Gekookte Venkel met Olijfolie en Balsamico

Gekookte Venkel met Olijfolie en Balsamico

Bereidingstijd25 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Bijgerecht
Land van herkomst: Italië
Servings: 4
Calories: 90kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 2 grote venkelknollen
  • 1 bouillonblokje
  • 1 tl suiker
  • 3 el extra vergine olijfolie
  • 2 el balsamico-azijn
  • Zout en peper naar smaak

Instructies

Venkel Voorbereiden:

  • Snijd de venkel in grove stukken.

Koken:

  • Breng een grote pan met water aan de kook en voeg het bouillonblokje en de suiker toe.
  • Kook de venkelstukken tot ze net gaar zijn, ongeveer 10-12 minuten.
  • Zorg ervoor dat ze niet te zacht worden.

Afgieten en Afkoelen:

  • Giet de venkel af in een vergiet en laat afkoelen.

Mengen:

  • Meng de afgekoelde venkel in een grote kom met de olijfolie en balsamico-azijn.
  • Breng op smaak met zout en peper.

Serveren:

  • Serveer de venkel koud als bijgerecht bij vis of vlees, of warm indien gewenst.

Notities

Wijnadvies

Een droge witte wijn zoals een Pinot Grigio of een frisse Sauvignon Blanc past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 90kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 2g | Vet: 7g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g

Mosselkroketjes

Mosselkroketjes

Recept categorieën: Vis, Warme hapjes, Zeevruchten
Servings: 20 personen
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 150 g gekookte mosselen
  • 250 ml gezeefd mosselkookvocht of visbouillon van tablet
  • 25 g boter
  • 50 g bloem
  • 125 ml slagroom
  • 2 eieren
  • 2 eetlepel(s) peterselie fijngehakt
  • 2 eetlepel(s) bieslook fijngehakt
  • 75 g paneermeel
  • olie om te frituren

Instructies

  • In pan mosselkookvocht of bouillon tot helft inkoken.
  • In sauspan boter smelten en 30 g bloem erdoor roeren.
  • Nog 2 min. zachtjes bakken.
  • Scheutje voor scheutje bouillon en slagroom toevoegen en blijven roeren tot dikke saus ontstaat.
  • Pan van vuur nemen.
  • Eieren splitsen en dooiers met peterselie en bieslook door saus roeren.
  • Op smaak brengen met zout en peper.
  • Mengsel laten afkoelen en in koelkast door en door koud laten worden.
  • Bereiden
  • In diep bord eiwitten loskloppen.
  • Steeds 1 eetlepel van saus scheppen.
  • Mossel erin drukken en saus rond mossel tot kroket (of balletje) vormen.
  • Kroketjes eerst door bloem wentelen, dan door eiwit en vervolgens door paneermeel.
  • Frituurolie tot 180 °C verhitten en mosselkroketjes met 8 tegelijk in 3-4 min.
  • Goudbruin frituren.
  • Mosselkroketjes in vergiet bekleed met keukenpapier laten uitlekken.

Notities

Mosselkroketjes serveren met grove mosterd.

Romige Groentenrisotto

Romige Groentenrisotto

AllerHande maart 2000
Voorbereidingstijd20 minuten
Bereidingstijd28 minuten
Recept categorieën: Asperges, Groenten, Hoofdgerechten, Rijst
Land van herkomst: Italië
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 3 bosuitjes
  • 1 sjalotje
  • 250 g groene asperges
  • 200 g haricots verts
  • 100 g sugar snaps
  • 50 g boter of margarine
  • 300 g risottorijst
  • 1 deciliter droge witte wijn
  • 2 kruidenbouillontabletten
  • Zout
  • Versgemalen peper

