Gegrilde Auberginespiesen met Krielaardappeltjes
Bereidingstijd40 minuten min
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 1 aubergine
- Zout
- 16 krielaardappeltjes in de schil
- ½ potje gedroogde tomaat op olie
- 15 g basilicum
- 16 kerstomaatjes
- 4 eetlepels olijfolie
- Peper naar smaak
Voorbereiden: Laat de spiesen op kamertemperatuur komen.
Was de aubergine en snijd hem in de lengte in 6 dunne plakken.
Halveer de plakken in de lengte, bestrooi ze met zout en laat ze in een vergiet ± 20 minuten liggen.
Aardappeltjes koken: Kook intussen de krielaardappeltjes in een pan met weinig water en zout in 5 minuten beetgaar.
Laat ze uitlekken in een zeef.
Tomatenpasta maken: Pureer de gedroogde tomaatjes met de aanhangende olie en de basilicum in een keukenmachine tot een grove pasta.
Breng op smaak met peper.
Auberginerolletjes maken: Dep de plakken aubergine droog met keukenpapier, bestrijk ze met de tomatenpasta en rol elke plak stevig op.
Spiesen samenstellen: Steek de auberginerolletjes, krielaardappeltjes en kerstomaatjes afwisselend aan de spiesen.
Bewaar de spiesen afgedekt in de koelkast tot gebruik.
Grillen: Bestrijk de spiesen rondom met olijfolie en rooster ze op de hete barbecue in ± 6 minuten rondom mooi bruin.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een lichte rosé past goed bij dit gerecht.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 5g | Vet: 12g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / vergiet / Pagina 17
Romige Hangop met Beschuit
Een klassiek Nederlands dessert van uitgelekte karnemelk, romig en zacht. Heerlijk met verkruimelde beschuit en een beetje suiker.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd15 uur uur
Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 250kcal
Author: Cor Klaar
- 4 liter karnemelk
- 1 deciliter melk
- 8 beschuiten
- Basterdsuiker
Zet een vergiet in een grote pan.
Leg een doek over het vergiet.
Giet de karnemelk op de doek.
Laat het water door de doek in het vergiet druipen (duurt ca.
12 uur).
Schep het dikke gedeelte dat op de doek achterblijft in een schaal.
Roer de melk erdoor.
Schenk de hangop over de beschuiten.
Bestrooi met de suiker.
Serveertip:
Serveer de hangop koud voor een extra verfrissende traktatie. Voeg vers fruit toe zoals aardbeien of bessen voor extra smaak en kleur.
Wijnadvies:
Past goed bij een zoete dessertwijn zoals een Moscato d'Asti.
Calories: 250kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 15g | Vet: 8g | Zout: 0.5g | Sugar: 18g
Receptenplein.nl
Home / vergiet / Pagina 17
Hartige Bonenstoof met Kruiden
Een hartverwarmende, plantaardige stoof met bruine bonen en rijke kruidenaroma's. Een smaakvolle en vullende maaltijd voor elk seizoen.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd1 uur uur 30 minuten min
Calories: 350kcal
Author: Cor Klaar
- 200 g bruine bonen
- ½ liter bonenwater
- 40 g boter of plantaardige boter
- 250 g ui
- 1 laurierblaadje
- 5 kruidnagels
- 2 eetlepels tomatenpuree
- ½ deciliter azijn
- 10 g bloem
- 20 g aardappelzetmeel
- Peper & zout
Was de bruine bonen en week ze een nacht in water.
Giet het weekwater af en zet de bonen op met ½ liter vers water (of gebruik het weekwater, maar spoel dan grondig).
Kook de bonen in ca.
1 uur gaar en voeg naar smaak zout toe.
Laat de bonen uitlekken in een vergiet en vang het kookvocht op.
Maak de uien schoon en snijd ze in dunne ringen.
Fruit de uien in de boter bruin, samen met het laurierblaadje en de kruidnagels.
Voeg het kookvocht, de tomatenpuree en de azijn toe.
Meng de bloem en het aardappelzetmeel met een beetje water en bind hiermee de saus.
Breng de saus op smaak met zout en peper.
Stoof de bruine bonen in de saus op een zacht vuur, tot de smaken goed zijn ingetrokken.
Let op dat de bonen niet stuk koken.
Serveer de stoof met gekookte aardappelen.
Serveertip:
Serveer met gekookte aardappelen en een frisse salade. Lekker met zilveruitjes en augurken.
Wijnadvies:
Een fruitige rode wijn, zoals een Merlot of Pinot Noir.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 15g | Vet: 10g | Zout: 1g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / vergiet / Pagina 17
Spinazie Ovenschotel met Geitenkaas en Hazelnoten
Een voedzame spinazie-ovenschotel met rijst, geitenkaas en hazelnoten. Eenvoudig te bereiden en vol van smaak.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd20 minuten min
Servings: 2
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 1 el boter
- 2-3 eieren
- 100 g geitenkaas MonChou of andere zachte kaas
- 100 g hazelnoten
- Peper
- 150 g rijst
- 500 g spinazie
- Zout
Verwarm de oven voor op ± 220 °C.
Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
Was de spinazie en laat slinken in wat water op hoog vuur.
Doe de spinazie in een vergiet, snijd kleiner en druk er zoveel mogelijk water uit.
Beboter een ovenschaal en leg de rijst erin.
Leg de spinazie erop, verdeel de verkruimelde geitenkaas en hazelnoten erover.
Klop de eieren los met zout en peper en giet over de schotel.
Zet de schotel ± 20 minuten in de oven tot het ei gestold is.
Serveertip:
Varieer door de spinazie te fruiten met ui en knoflook, of voeg geraspte kaas toe.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Pinot Grigio.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 35g | Protein: 25g | Vet: 35g | Zout: 1g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / vergiet / Pagina 17
Preischotel met Camembert
Hartige preischotel met romige camembert, een eenvoudig en smaakvol gerecht voor twee personen.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 2
Calories: 500kcal
Author: Cor Klaar
- 125 g camembert
- 2 tl kerriepoeder
- 3 eieren
- 4 el slagroom
- 400 g prei
- 50 g belegen kaas geraspt
- Peper
- Zout
Verwarm de oven voor op 200°C.
Doe de prei in een vergiet en schenk er kokend water over.
Laat de prei uitlekken.
Klop de eieren los met kerriepoeder, slagroom, zout en peper.
Roer de geraspte kaas erdoor.
Snijd de camembert in blokjes.
Vet een ovenschaal in.
Doe de prei in de ovenschaal en schenk het eimengsel erover.
Verdeel de camembertblokjes erover.
Bak de schotel in de oven in ± 25 minuten goudbruin en gaar.
Serveertip:
Lekker met gebakken aardappelen.
Wijnadvies:
Een volle witte wijn, zoals een Chardonnay, of een lichte rode wijn, zoals een Pinot Noir.
Calories: 500kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 25g | Vet: 35g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / vergiet / Pagina 17
Kaaskroketjes met Mierikswortelsaus
Knapperige kaaskroketjes met een pittige mierikswortelsaus, een heerlijk borrelhapje of snack.
Voorbereidingstijd30 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Land van herkomst: Nederland Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 25 g boter
- 40 g bloem
- ½ groentebouillontablet
- 1 ei
- 200 g Kernhem kaas
- 3 el geraspte mierikswortel Kühne
- ½ pakje paneermeel 75 g
- 8 takjes peterselie
- 1 dl Biogarde Roer
- 1 sjalotje
- 1 tomaat
- Frituurolie of -vet
- ½ tl chilipoeder
- Zout
- Peper
- 2 walnoten
Hak de walnoten fijn.
Knip 6 takjes peterselie fijn in een kommetje.
Snijd de korstjes van de kaas en snijd de kaas in kleine stukjes.
Pel en snipper het sjalotje.
Smelt de boter in een pan met dikke bodem en bak het sjalotje met chilipoeder zachtjes ± 2 minuten.
Verkruimel het bouillontablet erboven en roer de bloem erdoor.
Voeg al roerend scheutje voor scheutje 2 dl water toe en blijf roeren tot een dik gebonden saus ontstaat.
Roer de walnoten, kaasstukjes en de helft van de fijngeknipte peterselie erdoor.
Schenk de kaassaus in een diep bord en laat afkoelen.
Laat de saus ± 1 uur opstijven in de koelkast.
Klop het ei met 1 el water los in een ander diep bord.
Strooi het paneermeel uit op een plat bord.
Snijd de koude kaasmassa in 8 puntjes en vorm tot kroketjes met koele handen.
Haal de kroketjes eerst door het ei en wentel ze vervolgens door het paneermeel, zodat alle kanten bedekt zijn.
Herhaal dit en zet de kroketjes afgedekt in de koelkast.
Roer een sausje van de Biogarde, mierikswortel, de rest van de peterselie, zout en peper.
Was de tomaat en snijd in 8 partjes.
Verhit de olie in een frituurpan tot 175 °C en frituur de kroketjes in ± 3 minuten goudbruin.
Laat ze uitlekken in een vergiet, leg ze op een schaal en garneer met peterselie en tomaat.
Geef de mierikswortelsaus er apart bij.
Serveer met een salade van lollo rosso en bruin stokbrood.
Serveertip:
Serveer de kaaskroketjes met een frisse salade en bruin stokbrood voor een complete maaltijd.
Wijnadvies:
Een frisse witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of Pinot Grigio past goed bij de kaaskroketjes.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 30g | Protein: 25g | Vet: 40g | Zout: 1.5g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / vergiet / Pagina 17
Knapperige zelfgemaakte kaaskroketten
Heerlijke zelfgemaakte kaaskroketten, een klassiek Nederlands borrelhapje.
Voorbereidingstijd20 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
koelen2 uur uur
Totale tijd2 uur uur 30 minuten min
Servings: 8
Calories: 150kcal
Author: Cor Klaar
- 45 gram boter
- 45 gram bloem
- 3 dl melk
- 150 gram oude kaas geraspt
- Peper
- Zout optioneel
- 1 ei losgeklopt
- Paneermeel
- Frituurvet
- Verse peterselie optioneel
Smelt de boter en voeg de bloem toe.
