rundvlees
Land van herkomst: Nederland
Servings:
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Voor de Gerookte Kruidenboter:

  • 200 g ongezouten roomboter
  • 1 Spaanse peper fijngehakt
  • 1 handvol verse peterselie fijngehakt
  • Sap van 1 limoen
  • 1 handvol verse rozemarijn fijngehakt
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak

Voor de Bife de Tira:

  • 800 g Bife de Tira
  • Zeezout
  • No Mercy Rub

Voor de Frisse Braziliaanse Salsa:

  • 1 gele paprika in kleine blokjes
  • 1 rode paprika in kleine blokjes
  • 5 tomaten in kleine blokjes
  • 1 witte ui fijngehakt
  • 5 eetlepels witte wijnazijn
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 handvol verse bladselderij fijngehakt
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

Voor de Gerookte Kruidenboter:

  • Snijd de roomboter in kleine blokjes.
  • Vul een Cold Smoke Generator (CSG) met beuken rookmot en koudrook de boter gedurende ongeveer 1 uur.
  • Verwijder de boter, meng met Spaanse peper, peterselie, limoensap, rozemarijn, knoflook, zout en peper.
  • Koel de gerookte kruidenboter in de koelkast.

Voor de Bife de Tira en Salsa:

  • Verwarm de BBQ voor directe en indirecte bereiding tot 160 graden Celsius.
  • Dep de Bife de Tira droog en snijd het vet kruislings in.
  • Bestrooi met zout en No Mercy Rub.
  • Plaats de Bife de Tira indirect op de BBQ en bereik een kerntemperatuur van 40 graden Celsius.
  • Bereid ondertussen de salsa door paprika, tomaten, ui, witte wijnazijn, olijfolie, bladselderij, zout en peper te mengen.
  • Laat de Bife de Tira 15 minuten rusten, verplaats deze naar directe warmte en gaar tot 50 graden Celsius.
  • Snijd de Bife de Tira haaks op de draad in dunne plakjes.

Notities

Geniet van je culinaire avontuur en eet smakelijk!

Klassieke Hazenpastei: Een Traditioneel Recept uit 1958

Klassieke Hazenpastei: Een Traditioneel Recept uit 1958

Deze klassieke hazenpastei, met rijke smaken van wild, truffels en Madeira, brengt een vleugje nostalgie en verfijning naar je tafel.
Bereidingstijd3 uur
Overnachting12 uur
Recept categorieën: Hartige taart, Hoofdgerechten, Wild
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Winter
Feestdagen etc: Kerst
Servings:
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Weck-pasteiglazen of vuurvaste schotels
  • scherp mes
  • Meelpapje (voor afdichting van schotels)

Ingrediënten

  • 500 g rauw hazenvlees fijngehakt
  • 500 g kalfsgehakt
  • 300 g varkensgehakt
  • 200 g vers spek in dobbelsteentjes gesneden
  • 5 uien fijngehakt
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 1 theelepel tijm
  • 1 theelepel majoraan
  • 1 eetlepel zout
  • 1 theelepel peper
  • 1 mespunt kruidnagelpoeder
  • 1 klein blikje truffels fijngesneden
  • Scheutje azijn
  • 100 ml Madeira wijn

Instructies

  • Snijd het hazenvlees zeer fijn en meng het met het kalfsgehakt, varkensgehakt en spekblokjes.
  • Voeg de fijngehakte uien, knoflook, tijm, majoraan, zout, peper, kruidnagelpoeder, truffels en een scheutje azijn toe.
  • Meng alles grondig en laat het mengsel een nacht afgedekt in de koelkast marineren.
  • Vul de volgende dag weck-pasteiglazen of vuurvaste schotels met het vleesmengsel.
  • Bedek het geheel met lappen spek.
  • Giet een klein glas Madeira over het mengsel.
  • Optie 1 (Weck-pasteiglazen): Kook de glazen ongeveer 3 uur au bain-marie.
  • Optie 2 (Vuurvaste schotels): Sluit de schotels af met een deegpapje en plaats ze in een voorverwarmde oven op 160 °C.
  • Laat 2-3 uur garen.
  • Laat afkoelen en bewaar in de koelkast of serveer direct.

Notities

Serveertip:
Serveer de hazenpastei warm met versgebakken brood of een frisse salade voor een perfecte balans.
Wijnadvies:
Combineer met een volle rode wijn, zoals een Pinot Noir of een stevige Bordeaux.

