Zalmquiche met Ananas
Een heerlijke zalmquiche met een verrassende ananassmaak, perfect voor een lichte maaltijd.
Bereidingstijd55 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 350kcal
Author: Auteur onbekend
Laat het bladerdeeg ontdooien en gebruik het om een springvorm te bekleden.
Prik met een vork enkele gaatjes in het bladerdeeg.
Maak de zalm los met een vork.
Klop de eieren met de room, sherry, peper, zout, kaas en de peterselie goed door elkaar.
Meng dit met de zalm.
Giet het zalm-ei-mengsel in de met bladerdeeg beklede springvorm.
Leg bovenop de zalm de plakken ananas.
Bak de quiche gedurende 45 minuten in een voorverwarmde oven op 200 ºC, tot deze mooi goudbruin is.
Wijnadvies:
Serveer met een frisse, lichte witte wijn zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling.
Calories: 350kcal | koolhydraten: 25g | Protein: 20g | Vet: 22g | Zout: 0.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / vork / Pagina 3
Luxe Crostini met Gerookte Zalm, Champignonmengsel en Romige Bieslookroom
Deze luxe crostini’s met gerookte zalm, champignonmengsel en romige bieslookroom zijn perfect voor feestelijke gelegenheden. Met knapperig brood, ziltige zalm en een heerlijke bieslookroom maak je indruk op al je gasten.
Bereidingstijd45 minuten min
Servings: 48
Calories: 110kcal
Author: Cor Klaar
- 4 sjalotten fijngesnipperd
- 4 teentjes knoflook fijngehakt
- 500 g champignons in vieren gesneden
- 48 stukjes krokant gebakken brood
- 48 stukjes gerookte zalm 30 g per stuk
- 400 g crème fraîche
- 1 bosje bieslook fijngehakt
- 2 rode uien in dunne ringen gesneden
- Olijfolie
- Peper naar smaak
- Zout naar smaak
- Balsamicoazijn
- Tempurabeslag
- Ficoide voor garnering
Snijd het witbrood in 48 stukken van dezelfde grootte als de zalmstukjes.
Bestrijk het brood met olijfolie en bestrooi met peper.
Bak de stukjes brood knapperig in de oven op 190 graden Celsius gedurende 8 minuten.
Laat ze daarna afkoelen.
Champignonmengsel:
Verhit een beetje boter in een pan en fruit de sjalotten en knoflook.
Voeg de champignons toe en bak deze 5 minuten zacht.
Laat het champignonmengsel afkoelen.
Hak het afgekoelde mengsel fijn en voeg olijfolie, zout, peper en balsamicoazijn toe.
Meng alles goed door elkaar.
Bieslookroom:
Klop de crème fraîche luchtig in een kom.
Meng de fijngehakte bieslook erdoorheen en breng op smaak met zout en peper.
Zet de bieslookroom in de koelkast om op te stijven.
Gefrituurde ui:
Doop de rode uienringen in tempurabeslag.
Verhit olie in een pan en frituur de uienringen tot ze goudbruin zijn.
Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Serveren:
Leg een stukje gerookte zalm op elk crostini-stukje.
Voeg een quenelle van bieslookroom toe op de zalm.
Schep een beetje van het champignonmengsel bovenop.
Garneer met gefrituurde uienringen en een takje ficoide.
Wijnadvies:
Een frisse Chardonnay met een lichte houtlagering past goed bij dit gerecht.
Calories: 110kcal | koolhydraten: 9g | Protein: 6g | Vet: 7g | Zout: 0.5g | Sugar: 2g
Receptenplein.nl
Home / vork / Pagina 3
Spaanse Gefrituurde Uienringen met Ansjovis
Knapperige Spaanse gefrituurde uienringen met een verrassende twist van ansjovis. Perfect als tapas of voorgerecht, geserveerd met verse bieslook voor een extra smaakboost!
