Witlofsoep met Prei en Citroen

Witlofsoep met Prei en Citroen

Een romige witlofsoep met prei en een vleugje citroen, perfect voor de feestdagen. Deze soep is licht, smaakvol en heerlijk als voorgerecht.
Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Lente, Winter, Zomer
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 10
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 2 kg witlof kern verwijderd, in reepjes
  • 1 ui fijngehakt
  • 4 preien het wit, in reepjes
  • Sap van ½ citroen
  • 2 ½ liter kippenbouillon of groentebouillon voor een vegetarische versie
  • 2 ½ dl slagroom
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak
  • Peterselie ter garnering

Instructies

  • Verwarm de boter in een grote pan.
  • Voeg de witlof, ui, prei en het citroensap toe.
  • Laat dit mengsel gedurende 10 minuten zachtjes stoven.
  • Voeg de bouillon toe en laat het geheel nog eens 30 minuten zachtjes koken.
  • Pureer de soep met een staafmixer tot een glad mengsel.
  • Breng de soep weer aan de kook en voeg de slagroom toe.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Serveer de soep direct en garneer met verse peterselie.

Notities

Wijnadvies:

Serveer met een frisse witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio, die de lichte en romige smaak van de witlofsoep aanvult.

Nutrition

Calories: 180kcal | koolhydraten: 12g | Protein: 4g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g

Gegratineerde Pompoen met Romige Saus

Gegratineerde Pompoen met Romige Saus

Deze gegratineerde pompoen is een heerlijk bijgerecht voor de herfst of winter. Met romige pompoenpuree en een krokante bovenlaag is dit het perfecte comfortfood.
Bereidingstijd50 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Groenten, Ovenschotel
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 275 g boter
  • 1 kg pompoen in blokjes gesneden
  • 40 g bloem
  • ½ l melk
  • Peper naar smaak
  • Nootmuskaat naar smaak
  • 3 geklutste eieren
  • Paneermeel naar smaak

Instructies

  • Fruit de kleingesneden pompoen in 75 g boter tot het vocht is verdampt en de pompoen glazig is.
  • Pureer daarna de pompoen.
  • Maak een witte saus door 50 g boter te smelten, de bloem toe te voegen en dit te verdunnen met melk.
  • Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.
  • Laat de saus tien minuten zachtjes koken, draai het vuur uit en voeg de geklutste eieren toe.
  • Meng de saus met de pompoenpuree en schep dit in een beboterde ovenschaal.
  • Bestrooi met paneermeel en giet er wat gesmolten boter over.
  • Laat de gratin in een matig warme oven gratineren tot hij goudbruin is.

Notities

Wijnadvies:
Deze gegratineerde pompoen gaat perfect samen met een volle, romige witte wijn zoals een Chardonnay of Viognier.

Nutrition

Calories: 450kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 8g | Vet: 30g | Zout: 1g | Sugar: 6g

Gebraden Patrijs met Hazelnootkaramel en Maïscrème

Gebraden Patrijs met Hazelnootkaramel en Maïscrème

Geniet van deze verfijnde gebraden patrijs met een knapperige hazelnootkaramel, romige maïscrème, en delicate spitskoolcannelloni. Perfect voor een feestelijk diner.
Bereidingstijd2 uur
Recept categorieën: Gevogelte, Hoofdgerechten, Wild
Land van herkomst: Italië
Jaargetijde:: Winter
Dieët: Notenvrij
Feestdagen etc: Kerst
Servings: 8
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 8 patrijzen
  • 100 g boter
  • 100 g hazelnoten
  • 100 g kristalsuiker
  • 2 dl water
  • 2 bl laurier
  • 2 bl foelie
  • 1 sjalotje
  • 450 g gare maïs
  • 5 dl gevogeltefond
  • ½ spitskool
  • Olijfolie
  • Zout naar smaak
  • Peper naar smaak

Instructies

Patrijs:

  • Snijd de pootjes van de patrijzen en maak de botjes kaal.
  • Rol ze strak in folie en pocheer ze 30 minuten in water, laat afkoelen in het vocht.
  • Braad de patrijzenborsten op het karkas aan en laat ze afkoelen.
  • Snijd de borstfilets eraf.

Saus:

  • Snipper de sjalot en hak de karkassen fijn.
  • Bak beide aan in boter tot ze bruin zijn.
  • Voeg de gevogeltefond, laurier, en foelie toe, breng aan de kook, en reduceer tot 3 dl.
  • Passeer de jus en breng op smaak met zout en peper.

Karamel:

  • Karameliseer de suiker, blus af met water, en laat oplossen.
  • Hak de hazelnoten fijn en voeg samen met boter en zout toe aan de karamel.
  • Roer totdat de noten bruin kleuren, giet de massa uit op een siliconenmat, en laat afkoelen.
  • Hak de afgekoelde notenmassa fijn.