Instructies

  • Maak de bosuitjes schoon en snijd ze in stukjes van 3 cm.
  • Pel en snipper het sjalotje.
  • Snijd de harde onderkant van de groene asperges af en snijd ze schuin in stukjes van 2 cm.
  • Houd de kopjes apart.
  • Halveer de haricots verts en maak de sugar snaps schoon.
  • Verhit 25 g boter in een pan en fruit de bosui gedurende ongeveer 3 minuten.
  • Schep ze uit de pan.
  • Voeg het sjalotje en de asperges toe aan het bakvet en fruit ze ongeveer 3 minuten.
  • Voeg de risottorijst toe en bak deze ongeveer 2 minuten mee tot de korrels glanzen.
  • Voeg de witte wijn toe en laat deze verdampen.
  • Voeg vervolgens beetje bij beetje 1 liter water toe, verkruimel de kruidenbouillontabletten erboven en kook de rijst onafgedekt zachtjes gedurende ongeveer 20 minuten.
  • Breng ondertussen een pan met water en een snufje zout aan de kook.
  • Kook hierin de sugar snaps, haricots verts en aspergekoppen 6 à 8 minuten.
  • Laat de groenten uitlekken in een vergiet.
  • Schep de sugar snaps, haricots verts, aspergekoppen en bosui door de rijst en laat ze nog ongeveer 5 minuten meewarmen.
  • Roer de rest van de boter door de rijst.
  • Voeg indien nodig extra water toe.
  • Breng de risotto op smaak met zout en peper.

Notities

Wijnadvies:

Deze romige groentenrisotto past goed bij een frisse Italiaanse witte wijn zoals een Pinot Grigio. De fruitige en florale tonen van de wijn vullen de verse groenten aan en zorgen voor een gebalanceerde maaltijd. Serveer de risotto met (versgemalen) Parmezaanse kaas voor extra smaak.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 75g | Protein: 12g | Vet: 15g | Zout: 2.5g | Sugar: 4g

Knoflook korianderbahmi en barbequesaté met satésaus

Knoflook korianderbahmi en barbequesaté met satésaus

Bereidingstijd40 minuten
Recept categorieën: Barbecue, Hoofdgerechten, Mie, Varkensvlees
Land van herkomst: Indonesië
Servings: 4
Calories: 650kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 125 g Conimex Mie half zak, nestjes
  • 400 g hamlappen
  • 100 ml Conimex Ketjap Marinade
  • 2 el Conimex Wok Olie
  • 600 g bahmigroentepakket
  • 150 ml Conimex Woksaus Thaise Knoflook Koriander
  • 400 ml Conimex Indonesische Pinda Satésaus
  • 3 el verse koriander fijngehakt

Instructies

Barbecue/Grill Voorbereiden:

  • Steek de barbecue aan of verhit de grill, grillplaat of grillpan op de hoogste stand.

Mie Koken:

  • Breng in een grote pan een flinke laag water met wat zout of ketjap aan de kook.
  • Voeg de mie toe en kook deze in ongeveer 12 minuten gaar.
  • Giet af in een vergiet en laat goed uitlekken.

Ham Lappen Voorbereiden:

  • Snijd ondertussen de hamlappen in kleine blokjes en meng deze met een scheutje ketjap marinade en 1 eetlepel wok olie.
  • Rijg de vleesblokjes aan 12 satéstokjes en laat 2 minuten staan om te marineren.

Saté Roosteren:

  • Rooster de saté op de hete barbecue, onder de grill of in de grillpan in ongeveer 10 minuten gaar.
  • Keer regelmatig.

Groenten Wokken:

  • Zet een grote wok op het vuur en laat deze goed heet worden.
  • Voeg een scheutje olie toe en wok de groenten ongeveer 3 minuten.
  • Voeg 10 eetlepels woksaus toe, schep de uitgelekte mie erdoor en warm het geheel goed door.

Satésaus Verwarmen:

  • Verwarm ondertussen de satésaus volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.

Serveren:

  • Schep de mie in 4 diepe borden of kommen en bestrooi met de koriander.
  • Leg de saté ernaast en schenk er wat satésaus over.
  • Geef de rest van de satésaus er apart bij.

Notities

Wijnadvies

Een fruitige Riesling of een frisse Sauvignon Blanc past uitstekend bij dit gerecht.

Nutrition

Calories: 650kcal | koolhydraten: 65g | Protein: 35g | Vet: 25g | Zout: 3g | Sugar: 8g

Chinese mie met knoflooktofu

Chinese mie met knoflooktofu

Recept categorieën: Mie, Vleesvervangers
Dieët: Vegetarisch
Calories: 501kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