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 220kcal
Author: Auteur onbekend
keukenpapier
Kommen (2)
vork
- 3 grote rode uien
- 1 ei gesplitst
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 dl bier
- 65 g bloem
- 5 ansjovisfilets in kleine stukjes gesneden
- Zout naar smaak
- Versgemalen peper naar smaak
- Frituurvet
- Enkele takjes bieslook fijngeknipt
Pel de rode uien en snijd ze in ringen van ongeveer ½ cm dik.
Haal de ringen voorzichtig uit elkaar en gebruik de grote ringen.
Splits het ei, houd het eiwit apart in een schone kom.
Meng de eidooier met de olijfolie en voeg het bier en de bloem toe.
Mix op een lage stand tot een glad beslag.
Klop het eiwit stijf in een schone, vetvrije kom en spatel het voorzichtig door het bierbeslag.
Voeg de gesneden ansjovisfilets toe aan het beslag en breng op smaak met versgemalen peper.
Verhit het frituurvet tot 180°C.
Haal de uiringen door het bierbeslag en frituur ze in porties goudbruin in ongeveer 4 minuten.
Laat de gefrituurde uienringen uitlekken op keukenpapier.
Bestrooi met fijngeknipte bieslook en serveer de uienringen warm.
Wijnadvies:
Deze knapperige uienringen met ansjovis passen goed bij een droge witte wijn zoals een Verdejo of een lichte, frisse rosé.
Calories: 220kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 6g | Vet: 12g | Zout: 1.8g | Sugar: 3g
Receptenplein.nl
Home / vork / Pagina 3
Pittig Gehaktbrood in Bladerdeeg
Een pittig gehaktbrood omhuld met bladerdeeg. Makkelijk te maken en heerlijk met frietjes en salade.
Bereidingstijd35 minuten min
Servings: 2
Calories: 520kcal
Author: Cor Klaar
- 1 ei geklopt
- 1 sjalotje fijn gesneden
- 1 teentje knoflook uitgeperst
- 1 tl sambal
- 1 el beschuitkruim
- 1 el El-Andalus kruiden
- 2 tomaatjes in stukjes gesneden
- 2 plakjes bladerdeeg ontdooid
- 250 gr gehakt
- ½ tl maizena
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Meng in een grote kom het gehakt met de sambal, tomaatjes, El-Andalus kruiden, geklopt ei, sjalotje, knoflook, beschuitkruim en maizena tot een gelijkmatig mengsel.
Leg een plak bladerdeeg op een bakplaat bekleed met bakpapier.
Vorm een bal van het gehaktmengsel en leg deze op het bladerdeeg.
Verspreid het gehakt gelijkmatig over het deeg, maar laat 1/2 cm van de randen vrij.
Leg het tweede plak bladerdeeg over het gehakt en druk de randen aan met een vork om het goed af te sluiten.
Bak het gehaktbrood 22 minuten in de voorverwarmde oven, tot het bladerdeeg goudbruin en knapperig is.
Serveer dit gerecht met een stevige rode wijn zoals een Merlot of een Shiraz voor een optimale smaakbeleving.
Calories: 520kcal | koolhydraten: 32g | Protein: 28g | Vet: 30g | Zout: 1.8g | Sugar: 4g
Receptenplein.nl
Home / vork / Pagina 3
Hartige Appeltaart met Aardappelen en Emmentaler
Deze hartige appeltaart, gevuld met aardappelen, Emmentaler en een vleugje tijm, is een verrukkelijk en origineel hoofdgerecht.
(inclusief 1 uur rusttijd voor het deeg)2 uur uur
Servings: 6
Calories: 550kcal
Author: Cor Klaar
kookpan
springvorm van 24 cm
vork
Voor het deeg:
- 450 gram bloem plus extra voor het bestuiven
- 150 gram Emmentaler geraspt
- 200 gram koude boter in blokjes
- 1 ei losgeklopt
- Snufje zout
Voor de vulling:
- 500 gram vastkokende aardappelen geschild en gehalveerd
- 25 gram boter
- 25 gram bloem
- 2 flinke sjalotten gesnipperd
- 4 takjes tijm alleen de blaadjes
- 300 ml bruin bier of groentebouillon
- 1 eetlepel scherpe mosterd
- 2 eieren losgeklopt
- 1 extra ei losgeklopt
- 3 Elstar appels geschild en in schijfjes
- 150 gram Emmentaler geraspt
- Versgemalen zwarte peper
- Wuif gedroogde chipotle of isotpeper of gemalen kruidnagel
Begin met het deeg.