Maïscrème:

  • Zweet de maïs aan in boter, voeg gevogeltefond toe, en breng aan de kook.
  • Stoof de maïs verder gaar, pureer in de Magimix, en monteer met olijfolie.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Cannelloni:

  • Blancheer 16 spitskoolbladeren, spoel koud en droog op keukenpapier.
  • Snijd de rest van de kool in fijne julienne, stoof gaar in boter, en laat afkoelen.
  • Rol de gestoofde kool in de bladeren en leg op een siliconenmat.

Afwerking:

  • Bestrooi de patrijsborstfilets met de notenkaramel en glaceer in de oven op 180°C gedurende 4 minuten.
  • Sauteer de patrijspootjes goudbruin in boter.
  • Maak de maïscrème en saus warm.

Dresseren:

  • Schep een lepel maïscrème op de borden, leg de patrijsborstjes erop, gevolgd door de cannelloni, pootjes, en saus.

Notities

Wijnadvies:
Een krachtige rode wijn zoals een Barolo of Brunello di Montalcino zal de rijke smaken van dit gerecht mooi aanvullen.

Nutrition

Calories: 550kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 45g | Vet: 30g | Zout: 2g | Sugar: 5g

Stevige Bruine Bonensoep met Rookworst en Soepballetjes

Stevige Bruine Bonensoep met Rookworst en Soepballetjes

(exclusief het weken van de bonen)2 uur
Recept categorieën: Hoofdgerechten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 1 pak bruine bonen of blik
  • 300 g runderpoulet
  • 1 mergpijpje
  • Kruidenbuiltjes
  • Soepgroenten bijvoorbeeld wortel, prei, selderij
  • 1 pakje Engelse ossenstaartsoep
  • Maggiblokjes naar smaak
  • 1 rookworst
  • Soepballetjes

Instructies

  • Doe het mergpijpje met het runderpoulet in een grote pan met ruim water (ongeveer 2 liter).
  • Voeg de kruidenbuiltjes toe en breng aan de kook.
  • Laat dit zo lang mogelijk trekken.
  • Zet de bruine bonen de avond ervoor in de week.
  • Kook de bruine bonen met wat zout in 1 uur gaar.
  • Giet af en laat even staan.
  • Verwijder het mergpijpje en de kruidenbuiltjes uit de bouillon zodra deze op smaak en geur is.
  • Voeg het pakje ossenstaartsoep toe of maak het volgens de gebruiksaanwijzing.
  • Voeg een aantal soep- of pollepels bouillon toe aan de bruine bonen en pureer dit met een staafmixer.
  • Voeg het daarna toe aan de bouillon.
  • Voeg naar smaak maggiblokjes toe.
  • Als alles aan de kook is, voeg je soepgroenten en soepballetjes toe.
  • Voeg als laatste de in plakken gesneden rookworst toe en laat deze even meewarmen.
  • Blijf de soep goed roeren tijdens het bereiden.

Notities

 
Serveer deze smaakvolle bruine bonensoep met vers brood of stokbrood. De combinatie van bonen, vlees en groenten maakt het een stevige en vullende maaltijdsoep.

Romige Broccolisoep met Knapperige Spekjes

Romige Broccolisoep met Knapperige Spekjes

Een romige broccolisoep, afgemaakt met gesmolten kaas en knapperige spekjes.
Voorbereidingstijd10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Soep, Varkensvlees, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 3 personen
Calories: 310kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 1 liter basis roomsoep
  • 350 g broccoli
  • 50 g geraspte kaas
  • 50 g spekblokjes

Instructies

  • Bak de spekblokjes in een pan tot ze knapperig zijn.
  • Dep de spekblokjes droog op keukenpapier en zet apart.
  • Snijd de broccoli in kleine roosjes.
  • Breng de broccoli en de basis roomsoep samen aan de kook in een pan.
  • Laat de soep 5 minuten zachtjes doorkoken tot de broccoli gaar is.
  • Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde structuur.
  • Verwarm de soep opnieuw op laag vuur.
  • Roer de geraspte kaas door de soep totdat deze volledig gesmolten is.
  • Schep de soep in kommen en garneer met de knapperige spekblokjes.

