Spaanse Mosselsoep met Tomaten en Olijven
Een rijke en smaakvolle Spaanse mosselsoep met tomaten, olijven, sherry en een vleugje crème fraîche. Perfect voor een verwarmende maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 750 g gekookte mosselen
- 4 uien fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook uitgeperst
- 4 eetlepels olie
- 500 g ontvelde tomaten
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- Suiker naar smaak
- 15 druppels tabasco
- 1 mespunt tijm
- 1 mespunt oregano
- ½ liter witte wijn
- 20 gevulde Spaanse olijven in schijfjes gesneden
- 1 glas sherry
- ½ bosje bieslook fijngehakt
- ¼ liter crème fraîche
Snijd de uien fijn en pers de knoflook uit.
Verhit de olie in een grote pan en fruit de uien en knoflook op middelhoog vuur tot ze zacht zijn.
Voeg de ontvelde tomaten, 1 kop water, tijm, oregano, tabasco, zout, peper en suiker toe.
Laat de soep ongeveer 15 minuten zachtjes koken.
Giet de witte wijn erbij en voeg de gekookte mosselen toe aan de pan.
Snijd de gevulde Spaanse olijven in schijfjes en hak de bieslook fijn.
Roer de olijven, bieslook en sherry door de soep.
Voeg als laatste de crème fraîche toe en roer goed door voor een romige textuur.
Breng de soep op smaak met extra peper en zout indien nodig.
Serveer de soep warm in kommen.
Serveertip:
Serveer de soep met knapperig Spaans brood en een frisse salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een Spaanse witte wijn, zoals Albariño of Verdejo, past perfect bij deze rijke mosselsoep.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 20g | Vet: 18g | Zout: 2.3g | Sugar: 6g
Receptenplein.nl
Home / scherp mes / Pagina 16
Catalaanse Mosselsoep met Kaas en Cognac
Een rijke Catalaanse mosselsoep met tomaten, kaas, cognac en een vleugje kaneel. Een unieke combinatie van smaken die perfect passen bij een feestelijke maaltijd.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1 kg verse mosselen
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 ui gehakt
- 4 tomaten gehakt
- 1 liter vleesbouillon
- 4 geroosterde sneetjes stokbrood glutenvrij indien nodig
- 2 cl cognac
- 2 teentjes knoflook
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- Kaneel naar smaak
- 1 bosje peterselie gehakt
- 150 g geraspte kaas
Kook de mosselen in een grote pan met een bodempje water tot alle schelpen openstaan.
Haal de mosselen met een schuimspaan uit de pan en bewaar het kooknat.
Verhit de olijfolie in een grote pan en fruit hierin de gehakte ui en tomaten.
Voeg het kooknat toe aan de pan en vul aan met voldoende vleesbouillon voor 4 porties soep.
Breng het geheel aan de kook.
Voeg de cognac en geroosterde sneetjes stokbrood toe aan de pan en roer alles door elkaar.
Stamp de knoflook met zout, peper, kaneel en gehakte peterselie fijn in een vijzel.
Voeg een beetje kooknat van de soep toe aan het mengsel en giet het terug in de pan.
Voeg de mosselen (zonder schelpen) toe aan de pan.
Roer alles voorzichtig door elkaar en laat kort koken.
Voeg de geraspte kaas toe en roer tot deze volledig is gesmolten.
Serveer de soep warm in diepe borden of kommen.
Serveertip:
Serveer de soep met knapperig stokbrood en een frisse groene salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige rode wijn, zoals Tempranillo, past perfect bij de rijke smaken van deze soep.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 14g | Protein: 25g | Vet: 20g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / scherp mes / Pagina 16
Friese Saffraan-Mosselsoep met Romige Aardappel
Een romige Friese saffraan-mosselsoep met zachte aardappelpuree en een vleugje nootmuskaat. Heerlijk verwarmend op koude dagen!
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 1,5 kg verse mosselen
- 300 g bloemige aardappels
- ½ liter water
- 75 g knolselderij in blokjes
- 125 g wortelen in schijfjes
- 4 sjalotten in ringen
- 20 g roomboter
- ½ liter droge witte wijn
- 2 eidooiers
- ⅛ liter room
- Zout naar smaak
- Versgemalen peper naar smaak
- Gemalen saffraan naar smaak
- Nootmuskaat naar smaak
Schil de aardappels, snijd ze in blokjes en kook ze gaar in water.