Meng in een grote kom de bloem, geraspte Emmentaler, een snuf zout en versgemalen zwarte peper.
Wrijf de koude boter door het bloemmengsel tot het lijkt op broodkruim.
Kneed de dooier erdoorheen en voeg eventueel een paar druppels ijswater toe tot het deeg samenkomt.
Vorm het deeg tot een platte bal, wikkel het in folie en laat het 1 uur rusten in de koelkast.
Voor de vulling: kook de aardappelen 10 minuten in gezouten water.
Giet af en spoel ze af met koud water.
Snijd in dunne schijfjes.
Hussel de aardappelschijfjes voorzichtig door de appels en zet apart.
Verhit de boter in een steelpan en fruit de sjalotten tot ze glazig en goudbruin zijn.
Voeg de tijmblaadjes en bloem toe en roer goed door op middelhoog vuur.
Voeg al roerend het bier of de bouillon toe en laat de saus indikken.
Breng op smaak met mosterd, zout en peper.
Laat de saus iets afkoelen, roer er een pollepel saus door het losgeklopte ei, en meng dit dan terug door de saus.
Meng de saus door de aardappel- en appelschijfjes, voeg de geraspte Emmentaler en een vleugje chipotle- of isotpeper toe.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
Verdeel het deeg in twee delen, één derde en twee derde.
Rol het grootste deel uit en bekleed hiermee een ingevette springvorm van 24 cm.
Schep de vulling in de vorm en rol het overige deeg uit.
Snijd er stroken van en weef deze over de taart.
Druk de randen aan met een vork en bestrijk de taart met het laatste losgeklopte ei.
Bak de taart 50-60 minuten in de voorverwarmde oven, tot hij mooi goudbruin is.
Laat de taart 15 minuten rusten voor het aansnijden.
Serveer met een frisse salade van witlof, bleekselderij en bladpeterselie.
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een lichte rode wijn zoals Pinot Noir past goed bij deze hartige taart.
Calories: 550kcal | koolhydraten: 45g | Protein: 20g | Vet: 32g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / vork / Pagina 3
Spicy Kruidkoek Muffins
Voorbereidingstijd10 minuten min
Bereidingstijd25 minuten min
Servings: 12 muffins
Calories:
Author: Albert Heijn / Allerhande
muffinvorm
magnetronbestendige kom
vork
- 300 g bloem gezeefd
- 1 zakje bakpoeder
- 175 g donkere basterdsuiker
- 2 eetlepels koekkruiden
- 75 g boter
- 5 eetlepels stroop
- 1 ei losgeklopt
- 200 ml halfvolle melk
Verwarm de oven voor op 175°C.
Vet de muffinvorm in of gebruik papieren muffinvormpjes.
Meng in een grote kom de gezeefde bloem met het bakpoeder, de basterdsuiker, de koekkruiden en een mespunt zout.
Smelt de boter samen met de stroop in een magnetronbestendige kom gedurende 20 seconden in de magnetron.
Roer het boter-stroopmengsel en het losgeklopte ei door de melk.
Roer dit vloeibare mengsel snel met een vork door het bloemmengsel.
Enkele klontjes zijn geen probleem.
Verdeel het beslag gelijkmatig over de muffinvormpjes.
Bak de kruidkoekmuffins in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 20-25 minuten, of tot ze goudbruin en gaar zijn.
Laat de muffins 5 minuten afkoelen in de vorm en haal ze er dan uit.
Test of de muffins gaar zijn door er een satéstokje in te steken. Als deze er droog uitkomt, zijn de muffins klaar. Serveer deze kruidkoekmuffins als een zoete traktatie bij de koffie of thee.
Wijnadvies
Een lichte witte wijn, zoals een Riesling, past goed bij deze kruidige smaken.