Notities

Variatietip:

Vervang de spekjes door zalmreepjes voor een andere smaakervaring.
Wijnadvies:
Combineer met een frisse witte wijn zoals Chardonnay of Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 310kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 12g | Vet: 26g | Zout: 1.3g | Sugar: 3g

Romige Broccolicrèmesoep met Gerookte Zalmreepjes

Romige Broccolicrèmesoep met Gerookte Zalmreepjes

Een romige broccolicrèmesoep met een luxe touch van gerookte zalmreepjes.
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Soep, Vis, Voorgerechten, Zalm
Land van herkomst: Internationaal
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Servings: 4 personen
Calories: 250kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 750 g broccoli
  • 2 uien
  • 1-2 bouillonblokjes naar smaak
  • 200 g crème fraîche
  • 200 g gerookte zalm
  • 800 ml water
  • Peper
  • Zeezout

Instructies

  • Maak de broccoli schoon, verdeel deze in roosjes en snijd de stronk in dobbelstenen.
  • Schil de uien en hak ze fijn.
  • Breng 800 ml water aan de kook in een grote pan en voeg de bouillonblokjes toe.
  • Voeg de uien en broccoli toe aan de bouillon.
  • Dek de pan af en laat het geheel 15 minuten zachtjes koken totdat de broccoli zacht is.
  • Haal een paar broccoliroosjes uit de pan voor de garnering.
  • Pureer de rest van de soep met een staafmixer tot een gladde crèmesoep.
  • Roer de crème fraîche door de soep en breng op smaak met zeezout en peper.
  • Voeg de apart gehouden broccoliroosjes weer toe aan de soep.
  • Snijd de gerookte zalm in dunne reepjes.
  • Verdeel de soep over vier borden of kommen en garneer met de zalmreepjes.

Notities

Serveertip:
Serveer met versgebakken ciabatta of stokbrood voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Combineer met een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Pinot Grigio.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 8g | Protein: 15g | Vet: 18g | Zout: 1.4g | Sugar: 3g

Romige Bloemkoolsoep met Blue Stilton

Romige Bloemkoolsoep met Blue Stilton

Deze luxe bloemkoolsoep met romige Stilton is snel klaar en perfect voor een verfijnde lunch of voorgerecht.
Bereidingstijd20 minuten
Recept categorieën: Lunch, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Engeland
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst, Picknick
Servings: 4 personen
Calories: 200kcal
Author: Auteur onbekend

Equipment

Ingrediënten

  • 500 g bloemkoolroosjes diepvries
  • 1 liter groentebouillon
  • 100 ml room
  • 75 g Blue Stilton blauwaderkaas
  • 1 stukje foelie
  • Versgemalen peper naar smaak

Instructies

  • Breng in een grote pan de groentebouillon met de bloemkoolroosjes en het stukje foelie aan de kook.
  • Zet het vuur laag en laat de soep 10 minuten zachtjes doorkoken tot de bloemkool gaar is.
  • Verwijder het stukje foelie.
  • Pureer de soep met een staafmixer tot een glad geheel.
  • Roer de room door de soep en breng op smaak met versgemalen peper.
  • Schep de soep in 4 diepe borden.
  • Verkruimel de Blue Stilton over de soep.
  • Serveer direct en geniet van deze heerlijke, romige soep!

Notities

Een aanrader is om deze soep te serveren met een stuk knapperig brood of een frisse salade.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 8g | Vet: 15g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g

Romige Bloemkool-Aardappelsoep met Crème Fraîche

Romige Bloemkool-Aardappelsoep met Crème Fraîche

Een romige bloemkool-aardappelsoep die perfect is als voorgerecht, geserveerd met knapperig brood of een lichte salade.
Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Groenten, Soep, Voorgerechten
Land van herkomst: Nederland
Servings: 4 personen
Calories: 10kcal
Author: Auteur onbekend

Ingrediënten

  • 750 ml water
  • 1 grote aardappel geschild en in blokjes gesneden
  • 100 ml crème fraîche
  • 2 groentebouillonblokjes of kippenbouillonblokjes voor niet-vegetarische optie
  • Halve bloemkool in roosjes gesneden
  • Peper en zout naar smaak

Instructies

  • Breng 750 ml water aan de kook in een grote pan en voeg de bouillonblokjes toe.
  • Snijd de bloemkool in roosjes en schil en snijd de aardappel in blokjes.
  • Kook de bloemkoolroosjes en de aardappelblokjes ongeveer 15 minuten in de bouillon, tot ze zacht zijn.
  • Pureer het geheel met een staafmixer tot een gladde soep.
  • Voeg de crème fraîche toe aan de soep en breng het nog even aan de kook.
  • Proef de soep en voeg indien nodig zout en peper toe naar smaak.
  • Serveer de soep als voorgerecht, eventueel gegarneerd met een takje peterselie of een scheutje olijfolie.

Notities

Een lichte Chardonnay of een droge Riesling past uitstekend bij deze romige soep.