Pureer de aardappels met het kookvocht en bind met de eidooiers.
Fruit de knolselderij, wortelen en sjalotten in roomboter tot ze glazig zijn.
Doe de mosselen in een pan, voeg witte wijn toe en laat 10 tot 15 minuten koken tot de schelpen openstaan.
Haal de mosselen uit de schelpen en bewaar het kookvocht.
Meng het kookvocht met de aardappelpuree en voeg de groenten toe.
Voeg de mosselen toe aan de soep.
Breng op smaak met zout, peper, saffraan en nootmuskaat.
Klop de room halfstijf en roer deze door de soep.
Garneer de soep met het groen van de sjalotten.
Serveer warm.
Serveertip:
Serveer de Friese saffraan-mosselsoep met knapperig glutenvrij brood en een glas droge witte wijn voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Müller-Thurgau, past perfect bij de romige en verfijnde smaken van deze Friese mosselsoep.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 18g | Protein: 25g | Vet: 15g | Zout: 1.9g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / scherp mes / Pagina 16
Romige Mosselsoep met Bleekselderij en Saffraan
Een verfijnde romige mosselsoep met bleekselderij, saffraan en een vleugje witte wijn. Perfect als verwarmend voorgerecht voor speciale gelegenheden.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 4
Calories: 340kcal
Author: Cor Klaar
- 1,5 kg verse mosselen
- ¼ liter witte wijn
- 1 ui fijngesneden
- 400 g bleekselderij in stukjes gesneden
- 10 g roomboter
- 100 g langkorrelige rijst
- Zout naar smaak
- ¼ liter room lactosevrij indien nodig
- 1 pakje saffraandraden
- 1 ei
Breng de witte wijn in een grote pan aan de kook.
Voeg de zorgvuldig gewassen mosselen toe en kook ze circa 10 minuten tot de schelpen openstaan.
Schep de mosselen met een schuimspaan uit de pan en zet ze apart.
Snijd de ui en de bleekselderij in stukjes en fruit ze in een kleine pan in de roomboter tot ze glazig zijn.
Blus met de wijn waarin de mosselen zijn gekookt.
Giet alles in een grote pan en vul aan met water tot een soepele soepbasis ontstaat.
Breng het geheel aan de kook.
Voeg de rijst en zout toe en laat de soep 20 minuten zachtjes koken.
Neem ondertussen de mosselen uit de schelpen en voeg ze toe aan de soep.
Breng de soep op smaak met zout en laat kort koken.
Meng de room met de saffraandraden en de eierdooier.
Roer dit mengsel voorzichtig door de soep om deze te binden.
Laat de soep niet meer koken na het toevoegen van de room.
Serveer warm.
Serveertip:
Serveer de romige mosselsoep met een partje citroen en een stukje glutenvrij brood voor een verfijnde presentatie.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Chardonnay of Sauvignon Blanc, vormt een perfecte match met de romige structuur van de soep.
Calories: 340kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 28g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / scherp mes / Pagina 16
Romige Mosselsoep met Witte Wijn en Selderij
Een heerlijke romige mosselsoep met witte wijn, selderij en een vleugje cognac. Perfect als voorgerecht voor een verfijnd diner!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 2 kg verse mosselen
- ¼ liter droge witte wijn
- ½ liter vleesbouillon
- 1 ui in vieren gesneden
- 1 bosje selderij
- 1 mespunt kurkuma
- 1 laurierblad
- 1 theelepel zetmeel
- 1 beker slagroom
- 1 teentje knoflook
- 1 ei
- 1 glas cognac
- Zout naar smaak
Breng de witte wijn, vleesbouillon, ui, selderij, kurkuma en laurierblad aan de kook in een grote pan.
Voeg de mosselen toe en kook ze gedurende 8 tot 10 minuten, of totdat de schelpen openstaan.
Schep de mosselen met een schuimspaan uit de pan en verwijder de schelpen.
Zet de mosselen apart.
Maak een papje van het zetmeel en de slagroom.
Voeg dit al roerend toe aan de vloeistof in de pan en laat het geheel kort opkoken tot het iets dikker wordt.
Voeg de mosselen terug toe aan de romige soep.