Nutrition

Calories: 350kcal | koolhydraten: 4g | Protein: 25g | Vet: 22g | Zout: 1.5g | Sugar: 1g

Jan Hagel

Jan Hagel

Recept categorieën: Koek, Noten
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 gr bloem
  • 150 gr suiker
  • 2 tl kaneel
  • 175 gr boter of margarine
  • 50 gr geschaafde amandelen
  • 75 gr greinsuiker
  • 1 eiwit

Instructies

Voorbereiding

  • Zeef de bloem op een werkblad, strooi er suiker en kaneel over en verdeel de boter er in vlokken overheen.
  • Kneed snel met koele handen een glad deeg.
  • Leg het 45 minuten in de koelkast om op te stijven.

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 180°C).
  • Vet een bakplaat in en rol het deeg er op uit.
  • Bestrijk het met losgeklopt eiwit en strooi de suiker en amandelen over de koek.
  • Snij met een scherp mes de grote plaat in langwerpige koekjes en bak de janhagel 10-15 minuten.
  • Na het afkoelen de koekjes op de snijranden losbreken.

Biscuittaart

Biscuittaart

Deze aangepaste versie van biscuittaart behoudt de klassieke smaak met moderne opties voor vulling en garnering.
Recept categorieën: Taart
Servings: personen
Calories: 300kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

Voor het deeg:

  • 4 eieren
  • 100 gram suiker
  • 100 gram bloem
  • Snufje zout

Voor vulling en garnering:

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vet de springvorm goed in en bestuif met bloem.
  • Klop gedurende 20 minuten de eieren en suiker tot een dikke, schuimige massa ontstaat die als een lint van de garde of klopper loopt.
  • Zeef de bloem en het zout en vouw dit voorzichtig door het eimengsel.
  • Giet het beslag in de voorbereide springvorm.
  • Vul de vorm maximaal tot tweederde.
  • Bak de taart in een voorverwarmde oven gedurende ongeveer 30 minuten, tot hij gaar en goudbruin is.
  • Laat de taart langzaam afkoelen en snijd horizontaal met een scherp mes.
  • Vul de taart bijvoorbeeld met slagroom en vruchten of roomvla en garneer met crème au beurre.

Nutrition

Calories: 300kcal | koolhydraten: 47g | Protein: 7g | Vet: 9g

Gemarineerde Asperges met Hollandse Garnalen

Gemarineerde Asperges met Hollandse Garnalen

Bereidingstijd29 minuten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Lente
Feestdagen etc: Moederdag, Pasen, Picknick, Verjaardag
Servings: personen
Calories: 220kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kg witte asperges
  • Zout
  • 1 limoen
  • 1 teentje knoflook
  • 15 g verse basilicum
  • 100 ml Italiaanse olijfolie extra vierge
  • Versgemalen peper
  • 30 g rucola
  • 100 g Hollandse garnalen

Instructies

  • Schil de asperges van vlak onder het kopje naar beneden en snijd de houtachtige uiteinden eraf.
  • Kook de asperges in een aspergepan (of wijde pan) met zout en water gedurende ca.
  • 10 minuten met de kopjes omhoog.
  • Haal de pan van het vuur en laat de asperges ca.
  • 20 minuten afgedekt staan.
  • Boen de limoen schoon en rasp de groene schil eraf.
  • Pers de halve limoen uit.
  • Pel en hak de knoflook.
  • Meng in de keukenmachine de basilicum, knoflook, 1 eetlepel limoensap en olijfolie tot een gladde marinade.
  • Roer de limoenschil door de marinade en voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Doe de marinade in een lage ovenschaal.
  • Haal de asperges uit de pan, laat uitlekken en leg ze in de marinade.
  • Schep de marinade erover en laat de asperges afkoelen, draai ze af en toe om.
  • Spoel de garnalen af in een zeef en laat uitlekken.
  • Scheur de rucola in stukken en verdeel over vier borden.
  • Leg de asperges uit de marinade met de kopjes naar één kant op de borden en verdeel de garnalen erover.
  • Druppel een beetje marinade over het gerecht.

Notities

Wijnadvies:

Serveer dit gerecht met een frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 220kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 12g | Vet: 18g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g

Verfrissende Geitenkaassalade met Gemberdressing

Verfrissende Geitenkaassalade met Gemberdressing

Bereidingstijd14 minuten
Recept categorieën: Kaas, Salade, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Servings: personen
Calories: 210kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 100 g alfalfa
  • 4 gemberbolletjes
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 2 eetlepels walnotenolie
  • Zout
  • Peper
  • 1 theelepel roze peperbessen potje, Royal Mail
  • 4 plakken geitenkaas ca. 75 g per plak, verse geitenkaasrol

Instructies

  • Spoel de alfalfa af onder koud stromend water en laat uitlekken in een vergiet.
  • Snijd de gemberbolletjes in dunne plakjes.
  • Meng in een kom de gembersiroop, witte wijnazijn en walnotenolie tot een sausje.
  • Breng het sausje op smaak met zout en peper.
  • Wrijf de roze peperbessen fijn in een kommetje met de bolle kant van een eetlepel en voeg toe aan het sausje.
  • Schep de helft van het sausje door de alfalfa en verdeel de alfalfa over het midden van de bordjes.
  • Leg de plakken geitenkaas bovenop de alfalfa.
  • Verdeel de rest van het sausje over de kaas.
  • Leg de gemberplakjes rondom de salade.