Receptenplein.nl
Home / vork / Pagina 3
Verfrissende Koffiegranita met Romige Slagroom
Voorbereidingstijd10 minuten min
vriezen3 uur uur
Calories: 180kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
Lage diepvriesdoos
vork
glaasjes
- 3 eetlepels suiker
- Mespunt kaneelpoeder
- 1 eetlepel cacaopoeder
- 250 ml sterke espressokoffie
- 125 ml slagroom
Los de suiker, kaneel en de helft van de cacao op in de nog hete koffie.
Laat het mengsel daarna afkoelen.
Giet de afgekoelde koffie in de lage diepvriesdoos en zet het in de vriezer.
Laat het 3 uur bevriezen tot er ijskristallen vormen.
Roer de aangevroren koffie los met een vork.
Zet de doos nogmaals een uur in de vriezer en schep daarna opnieuw om.
Herhaal het invriezen en omscheppen tot de koffie compleet bevroren (granita) is.
Neem de granita 5 minuten voor het serveren uit de vriezer.
Als het ijs te hard is geworden, laat het dan even staan en schep het daarna om met een vork.
Klop de slagroom stijf.
Schep om en om verschillende laagjes koffiegranita en slagroom in twee glaasjes.
Bestrooi met de rest van de cacao.
Bewaartip:
De koffiegranita kan enkele dagen in de vriezer bewaard worden. Haal het een paar minuten voor het serveren uit de vriezer en schep het dan om met een vork.
Wijnadvies:
Geniet van deze verfrissende koffiegranita met een glas whisky voor een perfecte combinatie van smaken.
Calories: 180kcal | koolhydraten: 15g | Protein: 2g | Vet: 12g | Zout: 0.5g | Sugar: 12g
Receptenplein.nl
Home / vork / Pagina 3
Kaas-Ham Fonduemaaltijd met Geroosterde Tomaatjes
Bereidingstijd14 minuten min
Servings: 1 persoon
Calories: 850kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 250 g cherrytomaatjes
- 1 eetlepel olijfolie met knoflook en chilipeper
- Zout
- 2 plakjes rauwe ham
- 1 à 2 meergranen pistolets of andere broodjes naar keuze
- 200 g kaasfondue
- 1 eetlepel Italiaanse kruiden diepvries
Verwarm de cherrytomaatjes in een koekenpan met antiaanbaklaag in olijfolie gedurende 2-3 minuten, of tot de velletjes knappen.
Bestrooi met zout.
Snijd ondertussen de rauwe ham in dunne reepjes en de broodjes in blokjes.
Leg de broodblokjes en tomaatjes op een groot bord.
Doe de kaasfondue in een magnetronbestendige kom.
Roer de hamreepjes en Italiaanse kruiden erdoorheen.
Verwarm de kaasfondue 1 minuut op de hoogste stand in de magnetron, roer door en verwarm nog 1 minuut.
Plaats de fondueschaal op het bord en schep de tomaatjes ernaast.
Bestrooi de tomaatjes met zout.
Prik telkens een tomaatje of broodblokje aan een vork en doop in de gesmolten kaas.
Wijnadvies:
Een droge witte wijn zoals een Chardonnay of een Pinot Grigio past goed bij deze kaas-ham fonduemaaltijd. De frisheid van de wijn snijdt door het rijke en romige karakter van de kaasfondue, terwijl het ook de hartigheid van de ham aanvult.
Calories: 850kcal | koolhydraten: 48g | Protein: 44g | Vet: 55g | Zout: 7.5g | Sugar: 10g
Receptenplein.nl
Home / vork / Pagina 3
Geroosterde Koolrabi met Kardemom en Geitenkaas
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 310kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 25 g verse bieslook
- 125 ml crème fraîche
- 125 g verse geitenkaas bijv. Chevre de Bellay of Bettine Blanc
- Versgemalen peper
- 37,5 g zak waterkers
- 1 eetlepel olijfolie extra vierge
- 3 eetlepels aardappelzetmeel of maïzena
- 1 theelepel poedersuiker
- ½ theelepel gemalen kardemom
- 2 koolrabi's
- 25 g boter
Snijd de bieslook fijn, houd 8 sprieten apart.