Voeg al roerend de melk toe en maak een dikke saus.
Meng de geraspte kaas door de saus en breng op smaak met peper en eventueel zout.
Strijk de ragoût uit op een bord en laat koud worden.
Vorm met 2 lepels 8 kroketten, wentel door paneermeel en vorm bij op tafel.
Haal de kroketten door losgeklopt ei en rol ze nogmaals door paneermeel.
Bak de kroketten 3-5 minuten in frituurvet van 180°C.
Laat uitlekken in een vergiet en schik op een warme schaal.
Garneer met verse peterselie of gefrituurde peterselie.
Serveertip:
Serveer met mosterd.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn of een biertje.
Calories: 150kcal | koolhydraten: 10g | Protein: 8g | Vet: 10g | Zout: 0.5g | Sugar: 1g
Receptenplein.nl
Home / vergiet / Pagina 17
Oester soja woknoedels met zalm en peultjes
Heerlijke woknoedels met zalm en peultjes in een Thaise oester soja saus, afgemaakt met krokante kroepoek.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd10 minuten min
Totale tijd20 minuten min
Land van herkomst: Thailand Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 2
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
- 20 gram Conimex Kroepoek Bali 75g kwart zak
- 600 gram peultjes
- 1 rode peper
- 300 gram zalm
- 1 pak Conimex Wok Noedels
- 3 eetlepels Conimex Wok Olie
- 10 eetlepels Conimex Woksaus Oester Soja
Kook de noedels volgens de verpakking, giet af en spoel koud.
Maak de peultjes schoon, snijd de rode peper fijn en de zalm in blokjes.
Verhit de wok, voeg olie toe en wok de peultjes met peper 2 minuten.
Voeg de zalm toe en roerbak 5 minuten.
Schep de noedels erdoor.
Schep de woksaus erdoor en verwarm goed.
Verdeel over borden en bestrooi met kroepoek.
VARIATIES
Voor een fijne kruidige knoflooksmaak met koriander kun je de Woksaus Oester Soja vervangen door Woksaus Knoflook Koriander. Groene asperges (in stukjes) zijn een feestelijke vervanger voor de peultjes.
Serveertip:
Serveer met seroendeng of sambal. Vervang peultjes door groene asperges. Gebruik Conimex Woksaus Knoflook Koriander als variatie.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Sauvignon Blanc.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 50g | Protein: 30g | Vet: 25g | Zout: 2g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / vergiet / Pagina 17
Kokos Bami met kruidige omeletreepjes
Heerlijke bami met omeletreepjes, kokos en koriander, een smaakvol vegetarisch gerecht.
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd15 minuten min
Totale tijd25 minuten min
Land van herkomst: Azië, Indonesië Jaargetijde:: Alle Jaargetijden
Servings: 4
Calories: 450kcal
Author: Cor Klaar
Kook de mie volgens de verpakking, giet af en spoel koud.
Klop de eieren los met de kruidenmix en koriander.
Bak 3 omeletten en snijd in reepjes.
Wok de bamigroenten 7 minuten met wok olie en kruidenmix.
Schep de mie erdoor.
Voeg ketjap manis en seroendeng toe.
Schep de omeletreepjes en koriander erdoor.
Verdeel over borden en bestrooi met seroendeng.
Serveertip:
Serveer met Vietnamese slarolletjes vooraf. Vervang koriander door peterselie of bieslook.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn, zoals Gewürztraminer.
VARIATIES
Je kunt de koriander in deze Kokos bami met kruidige omeletreepjes vervangen door peterselie of bieslook. Maar je kunt ze ook lekker mengen.
Calories: 450kcal | koolhydraten: 40g | Protein: 20g | Vet: 20g | Zout: 2g | Sugar: 8g
Receptenplein.nl
Home / vergiet / Pagina 17
Lentesla met kwark en radijs
Frisse lentesalade met romige kwark en knapperige radijs.
Voorbereidingstijd15 minuten min
Bereidingstijd5 minuten min
Totale tijd20 minuten min
Servings: 4
Calories: 180kcal
Author: Cor Klaar
- Azijn
- Groene kruiden fijngehakt
- Kropsla
- Magere kwark
- Olie
- Radijs
Laat de kwark uitlekken in een doek in een vergiet.
Verkruimel de kwark.
Verdeel de kropsla in blaadjes, was en droog deze.
Doe de sla in een kom.
Maak een vinaigrette van olie en azijn.
Roer de kruiden door de vinaigrette.
Giet de vinaigrette over de sla.
Strooi de kwark over de sla.
Schep de sla enkele malen om.
Garneer met radijs.
Serveertip:
Gebruik ook veldsla of ezelsoren voor deze salade.
Wijnadvies:
Een frisse, droge witte wijn.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 5g | Protein: 12g | Vet: 10g | Zout: 0.3g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / vergiet / Pagina 17