Instructies

  • Breng in een ruime pan een flinke laag water (met wat zout of ketjap asin) aan de kook.
  • Voeg de mie toe aan het kokende water en kook deze in ca. 4 minuten gaar.
  • Trek de mie na 1 minuut koken met 2 vorken los en roer tijdens het koken nog even om.
  • Afgieten in een vergiet, met koud water afspoelen en goed laten uitlekken.
  • Meng ondertussen de groentemix (uit het pakje) met 1 dl heet water, tenminste 10 minuten laten staan.
  • Pel en hak de knoflook fijn.
  • Snijd de tomaten in partjes.
  • Zet de wok op het vuur en laat de wok goed heet worden.
  • Voeg een scheutje olie toe en wok de tofureepjes 3 minuten.
  • Wok de knoflook 1 minuut mee.
  • Wok vervolgens de partjes tomaat en doperwtjes (hoeven niet eerst te worden ontdooid) 7 minuten mee.
  • Roer de gewelde groentemix erdoor.
  • Voeg de mie en kruidenmix (uit het pakje) toe en wok nog 2 minuten.
  • Voeg ketjap naar smaak (2-4 eetlepels) toe.
  • Schep de Chinese Mie op borden of in kommen.

Nutrition

Calories: 501kcal | koolhydraten: 63g | Protein: 21g | Vet: 18g

Salade van groene groenten

Salade van groene groenten

Recept categorieën: Groenten, Salade
Calories:
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 300 g sperzieboontjes
  • 150 g peultjes
  • 150 g doperwtjes diepvries

Voor de dressing:

  • ½ rode ui
  • 4 eetlepel(s) olijfolie
  • 2 eetlepel(s) balsamico-azijn
  • zout
  • peper

Instructies

  • De groenten schoonmaken, wassen en de sperzieboontjes halveren.
  • De sperzieboontjes in de geperforeerde schaal leggen en 10 minuten stomen.
  • De peultjes en de doperwtjes toevoegen en de groenten nog 10 minuten garen.
  • De groenten koud spoelen, in een vergiet laten uitlekken.
  • Intussen de rode ui pellen en fijnsnipperen.
  • De overige ingrediënten voor de dressing door elkaar kloppen, bij voorkeur met de staafmixer.
  • De groenten in een slabak overdoen, met de ui bestrooien en de dressing erover schenken.

Romige Kip en Broccoli Roerbakschotel

Romige Kip en Broccoli Roerbakschotel

Bereidingstijd30 minuten
Recept categorieën: Hoofdgerechten, Kip, Roerbakken / Wokken
Servings: 4
Calories: 480kcal
Author: Cor Kevenaar

Equipment

Ingrediënten

  • 1 pakje Toscaanse aardappel roerbakmix 57 g
  • 300 g broccoliroosjes
  • 350 g kipfilet
  • 2 uien
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 pak aardappelschijfjes 700 g

Instructies

  • Meng de roerbakmix uit het pakje met 100 ml koud water en laat het 3 minuten wellen.
  • Kook de broccoliroosjes in licht gezouten water gedurende 3 minuten, giet af en laat uitlekken in een vergiet.
  • Snijd de kipfilet in blokjes.
  • Pel en snipper de uien.
  • Verhit de olijfolie in een grote wok en bak de kipfilet rondom bruin.
  • Voeg de vleeskruiden uit het pakje en de aardappelschijfjes toe, roerbak op laag vuur gedurende 10 minuten.
  • Schep de broccoliroosjes, uien en gewelde roerbakmix erdoor en bak nog eens 5 minuten.
  • Serveer de romige kip en broccoli roerbakschotel direct.
  • Eet smakelijk!

Notities

Wijnadvies:
Deze romige schotel met kip en broccoli gaat goed samen met een lichte Chardonnay of een frisse Sauvignon Blanc.

Nutrition

Calories: 480kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 25g | Vet: 28g | Zout: 1.2g | Sugar: 4g

Aspergetaart 2

Aspergetaart 2

Recept categorieën: Asperges, Groenten, Hartige taart
Jaargetijde:: Lente
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Ingrediënten

  • 5 vellen fillobladerdeeg diepvries
  • 100 g Hollandse geitenkaas
  • 1 kg witte asperges
  • 25 g boter
  • 1 zakje verse basilicum 15 g
  • 125 ml slagroom
  • 3 eieren
  • versgemalen vierseizoenenpeper

Instructies

  • Fillodeeg in verpakking in 2 uur laten ontdooien.
  • Geitenkaas ontkorsten en raspen.
  • Asperges schillen en in ca. 15 min. beetgaar koken.
  • Afgieten en in vergiet goed laten uitlekken.
  • Oven voorverwarmen op 200 °C. (In magnetron) boter smelten.
  • Fillodeeg voorzichtig uitvouwen en vellen met boter bestrijken.
  • Ingevette ovenschaal of quichevorm losjes met deeg bekleden.
  • In keukenmachine of met staafmixer basilicum met slagroom pureren.
  • Eieren, kaas en zout en peper naar smaak erdoor mengen.
  • Mengsel op deegbodem schenken en asperges met kopjes om en om erin leggen.
  • Taart in oven in 20-25 min. goudbruin en gaar bakken.

