Vanilleroomijs met dadels

Vanilleroomijs met dadels

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Fruit, IJs
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • 4 ijscoupes á ca. 2 1/2 dl,
  • ijsbolletjeslepel

Ingrediënten

  • 12 dadels
  • 50 gr amandelspijs pakje á 300 g, Baukje,
  • 1 zakje walnoten 45 g, Baukje,
  • 35 g ongezouten boter of margarine
  • 4 eetlepels vloeibare honing
  • 2 eetlepels whisky
  • ¾ pak vanille-Bourbonroomijs á 1 liter, AH,

Instructies

VOORBEREIDEN:

  • Dadels in lengte opensnijden en pitten verwijderen.
  • In elke dadel een theelepel amandelspijs scheppen en dadel iets dichtdrukken.
  • Walnoten grof hakken.

BEREIDEN:

  • In steelpan boter zachtjes laten smelten, niet bruin laten worden.
  • Honing en whisky toevoegen en al roerend zachtjes verwarmen tot honing is opgelost, niet laten koken.
  • Walnoten erdoor roeren.
  • Met natgemaakte ijsbolletjeslepel in elke coupe 2 bolletjes ijs scheppen.
  • Dadels ernaast leggen.
  • Walnoten-honingsaus over ijs scheppen.

Klassieke Syllabub met Kaneel en Sherry

Klassieke Syllabub met Kaneel en Sherry

Geniet van deze klassieke Engelse syllabub, een luchtig en romig dessert met een vleugje kaneel en sherry.
Bereidingstijd15 minuten
Wachttijd1 uur
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Engeland
Dieët: Vegetarisch
Feestdagen etc: Kerst, Valentijnsdag
Servings: 2 personen
Calories: 250kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande

Equipment

Ingrediënten

  • ½ citroen
  • 3 el cream sherry
  • 25 g fijne kristalsuiker
  • ½ kaneelstokje
  • 1 kruidnagel
  • 1 mespunt piment
  • 1 mespunt nootmuskaat
  • 125 ml slagroom
  • 2 kaneelbiscuits bijvoorbeeld Kanelly's van Bolletje

Instructies

Voorbereiding:

  • Boen de citroen goed schoon onder koud water.
  • Trek met een citroentrekker smalle reepjes schil van de citroen (of schil de citroen dun met een scherp mesje en snijd de schil in smalle reepjes).
  • Leg de reepjes in een kommetje met koud water.
  • Pers de citroen uit en vang het sap op.
  • Verwarm in een steelpan het citroensap, de sherry, suiker, kaneelstokje, kruidnagel, piment en nootmuskaat zachtjes al roerend, tot de suiker is opgelost.
  • Neem de pan van het vuur en laat het sherrymengsel ongeveer 1 uur trekken.
  • Intussen, klop de slagroom half stijf in een kom en zet deze afgedekt in de koelkast.

Bereiding:

  • Verwijder het kaneelstokje en de kruidnagel uit het sherrymengsel.
  • Klop het sherrymengsel in een dunne straal door de slagroom totdat een luchtig mengsel (syllabub) ontstaat.
  • Schep de syllabub in wijnglazen.
  • Garneer met de citroenreepjes en steek in elk glas een kaneelbiscuit.

Notities

Deze syllabub kan goed geserveerd worden met een glas mousserende wijn zoals Prosecco of een zoete dessertwijn zoals een Moscato.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 20g | Protein: 2g | Vet: 18g | Zout: 0.1g | Sugar: 15g

Kokosrotsjes

Kokosrotsjes

Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Gebak
Land van herkomst: België
Dieët: Vegetarisch
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 220 gr geraspte kokos
  • 10 gr bloem
  • 200 ml eiwit
  • 180 gr suiker

Instructies

  • Voeg de bloem en de geraspte kokos samen.
  • Giet het eiwit in een steelpan, voeg de suiker er al roerend bij en warm het mengsel lichtjes en roerend op op een vuur tot max 50°.
  • Verwarm de oven voor op 200°.
  • Voeg het kokos-bloem-mengsel al roerend bij het opgewarmd eiwit.
  • Meng tot je een homogene massa bekomt.
  • Vul een spuitzak met het deeg en spuit rotsjes op een bakplaat met bakpapier.
  • Laat 8 à 10 minuten bakken in de oven.