Haal de pan van het vuur.
Klop de eierdooier los met de cognac en voeg dit mengsel voorzichtig toe aan de soep.
Breng de soep op smaak met zout, maar laat het niet meer koken.
Serveer de soep warm en garneer eventueel met wat extra selderij.
Serveertip:
Serveer de romige mosselsoep met een stukje knapperig stokbrood voor een complete ervaring.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Chardonnay of Sauvignon Blanc, sluit perfect aan bij de romige textuur en delicate smaken van de soep.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / scherp mes / Pagina 16
Mosselsoep 'Elsas' met Witte Wijn en Dille
Een verfijnde mosselsoep uit de Elzas, met witte wijn, champignons en dille. Perfect als voorgerecht voor een stijlvolle maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 1,5 kg mosselen
- 100 g sjalotten fijngesneden
- 100 g wortelen in schijfjes gesneden
- Vleesbouillon naar behoefte
- ¼ liter zurige witte wijn
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- 60 g roomboter
- 60 g bloem glutenvrij indien nodig
- 100 g champignons fijngesneden
- 4 eetlepels room
- 1 bosje dille gehakt
1,5 kg mosselen
100 g sjalotten (fijngesneden)
100 g wortelen (in schijfjes gesneden)
Vleesbouillon (naar behoefte)
¼ liter zurige witte wijn
Zout (naar smaak)
Peper (naar smaak)
60 g roomboter
60 g bloem (glutenvrij indien nodig)
100 g champignons (fijngesneden)
4 eetlepels room
1 bosje dille (gehakt)
Serveertip:
Serveer de mosselsoep warm met een stukje knapperig glutenvrij brood voor een complete ervaring.
Wijnadvies:
Een frisse en lichtzure witte wijn, zoals een Pinot Blanc uit de Elzas, past uitstekend bij dit gerecht.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 26g | Vet: 18g | Zout: 1.5g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / scherp mes / Pagina 16
Mossel- en Garnalensoep met Noedels en Groenten
Een smaakvolle soep boordevol mosselen, garnalen, noedels en verse groenten. Perfect als voedzame hoofdmaaltijd of als luxe voorgerecht.
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 280kcal
Author: Cor Klaar
- 1,5 kg verse mosselen
- 150 g schelpjesnoedels
- Zout naar smaak
- 1 prei in stukjes gesneden
- 2 wortelen in schijfjes gesneden
- 2 eetlepels olie
- 1 liter visbouillon
- 150 g erwten diepvries
- 150 g garnalen
- Peper naar smaak
- 2 eetlepels gehakte peterselie
Breng een bodempje gezouten water in een pan aan de kook.
Voeg de mosselen toe en kook ze tot de schelpen openstaan.
Spoel de mosselen kort af met koud water en haal ze uit de schelpen.
Zet apart.
Snijd de prei in stukjes en de wortelen in schijfjes.
Verhit de olie in een grote pan en fruit de prei en wortelen gedurende enkele minuten.
Blus de groenten af met de visbouillon en breng het geheel aan de kook.
Voeg de erwten en schelpjesnoedels toe aan de pan en laat alles ongeveer 10 minuten koken.
Voeg tegen het einde van de kooktijd de garnalen en mosselen toe aan de soep.
Breng de soep op smaak met peper en zout (indien nodig).
Bestrooi de soep met gehakte peterselie.
Serveer de soep warm in diepe borden of kommen.
Serveertip:
Serveer deze soep met knapperig brood of glutenvrij stokbrood voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Sauvignon Blanc of Pinot Grigio, past perfect bij de frisse smaken van de soep.
Calories: 280kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 25g | Vet: 10g | Zout: 1.4g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / scherp mes / Pagina 16
Gebakken Eieren met Mosselen, Prei en Kaas
Een verrassende combinatie van gebakken eieren, sappige mosselen, romige slagroom en gesmolten kaas. Snel en eenvoudig te bereiden!
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
- 250 g mosselen gekookt en uit de schelp gehaald
- 1 prei schoongemaakt en in stukken gesneden
- 30 g boter
- 8 eieren
- ⅛ liter slagroom
- 50 g Goudse kaas geraspt
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- Paprikapoeder naar smaak
Kook de prei in een pan met een klein beetje water en een snufje zout tot hij zacht is.
Laat de prei uitlekken en zet opzij.