Prak in een kom de crème fraîche met een vork door de zachte geitenkaas.
Roer de fijngesneden bieslook erdoor en breng het mengsel op smaak met zout en versgemalen peper.
Verwijder de harde steeltjes van de waterkers en meng de waterkers in een schaal met olijfolie, een mespunt zout en versgemalen peper.
Roer in een kom het aardappelzetmeel, poedersuiker, kardemom, 1/2 theelepel zout en een mespunt versgemalen peper met 2-3 eetlepels water tot een beslag, zo dik als yoghurt.
Schil de koolrabi's en snijd ze in dunne plakjes of schaaf ze.
Verhit in twee koekenpannen met antiaanbaklaag een beetje boter.
Haal de helft van de plakjes koolrabi snel door het beslag of bestrijk ze met behulp van een kwastje met beslag.
Leg de plakjes koolrabi dakpansgewijs op elkaar in de koekenpannen, in de vorm van kleine, open cirkels ('kransjes').
Bak de koolrabi op matig vuur in 10 minuten goudbruin en keer ze halverwege voorzichtig om.
Verdeel de waterkers over warme borden.
Laat elk koolrabikoekje voorzichtig op de waterkers glijden.
Dep overtollig vet weg met keukenpapier en houd ze warm onder aluminiumfolie.
Vorm met behulp van twee in heet water gedoopte dessertlepels 4 ovale bolletjes ('quenelles') van het geitenkaasmengsel.
Leg in het midden van elk koolrabikransje een bolletje geitenkaas en garneer met de achtergehouden sprieten bieslook.
Wijnadvies:
Probeer een lichte en fruitige witte wijn zoals een Chenin Blanc of een Pinot Grigio. De frisse tonen van de wijn zullen goed samengaan met de romigheid van de geitenkaas en de subtiele smaken van de koolrabi en kardemom.
Calories: 310kcal | koolhydraten: 22g | Protein: 10g | Vet: 20g | Zout: 1.5g | Sugar: 5g
Receptenplein.nl
Home / vork / Pagina 3
Boerenland Trifle met Aardbeien en Custard
Bereidingstijd30 minuten min
Servings: 4 personen
Calories: 460kcal
Author: Albert Heijn / Allerhande
- 25 g custardpoeder
- 4 eetlepels suiker
- 500 ml melk boerenland
- 1 pak boerencakejes 6 stuks
- 100 ml appelsap
- 500 g aardbeien
- 200 ml slagroom
- 50 g pure chocolade grof geraspt
Roer in een kom het custardpoeder met 1 eetlepel suiker en 100 ml melk tot een glad papje.
Breng de rest van de melk aan de kook in een steelpan.
Voeg al roerend het custardmengsel toe aan de kokende melk en laat de custardvla 1 minuut zachtjes koken.
Haal de pan van het vuur en laat de custardvla afkoelen, af en toe roerend om te voorkomen dat er een vel op komt.
Leg de boerencakejes in een schaal en prik er met een vork gaatjes in.
Besprenkel de cakejes met appelsap.
Maak de aardbeien schoon en snijd ze in plakjes.
Bestrooi de plakjes met 1 eetlepel suiker.
Klop de slagroom stijf met de resterende suiker.
Maak lagen in de schaal door de helft van de aardbeien, de custardvla, de rest van de aardbeien en de slagroom over de cakejes te verdelen.
Bestrooi de trifle met de geraspte chocolade en garneer met de overgebleven aardbeien.
Bewaar de trifle in de koelkast tot gebruik.
Wijnadvies:
Een lichtzoete witte wijn, zoals een Riesling Spätlese, past goed bij dit dessert. De fruitige tonen van de wijn vullen de aardbeien en de zoetheid van het gerecht aan, terwijl de verfrissende zuurgraad de romige slagroom in balans brengt.
Calories: 460kcal | koolhydraten: 60g | Protein: 8g | Vet: 21g | Zout: 0.3g | Sugar: 40g
Receptenplein.nl
Home / vork / Pagina 3