Zalmmousse

Zalmmousse

Aller Hande 1996
Recept categorieën: Ontbijt, Vis, Zalm
Servings: 4 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

  • plasticfolie
  • ronde schaal Ø 16 cm

Ingrediënten

  • 2 blaadjes witte gelatine
  • ½ zakje verse dille á 15 g,
  • 2 pakjes gerookte zalmfilet á 100 g, AH,
  • 1 perssinaasappel
  • 1 kuipje verse roomkaas naturel 150 g,
  • mespunt chilipoeder
  • 1 eetlepel roze peperbessen potje, Royal Mail,
  • liter slagroom

Instructies

Voorbereiden:

  • In kom met ruim koud water gelatine 5 minuten laten weken:
  • Schaal bekleden met plasticfolie.
  • Op bodem enkele toefjes dille leggen.
  • Schaal bekleden met helft van plakjes zalm.
  • Sinaasappel uitpersen en sap in steelpan zachtjes verwarmen.
  • Gelatine goed uitknijpen en van vuur af al roerend in hete sap oplossen.
  • Steelpan in bak met koud water zetten en mengsel in 2 minuten laten afkoelen tot lauwwarm.
  • Rest van zalm in kleine stukjes snijden. 3 Takjes dille fijnknippen.
  • In kom roomkaas en gelatinemengsel tot glad mengsel roeren.
  • Stukjes zalm, fijngeknipte dille, chilipoeder en peperbessen erdoor roeren.
  • Slagroom stijfkloppen en luchtig door zalmmengsel scheppen.
  • Zalmmengsel in schaal scheppen en bovenkant gladstrijken.
  • In koelkast mousse afgedekt in 3 uur laten opstijven.

Bereiden:

  • Platte schaal op ronde schaal zetten.
  • Samen keren, schudden en mousse op schaal laten glijden.
  • Folie voorzichtig verwijderen.
  • Garneren met rest van dille.

Mini ricotta cheesecakejes

Mini ricotta cheesecakejes

Allerhande 2002
Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Dessert - Nagerecht, Kaas
Dieët: Vegetarisch
Servings: 8 personen
Calories: 255kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 6 volkoren biskwietjes
  • 50 g boter
  • mespunt kaneel
  • 1 citroen
  • 1 el maizena
  • 2 eieren
  • 100 g witte basterdsuiker
  • 4 el lemon jelly marmelade
  • 250 gr ricotta
  • 125 ml crème fraîche
  • ½ mango

Instructies

  • In keukenmachine koekjes tot kruim malen.
  • (In magnetron) boter smelten.
  • Boter en kaneel door koekjeskruim mengen.
  • Muffinvorm bekleden met papieren cakevormpjes.
  • In elk vormpje 1 el koekkruim scheppen en met bolle kant van lepel aandrukken.
  • In koelkast ca. 15 minuten laten opstijven.
  • Intussen oven voorverwarmen op 175 ºC.
  • Citroen goed schoonboenen, schil fijn raspen.
  • Halve citroen uitpersen.
  • Maizena oplossen in citroensap.
  • In kom eieren met suiker loskloppen.
  • Citroensap, geraspte schil en 2 el marmelade erdoor mengen.
  • Ricotta en crème fraîche toevoegen en tot glad mengsel roeren.
  • Muffinvorm uit koelkast halen.
  • Vormpjes tot de rand vullen met ricottamengsel.
  • Cakejes in midden van oven in ca. 30 minuten gaar bakken.
  • Muffinvorm uit oven nemen en cakejes in vorm tot kamertemperatuur laten afkoelen.
  • Mango schillen en vruchtvlees in mooie stukjes snijden.
  • In steelpan rest van marmelade in 1 el water voorzichtig laten smelten.
  • Pan van vuur nemen.
  • Mango door marmelade scheppen en ca. 3 minuten laten afkoelen.
  • Mango over cakejes verdelen.

Nutrition

Calories: 255kcal | koolhydraten: 23g | Protein: 6g | Vet: 16g

Engelse Crème (Crème Anglaise)

Engelse Crème (Crème Anglaise)

Deze fluweelzachte Engelse crème, ook bekend als Crème Anglaise, is een klassieke saus die perfect past bij desserts zoals cake, taart of fruit.
Bereidingstijd15 minuten
Recept categorieën: Basisrecept, Dessert - Nagerecht
Land van herkomst: Engeland
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 liter melk
  • 6 eierdooiers
  • 150 g fijne suiker
  • Enkele druppels kirschextract rumextract of vanille-extract

Instructies

  • Klop in een grote kom de eierdooiers met de suiker tot een schuimende, lichtgele massa.
  • Verwarm de melk in een steelpan tot net tegen het kookpunt.
  • Giet de warme melk langzaam bij het eiermengsel terwijl je blijft kloppen om stolling te voorkomen.
  • Giet het mengsel terug in de pan en verwarm op een laag vuur.
  • Roer constant met een houten lepel tot de crème dikker wordt en een licht romige consistentie krijgt.
  • Let op: de crème mag niet koken, anders gaat deze schiften.
  • Voeg naar smaak enkele druppels kirschextract, rumextract of vanille-extract toe en meng goed.
  • Haal de pan van het vuur en laat de crème iets afkoelen.
  • Serveer lauwwarm of koud bij desserts zoals cake, zandtaartjes, boudoirs of fruit.