Verhit de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur.
Breek de eieren voorzichtig in de pan en bak ze tot de randen gestold zijn, terwijl de dooiers nog zacht blijven.
Voeg de slagroom en geraspte kaas toe aan de pan.
Breng op smaak met zout, peper en paprikapoeder.
Voeg de uitgelekte prei en de mosselen toe aan de pan.
Plaats een deksel op de pan en laat het geheel nog 5 minuten zachtjes garen.
Verdeel het gerecht over 4 borden en serveer direct.
Serveertip:
Serveer met knapperig stokbrood of een frisse groene salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte Chardonnay past uitstekend bij dit gerecht.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 22g | Vet: 22g | Zout: 1.2g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / scherp mes / Pagina 16
Friese Mossel-Eierpot met Spek en Tomaat
Een traditioneel Fries gerecht met mosselen, knapperig spek, sappige tomaten en romig eiermengsel. Perfect voor een hartverwarmende maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 320kcal
Author: Cor Klaar
Grote pan met deksel
scherp mes
- 1 kg mosselen
- 50 g doorregen spek in dobbelsteentjes gesneden
- 10 g boter
- 3 tomaten
- 6 eieren
- 1 theelepel gemengde kruiden diepvries
- 1 eetlepel bloem
- 1 kopje melk
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
Kook de mosselen in licht gezouten water gedurende 10-15 minuten, totdat de schelpen openstaan.
Laat de mosselen afkoelen en haal ze uit de schelpen.
Smelt de boter in een koekenpan en bak de spekblokjes knapperig.
Snijd de tomaten kruisgewijs in, dompel ze kort in kokend water en daarna in koud water.
Ontvel de tomaten, snijd ze in dikke plakken en leg ze op het gebakken spek.
Klop de eieren in een kom met een garde en voeg zout, peper, gemengde kruiden, bloem en melk toe.
Giet het eimengsel voorzichtig in de pan over het spek en de tomaten.
Leg de mosselen bovenop het eiermengsel.
Dek de pan af en laat het gerecht op laag vuur stollen.
Serveer warm, direct uit de pan.
Serveertip:
Serveer met knapperig brood of een frisse groene salade voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een lichte, fruitige witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio past perfect bij dit gerecht.
Calories: 320kcal | koolhydraten: 6g | Protein: 28g | Vet: 18g | Zout: 1.4g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / scherp mes / Pagina 16
Zoetzuur Mosselragout met Garnalen en Dragon
Een heerlijke zoetzure mosselragout met garnalen, augurken en dragon. Snel klaar en boordevol smaak – perfect voor een lichte maaltijd!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4
Calories: 310kcal
Author: Cor Klaar
- 1,5 kg mosselen
- 125 g gepelde garnalen
- 2 augurken ca. 150 g, in plakjes gesneden
- 2 eetlepels roomboter
- 200 g champignons uit blik, uitgelekt
- 100 g zilveruitjes
- 1 eetlepel bloem
- ¼ liter water
- Dragonbladeren naar smaak
- Zout naar smaak
- Peper naar smaak
- Suiker naar smaak
- Dille voor garnering
Kook de mosselen in licht gezouten water gedurende 10-15 minuten, tot de schelpen openstaan.
Haal de mosselen uit de schelpen en zet ze opzij.
Snijd de augurken in plakjes.
Verhit de roomboter in een grote pan en bak de augurken, champignons en zilveruitjes kort aan.
Strooi de bloem over de groenten en roer goed door.
Voeg het water toe en breng het geheel aan de kook.
Laat de saus ongeveer 7 minuten zachtjes koken.
Breng op smaak met zout, peper, dragonbladeren en een snufje suiker.
Voeg de mosselen en gepelde garnalen toe aan de pan.
Laat het geheel kort opwarmen, maar niet meer koken.
Proef en breng indien nodig verder op smaak.
Garneer met verse dille en serveer direct.
Serveertip:
Serveer de mosselragout met vers knapperig stokbrood of een portie rijst om de saus optimaal te benutten.
Wijnadvies:
Een lichtzoete Riesling of een droge Pinot Blanc past perfect bij de zoetzure smaken van dit gerecht.
Calories: 310kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 25g | Vet: 18g | Zout: 1.4g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / scherp mes / Pagina 16