Nutrition

Calories: 10kcal | koolhydraten: 23g | Protein: 4g | Vet: 8g | Zout: 2g | Sugar: 33g

Verfijnde Slagroomijs Cake met Zomerfruit

Verfijnde Slagroomijs Cake met Zomerfruit

Bereidingstijd1 uur 30 minuten
in de koelkast12 uur
Recept categorieën: Cake, Fruit, IJs
Servings: 1 taart
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 liter slagroomijs

Biscuit:

  • 150 gram bloem
  • 150 gram suiker
  • 5 eieren kamertemperatuur
  • Schil van 1 citroen
  • ¼ theelepel zout

Jam:

  • 250 gram aardbeien
  • 250 gram geleisuiker

Nougatine:

  • 200 gram amandelen
  • 20 gram suiker
  • 20 milliliter water

Garnering:

  • 250 milliliter slagroom
  • 50 gram pure chocolade
  • 2 blokjes ananas
  • 2 bramen
  • 2 frambozen
  • 2 stukjes kiwi

Instructies

Zelfgemaakte jam:

  • Verwarm verse aardbeien in een pan tot ze zachter worden.
  • Mix ze met een staafmixer.
  • Voeg geleisuiker toe en kook zachtjes gedurende 5 minuten.
  • Verwijder het schuim, giet de jam in een afsluitbare pot en koel een nacht in de koelkast.

Biscuit:

  • Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius.
  • Bekleed een springvorm met bakpapier.
  • Mix eieren, suiker en zout luchtig.
  • Zeef de bloem erbij, voeg citroenschil toe en meng voorzichtig.
  • Bak 40 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Laat afkoelen en snijd horizontaal doormidden.

Nougatine:

  • Hak de amandelen fijn en spreid ze uit op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Kook water en suiker tot suiker is opgelost.
  • Giet over de amandelen en bak 20-25 minuten in de oven op 160 graden Celsius.
  • Laat afkoelen.

Chocoladekrullen:

  • Smelt chocolade au bain-marie en spuit op een deegroller bekleed met bakpapier.
  • Laat stollen in de koelkast.

Eén dag later:

    Garnering:

    • Klop slagroom met suiker op en doe in een spuitzak.
    • Verdeel de jam over de onderste helft van de biscuit in de springvorm.
    • Leg slagroomijs op de jam en bedek met de bovenste helft van de biscuit.
    • Decoreer met slagroomtoeven, nougatine, vers fruit en chocoladekrullen.
    • Serveer direct.

    Notities

    Een zoete witte wijn zoals een Moscato d'Asti of een demi-sec Champagne zou goed passen bij dit dessert, dankzij hun fruitige aroma's die de zoetheid van het fruit in het dessert complementeren.

    Nutrition

    Calories: 500kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 10g | Vet: 25g | Zout: 0.2g | Sugar: 40g

    Normandische Crêpe Taart met Calvados

    Normandische Crêpe Taart met Calvados

    Bereidingstijd1 uur
    Recept categorieën: Hartige taart, Pannenkoeken, Taart
    Land van herkomst: Frankrijk
    Servings: 4
    Calories: 380kcal
    Author: Cor Kevenaar

    Ingrediënten

    • 1000 milliliter melk
    • 400 gram bloem
    • 80 gram kristalsuiker + extra om te bakken
    • 80 gram roomboter + extra om te bakken
    • 50 gram krenten
    • 20 gram amandelschaafsel
    • 4 eieren
    • 2 vanillestokjes
    • 1 appel
    • 1 bak vanille-ijs
    • 1 fles calvados
    • Snufje zout

    Instructies

    • Halveer de vanillestokjes en schraap het merg eruit met een mesje.
    • Smelt de roomboter op lage temperatuur.
    • Meng melk, vanillemerg, eieren, suiker, zout, bloem en gesmolten boter samen in een ruime kom.
    • Gebruik een staafmixer om een beslag zonder klontjes te maken.
    • Schil de appel en snijd flinterdunne plakken (gebruik een mandoline) en verwijder de kern.
    • Smelt wat roomboter in een pannenkoekenpan.
    • Voeg een eetlepel suiker toe en laat karamelliseren.
    • Bak kort de appelschijven in de karamel aan beide kanten.
    • Giet er beslag op.
    • Draai de crêpe om zodra er luchtbelletjes ontstaan en de pannenkoek droger oogt.
    • Zet de afzuigkap uit.
    • Voeg een scheutje calvados toe aan de pannenkoek en steek het aan met een aansteker (zorg ervoor dat de afzuigkap uit staat!
    • ).
    • Herhaal dit tot het beslag op is.
    • Stapel de pannenkoeken op elkaar en houd ze warm (bijvoorbeeld in de oven op 70 graden).
    • Snijd een punt uit de Normandische Crêpe Taart.
    • Serveer met amandelschaafsel, krenten en een bolletje ijs.

    Notities

    Geniet van deze heerlijke Normandische Crêpe Taart met een vleugje calvados!
    Wijnadvies
    Een zoete witte wijn zoals een dessertwijn of een lichte rode wijn zoals een Beaujolais

    Nutrition

    Calories: 380kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 8g | Vet: 15g | Zout: 0.5g | Sugar: 20g