Notities

Mocht de crème schiften, dan kunt u ze nog goed krijgen door ze ongeveer 2 uren te laten afkoelen en ze dan te bewerken met een eierklopper of met de klopper van de mixer, op maximum snelheid(2).

Serveertip:

Serveer de Engelse crème met vers rood fruit, een plakje cake of strooi er wat chocoladeschilfers over voor een extra feestelijke presentatie.

Wijnadvies:

Een zoete dessertwijn zoals Sauternes of een Moscato d’Asti past perfect bij de romige en zoete smaak van de crème.

Nutrition

Calories: 250kcal | koolhydraten: 28g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 0.1g | Sugar: 26g

Kruidensalade met lamsvlees

Kruidensalade met lamsvlees

Allerhande 2002
Recept categorieën: Lamsvlees, Salade, Voorgerechten
Servings: 4 personen
Calories: 620kcal
Author: Cor Kevenaar

Ingrediënten

  • 4 trostomaten stevige
  • 8 eetlepels vleesfond
  • ½ citroen
  • 9 eetlepels olijfolie milde
  • 1 theelepel witte wijnazijn
  • 4 sjalotten
  • 1 pakje tempuramix
  • 2 dl mineraalwater ijskoud
  • zout
  • peper versgemalen
  • 2 eetlepels bloem
  • 4 lamsracks ca. 700 g
  • 1 rijpe avocado
  • 2 eetlepels zure room
  • 50 g rocketmelange sla
  • olie om te frituren

Instructies

  • Tomaten inkruisen, onderdompelen in kokend water en met een mesje ontvellen. Tomaten vanaf het kroontje in vieren snijden en zaadjes verwijderen.
  • In steelpan fond zachtjes verwarmen.
  • Citroen uitpersen.
  • Vinaigrette kloppen van 4 eetlepels olie, 1 theelepel citroensap, azijn en fond. Sjalotten pellen en fijnsnipperen.
  • In pan 1 eetlepel olie verwarmen, sjalotten fruiten.
  • Pan van het vuur nemen en laten afkoelen.
  • Sjalot door vinaigrette scheppen.
  • Frituurolie verhitten tot 180 °C.
  • In beslagkom van tempuramix, mineraalwater, zout en peper glad en dun beslag kloppen volgens gebruiksaanwijzing.
  • Tomaat bestuiven met bloem en vervolgens door tempurabeslag halen.
  • Partjes één voor één in frituurolie laten glijden en ca. 3 minuten frituren. Tomatenbeignets laten uitlekken op keukenpapier.
  • Licht bestrooien met zout en peper.
  • Warm houden in voorverwarmde oven of op bord op warmhoudplaat.
  • Lamsracks bestrijken met 2 eetlepels olie en bestrooien met peper en zout. Koekenpan met antiaanbaklaag verhitten.
  • Vlees rondom bruin bakken en dan in 8 à 10minuten van binnen rosé laten worden. Lamsracks in aluminiumfolie inpakken en 5 minuten laten rusten.
  • Intussen avocado halveren en pit verwijderen.
  • Met een lepel vruchtvlees eruit scheppen.
  • Avocado met zure room,rest van citroensap en rest van olie pureren met staafmixer.
  • Avocadocrème overdoen in steelpannetje en heel zachtjes tot lauwwarm verwarmen.
  • Ook sjalotvinaigrette zachtjes verhitten tot lauwwarm.
  • Lamsracks tussen botjes door in 5 plakken snijden.
  • Filets van botjes afsnijden. In cirkelvorm op elk bord 5 lamsfilets leggen.
  • Op elk stuk lamsvlees wat avocadocrème scheppen.
  • Slamelange ertussen rangschikken en garneren met tomatenbeignets. Sjalotvinaigrette over salade scheppen.