Frisse Aardappel-Bonensalade met Tonijn en Pesto

Frisse Aardappel-Bonensalade met Tonijn en Pesto

Een frisse aardappel-bonensalade met tonijn, rode pesto, sinaasappelsap en kappertjes. Heerlijk als lichte lunch of zomers bijgerecht!
Bereidingstijd45 minuten
Recept categorieën: Bijgerecht, Lunch, Salade, Vis
Land van herkomst: Mediterraan
Jaargetijde:: Zomer
Servings: 4
Calories: 380kcal
Author: Cor Klaar

Equipment

  • Wijde lage slaschaal (1,5 liter)
  • kookpan

Ingrediënten

  • 600 g vastkokende aardappels
  • Zout naar smaak
  • 200 g gebroken sperziebonen
  • 200 g bospeen in blokjes gesneden
  • 2 sjalotjes gesnipperd
  • 2 blikken tonijn in olie à netto ca. 200 g
  • eetlepel rode pesto
  • 1 dl sinaasappelsap
  • 1 eetlepel kappertjes
  • Versgemalen zwarte peper naar smaak

Instructies

  • Schil de aardappelen, was ze en snijd ze in plakjes.
  • Kook de aardappelplakjes in gezouten water in ongeveer 10 minuten beetgaar.
  • Kook de sperziebonen in gezouten water in ongeveer 10 minuten beetgaar.
  • Maak de bospeen schoon, was deze en snijd in kleine blokjes.
  • Spoel de aardappelplakjes en sperziebonen onder koud stromend water in een vergiet en laat ze goed uitlekken.
  • Pel en snipper de sjalotjes.
  • Giet de tonijn af boven een kom en bewaar de olie.
  • Meng de rode pesto, sinaasappelsap, sjalotjes en kappertjes door de tonijnolie.
  • Breng de dressing op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
  • Verdeel de tonijn in stukjes.
  • Meng de aardappelplakjes, sperziebonen, wortelblokjes en tonijn door de dressing.
  • Dek de salade af en zet minstens 30 minuten in de koelkast om de smaken goed in te laten trekken.
  • Roer de salade voor het serveren nogmaals door.
  • Doe de salade over in een wijde slaschaal en serveer met knapperige ciabatta.

Notities

Wijnadvies:
Een frisse witte wijn, zoals een Sauvignon Blanc of een Verdejo, past uitstekend bij de lichte smaken van deze aardappel-bonensalade.

Nutrition

Calories: 380kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 25g | Vet: 15g | Zout: 1.2g | Sugar: 5g

Aardappeltortilla 2 van Onbekende Auteur

Aardappeltortilla 2 van Onbekende Auteur

Recept categorieën: Tortilla
Land van herkomst: Spanje
Dieët: Vegetarisch
Servings: 4
Calories:
Author: Cor Klaar

Equipment

Ingrediënten

  • 10 eetlepel(s) olijfolie
  • 1 stuks ui
  • 4 stuks aardappels
  • 6 stuks eieren
  • zout

Instructies

  • Snipper de ui. Snijd de aardappels in plakken van 3 mm.
  • Verhit de olie en bak hierin de ui en aardappelen 15 minuten op zacht vuur tot de aardappels gaar zijn.
  • Laat het aardappelmengsel in een vergiet uitlekken en vang 2 el. olie op.
  • Veeg de koekenpan schoon, verwijder eventuele aardappelresten.
  • Klop de eieren los met een snufje zout, roer het aardappelmengsel erdoor en laat het mengsel 15 minuten intrekken.
  • Verhit 1 eetlepel olie in de koekenpan en schenk er het aardappelmengsel in één keer bij.
  • Verdeel het mengsel met een pannenkoekenmes en druk het plat.
  • Laat de tortilla op zacht vuur garen tot de onderkant lichtbruin is.
  • Schud de pan regelmatig heen en weer. Keer de tortilla met behulp van een bord en doe weer 1 eetlepel olie in de pan.
  • Laat ook de andere kant van de tortilla lichtbruin worden.