Notities

Wijnadvies:

Serveer deze salade met een frisse Sauvignon Blanc of een lichtzoete Riesling.

Nutrition

Calories: 210kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 12g | Vet: 16g | Zout: 0.8g | Sugar: 5g

Gegrilde Kabeljauw met Aromatische Tomatensaus

Gegrilde Kabeljauw met Aromatische Tomatensaus

Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Vis
Land van herkomst: Nederland
Servings: personen
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g romatomaten
  • 3 teentjes knoflook
  • 5 eetlepels olijfolie
  • ½ kaneelstokje
  • Zout
  • 1 citroen
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • ½ theelepel gemalen komijn djinten
  • Peper
  • 600 g kabeljauwfilet

Instructies

  • Ontvel de tomaten en verwijder eventueel de zaadjes.
  • Snijd het vruchtvlees in stukjes.
  • Pel de knoflook en snijd in plakjes.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een pan en bak de knoflook zachtjes tot de plakjes licht kleuren.
  • Voeg de tomaten, het kaneelstokje en een mespunt zout toe.
  • Laat de tomaten op laag vuur in circa 30 minuten inkoken tot een vrij dikke saus.
  • Halveer de citroen.
  • Pers één helft uit en snijd van de andere helft 4 plakjes.
  • Meng het citroensap met de rest van de olie, paprikapoeder, komijn en een mespunt peper.
  • Bestrijk de kabeljauwfilets rondom met dit mengsel.
  • Verhit de grillpan op matig vuur als de tomatensaus bijna klaar is.
  • Rooster de kabeljauw in circa 4 minuten lichtbruin en net gaar; keer de vis halverwege voorzichtig om.
  • Neem het kaneelstokje uit de saus.
  • Bestrooi de vis licht met zout en leg op vier borden.
  • Schep de saus naast de vis en leg een plakje citroen op de vis.

Notities

Wijnadvies:

Een lichte, frisse witte wijn zoals een Pinot Grigio of Sauvignon Blanc past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 280kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 32g | Vet: 14g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Gebakken Appelpartjes met Vanilleroomijs en Wijnsiroop

Gebakken Appelpartjes met Vanilleroomijs en Wijnsiroop

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Brunch, Dessert - Nagerecht, Fruit, Gebak, IJs
Land van herkomst: Nederland
Servings: personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 stevige Elstar appels
  • 200 ml droge witte wijn
  • 3 eetlepels appel diksap
  • 4 speculaasjes
  • 2 eetlepels bruine basterdsuiker
  • 25 g roomboter
  • 0,5 liter vanilleroomijs

Instructies

  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd de appels elk in 8 partjes.
  • Breng in een pan de wijn met het diksap aan de kook.
  • Voeg de appelpartjes toe en laat ze in ongeveer 8 minuten tegen de kook aan gaar worden.
  • Neem de appelpartjes met een schuimspaan uit de pan, laat ze even boven de pan uitlekken en leg ze op een bord.
  • Verwarm de grill voor op de hoogste stand.
  • Kook het appelkookvocht op hoog vuur in ongeveer 5 minuten in tot een stroperige saus en laat iets afkoelen.
  • Verkruimel de speculaasjes fijn.
  • Leg de appelpartjes in een cirkel op vier ovenvaste bordjes of schaaltjes.
  • Strooi de verkruimelde speculaasjes en de bruine suiker over de appelpartjes.
  • Verdeel de boter in kleine vlokjes over de appelpartjes.
  • Schuif de bordjes met twee tegelijk onder de hete grill en laat de suiker in ongeveer 2 minuten smelten.
  • Schep met een ijsbolletjeslepel een grote bol vanilleroomijs op de gegratineerde appelpartjes.
  • Schep de wijnsiroop over het gerecht.

Notities

Wijnadvies:

Serveer dit dessert met een zoete dessertwijn zoals een Sauternes of een Eiswein.

Nutrition

Calories: 320kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 2g | Vet: 12g | Zout: 0.1g | Sugar: 35g