Nutrition

Calories: 620kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 22g | Vet: 45g

Voorjaarsasperges Gemarineerd in Riesling

Voorjaarsasperges Gemarineerd in Riesling

Licht, verfijnd en vol van smaak – deze gemarineerde asperges in Riesling zijn een elegante toevoeging aan elke voorjaarsmaaltijd.
Voorbereidingstijd30 minuten
Bereidingstijd5 minuten
Totale tijd35 minuten
Recept categorieën: Asperges, Groenten, Voorgerechten
Land van herkomst: Frankrijk
Jaargetijde:: Lente
Feestdagen etc: Pasen
Servings: 4
Calories: 140kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 kilo witte asperges
  • 2 ½ dl witte wijn Riesling of Pinot Blanc
  • ½ tuinkruidenbouillontablet
  • 2 eetlepels olie
  • 1 takje verse tijm of ¼ theelepel gedroogde tijm
  • 2 eetlepels verse bieslook fijngehakt
  • 1 ei

Instructies

  • Schil de asperges met een aspergeschiller van vlak onder de punt naar beneden.
  • Snijd de houtachtige uiteinden (ca.
  • 3 cm) af.
  • Breng in een pan ¼ liter water, witte wijn, bouillonblokje en olie aan de kook.
  • Voeg de asperges, tijm en de helft van de bieslook toe.
  • Kook de asperges in 10 minuten beetgaar.
  • Haal de pan van het vuur en laat de asperges afkoelen in het kookvocht.
  • Laat ze minimaal 1 uur marineren.
  • Kook het ei hard in een steelpan, laat het afkoelen en hak het fijn.
  • Breng de asperges opnieuw kort aan de kook.
  • Haal ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze goed uitlekken.
  • Leg de asperges op een platte schaal.
  • Garneer met het gehakte ei en de resterende bieslook.

Notities

Serveertip:
Serveer deze asperges met een romige aardappelpuree en een frisse groene salade voor een uitgebalanceerd gerecht.
Wijnadvies:
Een frisse Riesling of Pinot Blanc past perfect bij dit gerecht, omdat de wijn de subtiele smaak van de asperges aanvult.

Nutrition

Calories: 140kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 5g | Vet: 7g | Zout: 1g | Sugar: 3g

Schnitzelreepjes met sinaasappelsaus

Schnitzelreepjes met sinaasappelsaus

Recept categorieën: Vleesvervangers
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Albert Heijn

Ingrediënten

  • 10 g verse gemberwortel
  • 1 rode peper
  • 4 Tivall schnitzels 400 g,
  • 3 ½ eetlepel olie
  • theelepel ketoembar
  • 1 dl vers sinaasappelsap
  • 1 dl rode port
  • 3 theelepels allesbinder
  • Chinese sojasaus
  • versgemalen
  • peper
  • eetlepel sinaasappelmarmelade,

Instructies

  • Gember dun schillen, in plakjes snijden en heel fijn hakken.
  • Peper schoonmaken, halveren en in kleine stukjes snijden.
  • Schnitzels in reepjes snijden.
  • In koekenpan 3 eetlepels olie verhitten.
  • Schnitzelreepjes op middelhoog vuur in ca. 5 minuten bruin en knapperig bakken, af en toe omscheppen.
  • Laatste minuut gember en peper meebakken.
  • In steelpan rest van olie verhitten.
  • Koriander enkele seconden al roerend bakken.
  • Sinaasappelsap, port en marmelade toevoegen.
  • Saus aan de kook brengen en marmelade laten oplossen.
  • Saus binden met allesbinder.
  • Op smaak brengen met enkele druppels sojasaus en weinig peper.
  • Enkele eetlepels saus over vier borden verdelen en schnitzelreepjes erop scheppen.
  • Rest van saus apart serveren.

Notities

Lekker met gegratineerde aardappels en broccoli.

Traditionele Kandeel voor de Kraamvisite

Traditionele Kandeel voor de Kraamvisite

Deze traditionele kandeel is een heerlijk verwarmende drank voor de kraamvisite. Het zachte, kruidige aroma van kaneel en de rijke smaken van de wijnen maken het een perfecte traktatie voor feestelijke momenten.
Recept categorieën: Warme dranken
Land van herkomst: Nederland
Jaargetijde:: Herfst, Winter
Feestdagen etc: Geboorte
Servings: 18 personen
Calories: 200kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 16 eierdooiers
  • 2 pakjes vanillesuiker
  • 16 eetlepels witte suiker
  • 1 fles witte wijn
  • 1 fles moezelwijn
  • 8 pijpen kaneel

Instructies

  • Laat de kaneel 24 uur trekken in de moezelwijn, goed afgesloten.
  • Roer de eierdooiers met de suiker tot een stevige massa.
  • Voeg de witte wijn en moezelwijn, beetje bij beetje en steeds roerend, toe aan het eimengsel.
  • Kook het mengsel au-bain-marie tot een smeuïge, vloeibare drank.
  • Serveer de kandeel warm in kopjes, of voor een verfrissende twist, koud in glazen.

Notities

Wijnadvies:
Een zoete dessertwijn zoals een Muscat of een Riesling past goed bij de rijke smaak van deze traditionele kandeel.

Nutrition

Calories: 200kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 6g | Vet: 7g | Zout: 0.1g | Sugar: 20g